প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সিদনী দাইলোগতা থমখিবা মরু ওইবা ৱারোল
18 NOV 2021 9:40AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপ, প্রধান মন্ত্রী স্কোত মোরিসন,
মরুপশিং,
খুরুমজরি!
ঐহাকপু সিদনী দাইলোগ হৌদোকপদা মরু ওইবা ৱারোল পীনবা হায়বীরকপা অসি ভারতকী মীয়ামগী ওইনা চাওথোকচনীংঙাই ওইরবা মীকুপ অমনি। মসি ঐহাক্না ইন্দো পেসিফিক রিজন অমসুং চাউখৎলক্লিবা দিজিতেল ৱর্ল্দদা ভারতনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসিবু শকখঙবীবনি হায়না লৌজৈ। মসি ঐহাক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ, রিজন অসিগী অমসুং মালেমগী অফবা ফোর্স অমা ওইরিবা অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎপনি। ঐহাক্না অনৌবা, অরুবা অমসুং সাইবর তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েং থমখিবগীদমক সিদনী দাইলোগপু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না চহিচা অমদা অমুক্তা থোরকপা অহোংবা অদুগী তানফম অদুদা লৈরি। দিজিতেলগী ওইবা চহিচা অসিনা ঐখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা পুম্নমক হোংহল্লক্লি। মসিনা রাজনিতী, শেন্মীৎলোন অমসুং খুন্নাইগী নৌনা মশক তাক্লি। মসিনা সোভরেন্তী, গভর্নান্স, ইথিক্স, লো, রাইৎশিং অমসুং সেক্যুরিতীদা অনৌবা ৱাহংশিং হংলক্লি। মসিনা মালেমগী ওইনা অথোই-অহেন তান্নবা, শক্তি অমসুং লুচিংবা ওইবগী হীরমশিং নৌনা শেমদোক্লি। মসিনা চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী খুদোংচাবশিং পীরিবা অনৌবা চহিচা অমা পুরক্লি। অদুবু, মালেমনা সমুদ্র ইরোলনুংদগী সাইবর, সাইবরদগী শুন্দ্রং ফাওবদা তোঙান-তোঙানবা অকিবশিংগী ওইবা অনৌবা খুদোংথিবা অমসুং নুংঙাইনদবগী অনৌবা শক্লোনশিং মায়োক্নরি। তেক্নোলোজী অসিনা গ্লোবেল কম্পিতিসনগী অমসুং তুংলমচৎকী ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর শেম্নবা মরু ওইবা খুৎলাই ওইরক্লি। তেক্নোলোজী অমসুং দেতানা অনৌবা খুৎলাই ওইরক্লি। দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী অথোইবা মপাঙ্গল অসি অথিংবা লৈতবা অসিনি। মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না অথিংবা লৈতবা অসিবু মশাগী কান্নবা খরগীদমক লান্না শীজিন্নবা য়াহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
দেমোক্রেসী অমসুং দিজিতেল লীদর অমা ওইনা ভারতনা অপুনবগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ঙাকশেলগীদমক পার্তনর ওইনা থবক পাইখৎমিন্ননবা শেম-শাদুনা লৈ। ভারতকী দিজিতেল রিভোল্যুসন অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী, অমসুং ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগী ইরোলনুংদা য়াওদুনা লাক্লি। মসি ঐখোয়গী নহারোলগী এন্তর্প্রাইস অমসুং ইন্নোভেসন অসিনা শক্তি পীখি। ঐখোয়না হৌখিবা মতমগী শীংনবশিংবু তুংলমচৎকী মাইকৈদা পুনবা খুদোংচাবা অমা ওন্থোক্লি। ভারত্তা মরু ওইবা ত্রাঞ্জিসন ৫ থোক্লি। অহানবা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী পাকচাউবা পব্লিক ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। ভারত মচা বিলিয়ন ১.