ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏମ୍ସର ଝାଜ୍ଜର କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଜାତୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଠାରେ ଇନଫୋସିସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଶ୍ରାମ ସଦନର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
21 OCT 2021 1:57PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା,
ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଖଟ୍ଟର ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଭାରତୀ ପାୱାର ମହାଶୟା, ହରିୟାଣାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ବୀଜ ମହାଶୟ, ଇନଫେସେିସ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସଭାପତି ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଧା ମୂର୍ତ୍ତି ମହାଶୟା, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆଜି ହେଉଛି 21 ଅକ୍ଟୋବର, 2021ର ଏହି ଦିନ, ଇତିହାସରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଗଲା। ଭାରତ ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ 100 କୋଟିର ଟିକାକରଣର ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି । 100 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥିବା ଏହି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶ ପାଖରେ ଏବେ 100 କୋଟି ଟିକା ଡୋଜର ସୁଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ରହିଛି । ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ହେଉଛି ଭାରତର, ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର । ମୁଁ ଦେଶର ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ, ଟିକା ପରିବହନରେ ଜଡ଼ିତ କର୍ମଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ, ଟିକା ଦେବାରେ ଜଡ଼ିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର କର୍ମଚାରୀଗଣ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖୋଲା ମନରେ ହୃଦୟର ଗଭୀରତମ ପ୍ରଦେଶରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ମୁଁ ରାମ ମନୋହର ଲୋହିୟା ହସ୍ପିଟାଲରେ ଚାଲିଥିବା ଏକ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇ ଆସିଛି । ଗୋଟିଏ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି କରୋନାକୁ ଶୀଘ୍ରରୁ ଅତି ଶୀଘ୍ର ହରାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, 100 କୋଟିର ଟିକା ଡୋଜର ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏମ୍ସ ଝଜ୍ଜରରେ, କର୍କଟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା କରାଇବାକୁ ଆସୁଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱାସନା ମିଳିଛି । ଜାତୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ବିଶ୍ରାମ ସଦନ, ରୋଗୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କର ଚିନ୍ତାକୁ କମ କରିବ । କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗରେ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା କରିବା ପାଇଁ ରୋଗୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ହସ୍ପିଟାଲ ଯିବା- ଆସିବା କରିବାକୁ ହିଁ ପଡ଼ିଥାଏ । କେବେ- କେବେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, କେବେ କୌଣସି ଯାଂଚ, କେବେ ରେଡିଓ -ଥେରାପି, କେବେ କେମୋ- ଥେରାପି । ଏମିତିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଅସୁବିଧା ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ହୋଇଥାଏ ଯେ ଯିବେ କେଉଁଠିକୁ, ରହିବେ କେଉଁଠି ? ଏବେ ଜାତୀୟ କର୍କଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଆସୁଥିବା ରୋଗୀଙ୍କର ଏହି କଷ୍ଟ ଅଧିକାଂଶ ଭାବେ କମ୍ ହୋଇିଯିବ । ବିଶେଷ ଭାବେ ହରିୟାଣାର ଲୋକ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଆଖପାଖର ଲୋକ, ଉତରାଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଥର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥିଲି ମୁଁ କହିଥିଲି ସବକା ପ୍ରୟାସ, ଏହି ସବକା ପ୍ରୟାସ ବା ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ଯେଉଁ କଥା ମୁଁ କହିଥିଲି । କୌଣସି ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଯେମିତି ହିଁ ସେଥିରେ ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଥାଏ, ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆସିଥାଏ, ତେବେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗତି ମଧ୍ୟ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ । 10 ମହଲାର ଏହି ବିଶ୍ରାମ ସଦନ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହି କରୋନା କାଳରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶେଷ ଯେ, ଏହି ବିଶ୍ରାମ ସଦନରେ ଦେଶର ସରକାର ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ଜଗତ ଦୁହିଁଙ୍କର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ଲାଗିଛି । ଇନଫୋସିସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଶ୍ରାମ ସଦନର ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ତେବେ ସେଠାରେ ଏଥିପାଇଁ ଜମି ଦେବା ଏବଂ ବିଜୁଳି ପାଣି ଖର୍ଚ୍ଚ ଏମ୍ସ ଝଜ୍ଜର ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ କରା ଯାଇଛି । ମୁଁ ଏମ୍ସ ପ୍ରବନ୍ଧନ ଏବଂ ସୁଧା ମୂର୍ତ୍ତି ମହାଶୟାଙ୍କ ଟିମକୁ ଏହି ସେବାକର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି। ସୁଧା ମହାଶୟାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଯେତିକି ପରିମାଣରେ ବିନମ୍ର, ସହଜ ଏବଂ ସରଳ, ସେତିକି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ହୃଦୟ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି କରୁଣାରେ ଭରି ରହିଛି । ନର ସେବାକୁ ନାରାୟଣଙ୍କ ସେବା ବୋଲି ମାନୁଥିବା ତାଙ୍କର ବିଚାରଧାରା, ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ପ୍ରେରିତ କରୁଛି । ଏହି ବିଶ୍ରାମ ସଦନରେ ତାଙ୍କର ସହଯୋଗ ଲାଗି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ କ୍ଷେତ୍ର, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନମାନେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ- ପିଏମ-ଜେଏୱାଇ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ସୁନ୍ଦର