ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପିଏମ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାରତବର୍ଷରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବହୁଦିନ ଧରି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନ ଥିଲା ଓ ନାଗରିକମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଚାର ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ଧାଁ ଧପଡ କରିବା ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଅବସ୍ଥା ଶୋଚନୀୟ ହୋଇ ପଡିଥିଲା”
“କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗରିବ, ଦଳିତ, ଶୋଷିତ, ଅନଗ୍ରସର ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି”
“ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଜରିଆରେ ଉପଚାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜଟିଳ ଗବେଷଣା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ପାଇଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ବାତାବରଣ ରହିବ”
“ପିଏମ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ଆଉ ଏକ ମାଧ୍ୟମ”
“କାଶୀର ଆତ୍ମା ଏକ, ମନ ମଧ୍ୟ ଏକ, ମାତ୍ର ଏହାର ଶରୀରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି”
“ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ବି.ଏଚ.ୟୁରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରୁ ଏଠାକୁ ପଢିବା ପାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି”
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (ତା୨୫.୧୦.୨୦୨୧)ପିଏମ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ବାରଣାସୀରେ ୫୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ,କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟା, ଡକ୍ଟର ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ, ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରି ଦେଶ ଶହେ କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ ପ୍ରଦାନର ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ମାଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଅମଳିନ ଗୌରବ ଓ ସହଜେ ଦୋହଲୁ ନ ଥିବା କାଶୀବାସୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମାଗଣା ଟିକା ଅଭିଯାନ ସଫଳତାର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତ୍ୱର ଭାରତବର୍ଷରେ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ଉପଯୁକ୍ତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆ ନ ଯିବା ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଚାର ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଣେତେଣେ ଯିବାକୁ ପଡି ଆର୍ଥିକ ଅନଟନ ଓ ଖରାପ ଅବସ୍ଥାର ଶିକାର ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ମେଡିକାଲ ଚିକିତ୍ସା ନେଇ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଯେଉଁମାନେ ଶାସନରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଥିଲେ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଠିକ୍ କରିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ କଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଏହିସବୁ ଅଭାବ ଅସୁବିଧା ଦୂରକରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଆଗାମୀ ଚାରି-ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମରୁ ମଣ୍ଡଳ, ମଣ୍ଡଳରୁ ଜିଲ୍ଲା ଓ ଜିଲ୍ଲା ବା ଆଞ୍ଚଳିକରୁ ଜାତୀୟସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ଏହା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ନୂତନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ଭୂଲଭଟକା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନର ତିନିଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି । ପ୍ରଥମ ହେଉଛି, ବିସ୍ତୃତ ନିଦାନ ନିରୂପଣ ଓ ଉପଚାର ସୁବିଧା । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଗ୍ରାମ ଓ ସହରଗୁଡିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ରମାନ ଖୋଲାଯାଉଛି । ଏହିସବୁ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ସଅଳ ରୋଗନିରୂପଣ ସୁବିଧାମାନ ରହିବ । ସୁବିଧାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ନିଃଶୁଳ୍କ ମେଡିକାଲ ପରାମର୍ଶ, ମୁକ୍ତ ପରୀକ୍ଷା ଓ ଔଷଧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଗୁରୁତର ରୋଗ ନିମନ୍ତେ ୩୫ହଜାର ନୂତନ ଜଟିଳ ରୋଗଚିକିତ୍ସା ଶଯ୍ୟା ୬୦୦ଟି ଜିଲ୍ଳାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ସହ ୧୨୫ଟି ଜିଲ୍ଳାରେ ରେଫରାଲ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ।
ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଲା ରୋଗ ନିରୂପଣ ପଦ୍ଧତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ରୋଗ ନିରୂପଣ ଓ ତଦାରଖ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ୭୩୦ଟି ଜିଲ୍ଳା, ତିନିହଜାର ବ୍ଲକ ପବ୍ଳିକ ହେଲ୍ପ ୟୁନିଟ୍ ସହ ସମନ୍ୱିତ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନିମନ୍ତେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ର, ୨୦ଟି ମହାନଗର ୟୁନିଟ୍ ଓ ୧୫ଟି ବିଏସଏଲ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କହିବାନୁସାରେ ତୃତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ହେଲା । ମହାମାରୀ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଥିବା ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଥିବା ୮୦ଟି ଭୂତାଣୁ ନିରୂପଣ ଓ ଗବେଷଣା ପରୀକ୍ଷାଗାର ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରାଯିବ । ୧୫ଟି ଜୈବ ନିରାପତ୍ତାସ୍ତରୀୟ ୧୫ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ । ୪ଟି ଜାତୀୟ ଭୂତାଣୁ ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଗୋଟିଏ ଜାତୀୟ ଏକକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗବେଷଣା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଫର ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଉପଚାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପଦ୍ଧତି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତଭୂମି ମିଶନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବିକଶିତ ହେବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସହଜ ଲବ୍ଧ ଓ କମ୍ ବ୍ୟୟସାପେକ୍ଷ ହେବ ।ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ସହ ସୁଧାର ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ସ୍ୱଚ୍ଛଭାରତ ମିଶନ, ଜଳଜୀବନ ମିଶନ୍‌, ଉଜ୍ଜଳା, ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ, ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଭଳି ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ରୋଗରୁ ବଞ୍ଚାଇଛି । ଦୁଇକୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଉପଚାର ପାଇଥିବା ବେଳେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ମିଶନ ଜରିଆରେ କରାଯାଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲୁଛି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ନିଶ୍ଚୟ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଓ ଡାକ୍ତର ସୃଷ୍ଟିରେ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅଧିକ ସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଗରିବ ମାତାପିତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିପାରିବେ ।
