ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୧ ଡିସେମ୍ବରରେ ଉତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ଏବଂ ସରଯୁ ନହର ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାରି ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲା
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଫଳ
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୪ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚିତ କରିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତରପ୍ରଦେଶର ୬୨,୦୦୦ ଗ୍ରାମର ୨୯ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ୍ ହେବେ ।
ଏହି ଅଂଚଳର କୃଷକମାନେ ଏବେ କୃଷି- ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅଧିକତର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପାଂଚଟି ନଦୀ- ଘାଗରା, ସରଯୁ, ରାପ୍ତି, ବନଗଙ୍ଗା ଏବଂ ରୋହିିଣୀର ସଂଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି ।
10 DEC 2021 8:25AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ୧୧ ଡିସେମ୍ବରରେ ଉତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁରକୁ ଗସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ଏବଂ ସେ ସେଠାରେ ପାଖାପାଖି ଅପରାହ୍ନ ଗୋଟାଏରେ ସରଯୁ ନହର ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୯୭୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଦାନ ମିଳିବାରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନତାର ଅଭାବ, ଅନ୍ତର୍ବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ତଦାରଖ ଅଭାବରୁ ଏହା ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ପାରି ନଥିଲା । କୃଷକ ମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଭିତିରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲା । ପରିଣତି ସ୍ୱରୂପ, ୨୦୧୬ରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ଭିତରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତୀ କୃଷି ସିଂଚାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନକୁ ଅଣା ଯାଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ନୂତନ କେନାଲ ଗୁଡିକର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାରେ ଯେଉଁ ବିଳମ୍ବ ଘଟିଛି, ସେହି ସମୟର ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ମୋକଦ୍ଦମାଗୁୂଡ଼ିକ ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ନୂତନ ସମାଧାନର ବାଟ ଫିଟିଲା । ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ନୂତନ ଭାବେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲା ।
ସରଯୁ ନହର ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ସମୁଦାୟ ୯୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଗତ ଚାରି ବର୍ଷରେ ୪୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ଜଳ ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପାଂଚଟି ନଦୀର ସଂଯୋଗୀକରଣ ହୋଇଛି– ଘାଘରା, ସରଯୁ, ରାପ୍ତି, ବନଗଙ୍ଗା ଏବଂ ରୋହିଣୀ ନଦୀକୁ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୪ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ନିମନ୍ତେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଜଳ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ୬୨୦ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମର ପାଖାପାଖି ୨୯୦୦ କୃଷକଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହା ଉତରପ୍ରଦେଶର ପୂର୍ବାଂଚଳର ୯ଟି ଜିଲ୍ଲା– ବାହାରିଚ୍‌, ଶ୍ରାବସ୍ତୀ, ବଳରାମପୁର, ଗୋଣ୍ଡା, ସିଦ୍ଧାର୍ଥନଗର, ବସ୍ତି, ସନ୍ଥ କବୀର ନଗର, ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ମହାରାଜଗଞ୍ଜକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହି ଅଂଚଳର କୃଷକ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଅତ୍ୟଧିକ ବିଳମ୍ବ ଯୋଗୁଁ ଅଧିକ ପୀଡିତ, ସେମାନେ ଏହି ଉନ୍ନତ ଜଳସେଚନ ସାମର୍ଥ୍ୟବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ତୁରନ୍ତ ଲାଭବାନ୍ ହେବେ । ସେମାନେ ଏବେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଫସଲ ଚାଷ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ଅଂଚଳର କୃଷି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅଧିକ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Balrampur, UP on 11th December and inaugurate the Saryu Nahar National Project
Project lying pending for nearly four decades completed in four years
Completion of project a result of PM’s vision to prioritise long pending projects of national importance and his commitment towards farmer welfare and empowerment
Project will provide assured water for irrigation of over 14 lakh hectares of land and benefit about 29 lakh farmers of over 6200 villages of Eastern UP
Farmers will now be able to maximise agri-potential of the region
Project also involves interlinking of five rivers - Ghaghara, Saryu, Rapti, Banganga and Rohini
10 DEC 2021 8:25AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Balrampur, Uttar Pradesh and inaugurate the Saryu Nahar National Project on 11th December at around 1 PM.
The work on the project started in 1978 but due to lack of continuity of budgetary support, interdepartmental coordination and adequate monitoring, it got delayed and was not completed even after nearly four decades. Prime Minister’s vision for farmer welfare and empowerment, and his commitment to prioritise long pending projects of national importance, brought much needed focus on the project. Consequently in 2016, the project was brought under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana with the target to complete it in a time bound manner. In this endeavour, innovative solutions were found for new land acquisition to construct new canals and fill the critical gaps in the project, and also for resolving the pending litigation related to the previous land acquisitions. The renewed focus on the project has resulted in the project being completed in only about four years.
The Saryu Nahar National Project has been built with a total cost of more than Rs. 9800 crore, out of which more than Rs 4600 crore was provisioned in the last four years. The project also involves interlinking of five rivers - Ghaghara, Saryu, Rapti, Banganga and Rohini to ensure optimum usage of water resources of the region.
The project will provide assured water for irrigation of over 14 lakh hectares of land and benefit about 29 lakh farmers of over 6200 villages. It will benefit nine districts of Eastern Uttar Pradesh namely - Bahraich, Shravasti, Balrampur, Gonda, Siddharthnagar, Basti, Sant Kabir Nagar, Gorakhpur and Maharajganj. The farmers of the region, who were the worst sufferers of the inordinate delay in the project, will now immensely benefit from the upgraded irrigation potential. They will now be able to grow crops on a larger scale and maximise the agri-potential of the region.