প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হিমাচল প্রদেশতা তোঙান-তোঙানবা দিবলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
27 DEC 2021 4:43PM by PIB Imphal
হিমাচল প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র আর্লেকর জী, মীয়াম্না পাম্নবা অমসুং ইচং থৌবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জয়রাম থাকুর জী, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী ধুমল জী, কেন্দ্রদা মন্ত্রীপরিসদকী ঐহাক্কী খোংলোয় অনুরাগ জী, সংসদতা ঐহাক্কী মরূপ শ্রী সুরেশ কশ্যপ জী, শ্রী কিশন কপুর জী, ইচন নুপী ইন্দু গোস্বামী জী, অমদি হিমাচলগী কাচিন কোয়া খুদিংদগী মফম অসিদা লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং!
থা অসিদা কাশী বিশ্বনাথকী দর্শন তৌরবা মতুং... ঙসি ছোতী কাশী মঞ্জ অসিদা, বাবা ভুতনাথরা, পঞ্চ বক্ত্রারা, মহামৃত্যুঞ্জয়রাগী আর্শিবাদ লৌনবগী তাঞ্জা ফংজরে। দেবভুমি অসিগী দেবী-দেবতা পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি।
মরূপশিং,
মতম পুম্নমক্তা হিমাচল প্রদেশ অসি ঐহাক্কা থম্মোইগী ওইবা মরী অমা লৈরি। হিমাচলগী লৈপাক লৈহাওনা, হিমালয়গী চিংদোলশিংনা ঐহাক্কী পুন্সীবু মায়কৈ পীবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। অমদি ঙসি ঐহাক্না অদোম ময়ামগী মরক্তা লাকচবা অসিদা, অমদি ঐহাক্না মন্দীদা লাকচবা খুদিং মন্দী রী সেপু বরী, কচৌরী অমসুং বদানে রে মিত্থা নিংশিংলকই।
মরূপশিং,
ঙসি দবল ইঞ্জীন সরকারগীসু চহি ৪ মপুং ফারে। সেবা অমসুং সিদ্ধিগী চহি ৪ অসিগীদমক হিমাচলগী প্রজা মীয়াম্বু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমদি মশিং অসুক য়াম্না অমদি অসুক য়াম্না ইংলবা মতম অসিদা ঐখোয় পুম্নমকপু আর্শিবাদ পীবিনবগীদমক লাকপীরিবা। মসিনা তাকপদি মসিগী চহি ৪ অসিদা হিমাচলবু খোংজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিনবা অদু অদোম্না উবা ফংলে।
জয়রাম জী অমসুং মহাক্কী হোৎনবা কনবা তীমনা হিমাচল মীয়ামগী মংলানশিং অদু মংফাওহন্নবগীদমক হোৎনবা য়াবা হোৎনখি। মসিগী চহি ৪ অসিদা চহি ২ অমদি ঐখোয়না কোরোনাগা অকনবা লান্থেংনখি অমদি চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংসু লেপহনখিদে। হৌখিবা চহি ৪দা হিমাচলনা অহানবা এইম্স ফংখি। হমীরপুর, মন্দী, চম্বা অমসুং সিরমোরদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৪ অয়াবা পীখ্রে। হিমাচলগী কনেক্তিবিতীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক কয়ামরুম অমসু হোৎনরি।
ইচল-ইচে অমসুং ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি মফম অসিদা স্তেজ অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক হিমাচল প্রদেশকী ইন্দস্ত্রীয়েল দিবলপমেন্তকা মরী লৈনবা থৌরমদা, ইনবেস্তর্স মীৎতা শরুক য়াখি। অমদি মদুদা উৎখিবশিং অদু উরুরগা পুক্নিংদা অপেনবা ফাওখি। মসিদা হিমাচলদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ইনভেস্তমেন্তকী, নহাশিংগীদমক থবক ফংনবগী অনৌবা লম্বী পীরে। হৌজিক মফম অসিদা ঙাইহাক্কী মমাংদা লুপা করোর লিশিং ১১গী মমল ওইবা অচৌবা হাইদ্রো-ইলেক্ত্রিকেল প্রোজেক্ত ৪ শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিদগী হিমাচলগী শেন্থোক হেনগৎলগনি অমদি এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা লিশিং কয়া অমসুং ফংলগনি। সাবরা কুদ্দু প্রোজেক্ত ওইগেরা, লুহরী প্রোজেক্ত ওইগেরা, ধৌলাসিদ্ধ প্রোজেক্ত ওইগেরা নত্রগা রেনুকা জী প্রোজেক্ত ওইগেরা, মসি পুম্নমক অসিনা হিমাচলগী অচেৎপা অপাম্বা অমসুং লৈবাক্কী মথৌ তাবা অদু মপুং ফাহনবা, অনিমক ফংহল্লগনি। সাবরা কুদ্দু দাম অসি পিয়ানোগী মওং মানবা এসিয়াগী অহানবা অদুগুম্লবা দাম অমনি। মফম অসিদা পুথোক্লিবা ইলেক্ত্রিসিতীদগী হিমাচলনা চহি খুদিংগী চাউরাক্না লুপা করোর চামগা কুনমঙাগী ইনকম লাক্লগনি।