ବିଗତ ଦିନର ପବିତ୍ର କାଶୀ ମହାନଗରୀର ଦୁର୍ଦ୍ଧଶା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନଗରୀର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନଗରବାସୀ ପ୍ରାୟ ଆଦରି ନେଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ଆଜି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ।ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବାରଣାସୀରେ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଗତ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନ ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଏଚୟୁ ର ବୈଶ୍ୱିକ ସଫଳତା କାଶୀର ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ ସଦୃଶ । ଆଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଏଚୟୁରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁବିଧାମାନ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏଠାକୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ ପାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତିବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିଗତ ପାଞ୍ଚବର୍ଷରେ ବାରଣାସୀରେ ଖଦୀରେ ଶତକଡା ୬୦ଭାଗ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ୯୦ଭାଗ ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକାଲ ଅର୍ଥ କେବଳ ଦୀପ ତିଆରି ଭଳି ନୁହେଁ, ବରଂ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ କଠିନ ଶ୍ରମ ଓ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାର ପ୍ରତିଫଳନ ଆବଶ୍ୟକ ।

Prime Minister's Office
PM launches PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
“In post-independence India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain”
“Government at the Center and in the state understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class”
“Through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”
“PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta.”
“Heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body”
“Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. He also inaugurated various development projects worth around Rs 5200 crore for Varanasi. Governor and Chief Minister of Uttar Pradesh, Union Ministers, Dr Mansukh Mandaviya, Dr Mahendra Nath Pandey, State Ministers and people’s representatives were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the country has achieved a major milestone of 100 crore vaccine doses in its fight against the corona epidemic. “With the blessings of Baba Vishwanath, with the unwavering glory of Maa Ganga, with the unshakable faith of the people of Kashi, the campaign of free vaccine for all is progressing successfully”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lamented that in post-independent India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain. This led to a persistent worry about medical treatment in the hearts of the middle class and poor people. Those whose governments remained in the country for a long time, instead of the all-around development of the country's healthcare system, kept it deprived of facilities.
The Prime Minister said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission aims to tackle this deficiency. The aim is to strengthen the critical healthcare network from village to block to the district to the regional and national level in the next 4-5 years. Describing the initiative taken by the government under the new Mission, the Prime Minister said that there are 3 major aspects of the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to address the different gaps in the health sector of the country. The first is related to the creation of elaborate facilities for diagnostics and treatment. Under this, Health and Wellness Centers are being opened in villages and cities, where there will be facilities for early detection of diseases. Facilities like free medical consultation, free tests, free medicine will be available in these centres. For serious illness, 35 thousand new critical care-related beds are being added in 600 districts and referral facilities will be given in 125 districts.
The second aspect of the scheme, the Prime Minister said, is related to the testing network for the diagnosis of diseases. Under this mission, the necessary infrastructure will be developed for the diagnosis and monitoring of diseases. 730 districts of the country will get Integrated Public Health labs and 3 thousand blocks will get Block Public Health Units. Apart from that, 5 Regional National Centers for Disease Control, 20 Metropolitan units, and 15 BSL labs will further strengthen this network, said the Prime Minister.
The Third aspect, according to the Prime Minister, is the expansion of existing research institutions that study pandemics. Existing 80 Viral Diagnostic and research labs will be strengthened, 15 Biosafety level 15 labs will be operationalized, 4 new National institutes of Virology and a National Institute for One Health are being established. WHO regional research platform for South Asia will also strengthen this network. “This means, through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister highlighted the employment potential of these measures and said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta. “It is a part of the effort to achieve holistic health care. Which means healthcare that is affordable and accessible to all.” Shri Modi said that holistic healthcare focuses on wellness along with health. Schemes like Swachh Bharat Mission, Jal Jeevan Mission, Ujjwala, Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush have saved crores of people from disease. More than 2 crore poor people got free treatment under Ayushman Bharat Yojna and Many health related issues are being solved through Ayushman Bharat Digital Mission, the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that today there is a government at the Center and in the state which understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class. “We are working day and night to improve health facilities in the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said the speed with which new medical colleges are being opened in Uttar Pradesh will have a great impact on the number of medical seats and doctors in the state. Due to more seats, now the children of poor parents will also be able to dream of becoming a doctor and fulfil it, he added.
Speaking about the past plight of the holy city of Kashi, the Prime Minister said that people were almost resigned to the pathetic state of affairs of the city’s infrastructure. Things changed and today the heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body. “The work done in Varanasi in the last 7 years was not done in the last several decades”, he said.
The Prime Minister singled out the progress of BHU towards global excellence as one of the key achievements of Kashi over the past years. “Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”, he pointed out.
Praising the 60 per cent growth in production and 90 per cent growth in sales of Khadi and other cottage industry products in the last 5 years in Varanasi, the Prime Minister once again exhorted the countrymen to promote local products and get ‘vocal for local’. He said that local doesn’t mean just a few products like diyas but any product that is the result of the hard work of countrymen needs the promotion and patronage of all the countrymen during the festival period.