ଉଦାହରଣ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ 2 କୋଟି ପଚିଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ମାଗଣାରେ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଉ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ସରକାରୀ ସହିତ ଘରୋଇ ହସ୍ପିଟାଲରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆୟୂଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ହଜାର- ହଜାର ହସ୍ପିଟାଲ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ 10 ହଜାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବୁଝାମଣା ଡାକ୍ତରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଉ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାର ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ସଂପ୍ରସାରଣରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ଉରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ, ତେବେ ଏଥିରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଶାସନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିଶନ ଗଠନ ହେବା ପରେ, ଭାରତରେ ଘରୋଇ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିବା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି- ଦାନ ଦିଏ ଧନ ନା ଘଟେ, ନଦୀ ନା ଘଟେ ନୀର । ଅର୍ଥାତ, ଦାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଧନ କମ ହୁଏ ନାହିଁ, ବଢ଼ିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଯେତିକି ସେବା କରିବେ, ଦାନ କରିବେ, ସେତିକି ହିଁ ସମ୍ପତ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଅର୍ଥାତ ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆମେ ଯେଉଁ ଦାନ କରୁଛୁ, ସେବା କରୁଛୁ ତାହା ଆମର ପ୍ରଗତିକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଥାଏ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଆଜି ହରିୟାଣାର ଝଜ୍ଜରରେ ବିଶ୍ରାମ ସଦନର ନିର୍ମାଣ, ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସଦନ ରୂପେ ମଧ୍ୟ ଉଦୟମାନ ହେଉଛି । ଏହି ବିଶ୍ରାମ ସଦନ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ସଦନ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଆହୁରି ବିଶ୍ରାମ ସଦନର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜ ତରଫରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଯେତିକି ମଧ୍ୟ ଏମ୍ସ ରହିଛି, ଯେତିକି ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ସେଠାରେ ରାତ୍ରୀ ଯାପନ ବିଶ୍ରାମାଗାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ନିଜ ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ଚିନ୍ତାଗ୍ରସ୍ତ ଥିବା ରୋଗୀ ଏବଂ ରୋଗୀଙ୍କର ସମ୍ପର୍କୀୟମାନଙ୍କୁ ସାମାନ୍ୟତମ ଆଶ୍ୱାସନ ମିଳିଥାଏ, ତୋବେ ରୋଗ ସହିତ ଲଢ଼ିବାର ତାଙ୍କର ସାହାସ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଯାଇଥାଏ । ଏହି ଆଶ୍ୱାସନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସେବା । ଯେତେବେଳେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିଥାଏ, ତେବେ ତାହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ହୋଇଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ସେବାଭାବ ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଆମ ସରକାର କର୍କଟର ପ୍ରାୟ 400 ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଲେ । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ସେବାଭାବ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଗରିବଙ୍କୁ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଠାରୁ ବହୁତ ଶସ୍ତା, ବହୁତ ମାମୁଲି ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଦିଆ ଯାଉଛି । ଆଉ ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ପରିବାର ଯାହାଙ୍କ ଘରେ କେବେ ବର୍ଷସାରା ଔଷଧ ନେବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଏଭଳି ପରିବାରଙ୍କୁ ତ ବର୍ଷରେ 10,12- 15 ହଜାର ଟଙ୍କାର ସଂଚୟ ହେଉଛି । ହସ୍ପିଟାଲରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ମିଳୁ, ସାକ୍ଷାତକାର ସରଳ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହେଉ, ସାକ୍ଷାତକାରରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ । ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ମୁଁ ସନ୍ତୋଷ ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ଇନଫୋସିସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଭଳି ଅନେକ ସଂସ୍ଥାନ, ସେବା ପରମୋ ଧର୍ମଃର ଏହି ସେବା ଭାବ ସହିତ, ଗରିବଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଏବେ ଯେପରି ସୁଧାଜୀ ବହୁତ ବିସ୍ତାରର ସହିତ ପତ୍ରମ୍- ପୁଷ୍ପମ୍ର କଥା କହିଲେ ଆଉ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ, ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏହା ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଯେ ଜୀବନରେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଯେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ପୁଷ୍ପ ସେବାଭାବ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ପିତ କରିବାର ଅବସର ମିଳିବ, ଆମକୁ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ବାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତ ଏକ ସଶକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଗାଁ ରୁ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ବ୍ୟାପିଛି, ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ ସୁବିଧା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ, ନୂତନ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନିର୍ମାଣ, ଏହା ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଚାଲିଛି । