প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী নেস্নেল মাস্তর প্লান, পি.এম. গতি শক্তি হৌদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
13 OCT 2021 3:00PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা য়াওরিবা ঐগী কলিগশিং শ্রী নিতিন গদকরি জী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল জী, শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরি জী,. শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল জী, শ্রী জ্যোতির্অদিত্য সিন্দিয়া জী, শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণব জী, শ্রী রাজ কুমার সিংহ জী, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, লেফতিনেন্ত গভর্নরশিং, রাজ্য মন্ত্রী-মন্দলগী মেম্বরশিং, ইন্দস্ত্রী কলিগশিং, অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিং, ঐগী নুংশিরবা ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচেশিংনি,
ঙসি অসি দুর্গ অস্তমীনি৷ ঙসি অসি লৈবাক শিনবা থুংনা শক্তি স্বারুপ খুরুম্নরি অমদি কন্য পুজাসু পাংথোক্নরি৷ শক্তি নিংজবগী অসিগুম্লবা থৌরম অসিদা, লৈবাক অসিগী চাওখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা য়াইফরবা থবক অসি পাংথোক্লিবনি৷
মতম অসি লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ শুরক্লবা মতমনি৷ অত্মনির্ভর ভারতকী অচেৎপা ফিরেপকা লৌইননা, ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গীদমক ভারতকী ফাউন্দেসন শেম্লি৷ পি.এম. গজি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিনা মশা মরোমদোম লেচপবা ঙম্বা ফিরেপ অসিদা ভারতকী সেল্ফ কনফিদেন্স হেনগৎহল্লগনি৷ মসিগী নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিনা ২১শুবা চহি-চাগী ভারত্তা অচৌবা শাফু অমা পীরগনি৷ মসিগী নেস্নেল প্লান অসিদগী মথংগী জেনেরেসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতীনা মোমেন্তম ফংলগনি৷ মসিগী নেস্নেল প্লান অসিনা প্লানিংদগী হৌরগা পাংথোকপা ফাওবদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা সরকারগী পোলিসীশিংদা অচৌবা শাফু অমা পীরগনি৷ মসিগী গতি শক্তী নেস্নেল প্লান অসিনা সরকারগী প্রোজেক্তশিং অপীবা মতমগী মনুংদা লোইশিন্নবগী চপ-চাবা ই-পাউ অমদি লমজিং-লমতাক পীরগনি৷
মসিগী মমিং লৈরবা গতি শক্তি কেম্পেন্দ(স্পিদ অমসুং পৱার)না মরু ওইনা খল্লিবা অসি মীয়াম, ইন্দস্ত্রী, বিজিনেস ৱার্ল্দ, মেনুফেকচরর অমসুং ভারতকী লোমীশিংনি৷ মসিনা ২১শুবা চহি-চাগী ভারত শেমগৎনবগী লম্বীদা থেংনরিবা অয়েৎ-অপন পুম্নমক লৌথোক্তুনা ভারতকী হৌজিক লৈরিবা অমদি তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংদা অনৌবা ইনর্জী পীরগনি৷ অসিগুম্লবা য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ঐনা পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল প্লান হৌদোক্নবগী খুদোংচাবা ফংজখিবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি৷
মরুপশিং,