মরূপশিং,
শ্রী রেনুকাজী ঐখোয়গী আস্থাগী মরুওইবা কেন্দ্রনি। ভগবান পরশুরাম অমসুং মহাক্কী অপোকপী রেনুকা জী গী নুংশিবগী খুদম ওইরিবা লমদম অসিদগী ঙসি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমকসু ইচেল অমা চেন্থরক্লি। গিরী তুরেলদা শাগৎলিবা শ্রী রেনুকাজী দাম প্রোজেক্ত মপুং ফানা লোইশিল্লবা মতমদা অচৌবা মফম অমা মসিদগী কানবা ফংলগনি। প্রোজেক্ত অসিদগী লাকপা ইনকম পুম্নমক অদুগীসু অচৌবা শরুক অমা মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা চাদিং তৌগনি।
মরূপশিং,
লৈবাক্কী নাগরিকশিংগী পুন্সী মহিং লাইথোকহনবা, ইজ ওফ লিবিং, ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা খোংথাংনি। অমদি মসিদা ইলেক্ত্রিসিতীগী য়াম্না চাউবা থৌদা লৈরি। ইলেক্ত্রিসিতী অসি লাইরিক তমনবগীদমক, ইলেক্ত্রিসিতী অসি য়ুমগী থবক পাংথোক্নবগীদমক, ইলেক্ত্রিসিতী অসি ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক অমদি মসিদসু নত্তনা হৌজিক্তি ইলেক্ত্রিসিতী অসি মোবাইল চার্জ তৌনবগীদমক, মসি য়াওদনা কনাসু লৈবা ঙমদে। অদোম্না খংলিবা অদুনি ঐখোয়গী সরকারগী ইজ ওফ লিবিং মোদেল, এনভাইরনমেন্তেল্লি কন্সেস ওই অমদি এনভাইরনমেন্ত ঙাক্তুনা থম্বদসু মতেং ওইরি। ঙসি মফম অসিদা হাইদ্রো পাৱর প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ উয়ুং তমখিবা অদুসু ক্লাইমেৎ ফ্রেন্দলী ন্যু ইন্দিয়াগী মায়কৈদা লৈবাক্কী অচেৎপা খোংথাং অমনি। ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতকী ৱাফম অসিদা পুক্নিং থৌগৎলি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক্না মতৌ করম্না এনভাইরনমেন্তপু কনবগা লোয়ননা চাউখৎ থৌরাংদা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি। সোলর পাৱরদগী হৌরগা হাইদ্রো পাৱর ফাওবা, ৱিন ইনর্জীদগী হৌরগা গ্রীন হায়দ্রোজেন ফাওবা, ঐখোয়গী লৈবাক্না রিন্যুএবল ইনর্জীগী রিসোর্স পুম্বা মপুং ফানা শিজিন্ননবগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। পান্দমদি মসিনি মদুদি লৈবাক্কী নাগরিকশিংগী ইনর্জী মথৌতাবশিং অদু মপুংফানা পাংথোকপগা লোয়ননা এনভাইরনমেন্তপুসু ঙাক্তুনা থম্বনি। অমদি ভারতনা মশাগী পান্দম অদু মতৌ করম্না ফংবা ঙম্লিবগে, মসিগী খুদম ওইনা লৈবাক্কী হেনগৎলক্লিবা ইন্সতোল ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীসু অমনি।
মরূপশিং,
ভারতনা ২০১৬দা পান্দম অসি থমখি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহি ২০৩০ ফাওবদা মশাগী ইন্সতোল ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতীগী চাদা ৪০, নন-ফোসিল ইনর্জী সোর্সশিংনা মপুং ফাহল্লগনি। ঙসি ভারত মচা খুদিংমক্না মসিগীদমক চাউথোকচগনি মদুদি ভারতনা মশাগী পান্দম অসি, চহি অসিগী নবেম্বর মক্তদা ফংবা ঙম্লে। হায়বদি ২০৩০গী থমখিবা পান্দম অদু, ভারতনা মদু ২০২১দা ফংবা ঙম্লে। মসিনি ঙসিগী থবক তৌবগী খোংজেল, ঐখোয়গী থবক তৌবগী খোংজেল।
মরূপশিং,
