Prime Minister's Office
PM launches PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission
“In post-independence India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain”
“Government at the Center and in the state understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class”
“Through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”
“PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta.”
“Heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body”
“Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. He also inaugurated various development projects worth around Rs 5200 crore for Varanasi. Governor and Chief Minister of Uttar Pradesh, Union Ministers, Dr Mansukh Mandaviya, Dr Mahendra Nath Pandey, State Ministers and people’s representatives were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the country has achieved a major milestone of 100 crore vaccine doses in its fight against the corona epidemic. “With the blessings of Baba Vishwanath, with the unwavering glory of Maa Ganga, with the unshakable faith of the people of Kashi, the campaign of free vaccine for all is progressing successfully”, the Prime Minister said.
The Prime Minister lamented that in post-independent India, health infrastructure did not get the required attention for a very long time and citizens had to run from pillar to post for proper treatment, leading to worsening of the condition and financial strain. This led to a persistent worry about medical treatment in the hearts of the middle class and poor people. Those whose governments remained in the country for a long time, instead of the all-around development of the country's healthcare system, kept it deprived of facilities.
The Prime Minister said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission aims to tackle this deficiency. The aim is to strengthen the critical healthcare network from village to block to the district to the regional and national level in the next 4-5 years. Describing the initiative taken by the government under the new Mission, the Prime Minister said that there are 3 major aspects of the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to address the different gaps in the health sector of the country. The first is related to the creation of elaborate facilities for diagnostics and treatment. Under this, Health and Wellness Centers are being opened in villages and cities, where there will be facilities for early detection of diseases. Facilities like free medical consultation, free tests, free medicine will be available in these centres. For serious illness, 35 thousand new critical care-related beds are being added in 600 districts and referral facilities will be given in 125 districts.
The second aspect of the scheme, the Prime Minister said, is related to the testing network for the diagnosis of diseases. Under this mission, the necessary infrastructure will be developed for the diagnosis and monitoring of diseases. 730 districts of the country will get Integrated Public Health labs and 3 thousand blocks will get Block Public Health Units. Apart from that, 5 Regional National Centers for Disease Control, 20 Metropolitan units, and 15 BSL labs will further strengthen this network, said the Prime Minister.
The Third aspect, according to the Prime Minister, is the expansion of existing research institutions that study pandemics. Existing 80 Viral Diagnostic and research labs will be strengthened, 15 Biosafety level 15 labs will be operationalized, 4 new National institutes of Virology and a National Institute for One Health are being established. WHO regional research platform for South Asia will also strengthen this network. “This means, through PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission an entire ecosystem for services from treatment to critical research will be created in every corner of the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister highlighted the employment potential of these measures and said that PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, along with health, is also a medium of aatmnirbharta. “It is a part of the effort to achieve holistic health care. Which means healthcare that is affordable and accessible to all.” Shri Modi said that holistic healthcare focuses on wellness along with health. Schemes like Swachh Bharat Mission, Jal Jeevan Mission, Ujjwala, Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush have saved crores of people from disease. More than 2 crore poor people got free treatment under Ayushman Bharat Yojna and Many health related issues are being solved through Ayushman Bharat Digital Mission, the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that today there is a government at the Center and in the state which understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward and middle class. “We are working day and night to improve health facilities in the country”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said the speed with which new medical colleges are being opened in Uttar Pradesh will have a great impact on the number of medical seats and doctors in the state. Due to more seats, now the children of poor parents will also be able to dream of becoming a doctor and fulfil it, he added.
Speaking about the past plight of the holy city of Kashi, the Prime Minister said that people were almost resigned to the pathetic state of affairs of the city’s infrastructure. Things changed and today the heart of Kashi is the same, the mind is the same, but sincere efforts are being made to improve the body. “The work done in Varanasi in the last 7 years was not done in the last several decades”, he said.
The Prime Minister singled out the progress of BHU towards global excellence as one of the key achievements of Kashi over the past years. “Today, from technology to health, unprecedented facilities are being created in BHU. Young friends from all over the country are coming here for studies”, he pointed out.
