Prime Minister's Office
PM chairs high-level meeting to review Status of Covid-19, Omicron & preparedness of Health Systems across the country
In view of the new variant, we should be Satark and Saavdhan: PM
Ensure that the health systems in the states, beginning from the district level, are strengthened: PM
Government is alert and seized of the Evolving scenario; Continues to take Proactive Action and supporting States in their efforts of containment and management under the ‘Whole of Government’ approach: PM
PM: Focus should be on Prompt and effective Contact Tracing, Ramping up of Testing, Accelerating Vaccination and Strengthening Health Infrastructure
Centre to send teams to states with low vaccination, rising cases, insufficient health infrastructure to assist them
23 DEC 2021 9:37PM by PIB Delhi
PM Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting today to review the status of Covid-19 and Omicron, the new Variant of Concern (VOC), public health response measures for containment and management of COVID19, strengthening of health infrastructure including availability of drugs, oxygen cylinders and concentrators, ventilators, PSA plants, ICU/oxygen supported beds, human resources, IT interventions and status of vaccination.
Officials briefed PM about the emerging scenario globally driven by the new variant, with an overview of surge in cases in countries having high vaccination coverage and presence of Omicron Variant. He was also apprised of the Technical Brief and priority actions recommended by WHO in the context of Omicron. A snapshot of the status of COVID19 and Omicron in the country, including States reporting a higher number of cases, districts reporting higher positivity, and higher number of clusters was presented to PM. The details of the Omicron cases reported in the country, including their travel history, vaccination status, and recovered status was also presented.
PM was briefed of the various actions taken since 25th November 2021 when the first advisory of the Union Health Ministry was shared with the States. Revised travel advisory for international passengers, review meetings with states/UTs on Covid-19 public health response measures, ramping up vaccination, installation of Oxygen supply equipments, etc., was briefed to PM.
After the presentation by officials, PM directed the officials for maintaining a high level of vigil and alertness at all levels. He directed the Centre to work in close coordination with the States to support their efforts of public health measures of containment and management under the ‘Whole of Government’ approach. The strategy of the Centre for proactive, focussed, collaborative and cooperative fight against the pandemic should guide all our future actions, the PM directed the officials.
In view of the new variant, we should be Satark and Saavdhan, the PM directed. The fight against the pandemic is not over, he said, and the need for continued adherence to COVID safe behaviour is of paramount importance even today.
PM directed the officials to ensure that the health systems in the states, beginning from the district level, are strengthened to meet any challenge posed by the new variant. It is important for States to ensure that the Oxygen supply equipments are installed and fully functional, he instructed the officials. He directed the officials to work with the states on a regular basis and review the status of preparedness of various components of health infrastructure including training and capacity building of human resources, timely availability of ambulances, readiness of states to operationalise COVID facilities for institutional quarantining, and effective and supervised monitoring of those in home isolation. He also directed officials for effective use of IT tools for tele-medicine and tele-consultation.
Heightened and close monitoring of emerging clusters and hotspots through and active, prompt and effective surveillance should continue, he stated. He directed for sending a good number of positive samples for genome sequencing to INSACOG Labs in a prompt manner. PM also directed to for accelerating the testing to ensure quick identification of cases for timely containment and treatment. Focus should also be on effective contact tracing for curbing spread of the transmission, he stated. PM directed officials that the Central Government should send teams to states with low vaccination, rising cases, insufficient health infrastructure to assist them improve the situation.
The PM was apprised of the progress in vaccination across the country. He was apprised that more than 88% of the eligible population is administered the first dose of COVID19 vaccine and more than 60% of the eligible population has received the second dose. Officials briefed PM that the door-to-door Har Ghar Dastak vaccination campaign to mobilise and vaccinate people has been able to motivate people to take the COVID 19 vaccine, and has shown encouraging results in boosting vaccine coverage. PM directed that States need to ensure that the eligible population is fully vaccinated against COVID19, and to proceed to meet the target in a saturation mode.
