Ministry of Home Affairs
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurated and laid foundation stones of various development projects from Netaji Subhash Chandra Bose Island in Andaman and Nicobar Islands
Prime Minister Shri Narendra Modi has named three islands here as Shaheed, Swaraj and Subhash so that the coming generations can take inspiration that now that the country has become Independent and the responsibility lies with the younger generation and us to make an India that Netaji, Veer Savarkar and many other unknown martyrs had dreamt of
AzadiKaAmritMahotsav is being celebrated across the country, through this we want to inculcate the spirit of patriotism among the children and youth so that they can be involved in building a new and great India.
It is Modiji’s dream that India should get its rightful place in the world as a great country and our new generation should move forward in that direction
In 1943, NetajiSubhash Chandra Bose had rid this part of India from the clutches of the British for two years
This should become a very important place for patriots across the country, especially the younger generation, because it was here that Netaji hoisted the Tricolor for the first time
Andaman and Nicobar is a pilgrimmage place of the FreedomMovement in itself, the youth of the country should know, understand and see the kind of tortures our Freedom Fighters endured inKalapani
Once the younger generation sees theCellular Jail, where Veer Savarkar, Bhai Parmanand and Sanyal lived, they will come to know what cost has been paid for a free India
If we want to dedicate our life for the development, progress and pride of India, then no one can stop us, and, this is our goal during theAzadiKaAmritMahotsav
Seeing Netaji and his life, it is felt that injustice was done to Netaji, he did not get as much importance as he deserved
For years, attempts were made to belittle many well-known leaders of theIndependence Movement and their contributions
SardarSahab also did not get as much respect as he should have received after Independence
The Indian Republic could not have existed without the work of Sardar Patel who brought the more than 550 princely states within India in less than a year and a half
Today in Kevadiya, the world's tallest statue of Sardar Sahab has been installed by Shri Narendra Modi, and people from all over the world come to see it
16 OCT 2021 7:29PM by PIB Delhi
Where SubhashBabu had hoisted the flag, Shri NarendraModi has made the same place a huge tourist destination as well as a place to instill patriotism on 75 years of independence by placing a very big Tricolor
Prime Minister Shri NarendraModi has also announced the celebration ofSubhashBabu's birthday on 23rd January as ParakramDiwas across the country
Manipur was under British occupation for a long time but the Freedom Fighters of Manipur always fought hard againstntheBritishers
Maharaja KulchandraDhwaja Singh and 22 freedom fighters were sent to Kala Pani and placed on an island Mount Harriet, in their memory we would like to honour their contribution by naming Mount Harriot as Mount Manipur
Prime Minister Shri NarendraModi has always honored those who fought for the country, when the Modi government came to power in 2014, for years our Three Armed Forces were demanding ‘One Rank, One Pension’ but no government fulfilled it
TheModi government fulfilled the demand of ‘One Rank, One Pension’ in one go, it is not a question of money, but it is a question of the Government thinking about those who care for the country
Those who spend the best years of their life in minus 43 degrees celsius to 43 degrees celsius temperatures on the borders of the country, those who live in water and in the air, their families should know that their son, husband or father protect the country and the country also cares for them and Shri NarendraModi has converted this feeling into action
In Andaman and Nicobar Islands 14 projects worth Rs. 299 crore have been inaugurated and foundation has been laid of 12 projects worth Rs 643 crore, the government is starting development work of about Rs 1,000 crore in a small area of ​​Andaman Islands from today
The Modi government has decided to name the bridge which has been inaugurated today, as Azad Hind Fauj Bridge, every person passing through this bridge will be paying tribute to Netaji's 35,000 km journey, his courage and his valour
An AYUSH hospital has been built and 49 Wellness Centers cum Help centers have been constructed, for 75 years this need was not fulfilled, I am very happy that the Modi government is fulfilling it today
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah today inaugurated and laid foundation stones of various development projects from theNetajiSubhas Chandra Bose Island in Andaman and Nicobar Islands.Shri Amit Shah also conducted an aerial survey of Rani LaxmibaiDweep, ShaheedDweep Eco Tourism Project, SwarajDweep Water Aerodrome and other development projects. Several dignitaries including the Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands, Admiral (Retd) DK Joshi and the Union Home Secretary were also present on the occasion.
Shri Amit Shah in his address on the occasion said that he is very thrilled to be here and it is natural because for the years that we fought against the British to liberate the country, its full Swaraj may have been achieved in 1947, but in 1943NetajiSubhash Chandra Bose had freed this part of India from the clutches of the British for two years. He said that for patriots across the country, especially the younger generation, this should become a very important place, because it was here for the first time that Netaji had spent two nights and it was here for the first time that Netaji had hoisted the Tricolor.
The Union Home Minister said that we are celebrating the AmritMahotsav of Azadi across the country and through the celebrations we want to inculcate the feeling of patriotism among the youth and on the basis of this they should engagedin building a new and great India and the dream that Modiji has. We have seen that India should get its rightful place by becoming great in the world, our younger generation should move forward in that direction.
Shri Amit Shah said that Andaman and Nicobar in itself is a place of the Freedom Movement and our youth should know, understand and see the sufferings of those who were punished in the Island, which was known asKalapani.The younger generation will see this cellular jail, where Veer Savarkar lived for ten years, Bhai Parmanand lived, Sanyal lived, and then they will know how much they sacrificed for a free India in which we live today. He said that until someone visits the Cellular Jail and sees the depiction and description of the tortures, one cannot imagine that even after suffering so much of torture, our Freedom Fighters continued to fight for freedom.
