ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପରିଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
27 DEC 2021 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ହିମାଚଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର ଜୀ, ଲୋକପ୍ରିୟ ତଥା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟରାମ ଠାକୁର ଜୀ, ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଧୂମାଲ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ସହକର୍ମୀ ଅନୁରାଗ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ କଶ୍ୟପ ଜୀ, ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଣନ କାପୁର ଜୀ, ଭଉଣୀ ଇନ୍ଦୁ ଗୋସ୍ୱାମୀ ଜୀ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଏହି ମାସରେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବା ପରେ... ଆଜି ଏହି ଛୋଟିଆ କାଶୀ ମଞ୍ଚ, ବାବା ଭୁତନାଥରା, ପଞ୍ଚ-ବକ୍ରତାରା, ମହାମୃତୁଞ୍ଜୟରା ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଦେବ ଭୂମିରେ, ସମସ୍ତ ଦେବୀ-ଦେବତାମାନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ । ହିମାଚଳ ସହିତ ମୋର ସର୍ବଦା ଏକ ଭାବନାତ୍ମକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମାଟି, ହିମାଳୟର ଉତୁଙ୍ଗ ଶିଖର ମୋ ଜୀବନକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଯେବେ ବି ମଣ୍ଡିକୁ ଆସିଛି ମଣ୍ଡିରେ ସେପୁବଡି, କଚୋଡି ଏବଂ ବଦାଣେର ମିଠା ମନେ ପଡ଼ିଯାଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଚାରିବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଚାରି ବର୍ଷର ସେବା ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ହିମାଚଳର ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏବଂ ଏତେ ଟାଣୁଆ ଶୀତରେ ଆସିବା । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଚାରିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣ ହିମାଚଳକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଥିବା ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଜୟରାମ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ପରିଶ୍ରମୀ ଦଳ ହିମାଚଳ ବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଚେଷ୍ଟା ଛାଡ଼ି ନାହାନ୍ତି । ଏହି ୪ ବର୍ଷରେ, ୨ ବର୍ଷ ଆମେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧ କରିଛୁ । ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଦେଇନାହୁଁ । ଗତ ଚାରି ବର୍ଷରେ ହିମାଚଳକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଏଆଇଆଇଏମଏସ (ଏମ୍ସ) ମିଳିଲା । ହିମାଚଳର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ହମିରପୁର, ମଣ୍ଡି, ଚମ୍ବା ଏବଂ ଶିରମୁର ଠାରେ ଚାରିଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ହିମାଚଳକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଏହି ମଞ୍ଚକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ନିବେଶକ ସଭାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି । ଏବଂ ସେଠାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଲାଗିଥିଲା ତାକୁ ଦେଖି ମନ ମଧ୍ୟ ଅଭିଭୂତ ହୋଇଗଲା । ଏଥିରେ ହିମାଚଳରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଚାରୋଟି ବଡ଼ ହାଇଡ୍ରୋ-ଇଲେକଟ୍ରିକ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ଥର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ହିମାଚଳର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସାୱଡା, କୁଡଡୁ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ହେଉ, ଲୁହୁରି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ହେଉ, ଏହାସବୁ ହିମାଚଳର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଅବସରରେ ଦୁଇଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଘଟିବ । ସାୱାଡା କୁଡଡୁ ଡ୍ୟାମ ଏସିଆର ପ୍ରଥମ ଡ୍ୟାମ ଯାହା ପିଆନୋ ଆକୃତିର । ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଦୁତରୁ ହିମାଚଳର ପ୍ରତି ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୫ଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶ୍ରୀ ରେଣୁକା ଜୀ ଆମର ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଭଗବାନ ପରଶୁରାମ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମାତା ରେଣୁକା ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତୀକ ଏହି ଭୂମିରୁ ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ରୋତ ନିସୃତ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଗିରି ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମାର କରାଯାଉଥିବା ଶ୍ରୀ ରେଣୁକା ଜୀ ଡ୍ୟାମ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏକ ବୃହତ ଅଞ୍ଚଳ ସିଧାସଳଖ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଯାହା କିଛି ରୋଜଗାର ହେବ, ତାହାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ। ଏବଂ ଏଥିରେ ବିଦୁତର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଦୁତ, ଘର ପାଇଁ ବିଦୁତ, ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବିଦୁତ ଏବଂ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ମୋବାଇଲ ଚାର୍ଜିଂ କରିବା ପାଇଁ ବିଦୁତ ବିନା କେହି ବଞ୍ଚôପାରିବେ ନାହିଁ । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ମଡେଲ ପରିବେଶ ସଚେତନତା ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଜି ଏଠାରେ ଯେଉଁ ହାଇଡ୍ରୋ ଜଳ ବିଦୁ୍ୟତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ, ନିୟୁ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଏହି କଥାକୁ ନେଇ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ଯେ ଆମ ଦେଶ କିପରି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି । ସୌର ଶକ୍ତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜଳ ବିଦୁତ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପବନ ଶକ୍ତି ଠାରୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମ ଦେଶ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହାର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ଏବଂ ଭାରତ କିପରି ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରୁଛି, ତାହାର ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଦେଶରେ ବଢୁଥିବା ବିଦୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ।
