প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ ঝাজ্জৰ চৌহদত ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠানত ইনফোচিছ ফাউণ্ডেচন বিশ্ৰাম সদনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
21 OCT 2021 1:57PM by PIB Guwahati
আটাইকে নমস্কাৰ,
উপস্থিত হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল খট্টৰজী, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডব্য জী, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী ডাঃ ভাৰতী পাৱাৰ জী, হাৰিয়ানাৰ স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অনিল বীজ জী, ইনফোছিছ ফাউণ্ডেশ্যনৰ অধ্যক্ষা শ্ৰীমতী সুধা মূৰ্তি জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থগণ, উপস্থিত সকলো বিষয়া আমোলা, অভ্যাগত তথা মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি, ২১ অক্টোবৰ, ২০২১ৰ দিনটো ইতিহাসত লিপিবদ্ধ হৈছে। ভাৰতে অলপ আগতে ১০০ কোটি ভেকছিন পালিৰ লক্ষ্য আমি অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, দেশখনত এতিয়া ১০০ কোটি ভেকছিন পালিৰ সুৰক্ষা আৱৰণ আছে। এয়া হৈছে ভাৰতৰ সাফল্য, ই হৈছে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ কৃতিত্ব। মই দেশৰ ভেকছিন নিৰ্মাণ কোম্পানী, ভেকছিন পৰিবহনত নিয়োজিত শ্ৰমিক, টিকাকৰণত নিয়োজিত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ পেছাদাৰী সকললৈ গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, সকলোৱে মুক্ত হৃদয়েৰে। অলপ আগতে, মই ৰাম মনোহৰ লোহিয়া চিকিৎসালয়ৰ এটা ভেকছিন কেন্দ্ৰৰ মাজেৰে আহিছিলো। এটা উৎসাহ আৰু দায়িত্ববোধ আছে যে আমি একেলগে যিমান সোনকালে পাৰোঁ কৰোনাক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। মই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক অভিনন্দন জনাইছো, মই প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক ১০০ কোটি ভেকছিন পালিৰ এই সফলতা আগবঢ়াইছো।
বন্ধুসকল,
আজি এইমছ ঝাজ্জৰত কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে অহা ৰোগীসকলে এক বৃহৎ সুবিধা লাভ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠানৰ বাকী ঘৰটোৱে ৰোগী আৰু তেওঁলোকৰ আত্মীয়সকলৰ উদ্বেগ হ্ৰাস কৰিব। কৰ্কট ৰোগৰ দৰে ৰোগত, ৰোগী আৰু তেওঁৰ আত্মীয়সকলে চিকিৎসাৰ বাবে সঘনাই চিকিৎসালয়লৈ যাব লগা হয়। কেতিয়াবা চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক, কেতিয়াবা পৰীক্ষা কৰক, কেতিয়াবা ৰেডিঅ' থেৰাপী, কেতিয়াবা কেমোথেৰাপী। তেওঁলোকৰ বাবে ডাঙৰ সমস্যাটো হ'ল তেওঁলোক ক'ত থাকে, তেওঁলোক ক'ত থাকে? এতিয়া, ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠানলৈ অহা ৰোগীৰ এই সমস্যা যথেষ্ট হ্ৰাস হ'ব। ই বিশেষকৈ হাৰিয়ানাৰ লোক, দিল্লী আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ লোক, উত্তৰাখণ্ডৰ লোকসকলৰ বাবে বহুদূৰ আগবাঢ়িব।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ, মই লালকিল্লাৰ পৰা এটা কথা কৈছিলো, মই ক'লো, "সকলোৰে প্ৰচেষ্টা, এয়া সকলোৰে প্ৰচেষ্টা।" যি খণ্ডই নহওঁক, ইয়াত সামূহিক শক্তি প্ৰস্তুত হোৱাৰ লগে লগে, সকলোৰে প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি পায়, পৰিৱৰ্তনৰ গতিও বৃদ্ধি পায়। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে এই কৰোনা কালত 10 মহলীয়া ৰেষ্ট হাউচটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু এইটোও বিশেষ যে এই ৰেষ্ট হাউচত দেশ চৰকাৰ আৰু কৰ্পোৰেট জগত দুয়োৰে উমৈহতীয়া ক্ষমতা আছে। যদিও ইনফোচিছ ফাউণ্ডেচনে বিশ্ৰাম সদনৰ নিৰ্মাণ নিৰ্মাণ কৰিছে, ভূমি আৰু বিদ্যুৎ আৰু পানী দিয়াৰ ব্যয় এইমছ ঝাজ্জৰে প্ৰদান কৰিছে। এই সেৱাৰ কামৰ বাবে মই এইমছ মেনেজমেণ্ট আৰু সুধা মূৰ্তিজীৰ দলক ধন্যবাদ জনাইছো। সুধাজীৰ ব্যক্তিত্ব সৰলৰ দৰে নম্ৰ আৰু তাই দৰিদ্ৰসকলৰ প্ৰতি সহানুভূতিৰে পৰিপূৰ্ণ। তেওঁৰ চিন্তা, তেওঁৰ কাৰ্য্যই পুৰুষসেৱাক নাৰায়ণ সেৱা বুলি গণ্য কৰা সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে। এই ৰেষ্ট হাউচত তেওঁৰ সহযোগিতাৰ বাবে মই তেওঁক প্ৰশংসা কৰো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কৰ্পোৰেট খণ্ড, ব্যক্তিগত খণ্ড, সামাজিক সংগঠনসমূহে দেশৰ স্বাস্থ্য সেৱা শক্তিশালী কৰাত নিৰন্তৰ অৰিহণা যোগাই আহিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত- প্ৰধানমন্ত্ৰী-জেএৱাইও ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। আঁচনিখনৰ অধীনত ২.২৫ কোটিৰো অধিক ৰোগীক বিনামূলীয়াকৈ চিকিৎসা কৰা হৈছে। আৰু এই চিকিৎসা চৰকাৰী তথা ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়সমূহত সংঘটিত হৈছে। আয়ুষ্মান যোজনাৰ সৈতে জড়িত দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ চিকিৎসালয়ৰ ভিতৰত প্ৰায় ১০,০০০ খন ব্যক্তিগত খণ্ডৰ।
বন্ধুসকল,
জনসাধাৰণ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মাজত একেই অংশীদাৰীত্বে চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি আৰু চিকিৎসা শিক্ষাৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণত কাম কৰি আছে। আজি যেতিয়া আমি দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত কমেও এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ভূমিকাও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চিকিৎসা শিক্ষাসম্পৰ্কীয় শাসনত গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় চিকিৎসা আয়োগ গঠনহোৱাৰ পিছত, ভাৰতত ব্যক্তিগত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰবাদ আছে, " दान दिए धन ना घटे, नदी ना घटे नीर।" অৰ্থাৎ দান কৰিলে সম্পদ হ্ৰাস নহয়, বৃদ্ধি হয়। গতিকে আপুনি যিমানে সেৱা আগবঢ়াব, আপুনি সিমানে দান কৰিব, আপুনি অধিক সম্পদ বৃদ্ধি কৰিব। অৰ্থাৎ, এক প্ৰকাৰে, আমি আগবঢ়োৱা আৰু সেৱা আগবঢ়োৱা দানবোৰে আমাৰ প্ৰগতি বহল কৰে। মই নিশ্চিত যে আজি হাৰিয়ানাৰ ঝাজ্জৰত এটা ৰেষ্ট হাউচ নিৰ্মাণো ট্ৰাষ্ট হাউচ হিচাপে বিকশিত হৈছে। এই বিশ্ৰাম গৃহটোৱে বিশ্বাস সদন হিচাপেও কাম কৰে। ই দেশৰ আনসকলক অধিক একে ধৰণৰ বিশ্ৰাম গৃহ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশত নিৰ্মাণ হৈ থকা সকলো নতুন এইমছত নিশাৰ আশ্ৰয় স্থল নিৰ্মাণৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
বন্ধুসকল,
যদি ৰোগী আৰু ৰোগীৰ আত্মীয়সকলক সামান্যতম আৰাম দিয়া হয়, তেওঁলোকক ৰোগটোৰ সৈতে যুঁজিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়। এই সুবিধাটো প্ৰদান কৰাটোও এটা সেৱা। যেতিয়া ৰোগীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰে, এয়া তেওঁৰ সেৱা। সেৱাৰ এই মনোভাৱই আমাৰ চৰকাৰক প্ৰায় ৪০০ টা কৰ্কট ৰোগৰ ঔষধৰ মূল্য হ্ৰাস কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ ল'বলৈ প্ৰেৰিত কৰিছিল। এই সেৱাৰ অনুভূতিৰ বাবেই জন ঔষধ কেন্দ্ৰৰ পৰা অতি সস্তা, অতি নামমাত্ৰ মূল্যত দৰিদ্ৰ লোকসকলক ঔষধ প্ৰদান কৰা হৈছে। আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালযি কেতিয়াবা তেওঁলোকৰ ঘৰত গোটেই বছৰঔষধ গ্ৰহণ কৰিব লগা হয়। এনে পৰিয়ালবোৰে বছৰত 10,12-15,000 টকা ৰাহি কৰিছে। চিকিৎসালয়বোৰত সকলো ধৰণৰ অত্যাৱশ্যকীয় সুবিধা থাকিব লাগে, সৰল আৰু সুবিধাজনক এপইণ্টমেণ্ট থাকিব লাগে, এপইণ্টমেণ্টত কোনো অসুবিধা নহয়। ইয়াৰ প্ৰতি যথেষ্ট মনোযোগ দিয়া হৈছে। মই সন্তুষ্ট যে আজি ভাৰতৰ ইনফোচিছ ফাউণ্ডেচনৰ দৰে বহুতো প্ৰতিষ্ঠানে দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰি আছে আৰু সেৱা পৰমো ধৰ্মৰ একেই মনোভাৱৰে তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। আৰু যিহেতু সুধাজীয়ে এইমাত্ৰ পাত্ৰম-পুষ্পমৰ বিষয়ে বিতংভাৱে কথা পাতিছে আৰু মই ভাবো, এইটো সকলো দেশবাসীৰ কৰ্তব্য যে যেতিয়াই আমি সেৱাৰ ভাৱনাৰে জীৱনত ফুল উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাওঁ, আমি কেতিয়াও এই সুযোগটো এৰি দিয়া উচিত নহয়।