Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)-I,PMGSY-II and Road Connectivity Project for Left Wing Extremism Affected Areas (RCPLWEA)
A total of Rs. 1,12,419 crore, including state share is likely to be incurred from 2021-22 to 2024-25 for completion of all the ongoing interventions of PMGSY
4,490 Km road length and 105 bridges have already been completed under RCPLWEA since 2016 in 44 districts in 9 states
Extension of time upto September 2022 is being granted to help North East and Hill States to complete balance works
17 NOV 2021 3:33PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today gave its approval to the proposals of Department of Rural Development, Ministry of Rural Development for continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-I and II upto September, 2022 for completion of balance road and bridge works. The CCEA also approved continuation of Road Connectivity Project for Left Wing Extremism Affected Areas (RCPLWEA) upto March, 2023.
Government of India started PMGSY-I to provide connectivity to unconnected habitations of population size 500+ in plain areas and 250+ in North-East and Himalayan states. In selected left wing extremism blocks, habitations of 100+ population were also to be provided connectivity. Only 2,432 habitations are balance out of total 1,84,444 habitations. 20,950 Km road length and 1,974 bridges are balance for completion out of total sanctioned 6,45,627 Km road length and 7,523 bridges. Thus, these works will now get completed.
Under PMGSY-II, upgradation of 50,000 Km rural road network was envisaged. Total 49,885 Km road length and 765 LSBs have been sanctioned, of which only 4,240 Km road length and 254 bridges are balance. Thus, these works will now get completed.
Majority of pending works under PMGSY-I and II are in the North-East and Hill States due to factors such as COVID lockdown, extended rains, winters, forest issues. The States have been requesting the Central Government for extension of time to complete these crucial works related to rural economy. Extension of time upto September, 2022 is being granted to help these states to complete the balance works.
Road Connectivity Project of Left Wing Extremism affected Areas (RCPLWEA) was started in 2016 to improve connectivity in 44 LWE affected districts in 9 states. 5,714 Km road length 358 bridge works are balance for completion and another 1,887 Km road length and 40 bridges are being sanctioned. The scheme is being extended upto March, 2023 for completion of these projects, which are very critical from communication and security point of view.
The PMGSY promotes use of new and green technology in construction of rural roads. Locally available materials are used in road construction in order to promote cost-effective and fast construction. So far more than 1 Lakh Km road length has been taken up using new and green technology, out of which, more than 61,000 km has been completed. The State of Uttar Pradesh has recently been sanctioned 1,255 Km road length for construction using Full Depth Reclamation Technology, which will not only save cost and time in a big way, but also conserve natural resources and reduce carbon footprint.
The PMGSY envisages a three tier Quality Assurance Mechanism to ensure quality of road works during construction and post-construction. The number of quality monitors both at central and state levels as also the intensity of the inspections have been increased for a better quality management. The proportion of satisfactory works has witnessed increasing trend in recent years.
Government launched PMGSY-III in 2019 for consolidation of 1,25,000 Km road length by March, 2025. Around 72,000 Km road length has so far been sanctioned under PMGSY-III, out of which, 17,750 km has been completed.
A total of Rs. 1,12,419 crore, including state share is likely to be incurred from 2021-22 to 2024-25 for completion of all the ongoing interventions of PMGSY.
Point-wise details
PMGSY-I
• PMGSY-I was launched in the year 2000 to provide connectivity to eligible unconnected habitations of 500+ in plain areas and 250+ in North-East and Himalayan states as per census, 2001. The Scheme also included component of upgradation of existing rural roads for those districts where all the eligible habitations had been saturated.
• In the year 2013, it was decided to also cover habitations of population size 100-249 as per census, 2001 in the Left wing Extremism Affected blocks identified by the Ministry of Home Affairs.