প্রগতি মেদেনদা শারিবা ইন্তর্নেস্নেল একজিবিসন-কম-কনবেন্সন সেন্তরগী একজিবিসন হোল মরিসু ঙসি শঙ্গাখ্রে৷ মসি দিল্লীগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিগা মরী লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং অমসু ওইরি৷ মসিগী একজিবিসন সেন্তরশিং অসিনা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিং, হেন্দিক্রাফতশিং অমসুং কোতেজ ইন্দস্ত্রীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি উৎপা অমদি মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবদা মতেং পাংলগনি৷ দিল্লী অমসুং লৈবাক অসিগী প্রজা মীয়ামদা ঐনা ঐগী য়াইফ-মঙ্গোলশিং পীজরি৷
মরুপশিং,
তেক্সকী মওংদা সরকারদা কারক্লিবা প্রজাগী শেল অসি শিজিন্নবা মতমদা লুপা অমা ফাওবা মাংহল্লোইদবনি হায়বসি মতম শাংনা পাল্লম্লিবা সরকারশিংনা খঙলমদবনা মরম ওইদুনা ঐনা ইকাই খুম্নদে হায়বা ৱাহৈ অসি শিজিন্নবনি৷ মসিগুম্না অদুমক মখা চত্থখি৷ লৈবাক অসিনা মতৌ অসিগুম্না চৎকদবনি হায়না প্রজাসু চুদুনা লৈখ্রে৷ অতোপ্পা লৈবাকশিংনা চাওখৎলকপগী লম্বীদা চংশিল্লকখিবা মতমদা মখোয়দা নুংঙাইতবা ফাওরম্মী৷
মদুগী লিরবা সরকারগী এপ্রোচ অদু থনম্দুনা, ২১শুবা ভারতনা চাওখৎপরোমদা চংশিল্লক্লি৷ ঙসিগী মন্ত্র অসিদি ‘ৱিল ফোর প্রোগ্রেস’, ‘ৱার্ক ফোর প্রোগ্রেস’, ‘ৱেল্থ ফোর প্রোগ্রেস’, ‘প্লান ফোর প্রোগ্রেস’ অমসুং ‘প্রিফরেন্স ফোর প্রোগ্রেস’নি৷ অপিবা মতমগী মনুংদা প্রোজেক্তশিং অসি মপুং-ফানা লোইশিন্নবগী ৱার্ক কল্চর অমা ঐখোয়না শেমগৎখিবদা নত্তনা, প্রোজেক্তশিং অসি হৌজিক্তি মাংজৌননা লোইশিন্নবা হোৎনরি৷
মরুপশিং,
অপিকপা য়ুম অমা শারিবা প্রজা অমনা ফাওবা প্লানিং নিংথিনা তৌই৷ অচৌবা য়ুনিভর্সিতী নত্রগা কোলেজ খরা শাবা ফাওবদা প্লানিং নিংথিনা তৌরগা শারিবনি৷ মহাক্কী এক্সুান্সনগী স্কোপ অসিসু মাংজৌননা খন্ন-নৈনৈ৷ অদুবু লাইবক থিবদি, ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা মরী লৈনবা কমপ্রিহেন্সিব প্লানিংদা অশোইবা কয়া অমা ঐখোয়না থেংনরি৷ করিগুম্বা থবক মচা খরা তৌবা মতমদা, রেলৱেশিংনা মশাগী ওইবা প্লানিং তৌজবা, রোদ ত্রান্সপোর্ত দিপার্তমেন্তনা মশাগী প্লানিং তৌজবা, তেলিকোম দিপার্তমেন্তনা মশাগী ওইবা প্লানিং তৌজবা, গ্যাস নেতৱার্কনা তোঙান তোঙানবা প্লানিংগা তৌদুনা মশাগী থবক পাংথোকচবা ঐখোয়না থেংনৈ৷ অসিগুম্না, তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা তোঙান তোঙানবা প্লানশিং শেম্মী৷
লম্বী অমা শেমখিবা মতমদা, লম্বী অদু শেম-শারবা মতুংদা ইশিংগী দিপার্তমেন্ত লাকখিবা ঐখোয়না তোইনা-তোইনা উখ্রে৷ লম্বী অদু অমুক্কা হন্না ইশিংগী পাইপশিং পুননবা তৌথোক্কনি৷ মতৌ অসিগুম্না অদুমক চত্থদুনা লাক্লি৷ করিগুম্বা মতমশিংদা, লম্বীশিং শেম্লিবা মীওইশিংনা দিবাইদরশিং শেমখি৷ মদুদগীদি ত্রাফিক পুলিসনা দিবাইদরশিং অদুনা মরম ওইদুনা ত্রাফিক জামশিং থোকহল্লে হায়দুনা দিবাইদরশিং অদু লৌথোকউ হায়না হায়রক্কনি৷ অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি লৈবাক অসিদা থোকপা ঐখোয়না উখ্রে৷ অসিগুম্বা ফিভম অমদা, প্রোজেক্তশিং অসি মথং-মনাউ কাইহন্দনা থম্বা হোৎনবা মতমদা ঐখোয়না অদুক্কী মতিক হোৎনবা দরকার ওই৷ অশোইবশিং অসি চুমথোক্নবা হোৎনবদা ঐখোয়না অদুক্কী মতিক হোৎনবা দরকার ওই৷
মরুপশিং,
