Prime Minister's Office
PM interacts with Startups
Startups makes presentations before PM on six themes
“It has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day to take the Startup culture to the far flung areas of the country”
“Three aspects of government efforts: first, to liberate entrepreneurship, innovation from the web of government processes, and bureaucratic silos, second, creating an institutional mechanism to promote innovation; third, handholding of young innovators and young enterprises”
“Our Start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe Start-ups are going to be the backbone of new India.”
“Last year, 42 unicorns came up in the country. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant and self-confident India”
“Today India is rapidly moving towards hitting the century of the unicorns. I believe the golden era of India's start-ups is starting now”
“Don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantr
15 JAN 2022 1:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Startups today via video conferencing. The Startups gave presentations to the Prime Minister on six themes viz. Growing from Roots; Nudging the DNA; From Local to Global; Technology of Future; Building Champions in Manufacturing; and Sustainable Development. More than 150 startups were divided into six working groups for the purpose of these presentations. For each theme, there were presentations by two Startup representatives, who spoke on behalf of all the startups selected for that particular theme.
During their presentation, the startup representatives thanked the Prime Minister for the opportunity to provide such a platform to share their ideas, and praised his vision and support to the startup ecosystem. They shared ideas and inputs on a variety of sectors and areas including robust data collection mechanism in agriculture; making India preferred agri business hub; boosting healthcare through use of technology; tackling issue of mental health; promoting travel and tourism through innovations like virtual tours; ed-tech and job identification; space sector; connecting offline retail market with digital commerce; increasing manufacturing efficiency; defence exports; promoting green sustainable products and sustainable means of transport, among others.
Union Ministers Shri Piyush Goyal, Dr Mansukh Mandaviya, Shri Ashwini Vaisnaw, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Parshottam Rupala, Shri G. Kishan Reddy, Shri Pashupati Kumar Paras, Dr Jitendra Singh, Shri Som Parkash were among those present on the occasion.
Speaking after the presentations, the Prime Minister said that organization of this Start Up India Innovation week is all the more important in this year of Azadi Ka Amrit Mahotsav as the role of the Start Ups will be critical when Indian freedom reaches its centenary year. “I congratulate all the start-ups of the country, all the innovative youth, who are raising the flag of India in the world of start-ups. For this culture of start-ups to reach the far-flung parts of the country, it has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day”, the Prime Minister announced.
Recalling the concept of the current decade as the ‘techade’ of India, the Prime Minister listed three important aspects of the massive changes that the government is making in this decade to strengthen the innovation, entrepreneurship and start-up ecosystem. First, to liberate entrepreneurship and innovation from the web of government processes, bureaucratic silos. Second, creating an institutional mechanism to promote innovation. And third, handholding of young innovators and young enterprises. He listed programmes like Startup India and Standup India as part of the efforts. Measures like removing problems of ‘angel tax’, simplification of tax procedure, arranging for government funding, allowing self certification of 9 labour and 3 environment laws and removal of more than 25 thousand compliances have taken the process further. Startup runway on the Government e-Marketplace (GeM) platform is facilitating the provision of startup services to the government.
The Prime Minister said the Government’s effort is to institutionalize innovation in the country by creating attraction for innovation among students since childhood. More than 9000 Atal Tinkering Labs are giving children a chance to innovate in schools and work on new ideas. He added that whether it is new drone rules, or new space policy, the priority of the government is to provide opportunities for innovation to as many youth as possible. Our government has simplified the rules related to IPR registration too, he added.
The Prime Minister noted the exponential rise in the indicators of innovation. He said that in the year 2013-14, 4000 patents were approved, last year, more than 28 thousand patents were granted. In the year 2013-14, where about 70000 trademarks were registered, in 2020-21 more than 2.5 lakh trademarks have been registered. In the year 2013-14, where only 4000 copyrights were granted, last year their number has crossed 16000. The Prime Minister pointed out that India’s campaign for innovation has resulted in improvement of India’s ranking in Global innovation index where India stood at 81 rank but now India stands at 46 rank in the index.
