ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
হোম এফেয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমীত সাহনা মনিপুরগী তমেংলোং জিলাগী লুৱাংকাও খুঙ্গংদা রানী গাইদিংলু ত্রাইবেল ফাইতর্স ম্যুজিয়ম হয়েং উরেপ-উয়ুং তম্লগনি
21 NOV 2021 5:31PM by PIB Imphal
হোম এফেয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমীত সাহনা মনিপুরগী তমেংলোং জিলাগী লুৱাংকাও খুন্দা রানী গাইদিংলু ত্রাইবেল ফাইতর্স ম্যুজিয়ম শানবগীদমক্তা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নোংথোম্বর বিরেন সিংহ, ত্রাইবেল এফেয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন সিংহ য়াওনা ইম্ফাল ইস্তকী সিতী কনভেন্সন সেন্তরদগী ভিদিও কনফরেন্সতগী হয়েং উরেপ-উয়ুং তম্লগনি।।
প্রোজেক্ত অসি ভারত সরকারগী ত্রাইবেল এফেসর্স মন্ত্রালয়না লুপা করোর ১৫ চংগনি হায়না পানদুনা সেঙ্কসন তৌখিবনি। রাজ্যগী মন্ত্রী মন্দলনা ম্যুজিয়ম অসি ফাওরবা নিংতম লান্মী রানী গাইদিংলুগী পোক্নফম ওইরিবা তমেংলোং জিলাগী লুৱাংকাও খুঙ্গংদা লিংখৎনবা নিংতম লান্মী রানী গাংদিংলুগী মিংদা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ত্রাইবেল এফেয়র্স মন্ত্রালয়না নবেম্বর ১৫দা প্তধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মৌদীনা জনজাতীয় গৌরব দিবস হৌদোকখিবা মহাক্কী আজাদী কা অমৃত মহোত্সবকী চয়োল পাংথোক্লি।
রানী গাইদিংলু অসি জনুৱারী তাং ২৬, ২১৯১৫ দা মনিপুরগী তেংলোং জিলাগী তৌসেম সব-দিবিজন্দা লৈবা লুৱাংকাও খুঙ্গংদা পোকখি। চহী ১৩ তা মহাক জাদোনাংগা লোয়নবা হৌখি অমসুং মহাক অসি মীয়ামগী, লাইনিং-লাইনিং-লোইশোন অমসুং রাজনীতিগী ইহৌদা মহাক্কী লেফেতেনেন্ত ওইখি। মহাক্না ১৯২৬ নত্রগা ১৯২৭ গী অদুৱাইদা জাদোনাংগা চহী মরি লোইনখিবা অসিদা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনবগী শেম-শাখি। জাদোনাংবু ফাঁসী তৌদুনা হাৎখ্রবা মতুংদা গাইদিংলুনা ইহৌ অসিগী লুচিংবা ওইখি। জাদোনাংবু ফাঁসী তৌদুনা হাৎক্রবা মতুংদা বৃতিশকী মায়োক্তা গাইদিংলুনা শাথিবা মওংদা লান্থেংনবা হৌরকখিবা অসিগী মরম্না মহাকপু বৃতিশশিংনা চহী ১৪ কৈশুমশঙদা থমখিবদুনা ১৯৪৭ দা থাদোরকখিরম্মী।
মহাক্না বৃতিশকী মায়োক্তা লান্থেংনরম্বা অদুবু শকখংবা ওইনা মহাক অসিবু “রানী” হায়না কৌনবা হৌরকখি। মহাক অসি ভারতনা নিং-খা তম্লবা মতুংদা তুরা কৈশুমশঙদগী থাদোরকখি। রানী গাইদিংলু অসি ফেব্রুৱারী ১৭, ১৯৯৩ দা মশাগী খুঙ্গং লুৱাংকাওদা নোঙ্গাখি।
মহাক অসি ১৯৭২ দা তম্রপত্র, ১৯৮২ দা পদ্ম ভুশন, ১৯৮৩ দা বিবেকানন্দ সেবা সম্মান, ১৯৯১ দা স্ত্রী শক্তী পুরস্কার অমসুং নোঙ্গাক্রবা মতুং ১৯৯৬ দা ভগৱান বিরসা মুন্দা পুরস্কার পীখি। ১৯৯৬ দা ভারত সরকারনা গানী গাইদিংলুগী নিংশিংনিংঙাই ওইবা স্তাম্প অমা পুথোকখি। ২০১৫ দা মহাক্কী চামা শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপগী থৌরমদা ভারতকী প্রদান মন্ত্রীনা লুপা চামা চৎপী অমসুং লুপা মঙা চৎপীগী সর্কুলেসন কোইন পুথোকখি। ভারতীয় কোস্ত গার্দনা ওক্তোবর ১৯, ২০১৬ দা “আই.সি.জি.এস.” কী অয়াংবা পেত্রোল ভেসেল অমা লমথাখি।
মনিপুর অসিদা তুরিজম সেক্তরদা তৌবা য়াবা কয়া অমা লৈ অমসুং মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা মখা তানা তুরিজম সেক্তরদা মকোক থংদুনা রাজ্য অসিগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ফীভম চাউখৎহনগনি।

Ministry of Tribal Affairs
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will lay Foundation Stone tomorrow of Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum in Luangkao Village, Tamenglong District, Manipur
21 NOV 2021 5:31PM by PIB Delhi
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will lay the Foundation Stone through VC for setting up of the Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum at Luangkao village, Tamenglong District tomorrow at City Convention Centre, Imphal East in the presence of Shri Nongthombam Biren Singh, Chief Minister of Manipur, Shri Arjun Munda, Union Minister of Tribal Affairs and other dignitaries.
The project has been sanctioned by the Ministry of Tribal Affairs, Government of India at an estimated cost of Rs. 15 crore. The State Cabinet had decided to set up the Museum at Luangkao Village in Tamenglong District which is the birthplace of renowned freedom fighter Rani Gaidinliu and decided to name the Museum as Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum. The Ministry of Tribal Affairs is celebrating its Azadi Ka Amrit Mahotsav week beginning on 15th November which was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi as Janjatiya Gaurav Divas.
Rani Gaidinliu was born on 26 January, 1915 at Luangkao Village now in Taosem Sub-Division under Tamenglong District of Manipur state. At the age of 13 she was associated with Jadonang and became his lieutenant in his social, religious and political movement. Her four years association with Jadonang at around 1926 or 1927 prepared her to be the fighter against the British. After the execution of Jadonang, Gaidinliu took up the leadership of the movement. Gaidinliu started a serious revolt against the British after the martyrdom of Jadonang for which she was imprisoned by the Britishers for 14 years and finally released in 1947.
Acknowledging her role in the struggle against the British, she began to be called “Rani”. She was released from Tura Jail after India got Independence. Rani Gaidinliu passed away on 17th February, 1993 at her native village Luangkao.
She was awarded the Tamrapatra in 1972, Padma Bhushan in 1982, Vivekananda Sewa Summan in 1983, Stree Shakti Purashkar in 1991 and Bhagwan Birsa Munda Puraskar in 1996 posthumosly. The Government of India issued a Commemorative Stamp of Rani Gaidinliu in 1996. On the occasion of her birth centenary commemoration function in 2015 the Prime Minister of India released Coin of Hundred Rupees and circulation Coin of Five Rupees. The Indian Coast Guard commissioned a Fast Patrol Vessel “ICGS Rani Gaidinliu” on 19th October, 2016.
Manipur has a huge potential in the tourism sector and this project will lead to further development of tourism adding to the socio-economic development of the state.