ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାମ୍ପାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ୧ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପେନ୍‌ସନ୍ ପାଉଛନ୍ତି
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯,୬୩୦ ଅଭିଯୋଗ ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହୋଇଛି
SAMPANN (SAMPANN)ପେନ୍‌ସନ୍ ମାମଲା ଗୁଡିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ, ଉନ୍ନତ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ/ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟିଂରେ ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିଭାଗକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି
09 DEC 2021 1:11PM by PIB Bhubaneswar
ଏକଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପେନ୍‌ସନ୍ ଭୋଗୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ / କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ/ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ ପ୍ରିନ୍ସିପାଲ କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ SAMPANN(SAMPANN) ମାଧ୍ୟମରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧାଗୁଡିକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରି ଏକକ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରି ପେନ୍‌ସନ୍ ଭୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସୁଧାର ଆଣିଛନ୍ତି ।
- ପେନ୍‌ସନ୍ ମାମଲାଗୁଡିକର ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମାଧାନ
- ଇ-ପେନ୍‌ସନ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଅର୍ଡର ପ୍ରଦାନ
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ପେନ୍‌ସନ୍ ଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲଗ୍‌ଇନ୍ ଦେୟର ଇତିହାସ ପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନାକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ।
- ଅଭିଯୋଗର ଅନଲାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତିକରଣ ଏବଂ ସମୟାନୁସାରେ ଏସଏମ୍‌ଏସ୍ ଆଲର୍ଟ ଦେବା ।
ଏହି ପେନ୍‌ସନ୍ ଦେୟ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ/ଡାକଘରକୁ କମିଶନ ଦେୟ କାରଣରୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଚକ୍ରାକାର ମାସିକ ସଂଚୟ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ ଯାହା ଜୁନ୍ ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟତଃ ୧୧.୫କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଛି ।
ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ SAMPANN ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ତଥ୍ୟର ସାରାଂଶ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:-
ବର୍ଷ
ବୋର୍ଡରେ ଥିବା ପେନ୍‌ସନ୍‌ଭୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ସମୁଦାୟ ଅଭିଯୋଗର
ସମାଧାନ
ବିତରଣ ରାଶି (କୋଟି ଟଙ୍କାରେ
୨୦୧୯
୧୨,୦୦୧
୫୨୪
୨୧୦୯.୬୭/-
୨୦୨୦
୮୭,୯୫୮
୬,୮୩୯
୮୪୭୭.୩୦/-
୨୦୨୧
(ଜୁନ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ
୧,୩୮୨
୨,୨୬୭
୫୨୩୮.୪୭/-
ସର୍ବମୋଟ
୧,୦୧,୩୪୧
୯,୬୩୦
୧୫,୮୨୫, ୪୪କୋଟି ଟଙ୍କା
SAMPANN (ପେନ୍‌ସନ୍ ଅଫ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟଅଫ-ପେନ୍‌ସନ୍ SAMPANN)
ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଜେନେରାଲ, ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ବିଭାଗ, ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିସେମ୍ବର ୨୯, ୨୦୧୮ରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦୂରସଞ୍ଚାର ବିଭାଗର ପେନ୍‌ସନ୍‌ଭୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସହଜ ଅନଲାଇନ୍ ପେନ୍‌ଓନ୍ ସଂସ୍କରଣ ଏବଂ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଟେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ପେନସନ୍ ଭୋଗୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପେନ୍‌ସନ୍ ସୁଧ ରାଶି ଜମା ହୋଇଥାଏ ।
ଏହା ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ୱାରା ବିଭାଗ ଗୁଡିକର ପେନ୍‌ସନ୍ ମାମଲାଗୁଡିକର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସମାଧାନ/ ଅଡିଟ୍ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ସାମ୍ପାନ (ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ-ଅଫ ପେନ୍‌ସନ୍ SAMPANN) ପେନ୍‌ସନ୍ ୬ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତସଞ୍ଚାର ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ବିଏସଏନଏଲ) ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅବସର ଯୋଜନା ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରାୟ ୭୬, ୦୦୦ ମାମଲାକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
SAMPANN (SAMPANN) ହେଉଛି ଏକ ନମନୀୟ ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହା କ୍ରମାଗତଭାବେ ବଢୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ।

Ministry of Communications
Over 1 lakh people getting pension directly into their bank accounts through SAMPANN project
9,630 Grievances settled through the system
SAMPANN is helping Telecom Department in faster settlement of pension cases, improved reconciliation/auditing and ease of accounting
09 DEC 2021 1:11PM by PIB Delhi
More than One Lakh pensioners are currently being serviced by Principal Controller of Communication Accounts/ Controller of Communication Accounts offices all over India via SAMPANN which has improved the service delivery to pensioners by providing a single window setup ensuring the following benefits:
• Timely settlement of pension cases
• Provision of e-Pension Payment Order
• Login for each pensioner enables access to key information like payment history
• Online submission of grievances and timely SMS alerts
It has ensured recurring monthly savings to the Government of India on account of Commission being paid to Banks/Post Offices for payment of Pension which approximately amounts to Rs.
11.5 Crores as of June, 2021.
Key data related to SAMPANN since launch is summarized below:
Year
No. of Pensioners Onboarded
No. of Grievances Settled
Amount Disbursed (in Cr. Rupees)
2019
12,001
524
2109.67/-
2020
87,958
6,839
8477.30/-
2021 (Till June)
1,382
2,267
5238.47/-
Total
1,01,341
9,630
15,825.44 Cr.
SAMPANN – ‘System for Accounting and Management of Pension’ is an ambitious project of Government of India being implemented by Controller General of Communication Accounts, Department of Telecommunications, Ministry of Communications. It was dedicated to the nation by Prime Minister Shri Narendra Modi on 29th December, 2018. It is a seamless online pension processing and payment system for Department of Telecommunications pensioners. It provides direct credit of pension into the bank accounts of pensioners.
The system has helped the Department in faster settlement of pension cases, improved reconciliation/auditing and ease of accounting.
SAMPANN has also been instrumental in settling close to 76000 BSNL Voluntary Retirement Scheme 2019 cases in a short span of 6 months.
SAMPANN is a system with a flexible design which enables it to accommodate ever expanding requirements.