৩ হেনবগী য়ুনিক দিজিতেল আইদেন্তিতী অমা লৈজরি। ঐখোয়না খুঙ্গং ১৬০০তা ব্রোন্দবেন্দ ফংহন্নবা থবক পাইখৎলি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী কান্নবা পেমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, য়ু.পি.আই. লৈরি। ভারত মচা মিলিয়ন ৮০০ হেনবনা ইন্তর্নেত শীজিন্নরি; মিলিয়ন ৭৫০না স্মার্ত-ফোনশিং পাইরি। ঐখোয়না দেতা পর কেপিতাদা খ্বাইদগী চাউবা কঞ্জুমরশিংগী মনুংদা অমা ওইরি অমসুং মালেমী খ্বাইদগী হোংবা দেতাশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। অনিশুবা, ঐখোয়না গভর্নান্স, ইনক্লুজন, এম্পাৱরমেন্ত, কন্নেক্তিবিতী অমসুং কান্নবশিং অমসুং য়াইফ-থৌরাং ফংহনবদা দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীয়ামগী পুন্সিশিংদা অওনবা পুরক্লি। মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, বেঙ্কিং অমসুং দিজিতে পেমেন্তগী রিভোল্যুসনগী মতাংদা তাবীরম্লগনি। হন্দক্তা ঐখোয়না তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ভারতকী চাউখ্রবা লমদম অসিদা আরোগ্য সেতু অমসুং কোৱিন প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নদুনা ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ১.১ হেন্না কাপ্পা ঙমখি। ঐখোয়গী মীশিং বিলিয়ন কয়া অসিগীদমক ঐখোয়না নেস্নেল দিজিতেল হেল্থ মিসন শেং চংদনা শারি অমসুং য়ুনিভর্সেল হেল্থকিয়র ফংহল্লি। ঐখোয়গী ৱন নেসন, ৱন কার্দ অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা শিন্মী মিলিয়ন কয়াদা মফম অমা হেক্তদা কান্নবশিং ফংহল্লগনি। অহুমশুবা, ভারত্তা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংবদা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকো-সিস্তেম লৈ। চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ুনিকোর্নশিং পুথোক্লি। মখোয়না হকশেল অমসুং এজুকেসনদগী হৌরগা নেস্নেল সেক্যুরিতী ফাওবগী হীরম পুম্নমক্কী সোল্যুসনশিং পীরি।
মরিশুবা, ভারতকী ইন্দস্ত্রী অমসুং সর্ভিসেস সেক্তরশিংদা, লৌউ-শিংউ ফাওবদা চাউনা দিজিতেলগী অওনবা লাক্লি। ঐখোয়না ক্লীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, রিসোর্সশিং কন্নবা অমসুং বাইওদাইভর্সিতী ঙাকশেন্নবা দিজিতেল তেক্নোলোজীসু শীজিন্নরি। মঙাশুবা, তুংলমচৎকীদমক ভারতপু শেম-শাবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৈ। ঐখোয়না ৫জি অমসুং ৬জি অসিগুম্বা তেলিকোম তেক্নোলোজীদা ইন্দিজিনস কেপাবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা ইনভেস্ত তৌরি। ভারত অসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং মেছিন লর্নিং মরু ওইনা হ্যুমেন –সেন্তর্দ অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিকেন্স শীজিন্নবদা মাংজিল থারিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। ঐখোয়না ক্লাউদ প্লেতফোর্মশিং অমসুং ক্লাউদ কম্প্যুতিংদা মপাঙ্গল লৈবা কেপাবিলিতীশিং দিবেলপ তৌর।
