প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান আৰম্ভ কৰে
"স্বাধীনতাৰ পিছৰ দীঘলীয়া সময়ছোৱাত, স্বাস্থ্য সুবিধাবোৰক দেশৰ প্ৰয়োজনঅনুসৰি সিমান গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল, আৰু নাগৰিকসকলে সঠিক চিকিৎসাৰ বাবে ঘৰে ঘৰে ঘূৰি ফুৰিব লগা হৈছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ অৱস্থা বেয়া হ'ব আৰু আৰ্থিক বোজা পৰিব"
"আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে দৰিদ্ৰ, দলিত, শোষিত, পিছপৰা, মধ্যবিত্ত, সকলোৰে বেদনা বুজি পায়"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ জৰিয়তে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত চিকিৎসাৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ গৱেষণালৈকে সেৱাৰ বাবে এক সামগ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান হৈছে স্বাস্থ্যৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক মাধ্যম"
"আজি কাশীৰ হৃদয় একে, মন একে, কিন্তু শাৰীৰিক গঠন উন্নত কৰাৰ বাবে আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে"
"আজি ভূয়ে প্ৰযুক্তিৰ পৰা স্বাস্থ্যলৈকে অভূতপূৰ্ব সুবিধা বিকশিত কৰি আছে। সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ সহকৰ্মীসকলে ইয়ালৈ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আহিছে"
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে। তেওঁ বাৰাণসীৰ বাবে প্ৰায় ৫,২০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল তথা মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া আৰু ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু জনপ্ৰতিনিধি ড০ মহেন্দ্ৰ নাথ পাণ্ডেও উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰোনা মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশখনে ১০০ কোটি কোটি পালিৰ কোভিড-১৯ ভেকছিনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। "বাবা বিশ্বনাথৰ আশীৰ্বাদত, গংগা মাতৃৰ অখণ্ড গৌৰৱৰ সৈতে, কাশীৰ জনসাধাৰণৰ অখণ্ড বিশ্বাসৰ সৈতে, সকলোৰে বাবে ভেকছিন-মুক্ত ভেকছিনৰ অভিযান সফলতাৰে আগবাঢ়িছে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শোক প্ৰকাশ কৰি কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ দীঘলীয়া সময়ছোৱাত দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহক সিমান গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল আৰু নাগৰিকসকলে সঠিক চিকিৎসাৰ বাবে স্তম্ভৰ পৰা ডাকলৈ ঘূৰি ফুৰিব লগা হৈছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ অৱস্থা অধিক অৱনতি ঘটিব আৰু এক বিত্তীয় বোজা পৰিব। ইয়াৰ ফলত মধ্যবিত্ত আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ হৃদয়ত নিৰন্তৰ উদ্বেগৰ সৃষ্টি হৈছে। যিসকলৰ চৰকাৰ দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশত আছিল তেওঁলোকে দেশৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ সৰ্বাংগীন বিকাশৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াক সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছনৰ লক্ষ্য হৈছে এই অভাৱ দূৰ কৰা। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে অহা চাৰিৰ পৰা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত গাওঁৰ পৰা ব্লক, জিলাৰ পৰা আঞ্চলিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়লৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্য নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰা। নতুন অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বিভিন্ন ত্ৰুটি দূৰ কৰাৰ বাবে আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছনৰ তিনিটা মুখ্য দিশ আছে। প্ৰথমে, চিকিৎসাৰ বাবে বিতং সুবিধাবোৰ ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু নিৰ্মাণ। ইয়াৰ অধীনত, গাওঁ আৰু চহৰবোৰত স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ খোলা হৈছে য'ত ৰোগবোৰ সোনকালে চিনাক্ত কৰা হ'ব। এই কেন্দ্ৰবোৰত বিনামূলীয়া চিকিৎসা পৰামৰ্শ, বিনামূলীয়া পৰীক্ষা, বিনামূলীয়া ঔষধৰ দৰে সুবিধা থাকিব। গুৰুতৰ ৰোগৰ বাবে ৬০০ খন জিলাত ৩৫০০০ নতুন গুৰুত্বপূৰ্ণ যত্ন বিচনা যোগ দিয়া হৈছে আৰু ১২৫ খন জিলাত ৰেফাৰেল সুবিধা প্ৰদান কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আঁচনিখনৰ দ্বিতীয় দিশটো ৰোগ পৰীক্ষাৰ বাবে নেটৱৰ্ক পৰীক্ষাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। এই অভিযানৰ অধীনত, ৰোগনিৰীক্ষণ আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি বিকশিত কৰা হ'ব। দেশৰ ৭৩০ খন জিলাই ইণ্টিগ্ৰেটেড পাব্লিক হেল্থ লেব লাভ কৰিব আৰু ৩০০০ টা ব্লকে ব্লক পাব্লিক হেল্থ ইউনিট লাভ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, পাঁচটা আঞ্চলিক ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰ, ২০ টা মেট্ৰ'পলিটান ইউনিট আৰু ১৫ টা বিএছএল পৰীক্ষাগাৰে