• Out of 1,78,184 habitations of 250+ and 500+ population size identified for coverage under the scheme, 1,71,494 habitations have already been connected and 1,968 habitations are balance as on 15th November, 2021. The remaining 4,722 habitations have either been dropped or are not feasible. In 100-249 category, out of total sanctioned 6,260 habitations, only 464 habitations are balance as on 15th November, 2021.
• A total of 6,45,627 Km road length and 7,523 bridges have been sanctioned under PMGSY-I, of which only 20,950 Km road length and 1,974 bridges are balance as on 15th November, 2021.
• Majority of the pending projects are in North-East & Himalayan states/UTs.
• CCEA approved extension upto March, 2019, on 9th August, 2018.
• All the balance habitations are targeted for connectivity within the proposed extended period, i.e. upto September, 2022 by constructing 20,950 Km road length and 1,974 bridges.
PMGSY-II
• PMGSY-II, which was approved by the Cabinet in May, 2013, envisaged consolidation of 50,000 Km of existing rural road network.
• All the proposals of states/UTs have been sanctioned.
• Out of total 49,885 Km and 765 bridges sanctioned under the scheme, only 4,240 Km road length and 254 bridges are balance.
• Majority of the pending projects are in North-East & Himalayan states/UTs as also in the State of Bihar.
• CCEA approved extension upto March, 2020, on 9th August, 2018.
• All pending projects are targeted for completion within the proposed extended period, i.e. upto September, 2022.
Road Connectivity Project for Left Wing Extremism Affected Areas
• Launched in 2016 for construction/upgradation of 5,412 Km road length and 126 bridges of strategic importance in 44 districts in 9 states, viz. Andhra Pradesh, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Telangana and Uttar Pradesh, with an outlay of Rs. 11,725 crore.
• Implementation period: 2016-17 to 2019-20
• Road and bridge works to be taken up under the scheme have been identified by the Ministry of Home Affairs in consultation with states and security forces.
• 10,231 Km road length and bridges sanctioned under the scheme so far with an outlay of Rs. 9,822 crore, including the additional proposals recommended by MHA subsequently.
• 4,490 Km road length and 105 bridges have already been completed.
• Balance projects and additional projects of around 1,887 Km, which are yet to be sanctioned, are targeted for completion within the proposed extended period, i.e. upto March, 2023.
Major Impact, including employment generation potential
• Various independent impact evaluation studies carried out on PMGSY have concluded that the scheme has had a positive impact on agriculture, health, education, urbanization and employment generation, etc.
• Rural Connectivity is a development imperative. All weather road connectivity to balance habitations would unlock the economic potential of the connected habitations. Upgradation of the existing rural roads would improve the overall efficiency of road network as a provider of transportation services for people, goods and services. The construction/upgradation of roads would generate both direct and indirect employment to the local populace.
Implementation Strategy and targets
• The interventions/verticals for which extension of time have been solicited are already under implementation under PMGSY. All the projects under PMGSY-I and II are already sanctioned. The Ministry would endeavour to sanction balance additional proposal under RCPLWEA by December, 2021.
• The Ministry would constantly follow-up the progress with the states to ensure completion of the balance projects with the extended time-line.
Background
• PMGSY-I was launched with an objective to provide single all-weather road connectivity to eligible unconnected habitation of designated population size ( 500+ in plain areas and 250+ in North-East, hill, tribal and desert areas as per Census, 2001) for overall socio economic development of the areas. The Government subsequently launched new interventions/verticals namely PMGSY-II, RCPLWEA and PMGSY-III.
• The present proposal is for extension of time-line for PMGSY-I, II and RCPLWEA.