হায়রিবা প্রোব্লেম পুম্নমক্কী খ্বাইদগী মরু ওইবা মরম অদুদি মেক্রো প্লানিং অমসুং মাইক্রো প্লানিংগী মরক্তা চাওনা খেন্নবা লৈরিবা অসিনি৷ করম্বা দিপার্তমেন্তনা করম্বা মফমদা করম্বা প্রোজেক্ত হৌনবা শেম-শারি হায়বসি তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংনা ফাওবা খঙদে৷ অসিগুম্বা ই-পাউ অসি রাজ্যশিংনসু মাংজৌননা ফংবা ঙমদে৷ অসিগুম্বা সিলোশিং অসিনা মরম ওইদুনা, দিসিজন প্রোসেস অসিসু শোকহল্লে অমদি বদজেৎসু মাংহল্লে৷ খ্বাইদগী চাওবা খুদোংচাদবা অদুদি ইনর্জী শন্দোকপগী মহুৎতা, ইনর্জী খাইদোকখিবা অসিনি৷ মতুং তারকপদা মফম অসিদা করম্বা লম্বা অমা হেক্তা শারক্কদগে নত্রগা করম্বা কেনেল শাগদৌরিবগ, নত্রগা করম্বা পৱার স্তেসন অমা হেক্তা শারক্কদগে হায়বসিগী মতাংদা ঐখোয়গী প্রাইভেৎ প্লেযরশিংনা ফাওবা চপ-চানা খঙবা ঙমদে৷ মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়নসু প্লান হেন্না নিংথিনা তৌবা ঙমদে৷ হায়রিবা প্রোব্লেমনশিং অসিগী সোলুসনশিং অদুদি পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানদা লৈরে৷ মাস্তর প্লান অসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়না চত্থবা মতমদা, ঐখোয়গী রিসোর্সশিং অসিসু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নবা য়াগনি৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা পোলিতিকেল পার্তী অয়াম্বনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি প্রাইয়োরিতী পীবদগী য়াম্না লাপ্না থমখ্রে৷ মখোয়গী মেনিফেস্তোশিং ফাওবদা মদুগী মরমদা হায়দে৷ হৌজিক লৈরিবা ফিভম অদুদি লৈবাক অসিগীদমক তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপা মতমদা পোলিতিকেল পার্তী খরনা ক্রিতিসাইস তৌবা হৌরকখ্রে৷ সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগীদমক ক্বালিতী লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবনা ইকোনোমিক এক্তিবিতী লাকহল্লি, থবক্কী খুদোংচাবা য়াম্না চাওনা ফংহল্লি হায়বসি মালেম অসিনা য়ানরবা ৱাফম্নি৷ স্কিল মেনপৱার য়াওদনা ফিল্দ অমা হেক্তদা ঐখোয়না পাম্লিবা রিজল্তশিং অসি ঐখোয়না ফংবা ঙমদবা অসিগুম্না হেন্না ফবা অমদি মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওদনা ঐখোয়না মাইকৈ খুদিংমক্তা চাওখৎপা পুরকপা ঙম্লোই৷
মরুপশিং,
পোলিতিকেল ৱিল ৱাৎপগা লোইননা, তোঙান তোঙানবা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন পীনবা ৱাৎপা অমদি য়েৎনবনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তদা খ্বাইদগী চাওনা অৱাবা মাইয়োক্নৈ৷ হিরম অসিগী মতাংদা4 রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা অমদি রাজ্যশিংদা লৈরিবা লোকেল বোদীশিংগী মরক্তা তেন্সনশিং লৈবা ঐখোয়না উরে৷ মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগী ইকোনোমিক গ্রোথ লৈহনবদা মতেং ওইগদৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক্কী দিবেলপমেন্তদা অকাইবা ওইহল্লে৷ অনৌবা থৌদাং অমগা লোইননা ঐনা ২০১৪দা দিল্লীদা লাকখিবা মতমদা, প্রোজেক্ত চা কয়া অমা চহি খুজিং কয়া পন্দুনা লৈরমখি৷ লুপো কোতি কয়াগী মমল ওইগদবা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা ঐনা হকথেংননা য়েংশিনখি৷ সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং অমদি মন্ত্রালয় পুম্নমক