প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.আই.তি. কানপুরগী ৫৪শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং ব্লোকচেন-বেজ দিজিতেল দিগ্রী লোঞ্চ তৌখ্রে
“লৈবাক অসিগী অমৃত কালগুম্না চপ মান্নবা মওংদা মসি অদোমগী পুন্সিগী অমৃত কালনি”
“ঙসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন অমসুং ফিরেপ অসি অদোমগা চপ মান্নৈ। মমাংদা করিগুম্বা থবক অমা অপাম্বা য়াওদনা পাঙথোক্লম্বা তারবসু ঙসিদি এক্সন অমসুং রিজল্ত ওরিয়েন্তেদ ওইবা ৱাখল্লোন পোক্লে।”
“লৈবাক অসিনা মতম কয়া অমা মাংহনখ্রে। মরক্তা মীরোন অনি হৌখ্রে অদুনা ঐখোয়না মীকুম অনি ফাওবা মঙহন্নবগী মতম লৈত্রে”
“করিগুম্বা ঐহাক অসি ঙাইঙমদবা মালবসু মসিগী মরমদি ঐহাক্না নখোয়দা চপ মান্নবা মওংদা আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবা ঙাইঙমদবা পোকহনবা পাম্মি। কনাগুম্বা অমত্তদা মীপাল তাংদনবা, মপুং ফানা নীংখা তম্বা ফংনবা আত্মনির্ভর ভারত অসিনা য়ুম্ফম ওইরি”
“করিগুম্বা অদোম্না শীংনবশিং মায়োক্নবা পাম্লবদি অদোম্না শাদানবা ওইগনি অমসুং শীংনবা অদুনা ‌‌‌‌‌‌‌অদোম্না তান্নগদবা অদু ওইগনি”
“নুংঙাইবা অমদি মীনুংশি উৎপগী মতাংদা পাসৱার্দ অমত্তা থমগনু অমসুং পুন্সিবু পেন্থোক্না হিংঙু”
28 DEC 2021 1:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি আই.আই.তি. কানপুরগী ৫৪শুবা কভোকেসনগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং ইন-হাউস ব্লোকচেন-দ্রিবন তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দিজিতেল দিগ্রীশিং পীখ্রে।
ইন্সতিত্যুত অসিগী মহৈরোয়শিং অমসুং ফেকল্তীশিংদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি কানপুরগী ওইনা য়াম্না ফবা নুমিৎ অমনি মরমদি শহর অসিনা মেত্রো ফেসিলিতী অমা ফংলি অমদি মহৈরোয়শিং পাস তৌবগী মওংদা কানপুরনা মালেমদা মমল য়াম্লবা খুদোল অমা পীরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মশক নাইরবা ইন্সতিত্যুসন অসিদা তম্লিবা মহৈরোয়শিংগী খোঙচৎকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি আই.আই.তি. কানপুরদা মিং চল্লকপা অমসুং তম্বা লোইবা অসিগী মরক্তা “অদোম্না ইশাদা অচৌবা অহোংবা অমা শোইদনা ফাওরমগনি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা অদোম্না শক উদবা অমগী অকিবা নত্ত্রগা শক উদবা অদু খঙনীংবা পোক্লমগনি, হৌজিক্তি অদোম্না মালেম পুম্বা এক্সপ্লোর তৌনবগী থৌনা অদোমদাআ লৈরে। শক উদবা অদুগী খঙনীংবা পোক্লম্বা অদু হৌজিক্তি লৈত্রে। হৌজিক্তি খ্বাইদগী অফবা অদু ফংনবা হোৎনবা অমসুং মালেম পুম্ববু খুদম চনবা ঙম্নবা মঙলান ওইনা মঙলে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
কানপুরগী পুৱারী অমদি খুন্নাইগী লৈজরিবা লেগেসী অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কানপুর অসি ভারতকী মখল কয়ানা থনবা শহর খরগী মনুংদা অমনি। “সত্তী চৌরা ঘাত্তগী মসারী পাসী ফাওবা, নানা সাহেবতগী বতুকেশ্বর দত্ত ফাওবা, ঐখোয়না শহর অসিদা চৎপা মতমদা ঐখোয়না হৌখ্রবা মতমগী নীংথিরবশিং অদু উবা ফংজবা অমসুং নীংতম ইহৌদা কত্থোকখিবশিং অদুগী নীংথিজবা অদু শোকপা ফংজবগুম্না ফাওই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পাস তৌরিবা মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী পুন্সিগী হৌজিক লৈরিবা তাঙ্কক অসিগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা থমখি। মহাক্না ইং কুমজা ১৯৩০গী