Prime Minister's Office
PM chairs high-level meeting to review Status of Covid-19, Omicron & preparedness of Health Systems across the country
In view of the new variant, we should be Satark and Saavdhan: PM
Ensure that the health systems in the states, beginning from the district level, are strengthened: PM
Government is alert and seized of the Evolving scenario; Continues to take Proactive Action and supporting States in their efforts of containment and management under the ‘Whole of Government’ approach: PM
PM: Focus should be on Prompt and effective Contact Tracing, Ramping up of Testing, Accelerating Vaccination and Strengthening Health Infrastructure
Centre to send teams to states with low vaccination, rising cases, insufficient health infrastructure to assist them
23 DEC 2021 9:37PM by PIB Delhi
PM Shri Narendra Modi chaired a high-level meeting today to review the status of Covid-19 and Omicron, the new Variant of Concern (VOC), public health response measures for containment and management of COVID19, strengthening of health infrastructure including availability of drugs, oxygen cylinders and concentrators, ventilators, PSA plants, ICU/oxygen supported beds, human resources, IT interventions and status of vaccination.
Officials briefed PM about the emerging scenario globally driven by the new variant, with an overview of surge in cases in countries having high vaccination coverage and presence of Omicron Variant. He was also apprised of the Technical Brief and priority actions recommended by WHO in the context of Omicron. A snapshot of the status of COVID19 and Omicron in the country, including States reporting a higher number of cases, districts reporting higher positivity, and higher number of clusters was presented to PM. The details of the Omicron cases reported in the country, including their travel history, vaccination status, and recovered status was also presented.
PM was briefed of the various actions taken since 25th November 2021 when the first advisory of the Union Health Ministry was shared with the States. Revised travel advisory for international passengers, review meetings with states/UTs on Covid-19 public health response measures, ramping up vaccination, installation of Oxygen supply equipments, etc., was briefed to PM.
After the presentation by officials, PM directed the officials for maintaining a high level of vigil and alertness at all levels. He directed the Centre to work in close coordination with the States to support their efforts of public health measures of containment and management under the ‘Whole of Government’ approach. The strategy of the Centre for proactive, focussed, collaborative and cooperative fight against the pandemic should guide all our future actions, the PM directed the officials.
In view of the new variant, we should be Satark and Saavdhan, the PM directed. The fight against the pandemic is not over, he said, and the need for continued adherence to COVID safe behaviour is of paramount importance even today.
PM directed the officials to ensure that the health systems in the states, beginning from the district level, are strengthened to meet any challenge posed by the new variant. It is important for States to ensure that the Oxygen supply equipments are installed and fully functional, he instructed the officials. He directed the officials to work with the states on a regular basis and review the status of preparedness of various components of health infrastructure including training and capacity building of human resources, timely availability of ambulances, readiness of states to operationalise COVID facilities for institutional quarantining, and effective and supervised monitoring of those in home isolation. He also directed officials for effective use of IT tools for tele-medicine and tele-consultation.
Heightened and close monitoring of emerging clusters and hotspots through and active, prompt and effective surveillance should continue, he stated. He directed for sending a good number of positive samples for genome sequencing to INSACOG Labs in a prompt manner. PM also directed to for accelerating the testing to ensure quick identification of cases for timely containment and treatment. Focus should also be on effective contact tracing for curbing spread of the transmission, he stated. PM directed officials that the Central Government should send teams to states with low vaccination, rising cases, insufficient health infrastructure to assist them improve the situation.
The PM was apprised of the progress in vaccination across the country. He was apprised that more than 88% of the eligible population is administered the first dose of COVID19 vaccine and more than 60% of the eligible population has received the second dose. Officials briefed PM that the door-to-door Har Ghar Dastak vaccination campaign to mobilise and vaccinate people has been able to motivate people to take the COVID 19 vaccine, and has shown encouraging results in boosting vaccine coverage. PM directed that States need to ensure that the eligible population is fully vaccinated against COVID19, and to proceed to meet the target in a saturation mode.