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই সময়ছোৱাত ভাৰতে এক শক্তিশালী স্বাস্থ্য সেৱা ব্যৱস্থা বিকশিত কৰাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। গাওঁৰ পৰা গাওঁলৈ বিয়পি পৰা স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ, ই-সঞ্জীৱনীৰ দ্বাৰা টেলি-মেডিচিন সুবিধা, স্বাস্থ্য খণ্ডত মানৱ সম্পদ বিকাশ, নতুন চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণ, দেশৰ সকলো কোণতে কাম চলি আছে। এই সংকল্পটো নিশ্চিতভাৱে বৃহৎ। কিন্তু যদি সমাজ আৰু চৰকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে শক্তিশালী হয়, আমি অতি সোনকালে লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। আপুনি লক্ষ্য কৰিব পাৰে যে কিছু সময় আগতে এক অভিনৱ পদক্ষেপ লোৱা হৈছিল, চেল্ফ-ফৰ-চছাইটি। ইয়াত যোগদান কৰি, হাজাৰ হাজাৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু লাখ লাখ লোকে সমাজৰ স্বাৰ্থত অৰিহণা যোগাই ছে। ভৱিষ্যতে, আমি আমাৰ প্ৰচেষ্টাক অধিক সংগঠিত ভাৱে আগুৱাই নিব লাগিব, যিমান সম্ভৱ সিমান লোকক সংযোগ কৰিব লাগিব, সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। স্বাধীনতাৰ অপৰিৱৰ্তনকালত, আমি সকলোৱে এক স্বাস্থ্যৱান আৰু ধনী ভৱিষ্যতৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব লাগিব। আৰু এইটো কেৱল সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে হ'ব, ই সমাজৰ সামূহিক শক্তিৰ জৰিয়তে হ'ব। মই আকৌ এবাৰ সুধাজী, ইনফোচিছ ফাউণ্ডেচনক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু মই আজি হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে কথা পাতিআছো, মই তেওঁলোকক আন কিবা ক'ব লাগিব। মই তাত বহুতো চৰকাৰক নিবিড়ভাৱে দেখিছোঁ, বহু দশকৰ পিছত হাৰিয়ানাই মনোহৰ লাল খট্টৰজীৰ নেতৃত্বত এক সম্পূৰ্ণ সৎ চৰকাৰ লাভ কৰিছে, যি হাৰিয়ানাৰ বাবে এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে দিন-ৰাতি চিন্তা কৰে, মই জানো, এতিয়া সংবাদ মাধ্যমৰ মনোযোগ এনে গঠনমূলক আৰু ইতিবাচক বিষয়লৈ হ্ৰাস পাইছে, কিন্তু, কেতিয়াবা, যেতিয়া হাৰিয়ানাৰ মূল্যাঙ্কন কৰা হয়। সেয়েহে, এয়া হৈছে হাৰিয়ানা চৰকাৰ যিয়ে যোৱা 5 দশকত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কাম কৰিছে, অভিনৱ কাম কৰিছে, সুদূৰপ্ৰসাৰী চিন্তা কৰি আহিছে, আৰু মই মনোহৰ লালজীক বহু বছৰ ধৰি চিনি পাওঁ, কিন্তু মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ প্ৰতিভা কেনেদৰে প্ৰতিপালন কৰা হৈছে মই দেখিছো। কেতিয়াবা, ভাৰত চৰকাৰেও অনুভৱ কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে হাৰিয়ানাৰ এটা পৰীক্ষা কাৰ্যকৰী কৰা উচিত, আৰু আমি এনে কিছুমান পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিছো আৰু সেয়েহে, আজি, যেতিয়া মই হাৰিয়ানাৰ দেশৰ ওচৰত থিয় হৈ আছোঁ, মই তেওঁলোকৰ সৈতে কথা পাতিআছো, মই নিশ্চিতভাৱে ক'ম যে মনোহৰ লালজীৰ নেতৃত্বত এই বিজেপি দলে হাৰিয়ানাক যিদৰে সেৱা আগবঢ়াইছে, আৰু দীঘলীয়া চিন্তাধাৰাৰে স্থাপন কৰা ভেটিটো হাৰিয়ানাৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ডাঙৰ শক্তি হ'ব। মই মনোহৰ লালজীক আজি পুনৰ ৰাজহুৱাভাৱে অভিনন্দন জনাইছো। মই তেওঁৰ গোটেই দলটোক বহুত অভিনন্দন জনাইছো। আৰু মই আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Infosys Foundation VishramSadan at National Cancer Institute in Jhajjar Campus of AIIMS, New Delhi
