Cabinet
Cabinet approves Agreement between India and Spain on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters
06 JAN 2022 4:29PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of Agreement between India and Spain on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters.
Benefits:
The Agreement will help in making available, reliable, quick and cost-effective information and intelligence for the prevention and investigation of Customs offences and apprehending of Customs offenders.
The Agreement would provide a legal framework for sharing of information between the Customs authorities of the two countries and help in the proper administering of Customs laws and detection and investigation of Customs offences and the facilitation of legitimate trade.
The agreement has following provisions:
1. The correct assessment of customs duties, especially information pertaining to the determination of the customs value, tariff classification and the origin of the goods traded between the two countries;
2. The authenticity of any document produced in support of a declaration (such as certificate of origin, invoices etc.) made to the requesting authority;
3. Customs offence concerning illicit movement of the following:
1. Arms, ammunition, explosives and explosive devices;
2. Works of art and antiques, which are of significant historical, cultural of archaeological value;
3. Toxic materials and other substances dangerous to the environment and public health;
4. Goods subject to substantial customs duties or taxes;
5. New means and methods employed for committing Customs offences against Customs legislation.

କ୍ୟାବିନେଟ
ସୀମା ଶୁଳ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଭାରତ-ସ୍ପେନ ରାଜିନାମାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
06 JAN 2022 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଏଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ -ସ୍ପେନ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସହଯୋଗ ରାଜିନାମାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏ ନେଇ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବାକୁ ଥିବା ରାଜିନାମାରେ ଉଭୟ ଦେଶ ସୀମାଶୁଳ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିବେ ।
ଚୁକ୍ତିନାମାର ଲାଭ : ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଫଳରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସଂକାନ୍ତ ଅପରାଧ ଓ ଠକେଇ ମାମଲାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପ୍ରାମାଣିକ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଓ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ଶସ୍ତାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହାଫଳରେ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଅପରାଧର ଦୂରୀକରଣ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ତଦନ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହଜ ହେବା ସହିତ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଅନାୟସାରେ ଧରି ହେବ।
ଚୁକ୍ତି ଫଳରେ ଉଭୟ ଦେଶର ସୀମା ଶୁଳ୍ପ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଓ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅପରାଧ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ଫଳରେ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅପରାଧର ତଦନ୍ତ ସହଜ ହେବା ସହିତ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ।
ରାଜିନାମାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ରହିବ :-
୧) ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାଶୁଳ୍କର ନିର୍ଭୁଲ ଆକଳନ କରାଯିବ । ସୀମା ଶୁଳ୍କର ମୂଲ୍ୟ ଟାରିଫର ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ ତଥା ଦୁଇ ଦେଶଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେପାର ବଣିଜ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ଉତ୍ସ ନିର୍ଦ୍ଧରିତ ହେବ ।
୨) ଉପସ୍ଥାପିତ ହେଉଥିବା କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରମାଣନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଘୋଷଣା ନାମାକୁ ଉଭୟପକ୍ଷ ତନଖି କରିବା ପରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନକ କରିବେ ଏହାର ସଂସ୍ଥା ବା ଉତ୍ସ ଏବଂ ଇନ୍‌ଭଏସ ଆଦି ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୩) ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଅପରାଧ ଓ ବେଆଇନ କାରବାର ସମ୍ପର୍କରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ତଦାରଖ କରିବେ ।
ସେଗୁଡିକ ହେଲା -
ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଗୁଳିଗୋଳା, ବିସ୍ଫୋରକ ସାମଗ୍ରୀ, କଳାକୃତି, ପ୍ରାଚୀନ କଳାକୃତି ଓ ସାମଗ୍ରୀ, ଐତିହାସିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ୱିକ ମୂଲ୍ୟ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀ, ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ, ପରିବେଶ ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ/ କ୍ଷତିକାରକ ଦ୍ରବ୍ୟ, ଅଧିକ ସୀମାଶୁଳ୍କ ଲାଗୁଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଫାଙ୍କିବା ବା ଠକେଇ ଭଳି ଅପରାଧ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରଣାଳୀ ବା କୌଶଳ ତଥା ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିୟମକୁ ଏଡାଇବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୂତନ କୌଶଳକୁ ଠାବ କରି ତାହା ବିରୋଧରେ ଉଭୟ ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।