কম্মন অমব্রেলা অমগী মখাদা ঐনা পুরকখি অমদি অয়েৎ-অপন পুম্নমক লৌথোক্নবা ঐনা হোৎনখি৷ কোওর্দিনেসন পীনবা ৱাৎপনা মরম ওইদুনা প্রোজেক্তশিং অসি থিন্থদুনা থম্লোইদবনি হায়দুনা হৌজিক্তি মীপুম খুদিংমক্কী মীৎয়েং চিংশিনবা ঙমখিবা অসিদা ঐনা অপেনবা ফাওজৈ৷ হৌজিক্তি স্কিমশিং অসি মপুং ফাহন্নবা সরকারগী কল্লেক্তিব পৱার শিজিন্নরি৷ চহি খুজিং কয়া পন্দুনা মপুং ফাবা ঙমদনা লৈরম্লিবা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা মপুং ফানা লোইশিল্লক্লি৷
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা কোওর্দিনেসন ৱাৎপনা মরম ওইদুনা ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা শেল অমসুং নত্রগা মতম মাংহন্দে হায়বসি হোজিক্তি পি.এম. গতি শক্তিনা উৎলগনি৷ পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মখাদা, লম্বীশিংদগী হৌরগা রেলৱেশিং, এভিয়েসন্দগী হৌরগা লৌউ-শিংউবা, তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমদি দিপার্তমেন্তশিংদা পুম্নমক লিঙ্ক তৌরি৷দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্না মতম চানা ই-পাউ ফংবা ঙম্নবগীদমক অচৌবা প্রোজেক্ত খুদিংমক্কী তেক্নোলোজী প্লেতফোর্ম শেমখ্রে৷ মসিগী প্রোগ্রাম অসিদা ঙসিদি রাজ্য কয়াগী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমদি রাজ্যশিংগী অতোপ্পা মীহুৎশিংনা শরুক য়ারি৷ পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসি জোইন তৌননবা প্রোজেক্তশিং অসি খোঙজেল য়াংনা চত্থনবা ঐনা রাজ্য পুম্নমক্তা হায়জরি৷ রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মসিদগী কান্নবা কয়া অমসু ফংলগনি৷
মরুপশিং,
পি.এম. গতি শক্তি মাস্তর প্লাননা গভর্মেন্ত প্রোসেসশিং অমদি মহাক্কী তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং অসি পুনশিন্নবা হোৎনবা খক্তা নত্তনা ত্রান্সপোর্তেসনগী তোঙান তোঙানবা মোদশিং পুনশিনবদসু মতেং পাংলগনি৷
মরুপশিং,
মাইনিংগী থবক চত্থরিবা মফম অয়াম্বদা রেল কন্নেক্তিবিতী লৈরমদবা হায়বসি য়াম্না কম্মন ওইরম্মী৷ হিথাংফমশিং লৈবা মফমশিংদা, হিথাংফম অদুগা শহর অদুগা শম্নবা রেল নত্রগা রোদ ফাসিলিতীশিং লৈরমখিদে হায়বসিসু ঐখোয়না উরবা ঙাক্তনি৷ হায়রিবা মরমশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা এক্সপোর্তশিং অমদি লোজিস্তিকশিং অসি মতম পুম্নমক্কী ওইনা ৱাংখ্রে৷ মসি ভারতনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিদা অচৌবা অয়েৎপা অমা ওই হায়বসি য়েৎননিংঙাই য়াওদ্রবা ৱাফমনি৷
স্তদী অমগী মতুং ইন্না, ভারত্তা লৈরিবা লোজিস্তিক কোস্ত অসি জি.পি.দি.গী চাদা ১৩গী চাংনি৷ মসি মালেম অসিদা লৈরিবা অচৌবা লৈবাকশিংদদি থোক্তে৷ লোজিস্তিক কোস্ত ৱাংবনা মরম ওইদুনা, ভারতকী এক্সপোর্ত তৌবগী কম্পিতিসন অসিনা চাওনা অকাইবা পী৷ ভারতকী এক্সপোর্তরশিংনা পোৎ-চৈশিং অসি পোৎ পুথোক্লিবা মফম অদুদগী হিথাং অদুদা য়ৌহন্নবা হোৎনবদা লুপা লাখ কয়াগী শেনফম থাদৈ৷ মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মমল অদুসু অদুক্কী মতিক ৱাংহল্লি৷ মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা মতমদা অদুক্কী মতিক ৱাংখ্রে৷ লৌউ-শিংউবগী ফিল্দদসু, মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা অদুক্কী মতিক অৱাবা মাইয়োক্নৈ৷ মরম অদুনা, ভারত্তা লম্বী-থোং শম্নবা হেনগৎহনবা অমদি অথাপ্পা মফমশিং ফাওবা লম্বী-থোং নিংথিনা শম্নহনবা অসিনা পুংফম অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইরি৷ মরম অদুনা, পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসি য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং অমনি৷