The Union Home Minister said that there is a feeling of inspiration as soon as one visits this place during the Azadi Ka Amrit Mahotsav and even today the message of Veer Savarkar and Netaji Subhash Chandra Bose mingles in the air here. He requested the youth from across the country to visit Andaman and Nicobar once and definitely visit this pilgrimage site of the Freedom Struggle.Shri Shah said that Prime Minister Narendra Modi has named three islands here as Shaheed, Swaraj and Subhash, so that the coming generations can be inspired that now that the country has attained Independence they can be inspired by Martyrs such as Netaji, Veer Savarkar and many other unknown and unknown martyrs. The responsibility of making the India of our dreams lies with the younger generation.He said that we do not have the chance to fight for freedom, but no one can snatch our chance to live for the country and if we want to dedicate our life for the development, progress and glory of India, then no one can stop us.
Shri Amit Shah said that the Amrit Mahotsav of Freedom is being celebratedwhen we are also celebrating the 125th birth anniversary of Subhash Chandra Bose. It is during this year that I have come here, where on 30th December 1943, Subhash Babu, breathing the free air of a free India, unfurled the Tricolor. He said that learning from Netaji and his life, it is felt that injustice has been done to Netaji. The bright pole star in the history of the Freedom Movement, Netaji did not receive as much importance as he should have. For years, attempts were made to downplay many well-known leaders of the Independence Movement and their contributions.But now the time has come that everyone should find their proper place in history, those who contributed and sacrificed their lives, they should find their proud place in history, and that is why Prime Minister Modi decided to name this island after Netaji Subhash Chandra Bose.
The Union Home and Cooperation Minister said that similar injustice has been done to Sardar Patel. The Indian Republic today would not have been possible if Sardar Patel had not made more than 550 princely states a part of India in less than a year and a half. The British did what they had to do by freeing everyone, but Sardar Patel completed the task of bringing all the princely states within the Indian Union and creating a strong India. Sardar Saheb also did not receive the same respect as he should have received after Independence. But history repeats itself, no matter how much injustice is done to anyone, good work is never hidden and today in Kevadia, the world's tallest statue of Sardar Saheb has been installed by Narendra Modi, which people from all over the world come to see.
Shri Amit Shah said that SubhashBabu and Sardar Patel were two such personalities of the Freedom Movement. Today, the whole country should remember Subhash Babu with respect, and that is why Shri Narendra Modi on the occasion of 75years of Independence has made the place where Subhash Babu had hoisted the flag, as a huge tourist destination by placing a very big Tricolor and has also made it into acenter for the awakening of patriotism.In the coming days, we are going to develop this island too and will build a grand memorial for Subhash Babu. Prime Minister Shri Narendra Modi had also announced that Subhash Babu's birthday on 23 January will be celebrated as Parakram Diwas and governments across the states and the Central Government are celebrating Parakram Diwas.
The Union Home Minister said that Subhash Babu was a brilliant student who became an ICS officer and becoming an ICS officer in those days meant ensuring luxuries, but SubhashBabu had studied with a different purpose.He did not pass the ICS exam to work under the British, but instead had become an ICS officer for uprooting the British and throwing them out. He did not accept the job of the British even after topping the ICS examination, entered politics, became the Mayor of Calcutta, twice became the Congress President, then there were differences in the strategy of the Congress, left the Congress and formed the Forward Bloc and became a part of the FfreedomMovement and began a new chapter. SubhashBabu was under house arrest in Calcutta during the World War II, but slipped from under British watch, and from there a journey called the Great Escape began. From Calcutta to Peshawar, Peshawar to Moscow and from there to Berlin, SubhashBabutraveled 7,275 kms by car. The fire and flame of patriotism was lit, and the desire to achieveSwaraj, made him reach Berlin after evading the British. SubhashBabu made a submarine journey of 27,000 km from Germany to Indonesia, from there to Japan and then to Singapore. The Indian National Army (Azad Hind Fauj) was formed in an effort to achieve Independence, radio stations were started and Independent India was established by the Indian National Army on this island.It was recognized by the Government of Japan.He tried to achieve freedom through such a big struggle against the British, under whose rule the Sun never set. Can we forget those efforts of SubhashBabu, can we give second level status to the patriotism of SubhashBabu, should he not have a proud place in the history of Independence, should generations to come not be inspired by his personality for thousands of years, thus preserving his memory in a proud manner and should we not placeSubhashBabubefore the country and the world? Now the time has come, to give SubhashBabu his rightful place in the country.The decision taken by Shri NarendraModito celebrate Subhash Chandra Bose’s birthday as ParakramDiwas, to celebrate SubhashBabu by hoisting the Tricolor at the same place, where he hoisted it first are such efforts. Also to to pay tribute to his workby naming this island after him as the Subhash Chandra Bose Dweep so that his name is cherished for ages, so that many generations to come will not forget SubhashBabu.
