প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্লাসগোগী সি.ও.পি.২৬ সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা নেস্নেল স্তেতমেন্ত
01 NOV 2021 11:30PM by PIB Imphal
চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী মন্ত্র অসি পীবিরমখিবা লমদম অসিদা, ঙসি ঐনা ময়ামগী মহুৎ শিল্লি-
सम्-गच्छ-ध्वम्,
सम्--दद्वम् ,
सम् वो मानसि जानताम्
ঙসি ২১শুবা চহি চাদা, মসিগী মন্ত্র অসি হেন্না মরু ওইরকখ্রে, হেন্না চান্নরকখ্রে৷
सम्-गच्छ-ध्वम् – মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, ঐখোয় পুন্না চংশিনমিন্নসি হায়বনি, सम्--दद्वम् – মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, ঐখোয় পুম্নমক্না অমতা ওইনা ইন্তরেক্ত তৌসি হায়বনি অমদি सम् वो मनानसि जानताम् – মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, মীপুম খুদিংমক্কী ৱাখল অসি অসিসু অমতা ওইগদবনি হায়বনি৷
মরুপশিং,
ক্লাইমেত সম্মিত অসিগীদমক ঐনা ইহান হান্না পেরিস্তা লাকখিবা মতমদা, মালেম অসিদা থম্লিবা ৱাশক কয়া অমদা অনৌবা ৱাশক অমা হাপচিনবা হায়বসি ঐনা খনখিবা নত্তে৷ মীওইবা জাতি পুম্বগী ওইনা ঐনা কন্সর্ন অমগা লোইননা লাকখিবনি৷ মীপুম খুদিংমক নুংঙাইগদবনি হায়না ফোংদোক্লিবা ‘সার্ব ভাবনতু সুখিনা’গী মেসেজ পীখিবা কল্চর অমগী মীহুৎ অমা ওইনা ঐ লাকখিবনি৷
অদুগা ঐগী ওইনসু, পেরিস্তা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিসু সম্মিত অমা ওইখিবা নত্তে, মসি সেন্তিমেন্ত অমা, কম্মিতমেন্ত অমা ওইখি৷ অদুগা অদুগুম্বা ৱাশকশিং অদু ভারতনা ৱালেম অসিদা ৱাশক্ত্রি, অদুবু অদুগুম্বা ৱাশকশিং অদু, ভারত মচা কোতি ১২৫না মখোয় মশাদা ৱাশকচরি৷
অদুগা ঙসি মালেম অসিদা লৈরিবা মীশিংগী চাদা ১৭ লৈরিবা ভারত্তা মীওই চাদা ৫ খক্তমক্না থৌদাং লৌদুনা ঙসি ফাওবদা মথৌ নিংথিনা তৌদুনা মীওই কোতি কয়াগী হিংবগী পুন্সি লাইথোকহন্নবা অয়ুক-নুমিদাং নাইদনা হোৎনদুনা মীয়াম্বু লাইরবা অসিদগী মুথৎনবা ভারতকুম্বা চাওখৎলক্লিবা লৈবাক অমনা হোৎনরিবা অসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই৷
পেরিস কম্মিতমেন্তদা নিয়মশিং ঙাক্না ইনখিবা অচৌবা ইকোনোমীগী লৈবাক অসি ভারত খক্তনি হায়না ঙসিদি মালেম পুম্বনা থাজনরি৷ ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপকা লোইননা অখাং-কন্না হোৎনরি অমদি রিজল্তশিং উৎলি৷
মরুপশিং,
ঙসি, ঐনা ময়ামগী মরক্তা লাকখিবা মতমদা, ভারতকী ত্রেক রেকোর্দসু ঐনা পুরকখ্রে৷ ঐগী ৱাহৈশিং অসি ৱাহৈশিং খক্তা নত্তে, মসি তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংগীদমক নুংঙাই-যাইফরবা মঙাল নাইরবা তুং ওইগদৌরিবনি৷ ঙসিদি, ভারত অসি ইন্সতোল্দ রেনিৱেবল ইনর্জী কেপাসিতীদা মালেমগী মরিশুবা মফমদা লৈরি৷ হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, ভারতকী নন-ফোজিল ফ্যুল ইনর্জী অসি ২৫% হেন্না হেনগৎখ্রে৷ অমদি হৌজিক্তি, মসি ঐখোয়গী ইনর্জী মিক্সকী চাদা ৪০ য়ৌখ্রে৷