মরুপশিং,
লৈবাক অসি চাওখৎহন্নবগীদমক, ইনফ্রস্ত্রকচরগা মরী লৈননা সরকারগী দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্কী মনুংদা সীনর্জী লৈহন্নবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই অমদি মখোয়না অমনা অমগী কল্লেক্তিব পৱার অদু শিজিন্নৈ৷ চহিশিং অসিদা, মসিগী খোঙথাং অসিনা ভারত্তা মমাংগী মতমদা অমুক্তা পীখিদ্রিবা মোমেন্তম পীরি৷ হৌখিবা চহি ৭০গা চাংদম্নবা মতমদা, ঙসিগী ভারতনা মমাংগী মতমদগী হেন্না খোঙজেল য়াংনা অমদি স্কেল হেন্না ৱাংনা পাংথোক্লি৷
মরুপশিং,
ভারতকী অহানবা ইন্তরস্তেত নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন ১৯৮৭দা চৎনবা হৌখি৷ মসিগী মতুংদা, ২০১৪ ফাওবা(চহি ২৭তা), লৈবাক অসিদা কি.মি. ১৫,০০০ শাংবা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন শেমখি৷ ঙসিদি, লৈবাক অসিদা অনৌবা গ্যাস পাইপলাইনগী কি.মি. ১৬,০০০ হেনবদা থবক পাইখৎলি৷ মসিগী থবক অসি লাক্কদৌরিবা ৫-৬ অসিদা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি৷ ২০১৪ মমাংগী চহি মঙাদা, রেলৱে লাইন কি.মি. ১,৯০০ খক্তনি দবলিং তৌখি৷ হৌখিবা চহি তরেৎতা, ঐখোয়না রেলৱে লাইন কি.মি. ৯,০০০ হেন্না দব্লিং তৌখ্রে৷ কি.মি. ১,৯০০ অমসুং ৭,০০০গী খেন্নবা অদু য়েংবিয়ু! ২০১৪ মমাংগী চহি মঙাদা, রেলৱে ত্রেক কি.মি. ৩,০০০ খক্তমক মৈ পীখ্রে৷ হৌখিবা চহি তরেৎতা, রেলৱে ত্রেক কি.মি. ২৪,০০০ হেন্না ঐখোয়না মৈ পীখ্রে৷ মমাংগী মতমদা, কি.মি. ৩,০০০ মৈ পীখ্রে অমদি হৌজিক্না কি.মি. হৌজিক্না ২৪,০০০ মৈ পীখ্রে৷ ২০১৪গী মমাংদা, ত্রেক কি.মি. ২৫০ খক্তদা মেত্রো চেল্লম্মী, ঙসিদি মেত্রো অসি কি.মি. ৭০০তা চাওথোকখ্রে অমদি কি.মি. ১,০০০ শাংবা অনৌবা মেত্রো রুত্তা থবক পাইখৎলি৷ ২০১৪ মমাংগী চহি মঙাদা, পঞ্চায়ত ৬০ খক্তমক ওপ্তিকেল ফাইবরগা কন্নেক্ত তৌবা য়ারম্মী৷ হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, ঐখোয়না গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ১.৫ হেনবদা ওপ্তিকেল ফাইবর কন্নেক্ত তৌখ্রে৷ কন্নেক্তিবিতীগী ত্রেদিস্নেল মীন্স,ইনলেন্দ ৱাতরৱেজ অমদি সিপ্লেনশিং চাওথোরকপগা লোইননা, লৈবাক অসিনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাগৎলি৷ ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা ইশিংগী লম্বী মঙা খক্তমক লৈরমখি৷ ঙসিদি, ইশিংগী লম্বী ১৩ লৈবাক অসিদা মথৌ তৌরি৷ ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী হিথাংশিংদা লৈরম্লিবা বেসেল তর্নএরাউন্দ তাইম অসি পুং ৪১ হেল্লি৷ হৌজিক্তি , মদু পুং ২৭তা হন্থখ্রে৷ মতম অদু মখাতানা হন্থহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷
মরুপশিং,