• The PMGSY-III was launched in the year 2019 for consolidation of 1,25,000 Km existing Through routes and Major rural links connecting habitations, inter-alia, to Gramin Agricultural Markets, Higher Secondary Schools and Hospitals and the implementation period of the scheme is upto March, 2025.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা(পি.এম.জি.এস.ৱাই.)-I, পি.এম.জি.এস.ৱাই-II অমসুং রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত ফোর লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম এফেক্তেদ এরিয়াস(আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.) মখা চত্থনবা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
পি.এম.জি.এস.ৱাই গী হৌজিক চত্থরিবা ইন্তরবেন্সন পুম্নমক মপুং ফাহন্নবগীদমক ২০২১-২২দগী ২০২৪-২৫ ফাওবদা রাজ্যগী সেয়র য়াওনা পুন্না লুপা কোতি ১,১২,৪১৯গী শেনফম খোমজিল্লবা য়ানা লৈরি
রাজ্য ৯গী জিলা ৪৪দা ২০১৬তগী হৌদুনা আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.গী মখাদা কি.মি. ৪,৪৯০ শাংবা লম্বী অমদি থোং ১০৫ মাংজৌননা শাবা লোইশিনখ্রে
অৱাং-নোংপোক অমদি চিংগী রাজ্যশিংদা হৌজিক হৌজিক লোইশিন্দনা লৈরিবা থবকশিং অসি লোইশিনবদা মতেং পাংনবা ২০২২ সেপ্তেম্বর ফাওবগী ওইনা মতম শাংদোক্নবা অয়াবা পীরি
17 NOV 2021 3:33PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা-I অমসুং II মখা চত্থনবা অমদি হৌজিক হৌজিক লোইশিন্দনা লৈরিবা লম্বীশিং অমদি থাংগী থবকশিং অসি মপুং ফানা লোইশিন্নবগীদমক রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী রুরেল দিবেলপমেন্ত দিপার্তমেন্তগী প্রপোজেলশিং অদুদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফংখিবা মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা মহাক্কী অয়াবা পীখ্রে৷ ২০২৩গী মার্চ ফাওবগী মনুংদা রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত ফোর লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম এফেক্তেদ এরিয়াস(আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.)মখা চত্থনবসু সি.সি.ই.এ.না অয়াবা পীখি৷
পোলুলেসন সাইজ ৫০০+ লৈবা প্লেন এরিয়াশিং অমদি ২৫০+ লৈবা অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়ন রাজ্যশিংগী শম্নদনা লৈরিবা হেবিতেন্তশিং অসি শম্নহন্নবা ভারত সরকারনা পি.এম.জি.এস.ৱাই.-I হৌদোকখি৷ সেলেক্তেদ লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম ব্লোকশিংদা, মীওই ১০০+ লৈরিবা হেবিতেন্তশিংসু কন্নেক্তিবিতী ফংহনখি৷ অপুনবা হেবিতেন্ত ১,৮৪,৪৪৪গী মনুংদা হেবিতেন্ত ২,৪৩২ খক্তমক লেমহৌরি৷ সেঙ্কসন তৌখ্রবা কি.মি. ৬,৪৫,৬২৭ শাংবা লম্বী অমদি থোং ৭,৫২৩গী মনুংদা হৌজিক হৌজিক শোইশিন্নবা ঙাইরিবা কি.মি. ২০,৯৫০ শাংবা লম্বী অমদি থোং ১,৯৭৪ লৈরি৷ মতৌ অসিগুম্না, হায়রিবা থবকশিং অসি হৌজিক্তি লোইশিল্লগনি৷