ସାଥୀମାନେ,
୨ଠ୩ଠ ସୁଦ୍ଧା ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସରୁ ଏହାର ସ୍ଥାପିତ ବିଦୁତ କ୍ଷମତାର ୪ଠ ପ୍ରତିଶତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଭାରତ ୨ଠ୧୬ରେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବିତ ହେବେ ଯେ ଭାରତ ଏହି ବର୍ଷ ନଭେମ୍ବରରେ ତା’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨ଠ୩ଠର ଥିଲା ଭାରତ ଏହାକୁ କେବଳ ୨ଠ୨୧ରେ ହାସଲ କରିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଆଜି ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଯୋଗୁଁ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର କ୍ଷତିହେଉଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ଅଛନ୍ତି । ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବିରୋଧରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଆମ ସରକାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛୁ, ମୁଁ ହିମାଚଳକୁ ଆସୁଛି, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ହିମାଚଳକୁ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ହିମାଚଳକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବାରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଏଠି ସେଠି ପଡ଼ିଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ନଦୀକୁ ଯାଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ହିମାଚଳକୁ ଯେଉଁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ ତାହାକୁ ରୋକିବାରେ ଆମକୁ ଏକାଠି ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେବଭୂମି ହିମାଚଳକୁ ପ୍ରକୃତିରୁ ଯେଉଁ ବରଦାନ ମିଳିଛି ଆମକୁ ତାହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବିଶେଷ ଭାବେ ଖାଦ୍ୟ ଶିଳ୍ପ, ଚାଷ ଏବଂ ଫାର୍ମା ଉପରେ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ପାଣ୍ଠି ଅଛି । ହିମାଚଳ ଅପେକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଆଉ ଭଲ ପାଣ୍ଠି କେଉଁଠାରୁ ମିଳିପାରିବ? ହିମାଚଳର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପରେ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରୁ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ବଢୁଛି । ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଜି ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ହିମାଚଳ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭଲ କାମ କରୁଛି । ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଜୈବ-ଗ୍ରାମ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ହିମାଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହୃଦୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ରାସ୍ତା ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ମୋତେ କୁହାଗଲା ଯେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ଏତେ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ ଏବଂ ଖୁବ୍ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରାସାୟନିକ ସାରମୁକ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଉତ୍ପାଦ ଦେଖୁଥିଲି । ତା’ର ଆକାର ମଧ୍ୟ ଏତେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଥିଲା, ତା’ର ରଙ୍ଗ ଏତେ ଆକର୍ଷକ ଥିଲା । ତାକୁ ଦେଖି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି, ମୁଁ ହିମାଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ହିମାଚଳ ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ବାଛିଛି, ଏହି ରାସ୍ତା ହେଉଛି ଭଲ ଚାଷ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ମାର୍ଗ ଅଟେ । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ପ୍ୟାକେଜ ଖାଦ୍ୟର ଧାରା ବଢୁଛି, ସେତେବେଳେ ହିମାଚଳ, ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ହେଉଛି ଦେଶର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାର୍ମା ହବ । ଭାରତକୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଫାର୍ମାସୀ କୁହାଯାଏ, ଏହା ପଛରେ ହିମାଚଳ ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ କେବଳ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଫାର୍ମା ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ସହିତ ଆମ ସରକାର ଆୟୁଷ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରାକୃତିକ ଔଷଧ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶରେ ସରକାର ଚଳାଇବାର ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମଡେଲ କାମ କରୁଛି । ଗୋଟିଏ ମଡେଲ ହେଉଛି- ସବକା ସାଥ- ସବକା ବିକାଶ, ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ । ସେହିପରି ଦ୍ୱିତୀୟ ମଡେଲ ହେଉଛି- ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ, ପରିବାରର ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ନିଜ ପରିବାରର । ଯଦି ଆମେ ନିଜେ ହିମାଚଳରେ ଦେଖିବା ତେବେ ଆଜି ପ୍ରଥମ ମଡେଲ ଯେଉଁ ମଡେଲକୁ ନେଇ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛୁ, ସେହି ମଡେଲ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସହଯୋଗ କରୁଛି । ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ହିମାଚଳ ଏହାର ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସବୁଠୁ ଆଗୁଆ ଅଛି । ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ସରକାରରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ବୁଡ଼ିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ହିମାଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ କିପରି ଏହି ଟିକା ପାଇପାରିବେ ସେଥିପ୍ରତି ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଥରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକଟି କଥା ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଥିଲା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ଅଞ୍ଚଳକୁ କଷ୍ଟ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସେବା ଭାବ, ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱର ଭାବନା । ଏଠାରେ ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ନୂତନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଉପାୟରେ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ହିମାଚଳ ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଚିନ୍ତିତ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆମ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପୁଅଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ଅଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପୁଅ-ଝିଅ ସମାନ ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଆସିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆମକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପୁଅ-ଝିଅ ସମାନ । ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଯେ ଝିଅମାନଙ୍କର ବିବାହର ବୟସ ମଧ୍ୟ ସମାନ ହେବା ଉଚିତ, ଯେଉଁ ବୟସରେ ପୁଅମାନଙ୍କୁ ବିବାହ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଏ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଅଧିକ ତାଳି ବଜାଉଛନ୍ତି । ଝିଅମାନଙ୍କର ୨୧ ବର୍ଷରେ ବିବାହ ହେଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ପାଇବେ ଏବଂ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜ କ୍ୟାରିଅର ଗଠନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ଆମର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ଅନ୍ୟ ଏକ ମଡେଲକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯିଏ କେବଳ ତାଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥପରତା, ତାଙ୍କ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଦେଖନ୍ତି । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ସେ ସରକାର ଚଳାଉଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିଜ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ମୁଁ ଦେଶର ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କେବଳ ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଟିକାକରଣ ରେକର୍ଡକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ତାଙ୍କର ଟିକାକରଣ ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ନୁହଁନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମ ସରକାର ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ବେଦଶୀଳତା ସହିତ ସତର୍କତାର ସହିତ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ୧୫ରୁ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ପିଲାମାନେ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସୋମବାର, ଜାନୁଆରୀ ୩ ତାରିଖରୁ ଟିକା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଜାନୁଆରୀ ୩ ସୋମବାରରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିବ । ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ କରିବ। ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକ, ଫ୍ରଣ୍ଟଲାଇନ କର୍ମଚାରୀ, ସେମାନେ ଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ଧରି ଦେଶରେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭାବେ କାମ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜାନୁଆରୀ ୧ଠରୁ ପ୍ରିକସନ ଡୋଜ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ୬ଠ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଗୁରୁତର ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସେମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶରେ ପ୍ରିକସନ ଡୋଜ୍ର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କେବଳ ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ଏଠାକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଦୁଇଟି ଆଦର୍ଶକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ବିକାଶର । ବିଳମ୍ବକାରୀମାନେ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ସେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ବିଳମ୍ବର ବିଚାରଧାରା ଥିବା ଲୋକମାନେ ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରାଇଥିଲେ । ଏହି କାରଣରୁ, ଅଟଳ ଟନେଲର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା । ରେଣୁକା ଜୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା । ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କର କାଳକ୍ଷେପଣ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଭିନ୍ନ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କେବଳ ବିକାଶ ପାଇଁ । ଦ୍ରୁତି ଗତିରେ ବିକାଶ ପାଇଁ । ଆମେ ଅଟଳ ଟନେଲର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କଲୁ । ଆମେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼କୁ ମନାଲି ଏବଂ ସିମଲା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛୁ । ଆମେ କେବଳ ରାଜପଥ ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରୁନାହୁଁ, ବରଂ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ରୋପ ୱେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ୍ୟ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ତାହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଭଉଣୀମାନେ ରୋଷେଇ ପାଇଁ କାଠ ଯୋଗାଡ଼ିବାରେ ବହୁ ସମୟ ଅପଚୟ କରୁଥିଲେ । ଆଜି ଘରେ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପହଞ୍ଚôଛି । ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆରାମ ପାଇଛନ୍ତି । କିଏ ତୁମ ଠାରୁ ଭଲ ଜାଣେ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ପାଣି ପାଇଁ କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦିନ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଜଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଆଜି ସରକାର ନିଜେ ଆପଣଙ୍କ କବାଟ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ସାତ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ହିମାଚଳରେ ପାଇପ ଜଳ ପାଇପାରିଥିଲେ । ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସାତ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ । ମାତ୍ର ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ କରୋନା ଅବଧିରେ ମଧ୍ୟ ସାତ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପରିବାର ପାଇପ ପାଣି ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ କେତେ ସାତ ଲକ୍ଷ? ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ କେତେ? ଟିକେ ସେ ପାଖରୁ ସ୍ୱର ଆସୁ କେତେ? ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସାତ ଲକ୍ଷ । ଏବଂ ଆମେ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ସାତ ଲକ୍ଷ ଅଧିକ ନୂତନ ଦେଇଛୁ । କେତେ ଦେଇଛୁ? ସାତ ଲକ୍ଷ ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇବାର କାମ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୯ଠ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଟ୍ୟାପରୁ ଜଳ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ଲାଭ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଇଞ୍ଜିନ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅନ୍ୟ ଇଞ୍ଜିନ ସେହି ଯୋଜନାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଏକ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହିମ କେୟାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଅନୁଯାୟୀ, ହିମାଚଳର ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ଏଠାରେ ସରକାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହିଣୀ ସୁବିଧା ଯୋଜନା ଆଣିଛନ୍ତି । ଯଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିଛି । ଏହି କଠିନ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମାଗଣା ରାସନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ହିମାଚଳ ହେଉଛି ବୀରମାନଙ୍କର ମାଟି । ହିମାଚଳ ହେଉଛି ଅନୁଶାସନର ମାଟି, ଦେଶର ଗର୍ବ ଏବଂ ସମ୍ମାନକୁ ବଢ଼ାଇବାର ମାଟି ଅଟେ । ଏଠାରେ ଘରେ ଘରେ ସାହସୀ ପୁଅ ଓ ଝିଅ ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି । ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର କରିଥିବା ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ, ସୈନିକ, ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ତାହା ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କୁ ହୋଇଛି । ଗୋଟିଏ ର୍ୟାଙ୍କ ଗୋଟିଏ ପେନସନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା, ବିଳମ୍ବିତ ନୀତି, ସେ ଅଟକି ରହିଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ କିମ୍ବା ସେନାକୁ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ବୁଲେଟ ପ୍ରୁଫ ଜ୍ୟାକେଟ ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଶୀତରେ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇବା ହେଉ, କିମ୍ବା ଯାତାୟତ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ହେଉ, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଲାଭ ହିମାଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚôଛି । ସାଥୀମାନେ, ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଏକତ୍ରିତ ହେଉଛି । ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାରେ ହିମାଚଳର ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ରହିଛି ତାହାର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ଶିବ ଏବଂ ଶକ୍ତିଙ୍କର ସ୍ଥାନ । ପଞ୍ଚ କୈଳାସରୁ ତିନୋଟି କୈଳାସ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଅଛି । ସେହିଭଳି, ହିମାଚଳରେ ଅନେକ ଶକ୍ତି ପୀଠ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଅଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ହିମାଚଳର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ମଣ୍ଡିରେ ଶିବ ଧାମର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପରିଣାମ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ହିମାଚଳ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜ୍ୟ ହେବାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି । ଅର୍ଥାତ ଏହା ହେଉଛି, ହିମାଚଳ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ କାମ କରିବାର ମଧ୍ୟ ସମୟ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାରେ ହିମାଚଳ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏହି ଉତ୍ସାହ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜାରି ରହିବ । ପୁଣି ଥରେ ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ପଞ୍ଚମ ବର୍ଷର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ନୂତନ ବର୍ଷର ଶୁଭକାମନା । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭ କାମନା, ଏତେ ଭଲ ପାଇବା ଦେଇଥିବାରୁ, ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିବାରୁ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହହି ଦେବଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launching of various development projects in Himachal Pradesh