কন্নেক্তিবিতীদগী হেন্দোক্তুনা, অতোপ্পা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপদা অনৌবা শাফুসু পীখ্রে৷ পৱার জেনেরেসনগী নেতৱার্ক পুম্নমকসু ত্রান্সফোর্ম তৌখ্রে অমদি ৱান নেসন ৱান পৱার গ্রিদকী রিসোল্ব অদু মংফাওনখ্রে৷ ২০১৪ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা সর্ক্যুত কি.মি. লাখ ৩গী পৱার ত্রান্সমিসন লাইনশিং লৈরম্মী, ঙসিদি মদু সর্ক্যুত কি.মি. লাখ ৪.২৫ হেনবদা হেনগৎহনখ্রে৷ ন্যু অমসুং রেনিৱেবল ইনর্জীগী তর্মশিংদা ঐখোয়না য়াম্না মর্জিনেল ওইবা প্লেয়র অমা ওইরমখি, ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা চনবা ঙমখ্রে৷ জি.দবল্যু. ১০০ হেনবগা লোইননা, ২০১৪গী মতমদা লৈরমখিবা ইন্সতোল্দ কেপাসিতীগী শরুক অহুমগী চাংরোম ভারতনা ফংবা ঙমখ্রে৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, এভিয়েসনগী মোদর্ন ইকোসিস্তেম অমা খোঙজেল য়াংনা চাওখৎলক্লি৷ এয়র কন্নেক্তিবিতী হেনগৎনবগীদমক লৈবাক অসিদা অনৌবা এয়রপোর্তশিং শারকপগা লোইননা, ঐখোয়না অহেনবা এয়রস্পেসসু হাংদোকখ্রে৷ হৌখিবা চহি অমা নত্রগা অনি অসিদা, এয়র রুত ১০০ হেন্না রিভিয়ু তৌখ্রে অমদি মখোয়গী অরাপ্পা অসিসু হন্থহনখ্রে৷ পেসেঞ্জর প্লেনশিং পাইবা থিংখিবা মফমশিংদা থম্লম্বা অথিংবা অদুসু লৌথোকখ্রে৷ মসিগী সিঙ্গল দিসিজন অসিনা শহর কয়াগী মরক্তা লৈরিবা এয়রতাইম অসি হন্থহনখ্রে৷ এভিয়েসন সেক্তর অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক, অনৌবা এম.আর.ও. পোলিসী অমা চৎনখ্রে, জি.এস.তি.গী থবক মপুং ফাখ্রে অমসুং পাইলোতশিং ত্রেন তৌখ্রে৷
মরুপশিং,
লৌমীশিং অমদি ঙামীশিংগী ইনকম হেনগৎননবগীদমক, প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিসু খোঙজেল য়াংনা চাওথোকহনখ্রে৷ ২০১৪দা, লৈবাক অসিদা মেগা ফুদ পার্ক অনি খক্তমক লৈরমখি৷ ঙসিদি, লৈবাক অসিদা মেগা ফুদ পার্ক ১৯ মথৌ তৌদুনা লৈরি৷ হৌজিক হৌজিক থম্লিবা তার্গেৎ অসিদি মশিং অসি ৪০দগী হেন্না হেনগৎহনবা অসিনি৷ হৌখিবা চহি তরেৎতা ফিশিং ক্লস্তর, ফিশিং হার্বরশিং অমদি লেন্দিং সেন্তরগী মশিং অসি ১০০দগী হেন্না হেলহনবা অসিনি৷ মশিং অসি শরুক অনি হেন্না ৱাংহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি৷
মরুপশিং,
ইহান হানবা ওইনা, দিফেন্স সেক্তরদসু থবক-থৌরম কয়া অমা পাইখৎলি৷ তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশতা দিফেন্স কোরিদোর অননি শেম-শাবগী থবক কন্না চত্থরি৷ ঙসিদি, ঐখোয়না ইলেক্ত্রোনিক্স অমদি আই.তি. মেনুফেকচরিংদা খোঙজেল য়াংনা লমজিংলিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি৷ পোইন্ত অমদা, ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং ক্লস্তর মঙা লৈখ্রে৷ ঙসিদি, ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং ক্লস্তর ১৫ শেমখ্রে অমদি মশিং অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি৷ হৌখিবা চহি খরা অসিদা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোর মরি হৌখ্রে অমসুং হৌজিক্তি অসিগুম্বা কোরিদোরশিংগী মশিং অসি দজনদা হেনগৎলক্লি৷
মরুপশিং,