Praising the 60 per cent growth in production and 90 per cent growth in sales of Khadi and other cottage industry products in the last 5 years in Varanasi, the Prime Minister once again exhorted the countrymen to promote local products and get ‘vocal for local’. He said that local doesn’t mean just a few products like diyas but any product that is the result of the hard work of countrymen needs the promotion and patronage of all the countrymen during the festival period.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন হৌদোকখ্রে
“নীংতম্লবা মতুংদা ভারত্তা মতম শাংনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চংফম থোকপা মীৎয়েং অদু চংদনা লৈরকখি অমদি প্রজাশিংনা নীংথিনা লায়েংবা ফংনবা মফম অমদগী অমদা কান্নবা ফংদনা চেনখি, মসিনা ফীভম শোকচিনহনখি অমদি শেলগী অৱাৎপা লৈহল্লকখি”
“কেন্দ্র অমদি রাজ্যদা লায়রবা, নমথবীরবা, হন্থনা য়েংবীরবা, শোত্থরবা, মিদল ক্লাস পুম্নমক অসিগী অৱাবা খঙবীবা সরকার অমা লৈরে”
“পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী খুত্থাংদা লায়েংবদগী হৌরগা ক্রিতিকেল রিসর্চ ফাওবদা লৈরিবা সর্ভিসশিংগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অমা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা শেমগৎলগনি”
“হকশেলগা লোয়ননা পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন অসি আত্মনির্ভারতা ওইনবগী পাম্বৈ অমনি”
“কাশীগী থমোয় অসি হোংদ্রি, ৱাখল হোংদ্রি অদুবু হকচাং অসি ফগৎহন্নবা থমোয় শেংনা হোৎনরি”
“ঙসিদি বি.ঐচ.য়ু.দা তেক্নোলোজীদগী হৌরগা হকশেল ফাওবগী মমাংদা লৈরমদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। লৈবাক অসিগী মফম কয়ামরুমদগী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা মফম অসিদা মহৈ তম্নবা লাক্লি”
25 OCT 2021 3:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন হৌদোকখ্রে। মহাক্না বরানাসিদা লুপা করোর ৫২০০রোমগী ওইবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংসু হৌদোকখি। থৌরম অদুদা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল অমসুং মুখ্য মন্ত্রী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, দা. মন্সুখ মন্দাবিয়া, দা. মহেন্দ্র নাথ পান্দে, রাজ্যগী মন্ত্রীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিংনা হায়রিবশিং অসি অতৈশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিনা কোরোনা লাইচৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভেক্সিন দোজ করোর ১০০ কাপ্পগী অচৌবা মাইপাকপা ঙমখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। “বাবা বিশ্বনাথকী থৌজালশিং, ইমা গঙ্গাগী লেংদ্রবা থৌজাল, কাশী মীয়ামগী লেংদ্রবা থাজবগা লোয়ননা মীপুম খুদিংদা ভেক্সিন-লেম্না ভেক্সিন ফংহন্নবা অভিয়ান অসি মাইপাক্না খুমাং চাউশিল্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