মরুপশিং,
মালেমগী মীশিং পুম্বগী মশিং অসিদগী হেনবা পেসেঞ্জর মশিং চহি খুদিংগী ওইনা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা পুথোক-পুশিন তৌই৷ মসিগী পাক-চাওরবা রেলৱে সিস্তেম অসিনা মশকমক অসি ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা 'নেত জিরো' ওইহন্নবা পান্দম অমা থমখ্রে৷ মসিগী ইনিসিয়েতিব অসি খক্তনা ইমিসনগী চাং অসি চহি খুদিংগী ওইনা মিলিয়ন তন ৬০ হন্থহল্লগনি৷ মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়গী চাওরবা এল.ই.দি. বল্ব কেম্পেন্দ অসিনা ইমিসনগী চাং অসি চহি খুদিংগী ওইনা মিলিয়ন তন ৪০ হন্থহল্লি৷ ঙসিদি, ভারতনা অকনবা ৱিল অমগা লোইননা অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিব কয়া অমদা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি৷
মসিগা লোইননা, ভারতনা মালেমগী থাক্তা মালেম অসিদা কোওপরেত তৌননবা ইন্সতিত্যুস্নেল সোলুসনশিংসু পীখ্রে৷ সোলর পৱারদা রিবোলুস্নরী খোঙথাং অমা ওইনা, ঐখোয়না ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স হৌদোকখি৷ ক্লাইমেত এদাপ্তেসনগীদমক দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কোলিসন অমা ঐখোয়না শেমখি৷ মসি মীওই কোতি কয়াগী পুন্সিশিং কন্নবা সেন্সিতিব ওইবা অমসুং মরু ওইবা ইনিসিয়েতিব অমনি৷
মরুপশিং,
অহেনবা য়াম্না মরু ওইবা তোপিক অমদা ঐনা নখোয়গী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মী৷ ঙসি, ক্লাইমেত চেঞ্জতা লাইফস্তাইলগী অচৌবা থৌদাং অমা লৈ হায়বসি মালেম অসিনা মশক খঙলক্লি৷ ঙসি নখোয়দা ঐনা ইহৌ-হায়বা ৱাহৈ অমা পল্লি৷
ক্লাইমেতকী কন্তেক্সতা য়েংলুবা মতমদা, মসিগী ৱাহৈ-অমা অসি অমতা ওইবা মালেম অমা শেম্বগী মরু ওইবা ফাউন্দেসন ওইবা য়াগনি৷ লাইফ-এল.আই.এফ.ই. হায়বা ৱাহৈ অসি...লাইফস্তাইল ফোর এনবাইরোনমেন্ত হায়বনি৷ ঙসিদি, ঐখোয় পুম্নমক্না অমতা ওইনা চংশিনমিন্নদুনা, পুন্না শরুক য়ামিন্নদুনা, লাইফস্তাইল ফোর এনবাইরোনমেন্ত(এল.আই.এফ.ই.) অসি কেম্পেন্দ অমা ওইনা ওন্থোক্নবগী তঙাই ফদবা লৈরে৷
মসি এনবাইরোনমেন্তেল কন্সিয়র্সনেস লাইফ স্তাইলগী অচৌবা ইহৌ অমা ওইবা য়াগনি৷ ঙসি দরকার ওইরিবা অদুদি ৱাখল খন্থদনা অমদি মাংহনবা মওংদা শিজিন্নবা অসিগী মহুৎতা ৱাখল লৈনা অমসুং হৈ-শিংনা শিজিন্নবা অসিনি৷ মসিগী ইহৌশিং অসি পুনশিন্দুনা ঙা য়োকপা, লৌউ-শিংউবা, ৱেলনেস, দাইতরী চোইসেস, পেকেজিং, হাউজিং, হোস্পিতিলিতী, তুরিজম, ক্লোদিং, ফেসন, ৱেতর মেনেজমেন্ত অমসুং ইনর্জীগুম্বা তোঙান তোঙানবা এরিয়াশিংদা অমসুং সেক্তর কয়া অমবু ওলহনবা ঙম্বা পান্দমশিং থম্বা ঙমগনি৷