মতম অদু পল্লদুনা শন্দোক্না তাকখি। “মতম অদুদা চহি ২০-২৫ শুরবা নহা ওইরিবা নুপামচাশিং অদুনা ইং কুমজা ১৯৪৭ ফাওবা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙচৎ অমা থেংনখি, নীংতম্বা ফংবগী মাইপাকপা। মদু মখোয়গী পুন্সিশিংগী খ্বাইদগী অথোইবা তাঙ্কক ওইখি। ঙসি অদোম্নসু অদুগুম্বা সনাগী চহিচা অদুদা খোঙ থাংজিল্লি। লৈবাক অসিগী হৌজিক অমৃত কাল ওইরিবা অসিগুম্না চপ মান্নবা মওংদা অদোমগী পুন্সিগীসু মসি অমৃত কালনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
কানপুর আই.আই.তি.গী মাইপাকখিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী প্রোফেস্নেলশিংদা হৌজিক মতমগী তেক্নোলোজীগী ওইরিবা ফীভম অসিনা পীরিবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মতাংদা শন্দোক্না হায়খি। এ.আই., ইনর্জী, ক্লাইমেৎ সোল্যুসনশিং, হেল্থ সোল্যুসনশিং অমদি দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা লৈরিবা তেক্নোলোজী অসিগুম্বা লমশিংদা লৈরিবা হীরম অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মসি অদোমগী থৌদাংশিং খক্তা নত্তে মসিদি লৈবাক ফবদগী অদোম্না থুংহনগদবা মীরোন কয়াগী মঙলানশিং অদুনি। তানফম অসি অচৌবা পান্দমশিং থম্নবা অমসুং মখোয়বু ফংনবা অঙম্বা শক্তি শীজিন্নদুনা হোৎনবগী মতমনি।”
২১শুবা চহিচা অসি মপুং ফানা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। দিকেদ অসিদসু তেক্নোলোজীনা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা খুদম চনবা হেনগৎলক্লি। হৌজিক্তি নাকল অমরোমদা তেক্নোলোজী য়াওদ্রবদি পুন্সি অসি মপুং ফাররোই। মহাক্না মহৈরোয়শিংনা পুন্সিগী অমদি তেক্নোলোজীগী অথোই-অহেন তান্নরিবা চহিচা অসিদা শোইদনা মাং থাদুনা থোরক্নবা মখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা মহাক্না নেস্নেল মুদকী রীদিং তৌবা অদুগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না হায়খি, “ঙসি, লৈবাক অসিগী ফিরেপ অসি অদোমগী ফিরেপকা চপ মান্নৈ। মমাংদা করিগুম্বা থবক অমা অপাম্বা য়াওদনা পাঙথোক্লম্বা তারবসু ঙসিদি এক্সন অমসুং রিজল্ত ওরিয়েন্তেদ ওইবা ৱাখল্লোন পোক্লে। মমাংদা সমস্যাশিং থেংনদনবা চেন্নবা হোৎনরম্বা তারবসু ঙসিদি সমস্যাশিং অদুগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অচেৎবা ফিরেপ লৈরে।”
প্রধান মন্ত্রী নীংতমখিবগী চহি ২৫শুরকপা মতমদগী হৌনা লৈবাক অসি শেমগৎনবা শীজিন্নবা য়াবা মতম কয়া মাংহনখিবদা নীংঙমদবা পোকখি। “লৈবাক অসিনা নীংখা তম্বা চহি ২৫ শুরকপা মতমদা ঐখোয় ইশানা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা থবক কয়া তৌফম থোকপনি। হৌজিক্তি মদু থেংলে, লৈবাক অসিনা মতম কয়া অমা মাংহনখ্রে। মরক্তা মীরোন ২ হৌখ্রে অদুনা ঐখোয়না মীকুম ২ ফাওবা মঙহনবা য়াদ্রে”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী মওং অসি ঙাইঙমদবা মালবসু মসিগী মরমদি মহাক্না পাস তৌরিবা মহৈরোয়শিং অসি “চপ মান্নবা মওংদা আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবা ঙাইঙমদবা পোকহনবা পাম্মি। কনাগুম্বা অমত্তদা মীপাল তাংদনবা, মপুং ফানা নীংখা তম্নবা আত্মনির্ভর ভারত অসি তঙাই ফদে।” স্বামি বিবেকানন্দনা হায়খি – লৈবাক খুদিংমক্না পীগদবা পাউজেল অমা লৈ, থুংহনগদবা পান্দম অমা লৈ, য়ৌগদবা পন্থুংফম অমা লৈ। করিগুম্বা ঐখোয়না আত্মনির্ভর ওইদ্রবদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মাগী পান্দমশিং অদু করম্না থুংহনবা ঙমগনি, মাগী পন্থুংফম অদু করম্না য়ৌগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পানখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অতল ইন্নোভেসন মিসন, পি.