হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯দা অপদেৎ
মালেম শিনবা থুংনা অনৌবা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি.-২ ভেরিএন্ত (ওমিক্রোন)গী রিপোর্ত লাক্লিবা কেসশিং য়েংলগা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেবেলরশিংগীদমক শেমদোক্লবা লমজিং-লমতাকশিং ইসু তৌখ্রে
‘খুদোংথিনিংঙাই ওইনা লৈরিবা লৈবাকশিং’ ওইনা খঙলবা লৈবাকশিংদগী ভারত্তা লাক্লিবা ত্রেবল্লর (কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী ফিভম য়াওদনা) পুম্বনা তঙাইফদনা চংবা লমজিং-লমতাকশিং এয়রপোর্ত্তা থুংলবা মতমদা পোস্ত-এরাইবেল কোবিদ-১৯ তেস্তিং শোইদনা চৎথগদবনি
29 NOV 2021 12:13PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লায়চৎকী মাংজৌননা লৌখৎপা অমসুং খুদোংথিনিঙাইদা য়ুম্ফম ওইবা চংশিল্লিবা শিল-লাংবগী চৎথরকপা ওইনা, হকশেলগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ২০২১গী নবেম্বর ২৮দা শেমদোক্লবা ‘ইন্তর্নেস্নেল এরাইবেলগী লমজিং-লমতাক’ ইসু তৌখ্রে। অপদেৎ তৌরবা লমজিং-লমতাক অসিনা দিপার্তচরগী মমাং পুং ৭২দা লৌবা প্রি-দিপার্তচর কোবিদ-১৯ তেস্তিংগী মথক্তা ‘খুদোংথিনিংঙাই ওইনা লৈরিবা লৈবাকশিং’ ওইনা খঙলবা লৈবাকশিংদগী ভারত্তা লাক্লিবা ত্রেবল্লর (কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী ফিভম য়াওদনা) পুম্বনা তঙাইফদনা চংবা লমজিং-লমতাকশিং এয়রপোর্ত্তা থুংলবা মতমদা পোস্ত-এরাইবেল কোবিদ-১৯ তেস্তিং শোইদনা চৎথগদবনি। তেস্ত অসিদা পেসেঞ্জরশিং পোজিতিব ওইনা ফংলবা , মখোয়বু তোঙান্না থমগনি অমসুং ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল মতুং ইন্না লায়েংগনি মথক্তা জেনোম সিক্বেন্সিংগীদমক মখোয়গী সেম্পল লৌগনি। নেগেতিব ওইনা ফংবা পেসেঞ্জরশিং চৎখিবা য়াগনি অমদি মখোয়বু য়ুমদা তোঙান্না নুমিৎ ৭নি লৈগদবনি, ভারত য়ৌরকপা ৮শুবা নুমিৎতা হন্না তেস্ত তৌগনি, মতুংদা নুমিৎ ৭নি মশা মথন্তা য়েংশিনজগদবনি।
মখা তানা, ওমিক্রোন ভেরিএন্তগী রিপোর্ত তৌরপা লৈবাক্কী মশিং হেনগৎলকপগী রিপোর্ত য়েংদুনা, হৌজিক লৈরিবা লমজিং-লমতাক্না ‘রিস্ক কেতগরী’দা লৈতবা লৈবাকশিংদগী লাকপা ত্রেবেল্লর ৫%সু এয়রপোর্ত্তা কোবিদ-১৯গী তেস্ত শোইদনা তৌনবা হায়রি।
কোবিদ-১৯গী তেস্তিং পোজিতিব ওইরবা মীওইশিংগী সেম্পলশিং, মসি এয়রপোর্ত্তা ওইগেরা, য়ুমদা নাইতোম লৈবা ওইগেরা নত্ত্রগা রেন্দম সেমপ্লিং ওইগেরা, হায়রিবশিং অসি এস.এ.আর.এস.-কো.ও.ভি.-২ ভেরিএন্ত (ওমিক্রোন য়াওনা) য়াওরিবরা হায়না য়েংনবা মশক খঙলবা আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.গী নেতৱার্ক লেবোরেতরীদা মপুং ফাবা জেনোমিক সিক্বেন্সিংগীদমক থাগনি।
বি.১.১.৫২৯ ভেরিএন্ত (ওমিক্রোন) অসি অহানবা ওইনা ২০২১গী নবেম্বর ২৪দা খা অফ্রিকাদগী দবল্যু.ঐচ.ও.দা রিপোর্ত পীরকখি অমসুং ২০২১গী নবেম্বর ২৬তা এস.এ.আর.এস.-কো.ভি.-২ ভাইরস ইবোলুসন (তি.এ.জি.-ভি.ই.)দা লৈরিবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী তেক্নিকেল এদভাইজরী গ্রুপ্না মসিবু ভেরিএন্তদা লৈবা খ্বায়দগী য়াম্বা ভেরিএন্ত ওফ কন্সর্ন (ভি.ও.সি.)নি হায়রি, মসিগী মরক্তা খরা অমনা য়াম্না লান্নবা অমসুং ইম্ম্যুন ইস্কেপকী চৎনবী লৈবা ওইরি। ইসু অসিদা উবা ফংলিবা খুদমশিং অসি হকশেলগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না য়েংশিল্লি।
রাজ্যশিং অসিদসু ইন্তর্নেস্নেল পেসেঞ্জরশিং কুপ্না য়েংশিনবা, তেস্তিং হেনগৎহনবা, কোবিদ-১৯ কনবা মফম য়েংশিনবা, হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা পাউতাক পীখ্রে।
হকশেলগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না লায়চৎ অসিগী মওং, কোবিদকীদমক চৎনগদবা (মাস্ক শিজিন্নবা/মায় উপ্পা, থাপ্না লৈনবা, খুৎ নান্না থম্বা অমসুং রেস্পিরেচরী হায়জিন) অমসুং কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন লৌখৎলিবা কোবিদ-১৯বু কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা শিল-লাংদুনা লৈরি।