পি.এম.জি.এস.ৱাই-IIগী মখাদা, কি.মি. ৫০,০০০ শাংবা রুরেল রোদ নেতৱার্ক অপগ্রেদ তৌনবা ফিরেপ লৌখি৷ কি.মি. ৪৯,৮৮৫ শাংবা লম্বী অমদি এল.এস.বি. ৭৬৫ সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা হৌজিক হৌজিক লৌহৌরিবা অসি কি.মি. ৪,২৪০ খক্তমক শাংবা লম্বী অমদি থোং ২৫৪ খক্ত ঙাইরে৷ মতৌ অসিগুম্না, হায়রিবা থবকশিং অসি হৌজিক্তি মপুং ফানা লোইশিল্লগনি৷
কোবিদ লোকদাউন, নোং কুইনা চুখিবা, নিংথমথাশিং অমদি উমংগী ইসুশিংনা মরম ওইদুনা অৱাং-নোংপোক অমদি চিংগী রাজ্যশিংদা পি.এম.জি.এস.ৱাই-I অমসুং IIগী মখাদা শুরিবা থবক অয়াম্বা পন্দুনা লৈরিবনি৷ রুরেল ইকোনোমীগা মরী লৈনবা অরুবা মথবকশিং অসি লোইশিনবদা অহেনবা মতম খরগা পীবিনবা রাজ্যশিংনা কেন্দ্র সরকারনা হায়জদুনা লাক্লি৷ অৱাং-নোংপোক অমদি চিংগী রাজ্যশিংদা হৌজিক হৌজিক লোইশিন্দনা লৈরিবা থবকশিং অসি লোইশিনবদা মতেং পাংনবা ২০২২ সেপ্তেম্বর ফাওবগী ওইনা মতম শাংদোক্নবা অয়াবা পীরি৷
রাজ্য ৯গী এল.দবল্যু.ই.না শোকহল্লবা জিলাশিংদা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত ওফ লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম এফেক্তেদ এরিয়াস(আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.) ২০১৬তা হৌদোকখি৷ কি.মি. ৫,৭১৪ শাংবা লম্বী অমদি থোং ৩৫৮ শাবগী থবক হৌজিক হৌজিক লোইশিন্নবা ঙাইদুনা লৈরি অমদি অতোপ্পা কি.মি. ১,৮৮৭ শাংবা লম্বী অমদি থোং ৪০না সেঙ্কসন তৌরি৷ হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি মপুং ফানা লোইশিন্নবগীদমক স্কিম অসি ২০২৩গী মার্চ ফাওবা শাংদোক্লি৷
পি.এম.জি.এস.ৱাই.না খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেম-শাবদা অনৌবা অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা প্রমোত তৌরি৷ কোস্ত-ইফেক্তিব ওইনবা অমদি শেম-শাবগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক মফম অসিদা ফংজবা পোৎলমশিং লম্বী শেম-শাবদা শিজিন্নরি৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, অনৌবা অমসুং গ্রীন তোক্নোলোজী শিজিন্নদুনা কি.মি. লাখ ১ শাংবা লম্বী শেম-শাবগী থবক পাইখৎখ্রে, মসিগী মনুংদা কি.মি. ৬১,০০০ হেন্না শেম-শাবা লোইশিনখ্রে৷ উত্তর প্রদেশ রাজ্যনা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ফুল দেপথ রিক্লেমেসন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা কি.মি. ১,২৫৫ শাংলিবা লম্বী শেম-শানবা সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিনা শেল অমসুং মতম কনবতা নত্তনা মহৌশাগী রিসোর্সশিং কল্লগনি অমদি কার্বন ফুতপ্রিন্ত হন্থহল্লগনি৷
