প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাস্ত্রিয়া এক্তা দিৱস নুমিৎতা জাতি মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে
“সরদার পতেল পুৱারীগী মশক নাইবা মীওই অমা ওইবতা নত্তনা ইরৈবাকচা খুদিংমক্কী থমোয়দা মফম কনদুনা লৈরি”
“ভারত মচা করোর ১৩০ হেনবনা লৈরিবা মালেমগী লৈমাই অসি ঐখোয়গী আত্মা, ঐখোয়গী মঙলানশিং, ঐখোয়গী অনীংবশিংগী মরু ওইবা শরুক অমনি,”
“সরদার পতেলনা মপাঙ্গল কনবা, অমত্তা ওইবা, চেকশিনবা অমসুং মীৎনা শিংবা ভারত অমা ওইহনবা পাম্লমখি”
“সরদার পতেলনা পীরম্বা ইথিলনা ভারতপু মপালগী অমদি মনুংগী ওইবা মখল পুম্নমক্কী শিংনবশিং মপুং ফানা মায়োক্নবা ঙম্লহল্লি”
“লৈবাক অসিগী ফিরেপ অমদি ঈশিং, নোংথক, কংফাল অমসুং শুন্দ্রংগী মতিক ময়াই অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পুথোক্লি অমসুং লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভারত্তগী অনৌবা পান্দম ফংনবা লম্বীদা চংশিনবা হৌখ্রে”
“মসিগী ‘নীংতম্বগী অমৃতকাল’ অসি অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা পুরকপনি, অরুবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্বনি অমসুং সরদার সাহেবনা মঙজরম্বা ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওনহনবনি”
“করিগুম্বা সরকারগা লোয়ননা মীয়ামগী ‘গতিশক্তি’সু শীজিন্নরবদি ওইথোকপা ঙমলোইদবা অমত্তা লৈতে”
31 OCT 2021 10:25AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংবদা মহাক্না ইরৈবাকচাশিংবু নেস্নেল য়ুনিতী নুমিৎনা লাকপদা য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। মহাক্না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনগীদমক মহাক্কী পুন্সি কত্থোক্লমখিবা সরদার পতেলদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। মহাক্না হায়খি সরদার পতেলনা পুৱারীগী মশক নাইবা মীওই অমা ওইবতা নত্তনা ইরৈবাকচা খুদিংমক্কী থমোয়দা মফম কনদুনা লৈরি অমদি মহাক্কী অমত্তা ওইবগী পাউজেল অসিবু মাংদা পুদুনা চৎলিবা মীওইশিং অসিনা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসিগী লেংদ্রবা অশেংবা খুদম অমা ওইরি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংদা লৈরিবা রাস্ত্রিয়া এক্তা পরেদশিং অমসুং স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীদা পাঙথোক্লিবা থৌরমশি অসিনা মান্নবা ৱাখল্লোন অদু তাক্লি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
ভারত অসি শুপ্নগী জিওগ্রাফিকেল য়ুনিতী অমা লৈবতা নত্তনা অফবা ৱাখল্লোনশিং, লৌশিং অমদি সভ্যতা অমসুং চৎনবীগী অফবা মওং-মতৌশিং মপুং ফংনা চেনবা লৈবাক অমসু ওইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। “ভারত মচা করোর ১৩০ হেনবনা লৈরিবা মালেমগী লৈমাই অসি ঐখোয়গী আত্মা, ঐখোয়গী মঙলানশিং, ঐখোয়গী অনীংবশিংগী মরু ওইবা শরুক অমনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
ভারতকী প্রজাতন্ত্রগী চৎনবীশিং অসি এক ভারতকী ৱাখলজলোন্না চেৎশিলহল্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং থুংহন্নবা মাইকৈদা প্রজা খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা হোৎননবা হায়খ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরদার পতেলনা মতম চুপ্পদা ভারতবু মপাঙ্গল কনবা, অমত্তা ওইবা, চেকশিনবা, নোলুকপা অমসুং চাউখৎপা ওইহনবা পাম্লমখি। “সরদার পতেলনা পীরম্বা ইথিলগী মখাদা ভারতনা মপালগী অমদি মনুংগী ওইবা মখল পুম্নমক্কী শিংনবশিং মপুং ফানা মায়োক্নবা ঙম্লহল্লি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হৌখিবা চহি ৭তা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা কান্নদবা অরিবা আইনশিং লৌথোকখি, অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি চেৎশিনহনখি অমসুং কনেক্তিবিতী অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং চংবনা লমগী অমদি নাৎকী ওইবা খেন্নবশিং অসি কোকহনখি।