নীংতম্লবা মতুংদা ভারত্তা মতম শাংনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চংফম থোকপা মীৎয়েং অদু চংদনা লৈরকখি অমদি প্রজাশিংনা নীংথিনা লায়েংবা ফংনবা মফম অমদগী অমদা চেনদুনা হোৎনখি মসিনা ফীভম শোকচিনবা অমদি শেলগী অৱাৎপা লৈহল্লকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংঙমদনা ফোঙদোকখি। মসিনা মরম ওইরগা মিদল ক্লাস অমসুং লায়রবা মীয়ামগী থমোয়দা অনা লায়েংগী মতাংদা তৎতনা ৱাখল ৱাখি। মতম শাংনা লৈবাক অসিদা পাল্লকখিবা সরকারশিংনা লৈবাক অসিগী হেল্থকিয়র সিস্তেমগী অপুনবগী চাউখৎ থৌরাং পুরকপগী মহুৎ খুদোংচাবশিং অমত্তা ফংহনদনা লৈরকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন্না অৱাৎপা অসি মেনখৎনবা পান্দম থমখি। মসিনা মথংগী চহি ৪-৫দা খুঙ্গংদগী ব্লোক ফাওবা, মতুংদা জিলাদা অমদি রিজনেল অমসুং জাতিগী থাক্তা ক্রিতিকেল হেল্থকিয়র নেতৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থমখি। অনৌবা মিসনগী মখাদা সরকারনা লৌখৎপা থৌরাং অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী অচৌবা হীরম ৩ লৈ। অহানবা অসিনা দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং লায়েং চত্থনবা খুদোংচাবশিং নীংথিনা লৈহনবগা মরী লৈনৈ। মসিগী মখাদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং অসি খুঙ্গংশিং অমসুং শহরশিংদা হাংলি, মসিদা লাইনাশিং ঙন্না খঙদোকপগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। সেন্তরশিং অসিদা লেম্না মেদিকেল কন্সলতেসন ফংবা, লেম্না তেস্ত তৌবা, লেম্না হীদাক-লাংথক ফংহনবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। অরুবা অনাবশিংগী ওইনা জিলা ৬০০তা অনৌবা ক্রিতিকেল কিয়রগা মরী লৈনবা বেদ লিশিং ৩৫ জিলা ৬০০তা লৈহল্লি অমসুং জিলা ১২৫তা রিফরেল ফেসিলিতীশিং লৈহল্লগনি।
স্কীম অসিগী অনিশুবা হীরম অসিনা লাইনাশিং দাইগ্নোসিস তৌনবগী তেস্তিং নেতৱর্কশিংগা মরী লৈনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মিসন অসিগী মখাদা লাইনাশিংগী দাইগ্নোসিস তৌনবা, মখোয়বু মোনিতর তৌনবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনি। লৈবাক অসিগী জিলা ৭৩০দা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেব লৈহল্লগনি অমসুং ব্লোক লিশিং ৩দা ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিত লৈহল্লগনি। মসিগী মথক্তা দিজিজ কন্ত্রোলগী রিজনেল নেস্নেল সেন্তর ৫, মেত্রোপোলিতেন য়ুনিত ২০ অমসুং বি.এস.এল. লেব ১৫ লৈহনদুনা নেতৱর্ক অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী মতুং ইন্না অহুমশুবা হীরম অসি লাইচৎশিং স্তদী তৌনবা হৌজিক লৈরিবা রিসর্চ ইন্তিত্যুসনশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনবনি। হৌজিক লৈরিবা ভাইরেল দাইগ্নোস্তিক অমসুং রিসর্চ লেব ৮০ মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, বাইওসেফতী লেবেল গী লেব ১৫ মথৌ তৌহল্লগনি, অনৌবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ভাইরোলোজী ৪ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর ৱান হেল্থ অমা লিংখৎলি। নেতৱর্ক অসি সাউথ এসিয়াগী দবল্যু.ঐচ.ও. রিজনেল রিসর্চ প্লেতফোর্ম অসিনসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। “মসিনা তাকপদি পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী খুত্থাংদা লায়েংবদগী হৌরগা ক্রিতিকেল রিসর্চ ফাওবদা লৈরিবা সর্ভিসশিংগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অমা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা শেমগৎলগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী খোঙথাংশিং অসিদগী থবক পীবা য়াবশিং অদু পল্লদুনা হায় পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন অসি হকশেলগা লোয়ননা আত্মনির্ভরতা ফংনবগী পাম্বৈ অমসুনি। “মসি হোলিস্তিক হেল্থ কিয়র ফংনবা থৌরাংগী শরুক অমনি। মসিনা তাক্লিবদি মীপুম খুদিংদা হোংনা অমসুং লায়না ফংহনবা হেল্থকিয়র হায়বনি”। শ্রী মোদীনা হায় ওলিস্তিক হেল্থকিয়রনা হকশেলগা লোয়ননা হকচাং ফনা থম্বদা মীৎয়েং চংলি। স্বছ ভারত মিসন, জল জীবন মীসন, উজ্বালা, পোসন অভিয়ান, মিসন ইন্দ্রাধানুশকুম্বা স্কীমশিংনা লায়নশিংদগী মীওই করোর কয়াগী পুন্সি কনখি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা লাইরবা মীওই করোর ২দগী হেনবনা লেম্না লায়েংবা ফংখি অমসুং আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসনগী খুত্থাংদা হকশেলগা মরী লৈনবা ইসু কয়ামরুম কোকহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি কেন্দ্র অমদি রাজ্যদা লায়রবশিং, নমথবীরবা, হন্থনা য়েংবীরবা, শোত্থরবা, মিদল ক্লাস পুম্নমক অসিগী অৱাবা খঙবীবা সরকার অমা লৈরে। “ঐখোয়না লৈবাক অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি ফগৎহন্নবা অয়ুক অমদি নুমিদাং হোৎনরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
মন্ত্রীনা হায়খি উত্তর প্রদেশতা খোঙজেল য়াংনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং হাংলকপগা লোয়ননা মেদিকেল সীতশিং অমসুং দোক্তরশিংগী মশিংদা চাউনা কান্নবা অমা ওইরগনি। সীতশিং হেন্না লৈরকপনা মরম ওইরগা লায়রবা মমা-মপাশিংগী মচাশিংনা হৌজিক দোক্তর অমা ওইবগী মঙলান শাগৎচবা অমদি থুংহনবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কাশীগী শেংলবা সহর অসিগী মমাংদা লৈরম্বা অৱাবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মীয়াম্না সহর অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফীভম শোক্লবা মওং মতৌ অসিদা থাজবা মাংলকখি। ফীভম অসিদি অহোংবা লাক্লে অদুবু ঙসি কাশীগী থমোয় অসি হোংদ্রি, ৱাখল হোংদ্রি অদুবু হকচাং অসি ফগৎহন্নবা থমোয় শেংনা হোৎনরি। “বরানাসিদা হৌখিবা চহি ৭তা পাইখৎখিবা থবক অসি মমাংগী দিকেদ কয়াদা অমুক্তা পাইখৎখিদ্রি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা কাশীগী মরুওইবা মাই পাকপশিংগী মনুংদা অমা ওইনা বি.ঐচ.য়ু.না গ্লোবল এক্সিলেন্সকী মাইকৈদা খুমাং চাওশিল্লকপা অদুবু পনখি। “ঙসিদি বি.ঐচ.য়ু.দা তেক্নোলোজীদগী হৌরগা হকশেল ফাওবগী মমাংদা লৈরমদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। লৈবাক অসিগী মফম কয়ামরুমদগী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা মফম অসিদা মহৈ তম্নবা লাক্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
বরানাসিদা হৌখিবা চহি ৫ অসিদা খাদি অমসুং অতোপ্পা লশিংগী ইন্দস্ত্রীগী পোত্থোকশিংগী পুথোকপগী চাংদা চাদা ৬০ হেনগৎলকপা অমসুং য়োনবগী চাংদা চাদা ৯০ হেনগৎলকপবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী লৈবাক অসিগী মীয়ামদা মফম অসিদা পুথোকচবা পোত্থোকশিং প্রমোৎ তৌনবা অমসুং ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ ওইনবা অমুক্কা হন্না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় লোকেল হায়রগা দিয়াগুম্বা পোত্থোক খরা খক্তা নত্তে লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কন্না হোৎনজদুনা পুথোকচবা পোত্থোকশিং অসিসু হরাউ কুহ্মৈগী মতম অসিদা লৈবাক মীয়াম অসিনা প্রমোৎ তৌবা অমসুং লৈবা মথৌ তাই।