চিংশিংবু প্লাস্তিক্না মরম ওইদুনা মাংহন তাকহল্লিবা অসি, ঐখোয়গী সরকারনা মদুদসু পুক্নিং চংলি। সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী মায়োক্তা লৈবাক পুন্না চংশিল্লিবা খোংজংগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্তদসু থবক তৌরি। প্লাস্তিক্কী অমোৎ অকায়শিংবু রি-সাইকল তৌদুনা ঙসিদি মদু লম্বী শেম্বদা শিজিন্নরি। ঙসি অদোমগা ৱারী শানদুনা হিমাচলদা লাক্লিবা লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদগী মীওইশিং মফম অসিদা লাক্লি। হিমাচলদা লাক্লিবা লমকোইবা পুম্নমক্কী মফমদা করিগুম্বা ৱাফম অমা থমজরি। হিমাচলবু লু-নান্না থম্বদা প্লাস্তিক অমসুং অতোপ্পা অমোৎপশিংদগী লাপথোকনা থম্বদা লমকোইবশিংগী থৌদাংসু য়াম্না চাউই। মফম মফমদা চাইথোক্লিবা প্লাস্তিক, তুরেলশিংদা তাশিল্লিবা প্লাস্তিক, হিমাচলবু মাংহন তাকহল্লিবা অসি থিংনবগীদমক ঐখোয় পুন্না হোৎনবা তাই।
মরূপশিং,
দেবভুমি হিমাচলনা প্রকৃতিদগী ফংলিবা থৌজাল অসি, ঐখোয়না মদু ঙাক্তুনা থমগদবনি। মফম অসিদা তুরিজমগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রীএল দিবলপমেন্তকীসু চাউনা ওইথোকপা লৈ। ঐখোয়গী সরকারনা মায়কৈ অসোমদসু লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঐখোয়না ইনোৎ পীরিবসি অখন্ননা ফুদ ইন্দস্ত্রী, ফার্মিং অমসুং ফার্মাদনি। অদুগা মফম অসিদা ফন্দদি লৈরি। তুরিজমগী ফন্দ হিমাচলদগী হেন্না কদায়দা ফংগনি। হিমাচলগী ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজদা পাকথোক চাউথোকপা ওইথোকপা য়াই। মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকারনা মেগা ফুদ পার্কতগী হৌরগা কোল্দ স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচরবু হেন্না চেৎশিলহল্লি।
ফার্মিংদা নেচরেল ফার্মিংবু, মহৌশাগী লৌউ পথাপপু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক দবল ইঞ্জীনগী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা থবকসু পাংথোক্লি। ঙসি মহৌশাগী লৌউ পথাপনা পুথোকপা পোত্থোকশিং মালেম পুম্বদা পাম্বা হেনগৎলক্লি। কেমিকেল য়াওদবা লৌউ পোত্থোক ঙসিদি অখন্নবা পুক্নিং চিংশিনফম ওইরে। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি হিমাচল মসিদসু অফবা থবক তৌরি, রাজ্যদা বাইও-ভিলেজ কয়া অমা শেমগৎলে। অমদি ঐহাক্না ঙসি অখন্ননা হিমাচলগী লৌমীশিংবু থমোয় শেংনা তৌবিমল খংবা উৎচরি মদুদি মখোয়না প্রকৃতিগী ওইবা লৌউ-শিংউগী লম্বী খল্লি। ইফমদা খংহনবীরে মদুদি লৌমী লাখ অমা মখায় হেনবনা অসুক য়াম্না পিক্লবা রাজ্য অসিদা অমদি অতেনবা মতমগী মনুংদা কেমিকেল য়াওদবা প্রকৃতিগী ওইবা লৌউ-শিংউগী লম্বীদা চংশিল্লে।
ঙসি পেক তৌরবা চিঞ্জাক্কী খোংজেল হেনগৎপা মতম অসিদা হিমাচল, মসিদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি।
মরূপশিং,
হিমাচল প্রদেশ, লৈবাক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা ফার্ম হবশিংদা অমনি। ভারতপু ঙসি মালেমগী ফার্মাসীনি হায়নরিবা অসিগী তুংদা হিমাচলগী য়াম্না চাউবা থৌদাং য়াওরি। কোরোনা মালেমগী লাইচৎকী মনুংদা হিমাচল প্রদেশনা অতোপ্পা রাজ্যশিং খক্তা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংবুসু মতেং পাংখি। ফার্মা ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা আয়ুশ ইন্দস্ত্রী – নেচরেল মেদিসিনগা মরী লৈনবা এন্ত্রপ্যুনরশিংবুসু পুক্নিং থৌগৎলি।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা সরকার চলাইনবা তোঙান তোঙানবা মোদেল অনি থবক তৌরি। মোদেল অমদি – সবকা সাথ – সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসনি। অদুগা অনিসুবা মোদেলনা – খুদ কা স্বার্থ, পরিবার কা স্বার্থ অমসুং বিকাসসু মশামক্কী ইমুং মনুংগীনি।