কন্সত্রক্সন অমসুং পোস্ত-কন্সত্রক্সনগী মতমদা লম্বীগী থবকশিং অসি ক্বালিতী লৈহন্নবা পি.এম.জি.এস.ৱাই.না তাইয়র অহুম লৈবা ক্বালিতী এসুরেন্স মেকানিজম অমা খনখি৷ ২০১৫গী মার্চ থা ফাওবগী মনুংদা কি.মি. ১,২৫,০০০ শাংবা লম্বী শেমগৎনবগীদমক সরকার পি.এম.জি.এস.ৱাই-III ২০১৯তা হৌদোকখি৷ হৌজিক ফাওবদা পি.এম.জি.এস.ৱাই-IIIগী মখাদা কি.মি. ৭২,০০০রোম শাংবা লম্বী সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা কি.মি. ১৭,৭৫০ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷
পি.এম.জি.এস.ৱাই গী হৌজিক চত্থরিবা ইন্তরবেন্সন পুম্নমক মপুং ফাহন্নবগীদমক ২০২১-২২দগী ২০২৪-২৫ ফাওবদা রাজ্যগী সেয়র য়াওনা পুন্না লুপা কোতি ১,১২,৪১৯গী শেনফম খোমজিল্লবা য়ানা লৈরি৷
পোইন্তদা পীরিবা অকুপ্পা মরোলশিং
পি.এম.জি.এস.ৱাই.- I
• ২০০১ সেন্সসকী মতুং ইন্না পোলুলেসন সাইজ ৫০০+ লৈবা প্লেন এরিয়াশিং অমদি ২৫০+ লৈবা অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়ন রাজ্যশিংগী শম্নদনা লৈরিবা হেবিতেন্তশিং অসি শম্নহন্নবা ভারত সরকারনা ২০০০ চহিদা পি.এম.জি.এস.ৱাই.-I হৌদোকখি৷ ইলিজিবল হেবিতেন্ত পুম্নমক্না খুন্দারিবা জিলাশিংদা লৈরিবা খুঙ্গংগী লম্বীশিং অসি অপগ্রেদ তৌনবগী কম্পোনেন্ত অদুসু স্কিম অসিদা য়াওরি৷
• ২০১৩ চহিদা, ২০০১ সেন্সসকী মতুং ইন্না পোপুলেসন সাইজ ১০০-২৪৯ লৈরিবা হেবিতেন্তশিং হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়না খন্দোক্লবা লেফত ৱিং এক্সত্রিমিজম এফেক্তেদ ব্লোকশিংদা মনুং চলহন্নবা ৱারেপখি৷
• ২০২১গী নবেম্বর ১৫ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা মনুং চলহন্নবগীদমক খন্দোকখিবা পোপুলেসন সাইজ ২৫০+ অমসুং ৫০০+কী হেবিতেন্ত ১,৭৮,১৮৪গী মনু্ংদা, হেবিতেন্ত ১,৭১,৪৯৪দি মাংজৌননা কন্নেক্ত তৌখ্রে অমদি হেবিতেন্ত ১,৯৬৮না হৌজিক হৌজিক তৌনবা ঙাইদুনা লৈরি৷ লেমহৌরিবা হেবিতেন্ত ৪,৭২২ অসিনা দ্রোপ তৌখিবা নত্রগা থবক ওইনা ওন্থোক্লরোই৷ ২০২১গী নবেম্বর ১৫ ফাওবদা, ১০০-২৪৯গী কাংলুপ্তা, সেঙ্কসন তৌখ্রবা হেবিতেন্ত ৬,২৬০গী মনুংদা, হেবিতেন্ত ৪৬৪ খক্তমক লৈহৌরি৷
• পি.এম.জি.এস.ৱাই.-Iগী মখাদা কি.মি. ৬,৪৫,৬২৭ শাংবা লম্বী অমদি থোং ৭,৫২৩ সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ২০২১গী নবেম্বর ১৫ ফাওবদা, কি.মি. ২০,৯৫০ শাংবা লম্বী অমদি থোং ১,৯৭৪ খক্তমক লৈহৌরি৷
• পন্দুনা লৈরিবা প্রোজেক্ত অয়াম্বনা অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়ন রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদনি৷
• ২০১৮গী ওগস্ত ৯দা সি.সি.ই.এ.না মতম অসি ২০১৯গী মার্চ ফাওবা শাংদোক্নবা অয়াবা পীখি৷
• কি.মি. ২০,৯৫০ শাংবা লম্বী শেমদুনা অমদি থোং ১,৯৭৪ শাদুনা শাংদোকখিবা মতম ২০২২গী সেপ্তেম্বর ফাওগী মনুংদা হৌজিক লৈহৌরিবা হেবিতেন্ত পুম্নমক শম্নহন্নবা পান্দম থম্লি৷
পি.এম.জি.এসৱাই-II