অনৌবা লমজিং লমতাং অসি ২০২১গী দিসেম্বর ১ (০০.০১ অৱার)দগী চৎনবা হৌগনি। মরীক চুম্বা লমজিং লমতাং অসিদা ফংবিগনি:
(https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrival28112021.pdf)

Ministry of Health and Family Welfare
Update on COVID-19
India issues Revised Guidelines for International Travelers in view of reported cases of new SARS-CoV-2 variant (Omicron) across the world
Guidelines require all travelers (irrespective of COVID-19 vaccination status) coming to India from countries identified as ‘countries at-risk’ to Mandatorily undergo post-arrival COVID-19 testing at Airport on Arrival
29 NOV 2021 12:13PM by PIB Delhi
In continuation of the proactive and risk based approach for management of COVID-19 pandemic,Union Ministry of Health issuedrevised ‘Guidelines for International arrivals’ on 28th November, 2021. The updated guidelines require all travelers (irrespective of COVID-19 vaccination status) coming to India from countries identified as ‘countries at-risk’ to mandatorily undergo post-arrival COVID-19 testing at airporton arrival in addition to pre-departure COVID-19 testing undertaken 72 hours before the departure. For passengers found positive in these test, they will be isolated and treated as per the clinical management protocol besides their samples also taken for Whole Genome Sequencing. The passengers found negative can depart the airport but have to undergo home isolation for 7 days, followed by repeat testing on 8th day of arrival in India, followed by 7 days of self-monitoring.
Further, in view of reports of increasing number of countries reporting the Omicron variant, the present Guidelines also mandate that 5% of the travelers coming from countries which are not in the ‘at risk category’ will also be tested on random basis at the airports for COVID-19.
Samples of all individuals testing positive for Covid-19, either at airports under home isolation or during random sampling, will also be sent for Whole Genomic Sequencing at identified INSACOG network laboratories to determine the presence of SARS-CoV-2 variants (including Omicron).
The B.1.1.529 variant (Omicron) was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021 and the WHO’s Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution (TAG-VE) on 26th November 2021 has classified it as Variant of Concern (VoC) in view of large number mutations noted in the variant, some of which may make this mutation more transmissible and have immune escape behaviour. The emerging evidence on the issue is being monitored by Union Ministry of Health.
States have also been advised for rigorous surveillance of international passengers, enhanced testing, monitoring the hotspots of COVID -19, ensuring augmentation of health infrastructure, including undertaking samples for whole genome sequencing.
While Union Ministry of Health continues to closely follow the evolving nature of pandemic, strict adherence to COVID Appropriate Behavior (use of mask/face cover, physical distancing, hand hygiene and respiratory hygiene) and undertaking Covid-19 vaccination remain the mainstay for managing COVID-19 at the community level.
The new guideline shall come into effect on 1st December 2021 (00.01 Hrs.). The detailed guidelines are available at: (https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrival28112021.pdf