ইচল-ইচে অমসুং ইচিল-ইনাওশিং,
হিমাচলগী মীয়ামগী হকশেলগী চিন্তা লৈরম্মি মরম অদুনা অথাপ্পা মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদসু, অৱাবা খাংদুনসু, পুম্নমক্না ভেক্সিন য়ৌহল্লে। মসিমক্নি ঐখোয়গী সেবা তৌবগী মতৌ, মীয়ামগীদমক থৌদাং। মফম অসিদা সরকারনা মীয়ামগী দিবলপমেন্তকীদমক অনৌবা য়োজনা কয়া অমা হৌদোক্লে অমদি কেন্দ্র সরকারগী য়োজনাশিংসু য়াম্না ফজনা চৎনহল্লে। মসিনা উৎলি মদুদি হিমাচল সরকারনা মীয়ামগী, লাইরবশিংগী কয়াম ৱাজবগে হায়বদু।
মরূপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী সরকারনা নুপামচাশিংনা ফংলিবা হকশিং অদুগা চপ মান্ননা নুপীমচাশিংসু ফংহন্নবা হোৎনরি৷ নুপাশিং অমসুং নুপীশিং অসি চপ মান্নৈ৷ অসিগুম্বা ইমাশিং অমসুং ইচল-ইচে কয়া অমনা মফম অসিদা লাকখ্রে অমদি হিরম অসিগী মতাংদা হেন্না পাঙ্গল শক্তি লৈনা থবক তৌবা ঙম্নবা মখোয়না ঐখোয়দা য়াইফ-মঙ্গোলশিং পীরি৷ নুপামচাশিংনা লুহোংবা য়ারিবা চহি অদুগা চপ মন্ননা নুপীমচাশিংগীসু লুহোংবগী চহি অসি ওইগদবনি হায়না ঐখোয়না ৱারেপখ্রে৷ য়েংবিয়ু, মসিদা ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিংনা হরাউ-নুংঙাইবা ফোংদোক্নরি৷ নুপীশিংগী লুহোংবগী চহি অসি চহি ২১ ওইরকপা অসিদা, মখোয়না লাইরিক তমজনবগী মতম মতিক-চানা ফংলগনি অমদি মখোয়না মখোয়গী কেরিয়রসু শেমজবা ঙম্লগনি৷ ঐখোয়না হোৎনরিবা পুম্নমকশিং অসিগী মরক্তা, মশা খক্তগী অমদি মশাগী ভোৎ বেঙ্ক খক্তগী খনবা অতোপ্পা মোদেল অমা অদোম্না উবা ফংলমগনি৷ মখোয়না সরকার পাইরিবা রাজ্যশিংদা, লাইরবা মীওইশিংগী য়াইফবা থবক তৌবা অসিনা প্রাইয়োরিতী ওইদে, মখোয়না মখোয় মশাগী ইমুং-মানুংগী য়াইফনবা হোৎনৈ৷
মরুপশিং,
ময়ামগী দরকার ওইরিবা খুদিংমক অদু য়েংলগা, ঐখোয়গী সরকারনা সেন্সিতিবিতী ৱাংনা অমসুং য়াম্না চেকশিন্না লেপ্পা-লৈতনা হোৎনরি৷ চহি ১৫অমসুং ১৮গী মরক্তা লৈরিবা ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংসু জানুৱারি ৩, নিংথৌকাবা নুমিৎতগী হৌদুনা ভেক্সিন কাপ্পা হৌরগনি হায়না হৌজিক্তি ঐখোয়গী সরকারনা লেপখ্রে৷ কেম্পেন্দ অসি জানুৱারি ৩, নিংথৌকাবা নুমিৎতগী হৌরগনি৷ কেম্পেন্দ অসিদসু হিমাচল প্রদেশনা অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ৷ হিমাচল প্রদেশনা লেপ্প-লৈতনা লৈবাক অসিদা দাইরেক্সন পীরগনি৷ হৌখিবা চহি অনি অসিদা কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা হেল্থ সেক্তর অমদি ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী মীয়াম্না অচৌবা ফোর্স অমা ওইখ্রে৷ মখোয়দা ‘প্রিকোসন দোজ’ জানুৱারি ১০দগী পীবা হৌরগনি৷ চহি ৬০গী মথক্তা লৈরিবা মশাগী অরুবা অনাবা লৈরিবা অহল ওইরবা মীওইশিংবু দোক্তরশিংগী পাউতাক মতুং ইন্না ‘প্রিকোসন দোজ’কী ওপ্সনসু ফংহনখ্রে৷
মরুপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্কী তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোন লৈজৈ৷ অদুবু ঙসিদি লৈবাক লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ৱাখল্লোন অনি কুপথনা য়েংলি৷ ৱাখল্লোন অমনা চোন্থবা অসিনি অদুগা অতোপ্পা অদুনা চাওখৎপা পুরকপা অসিনি৷ প্রোক্রাস্তিনেসনগী আইদিওলোগশিং অসিনা চিংদোনদা লৈরিবা মীয়ামগী য়াইফনবা কৈদৌনুংদা খনদে৷ চহি খুজিং অহুম হেন্না রেনুকাজি প্রোজেক্ত চোন্থদুনা লৈখি৷ থবক তৌবদা থিন্থবা পাম্লিবা অদুগুম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন অদুগী ওন্ন-তৈনবদা, ঐখোয়না লৈবাক অসি খোঙজেল য়াংনা চাওখৎহন্নবা খক্তমক হোৎনরি৷ ঐখোয়না অতল তনেল মপুং ফানা শাবা লোইশিনখি৷ চান্দিগরদগী মনালি অমসুং শিমলা শম্নহল্লিবা লম্বী অদু ঐখোয়না পাকথোকখি৷ ঐখোয়না হাইৱেজশিং অমসুং রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তমক শেমগৎলকপা নত্তনা মফম কয়া অমদা রোপৱেজশিংসু ইন্সতোল্দ তৌরি৷ প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সদক য়োজনাগা লোইননা ঐখোয়না মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংসু শম্নহল্লি৷