Shri Modi informed that startups of India are working with 55 separate industries and the number of startups has increased from less than 500 five years ago to more than 60 thousand today. The Prime Minister said “Our Start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe Start-ups are going to be the backbone of new India.” The Prime Minister noted that last year, 42 unicorns came up in the country. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant and self-confident India. “Today India is rapidly moving towards hitting the century of the unicorns. I believe the golden era of India's start-ups is starting now”, he added.
The Prime Minister underlined the role of empowerment by entrepreneurship in addressing the problems of development and regional-gender disparities. He mentioned that today, there is at least one startup in each of the 625 districts of the country and more than half of the startups are from tier 2 and tier 3 cities. These are converting ideas from ordinary poor families into businesses and lakhs of young Indians are getting employment.
Shri Narendra Modi singled out India’s diversity as a key strength and keystone of India’s global identity. He said that Indian unicorns and startups are the messenger of this diversity. The Prime Minister said start-ups from India can easily reach other countries of the world. So “don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantra- let's Innovate for India, innovate from India”, he exhorted the innovators.
The Prime Minister suggested many areas where the startup ecosystem can play a major role. He said that extra space on the PM GatiShakti National Master Plan can be used for EV charging infrastructure. Similarly, areas like defence manufacturing, chip manufacturing offer many possibilities. He dwelled on the drone sector and said that many investors have been investing in drone startups after the new drone policy. Army, Navy and Air Force have given 500 crore rupee worth orders to drone startups. In urban planning, the Prime Minister touched upon ‘walk to work concepts’, integrated industrial estates and smart mobility as potential areas.
The Prime Minister remarked that the millennials today are the cornerstone of both the prosperity of their families and the self-reliance of the nation. ‘From rural economy to Industry 4.0, both our needs and our potential are limitless. Investment on research and development related to future technology is the priority of the government today”, he said.
Referring to the future prospects, the Prime Minister said that as of now only half of our population is online, therefore future possibilities are immense and he appealed to the start- ups to move towards villages also. “Whether it is mobile internet, broadband connectivity or physical connectivity, aspirations of villages are rising and rural and semi-urban areas are waiting for a new wave of expansion”, he said.