এম. রিসর্চ ফেল্লোশিপস অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিগুম্বা থৌরাংশিং অসিগা লোয়ননা অনৌবা ফীভম অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি। ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎহনবা অমসুং পোলিসীদা অপনবা পীরম্বশিং লৌথোকখিবগী ফলশিং ময়েক শেংনা উবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা য়ুনিকোর্ন ৭৫ হেন্না লৈরে, স্তার্ত-অপ ৫০,০০০ হেন্না লৈরে হায়না ফোঙদোকখি। মসিগী মনুংদা ১০,০০০দা হৌখিবা থা ৬ অসিদা খক্তা শেমখিবনি। ঙসি ভারতনা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ হব ওইরে। আই.আই.তি.শিংগী নহাশিংনা স্তার্ত-অপ কয়া হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিং অসিনা মালেমগী ওইনা লৈবাক অসিনা লৈরিবা থাক অসিদা শরুক তম্নবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি “করম্বা ভারত মচানা ভারতকী কম্পনীশিং অমসুং ভারতকী প্রদক্তশিং অসি গ্লোবেল ওইহনবা পাম্লোইদগে। আই.আই.তি.শিংনা খঙবা, মফম অসিদা লৈরিবা তেলেন্ত অসিনা মফম অসিগী প্রোফেসরশিংনা কন্না হোৎনরিভবা অসি খঙই, আই.আই.তি.শিং অসিনা শোইদনা থবক তৌরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।”
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা শীংনবা মায়োক্নবগী মহুৎ নুংঙাইথোকপা ওইনা খল্লোইদবনি হায়না পাউতাক পীখি। মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অদোম্না পাম্লবসু পামদ্রবসু পুন্সিদা শীংনবশিং অদুমক থেংনগনি। মখোয়দগী নাথৈদুনা চেনবা মীওইশিংনা মখোয়গী ভিক্তিমশিং ওইগনি। অদুবু করিগুম্বা অদোম্না শীংনবশিং মায়োক্নবা পাম্লবদি অদোম্না শাদানবা ওইগনি অমসুং শীংনবা অদুনা ‌‌‌‌‌‌‌অদোম্না তান্নগদবা অদু ওইগনি।”
লনাইগী ওইবা ৱারোল থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা মখোয় মশাদা সেন্সিতিবিতী, ক্যুরিওসিতী, ইমেজিনেসন অমসুং ক্রিএতিবিতী হিংহন্দুনা থম্নবা পাউতাক পীখি অমসুং মখোয়দা পুন্সিগী নন-তেক ওইবা হীরমশিংগী মতাংদসু খঙনবা হায়খি। “নুংঙাইবা অমদি মীনুংশি উৎপগী মতাংদা পাসৱার্দ অমত্তা থমগনু অমসুং পুন্সিবু পেন্থোক্না হিংঙু” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
PM attends 54th Convocation Ceremony of IIT Kanpur and launches blockchain-based digital degrees
“Just like this is the Amrit Kaal of the nation, in the same way, it is the Amrit Kaal of your life”
“Today, the thinking and attitude of the country is the same as yours. Earlier, if the thinking was that of perfunctory work, then today the thinking is action and result-oriented”
“The country has lost a lot of time. In between, two generations have passed. so we don't have even two minutes to lose”
“If I am sounding impatient, that is because I want you to become impatient for a self-reliant India in the same way. Self-reliant India is the basic form of complete freedom, where we will not depend on anyone”
“If you are looking for challenges, you are the hunter and the challenge is the hunted.”