The meeting was attended by Cabinet Secretary, Dr. V.K.Paul, Member (Health), NITI Aayog, Shri. A.K.Bhalla, Home Secretary, Shri. Rajesh Bhushan, Secretary (MoHFW), Secretary (Pharmaceuticals); Dr. Rajesh Gokhale, Secretary (Biotechnology); Dr. Balram Bhargava, DG ICMR; Shri. Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary (AYUSH); Shri Durga Shankar Mishra, Secretary (Urban Development); Sh. R.S. Sharma CEO NHA; Prof. K. Vijay Raghavan (Principal Scientific Advisor to Govt. of India) along with other senior officials.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না লুচিংদুনা কোবিদ-১৯, ওমিক্রোন অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী হেল্থ সীস্তেমগী শেম-শাবশিং য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম ফমখ্রে
অনৌবা ভেরিএন্ত অসি য়েংলদুনা, ঐখোয়না সতর্ক অমসুং সাবধান ওইগদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
জিলাদগী হৌদুনা রাজ্যগী হকশেলগী পথাপশিংবু মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা হোৎনৌঃ পি.এম.
সরকারনা মিৎকুপ-নাহুম শিংলি অমসুং ওইরক্লিবা ফিভমগী মতাংদা খঙই; হকথেংনবা থবক পায়খৎপা লেপ্ত্রি অমসুং রাজ্যশিংনা কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্ত তৌরিবশিংদা ‘হোল ওফ গবর্নমেন্ত’কী মখাদা শৌগৎলিঃ পি.এম.
খুদক্কী অমসুং নীংথিনা পাংথোকপা কন্তেক্ত ত্রেসিং, তেস্ত মশিং হেনগৎপা, তীকা কাপ্পা য়াঙশিনবা অমসুং হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদা মিৎয়েং চঙগদবনিঃ পি.এম.
তীকা থাবগী চাং নেম্বা, কেস মশিং য়ামখৎলকপা, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চানা লৈতবা রাজ্যশিংদা তেংবাংবা কেন্দ্রনা তীম থাগনি
23 DEC 2021 9:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা অনৌবা ভেরিএন্ত ওফ কন্সর্ন (ভি.ও.সি.) ওইরিবা ওমিক্রোন অমসুং কোবিদ-১৯, লাইচৎ অসিবু লাকশিন্নবা কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজ তৌনবা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সকী থবক-থৌরমশিং, হিদাক-লাংথক, ওক্সীজেন সিলিন্দর অমসুং কন্সেন্ত্রেতর, ভেন্তিলেতর, পি.এস.এ. প্লান্ত, আই.সি.য়ূ./ওক্সীজেন লৈবা ফমুং, হ্যুমেন রিসোর্স, আই.তি.গী তেংবাংবগী থৌওং অমসুং ভেক্সিন কাপ্পগী হৌজিক্কী ফিভম য়াওনা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল লৈহন্নবা পায়খৎলিবা থবক-থৌরমশিং য়েংশিনবগী ঙসি অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা ফমখ্রে।
ভেক্সিন য়াম্না কাপ্পগী থৌওং লৈবা লৈবাকশিংদা কেস মশিং য়ামখৎলকপা অমসুং ওমিক্রোন ভেরিএন্ত ফংবনা মরম ওইরগা অনৌবা ভেরিএন্ত অসিনা মালেমগী হকশেলগী ফিভমদা ওইহল্লিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা পি.এম.গী মফমদা ওফিসিএলশিংনা পাউদমখি। মহাক্কী মফমদা ওমিক্রোন ভেরিএন্তকী মতাংদা দবল্যু.ঐচ.ও.