Shri Amit Shah said hat today another important task is being done during the AzadiKaAmritMahotsav. He said that Manipur had a significant contribution in resisting the British in the entire Northeast during the 1857 Revolution and also in 1891. Manipur never gave up and the people there continued to fight. Manipur was the only state that had implemented its own constitution. The Union Home Minister said that though Manipur was under British occupation for a long time, the Freedom Fighters of Manipur always fought the British tooth and nail in battle. Manipuri war hero YuvrajTikendrajit and General Thangal were publicly hanged in Fida, Imphal. The British thought that by hanging them, they had crushed the Freedom Movement, but it did not happen. After that Maharaja KulchandraDhwaja Singh and 22 freedom fighters were sent to Kala Pani and they were kept here on Mount Harriet, an island. The Union Home Minister said that today in his memory, we would like to honor his contribution by naming Mount Harriet as Mount Manipur. Shri Shah said that the Manipur government also wants to build a memorial here, this memorial will inspire tourists, the youth and the younger generation across the country on how to fight with limited resources. They still fought a battle in which defeat was certain and it was also certain that either the death penalty or the punishment of Kala Pani would be handed out.Those who died and those who survived came here and were imprisoned. Shri Amit Shah said that it is this spirit of freedom that has given us a free India and we can never forget them. The Union Home Minister said that Prime Minister NarendraModi has always worked to honour those who fought for the country. When the Modi government came to power in 2014, for years our three Armed Forces were demandingOne Rank One Pension, but no government had fulfilled this demand. The NarendraModi government fulfilled the demand of One Rank One Pension in one stroke. He said that it was not a question of money, but a question of the beliefthat the government of the country should worry about the one who cares for the country. Those who spend the best years of their life in minus 43 degrees celsius to 43 degrees celsius temperatures on the borders, those who live near rivers and face the winds, their families know that their sons, husbands or fathers protect the country. So the country also cares for them. Shri NarendraModihas given shape to this sentiment.
The Union Home and Cooperation Minister said that 14 projects worth Rs 299 crore and foundation stones of 12 projects worth Rs 643 crore have been inaugurated in Andaman and Nicobar Islands today. The Modi government is beginning development work of about Rs 1,000 crore in a small area of Andaman Islands today. Shri Amit Shah said that the Modi government has decided to name the bridge which was inaugurated today as Azad Hind Fauj Bridge. He said that every person passing through this bridge would go from one end to the other paying homage to Netaji's 35,000 kms journey, his courage and his valour. Shri Shah said that the work done for water supply, sanitation and health, these three are important things related to health. It is very important to have good and pure water, sanitation, health care and health tests. Shri Amit Shah said that a new facility has been started here for heart patients, in which angioplasty can also be done and pacemakers can also be installed. Along with this, an AYUSH hospital has also been built here and 49 Wellness Centers cum help Centers have been set up. He said that this need was not fulfilled for 75 years, and he is very happy that the NarendraModi government is going to fulfillthem today.Shri Amit Shah said that I have also come today after conducting an aerial survey and have made some decisionsand they would be announced after administrative decisions are taken care of.