The meeting was attended by Cabinet Secretary, Dr. V.K.Paul, Member (Health), NITI Aayog, Shri. A.K.Bhalla, Home Secretary, Shri. Rajesh Bhushan, Secretary (MoHFW), Secretary (Pharmaceuticals); Dr. Rajesh Gokhale, Secretary (Biotechnology); Dr. Balram Bhargava, DG ICMR; Shri. Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary (AYUSH); Shri Durga Shankar Mishra, Secretary (Urban Development); Sh. R.S. Sharma CEO NHA; Prof. K. Vijay Raghavan (Principal Scientific Advisor to Govt. of India) along with other senior officials.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ বাবে কোভিড-১৯, অ'মাইক্ৰন আৰু প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে
নতুন প্ৰকাৰবোৰৰ বাবে আমি সতৰ্ক আৰু সাৱধান হোৱা উচিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জিলা পৰ্যায়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাজ্যসমূহত স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা শক্তিশালী হোৱাটো নিশ্চিত কৰক: প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰ সতৰ্ক আৰু বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে নিয়ন্ত্ৰণত আছে; 'সমগ্ৰ চৰকাৰ' পদ্ধতিৰ অধীনত প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনা প্ৰচেষ্টাত ৰাজ্যসমূহৰ সক্ৰিয় পদক্ষেপ আৰু সমৰ্থন: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আগতীয়া আৰু কাৰ্যকৰী সম্পৰ্ক অনুসৰণ, পৰীক্ষা আৰু টিকাকৰণ আৰু স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰই নিম্ন টিকাকৰণ, বৰ্ধিত ঘটনা, অপৰ্যাপ্ত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰিবলৈ দল প্ৰেৰণ কৰিব
23 DEC 2021 9:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে য'ত অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰ আৰু কনচেণ্ট্ৰেটাৰ, ভেণ্টিলেটৰ, পিএছএ প্ৰকল্প, আইচিইউ/অক্সিজেন সমৰ্থিত বিচনা, যাৰ ভিতৰত আছে কোভিড-১৯ স্থিতি আৰু অমাইক্ৰন, নতুন প্ৰকাৰৰ উদ্বেগ(ভিঅ'চি), কোভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে জনস্বাস্থ্য সঁহাৰি ব্যৱস্থা, ঔষধৰ উপলব্ধতা সহ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা। মানৱ সম্পদৰ স্থিতি, তথ্য প্ৰযুক্তিৰ হস্তক্ষেপ আৰু টিকাকৰণৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল।
বিষয়াসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক নতুন প্ৰকাৰটোৰ উদীয়মান গোলকীয় স্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, উচ্চ টিকাকৰণ কভাৰেজ থকা দেশবোৰত ঘটনা বৃদ্ধি আৰু অ'মাইক্ৰন প্ৰকাৰৰ উপস্থিতিৰ লক্ষ্যৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক অমাইক্ৰনৰ সন্দৰ্ভত কোনে পৰামৰ্শ দিয়া কাৰিকৰী আৰু অগ্ৰাধিকাৰমূলক কাৰ্যকলাপৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীক দেশৰ কোভিড-১৯ আৰু অ'মাইক্ৰন পৰিস্থিতিৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয় য'ত অধিক কেচষ্টেট, অধিক গোচৰ নিশ্চিত হোৱাৰ প্ৰতিবেদন দিয়া জিলা আৰু অধিক গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰা ক্লাষ্টাৰসমূহো প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয়। দেশত প্ৰতিবেদিত অমাইক্ৰন ৰোগীৰ বিৱৰণ, তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণ ইতিহাস, টিকাকৰণৰ স্থিতি আৰু ৰোগটোৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা ঘটনাৰ স্থিতি দিয়া হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰথম পৰামৰ্শ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰাৰ পিছত ২৫ নৱেম্বৰ, ২০২১ৰ পৰা গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীক অৱগত কৰা হয়। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে সংশোধিত ভ্ৰমণ পৰামৰ্শ, কোভিড-১৯ জনস্বাস্থ্য সঁহাৰি ব্যৱস্থাৰ ওপৰত ৰাজ্য/ইউটিসমূহৰ সৈতে বৈঠকৰ পৰ্যালোচনা, টিকাকৰণ ত্বৰান্বিত কৰা, অক্সিজেন যোগান সঁজুলি স্থাপন আদিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়।
বিষয়াসকলৰ উপস্থাপনৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক সকলো স্তৰত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সতৰ্কতা আৰু নিৰীক্ষণ বজাই ৰাখিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ লগতে কেন্দ্ৰ পৰ্যায়ত 'সমগ্ৰ চৰকাৰ' পদ্ধতিৰ অধীনত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ত কাম কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে যে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে সক্ৰিয়, কেন্দ্ৰীভূত, সহযোগিতামূলক আৰু সমন্বিত যুঁজৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ ৰণনীতিভৱিষ্যতৰ সকলো কামত নিৰ্দেশনা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে নতুন প্ৰকাৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সতৰ্ক আৰু সাৱধান হ'ব লাগে। তেওঁ কৈছিল যে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ এতিয়াও শেষ হোৱা নাই আৰু কোভিড সুৰক্ষিত আচৰণ অব্যাহত পালনৰ প্ৰয়োজনীয়তা এতিয়াও সৰ্বাধিক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক নতুন প্ৰকাৰৰ দ্বাৰা উদ্ভৱ হোৱা যিকোনো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহত জিলা পৰ্যায়ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে যে অক্সিজেন যোগানৰ সঁজুলি সঠিকভাৱে স্থাপন কৰা আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হোৱাটো নিশ্চিত কৰাটো ৰাজ্যসমূহৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ বিষয়াসকলক নিয়মীয়াকৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ আৰু মানৱ সম্পদৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণ, সময়মতে এম্বুলেন্সৰ উপলব্ধতা, ঘৰুৱা বিচ্ছিন্নতাত বাস কৰা লোকসকলৰ কাৰ্যকৰী আৰু তত্বাৱধানত নিৰীক্ষণ কৰাৰ লগতে প্ৰতিষ্ঠানগত সংৰক্ষণৰ বাবে কোভিড সুবিধা পৰিচালনাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰস্তুতি আৰু লগতে স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ বিভিন্ন উপাদানৰ প্ৰস্তুতিৰ স্থিতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ বিষয়াসকলক টেলি-মেডিচিন আৰু টেলি-পৰামৰ্শৰ বাবে তথ্য প্ৰযুক্তি সঁজুলিৰ কাৰ্যকৰী ব্যৱহাৰৰ বাবেও নিৰ্দেশ দিয়ে।
তেওঁ কয় যে উদীয়মান গোট আৰু হটস্পটৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সক্ৰিয়, দ্ৰুত আৰু কাৰ্যকৰী নিৰীক্ষণ অব্যাহত থাকিব লাগে। তেওঁ নিৰ্দেশ দিছিল যে জিনম অনুক্ৰমদ্ৰুতভাৱে অনুক্ৰম কৰাৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক নিশ্চিত গোচৰ আইএনএছএচিঅ'জি পৰীক্ষাগাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সময়মতে প্ৰতিৰোধ আৰু চিকিৎসাৰ বাবে গোচৰসমূহৰ দ্ৰুত চিনাক্তকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তদন্ত ত্বৰান্বিত কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কৈছিল যে সংক্ৰমণ বিয়পা প্ৰতিহত কৰিবলৈ কাৰ্যকৰী সম্পৰ্ক অনুসৰণৰো যত্ন লোৱা উচিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কম টিকাকৰণ, বৰ্ধিত ঘটনা, অপৰ্যাপ্ত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিথকা ৰাজ্যসমূহৰ পৰিস্থিতি উন্নত কৰাত সহায় কৰিবলৈ দল প্ৰেৰণ কৰা উচিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীক সমগ্ৰ দেশতে টিকাকৰণৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। তেওঁলোকক জনোৱা হৈছিল যে যোগ্য জনসংখ্যাৰ ৮৮% তকৈও অধিকলোকক কোভিড-১৯ভেকছিনৰ প্ৰথম পালি দিয়া হৈছে আৰু ৬০% তকৈ অধিক যোগ্য লোককো দ্বিতীয় পালি দিয়া হৈছে। বিষয়াসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় যে লোকসকলক একত্ৰিত আৰু টিকাকৰণৰ বাবে ঘৰে ঘৰে 'হৰ ঘৰ দস্তক' টিকাকৰণ অভিযানে লোকসকলক কোভিড-১৯ ভেকছিন গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, আৰু ইয়াৰ ফলত ভেকছিনৰ আৱৰণ বৃদ্ধি তৎপৰ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে ৰাজ্যসমূহে নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে যোগ্য জনসংখ্যাক কোভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে সম্পূৰ্ণৰূপে টিকাকৰণ কৰা হয় আৰু সমগ্ৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগে।
বৈঠকত কেবিনেট সচিব ড০ ভি কে পল, নীতি আয়োগৰ সদস্য (স্বাস্থ্য) শ্ৰী এ কে ভল্লা, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী এ কে ভল্লা, সচিব (ফাৰ্মাচিউটিকেল), ড০ ৰাজেশ গোখলে, সচিব (জৈৱ প্ৰযুক্তি) ড০ বলৰাম ভাৰ্গৱ, আইচিএমআৰ, শ্ৰী বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচা, সচিব (এইউএছএইচ) শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ(এইউএছএইচ)ৰ সচিব শ্ৰী শ্ৰী শংকৰ আৰ.শংকৰ। শৰ্মাৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া এন.এইচ.এ., অধ্যাপক। কে. বিজয়ৰাঘৱন (ভাৰত চৰকাৰৰ মুখ্য বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা) লগতে অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।