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা দবল ইঞ্জিন গভর্মেন্ত অসিনা হোৎনখিবা মওং অসিনা মরু ওইনা ঐখোয়গী ইচল-ইচে কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা কয়া অমা পুরকখ্রে৷ মমাংগী মতমশিংদা, ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিংনা চাক থোংনবা উশিং থিবদা মতম অদুক্কী মতিক কাইথোক্নরমখি৷ ঙসিদি গ্রাস সিলিন্দরশিং য়ুংথোং খুদিংদা য়ৌখ্রে৷ ইচল-ইচেশিংনা তোইলেত ফোসিলিতীশিং অসিদগী রিলিফ কয়া অমসু ফংখ্রে৷ ঐখোয়গী ইচল-ইচেশিং অমসুং ইচানুপী কয়ামুক য়াম্না ইশিং থিবা চৎনখিবগে হায়বদু অদোমদগী হেন্না খঙবা কনাবু লৈগদগে৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি খুজিং তরেৎ শুরকপদা, হিমাচল প্রদেশতা লৈরিবা ইমুং লাখ তরেৎনা পাইপকী ইশিং ফংখ্রে৷ চহি খুজিং তরেৎতা ইমুং লাখ তরেৎ! চহি অনি খক্তদা অদুসু কোরোনাগী মতমদা, অনৌবা ইমুং লাখ তরেৎ হেন্না পাইপকী ইশিং ফংহনখ্রে৷ কয়ামুক য়াম্না? চহি খুজিং তরেৎতা লাখ তরেৎ! চহি খুজিং তরেৎতদি কয়ামুক ওইগদগে? খোল্লাউ অসি মফম অদুদগী লাকহনসি? চহি খুজিং তরেৎতা লাখ তরেৎ! অদুগা ঐখোয়না চহি অনিদা অনৌবা লাখ তরেৎতা পীরি৷ কয়ামুক য়াম্না? ইমুং লাখ তরেৎতা ইশিং সপ্লাই পীরি! হৌজিক্তি মীয়ামগী চাদা ৯০দি তোতিগী ইশিং ফংহনখ্রে৷ মসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী খুদোংচাবনি৷ কেন্দ্রগী সরকারগী ইঞ্জিন অমনা স্কিম অসি হৌদোকখিবনি অমদি রাজ্য সরকারগী অনিশুবা ইঞ্জিননা স্কিম অসি খোঙজেল য়াংনা চৎনহন্নবা হোৎনখিবনি৷ খুদম ওইনা হায়রবদা, অয়ুশমান ভারত য়োজনা৷ স্কিম অসিগী মখা তারকপা ওইনা, রাজ্য সরকারনা হিমকেয়র স্কিম হৌদোকখি অমদি লুপা লাখ ৫ য়ৌনা লেম্না লাইয়েংবগী স্কোপ অসিগী মখাদা মীওই কয়া অমা মনুং চলহনখি৷ স্কিমশিং অসিগী মখাদা হিমাচল প্রদেশকী পেসেন্ত চাওরাক্না লাখ ১.৫রোম লেম্না লাইয়েংখ্রে৷ মতৌ অসিগুম্না, মফম অসিদা পাল্লিবা সরকার অসিনা গ্রিহানি সুবিধা য়োজনাগা লোইননা উজ্জৱালা য়োজনাগী বেনিফিসরীশিং চাওথোকহনখ্রে, মসিনা ইচল-ইচে মিলিয়ন কয়াদা মতেং পাংখি৷ রাজ্য সরকার অসিনসু কেন্দ্র সরকারগী লেম্না রেসন পীরিবা অদু খোঙজেল য়াংনা বেনিফিসরী খুদিংমক্তা ফংহল্লি৷
মরুপশিং,
হিমাচল প্রদেশ অসি অথৌবশিংগী লমদম, থকশি-খাশি খঙবগী লমদম, লৈবাক অসিগী মতিক-মগুল হেনগৎহল্লিবা লমদম অদুনি৷ হিমাচল প্রদেশকী য়ুংথোং খুদিংমক্তা, লৈবাক অসিবু ঙাক শেনবিবা অথৌনা নুপামচাশিং অমদি নুপীমচাশিং লৈরি৷ লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতী অমদি লান্মীশিং অমসুং এক্স-সর্ভিসমেনগী ফিভম ফগৎহন্নবা হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা ঐখোয়গী সরকার অসিনা লেপখিবা ৱারেপশিং অদুদগী হিমাচল প্রদেশকী মীয়াম্না চাওনা কান্নবা ফংখ্রে৷
মরুপশিং,