“When it comes to sharing of joy and kindness, do not keep any password and enjoy the life with an open heart”
28 DEC 2021 1:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi attended the 54th Convocation Ceremony of IIT Kanpur today and issued digital degrees through in-house blockchain-driven technology.
Addressing the students and faculty of the Institute, the Prime Minister said today is a great day for Kanpur as the city is getting a Metro facility and also, in the form of the passing out students, Kanpur is giving the world a precious gift. Speaking on the journey of the students in the prestigious institution, the Prime Minister said, between the admission and passing out from IIT Kanpur “you must be feeling a huge change in yourself. Before coming here there must have been a fear of Unknown or query of Unknown. Now there is no fear of the unknown, now you have the courage to explore the whole world. Now query of unknown is no longer there, Now it quests for the best and dream to dominate the whole world”, he said
Mentioning the historical and social legacy of Kanpur, the Prime Minister said, Kanpur is one of the few cities in India that is so diverse. “From Satti Chaura Ghat to Madari Pasi, From Nana Saheb to Batukeshwar Dutt, When we visit this city, it seems as if we are travelling to that glorious past and touching the glory of the sacrifices of the freedom struggle”, the Prime Minister reminisced.
The Prime Minister pointed out the importance of the current stage of the life of the passing students. He elaborated by taking the time period of the 1930s. “Those who were young men of 20-25 years at that time must have had quite a journey till 1947, the achievement of independence. That was the golden phase of their lives. Today you are also stepping into the same kind of Golden Era. Just like this is the Amrit Kaal of the nation, in the same way, it is the Amrit Kaal of your life”, he said.
Remarking on the achievements of Kanpur IIT, the Prime Minister elaborated on the possibilities that the current technology scenario gives to the professionals today. Indicating the scope of the areas like AI, energy,, climate solutions, technology in health solutions and disaster management, the Prime Minister said “these are not just your responsibilities but are the dreams of many generations which you have the good fortune to fulfill. This time period is for deciding on ambitious goals and pushing with all your might to achieve them.”
The Prime Minister stressed that the 21st century is completely technology-driven. Even in this decade, technology is going to increase its dominance in different fields. Life without technology would now be incomplete in a way. He wished the students that they would definitely come out ahead in this age of competition of life and technology. The Prime Minister communicated his reading of the national mood to the students. He said “today, the thinking and attitude of the country is the same as yours. Earlier, if the thinking was that of perfunctory work, then today the thinking is action and result oriented. Earlier, if there was an attempt to get away from the problems, then today resolutions are taken to solve the problems.”
The Prime Minister lamented the lost time that should have been utilised for nation-building since the 25th anniversary of Independence. “When the country's independence completed 25 years, by then we should have done a lot to stand on our feet. Since then it is too late, the country has lost a lot of time. In between, 2 generations have passed. so we don't have to lose even 2 moments”, he said.
The Prime Minister said if he is sounding impatient, that is because he wants the passing out students “to become impatient for a self-reliant India in the same way. Self-reliant India is the basic form of complete freedom, where we will not depend on anyone.” Swami Vivekananda had said - Every nation has a message to deliver, a mission to fulfill, a destiny to reach. If we will not be self-reliant, then how will our country fulfill its goals, how will it reach its destination, The Prime Minister quoted.
The Prime Minister said that with initiatives like Atal Innovation Mission, PM Research Fellowships and National Education Policy, a new temperament and new opportunities are being created. Results of improved ease of doing business and removal of policy blockages are visible clearly. The Prime Minister remarked that in this 75th year of independence India has more than 75 unicorns, more than 50,000 start-ups. Of these, 10,000 have come only in the last 6 months. Today India has emerged as the second-largest startup hub in the world. Many startups have been started by the youth from IITs. The Prime Minister conveyed his desire for the students to contribute to the global standing of the country. He said “which Indian would not want Indian companies and Indian products to become global. One who knows IITs, knows the talent here, knows the hard work of the professors here, believes this IIT's youth will definitely do it.”
The Prime Minister advised the students not to choose comfort over challenge. Because, the Prime Minister said, “whether you want it or not, there are bound to be challenges in life. Those who run away from them become their victims.But if you are looking for challenges, you are the hunter and the challenge is the hunted.”
Striking a personal note, the Prime Minister advised the students to keep sensitivity, curiosity, imagination and creativity alive in them and asked them to be sensitive to the non tech aspects of life. He said “when it comes to sharing of joy and kindness, do not keep any password and enjoy the life with an open heart”