The Union Home and Cooperation Minister said that the Andaman and Nicobar Lighthouse is a great pilgrimage for freedom lovers and now that it should become a place of pilgrimage for the younger generation, we have decided and resolved to provide excellent facilities here. He said that we will build a memorial for Subhash Babu in the Andaman and Nicobar Islands so thathe country remembers the glory and valour of Subhash Babu for ages to come.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফ্যার্স অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা লৈবা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ঈথত্তগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে
হৌজিক ভারত নীং তম্লে অমদি নেতাজি, বীর সাবরকর অমসুং শকখঙখিদ্রবা অথৌবা কয়ানা মঙলমবা ভারত অদু ওইহন্নবগী থৌদাং নহা মীরোল অমদি ঐখোয়দা লৈ হায়বা ৱাফমসিদা তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মফমসিগী ঈথৎ অহুমবু সহীদ, স্বরাজ অমসুং সুভাস হায়না মিংথোল্লে
লৈবাক শিনবা থুংনা অজাদি কা অম্রুত মহোতসব পাঙথোক্লি, মসিগী খুত্থাঙদা অঙাঙ অমসুং নহাশিংনা অনৌবা অমদি অথোইবা ভারত অমা শেমগৎপদা শরুক য়াবা ঙম্নবা মখোয়গী মফমদা লৈবাক নীংবগী ইহুল হাপ্পা পাম্লি
মালেমসিদা ভারতকী মফম অমা অথোইবা লৈবাক অমা ওইনা কন্দুনা থমবা হায়বসি মোদীজীগী মঙলান্নি অদুগা ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলনা মায়কৈ অসিদা চঙশিনগদবনি
১৯৪৩দা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা ভারতকী মফম অসিবু ব্রিতিসকী খুবাম্নুংদগী চহি অনি মনীং তমহল্লম্মি
মফমসি লৈবাক পুমবগী, মরুওইনা নহা মীরোলগী ওইনা লৈবাক নীংবগী য়াম্না মরুওইবা মফম অমা ওইফম থোকই, মরমদি মফমসিদনি নেতাজিনা অহানবা ওইনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবনি
অন্দমান অমসুং নিকোবার অসি নীংতম ইহৌগী লাইফম অমনি, লৈবাকসিগী নহাশিংনা কালাপানিদা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংনা থেংনখিবা মীও
16 OCT 2021 7:29PM by PIB Imphal
সুভাস বাবুনা ফিরাল চিংখৎলমবা মফমদুবু শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অচৌবা লমকোয় লমথুংফম অমা ওইনা শেমগৎলে অমদি য়াম্না চাউবা মচু অহুমগী ফিরাল থমদুনা নীংতমবগী চহি ৭৫ সুরকপসিদা লৈবাক নীংবগী ইথিল পোক্নফম ওইহল্লে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সুভাস বাবুগী মপোক নুমিৎ জনুৱারী ২৩বু লৈবাক শীনবা থুংনা পরাক্রম দিবস হায়না পাঙথোক্নবা লাউথোকখ্রে
মনিপুর ব্রিতিশকী মখাদা মতম কুইনা লৈরম্মি অদুবু মনিপুরগী নীংতম লান্মীশিংনা ব্রিতিশশিংগী মায়োক্তা মতম পুম্নমক্তা লান্থেং চত্থরম্মি
মহারাজ কুল্লচন্দ্র ধ্বজ সিংহ অমসুং নীংতম লান্মী ২২ কালা পানিদা থারক্তুনা মাউন্ত হেরিয়ত ঈথত্তা থমখি, মখোয়বু নীংশিংবা ওইনা মাউন্ত হেরিয়তপু মাউন্ত মনিপুর হায়না মিংথোন্দুনা মখোয়গী থৌদাংবু ঐখোয়না ইকায়খুম্নরি
ইং ২০১৪দা মোদী লৈঙাক লাকপা মতমদগী হৌরগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কীদমক লান্থেংনখিবা মীওইশিংবু ইকায়খুম্নদুনা লাক্লি, চহি কয়া ঐখোয়গী লান্মী তেঙ্গলো অহুম্না ‘ৱন রেঙ্ক, ৱন পেন্সন’ দিমান্দ তৌদুনা লাকখি অদুবু লৈঙাক অমত্তনা মদুবু ফংহনখিদে
মোদী লৈঙাক্না ‘ৱন রেঙ্ক, ৱন পেন্সন’বু অমুক্তদা অয়াবা পীখি, মসি শেলগী ৱাফম নত্তে, লৈবাক্কীদমক চেকশিন্না খঞ্জরিবশিং অদুগীদমক লৈঙাক্না খল্লিবা ৱাখল্লোন্দুনি