তুরিজম অমসুং পিলগ্রিমেজ অসি হেন্না-হেন্না মরী লৈনবা হেনগৎলক্লি৷ পিলগ্রিমেজতা হিমাচলগী পোতেন্সিয়েল অসি চাংদম্নিংঙাই লৈতে৷ মসি শিব অমসুং শক্তিগী লমদমনি৷ পাঞ্চ কাইলাশকী মনুংদা(শিবগী মফম মঙা), অহুমদি হিমাচল প্রদেশতা লৈরি৷ মতৌ অসিগুম্না, হিমাচলদা শক্তি পীথাস কয়া অমা লৈরি৷ বুদ্ধিস্ত ফেত অমসুং কল্চরগী য়াম্না মরু ওইবা মফম অমসু মফম অসিদা লেরি৷ হিরমচল প্রদেশকী পোতেন্সিয়েন অসি কয়ারক হন্না হেনগৎহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা হোৎনরি৷
মান্দিদা শিবধম শারকপা অসিসু হোৎনরিবা অসিগী মহৈ অমনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মনিং-মখা তম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোক্লিবা মতম অসিদা, হিমাচল প্রদেশসু মপুং-ফাবা রাজ্য অমা ওইরকপগী স্তেতস অদু ফংবগী গোল্দন জুবিলী ইয়র পাংথোক্লি৷ হিমাচলগীদমক অনৌবা পোজিবিলিতীশিংদা থবক তৌবগী মতম ওইরে৷ নেস্নেল রিজোলুসন খুদিংমক ফংবা ঙম্নবা হিমাচলনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখ্রে৷ অমুক্কা হন্না, দিবেলপমেন্ত ত্রস্তকী ৫শুবা চহি লাকপদা অমদি অনৌবা চহি লাকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি! ঐখোয়দা অসিগুম্লবা মঙ্গোল অমসুং নুংশিবা উৎপিবগীদমক ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি৷ দেবভুমি অসিবু ঐনা অমুক্কা হন্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷
ঐগা লোইননা হায়মিন্নসি
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launching of various development projects in Himachal Pradesh
27 DEC 2021 4:43PM by PIB Delhi
The Governor of Himachal, Shri Rajendra Arlekar ji, the popular and energetic Chief Minister, Shri Jai Ram Thakur ji, former Chief Minister Dhumal ji, my colleague in the Council of Ministers, Anurag ji, my colleagues in Parliament, Shri Suresh Kashyap, Shri Kishan Kapoor ji and Indu Goswami ji, and my dear brothers and sisters who have come from different parts of Himachal!
After visiting Kashi Vishwanath earlier this month, today I got an opportunity to take the blessings of the mini Kashi i.e., Manjha, Baba Bhootnath, Panchvaktra and Mahamrityunjaya. I bow to all the gods and goddesses of Devbhoomi.
Friends,
I have always had an emotional relationship with Himachal. The land of Himachal and the lofty peaks of the Himalayas have played an important role in guiding my life. And today when I have come among you, and whenever I come to Mandi, I am reminded of the dishes of Mandi ‘Sepu Bari’, ‘Kachori’ and ‘Badane’s Mittha’.
Friends,
Today, the double engine government has completed four years. I congratulate the people of Himachal for these four years which were marked with service and achievement. To come in such a large number and in the midst of bitter cold to bless us means that you have seen Himachal moving at a fast pace in these four years. Jai Ram ji and his hardworking team have left no stone unturned to fulfill the dreams of the people of Himachal. Of these four years, we have strongly fought against Corona for two years and also did not let the development works stop. In the last four years, Himachal got the first AIIMS. Four new medical colleges were sanctioned in Hamirpur, Mandi, Chamba and Sirmaur. Many efforts are also being made to strengthen the connectivity of Himachal.