27 DEC 2021 4:43PM by PIB Delhi
The Governor of Himachal, Shri Rajendra Arlekar ji, the popular and energetic Chief Minister, Shri Jai Ram Thakur ji, former Chief Minister Dhumal ji, my colleague in the Council of Ministers, Anurag ji, my colleagues in Parliament, Shri Suresh Kashyap, Shri Kishan Kapoor ji and Indu Goswami ji, and my dear brothers and sisters who have come from different parts of Himachal!
After visiting Kashi Vishwanath earlier this month, today I got an opportunity to take the blessings of the mini Kashi i.e., Manjha, Baba Bhootnath, Panchvaktra and Mahamrityunjaya. I bow to all the gods and goddesses of Devbhoomi.
Friends,
I have always had an emotional relationship with Himachal. The land of Himachal and the lofty peaks of the Himalayas have played an important role in guiding my life. And today when I have come among you, and whenever I come to Mandi, I am reminded of the dishes of Mandi ‘Sepu Bari’, ‘Kachori’ and ‘Badane’s Mittha’.
Friends,
Today, the double engine government has completed four years. I congratulate the people of Himachal for these four years which were marked with service and achievement. To come in such a large number and in the midst of bitter cold to bless us means that you have seen Himachal moving at a fast pace in these four years. Jai Ram ji and his hardworking team have left no stone unturned to fulfill the dreams of the people of Himachal. Of these four years, we have strongly fought against Corona for two years and also did not let the development works stop. In the last four years, Himachal got the first AIIMS. Four new medical colleges were sanctioned in Hamirpur, Mandi, Chamba and Sirmaur. Many efforts are also being made to strengthen the connectivity of Himachal.
Brothers and sisters,
Before coming here, I attended the Investors Meet, a program related to the industrial development of Himachal Pradesh. I was overwhelmed by the exhibition there. This has paved the way for investment worth thousands of crores of rupees in Himachal and many new jobs for the youth. A short while ago, the foundation stone of four mega hydro-electric projects costing Rs. 11,000 crore has been laid or even inaugurated here. This will increase the revenue of Himachal and will also create thousands of employment opportunities. Whether it is Sawra-Kuddu project, Luhri project, Dhaulasidh project or Renukaji project, these are going to meet both the aspirations of Himachal and the needs of the country. Sawra-Kuddu Dam is the first such dam in Asia in the shape of a piano. Himachal will earn around 150 crore rupees every year with electricity generated from this dam.
Friends,
Shri Renukaji is an important center of our faith. A symbol of affection of Lord Parashurama and his mother Renukaji, a stream has flowed from this land for the development of the country today. When the Shri Renukaji Dam project being constructed on the Giri River is completed, a large area will directly benefit from it. A large part of the income from this project will be spent on development here.
Friends,
Ease of Living, i.e., making life easier for the citizens of the country is the highest priority of our government. And electricity has an important role to play in this. No one can live without electricity, whether it is for reading, household chores, power industries and now even for charging mobile phones. You know our government's ease of living model is environmentally conscious and also helps protect the environment. The ground breaking and unveiling of hydro power projects here today is also a strong step towards climate-friendly New India. Today, the entire world is praising India for accelerating development while protecting the environment. From solar power to hydro power, from wind energy to green hydrogen, our country is constantly working to make full use of every resource of renewable energy. The purpose is to meet the energy needs of the citizens of the country and also to protect the environment. The growing installed electricity capacity of the country is also an example of how India is achieving its goals.