মপুন্সিগী খ্বাইদগী মচং ওইবা মতমবু লৈবাক্কী ঙমখৈদা মাইনস ৪৩ দিগ্রী সেলসিয়সতগী ৪৩ দিগ্রী সেলসিয়সতা লৈরিবা, ঈশিংদা অমদি নোংথক্তা লৈরিবা মীওইশিংদুনা, মখোয়গী ইমুং মনুংশিংনা খঙদবদি, মখোয়গী মচা, মপুরোইবা, মপানা লৈবাকসিবু ঙাক্লিবনি অমদি লৈবাকসিনা মখোয়গীদমক্তসু চেকশিন্না খঞ্জরিবনি অমদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱাখল্লোন অসিবু থবক্তা ওন্থোকপনি
অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা লুপা করোর ২৯৯গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১৪ শঙ্গারি অমদি লুপা করোর ৬৪৩গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১২গর উরেপ উয়ুং তম্লি, ঙসিদগী হৌরগা লৈঙাক অসিনা অন্দমান ঈথৎকী পীক্লবা মফমসিদা লুপা করোর ১০০০রোমগী চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা হৌরি
ঙসি শঙ্গারিবা থোং অসিবু অজাদ হিন্দ ফৌজ থোং হায়না মোদী লৈঙাক্না মিংথোন্নবা ফিরেপ লৌরে, থোং অসি লান্দুনা চৎলিবা মীপুম খুদিংমক্না নেতাজিগী কিলোমিতর ৩৫,০০০গী খোঙচৎ, মহাক্কী থৌনা অমসুং মতিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপগা মান্নরগনি
অয়ুস হোস্পিতাল অমা অমদি ৱেলনেস সেন্তর কম হেল্প সেন্তর ৪৯ শাগৎলে, চহি ৭৫ হায়রিবা মথৌ তাবা অসি ফংহন্দনা লাকখিবনি, ঙসিদি মোদী লৈঙাক্না মসিবু ফংহনবিবসুদা ঐ য়াম্না নুংঙাই
হোম এফ্যার্স অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা লৈবা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস ঈথত্তগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমদি উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। শ্রী অমিত সাহনা রানি লক্ষ্মীবাই দ্বীপ, সহীদ দ্বীপ ইকো তুরিজম প্রোজেক্ত, স্বরাজ দ্বীপ ৱাতর এরোদ্রোম অমদি অতৈ চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং নোংথক্তগী য়েংশিনখি‍। অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথৎকী লেফ্তনেন্ত গভর্নর, এদমিরেল (রিতাইয়র্দ) দি.কে. জোসি অমসুং কেন্দ্রগী হো সেক্রতরী য়াওনা তোঙান তোঙানবা দিগ্নিতরীশিংনা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙবদা শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখিবদা মফমসিদা লাকপদা মহাক্কী পুক্নিংদা মথুম মরাং হৌই অমদি মসি মহৌশানি মরমদি ঐখোয়না লৈবাকসিবু মনীং তমহন্নবা ব্রিতিশশিংগী মায়োক্তা লান্থেংনখি, লৈবাকসিনা মপুং ফানা মনীং তমবা ১৯৪৭দা ফংলবসু, নেতাজি সুভাস চন্দ্রনা ১৯৪৩দা ভারতকী শরুক অসিবু চহি অনি ব্রিতিশশিংগী খুবাম্নুংদগী মনীং তমহনখি‍। মফমসি লৈবাক পুমবগী, মরুওইনা নহা মীরোলগী ওইনা লৈবাক নীংবগী য়াম্না মরুওইবা মফম অমা ওইফম থোকই, মরমদি মফমসিদনি নেতাজীনা অহিং অনি লেনখিবা অমদি মফমসিদনি নেতাজীনা অহানবা ওইনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা‍।
লৈবাক শিনবা থুংনা অজাদি কা অমৃত মহোতসব পাঙথোক্লি, মসিগী খুত্থাঙদা অঙাঙ অমসুং নহাশিংনা অনৌবা অমদি অথোইবা ভারত অমা শেমগৎপদা শরুক য়াবা ঙম্নবা মখোয়গী মফমদা লৈবাক নীংবগী ইহুল হাপ্পা পাম্লি‍। মালেমসিদা ভারতকী মফম অমা অথোইবা লৈবাক অমা ওইনা কন্দুনা থমবা হায়বসি মোদীজীগী মঙলান্নি অদুগা ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলনা মায়কৈ অসিদা চঙশিনগদবনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি‍।
অন্দমান অমসুং নিকোবার অসি নীংতম ইহৌগী মফম অমনি অমদি লৈবাকসিগী নহাশিংনা কালাপানিদা মীয়াৎ তাখিবা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংনা থেংনখিবা মীওৎ মীনৈশিং খঙফম অমদি উফম থোকই‍। নহা মীরোলসিনা বীর সাবরকরনা চহি তরা লৈখিবা, ভাই পর্মানন্দ অমসুং সনয়ালনা লৈরমবা সেলুলর জেল অমুক্তং উরবদি ঙসি ঐখোয়না হিংলিবা নীংতমবা ভারত অসিগীদমক মখোয়না কয়া য়াম্না কত্থোকখিবগে হায়বা খঙগনি‍। কনাগুম্বা অমনা সেলুলর জেলদা চৎত্রিফাওবা অমদি মফমসিগী মীওৎ মীনৈগী মওং মতৌশিং উদ্রিফাওবদি ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংনা অসুক য়াম্না মীওৎ মীনৈ থেংনরবা ফাওবা নীংতম লান্থেং মখা চ্ত্থখিবগী থৌনা ৱাখলনা শাগৎপা ঙম্লোই‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা অজাদি কা অমৃত মহোতসব মনুংদা কনাগুম্বনা মফমসিদা চৎপদা