Brothers and sisters,
Before coming here, I attended the Investors Meet, a program related to the industrial development of Himachal Pradesh. I was overwhelmed by the exhibition there. This has paved the way for investment worth thousands of crores of rupees in Himachal and many new jobs for the youth. A short while ago, the foundation stone of four mega hydro-electric projects costing Rs. 11,000 crore has been laid or even inaugurated here. This will increase the revenue of Himachal and will also create thousands of employment opportunities. Whether it is Sawra-Kuddu project, Luhri project, Dhaulasidh project or Renukaji project, these are going to meet both the aspirations of Himachal and the needs of the country. Sawra-Kuddu Dam is the first such dam in Asia in the shape of a piano. Himachal will earn around 150 crore rupees every year with electricity generated from this dam.
Friends,
Shri Renukaji is an important center of our faith. A symbol of affection of Lord Parashurama and his mother Renukaji, a stream has flowed from this land for the development of the country today. When the Shri Renukaji Dam project being constructed on the Giri River is completed, a large area will directly benefit from it. A large part of the income from this project will be spent on development here.
Friends,
Ease of Living, i.e., making life easier for the citizens of the country is the highest priority of our government. And electricity has an important role to play in this. No one can live without electricity, whether it is for reading, household chores, power industries and now even for charging mobile phones. You know our government's ease of living model is environmentally conscious and also helps protect the environment. The ground breaking and unveiling of hydro power projects here today is also a strong step towards climate-friendly New India. Today, the entire world is praising India for accelerating development while protecting the environment. From solar power to hydro power, from wind energy to green hydrogen, our country is constantly working to make full use of every resource of renewable energy. The purpose is to meet the energy needs of the citizens of the country and also to protect the environment. The growing installed electricity capacity of the country is also an example of how India is achieving its goals.
Friends,
In 2016, India had set a target to meet 40 percent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030. Today, every Indian will be proud that India has achieved this goal in November this year itself. That is, India has achieved the target meant for 2030 in 2021 only. This is the pace of work of India today, the pace of our work.
Friends,
Our government is also aware of the damage being done to the mountains due to plastics. Along with the nationwide campaign against single use plastic, our government is also working on plastic waste management. The recycled plastic waste is being used today to make roads. I would also like to make a request to all the tourists visiting Himachal that they also have a huge responsibility to keep Himachal clean and free from plastics and other wastes. We have to work together to stop the plastic which is scattered everywhere, which is going into the rivers and which is causing damage to Himachal.
Friends,
Devbhoomi Himachal has been blessed by nature and we have to protect it. There is immense potential for tourism as well as industrial development. Our government is constantly working in this direction as well. Our emphasis is especially on the food industry, farming and pharmaceutical sectors. And the fund is already here. Where else will the tourism fund be found other than Himachal? Himachal's food processing industries have a lot of potential for expansion. Therefore, our government is strengthening everything from mega food parks to cold storage infrastructure. In farming, the double engine government is constantly working to promote natural farming. Today, the demand for produce due to natural farming is increasing worldwide. Chemical free agricultural products are becoming the center of special attraction today. I am happy that Himachal is doing a great job and many bio-villages have been set up in the state. I would like to heartily congratulate the farmers of Himachal especially for choosing the path of natural farming. I have been told that more than 1.5 lakh farmers have embarked on the path of chemical free natural farming in such a small state and in a very short time. Today I was looking at the natural farming products in the exhibition. The size as well as the colors of the products was very captivating. I am very happy and I heartily congratulate Himachal, the farmers of Himachal, for this and urge the farmers across the country that the path chosen by Himachal is one of the best paths of farming. Today, when the trend of packaged food is increasing, Himachal can play a big role in this.
Friends,
Himachal Pradesh is one of the most important pharma hubs in the country. If India is called the pharmacy of the world, then Himachal is the force behind it. Himachal Pradesh has helped not only other states, but also other countries, during the Corona global pandemic. Along with the pharma industry, our government is also promoting entrepreneurs associated with AYUSH Industry - Natural Medicine.
Friends,
Today, two different models are working in the country to run the government. There is one model – ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ (everyone’s cooperation, everyone’s development, everyone’s trust and everyone’s effort). There is another model that is ‘Khud ka Swarth, Parivar ka Swarth aur vikas bhi khud ke parivar ka’ (self interest, family’s interest and family’s development). If we look at Himachal itself, then the first model which we brought here is engaged in the development of the state with full force. As a result, Himachal was the first state to vaccinate its entire adult population. Those who are in the government here are not engaged in political interests but they have focused their full attention to vaccinate every single citizen of Himachal. Once I had the privilege of talking to people virtually who are engaged in this work. It was very inspirational.
Brothers and sisters,
We were concerned about the health of the people of Himachal; therefore, everyone took the pains to deliver the vaccines even in remote areas. This is our sense of service, a sense of responsibility towards people. The government here has implemented many new schemes for the development of the people and is also expanding the schemes of the central government in a better way. This shows how much the Himachal government cares about the people and the poor.