Friends,
In 2016, India had set a target to meet 40 percent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030. Today, every Indian will be proud that India has achieved this goal in November this year itself. That is, India has achieved the target meant for 2030 in 2021 only. This is the pace of work of India today, the pace of our work.
Friends,
Our government is also aware of the damage being done to the mountains due to plastics. Along with the nationwide campaign against single use plastic, our government is also working on plastic waste management. The recycled plastic waste is being used today to make roads. I would also like to make a request to all the tourists visiting Himachal that they also have a huge responsibility to keep Himachal clean and free from plastics and other wastes. We have to work together to stop the plastic which is scattered everywhere, which is going into the rivers and which is causing damage to Himachal.
Friends,
Devbhoomi Himachal has been blessed by nature and we have to protect it. There is immense potential for tourism as well as industrial development. Our government is constantly working in this direction as well. Our emphasis is especially on the food industry, farming and pharmaceutical sectors. And the fund is already here. Where else will the tourism fund be found other than Himachal? Himachal's food processing industries have a lot of potential for expansion. Therefore, our government is strengthening everything from mega food parks to cold storage infrastructure. In farming, the double engine government is constantly working to promote natural farming. Today, the demand for produce due to natural farming is increasing worldwide. Chemical free agricultural products are becoming the center of special attraction today. I am happy that Himachal is doing a great job and many bio-villages have been set up in the state. I would like to heartily congratulate the farmers of Himachal especially for choosing the path of natural farming. I have been told that more than 1.5 lakh farmers have embarked on the path of chemical free natural farming in such a small state and in a very short time. Today I was looking at the natural farming products in the exhibition. The size as well as the colors of the products was very captivating. I am very happy and I heartily congratulate Himachal, the farmers of Himachal, for this and urge the farmers across the country that the path chosen by Himachal is one of the best paths of farming. Today, when the trend of packaged food is increasing, Himachal can play a big role in this.
Friends,
Himachal Pradesh is one of the most important pharma hubs in the country. If India is called the pharmacy of the world, then Himachal is the force behind it. Himachal Pradesh has helped not only other states, but also other countries, during the Corona global pandemic. Along with the pharma industry, our government is also promoting entrepreneurs associated with AYUSH Industry - Natural Medicine.
Friends,
Today, two different models are working in the country to run the government. There is one model – ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ (everyone’s cooperation, everyone’s development, everyone’s trust and everyone’s effort). There is another model that is ‘Khud ka Swarth, Parivar ka Swarth aur vikas bhi khud ke parivar ka’ (self interest, family’s interest and family’s development). If we look at Himachal itself, then the first model which we brought here is engaged in the development of the state with full force. As a result, Himachal was the first state to vaccinate its entire adult population. Those who are in the government here are not engaged in political interests but they have focused their full attention to vaccinate every single citizen of Himachal. Once I had the privilege of talking to people virtually who are engaged in this work. It was very inspirational.
Brothers and sisters,
We were concerned about the health of the people of Himachal; therefore, everyone took the pains to deliver the vaccines even in remote areas. This is our sense of service, a sense of responsibility towards people. The government here has implemented many new schemes for the development of the people and is also expanding the schemes of the central government in a better way. This shows how much the Himachal government cares about the people and the poor.
Friends,
Today our government is making efforts to give daughters the same rights as sons. Sons and daughters are equal. Such a large number of mothers and sisters have come here and their blessings give us strength to work in this regard. We have decided that the age of marriage of daughters should be the same as the age at which sons are allowed to get married. Look, our sisters are applauding the most. With the marriage age of daughters being 21 years, they will get ample time to study and they will also be able to make their career. In the midst of all our efforts, you can see another model that is concerned about self-interest and its vote bank. In the states where they are running the government, the priority is not the welfare of the poor but the welfare of their own family. I would like to urge the experts of the country to take a look at the vaccination records of those states. Their vaccination record also shows that they are not concerned about the people of their states.