21 OCT 2021 1:57PM by PIB Delhi
Namaskar ji,
Haryana Chief Minister Shri Manohar Lal Khattar ji, Union Health Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Union Minister of State for Health Dr. Bharati Pawar ji, Haryana Health Minister Shri Anil Vij ji, Infosys Foundation Chairperson Smt. Sudha Murthy ji, my colleagues in Parliament, legislators, other dignitaries and my brothers and sisters.
This day of October 21, 2021 has been recorded in history. India has crossed the 100 crore vaccine doses mark sometime back. The country now has a strong protective shield of 100 crore vaccine doses to counter the biggest pandemic in 100 years. This achievement belongs to India, to every citizen of India. I express my heartfelt gratitude to all the vaccine manufacturing companies of the country, the workers involved in vaccine transportation and the health sector professionals involved in the vaccination. Just a while back I came from a vaccination center at Ram Manohar Lohia Hospital. There is enthusiasm and there is also a sense of responsibility that together we have to defeat Corona as soon as possible. I congratulate every Indian and I dedicate this success of 100 crore vaccine doses to every Indian.
Friends,
Patients coming for cancer treatment to AIIMS Jhajjar have got a great facility today. The Vishram Sadan (rest house), built in the National Cancer Institute, will lessen the anxiety of patients and their relatives. In diseases like cancer, the patient and his relatives have to come to the hospital repeatedly for treatment sometimes for a doctor's advice, tests, radio-therapy and chemotherapy. In such a situation, they have a big problem where to stay? Now this problem of patients coming to the National Cancer Institute will be greatly reduced. It will be a great help especially to the people of Haryana, Delhi and its adjoining areas and Uttarakhand.
Friends,
This time I had mentioned ‘Sabka Prayas’ (everybody’s effort) from the Red Fort. If there is collective power in any sector and everyone's efforts are visible, then the pace of change also increases. This 10-storey Vishram Sadan has also been completed with the efforts of everyone in this Corona period. Importantly, both the government of the country and the corporate world has collective efforts in this Vishram Sadan. While Infosys Foundation has constructed the building of Vishram Sadan, AIIMS Jhajjar has borne the cost of land, electricity and water. I express my gratitude to the AIIMS management and the team of Sudha Murthy ji for this service. Sudha ji's personality is very modest and easy-going and she is equally compassionate towards the poor. Her philosophy of ‘Nar Seva as Narayan Seva’ (Service to Humanity is Service to God) and her actions inspire everyone. I commend her for her cooperation in this Vishram Sadan.