মসি ইকোনোমিক গ্রাউন্দশিংদসু য়েংলবসু, সাইন্তিফিক গ্রাউন্দশিংদবু য়েংলবসু, হৌখিবা চহি-চাগী এক্সপরিয়েন্সতবু য়েংলবসু, লৈরিবা গ্রাউন্দশিংদা মসিনা ক্রাইতরিয়ন খুদিংমক ইনবনা ঐনা মসিবু গ্রাউন্দ খুদিংমক্তা ইহৌ অমনি হায়না খল্লি৷ মসি ইশানা-ইশাবু মশক খঙজরকপগী লম্বী অদুনি, কান্নবা ফংনবগী লম্বী অদুসু মসি খক্তনি৷
মরুপশিং,
ক্লাইমেত চেঞ্জকী মতাংদা গ্লোবেল ব্রেনস্তোর্মিং তৌরিবা অসিদা, ঐনা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা, মসিগী চেলেঞ্জ অসি থংনবা ঙম্নবা নেক্তর ইলিমেন্ত মঙা, পঞ্চামৃত পুথোকপা ঐনা পাম্মী৷
অহানবা- ভারতনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নন-ফোজিল ইনর্জী কেপাসিতী জি.দবল্যু.৫০দা য়ৌরগনি৷
অনিশুবা- ভারতনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ইনর্জীদা লৈরিবা অৱাৎপা অসিগী চাদা ৫০দি রেনিৱেবল ইনর্জীদগী মেনশিনবা ঙম্লগনি৷
অহুমশুবা- হৌজিক্তগী হৌনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ভারতনা থাদোরক্লিবা কার্বোনগী চাং অসি পুন্না বিলিয়ন তন অমা হন্থরগনি৷
মরিশুবা- ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা, ভারতকী ইকোনোমীগী কার্বোন ইন্তেন্সিতী অসি চাদা ৪৫দগী হেন্না তানা হন্থহল্লগনি৷
অমদি মঙাশুবদা- ২০৭০ ফাওবগী মনুংদা, ভারতনা নেত জিরোগী তার্গেৎ অদু ফংবা ঙম্লগনি৷ মসিগী পঞ্চামৃতশিং অসি ক্লাইমেত এক্সনদা ভারতনা মমাংগী মতমদা অমুক্ত ফাওবা লৌখিদ্রিবা থৌদাং অমা ওইরগনি৷
মরুপশিং,
ক্লাইমেত ফাইনান্সকী মতাংদা ঙসি ফাওবদা শকখিবা ৱাশকশিং অসি হোলো ওই হায়না প্রুব তৌখিবা অচুম্বা ৱাফম অসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে৷ ক্লাইমেত এক্সনদা ঐখোয় পুম্নমক্না পান্দমশিং থম্লিঙৈদা, ক্লাইমেত ফাইনান্সতা মালেম অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি পেরিস এগ্রীমেন্তগী মতমদা থোকখিবনা ক্লাইমেত এক্সনগা মান্নবা য়ারোই৷
ঙসিদি, ভারতনা অনৌবা কম্মিতমেন্ত অমদি অনৌবা ইনর্জী অমগা লোইননা চংশিনলক্নবা লেপখ্রবা অসিগুম্বা মতমশিং অসিদা, লো কোস্ত ক্লাইমেত তেক্নোলোজীশিং অমদি ক্লাইমেত ফাইনান্সকী ত্রান্সফর অসি হেন্না মরু ওইরক্লি৷ চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা অথুবা মতমদা $ ত্রিলিয়ন ১গী ক্লাইমেত ফাইনান্স থাদরক্লগনি হায়না ভারতনা থাজরি৷ ঙসিদি, ঐখোয়না ক্লাইমেত মিতিগেসনদা ফংখিবা প্রোগ্রেস অদু ত্রেক তৌরুবা অদুগুম্না, ঐখোয়না ক্লাইমেত ফাইনান্সতসু ত্রেক তৌবা অসি য়াম্না মরু ওই৷
ক্লাইমেত এক্সনদা থমখিবা ৱাশকশিং অদুগী মতুং ইন্দনা লৈরিবা লৈবাকশিংদা প্রেসর পীবা অসিনা মতিক চাবা পিচার ওইরগনি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা থৌনা লৈনা অমসুং ফজরবা পান্দমগা লোইননা ক্লাইমেতকী হিরমদা চংশিল্লক্লি৷ ভারতনা অতোপ্পা চাওখৎলক্লিবা লৈবক পুম্নমক্কী অৱাবা অদু খঙইস মখোয়দা সেয়র তৌই অমদি মখোয়গী থাজবশিং অদু ফোংদোক্নবা মখাতানা হোৎনগনি৷