পুক্নিং থৌগৎপগী ইহুল অমা ফাওই অমদি ঙসিসু বীর সাবরকর অমসুং নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী পাউজেলশিং মফমসিগী মালংদা তিন্দুনা লৈরি‍। মহাক্না লৈবাক্কী নহাশিংবু অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা অমুক্তং ওইরবসু চৎনবা অমদি নীংতম ইহৌগী লাইফম অসিবুসু য়ৌশিল্লম্নবা মহাক্না হায়খি‍। তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংবু লৈবাকসিনা হৌজিক নীংতমবা ফংলিবা অমদি নেতাজী, বীর সাবরকর অমদি অতৈ শকখঙদ্রবা অথৌবা কয়াগী পুন্সি ৱারীশিংনা মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঈথৎ অহুমবু সহীদ, স্বরাজ অমসুং সুভাস হায়না মিংথোল্লে হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। ঐখোয়না পাম্লিবা ভারত অসি ওইহল্লক্নবগী থৌদাং নহা ওইরিবা মীরোলসিদা লৈ‍। ঐখোয়না নীংতম লালহৌদা শরুক য়ারুবগী তাঞ্জা ফংদ্রবসু ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক হিংনবগী তাঞ্জাদুদি কনানসু মুনবা ঙম্লোই অমদি করিগুম্বা ঐখোয়না চাওখৎপা, খোঙজেল অমসুং ভারতকী মিংচৎকীদমক ঐখোয়গী পুন্সিবু কত্থোকপা পাম্লবদি কনানসু ঐখোয়বু থিংবা ঙম্লোই‍।
ঐখোয়না সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মকোক কুমওন পাঙথোকপগা লোয়ননা নীংতম্বগী অমৃত মহোতসবসু পাঙথোক্লি হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। দিসেমবর ৩০, ১৯৪৩দা সুভাস বাবুনা নীংতমবা ভারতকী মনিং তম্বা নুংশিৎপু নীংশা হোনখিবা, মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা মফমসিদা অসিগুম্লবা চহিসিদা ঐনা লাক্লি‍। নেতাজীগী পুন্সি নৈনরুবদা মহাক্কী মফমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনখিদ্রে হায়না খল্লি‍। নীংতম ইহৌগী অরংবা পোল স্তার ওইরিবা নেতাজীনা ফংফম থোকপা মরুওইবা মফম ফংখিদে‍। চহি কয়া নীংতম ইহৌগী নীংথিনা শকখঙনরবা লুচিংবশিং অমসুং মখোয়গী থৌদাংবু শিংথানবিদনা লাক্লি‍। হৌজিক্তি পুৱারীগী লামায়দা মখোয়গী চপ চাবা মফম কন্নবা মতম ওইরে, মখোয়গী মপুন্সি কত্থোকখিবা অমদি থৌদাং চাউনা লৌখিবা মীপুম খুদিংমক পুৱারীদা চপ চাবা মফম থমবিগদবনি, অমদি মরম অসিননি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ঈথৎ অসিবু নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মিংদা থোন্নবা ফীরেপ লৌরিবা‍।
মতৌ অসুম্না সরদার পতেলগী মফমদসু অচুমবা ৱায়েল ফংহনখিদে হায়না হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি‍। চহি অমা মখায় য়ৌদবা মতমগী মনুংদা নীংথৌ পানবা লৈবাক ৫৫০ হেনববু ভারতকী লৈয়াৎনুংদা পুশিল্লকখিবা সরদার পতেলগী থৌদাং য়াওদ্রবদি ইন্দিয়ন রিপব্লিক অসি লৈরম্লোই‍। ব্রিতিশশিংনা পুম্নমক মনীং তমহল্লমখি, অদুবু সরদার পতেলনা নিংথৌ পানবা লৈবাক পুম্নমকপু ইন্দিয়ন য়ুনিয়ন্দা পুনশিল্লকপগী থবক মপুং ফাহন্দুনা মপাঙ্গল কল্লবা ভারত অমা শেমখি‍। নীং তম্লবা মতুংদা মহাক্না ফংফম থোকপা ইকায়খুম্বা অদু সর্দার সাহবনা ফংখিদে‍। অদুবু পুৱারীনা অমুক হল্লক্তুনা অচুমবা ৱায়েল ফনা ফংহনখিদ্রবসু ঙসি কেবরিয়াদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা সরদার সাহবকী মীতম খিনখ্রে, অমদি মালেমগী মফম পুম্বদগী মীওইশিংনা মসিবু য়েংবা লাক্নরি‍।
শ্রী অমিত সাহনা সুভাস বাবু অমসুং সরদার পতেলবু নীংতম ইহৌগী ইকায়খুম্নবা মতিক চানা ফংখিদ্রবা মীওই অনিনি হায়না হায়খি‍। ঙসি লৈবাক পুমবনা সুভাস বাবুবু ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা নীংশিংনরি, অদুগা মরম অসিননি সুভাস বাবুনা ফিরাল চিংখৎলমবা মফমদুবু শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অচৌবা লমকোয় লমথুংফম অমা ওইনা শেমগৎলে অমদি য়াম্না চাউবা মচু অহুমগী ফিরাল থমদুনা নীংতমবগী চহি ৭৫ সুরকপসিদা লৈবাক নীংবগী ইথিল পোক্নফম ওইহল্লিবসি‍। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা ঐখোয়না ঈথৎ অসিবুসু শেমগৎকনি অমদি সুভাস বাবুগী অচৌবা নীংশিং খুফম অমা শেমগৎকনি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সুভাস বাবুগী মপোক নুমিৎ জনুৱারী ২৩বু করাক্রন দিবস হায়না পাঙথোক্লগনি হায়না লাউথোকখিবগা লোয়ননা স্তেত অমসুং কেন্দ্র লৈঙাকশিংনা পরাক্রম দিবস পাঙথোক্নরি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা সুভাস বাবু আই.