ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଜାତୀୟ ବିବୃତ୍ତି
10 DEC 2021 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମଗଣ,
ନମସ୍କାର,
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ବର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରି ମୁଁ ଗର୍ବିତ। ଆମ ସଭ୍ୟତାର ସ୍ବଭାବରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଭାବନା ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ। ଭାରତରେ 2500 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲିଚ୍ଛାଭି ଏବଂ ଶାକ୍ୟ ଭଳି ନିର୍ବାଚିତ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ନଗର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଥିଲେ। ଅନୁରୂପ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନା ଦଶମ ଶତାବ୍ଦୀର ‘ଉତ୍ତରମେରୁର’ ଶିଳାଲେଖରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ଯେଉଁଥିରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ନୀତି ଖୋଦିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନା ଏବଂ ଲୋକାଚାର ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତକୁ ଅନ୍ୟତମ ସମୃଦ୍ଧ ଭୂଖଣ୍ଡରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀର ସାମ୍ରାଜ୍ୟବାଦୀ ଶାସନ ଭାରତୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାକୁ ଦମନ କରିପାରିନଥିଲା। ଭାରତର ସ୍ବାଧୀନତା ସହିତ ଏହା ପୁଣିଥରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ବରୂପରେ ପରିପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା, ଯାହା ଗତ 75 ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥିଲା।
ଏହା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶନର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାହାଣୀ। ଏକ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣରେ ସ୍ଥିର ସୁଧାରର ଏକ ସଫଳ କାହାଣୀ। ଭାରତର କାହାଣୀରେ ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ରହିଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ର ସଫଳ ହୋଇପାରିବ, ସଫଳ ହେଉଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇ ଚାଲିବ।
ମହାମହିମଗଣ,
ବହୁଦଳୀୟ ନିର୍ବାଚନ, ସ୍ବାଧୀନ ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଭଳି ଢାଞ୍ଚା – ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ। ତେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଭାବନା ଏବଂ ଚରିତ୍ରରେ ଏହାର ମୌଳିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ଯାହାକି ଆମ ନାଗରିକ ଏବଂ ଆମ ସମାଜରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କର, ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା, ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିହିତ ରହିଛି।
ମହାମହିମଗଣ,
ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଏଠାରେ ରହିଛି। ଆମେ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ରଚଳନରେ ନିରନ୍ତର ସୁଧାର ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସମାବେଶନ, ପାରଦର୍ଶିତା, ମାନବୀୟ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ କ୍ଷମତାର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଆଜିର ସମାବେଶ ଏକ ସମୟୋପଯୋଗୀ ମଞ୍ଚ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି। ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ଅଭିନବ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଜରିଆରେ ପ୍ରଶାସନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରଦର୍ଶିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ନିଜର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବିନିମୟ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିବ। ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ବିଶ୍ବ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆକାର ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ଯାହାଫଳରେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ, ଏହାକୁ ନ୍ୟୁନ କରିବ ନାହିଁ।
ମହାମହିମଗଣ,
ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆଶାଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ମାନବତାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାକୁ ପାଳନ କରିପାରିବେ। ଏହି ମହତ ପ୍ରୟାସରେ ସହଯୋଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ। ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
National Statement by Prime Minister Narendra Modi at the Summit for Democracy
10 DEC 2021 5:46PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar
I am proud to represent the world's largest democracy at this Summit. The democratic spirit is integral to our civilization ethos. Elected republican city-states such as Lichhavi and Shakya flourished in India as far as 2500 years back. The same democratic spirit is seen in the 10th Century "Uttaramerur" inscription that codified the principles of democratic participation. This very democratic spirit and ethos had made ancient India one of the most prosperous. Centuries of colonial rule could not suppress the democratic spirit of the Indian people. It again found full expression with India's independence, and led to an unparalleled story in democratic nation-building over the last 75 years.
It is a story of unprecedented socio-economic inclusion in all spheres. It is a story of constant improvements in health, education, and human well-being at an un-imaginable scale. The India story has one clear message to the world. That democracy can deliver, that democracy has delivered, and that democracy will continue to deliver.
Excellencies,
The structural features like multi-party elections, independent judiciary, and free media - are important instruments of democracy. However, the basic strength of democracy is the spirit and ethos that lie within our citizens and our societies. Democracy is not only of the people, by the people, for the people but also with the people, within the people.
Excellencies,
Different parts of the world have followed different paths of democratic development. There is much we can learn from each other. We all need to constantly improve our democratic practices and systems. And, we all need to continuously enhance inclusion, transparency, human dignity, responsive grievance redressal and decentralization of power.
In this context, today's assembly provides a timely platform for furthering cooperation among democracies. India would be happy to share its expertise in holding free and fair elections, and in enhancing transparency in all areas of governance through innovative digital solutions. We must also jointly shape global norms for emerging technologies like social media and crypto-currencies, so that they are used to empower democracy, not to undermine it.
Excellencies,
By working together, democracies can meet the aspirations of our citizens and celebrate the democratic spirit of humanity. India stands ready to join fellow democracies in this noble endeavor.
Thank you. Thank you very much.