Friends,
Our government is constantly working with full sensitivity and caution, keeping in view your every need. Now the government has decided that children, the sons and daughters, between the ages of 15 and 18 too will be vaccinated from Monday, January 3. The campaign is set to begin on Monday, January 3. I am confident that Himachal Pradesh will do a great job in this campaign too. Himachal will continue to give direction to the country. Our people in the health sector and the frontline workers have remained a huge force in the fight against Corona for the last two years. The ‘precaution dose’ to them will start from January 10. Elderly people above 60 years of age who already have serious illnesses are also given the option of ‘precaution dose’ on the advice of doctors. All these efforts will not only provide security to the people of Himachal, they will also help a lot in protecting and promoting the tourism sector.
Friends,
Every country has different ideologies, but today the people of our country are clearly watching two ideologies. One ideology is of delay and the other is of development. The ideologues of procrastination never cared about the people living in the mountains. Whether it is infrastructure or providing basic facilities to the people, the ideologues of delay made the people of Himachal wait for decades. As a result, the Atal Tunnel was delayed for years. The Renukaji project was also delayed for three decades. Contrary to the ideology of delay of those people, our commitment is only for development, for rapid growth. We completed the Atal Tunnel. We widened the road connecting Chandigarh to Manali and Shimla. We are not only developing highways and railway infrastructure but also installing ropeways in many places. We are also connecting remote villages with the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana.
Friends,
The way the double engine government has worked in the last 6-7 years has brought a lot of changes in the lives of our sisters in particular. Earlier, our sisters used to spend a lot of time arranging wood for cooking. Today gas cylinders have reached every house. The sisters have also got a lot of relief from the toilet facilities. Who knows better than you how much the sisters and daughters had to slog for water. There was a time when one had to visit government offices for many days just to get a water connection. Today the government itself is knocking on your doors to provide water connection. In the seven decades of independence, seven lakh families in Himachal had access to piped water. Seven lakh families in seven decades! Within just two years and that too during the Corona period, more than seven lakh new families have got piped water. How many? Seven lakhs in seven decades! How many in seven decades? Let the voice come from there? Seven lakhs in seven decades! And we gave seven lakh new ones in two years. How many? Water supply to seven lakh houses! Now about 90 percent of the population has access to tap water. This is the advantage of the double engine government. The one engine of the central government starts the scheme and the second engine of the state government takes that scheme forward at a fast pace. Take for example, the Ayushman Bharat Yojana. Taking this scheme further, the state government started Himcare scheme and brought more people under the scope of free treatment up to Rs 5 lakh. About 1.5 lakh patients of Himachal have got free treatment under these schemes. Similarly, the government here expanded the beneficiaries of Ujjawala Yojana with Grihani Suvidha Yojana, which helped millions of sisters. The state government is also delivering the free rations of the central government to every beneficiary at a rapid pace.
Friends,
Himachal is the land of heroes, the land of discipline, the land that enhances the pride and splendor of the country. In every household in Himachal Pradesh, there are brave sons and daughters who protect the country. The people of Himachal have also benefited immensely from the decisions taken by our government in the last seven years to enhance the security of the country and for the soldiers and ex-servicemen. Whether the One Rank One Pension decision, which was stuck for decades due to the ideology of delay, or the task of providing modern weapons and bullet proof jackets to the army, or providing necessary resources to alleviate the suffering in the cold or better connectivity for commuting, the benefit of the government's efforts is reaching every household in Himachal.
Friends,
Tourism and pilgrimage are increasingly becoming more interconnected. The potential of Himachal in pilgrimage is unmatched. This is the place of Shiva and Shakti. Out of Panch Kailash (five abodes of Shiva), three are in Himachal Pradesh. Similarly, there are many Shakti Peethas in Himachal. An important place of Buddhist faith and culture is also here. The double engine government is going to increase the potential of Himachal many times.
The construction of Shivdham in Mandi is also the result of this commitment.
Brothers and sisters,
Today, when India is celebrating the Amrit Mahotsav of independence, then Himachal is also celebrating the golden jubilee year of getting the status of a complete state. It is time to work on new possibilities for Himachal. Himachal has played a leading role in the fulfillment of every national resolution. This enthusiasm will continue in the time to come. Once again, Happy 5th year of development and trust and Happy New Year! Best wishes to all of you for giving us so much love and blessings. I once again salute this Devbhoomi.
Speak with me
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.