মসি রেজিলেন্স অমসুং দিজিতেল সোভরেন্তীগী লম্বীনি। ঐখোয়না ক্বান্তম কম্প্যুতিংদা মালেমগী থাক্কী কেপাবিলিতীশিং শেমগৎলি। ভারতকী স্পেস প্রোগ্রাম অসি ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন অমসুং সেক্যুরিতীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি। মসি প্রাইভেৎ সেক্তরদগী ইন্নোভেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা থোং হাংদুনা থম্লি। ঐখোয়না হর্দৱেয়রদা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না সেমি-কন্দক্তরশিংগী মরু ওইবা মেন্যুফেকচর্র অমা ওইনবা ইন্সেন্তিব কয়াগী পেকেজ অমা শেম-শারি। ঐখোয়গী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং তেলিকোমগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কীমশিং অসিনা হান্নদগী হৌনা ভারত্তা বেজ শেমগৎনবা লোকেল অমসুং গ্লোবেল প্লেয়রশিংগী মীৎয়েং চিংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী তেক্নোলোজীগী খ্বাইদগী চাউবা পোত্থোক অদুদি দেতানি। ভারত্তা ঐখোয়না দেতা প্রোতেক্সন, প্রাইবেসী অমসুং সিক্যুরিতীগী অচৌবা ফ্রেমৱর্ক অমা শেমখ্রে। অদুগা মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না দেতা অসি মীয়ামবু এম্পাৱর তৌনবা সোর্স অমা ওইনা শিজিন্নরি। ভারতনা ইন্দিবিদ্যুল রাইতশিংগী অকনবা গরেন্তীশিংগা লোইননা দেমোক্রেতিক ফ্রেমৱর্ক অমদা মসি পাংথোকলিবা অসি অতোপ্পগা লম্বা লৈতে।
মরুপশিং,
লৈবাক অমনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হায়বসি মদুগী ভেল্যুশিং অমসুং ভিজনগা মরী লৈনৈ। ভারতকী দেমোক্রেতিক ত্রেদিসন অসি চহি য়াম্লে; মসিগী মতমগা চুন্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মপাঙ্গল কল্লি। অমসুং, ঐখোয়না মতম চুপ্পদা মালেমবু ইমুং অমনি হায়না খন্দুনা লাকখি। ভারতকী আই.তি. তেলেন্তনা গ্লোবল দিজিতেল ইকনোমী শেম্বদা মতেং পাংলি। মসিনা ৱাই২কেগী সমস্যা অদু লাকশিনবদা মতেং পাংলি। মসিনা ঐখোয়না নুংতিগী শিজিন্নরিবা তেক্নোলোজী অমসুং সর্ভিসশিংদা অওনবা পুরকপদা মতেং পাংলি। ঙসিদি মালেম পুম্বদাদা কোৱিন প্লেতফোর্ম ওপন সোর্স সোফৱেয়র অমা ওইনা লেম্না ফংহনখি। ভারতকী তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা পাইখৎপা পোলিসী, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং সোসিএল এম্পাৱরমেন্ত অসিদা লৈরিবা থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স অসিনা মালেমবু চাউখৎহনবদা চাউনা মতেং ওইগনি। ঐখোয়না লৈবাকশিং অমসুং মখোয়গী মীয়ামবু এম্পাৱর তৌনবা অমদি মখোয়দা চহিচা অসিগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মখোয়বু শেম্বী-শাবীনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াগনি। মসি ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ওইবা আইদিএলশিং অমসুং ভেল্যুশিং উৎলিবা মালেমগী অসিগী তুংলমচৎ অমা শেম্বদসু মরুওই। মসি ঐখোয়গী নেস্নেল সিক্যুরিতী অমসুং প্রোসপরীতীগুম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
মরম অদুনা তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তদা পুন্না ইনভেস্ত তৌনবা; থাজবা য়াবা মেন্যুফেকচরিং বেজ অমসুং থাজবা য়াবা সপ্লাই চেনশিং দিবেলপ তৌনবা; সাইবর সেক্যুরিতীদা ইন্তেলিজেন্স অমসুং ওপরেস্নেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা, ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকশেন্নবা; মীয়ামগী ৱাখল্লোন মেনিপ্যুলেত তৌবদগী ঙাকথোক্নবা; ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগা চান্নবা তেক্নিকেল অমসুং গভর্নান্স স্তেন্দর্দশিং অমসুং কাংলোনশিং দিবেলপ তৌনবা; অমসুং দেতা ঙাকশেল্লিবা অমসুং সেক্যুর ওইনা থম্লিবা দেতা গভর্নান্স অমসুং