সি.এস. ওফিসর ওইখিবা য়াম্না মহৈ মশিং হৈবা মহৈরোই অমা ওইখি অমদি মতমদুদা আই.সি.এস. ওফিসর অমা ওইবা হায়বসি অরং অরাক্কী পুন্সিনি, অদুবু সুভাস বাবুনা তোঙানবা পান্দম অমগী মখাদা লাইরিক তমখিবনি‍। মহাক্না আই.সি.এস. চাংয়েং ব্রিতিশকী মখাদা থবক তৌনবা মায় পাকখিবা নত্তে, মদুগী মহুত্তা ব্রিতিশবু মরু ফুক্তুনা লৈবাকসিদগী তান্থোকখিনবা আই.সি.এস. ওফিসর ওইখিবনি‍। আই.সি.এস. চাংয়েং মকোক থোংনা মায় পাক্লবফাওবদা মহাক্না ব্রিতিশনা পীরকপা থবক লৌদনা রাজনিতীদা খোঙদাদুনা কলকতাগী মেয়র ওইখি, কংগ্রেস প্রসিদেন্ত অনিরক ওইখি, অদুদগী কংগ্রেসকী লাল্লোংদা খেন্নবা ৱাফম লাকপদগী তোক্লক্তুনা ফোর্ৱার্দ ব্লোক শেমখি অমদি নীংতম ইহৌগী শরুক অমা ওইরক্তুনা অচৌবা পন্দুপ অমা হাংদোকখি‍। মালেমগী অনিসুবা লাঞ্জাও মনুংদা সুভাস বাবু কলকতাদা ময়ুমদা ফাজিন্দুনা থমখি, অদুবু মহাক্না ব্রিতিশকী মীৎয়েঙদগী লিত্থোক্তুনা অচৌবা নান্থোকপগী খোঙচৎ হৌখি‍। কলকতাদগী পেসাৱর, পেসাৱরদগী মোস্কো অমদি মফমদুদগী বর্লিন ফাওবা সুভাস বাবুনা কিলোমিতর ৭,২৭৫ কারদা চৎখি‍। মরৈবাক নীংবগী মৈরীনা চুদুনা নীংতমবা ফংনবগী অপামবনা মহাকপু ব্রিতিশতগী থৈদুনা বর্লিন য়ৌহনখি‍। সুভাস বাবুনা জর্মনীদগী ইন্দোনেসিয়া ফাওবা কিলোমিতর ২৭,০০০কী সবমেরিনগী খোঙচৎ চৎখি, মফমুদুদগী জপান অমদি সিঙ্গাপোরদা চৎখি‍। ইন্দিয়ন নেসনেল আর্মী (অজাদ হিন্দ ফৌজ) নীংতমবা তান্নবগী পান্দমগা লোয়ননা লিংখৎখি, রেদিও স্তেসনশিং চলাইখি অমদি ইন্দিয়ন নেসনেল আর্মীনা ঈথৎ অসিদা মনীং তম্বা ভারত লিংখৎখি‍। মদুবু জপান লৈঙাক্না শকখঙখি‍। মহাক্না কৈদৌঙৈদসু নুমিৎ তাদে হায়নরিবা ব্রিতিশকী মায়োক্তা লান হৌদুনা নীংতমবা ফংনবা হোৎনখি‍। ঐখোয়না অদুগুম্বা সুভাস বাবুনা হোৎনখিববু কাউথোকপা ঙমগদ্রা, সুভাস বাবুগী মরৈবাক নীংববু হন্থবা থাক্তা থম্ফম থোকপরা, নীংতমবগী পুৱারীদা মহাক্কী চাউথোকচবা য়াবা মফম অমা থম্ফম থোক্তবরা, তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোল শিংনা মহাক্কী মওং মতৌ লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং কয়াসিদা পুক্নিং থৌগৎফম ওইরোইদরা, অদুনা মহাক্কী নীংশিং খুদমশিং চাউথোকচবগা লোয়ননা ঐখোয়না সুভাস বাবুবু লৈবাকসিগী অমদি মালেমগী মাঙদা থাংদোকফম থোক্তবরা? হৌজিক্তি সুভাস বাবুবু লৈবাকসিদা মহাক্কী ফংফম থোকপা মফম পীবা মতমদু ওইরে‍। সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক নুমিৎপু পরাক্রম দিবস হায়না পাঙথোক্নবা, সুভাস বাবুবু মহাক্না অহানবা ওইনা ফিরাল চিংখৎলমবা মফমসিদা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখত্তুনা নীংশিংনবা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ফিরেপ অসি মায়কৈ অসিদা থাংজিল্লকপা খোঙথাঙ অমনি‍। চহি কয়া মহাক্কী মমনিং শোন্নহৌনবা, তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংনা সুভাস বাবুবু কাউদনবা ঈথৎ অসিবু মহাক্কী মমিং লৌদুনা থোন্দুনা মহাক্কী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচনবা থৌরাংনি‍।
ঙসি অজাদি কা অমৃত মহোতসব মনুংসিদা অতোপ্পা মরুওইবা থৌদা অমসু পাঙথোক্লি হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। অৱাং নোংপোক পুমবদা ১৮৫৭গী লালহৌ অমসুং ১৮৯১গীদসু ব্রিতিশশিংবু থেংনবদা মনিপুরনা মশক থোকপা থৌদাং লৌখি‍। মনিপুরনা কৈদৌঙৈদা পুক্নিং হনখিদে অমদি মফমদুগী মীয়াম্না লান্থেং মখা চত্থদুনা লাকখি‍। মনিপুর মশাগী সংবিধান শেমজখিবা অমত্তা ঙায়রবা স্তেতনি‍। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খিবদা মনিপুর মতম শাংনা ব্রিতিশকী মখাদা লৈরম্লবসু মনিপুরগী নীংতম লান্মীশিংনা মতম পুম্নমক্তা ব্রিতিশশিংগী মায়োক্তা ইচঙ থৌনা লান্থেং চত্থখি‍। মনিপুরগী লানগী অথৌবা য়ুবরাজ তিকেন্দ্রজিত অমসুং জেনেরেল থাঙ্গাল ইম্ফালগী ফৈদাপুংদা মীয়াম মাঙদা থৌরী য়ান্দুনা হাৎখি‍। মখোয়বু থৌরী য়ান্দুনা হাৎপনা নীংতম ইহৌ নমথবা ঙমগনি হায়না ব্রিতিশশিংনা খনখি অদুবু মদু ওইখিদে‍। মদুগী মতুংদা মহারাজ কুলচন্দ্র ধ্বজ সিংহ অমদি নীংতম লান্মী ২২ কালা পানিদা থারক্তুনা মাউন্ত হেরিয়ত ইথত্তা থমখি‍। ঙসি মহাকপু নীংশিংবা অমদি ইকায় খুম্নবা ওইনা ঐখোয়না মাউন্ত হেরিয়তপু মাউন্ত মনিপুর হায়না মিংথোল্লে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি‍। মনিপুর লৈঙাক্না মফমসিদা নীংশিং খুভম অমা শাবা পামদুনা লাকখিবনি, হা্ররিবা খুভম অসিনা লম কোয়বশিং, লৈবাক শিনবা থুংবদগী নহা অমসুং নহা মীরোলশিংবু কমদৌনা অকক্নবা মচাক খরনা লান্থেংনগদগে হায়বা ৱাফমসিদা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। মায়থিগনি হায়বা খঙলবসু, মায়থিরবা মতুংদা শিবগী চৈরাক নৎত্রগা কালাপানিদা থাগনি হায়বা খঙলবসু মখোয়না লান শোক্নখি‍। লান্ফমদুদা হিংহৌবশিং মফমসিদা পুরক্তুনা কৈশুমশঙদা থমখি‍। অসিগুম্বা নীং তমবগী ইহুল অসিননি ঙসি ঐখোয়দা মনীং তমবা ভারত অমা পীরম্লিবসি অমদি ঐখোয়না মখোয়বু কৈদৌঙৈদা কাউথোক্লোইদবনি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কীদমক লান্থেংনখিবা মীওইশিংবু ইকায়খুম্নদুনা লাক্লি‍। ইং ২০১৪দা মোদী লৈঙাক লাকপা মতমদুদা চহি কয়া ঐখোয়গী লান্মী তেঙ্গলো অহুম্না ‘ৱন রেঙ্ক, ৱন পেন্সন’ দিমান্দ তৌদুনা লাকখি অদুবু লৈঙাক অমত্তনা মদুবু ফংহনখিদে‍। মোদী লৈঙাক্না ‘ৱন রেঙ্ক, ৱন পেন্সন’বু অমুক্তদা অয়াবা পীখি, মসি শেলগী ৱাফম নত্তে, লৈবাক্কীদমক চেকশিন্না খঞ্জরিবশিং অদুগীদমক লৈঙাক্না খল্লিবা ৱাখল্লোন্দুনি‍। মপুন্সিগী খ্বাইদগী মচং ওইবা মতমবু লৈবাক্কী ঙমখৈদা মাইনস ৪৩ দিগ্রী সেলসিয়সতগী ৪৩ দিগ্রী সেলসিয়সতা লৈরিবা, ঈশিংদা অমদি নোংথক্তা লৈরিবা মীওইশিংদুনা, মখোয়গী ইমুং মনুংশিংনা খঙদবদি, মখোয়গী মচা, মপুরোইবা, মপানা লৈবাকসিবু ঙাক্লিবনি‍। মরম অসিনা লৈবাকসিনা মখোয়গীদমক্তসু চেকশিন্না খঞ্জরিবনি অমদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱাখল্লোন অসিবু থবক্তা ওন্থোকপনি‍।
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খিবদা ঙসি অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা লুপা করোর ২৯৯গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১৪ শঙ্গারি অমদি লুপা করোর ৬৪৩গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১২গী উরেপ উয়ুং তম্লি‍। ঙসি মোদী লৈঙাক্না অন্দমান ঈথৎকী পীক্লবা মফমসিদা লুপা করোর ১০০০রোমগী চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপা হৌরি‍। ঙসি শঙ্গারিবা থোং অসিবু অজাদ হিন্দ ফৌজ থোং হায়না মোদী লৈঙাক্না মিংথোন্নবা ফিরেপ লৌরে‍। থোং অসি লান্দুনা চৎলিবা মীপুম খুদিংমক্না নেতাজিগী কিলোমিতর ৩৫,০০০গী খোঙচৎ, মহাক্কী থৌনা অমসুং মতিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপগা মান্নরগনি‍। ৱাতর সপ্লাই, সেনিতেসন অমসুং হকশেলগী লমদা থবকশিং পায়খৎলিবা অসি হকশেলগা মরী লৈনবা য়াম্না মরুওইবা ৱাফম্ন‍ি‍। অফবা অমদি অশেংবা ঈশিং, সেনিতেসন, হেল্থকেয়র অমসুং হেল্থ তেস্ত লৈবা য়াম্না মরুওই‍। এঞ্জিওপ্লাস্তী তৌবা য়াবা অমদি পেসমেকর হাপ্পা য়াবা থম্মোয়গী লায়না লৈবা অনাবশিংগীদমক অনৌবা ফেসিলিতী অমা হৌদোক্লে হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। মসিগা লোয়ননা অয়ুস হোস্পিতাল অমা অমদি ৱেলনেস সেন্তর কম হেল্প সেন্তর ৪৯ শাগৎলে‍। চহি ৭৫ হায়রিবা মথৌ তাবা অসি ফংহন্দনা লাকখিবনি, ঙসিদি মোদী লৈঙাক্না মসিবু ফংহনবিবসুদা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍। ঙসি ঐনা নোঙথক্তগী য়েংশিল্লুরগা লাকপনি অমদি খোঙচৎ অসিদা ফিরেপ খরা লৌরে অদুগা হায়রিবা ফিরেপশিং অদু এদমিনিস্ত্রেতিব দিসিজন লৌরবা মতুংদা লাউথোক্লগনি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍।
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খিবদা অন্দমান অমসুং নিকোবর লাইতহাউস অসি নীংতমবা পামজবশিংগী লমথুংফম অমনি অদুগা মফম অসি নহা মীরোলগী মফম ওইহনবা তাই, মফমসিদা অফবা ফেসিলিতীশিং থম্নবা ফিরেপ ঐখোয়না লৌরে‍। লাক্কদৌরিবা চহি কয়াদা সুভাস বাবুগী মিংচৎ অমদি থৌনাশিং লৈবাকসিনা নীংশিংহৌনবা অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথত্তা ঐখোয়না সুভাস বাবুগী নীংশিং খুভম অমা শেমগৎলগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।