মন্ত্রীমন্দল
ভারত অমসুং তুর্কেমেনিস্তানগী মরক্তা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী হীরমদা তেংবাংনবগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনখিববু কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে
06 JAN 2022 4:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা মন্ত্রী মন্দলনা ভারত অমসুং তুর্কেমেনিস্তানগী মরক্তা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী হীরমদা তেংবাংনবগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী (এম.ও.য়ু.) খুৎয়েক পীনখিববু অয়াবা পীখ্রে।
এম.ও.য়ু. অসিনা ভারত অমসুং তুর্কেমেনিস্তান অনিমক্কী মশা-মশাগী লৈরিবা দিজাজতর মেনেজমেন্ত মেকানিজম অসিদগী লৈবাক অনিমক্না কান্নবা ফংমিন্ননবা পথাপ অমা থম্নবা য়ানবা পুরক্লি অমসুং মসিনা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী মতাংদা শেম-শাদুনা লৈবা, তেংবাংবা অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী হীরমশিংবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদা তেংবাংগনি।
এম.ও.য়ু. অসিনা মখাদা পীরিবা লমশিং অসিদা অমনা অমদগী কান্নবা লৌনদুনা খুৎশম্নবগী থৌওং লৈগনি হায়বগী থাজবা থম্লিঃ
ক) ইমর্জেন্সীশিংবু মোনিতর অমসুং ফোর্কাস্ত তৌদুনা ওইরকপা য়াবশিং য়েংশিনবা;
খ) মরী লৈনবা ওথোরিতীগী খুত্থাংদা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী পথাপ্তা শরুক য়ারিবা লুপশিংগী মরক্তা পাউ ফাওনহনবা;
গ) রিসর্চ প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পুন্না থৌরাং য়াৎপা, শেমগৎমিন্নবা অমসুং থবক পায়খৎমিন্নবা; দিজাজতর মেনেজমেন্তকী মতাংগী সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নিকেল চেফোঙ অমসুং রিসর্চকী থবকশিংগী মহৈ লান্নবা;
ঘ) ই-পাউ, পেরিওদিকেল নত্ত্রগা অতোপ্পা চেফোঙ অমা হেক্তা, বিদিও অমসুং ফোতোগী পোৎলমগা লোয়ননা তেক্নোলোজীশিংবু এম.ও.য়ু.দা পনখিবগী মখা পোন্না লান্নবা;
ঙ) পুন্না পাংথোক্কদবা সেমিনার, কনফরেন্স, ৱর্কশোপকা লোয়ননা মরী লৈনবা হীরমদা পাংথোক্কদবা এক্সর্সাইস নত্ত্রগা ত্রেনিং শীন-লাঙবা;
চ) দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা অখঙ-অহৈ অমসুং থেংনখ্রবা লৌশিং লান্নবা;
ছ) রিসর্চ অমসুং রেস্ক্যু ওপরেসন্দা অহানবা তেংবাংবা চঙগদবশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবা; দিজাজতর মেনেজমেন্তকী হীরমদা কেপাসিতী বিলদিং তৌনবা ত্রেনী অমসুং এক্সপর্ত পীনবা;
জ) হান্ননা য়ানখিবগী মতুং ইন্না, তেক্নিকেল ফেসিলিতী অমসুং খুৎলায়গী মতাংদা তেংবাংনবা, আর্লী ৱার্নিং সীস্তেম ফগৎহনবা অমসুং দিজাজতর মেনেজমেন্তকীদমক্তা পার্তীশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবা;
ঝ) ইমর্জেন্সী রেস্পোন্সকী মতাংদা হান্ননা য়ানখিবগী মতুং ইন্না তেংবাংনবা;
ন) দিজাজতর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বগীদমক্তা লৌশিং অমসুং মহৈ-মশিং পীদুনা তেংবাংনবা;
প) মালেম্না শকখঙল্বা স্তেন্দর্দকী মতুং ইন্না, হান্না য়ানখিবগী মখা পোন্না ক্বালিতী মেনেজমেন্ত সীস্তেম পীনবা;
ফ) পার্তী অনিগী মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংনা য়ানবগী মতুং ইন্না দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা অতোপ্পা থবক-থৌরমশিং;
হৌজিক্কী ওইনদি, ভারতনা দিজাজতর মেনেজমেন্তকী হীরমদা তেংবাংননবগীদমক্তা স্বিতজর্লেন্দ, রসিয়া, সার্ক, জর্মনী, জাপান, তাজিকিস্তান, মোঙ্গোলিয়া, বাঙ্গলাদেশ অমসুং ইতলীগা বাইলেতরেল/মলতিলেতরেল য়ানচে/এম.ও.য়ু./জোইন্ত দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত/মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসনগী খুৎয়েক পীনখ্রে।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Turkmenistan on Cooperation in the field of Disaster Management
06 JAN 2022 4:31PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and Turkmenistan on Cooperation in the field of Disaster Management.
The MoU seeks to put in place a system, whereby both India and Turkmenistan will be benefited from the Disaster Management mechanisms of each other and it will help in strengthening the areas of preparedness, response and capacity building in the field of Disaster Management.
The MoU envisages cooperation on a mutually beneficial basis in the following areas:
1. Monitoring and forecasting emergencies and assessment of their consequences;
ii. Interaction, through Competent Authorities, between appropriate organizations involved in disaster management;
iii. Joint planning, development and implementation of research projects, exchange of scientific and technical publications and results of research works in the field of disaster management;
iv. Exchange of information, periodicals or any other publications, video and photo materials, as well as technologies, as mutually agreed within the scope of this MoU;
v. Organization of joint conferences, seminars, workshops as well as exercises and trainings in the relevant fields;
vi. Exchange of experts and experiences in disaster management;
vii. Training and capacity building of first responders in search and rescue operations; exchange of trainees and experts to facilitate capacity building in the field of disaster management;
viii. Rendering assistance, as mutually agreed, for providing technical facilities and equipment, enhancing early warning systems and capacity building of the Parties in disaster management;
ix. Providing assistance, as mutually agreed, in emergency response;
x. Mutual assistance sharing of knowledge and expertise for creation of disaster resilient infrastructure;
xi. Rendering quality management systems, as mutually agreed in accordance with the internationally recognized standards;
xii. Any other activities related to disaster management, which may be mutually agreed by the Competent Authorities of the Parties;
At present, India has signed the bilateral / multilateral Agreement / MoU / Joint Declaration of Intent / Memorandum of Cooperation for cooperation in the field of Disaster Management with Switzerland, Russian, SAARC, Germany, Japan, Tajikistan, Mongolia, Bangladesh and Italy.