ক্রোস-বোর্দর ফ্লোগী স্তেন্দর্দশিং অমসুং কাংলোনশিং শেম্নবা” চুংশিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বা হায়বসি তঙাই ফদে। নেস্নেল রাইৎশিং শকখঙবা মথৌ তাই অমসুং, মসিগা ইরোইননা ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত থৌগৎকনি অমসুং মীয়ামগী অপুনবগী য়াইফনবা হোৎনগদবনি। ক্রিপ্তো-করেন্সী নত্ত্রগা বিতকোইন অসি খুদম ওইনা লৌরসি। দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাক পুম্নমক্না মসিদা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং মসি ঐখোয়গী নহারোলশিংবু লান্না লমজিংগদবা অরানবা লম্বীদা চৎখিদনবা হোৎনবা মরু ওই।
মরুপশিং,
ঐখোয় অপাম্বা খনবগী হিস্তোরিক ওইরবা মীকুপ অদুদা লাক্লে। মতম অসিগী তেক্নোলোজীগী অঙকপা ফংলবা শক্তিশিং অসি কো-ওপরেসন নত্ত্রগা কনফ্লিক্ত, নফুদা নত্ত্রগা অপাম্বগী মতুং ইন্না, খুদুম চনশিনবা নত্ত্রগা চাউখৎলকপা, নমথবীবা নত্ত্রগা খুদোংচাববু ওইরে হীরমশিং অসি পুম্নমক শীজিন্নগনি। ভারত, অস্ত্রেলিয়া অমসুং ইন্দো পেসিফিক রিজন্দা ঐখোয়গী পার্তনরশিং অমসুং মসিগী ৱাংমদসু ঐখোয়গী মতম অদু লাক্লে। অদুগা ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিং অদু পাংথোক্নবা শেম-শারে। সিদনী দাইলোগ অসিনা মতম অসিগী ঐখোয়গী পার্তনরশীপ অসি মরা চেৎহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাকশিং অমসুং মালেম অসিগী তুংলমচৎ শেম্বগী থৌদাং পাংথোক্নবা অফবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরগনি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
PM’s Keynote Address at the Sydney Dialogue
18 NOV 2021 9:40AM by PIB Delhi
My dear friend, Prime Minister Scott Morrison,
Friends,
Namaskar!
It is a great honour for the people of India that you have invited me to deliver the keynote at the inaugural Sydney Dialogue. I see this as a recognition of India's central role in the Indo Pacific region and in the emerging digital world.It is also a tribute to the Comprehensive Strategic Partnership between our two countries, a force of good for the region and the world.I congratulate the Sydney Dialogue for its focus on emerging, critical and cyber technologies.
Friends,
We are in a time of change that happens once in an era.The digital age is changing everything around us. It has redefined politics, economy and society.It is raising new questions on sovereignty, governance, ethics, law, rights and security.It is reshaping international competition, power and leadership. It has ushered in a new era of opportunities for progress and prosperity.But, we also face new risks and new forms of conflicts across diverse threats from sea-bed to cyber to space. Technology has already becomea major instrument of global competition and key to shaping the future international order.Technology and data are becoming new weapons.The biggest strength of democracy is openness.At the same time, we should not allow a few vested interests to misuse this openness.