Friends,
India's corporate sector, private sector and social organizations have continuously contributed in strengthening the health services of the country. Ayushman Bharat PM-JAY is also a great example of this. Under this scheme, more than 2.25 crore patients have been treated free of cost. And this treatment has been done in both government and private hospitals. Out of the thousands of hospitals that are empanelled with the Ayushman scheme, about 10,000 are from the private sector.
Friends,
This partnership between the public and private sectors is contributing to the unprecedented expansion of medical infrastructure and medical education. Today, when our emphasis is on setting up at least one medical college in every district of the country, the role of the private sector is also very important. Major reforms in the governance of medical education have been undertaken to give impetus to this partnership. It has become easier to open private medical colleges in India after the formation of the National Medical Commission.
Friends,
There is a saying in our country that दान दिए धन ना घटे, नदी ना घटे नीर i.e., donation does not reduce money, so does water in a river. Therefore, the more service you do, the more you donate, your wealth will also increase. In a way, the charity we give, the service we serve, only leads to our progress. I believe Vishram Sadan in Jhajjar, Haryana, is also emerging as a Vishwas Sadan (trust house). This Vishram Sadan also acts as Vishwas Sadan. It will inspire other people of the country to build more such Vishram Sadan. The central government is also making efforts on its part that night shelters are made in all the AIIMS and those under construction.
Friends,
If the patient and his relatives get some relief, then their courage to fight the disease also increases. Providing this facility is also a kind of service. When the patient gets free treatment under the Ayushman Bharat scheme, it is a service to him. It is because of this service that our government has taken steps to reduce the prices of about 400 cancer medicines. It is this service due to which medicines are being given to the poor at very cheap and nominal rates through the Jan Aushadhi Kendras. And the middle class families, who sometimes have to take medicines throughout the year, are saving Rs 10,000-15,000 in a year. Attention is also being paid so that all the necessary facilities are available in the hospitals, the process of appointments is simple and convenient and there should be no difficulty in getting the appointment. I am satisfied that today many institutions like Infosys Foundation, with this spirit of service, are helping the poor and making their lives easier. And just as Sudha ji has spoken about ‘Patram-Pushpam’ in great detail and I believe it becomes the duty of all the countrymen not to let go of any opportunity to serve.
Friends,
India is moving fast towards developing a robust healthcare system in this virtuous period of independence. Work is in progress regarding setting up more health and wellness centres across villages, tele-medicine facilities through e-Sanjeevani, human resources development in the health sector, construction of new medical institutions etc. This goal is certainly huge. But if society and the government work together with full force, we will be able to achieve the target very quickly. You will note there was an innovative initiative called Self-for-Society some time back. Thousands of institutions and lakhs of people are contributing to the cause of society by joining it. We have to continue our efforts in a more organized manner, to connect more and more people and to increase awareness in future. We all have to keep working together for a healthy and wealthy future. And this will happen only with the efforts of everyone, only by the collective power of the society. I once again express my gratitude to Sudha ji and Infosys Foundation. Since I am speaking to the people of Haryana, I definitely want to tell them something else. I have been fortunate that I got to learn a lot from Haryana. I have got an opportunity to work in Haryana for a long period of my life. I have seen many governments closely. But Haryana has got a purely honest government under the leadership of Manohar Lal Khattar ji after many decades which only thinks for the bright future of Haryana all the time. I know that the media has not paid much attention to such constructive and positive issues, but whenever the performance of the governments in Haryana is evaluated, the present government will emerge as the best in the last five decades for its innovative and far-reaching decisions. I have known Manohar Lal ji for many years. But the way his talent has come to the fore as the Chief Minister, the way he continues to do various innovative programs with great enthusiasm, sometimes even the Government of India feels that one such experiment of Haryana should be implemented across the country. We have also carried out some such experiments. Therefore, when I am near the soil of Haryana and speaking to its people, I will definitely say that the way this team of Bharatiya Janata Party has served Haryana under the leadership of Manohar Lal ji, and laid the foundation with a long-term planning, it will go a long way for the bright future of Haryana. I congratulate Manohar Lal ji publicly once again today. Many congratulations to his entire team. I also thank you all very much from the bottom of my heart.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.