চাওখৎলক্লিবা লৈবাক কয়া অমগী ওইনদি, ক্লাইমেত চেঞ্জ অসি মখোয়গী একজিস্তেন্সতগী হেন্না মরু ওইরিমালেম অসি কন্নবা ঙসিদি ঐখোয়না অচৌবা খোংথাংশিং লৌখৎকদবনি৷ মসি পুংফম অসিদা তঙাই ফদে অমদি মসিনা ফোরম অসিগী মগুন অদুসু প্রুব তৌরগনি৷ গ্লাসগোদা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংগী তুংগী পুন্সিবু কল্লগনি, সেক্যোর ওইবা অমসুং চাওখৎপা পুন্সি অমগী খুদোল অদু মখোয়দা ফংহল্লগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি৷
স্পিকর সর, ঐনা মতম হেন্না লৌজরে, ঙাকপিয়ু হায়না অদোমদা ঐনা হায়জরি, অদুবু চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী খোল্লাউ থাংগৎপা অসি ঐগী থৌদাংনি হায়না ঐনা খল্লি৷ মরম অদুনা, মদুদসু ঐনা অখন্ননা মীৎয়েং চংলি৷ ঐনা অমুক্কা হন্না অদোম্বু হন্না-হন্না থাগৎচরি৷

Prime Minister's Office
National Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at COP26 Summit in Glasgow
01 NOV 2021 11:30PM by PIB Delhi
Friends,
Today I am representing amid you, the land which gave this mantra thousands of years ago-
सम्-गच्छ-ध्वम्,
सम्-व-दद्वम् ,
सम् वो मानसि जानताम्।
Today in the 21st century, this mantra has become more important, has become more relevant.
सम्-गच्छ-ध्वम् - That is, let's move together सम्-व-दद्वम् - That is, let’s all interact togetherand सम् वो मनानसि जानताम् - That is, everyone's minds should also be one.
Friends,
When I first came to Paris for the Climate Summit, it was not my intention to add one promise to the many promises being made in the world. I came with a concern, for the whole of humanity. I came as a representative of a culture that gave the message of 'Sarve Bhavantu Sukhinah' means that everyone should be happy.
And so, for me the event in Paris was not a summit, it was a sentiment, a commitment. And India was not making those promises to the world, but those promises, 125 crore Indians, were making to themselves.
And I am happy that a developing country like India, which is working to lift crores of people out of poverty, which is working day and night on the Ease of Living for crores of people, despite having 17 percent of the world's population today, whose responsibility in emissions has been only 5 percent, still India has left no stone unturned to show that it has fulfilled its obligation.
Today the whole world believes that India is the only big economy, which has delivered in letter and spirit on the Paris Commitment. We are making every effort with determination, working hard, and showing results.
Friends,
Today, when I have come among you, I have also brought India's track record. My words are not just words, they are cheers of bright future for the future generations. Today India is at number four in the world in installed renewable energy capacity. India's non-fossil fuel energy has increased by more than 25% in the last 7 years.And now it has reached 40 percent of our energy mix.
Friends,
Passengers numbering more than the entire population of the world, travel by Indian Railways every year. This huge railway system has set itself a target of making itself 'Net Zero' by 2030.This initiative alone will lead to a reduction of 60 million tonnes of emissions annually. Similarly, our massive LED bulb campaign is reducing emissions by 40 million tonnes annually. Today, India is working fast on many such initiatives with a strong will.
Along with this, India has also given institutional solutions to cooperate with the world at the international level. As a revolutionary step in solar power, we initiated the International Solar Alliance. We have created a coalition for disaster resilient infrastructure for climate adaptation. This is a sensitive and vital initiative to save crores of lives.
Friends,
I would like to draw your attention to one more important topic. Today the world is recognizing that lifestyle has a big role in climate change. I propose to you today a One-Word Movement.
This One-Word , in the context of climate, can become the basic foundation of One World. This is a word- LIFE...L, I, F, E, i.e. Lifestyle For Environment Today there is a need for all of us to come together, together with collective participation, to take Lifestyle For Environment (LIFE) forward as a campaign.
This can become a mass movement of Environmental Conscious Life Style. What is needed today is MindFul and Deliberate Utilization, instead of Mindless and Destructive Consumption. These movements together can set goals that can revolutionize many sectors such and diverse areas such as fishing, agriculture, wellness, Dietary Choices, Packaging, Housing, Hospatility, Tourism, Clothing, Fashion, Water management and Energy.
These are topics where each of us has to make Conscious choices everyday. These daily choices of billions of people around the world will take the fight against climate change, billions of steps forward every day.
And I consider it as a movement on every ground whether on economic grounds, on scientific grounds, on the basis of the experiences of the past century, it meets every criterion. This is the path of self-realization. This is the only way to benefit.
Friends,
In the midst of this global brainstorming on climate change, on behalf of India, I would like to present five nectar elements, Panchamrit, to deal with this challenge.
First- India will reach its non-fossil energy capacity to 500 GW by 2030.
Second- India will meet 50 percent of its energy requirements from renewable energy by 2030.
Third- India will reduce the total projected carbon emissions by one billion tonnes from now onwards till 2030.
Fourth- By 2030, India will reduce the carbon intensity of its economy by less than 45 percent.
And fifth- by the year 2070, India will achieve the target of Net Zero. These panchamrits will be an unprecedented contribution of India to climate action.
Friends,
We all know this truth that the promises made till date regarding climate finance have proved to be hollow. While we all are raising our ambitions on climate action, the world ambitions on climate finance cannot remain the same as they were at the time of the Paris Agreement.
Today, when India has resolved to move forward with a new commitment and a new energy, So in such times, the transfer of climate finance and low cost climate technologies becomes more important. India expects developed countries to provide climate finance of $1 trillion at the earliest. Today it is necessary that as we track the progress made in climate mitigation, we should also track climate finance.
The proper justice would be that the countries which do not live up to their promises made on climate finance, must be pressured too.
Friends,
Today India is moving forward on the subject of climate with great courage and great ambition. India also understands the suffering of all other developing countries, shares them, and will continue to express their expectations.
For many developing countries, climate change is looming large over their existence. We have to take big steps today to save the world. This is the need of the hour and this will also prove the relevance of this forum. I am confident that the decisions taken in Glasgow will save the future of our future generations, giving them the gift of a secure and prosperous life.
Speaker Sir, I took more time, I apologize to you, but I consider it as my duty to raise the voice of developing countries. That's why I have emphasized on that too. I once again thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.