নেটৱৰ্কটো অধিক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মতে, তৃতীয় দিশটো হ'ল মহামাৰী অধ্যয়ন কৰি থকা বিদ্যমান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ। বিদ্যমান ৮০ টা ভাইৰেল ডায়গনষ্টিক আৰু গৱেষণা গৱেষণাগাৰ শক্তিশালী কৰা হ', ১৫ টা জৈৱ সুৰক্ষা স্তৰৰ পৰীক্ষাগাৰ পৰিচালনা কৰা হ', চাৰিটা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ভাইৰোলজী প্ৰতিষ্ঠান আৰু এটা ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে। দক্ষিণ এছিয়াত অৱস্থিত হু আঞ্চলিক গৱেষণা মঞ্চইও নেটৱৰ্কশক্তিশালী কৰিব। "ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ জৰিয়তে চিকিৎসাৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ গৱেষণালৈকে দেশৰ প্ৰতিটো কোণত সেৱাৰ বাবে এক সামগ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পদক্ষেপসমূহৰ নিযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছন হৈছে স্বাস্থ্যৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক মাধ্যম। তেওঁ কয়, "সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰাপ্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ এয়া এক অংশ।" যাৰ অৰ্থ হৈছে স্বাস্থ্য সেৱা যি সকলোৰে বাবে সুলভ আৰু সুলভ। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য সেৱাই স্বাস্থ্যৰ লগতে কল্যাণৰ ওপৰতগুৰুত্ব আৰোপ কৰে। স্বচ্ছ ভাৰত মিছন, জল জীৱন মিছন, উজ্জ্বলা, পোষণ অভিযান, মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ দৰে আঁচনিয়ে কোটি কোটি লোকক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত ২ কোটিতকৈও অধিক দৰিদ্ৰ লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছনৰ জৰিয়তে বহুতো স্বাস্থ্য সমস্যাৰ সমাধান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যখনত এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে দৰিদ্ৰ, দলিত, শোষিত আৰু বঞ্চিত, পিছপৰা, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সকলোৰে বেদনা বুজি পায়। "আমি দেশত স্বাস্থ্য সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে দিন-ৰাতি কাম কৰি আছো। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশত যি গতিত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছে, তাৰ ফলত চিকিৎসা ৰক্ষীৰ আসন আৰু চিকিৎসকৰ সংখ্যাৰ ওপৰত যথেষ্ট ভাল প্ৰভাৱ পৰিব। অধিক আসনৰ সৈতে, আনকি দৰিদ্ৰ পিতৃ-মাতৃৰ সন্তানেও এতিয়া চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন দেখিব পাৰিব আৰু ইয়াক পূৰণ কৰিব পাৰিব।
পবিত্ৰ চহৰ কাশীৰ পুৰণি দুৰ্দশাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চহৰখনৰ আন্তঃগাঁথনিৰ শোচনীয় অৱস্থাৰ বাবে মানুহে প্ৰায় ত্যাগ কৰিছে। পৰিস্থিতি সলনি হৈছে আৰু আজি কাশীৰ হৃদয় একে, মন একে, কিন্তু শাৰীৰিক গঠন উন্নত কৰাৰ বাবে আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। "যোৱা সাত বছৰত বাৰাণসীত কৰা কাম যোৱা কেইবাদশকত কৰা হোৱা নাই। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি কাশীয়ে বিগত বছৰবোৰৰ আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য অৰ্জন কৰিছে, তেন্তে এয়া হৈছে বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠতাৰ দিশত বিএইচইউ (বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়)ৰ পুনৰ আৰম্ভণি। "আজি প্ৰযুক্তিৰ পৰা স্বাস্থ্যলৈকে বিএইচইউত অভূতপূৰ্ব সুবিধা সৃষ্টি কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশৰ যুৱ সহকৰ্মীসকলে ইয়ালৈ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আহিছে। "
বাৰাণসীত খাদী আৰু অন্যান্য কুটিৰ উদ্যোগৰ উৎপাদন ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি আৰু যোৱা পাঁচ বছৰত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীৰ বিক্ৰী ৯০ শতাংশ বৃদ্ধি হোৱাৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ এবাৰ দেশবাসীক স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ আৰু 'স্থানীয়ৰ বাবে কণ্ঠস্বৰ' মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে স্থানীয় অৰ্থ কেৱল দিয়াৰ দৰে কিছুমান সামগ্ৰীনহয়, যিকোনো সামগ্ৰীৰ দ্বাৰাও যিদেশবাসীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফল আৰু উৎসৱৰ বতৰত সকলো দেশবাসীৰ পৰা উৎসাহ আৰু সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজন।
https://youtu.be/q1eo_HvGi2w

Prime Minister's Office
PM launches PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
“In post-independence India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain”
“Government at the Center and in the state understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class”
“Through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”
“PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta.”
“Heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body”
“Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. He also inaugurated various development projects worth around Rs 5200 crore for Varanasi. Governor and Chief Minister of Uttar Pradesh, Union Ministers, Dr Mansukh Mandaviya, Dr Mahendra Nath Pandey, State Ministers and people’s representatives were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the country has achieved a major milestone of 100 crore vaccine doses in its fight against the corona epidemic. “With the blessings of Baba Vishwanath, with the unwavering glory of Maa Ganga, with the unshakable faith of the people of Kashi, the campaign of free vaccine for all is progressing successfully”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lamented that in post-independent India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain. This led to a persistent worry about medical treatment in the hearts of the middle class and poor people. Those whose governments remained in the country for a long time, instead of the all-around development of the country's healthcare system, kept it deprived of facilities.
The Prime Minister said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission aims to tackle this deficiency. The aim is to strengthen the critical healthcare network from village to block to the district to the regional and national level in the next 4-5 years. Describing the initiative taken by the government under the new Mission, the Prime Minister said that there are 3 major aspects of the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to address the different gaps in the health sector of the country. The first is related to the creation of elaborate facilities for diagnostics and treatment. Under this, Health and Wellness Centers are being opened in villages and cities, where there will be facilities for early detection of diseases. Facilities like free medical consultation, free tests, free medicine will be available in these centres. For serious illness, 35 thousand new critical care-related beds are being added in 600 districts and referral facilities will be given in 125 districts.
The second aspect of the scheme, the Prime Minister said, is related to the testing network for the diagnosis of diseases. Under this mission, the necessary infrastructure will be developed for the diagnosis and monitoring of diseases. 730 districts of the country will get Integrated Public Health labs and 3 thousand blocks will get Block Public Health Units. Apart from that, 5 Regional National Centers for Disease Control, 20 Metropolitan units, and 15 BSL labs will further strengthen this network, said the Prime Minister.
The Third aspect, according to the Prime Minister, is the expansion of existing research institutions that study pandemics. Existing 80 Viral Diagnostic and research labs will be strengthened, 15 Biosafety level 15 labs will be operationalized, 4 new National institutes of Virology and a National Institute for One Health are being established. WHO regional research platform for South Asia will also strengthen this network. “This means, through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister highlighted the employment potential of these measures and said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta. “It is a part of the effort to achieve holistic health care. Which means healthcare that is affordable and accessible to all.” Shri Modi said that holistic healthcare focuses on wellness along with health. Schemes like Swachh Bharat Mission, Jal Jeevan Mission, Ujjwala, Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush have saved crores of people from disease. More than 2 crore poor people got free treatment under Ayushman Bharat Yojna and Many health related issues are being solved through Ayushman Bharat Digital Mission, the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that today there is a government at the Center and in the state which understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class. “We are working day and night to improve health facilities in the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said the speed with which new medical colleges are being opened in Uttar Pradesh will have a great impact on the number of medical seats and doctors in the state. Due to more seats, now the children of poor parents will also be able to dream of becoming a doctor and fulfil it, he added.
Speaking about the past plight of the holy city of Kashi, the Prime Minister said that people were almost resigned to the pathetic state of affairs of the city’s infrastructure. Things changed and today the heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body. “The work done in Varanasi in the last 7 years was not done in the last several decades”, he said.
The Prime Minister singled out the progress of BHU towards global excellence as one of the key achievements of Kashi over the past years. “Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”, he pointed out.
Praising the 60 per cent growth in production and 90 per cent growth in sales of Khadi and other cottage industry products in the last 5 years in Varanasi, the Prime Minister once again exhorted the countrymen to promote local products and get ‘vocal for local’. He said that local doesn’t mean just a few products like diyas but any product that is the result of the hard work of countrymen needs the promotion and patronage of all the countrymen during the festival period.