“ঙসি, ‘এক ভারত- শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন চেৎশিনহল্লি, খুন্নাই, শেন্মীৎলোন অমসুং সংবিধানগী ওইবা ইন্তিগ্রেসন চত্থরি” অমসুং লৈবাক অসিগী ফিরেপ অমদি ঈশিং, নোংথক, কংফাল অমসুং শুন্দ্রংগী মতিক ময়াই অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পুথোক্লি অমসুং লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভাত্তগী অনৌবা পান্দম ফংনবা লম্বীদা চংশিনবা হৌখ্রে। মহাক্না নীংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা ‘সবকা প্রয়াস’ অসি হেন্না মরু ওইরক্লি হায়না অকনবা ৱাফম থমখ্রে। “নীংতম্বগী অমৃতকাল অসি অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংখৎপনি, অরুবা পান্দমশিং ফংবা ঙম্বনি। অমৃতকাল অসি সরদার সাহেবনা মঙজরম্বা ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওনহনবনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরদার পতেলগী ওইনা ‘এক ভারত’কী ৱাহন্থোক অসি মীপুম খুদিংমক্না চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংবা অদুবুনি। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি শন্দোক্না তাক্লদুনা হায়খি, ‘এক ভারত’ অসি নুপীশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা, ত্রাইবেল অমসুং চীংদা তারিবশিংবু চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা ভারত অমা শেম্বনি। খেন্নবা লৈতনা মীপুম খুদিংদা য়ুম, মৈ অমসুং ঈশিং ফংহবনি। লৈবাক অসিনা ‘সবকা প্রয়াস’কা লোয়ননা চপ মান্নবা থবক অসি পাইখৎলি, হায়না মহাক্না মখা তাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রজা খুদিংমক্না অমত্তা ওইনা হোৎনবনা মরম ওইরগা অনৌবা কোবিদ হোস্পিতালশিং লিংখৎখিবা, তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং ফংহনখিবা, ভেক্সিন করোর দোজ ১০০ কাপ্পা ঙমখিবা অসি পল্লদুনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ‘সবকা প্রয়াস’কী শক্তি অসি নৌহৌনা ফোঙদোকখ্রে।
সরকারগী বিভাগশিংগী অপুনবা শক্তি পুথোক্নবা হন্দক্তা নৌনা হৌদোকখিবা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা সরকারগা লোয়ননা খুন্নাইগী গতিশক্তিসু হাপচিল্লবদি খ্বাইদগী অচৌবা ফিরেপশিং থুংহনবা ওইথোক্তবা তৌরোই। অমসুং, মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়না তৌবা করিগুম্বা থবক খুদিংমক্তা ঐখোয়না মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অপুনবগী ওইবা পান্দমশিংদা করি অকাইবা থোকহল্লকপা য়াবগে খন্থবা মথৌ তাই। মহাক্না খুদম ওইনা মহৈরোয়শিংনা সেক্তরগী অখন্নবা ইন্নোভেসনশিং খনবা ঙম্বা মখোয়না তমগদবা স্ত্রীম খনবদা নত্ত্রা তমলিঙৈ মতমদা , শোপ্পিং তৌবদা, মীয়াম্না মখোয়গী লনাইগী অপাম্বশিংগা লোয়ননা আত্মনির্ভরগী পান্দম অসি ঙাক্নবা হোৎনবা তাই। মসিগা চপ মান্ননা ইন্দস্ত্রী অমসুং লৌমীশিং, কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী অপাম্বশিং তৌবা মতমদা মখোয়গী ৱাখলদা লৈবাক অসিগী পান্দমশিংবু খঙনা চৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসি খুদম ওইনা পীখি অমসুং সরকারনা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীয়ামগী থৌদাং য়াওহল্লি হায়না ফোঙদোকখ্রে। “‘এক ভারত’না চৎপা মফম খুদিংদা ঐখোয়না মাইপাকপা ঙম্মি অমসুং ‘শ্রেস্থ ভারত’কী মাইকৈদা মতেং পাংশিল্লি”, হায়না ফোঙদোক্তুনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses the Nation on Rashtriya Ekta Divas
“Sardar Patel is not just a historical figure but lives in the heart of every countryman”
“This land mass where 130 crore Indian live is an integral part of our soul, dreams and aspirations,”
“Sardar Patel wanted a strong, inclusive, sensitive and alert India”
“Inspired by Sardar Patel, India is becoming fully capable of meeting external and internal challenges”
“Country’s resolve and capabilities in Water, sky, land and space are unprecedented and the nation has started moving on the path of new mission of Aatmnirbharta”
“This ‘Azadi ka Amrit Kaal’ is of unprecedented growth, achieving difficult goals and building India of Sardar Saheb’s dreams”
“If along with government, people’s ‘Gatishakti’ is also leveraged, nothing is impossible”