Friends,
As a democracy and a digital leader,India is ready to work with partnersfor our shared prosperity and security. India's digital revolution is rooted in our democracy, our demography, and the scale of our economy.It is pwoered by enterprise and innovation of our youth.We are turning the challenges of the past into an opportunity to take a leap into the future.There are five important transitions taking place in India.One, we are building the world's most extensive public information infrastructure. Over 1.3 billion Indians have a unique digital identity. We are on our way to connect six hundred thousand villages with broadband. We have built the world's most efficient payment infrastructure, the UPI. Over 800 million Indians use internet; 750 million are on smart-phones. We are one of the largest consumer of data per capita and have one of the cheapest data in the world.Two, we are transforming the lives of the people by using digital technology for governance, inclusion, empowerment, connectivity,delivery of benefits and welfare.Everyone has heard of India's financial inclusion, banking and digital payment revolution.Recently,we have used technology to deliver over 1.1 billion doses of vaccines, across India's vast geography using ArogyaSetu and Cowin platforms.We are also building a National Digital Health Mission for affordable and universal healthcare for our billion plus people.Our One Nation, One Card will deliver benefits to the hundreds of millions of workers anywhere in the country.Three, India has the world's third largest and fastest growing Startup Eco-system.New unicorns are coming up every few weeks.They are providing solutions to everything from health and education to national security.
Four, India's industry and services sectors, even agriculture, are undergoing massive digital transformation. We are also using digital technology for clean energy transition, conversion of resources and protection of biodiversity.Five, there is a large effort to prepare India for the future.We are investing in developing indigenous capabilities in telecom technology such as 5G and 6G.India is one of the leading nations in artificial intelligence and machine learning, especially in human-centred and ethical use of artificial intelligence.We are developing strong capabilities in Cloud platforms and cloud computing.
This is key to resilience and digital sovereignty.We are building world class capabilities
in quantum computing. India's Space programme is a vital part of our economy and security. It is now open to innovation and investment from the private sector.India is already a major centre for providing cyber security solutions and services to corporates around the world. We have set up a Task Force with our industry to make India a global hub for cyber security. We have the benefit of our skills and global trust.And now, we are focusing on hardware. We are preparing a package of incentives to become a key manufacturer of semi-conductors. Our production linked incentive schemes in electronics and telecom are already attracting local and global players to set up base in India.
Friends,
The greatest product of technology today is data.In India, we have created a robust framework of data protection, privacy and security.And, at the same time, we use data as a source of empowerment of people.India has unmatched experience in doing this in a democratic framework with strong guarantees of individual rights.
Friends,
How a nation uses technology islinked to its values and vision.India's democratic traditions are old; its modern institutions are strong. And, we have always believed in the world as one family.India's IT talent helped to create the global digital economy. It helped cope with the Y2K problem. It has contributed to the evolution of technologies and services we use in our daily lives.Today, we offered our CoWin platform to the entire world free and made it open source software.India's extensive experience with use of technology and policy for public good, inclusive development and social empowerment can be of great help to the developing world.We can work together to empower nations and their people, and prepare them for the opportunities of this century.That is also important for building a future of this world that reflects our democratic ideals and values. That is as important as our own national security and prosperity.
Friends,
It is, therefore, essential for democracies to work together:To invest together in research and development in future technology;To develop trusted manufacturing base and trusted supply chains;To deepen intelligence and operational cooperation on cyber security, protect critical information infrastructure;To prevent manipulation of public opinions;To develop technical and governance standards and norms consistent with our democratic values; and, To create standards and norms for data governance and for cross-border flow that protect and secure data.It should also recognise national rights and, at the same time, promote trade, investment and larger public good.Take crypto-currency or bitcoin for example. It is important that all democratic nations work together on this and ensure it does not end up in wrong hands, which can spoil our youth.
Friends,
We are at a historic moment of choice.Whether all the wonderful powers of technology of our age will be instruments ofcooperation or conflict, coercion or choice, domination or development, oppression or opportunity.India, Australia and our partners in the Indo Pacific region and beyond hear the call of our times.And, we are prepared to rise to fulfil our responsibilities.I am confident that the Sydney Dialogue will be a wonderful platform to help us shape our partnership for this age and fulfil our responsibility to the future of our nations and the world.
Thank you.