হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: লান্না থাজনবশিং অমদি অচুম্বশিং
ভারত্তা মতম হেল্লবা ভেক্সিনশিং কাপ্পে হায়না মীদিয়াগী রিপোর্তশিংদা ক্লেম তৌরিবসি অরানবনি অমসুং লান্না লমজিংবনি
সি.দি.এস.সি.ও.না মাংজৌননা কোভেক্সিন অমসুং কোবিশিল্দ ভেক্সিনশিংগী শেল্ফ লাইফ অদু মথংশিৎনা থা ১২ অমসুং থা ৯দা শাংদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে
03 JAN 2022 4:12PM by PIB Imphal
নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন প্রোগ্রামগী মখাদা ভারত্তা মতম হেল্লবা ভেক্সিনশিং কাপ্পে হায়না মরাল শিরদুনা মীদিয়াদা রিপোর্ত খরা শন্দোকখি। মসি অরানবনি অমসুং লান্না লমজিংবনি অমসুং মপুং ফাদবা পাউদা য়ুমফম ওইবনি।
২০২১গী ওক্তোবর ২৫দা সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দার্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেশন (সি.দি.এস.সি.ও.)না এম./এস. ভারত বায়োতেক ইন্তর্নেস্নেল লিমিতেদকী লেতর নম্বর: BBIL/RA/21/567গী পাউখুম ওইনা কোভেক্সিন (ভাইরিয়োন পুল্লপ, এক্তিবেত তৌদবা কোরোনাভাইরস ভেক্সিন)গী শেল্ফ লাইফ অদু থা ৯দগী ১২ ফাওবা শাংদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগা চপ মান্ননা, কোবিশীল্দগী শেল্ফ লাইফসু থা ৬তগী থা ৯ফাওবা ২০২১গী ফেব্রৱারী ২২দা নেস্নেল রেগুলেতরনা শাংদোকখ্রে
ভেক্সিন মেন্যুফেকচররশিংনা তৌখিবা মপুং ফাবা এনালিসিস অমসুং স্তেবিলিতী স্তদী দেতাগী একজামিনেশনদা য়ুমফম ওইদুনা নেস্নেল রেগুলেতরনা ভেক্সিনশিংগী শেল্ফ লাই অসি শাংদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming that Expired Vaccines are being Administered in India are False and Misleading
CDSCO had earlier approved Extension of shelf life of Covaxin and Covishield vaccines to 12 months and 9 months, respectively
03 JAN 2022 4:12PM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that expired vaccines are being administered in India under its national COVID-19 vaccination programme. This is false and misleading and based on incomplete information.
The Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) on 25th October 2021, in response to M/s Bharat Biotech International Limited’s letter no: BBIL/RA/21/567 has approved the extension of shelf life of Covaxin (Whole Virion, Inactivated Coronavirus Vaccine) from 9 months to 12 months. Similarly, the shelf life of Covishield has been extended by the National Regulator from 6 months to 9 months on 22nd February 2021.
The shelf life of vaccines is extended by the National Regulator based on comprehensive analysis and examination of stability study data furnished by the vaccine manufacturers.