না পীবা তেক্নিকেল পাউতাক অমসুং হান্না পাংথোক্কদবা থৌওংশিংগী মতাংদসু পাউদমখি। কেস মশিং য়াম্না লৈ হায়না পাউদমলকপা রাজ্য, পোজিতিব মশিং য়াম্বা জিলা অমসুং ক্লস্তর মশিং য়াম্বশিং য়াওনা লৈবাক অসিগী হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯ অমসুং ওমিক্রোনগী ফিভমসু মহাক্কী মফমদা খঙহনখি। ত্রাভেল হিস্তরী, ভেক্সিন কাপ্পগী স্তেতস অমসুং রিকোভর তৌবগী স্তেতস য়াওনা লৈবাক অসিদা লৈরে খঙলবা ওমিক্রোন কেসশিংগী অকুপ্পা মরোলশিংসু প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা লান্থোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না নবেম্বর ২৫, ২০২১দা রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী অহানবা এদ্ভাইজরী পীবদগী হৌদুনা হৌজিক ফাওবগী মনুংদা পায়খৎলক্লিবা থবক-থৌরমশিংগী মতাংদা পি.এম.দা খঙহনখি। ইন্তর্নেস্নেল পেসেঞ্জরশিংগীদমক্তা নৌনা শেম্লবা ত্রাভেল এদভাইজরী, কোবিদ-১৯ পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সকী থৌওংসিংগী মতাংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা পাংথোকখিবা মীফম, ভেক্সিন কাপ্পগী থবক হেনগৎপা, ওক্সীজেন সপ্লাই তৌনবা খুৎলায় খিনবনচিংবা থবক থৌরমশিংগী মতাংদা পি.এম.গী মফমদা খঙহনখি।
ওফিসিএলশিংনা হৌজিক ওইরিবা ফিভমশিংগী অকুপ্পা মরোল তাকখ্রবা তুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএলশিংদা থাক খুদিংমক্তা মিৎকুপ নাহুম হান্নদগী হেন্না শিংনা লৈনবা খঙহনখি। রাজ্যশিংনা কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্ত তৌরিবশিংদা ‘হোল ওফ গবর্নমেন্ত’কী থৌরাং মখাদা শৌগৎনবগীদমক্তা কেন্দ্রনা রাজ্যশিংগা নক্ননা থবক তৌমিন্ননবা মহাক্না খঙহনখি। লাইচৎ অসিগা মাইয়োক্ননবা হকথেংনবা, মিৎয়েং চঙবা, পুন্না পাংথোকমিন্নবা অমসুং তেংবাংনবগী কেন্দ্রনা য়াৎলিবা থৌরাং অসিনা ঐখোয়না তুংদা পায়খৎলক্কদবা থবক-থৌরম খুদিংদা লমজিংগদবনি হায়না পি.এম. ওফিসিএলশিংদা পাউতাক পীখি।
ঐখোয়না অনৌবা ভেরিনেত অসিগী মতাংদা খন্থদুনা সতর্ক অমসুং সাবধান ওইনা লৈগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লাইচৎ অসিগা লান্থেংবসি হৌজিক লোইদ্রি অমসুং কোবিদতগী তেক্ত-কায়দনা লৈনবা চুনবা লিচৎ-শাজৎ লেপ্তনা ইনবা হায়বসিনা, ঙসিমকসু, ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা ইথৌ ওইগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
অনৌবা ভেরিএন্ত অসিনা ওইহল্লক্লিবা শিংনবশিংবু থেংনবা ঙম্নবগীদমক্তা রাজ্যশিংনা মখোয়গী জিলাশিংদগী হৌদুনা লৈরিবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খুদিংমক মপাঙ্গল হেন্না লৈখৎহন্নবা শোইদনা হোৎননবা পি.এম.না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি। রাজ্যশিংনা ওক্সীজেন পীনবা খুৎলায়শিংবু নীংথিনা খিন্দুনা মথৌ পাংথোকপা ঙমহন্নবা হোৎনবা অসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়না মহাক্না ওফিসিএলশিংগী মফমদা খঙহনখি। মহাক্না ওফিসিএলশিংনা রাজ্যশিংগা তোয়না পাউ ফাওনদুনা হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিং, এম্ব্যুলেন্স মতম চানা ফংহনবা, কোবিদ ফেসিলিতী লৈরিবশিংবু ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইনগীদমক্তা রাজ্যশিংনা শিজিন্নবা ঙম্নবা শেম-শাবগী চাং অমসুং হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবশিংবু নীংথিনা য়েংশিনবগী থৌওং য়াওনা হকশেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী তোঙানবা হীরমশিংদা শেম-শাদুনা লৈবগী ফিভম য়েংশিন্নবা খঙহনখি। মহাক্না ওফিসিএলশিংদা তেলি-মেদিসিন অমসুং তেলি-কন্সলতেসনগীদমক্তা আই.তি.গী খুৎলায়শিংবু নীংথিনা শিজিন্ননবা খঙহনখি।