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବହୁତ ବଡ଼ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ସମାଜ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ତେବେ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବୁ । ଆପଣମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା, ସମାଜ ପାଇଁ ନିଜକୁ । ଏଥି ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇ ହଜାର ହଜାର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସମାଜର ହିତ ସାଧନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଆମକୁ ଅଧିକ ସଂଗଠିତ ଢଙ୍ଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ, ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ । ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଉ ଏହା କେବଳ ସମାଜର ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଓ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା କେବଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ସମ୍ଭବ ହେବ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସୁଧା ମହାଶୟା, ଇନଫୋସିସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନକୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ହରିୟାଣା ମାଟିର ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ଜୀବନରେ ହରିୟାଣାରୁ ବହୁତ କିଛି କଥା ଶିଖିଛି, ମୋ ଜୀବନର ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ହରିୟାଣାରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି, ମୁଁ ସେଠାରେ ଅନେକ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ହରିୟାଣାର ଲୋକ ମନୋହର ଲାଲ ଖଟ୍ଟର ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ପାରଦର୍ଶୀ ଓ ସଚ୍ଚୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସରକାର ପାଇଛନ୍ତି । ଏକ ଏଭଳି ସରକାର ମିଳିଛି ଯାହା ହରିୟାଣାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦିନରାତି ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ମୁଁ ଜାଣେ ଏଭଳି ଗଠନମୂଳକ ଏବଂ ସକରାତ୍ମକ କଥା ଉପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଧ୍ୟାନ କମ୍ ଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କେବେ ହରିୟାଣାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ, ତେବେ ବିଗତ ୪ ଦଶକରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା, ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ହରିୟାଣା ସରକାର ଆଉ ମୁଁ ମନୋହର ଲାଲ ମହାଶୟଙ୍କୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜାଣିଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଯେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଯେଭଳି ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ସେ ଯେପରି ବିବିଧ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ମନଯୋଗ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଅଭିନବ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି, ବେଳେବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ହରିୟାଣା ଭଳି ଏକ ପ୍ରୟୋଗ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ଏପରି କିଛି ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗ କରିଛୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ହରିୟାଣାର ଧରଣୀ ନିକଟରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଏହି ଟିମ୍ ମନୋହର ଲାଲ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହରିୟାଣାର ସେବା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯେଉଁ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ତାହା ହରିୟାଣାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ମନୋହର ଲାଲ ମହାଶୟଙ୍କୁ ସାର୍ବଜନିକ ଭାବେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ତାଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Infosys Foundation VishramSadan at National Cancer Institute in Jhajjar Campus of AIIMS, New Delhi
21 OCT 2021 1:57PM by PIB Delhi
Namaskar ji,
Haryana Chief Minister Shri Manohar Lal Khattar ji, Union Health Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, Union Minister of State for Health Dr. Bharati Pawar ji, Haryana Health Minister Shri Anil Vij ji, Infosys Foundation Chairperson Smt. Sudha Murthy ji, my colleagues in Parliament, legislators, other dignitaries and my brothers and sisters.
This day of October 21, 2021 has been recorded in history. India has crossed the 100 crore vaccine doses mark sometime back. The country now has a strong protective shield of 100 crore vaccine doses to counter the biggest pandemic in 100 years. This achievement belongs to India, to every citizen of India. I express my heartfelt gratitude to all the vaccine manufacturing companies of the country, the workers involved in vaccine transportation and the health sector professionals involved in the vaccination. Just a while back I came from a vaccination center at Ram Manohar Lohia Hospital. There is enthusiasm and there is also a sense of responsibility that together we have to defeat Corona as soon as possible. I congratulate every Indian and I dedicate this success of 100 crore vaccine doses to every Indian.
Friends,
Patients coming for cancer treatment to AIIMS Jhajjar have got a great facility today. The Vishram Sadan (rest house), built in the National Cancer Institute, will lessen the anxiety of patients and their relatives. In diseases like cancer, the patient and his relatives have to come to the hospital repeatedly for treatment sometimes for a doctor's advice, tests, radio-therapy and chemotherapy. In such a situation, they have a big problem where to stay? Now this problem of patients coming to the National Cancer Institute will be greatly reduced. It will be a great help especially to the people of Haryana, Delhi and its adjoining areas and Uttarakhand.