The Prime Minister told the startups that this is a new era of innovation i.e. ideas, industry and investment and their labor, enterprise, wealth creation and job creation should be for India. “I am standing with you, the government is with you and the entire country is standing with you”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপশিংগা ৱারী শাখ্রে
স্তার্ত-অপশিংনা পি.এম.গী মমাংদা হীরম তরুক্কী প্রজেন্তেসন পীখি
“স্তার্ত-অপকী কলচরবু লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা জনুৱারী ১৬পু নেস্নেল স্তার্ত-অপ দে হায়না পাংথোকপগী ৱারেপ লৌখ্রে”
“সরকারনা হোৎনরিবশিংগী পান্দম অহুমঃ অহানবা, ওন্তোপ্রিনর্শিপ অমসুং ইন্নোভেসনবু সরকারগী কাঙলোন অমসুং ব্যুরোক্রেতিক সাইলোশিংদগী মনীং তমহনবা; অনিশুবা, ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহন্নবা ইন্সতিত্যুসনগী মেকানিজম শেমগৎপা; অহুমশুবা, হৌগৎলক্লিবা ইন্নোভেতর অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংবু হকথেংননা লমজীংবা”
“ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা হান্নগী চৎনবী কয়া শেমদোরক্লি। মরম অসিনা, ঐহাক্না স্তার্ত-অপশিংনা অনৌবা ভারতকী য়াংলেন শরু ওইরগনি হায়না থাজবা থম্মি”
“লৈবাক অসিদা মমাংগী চহিদা য়ুনিকোর্ন ৪২ থোক্লকখি। লুপা করোর লিশিং কয়াগী ভেল্যু লৈবা কম্পেনীশিং অসিনা মরোমদোম লেপচবা অমসুং মশাদা থাজবা ভারতকী মগুন তাক্লি”
“ঙসিদি, ভারতনা য়ুনিকোর্ন মশিংনা ১০০ য়ৌনবা মাং থানা চঙশিল্লি। ভারতকী স্তার্ত-অপকী সনাগী য়ুগ অসি হৌজিক হৌরক্লে হায়না ঐহাক্না থাজৈ”
“অদোমগী মঙলানবু লোকেল খক্তগী ওইহনগনু, মালেমগী থাক্তা ওইহল্লু। মন্ত্রা অসি নীংশ
15 JAN 2022 1:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি স্তার্ত-অপশিংগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱারী শাখ্রে। স্তার্ত-অপশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা হীরম তরুক, মিং ওইনা পল্লবদা মরাদগী হৌগৎলকপা; দি.এন.এ. শেমদোকপা; লোকেদগী গ্লোবেল ফাওবা; তুংগী মতমগী তেক্নোলোজী; মেন্যুফেকচরিংদা শৌগত্তুন খ্বাইদগী হেনবা ওইবা অমসুং তুং কোইনা চাউখৎপগী ফিভম লৈহনবা, অসিগী মতাংদা প্রজেন্তেসন পীখি। হায়রিবা প্রজেন্তেসন অসিগীদমক্তা স্তার্ত-অপ ১৫০বু থবক পাংথোকপা কাঙলুপ ৬ থোক্না খায়দোকখি। হীরম খুদিংদা স্তার্ত-অপ অনিগী মীহুৎশিং লৈখি অমসুং মখোয়না হায়রিবা হীরমদুগীদমক্তা খনগৎলবা স্তার্ত-অপশিংগী মহুৎ শিন্দুনা ৱাফম থমখি।
স্তার্ত-অপশিংগী মীহুৎশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোক্নবা অসিগুম্বা প্লেৎফোর্ম পীবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎখি অমসুং স্তার্ত-অপকীদমক্তা মহাক্না থম্লিবা মিৎয়েং অমসুং মদুবু শৌগৎপগীদমক্তসু মহাকপু থাগৎখি। মখোয়না অতোপ্পা থৌওং কয়াগী মরক্তগী লৌউ-শিংউবগী দেতা খোমজিনবগী পাক চাউরবা মেকানিজম; ভারতপু এগ্রি ব্যুজিনেসকী পাম্নরবা হব অমা ওইহনবা; তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা হেল্থকেয়র ফগৎহনবা; মেন্তেল হেল্থকী শিংনবশিং