ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଏସୀୟ ଦେଶର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ
20 DEC 2021 4:39PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ୨୦ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ କାଜାଖସ୍ତାନ, ର୍କିଗିଜ୍ ରିପବ୍ଲିକ୍‌, ତାଜିକିସ୍ତାନ, ତୁର୍କମେନିସ୍ତାନ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭେଟି ସାକ୍ଷାତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ-କେନ୍ଦ୍ର ଏସିଆ ଆଲୋଚନାର ତୃତୀୟ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଏସିଆର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏସୀୟ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଭାରତ ସହ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଡିସେମ୍ବର ୧୮-୧୯, ୨୦୨୧ ରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ଆଲୋଚନାର ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଉପରେ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ପରିସ୍ଥିତି ସମେତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ, ବିକାଶ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର "ପଡ଼ୋଶୀ'’ ର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏସିଆ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୩୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ସେ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ୨୦୧୫ ରେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏସୀୟ ଦେଶ ତଥା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କାଜାଖସ୍ତାନ, ଉଜବେକିସ୍ତାନ ଏବଂ ର୍କିଗିଜ୍ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ତାଙ୍କର ସ୍ମରଣୀୟ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ସଙ୍ଗୀତ, ଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦିର ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ତଥା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ-ମଧ୍ୟ ଏସିଆ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି । ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଗଠନର ୩୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବେ ।

Prime Minister's Office
Call on PM by Foreign Ministers of Central Asian countries
20 DEC 2021 4:39PM by PIB Delhi
The Foreign Ministers of Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan called on Prime Minister Shri Narendra Modi on 20 December 2021. The Foreign Ministers of the Central Asian countries are visiting New Delhi for participating in the 3rd meeting of the India-Central Asia Dialogue.
The Central Asian Foreign Ministers conveyed the greetings of their Presidents to Prime Minister Modi, and emphasized the readiness of their leadership to further strengthen relations with India. They briefed the Prime Minister on the deliberations of the India-Central Asia Dialogue held under the chairmanship of External Affairs Minister of India on 18-19 December 2021, which focused on trade and connectivity, development partnership and regional developments, including the situation in Afghanistan.
Prime Minister emphasized the importance that India attaches to its long-standing relations with Central Asian countries, which are part of its ‘Extended Neighbourhood’. He conveyed his felicitations to the Ministers on the 30th anniversary of their independence this year. He recalled his memorable visits to all Central Asian countries in 2015 and subsequently to Kazakhstan, Uzbekistan and Kyrgyz Republic. Prime Minister underlined the importance of maintaining cultural and people-to-people contacts between India and Central Asia, given the popularity of Indian films, music, yoga etc in the region. He also underscored the potential of enhanced economic cooperation between India and Central Asia, and the role of connectivity in that regard.
The India-Central Asia Dialogue has given impetus to the excellent bilateral relations between India and Central Asian countries. India and the Central Asian countries will mark the 30th anniversary of the establishment of their diplomatic relations next year.