ক্লস্তর অমসুং হোৎস্পোত কয়া থোক্লক্লিবা অসিবু খুদক্তা, হকথেংনবা অমসুং নীংথিনা সর্ভেলিএন্স তৌবগী খুত্থাংদা য়াম্না কুপ্না য়েংশিনবগী থৌওংসু মখা তানা চত্থগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। পোজিতিব সেম্পল মশিং য়াম্ববু ইন্সাকোগ লেবতা জিনোম সিক্বেন্সিং তৌনবা খুদক্তা থানবসু মহাক্না খঙহনখি। মতম চানা কন্তেনমেন্ত অমসুং লাইয়েংবা ঙম্নবগীদমক্তা কেসশিংবু অথুবা মতমদা খঙদোক্নবগীদমক্তা তেস্তিং তৌবগী থৌওংশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। লাইচৎ অসিনা মখা তানা শন্দোকপা থিংনবগীদমক্তা কন্তেক্ত ত্রেসিং নীংথিনা পাংথোকপদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভেক্সিন কাপ্পগী চাং নেম্বা, কেস মশিং ৱাংখৎলকপা অমসুং হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চাদবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা ফিভমশিংবু ফগৎহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং অসিদা তেংবাংনবা তীম থানবা ৱাফমসু পি.এম. না ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি।
পি.এম.গী মফমদা লৈবাক শিনবা থুংবগী ভেক্সিন কাপ্পগী চাংগী মতাংদসু পাউদমখি। মতিক চাবা মীশিংগী ৮৮%দা কোবিদকী অহানবা দোজ কাপখ্রে অমসুং ৬০% হেনবগী মীশিংদনা অনিশুবা দোজ কাপখ্রে হায়বা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা থমখি। মীওই খুদিংদা য়ৌদুনা ভেক্সিন কাপ্নবা য়ুম্থোং খুদিং চৎপগী হর ঘর দস্তক অসিনা মীয়ামদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপহন্নীংবগী ইথিল পীবদা মাই পাক্তুনা ভেক্সিন মশিং য়াম্না কাপ্পা ঙম্বগী মহৈ ফংখি হায়বগী ৱাফমসু ওফিসিএলশিংনা পি.এম.গী মফমদা পাউদমখি। মতিক চাবা মীশিংদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন শোইদনা কাপথোকহন্নবা অমসুং পান্দম অসিবু মীওই অমত্তা চিত্থদনা শোইদনা য়ৌহন্নবা থবক পাংথোক্নবা পি.এম.না রাজ্যশিংগী মফমদা খঙহনখি।
কেবিনেৎ সেক্রেতরী, দাঃ ভি.কে. পাউল; মেম্বর (হেল্থ), নিতি আয়োগ; শ্রী এ.কে. ভল্লা, হোম সেক্রেতরী; শ্রী রাজেশ ভুশন, সেক্রেতরী (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.), সেত্রেতরী (ফার্মাস্যুতিকেল্স); দাঃ রাজেশ গোখলে, সেক্রেতরী (বাইওতেক্নোলোজী); দাঃ বলরাম ভার্গবা, দি.জি. আই.সি.এম.আর.; শ্রী বাইদ্যা রাজেশ কোতেচা, সেক্রেতরী (আয়ুশ); শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিশ্রা, সেক্রেতরী (অর্বান দিভেলপমেন্ত); শ্রী আর.এস. শর্মা, সি.ই.ও. এন.ঐচ.এ.; প্রোফঃ কে. বিজয় রাঘবন (প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর তু গোব. ওফ ইন্দিয়া) অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি।