প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্লাসগোগী সি.ও.পি. ১৬ সম্মিতকী থৌরম ‘এক্সন এন্দ সোলিদারিতী – দ ক্রিতিকেল দিকেদ’তা ৱা ঙাংখিবা
01 NOV 2021 11:33PM by PIB Imphal
এক্সেল্লেন্সীস,
ঐহাক্কী মরুপ বোরিস, এদাপ্তেসনগী মরুওইবা ইসুদা ঐহাক্কী মিৎয়েংশিং ফোংদোচনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিগীদমক থাগৎচবা ফোংদোকচরি!
এদাপ্তেসন অসি মালেমগী ওইবা অইং অশাগী দিবেৎতা মিতিগেসনগুম্না অদুক মরু ওইনা লৌদে। মসি চাউখৎলবা লৈবাকশিংদা হায়বদি অইং অশানা চৈথেং ফংহনদবা মফমশিংগীদমক ৱায়েল লৈতবনি।
ক্লাইমেৎ অসি ভারত য়াওনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী লৌমীশিংদা থেংনবা অৱাবা অমনি – মহৈ-মরোং থাবগী মতম ওল্লকই, মহৈ-মরোং অসি মতম চাদনা চুবা নোং অমসুং ঈচাওনা নত্ত্রগা তোইনা থোকপা নোংলৈ নুংশিৎনা মাং তাকহল্লি। থক্ননবা ঈশিংদগী হৌদুনা লৈননবা য়ুমশিং পুম্নমক অইং-অশাগা মায়োক্নবা ঙম্নবা য়াম্না লিংনা শাবা মথৌ তাই।
এক্সেল্লেন্সীস,
ঐহাক্না হিরম অসিদা মিৎয়েং অহুম খক লৈজৈ। অহানবদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী চাউখৎ থৌরাংগী পোলিসীশিং অমসুং প্রোজেক্তশিংদা এদাপ্তেসন অসি মরুওইবা শরুক অমা ওইনা হাপ্পা তাই। ‘নল সে জল’গুম্বা প্রোজেক্ত – মীপুম খুদিংগী তোতি ঈশিং, ‘স্বাচ্ছ ভারত’ ক্লিন ইন্দিয়া মিসন অমসুং ‘উজ্বালা’ – ভারত পুম্বগী ওইনা অনানবা ফুইল, অসিনা ঐখোয়গী লৈজদ্রবা নাগরীকশিংদা এদাপ্তেসনগী কান্নবা পীবতা নত্তনা মখোয়গী পুন্সি মহিংসু ফগৎহল্লি। অনিশুবদা, থায়নগী চৎনবীশিংদা হিংবা কালুপ কয়া অমনা মহৌশাগা লোয়ননা হিংনবগী মতিক চাবা গ্যান লৈজৈ।
মসিগী থায়নগী চৎনবী অসি ঐখোয়গী এদাপ্তেসন পোলিসীশিংদা মরুওইনা লৌগদবনি। মসিগী গ্যান অসি স্কুলগী সেল্লেবস্তা য়াওহন্দুনা তুংদা লাক্কদবা মীরোলদা য়ৌহনগদবনি। লোকেলগী ওইবা ফিভমদা পুন্সি মহিং অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বনা এদাপ্তেসনগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইবা য়াই। অহুমশুবদা, এদাপ্তেসনগী মওং অসি লোকেল ওইবা য়াই, অদুবু চাউখৎত্রিবা লৈবাকশিংনা মখোয়বু মতেং পাংগদবনি।
লোকেল এদাপ্তেসন্দা মালেমগী মতেং পীনবগী ৱাখল্লোলদা, ভারতনা দিজাস্তর রিজিলেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর সি.দি.আর.আই.গী কোএলিএসনগী খোঙথাং লৌখৎলে। ঐহাক্না লৈবাক পুম্ববু খোঙথাং অসিদা শরুক য়ানবা হায়জরি।
অদোম্বু থাগৎচরি।
দিক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল চাওরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবদি হিন্দীদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s address at the event on ‘Action and Solidarity-The Critical Decade’ at COP26 Summit in Glasgow
01 NOV 2021 11:33PM by PIB Delhi
Excellencies,
My Friend Boris, Thank You for giving me the opportunity to present my views on the important issue of adaptation!
Adaptation does not get as much importance in the Global climate debate as Mitigation. This is an injustice to developing countries, which are more affected by climate change.
Climate is a major challenge for farmers in most developing countries, including India - the cropping pattern is changing, crops are being destroyed by untimely rains and floods, or frequent storms. From drinking water sources to affordable housing, all of these need to be made resilient against climate change.
Excellencies,
I have three views in this context. First, we have to make adaptation a key part of our development policies and projects. Projects like ‘Nal se Jal’- Tap water for all, ‘Swachh Bharat’- clean India Mission and ‘Ujjwala’- clean cooking fuel for all in India, have not only provided adaptation benefits to our needy citizens but have also improved their quality of life. Secondly, many traditional communities have adequate knowledge of living in harmony with nature.
These traditional practices must be given due importance in our adaptation policies. This flow of knowledge must also be included in the school syllabus so that it is passed on to the new generation. Preservation of lifestyles in compliance with the local conditions can also be an important pillar of adaptation. Third, the methods of adaptation may be local, but backward countries should get global support for them.
With the idea of global support for local adaptation, India had taken the initiative of Coalition for Disaster Resilient Infrastructure CDRI. I request all countries to join this initiative.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.