থেংনবা; ভর্চুএল তুরগুম্বা অনৌবা থৌওংগী খুত্থাংদা ত্রাভেল অমসুং তুরিজম খুমাং চাউখৎহনবা; এদ-তেক অমসুং থবক মশক খঙদোকপা; স্পেস সেক্তর; দিজিতেল কম্মর্সকা ওফলাইন রিতেল মার্কেতকা মরী লৈনহনবা; পোত্থোক পুথোকপগী থৌওং হেন্না ফগৎহনবা; দিফেন্স এক্সপোর্ত; গ্রীন সস্তেনেবল পোত্থোক অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা ত্রান্সপোর্তকী থৌওংশিংবু খুমাং চাউশিলহনবগী হীরম য়াওনা তোঙানবা সেক্তরশিং মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ইনপুৎ কয়া পীখি।
থৌরম অসিদা মীওইশিংগা লোয়ননা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া, শ্রী অশ্বিনি বৈস্নো, শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, শ্রী পাশুপতি কুমার পারস, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ, শ্রী সোম প্রকাশসু শরুক য়াখি।
প্রজেন্তেসন পীখ্রবা তুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ৱীক শিন-লাঙলিবা অসি হৌজিক্কী নীংতম্বগী অমৃত মতমগী চহি অসিগী ওইনা য়াম্না হেন্না মরু ওই অমসুং মসিগী মরমদি ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা স্তার্ত-অপকী থৌদাংনা মরু ওইবা হেনগৎলক্কদবা অসিননি হায়না ফোংদোকখি। “ঐহাক্না স্তার্ত-অপকী মালেমদা ভারতকী ফিরালবু ৱাংনা পাইহল্লিবা লৈবাক্কী স্তার্ত-অপ খুদিং অমসুং অনৌবা থৌওং পাংথোক্লিবা নহাশিংবু থাগৎলি। অসিগুম্বা স্তার্ত-অপকী কলচরবু লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা জনুৱারী ১৬পু নেস্নেল স্তার্ত-অপ দে হায়না পাংথোকপগী ৱারেপ লৌখ্রে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক্কী দিকেদ অসিবু ভারতকী ‘তেকেদ’ হায়না কৌবগী মরম নীংশিংলদুনা ইন্নোভেসন, ওন্তোপ্রিনর্শিপ অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেম্বু মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা হৌজিক্কী দিকেদ অসিদা সরকারনা পুরক্লিবা চাউরবা অহোংবশিংগী হীরম অহুম ফোংদোকখি। অহানবা, ওন্তোপ্রিনর্শিপ অমসুং ইন্নোভেসনবু সরকারগী কাঙলোন অমসুং ব্যুরোক্রেতিক সাইলোশিংদগী মনীং তমহনবা; অনিশুবা, ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহন্নবা ইন্সতিত্যুসনগী মেকানিজম শেমগৎপা; অহুমশুবা, নৌনা হৌগৎলক্লিবা ইন্নোভেতর অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংবু হকথেংননা লমজীংবা। হায়রিবশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রামশিংগী মতাংদসু পনখি। ‘এঞ্জেল তেক্স’কী শিংনবশিং লৌথোকপা, তেক্সকী থৌওংশিংবু লায়থোকহনবা, সরকারগী ফন্দিং তৌনবা শীনবা, লেবরগী আইন ৯ অমসুং ইনভাইরনমেন্তকী আইন ৩গী মশানা সর্তিফিকেসন তৌবা য়াহনবা অমসুং কাঙলোন লিশিং ২৫ হেনববু লৌথোকপগী থৌওংশিংনা হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিদা তেংবাংবা হেল্লি। গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) প্লেৎফোর্মদা স্তার্ত-অপশিংবু য়াওহনবা অসিনা স্তার্ত-অপশিংনা সরকারদা সর্ভিসেস কয়া পীবগী থৌওংদসু তেংবাংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা হোৎনরিবা খুদিংমক অসি মহৈরোশিংবু অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা অনৌবা থৌওং পাংথোকপদা পুক্নিং চিংশিনবগী থৌওং শীন্দুনা লৈবাক অসিদা ইন্নোভেসনবু ইন্সতিত্যুসন অমগুম ওইহন্নবনি হায়না ফোংদোকখি। অতল তিঙ্করিং লেব ৯০০০ হেনবনা অঙাংশিংদা মখোয়গী স্কুলশিংদা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন্দা মখা তানা থবক পাংথোকপগী খুদোংচাবা পীরি। দ্রোনগী অনৌবা কাঙলোন ওরো নত্ত্রগা স্পেসকী অনৌবা পোলিসী ওইরো, সরকারনা মিৎয়েং চঙলিবা অসিদি নহা কয়া অমদা য়ারিবমখৈ ইন্নোভেসন তৌনবা খুদোংচাবা পীবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঐখোয়গী সরকারনা আই.