• হৌজিক লৈরিবা খুঙ্গংগী রোদ নেতৱার্ক কি.মি. ৫০,০০০ পি.এম.জি.এস.ৱাই.- IIগী মখাদা শম্নহন্নবা মন্ত্রী-মন্দলনা ২০১৩দা অয়াবা পীখি৷
• রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী প্রপোজেলশিং সেঙ্কসন তৌখ্রে৷
• স্কিম অসিগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা কি.মি. ৪৯,৮৮৫ শাংলিবা লম্বী অমদি থোং ৭৬৫গী মনুংদা, কি.মি. ৪,২৪০ শাংলিবা লম্বী অমদি থোং ২৫৪ খক্তমক লেমহৌরি৷
• পন্দুনা লৈরিবা প্রোজেক্ত অয়াম্বা অৱাং-নোংপোক অমসুং হিমালয়ন রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমদি বিহারগী শরুক্তা ওইরি৷
• ২০১৮গী ওগস্ত ৯দা সি.সি.ই.এ.না ২০২০গী মার্চ থা ফাওবদা মতম শাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে৷
• শাংদোক্লিবা মতম অসিগী মনুংদা ২০২২গী সেপ্তেম্বর ফাওবদা পন্দুনা লৈরিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক মপুং ফানা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি৷
রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত ফোর লেফচ ৱিং এক্সত্রিমিজম এফেক্তেদ এরিয়াস
• লুপা কোতি ১১,৭২৫গী আউতলেগা অমগা লোইননা রাজ্য ৯, মমিং ওইনা হায়রবদা আন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, ছত্তিশগর, ঝর্খন্দ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ওরিশা, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশকী জিলা ৪৪দা তঙাই ফদবা কি.মি. ৫,৪১২ শাংবা লম্বী অমদি থোং ১২৬ শেমগৎ-শাগৎনবা অমদি অপগ্রেদ তৌনবগীদমক ২০১৬তা হৌদোকখিবনি৷
চৎনবগী মতম: ২০১৬-১৭দগী ২০১৯-২০ ফাওবা
• স্কিম অসিগী মখাদা পাইখৎকদৌরিবা লম্বী অমসুং থোং শেম্বগী থবকশিং অসি হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়ননা রাজ্যশিং অমদি সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগা তান্নরবা মতুংদা খন্দোকখ্রে৷
• এম.ঐচ.এ.না রিকম্মেন্দ তৌখ্রবা অহেনবা প্রপোজেলশিং য়াওনা লুপা কোতি ৯,৮২২গী আউতলে অমগা লোইননা হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা কি.মি. ১০,২৩১ শাংবা লম্বী অমদি থোংশিং সেঙ্কসন তৌখি৷
• কি.মি. ৪,৪৯০ শাংবা লম্বী অমদি থোং ১০৫ মাংজৌননা মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷
• হৌজিক ফাওবগী ওইনা সেঙ্কসন তৌদ্রিবা কি.মি. ১,৯৯৭রোমগী ওইগদবা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা প্রোজেক্তশিং অমদি অহেনবা প্রোজেক্তশিং শাংদোক্লিবা মতম, ২০২৩গী মার্চ থা ফাওবগী মনুংদা মপুং ফানা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি৷
এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন পোতেন্সিয়েল য়াওনা অচৌবা ইম্পেক্ত