Friends,
Today our government is making efforts to give daughters the same rights as sons. Sons and daughters are equal. Such a large number of mothers and sisters have come here and their blessings give us strength to work in this regard. We have decided that the age of marriage of daughters should be the same as the age at which sons are allowed to get married. Look, our sisters are applauding the most. With the marriage age of daughters being 21 years, they will get ample time to study and they will also be able to make their career. In the midst of all our efforts, you can see another model that is concerned about self-interest and its vote bank. In the states where they are running the government, the priority is not the welfare of the poor but the welfare of their own family. I would like to urge the experts of the country to take a look at the vaccination records of those states. Their vaccination record also shows that they are not concerned about the people of their states.
Friends,
Our government is constantly working with full sensitivity and caution, keeping in view your every need. Now the government has decided that children, the sons and daughters, between the ages of 15 and 18 too will be vaccinated from Monday, January 3. The campaign is set to begin on Monday, January 3. I am confident that Himachal Pradesh will do a great job in this campaign too. Himachal will continue to give direction to the country. Our people in the health sector and the frontline workers have remained a huge force in the fight against Corona for the last two years. The ‘precaution dose’ to them will start from January 10. Elderly people above 60 years of age who already have serious illnesses are also given the option of ‘precaution dose’ on the advice of doctors. All these efforts will not only provide security to the people of Himachal, they will also help a lot in protecting and promoting the tourism sector.
Friends,
Every country has different ideologies, but today the people of our country are clearly watching two ideologies. One ideology is of delay and the other is of development. The ideologues of procrastination never cared about the people living in the mountains. Whether it is infrastructure or providing basic facilities to the people, the ideologues of delay made the people of Himachal wait for decades. As a result, the Atal Tunnel was delayed for years. The Renukaji project was also delayed for three decades. Contrary to the ideology of delay of those people, our commitment is only for development, for rapid growth. We completed the Atal Tunnel. We widened the road connecting Chandigarh to Manali and Shimla. We are not only developing highways and railway infrastructure but also installing ropeways in many places. We are also connecting remote villages with the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana.
Friends,
The way the double engine government has worked in the last 6-7 years has brought a lot of changes in the lives of our sisters in particular. Earlier, our sisters used to spend a lot of time arranging wood for cooking. Today gas cylinders have reached every house. The sisters have also got a lot of relief from the toilet facilities. Who knows better than you how much the sisters and daughters had to slog for water. There was a time when one had to visit government offices for many days just to get a water connection. Today the government itself is knocking on your doors to provide water connection. In the seven decades of independence, seven lakh families in Himachal had access to piped water. Seven lakh families in seven decades! Within just two years and that too during the Corona period, more than seven lakh new families have got piped water. How many? Seven lakhs in seven decades! How many in seven decades? Let the voice come from there? Seven lakhs in seven decades! And we gave seven lakh new ones in two years. How many? Water supply to seven lakh houses! Now about 90 percent of the population has access to tap water. This is the advantage of the double engine government. The one engine of the central government starts the scheme and the second engine of the state government takes that scheme forward at a fast pace. Take for example, the Ayushman Bharat Yojana. Taking this scheme further, the state government started Himcare scheme and brought more people under the scope of free treatment up to Rs 5 lakh. About 1.5 lakh patients of Himachal have got free treatment under these schemes. Similarly, the government here expanded the beneficiaries of Ujjawala Yojana with Grihani Suvidha Yojana, which helped millions of sisters. The state government is also delivering the free rations of the central government to every beneficiary at a rapid pace.
Friends,
Himachal is the land of heroes, the land of discipline, the land that enhances the pride and splendor of the country. In every household in Himachal Pradesh, there are brave sons and daughters who protect the country. The people of Himachal have also benefited immensely from the decisions taken by our government in the last seven years to enhance the security of the country and for the soldiers and ex-servicemen. Whether the One Rank One Pension decision, which was stuck for decades due to the ideology of delay, or the task of providing modern weapons and bullet proof jackets to the army, or providing necessary resources to alleviate the suffering in the cold or better connectivity for commuting, the benefit of the government's efforts is reaching every household in Himachal.
Friends,
Tourism and pilgrimage are increasingly becoming more interconnected. The potential of Himachal in pilgrimage is unmatched. This is the place of Shiva and Shakti. Out of Panch Kailash (five abodes of Shiva), three are in Himachal Pradesh. Similarly, there are many Shakti Peethas in Himachal. An important place of Buddhist faith and culture is also here. The double engine government is going to increase the potential of Himachal many times.
The construction of Shivdham in Mandi is also the result of this commitment.
Brothers and sisters,
Today, when India is celebrating the Amrit Mahotsav of independence, then Himachal is also celebrating the golden jubilee year of getting the status of a complete state. It is time to work on new possibilities for Himachal. Himachal has played a leading role in the fulfillment of every national resolution. This enthusiasm will continue in the time to come. Once again, Happy 5th year of development and trust and Happy New Year! Best wishes to all of you for giving us so much love and blessings. I once again salute this Devbhoomi.
Speak with me
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.