পি.আর. রেজিস্ত্রেসনগা মরী লৈনবা কাঙলোন অমসু লায়থোকহল্লে হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
ইন্নোভেসন তৌরে হায়বা তাক্লিবা ইন্দিকেতর মশিং য়াম্না হেনগৎলকপবুসু প্রধান মন্ত্রীনা শকখঙখি। ইং ২০১৩-১৪গী মনুংদা পেতেন্ত ৪০০গী অয়াবা পীখি অমসুং মমাংগী চহিমক্তদা পেতেন্ত লিশিং ২৮ হেনবগী অয়াবসু পীখি হায়না পাউদমখি। ইং ২০১৩-১৪দা ত্রেদমার্ক ৭০০০ হেনবা রেজিস্তর তৌখি অমসুং ইং ২০২০-২১দনা ত্রেদমার্ক লাখ ২.৫ হেনবসু রেজিস্তর তৌখি। ইং ২০১৩-১৪দা কোপীরাইত ৪০০০ খক্তগী অয়াবা পীখিবা মতমদা মমাংগী চহিগী অপুনবা মশিংনা ১৬০০০ হেনখি। ভারতনা ইন্নোভেসনগীদমক্তা চত্থরিবা কেম্পেন অসিনা মরম ওইদুনা গ্লোবেল ইন্নোভেসন ইন্দেক্সতা ভারতনা ৮১শুবা থাক্তা লৈরম্বদগী ফগৎলক্তুনা হৌজিক লৈরিবা ৪৬শুবা থাক্তা লৈবা ঙমহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ভারতকী স্তার্ত-অপশিংনা তোঙানবা ইন্দস্ত্রী ৫৫গা লোয়ননা থবক তৌরি অমসুং স্তার্ত-অপকী মশিংনা চহি মঙাগী মমাংদা ৫০০ খক লৈরম্বদগী হেনগৎলক্তুনা ঙসিদি লিশিং ৬০ হেন্না লৈরে হায়না শ্রী মোদীনা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা হান্নগী চৎনবী কয়া শেমদোরক্লি। মরম অসিনা, ঐহাক্না স্তার্ত-অপশিংনা অনৌবা ভারতকী য়াংলেন শরু ওইরগনি হায়না থাজবা থম্মি”। লৈবাক অসিদা মমাংগী চহিদা য়ুনিকোর্ন ৪২ থোক্লকখি অমসুং লুপা করোর লিশিং কয়াগী ভেল্যু লৈবা কম্পেনীশিং অসিনা মরোমদোম লেপচবা অমসুং মশাদা থাজবা ভারতকী মগুন তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “ঙসিদি, ভারতনা য়ুনিকোর্ন মশিংনা ১০০ য়ৌনবা মাং থানা চঙশিল্লি। ভারতকী স্তার্ত-অপকী সনাগী য়ুগ অসি হৌজিক হৌরক্লে হায়না ঐহাক্না থাজৈ”, হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
চাউখৎ-খোঙথাং অমসুং লম-লমগী জেন্দরগী মরক্তা খেন্না লৈবগী শিংনবশিংবু মাইয়োক্নবদা ওন্তোপ্রিনর্শিপ্না মীয়াম্বু মপাঙ্গল হাপ্পগী থৌদাং লৌরিবা অসিগী মরু ওইববু প্রধান মন্ত্রীনা শকখঙখি। মহাক্না হায়খিবদা, ঙসিদি, লৈবাক্কী জিলা ৬২৫ খুদিংগী য়ামদ্রবদা স্তার্ত-অপ অমমমদি লৈরে অমসুং অপুনবা স্তার্ত-অপকী তংখাইদি তাইয়র ২ অমসুং ৩গী শহরশিংদগীনি হায়বা ৱাফম পনখি। মসিনা লাইরবা ইমুংদগী থোক্লকপা ৱাখল্লোনশিংবু কারবারদা ওন্থোক্লি অমসুং নহা ওইরিবা ভারত মচা লাখ কায়না থবক ফংলি।
শ্রী মোদীনা ভারতকী দাইভর্সিতীবু খ্বাইদগী মরু ওইবা মপাঙ্গল ওইবগা লোয়ননা ভারতপু মালেমদা শক্তাক্লিবা অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা অমত্তা ঙাইরবা শক্তম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ভারতকী য়ুনিকোর্ন অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা অসিগুম্বা দাইভর্সিতী অসিগী পাউজেল শন্দোক্লি হায়খি। ভারতকী স্তার্ত-অপ অমনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাক অমদা য়াম্না লায়না য়ৌবা ঙম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মরম অদুনা “অদোমগী মঙলানবু লোকেল খক্তগী ওইহনগনু, মালেমগী থাক্তা ওইহল্লু। মন্ত্রা অসি নীংশিংউ” হায়না মহাক্না ইন্নোভেতরশিংগী মবুক্নিং থৌগৎখি।