• স্কিম অসিনা লৌউ-শিংউবা, হকশেল, মহৈ-মশিং, আর্বানাইজেসন অমসুং এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসননচিংবদা পোজিতিব ইম্পেক্ত পী হায়না পি.এম.জি.এস.ৱাই.দা পাংথোকখিবা তোঙান তোঙানবা ইন্দিপেন্দেন্ত ইম্পেক্ত ইভালুয়েসননা ৱারোইশিন তাখ্রে৷
• রুরেল কন্নেক্তিবিতী অসি দিবেলপমেন্ত ইম্পরেতিব অমনি৷ হৌজিক লৈরিবা হেবিতেন্তশিংদা ৱেদর রোদ কন্নেক্তিবিতী পুম্নমক লৈহল্লকপা অসিনা শম্নহল্লিবা হেবিতেন্তশিংগী ইকোনোমিক পোতেন্সিয়েল অদু অনলোক তৌরগনি৷ হৌজিক লৈরিবা খুঙ্গংগী লম্বীশিং অপগ্রেদ তৌরকপা অসিনা রোদ নেতৱার্ক্কী ইফিসিয়েন্সী পুম্বা ফগৎহল্লগনি৷ লম্বীশিং শেমগৎ-শাগৎলকপা অমদি অপগ্রেদ তৌরকপা অসিনা মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংদা দাইরেক্লী অমসুং ইন্দাইরেক্লী থবক্কী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি৷
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতিজী অমসুং তার্গেৎশিং
• মতম শাংদোকখ্রবা ইন্তরবেন্সনশিং/বর্তিকেলশিং মাংজৌননা পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদা চৎনবা হৌখ্রে৷ পি.এম.জি.এস.ৱাই -I অমসুং IIগী মখাদা পাইখৎলিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক মাংজৌননা সেঙ্কসন তৌখ্রে৷ মন্ত্রালয় অসিনা ২০২১গী দিসেম্বর থা ফাওগী মনুংদা আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.গী মখাদা হৌজিক লৈরিবা অহেনবা প্রপোজেলশিং অসি সেঙ্কসন তৌনবা হোৎনরি৷
• শাংদোক্লিবা মতমগী মনুংদা হৌজিক লৈরিবা প্রোজেক্তশিং অসি মপুং ফানা লোইশিন্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নরগা লাক্লিবা প্রোগ্রেস অদু লেপ্প-লৈতনা য়েংশিল্লগনি৷
বেকগ্রাউন্দ
• ২০০১ সেন্সসকী মতুং ইন্না মীওই ৫০০+ লৈরিবা প্লেন এরিয়াশিং অমসুং ২৫০+ লৈরিবা অৱাং-নোংপোক, চিং, ত্রাইবেল অমসুং মর্ভুমিগী মফমশিংদা সোসিও ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত পুরক্নবগীদমক মফমশিং অসিদা লৈরিবা ইলিজিবল ওইরগা শম্নদনা লৈরিবা মী তারিবা লমশিং অসি অমতা ওই ইশিং-নুংশিৎ পুম্নমক্কা চুনরবা লম্বী শেমগৎনবগী পান্দম অমদা পি.এম.জি.এস.ৱাই.-I হৌদোকখিবনি৷ সরকারনা মতুং তারকপদা অনৌবা ইন্তরবেন্সনশিং/বর্তিকেলশিং মমিং ওইনা হায়রবদা পি.এম.জি.এস.ৱাই-II, আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ. অমসুং পি.এম.জি.এস.ৱাই.-III হৌদোকখি৷
• হৌজিক লৈরিবা প্রপোজেল অসি পি.এম.জি.এস.ৱাই.-I, II অমসুং আর.সি.পি.এল.দবল্যু.ই.এ.গী মতম শাংদোক্নবনি৷
• রুতশিংগী খুৎথাংদা হৌজিক লৈরিবা কি.মি. ১,২৫,০০০ শাংলিবা লম্বীশিং অমদিং গ্রীমিন এগ্রীকল্চরেল মার্কেৎশিং, হাইয়র সেকেন্দরী স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং য়াওনা হেবিতেন্তশিং শম্নহল্লিবা মরু ওইবা রুরেল লিঙ্কশিং শম্নহন্নবগীদমক পি.এম.জি.এস.ৱাই-III ২০১৯দা হৌদোকখিবনি অমদি স্কিম অসি চৎনবগী মতম অসি ২০২৫গী মার্চ ফাওবনি৷