Friends,
This time I had mentioned ‘Sabka Prayas’ (everybody’s effort) from the Red Fort. If there is collective power in any sector and everyone's efforts are visible, then the pace of change also increases. This 10-storey Vishram Sadan has also been completed with the efforts of everyone in this Corona period. Importantly, both the government of the country and the corporate world has collective efforts in this Vishram Sadan. While Infosys Foundation has constructed the building of Vishram Sadan, AIIMS Jhajjar has borne the cost of land, electricity and water. I express my gratitude to the AIIMS management and the team of Sudha Murthy ji for this service. Sudha ji's personality is very modest and easy-going and she is equally compassionate towards the poor. Her philosophy of ‘Nar Seva as Narayan Seva’ (Service to Humanity is Service to God) and her actions inspire everyone. I commend her for her cooperation in this Vishram Sadan.
Friends,
India's corporate sector, private sector and social organizations have continuously contributed in strengthening the health services of the country. Ayushman Bharat PM-JAY is also a great example of this. Under this scheme, more than 2.25 crore patients have been treated free of cost. And this treatment has been done in both government and private hospitals. Out of the thousands of hospitals that are empanelled with the Ayushman scheme, about 10,000 are from the private sector.
Friends,
This partnership between the public and private sectors is contributing to the unprecedented expansion of medical infrastructure and medical education. Today, when our emphasis is on setting up at least one medical college in every district of the country, the role of the private sector is also very important. Major reforms in the governance of medical education have been undertaken to give impetus to this partnership. It has become easier to open private medical colleges in India after the formation of the National Medical Commission.
Friends,
There is a saying in our country that दान दिए धन ना घटे, नदी ना घटे नीर i.e., donation does not reduce money, so does water in a river. Therefore, the more service you do, the more you donate, your wealth will also increase. In a way, the charity we give, the service we serve, only leads to our progress. I believe Vishram Sadan in Jhajjar, Haryana, is also emerging as a Vishwas Sadan (trust house). This Vishram Sadan also acts as Vishwas Sadan. It will inspire other people of the country to build more such Vishram Sadan. The central government is also making efforts on its part that night shelters are made in all the AIIMS and those under construction.
Friends,
If the patient and his relatives get some relief, then their courage to fight the disease also increases. Providing this facility is also a kind of service. When the patient gets free treatment under the Ayushman Bharat scheme, it is a service to him. It is because of this service that our government has taken steps to reduce the prices of about 400 cancer medicines. It is this service due to which medicines are being given to the poor at very cheap and nominal rates through the Jan Aushadhi Kendras. And the middle class families, who sometimes have to take medicines throughout the year, are saving Rs 10,000-15,000 in a year. Attention is also being paid so that all the necessary facilities are available in the hospitals, the process of appointments is simple and convenient and there should be no difficulty in getting the appointment. I am satisfied that today many institutions like Infosys Foundation, with this spirit of service, are helping the poor and making their lives easier. And just as Sudha ji has spoken about ‘Patram-Pushpam’ in great detail and I believe it becomes the duty of all the countrymen not to let go of any opportunity to serve.
Friends,
India is moving fast towards developing a robust healthcare system in this virtuous period of independence. Work is in progress regarding setting up more health and wellness centres across villages, tele-medicine facilities through e-Sanjeevani, human resources development in the health sector, construction of new medical institutions etc. This goal is certainly huge. But if society and the government work together with full force, we will be able to achieve the target very quickly. You will note there was an innovative initiative called Self-for-Society some time back. Thousands of institutions and lakhs of people are contributing to the cause of society by joining it. We have to continue our efforts in a more organized manner, to connect more and more people and to increase awareness in future. We all have to keep working together for a healthy and wealthy future. And this will happen only with the efforts of everyone, only by the collective power of the society. I once again express my gratitude to Sudha ji and Infosys Foundation. Since I am speaking to the people of Haryana, I definitely want to tell them something else. I have been fortunate that I got to learn a lot from Haryana. I have got an opportunity to work in Haryana for a long period of my life. I have seen many governments closely. But Haryana has got a purely honest government under the leadership of Manohar Lal Khattar ji after many decades which only thinks for the bright future of Haryana all the time. I know that the media has not paid much attention to such constructive and positive issues, but whenever the performance of the governments in Haryana is evaluated, the present government will emerge as the best in the last five decades for its innovative and far-reaching decisions. I have known Manohar Lal ji for many years. But the way his talent has come to the fore as the Chief Minister, the way he continues to do various innovative programs with great enthusiasm, sometimes even the Government of India feels that one such experiment of Haryana should be implemented across the country. We have also carried out some such experiments. Therefore, when I am near the soil of Haryana and speaking to its people, I will definitely say that the way this team of Bharatiya Janata Party has served Haryana under the leadership of Manohar Lal ji, and laid the foundation with a long-term planning, it will go a long way for the bright future of Haryana. I congratulate Manohar Lal ji publicly once again today. Many congratulations to his entire team. I also thank you all very much from the bottom of my heart.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.