স্তার্ত-অপ ইকোসীস্তেম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌবা য়াবা হীরম কয়া অমা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি। পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী অহেনবা মফম অসি ই.ভি. চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা শিজিন্নবা য়াগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগা মান্নবা ওইনা, দিফেন্স পোত্থোক, চিপ শাবগী হীরম কয়ানা তোঙানবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। মহাক্না দ্রোন সেক্তরগী মতাংদা পল্লদুনা অনৌবা দ্রোন পোলিসী পুথোকখ্রবা তুংদা ইনভেস্তর কয়ানা দ্রোন স্তার্ত-অপশিংদা ইনভেস্ত তৌনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। আর্মী, নেভী অমসুং এয়র ফোর্সনা দ্রোন স্তার্ত-অপশিংদা লুপা করোর ৫০০ হেনবগী ওর্দর পীখ্রবনি। অর্বান প্লান্নিংগী ওইনসু, প্রধান মন্ত্রীনা ‘ৱাক তু ৱর্ক্কী ৱাখল্লোন’, অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লবা ইন্দস্ত্রীএল ইস্তেত অমসুং স্মার্ত মোবিলিতীবু খুদোংচাবা লৌবা য়াবা হীরমশিংনি হায়না পনখি।
ঙসিগী মিলেমিএলশিং (২১শুবা চহি-চা অসিদা মপুং মরৈ ফারক্লিবা নহাশিং) অসিনা মখোয়গী ইমুং মনুংবু য়াইফহন্নবা অমসুং লৈবাকপু মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনগদবা ঙাক্লৌ ওইরিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দগীনা ইন্দস্ত্রী ৪.০ ফাওবগী ওইনা, ঐখোয়গী তঙাইফবা অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক অসি মপান নাইদে। তুংগী মতমগী তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবশিংদা থিজিন হুমজিনবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপনা ঐখোয়গী সরকারগী ঙসিগী মিৎয়েংনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা তুংগী মতমদা ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা হৌজিক ফাওবগী ওইনা ঐখোয়গী অপুনবা মীশিংগী শরুক তংখায়তমক ওনলাইন ওইরি, মরম অদুনা তুংগী মতমদা ওইথোকপা য়াবশিংগী মপান নাইদে হায়রদুনা মহাক্না স্তার্ত-অপশিংনা খুঙ্গংদসু য়ৌশিনসি হায়না তকশিনখি। “মোবাইল ইন্তর্নেত, ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী নত্ত্রগা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী ওইসনু, খুঙ্গংগী অপাম্বশিং হেনগৎলক্লি অমসুং খুঙ্গং অমসুং সেমি-অর্বান মফমশিংনা চাউখৎপা অমসুং পাকথোক চাউথোকপগী অনৌবা ইপোম লাকপা ঙাইরি”, হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক্কী মতমসি ইন্নোভেসনগী অনৌবা য়ুগনি, হায়বদি ৱাখল্লোন, ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত অমসুং মখোয়গী লেবর, ইন্তর্প্রাইস, মরল-মথুম শাগৎপা অমসুং থবক লৈহনবা অসি ভারতকীদমক্তা ওইগদবনি হায়না স্তার্ত-অপশিংদা হায়খি। “ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা লেপ্লি, সরকারনা অদোমগীদমক্তা লেপ্লি অমসুং লৈবাক পুম্বনা অদোমগীদমক্তা লেপ্লি”, হায়রদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।