31 OCT 2021 10:25AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, in an address, has greeted the countrymen on the occasion of National Unity Day. He paid rich tribute to Sardar Patel who dedicate his life for the ideal of ‘Ek Bharat Shreshth Bharat’. He said that Sardar Patel is not just a historical figure but lives in the heart of every countryman and people who are taking his message of unity forward are the true symbol of an unfractured feeling of unity. Rashtriya Ekta Parades in every nook and corner of the country and events at the statue of Unity are reflecting the same spirit, he said.
He said India is not just a geographical unity but is a nation replete with the generous standards of ideals, notions, civilization and culture. “This land mass where 130 crore Indian live is an integral part of our soul, dreams and aspirations,” he said.
Referring to strengthening of India’s democratic traditions by the emotion of One India, the Prime Minister called for collective effort from every citizen in the direction of achieving the goals of the country. The Prime Minister emphasized that Sardar Patel wanted a strong, inclusive, sensitive and alert India. An India that has humility as well as development. “Inspired by Sardar Patel, India is becoming fully capable of meeting external and internal challenges”, he added.
Referring to steps taken to strengthen the country in the last 7 years, the Prime Minister informed that the country got rid of unnecessary old laws, strengthened the ideals of unity, and emphasis on connectivity and infrastructure has reduced geographical and cultural distances.
“Today, strengthening the feeling of ‘Ek Bharat- Shreshth Bharat’, a ‘Mahayagya’ of social, economic and constitutional integration is going on” and the country’s resolve and capability in Water, sky, land and space are unprecedented and the nation has started moving on the path of new mission of Aatmnirbharta. He emphasized that ‘Sabka Prayas’ is even more relevant in the Amrit Kaal of Independence. “This ‘Azadi ka Amrit Kaal’ is of unprecedented growth, achieving difficult goals and building the India of Sardar Saheb’s dreams”, he said. The Prime Minister remarked that for Sardar Patel, ‘Ek Bharat’ meant equal opportunities for all. The Prime Minister elaborated this concept and said ‘Ek Bharat’ is a Bharat that gives equal opportunities to women, Dalits, deprived, tribal and forest dwellers. Where housing, electricity and water is within the reach of everyone without discrimination. The Country is doing the same with ‘Sabka Prayas’, he added.
The Prime Minister reiterated the power of ‘Sabka Prayas’ in the fight against Corona where new covid hospitals, essential medicines, 100 crore doses of vaccines were made possible due to collective efforts of every citizen.
Referring to recently launched PM GatiShakti National Master Plan to harness the collective power of government departments, the Prime Minister said that if along with government, people’s ‘Gatishakti’ is also leveraged, nothing is impossible. Therefore, he said, that our every, action should be marked by consideration for wider national goals. He gave examples of students who can consider the sector specific innovations when they choose their stream of study or while, shopping, people should keep the goal of Aatmnirbharta, along with their personal preferences. Similarly, industry and farmers, cooperative institutions can keep the goals of the country in mind while making their choices.
The Prime Minister gave example of Swachh Bharat Abhiyan and said that the government has made people’s participation into nation’s strength. “Whenever ‘Ek Bharat’ moves, we get success and also contribute towards ‘Shreshth Bharat’”, He concluded.