প্লগ-এন্দ-প্লে ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শারকপা অসিনা খোঙথাং অসিগী খুদম অমনি, ঙসিদি মসিদা সরকার অসিনসু হোৎনরি৷ হৌজিক্তি ইন্দস্ত্রীদা প্লগ-এন্দ-প্লে ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা ইফর্ত অমা লৈরে৷ দোমেস্তিক অমসুং ফোরেন্দ ইনবেস্তরশিংনা মখোয়গী সিস্তেমশিং শেমগৎকদবনি অমদি থবক তৌবা হৌগদবনি৷ খুদম ওইনা, গ্রেতর নোইদাগী দাদ্রিদা ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীএল তাউনশিপ অমা লাক্লগনি৷ দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর অমগী খুৎথাংদা মসি নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা ভারতকী হিথাংফমশিংদা লিঙ্ক তৌরি৷ মফম অসিদা মল্তিলোদেল লোজিস্তিক হক অমা শেমগৎলগনি৷ মদুগী হেক থংননা মল্তিমোদেল ত্রান্সপোর্ত হব অমা শারগনি৷ স্তেত-ওফ-দি-আর্ত রেলৱে তর্মিনসতা ইন্তর অমসুং ইনত্র স্তেত বস তর্মিনস লৈরগনি অমদি মাস রেপিদ ত্রান্সিত সিস্তেম অমদি অতোপ্পা ফেসিলিতীশিংনা সপোর্ত তৌরগনি৷ লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা অসিগুম্লবা ফেসিলিতীশিং অসি শেমগৎতুনা, ভারতনা মালেমগী বিজিনেস কেপিতেল ওইননবগী মংলান মংলিবা অসি মংফাওনবা ঙমগনি৷
মরুপশিং,
ঐনা পনখিবা পান্দম পুম্নমক অসি অচম্বা পান্দমশিং নত্তে৷ মরম অদুনা, পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনরিবা অমদি মেথর্দশিং অসিসু মমাংগী মতমদা তৌখিদ্রিবা ঙাক্তা ওইগনি৷ অদুগা মখোয়না পি.এম.গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানদগী মেক্সিমম স্ত্রেঙ্গ ফংবা ঙমগনি৷ জে.এ.এম.(জন ধন-আধার-মোবাইল) ত্রিনিতীগী শক্তিগা লোইননা তশেং-তশেংলবা বেনিফিসরীদা সরকারগী ফেসিলিতীশিং ফংহনবদা ঐখোয়না মাই পাকখিবা অসিগুম্না, পি.এম. গতি শক্তিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিল্দদা অসিগুম্না তৌরগনি৷ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লানিং তৌবদগী পাংথোকপা ফাওবদা মসিনা হোলিস্তিক বিজন অমগা লোইননা লাক্লগনি৷ অমুক্কা হন্না, ইনিসিয়েতিব অসিগী শরুক অমা ওইননবা ঐনা রাজ্য সরকার পু্ম্নমক্তা হায়জরি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ মপুং ফারকপা অসিনা লৈবাক অসিগীদমক করিগুম্বা থবক খরা তৌবগী মতম ওইরে৷ প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াবিনবা ঐনা মীপুম খুদিংদা হায়জরি৷
মসিগী য়াম্না মরু ওইবা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াবিবগীদমক ঐনা নখোয় পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি অমদি প্রাইভেৎ প্লেয়রশিংনা প্রধান মন্ত্রী গতি শক্তি মাস্তর প্লান অসি য়াম্না চেকশিন্না নৈনরগনি হায়বসি ঐগী থাজবনি৷োংদোকচরি মসিদা মখোয়না শরুক য়াশিন্দুনা মখোয়গী তুংগী স্ত্রাতিজী অদু খন্ন-নৈনবা অমদি দিবেলপমেন্তগী অনৌবা থাক অমদা য়ৌবা ঙমগনি৷ ঐনা ৱারোইশিন পীদ্রিঙৈগী মমাংদা, নবরাত্রি কুহ্মৈগীদমক অমদি শক্তি নিংবগী থৌরমদা অসিগুম্বা থবক পাংথোকপিবগীদমক নখোয় পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি৷
হন্না-হন্না থাগৎচরি অমদি য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of PM Gati Shakti, National Master Plan for Multi-Modal Connectivity
13 OCT 2021 3:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleagues in the Union Cabinet Shri Nitin Gadkari ji, Shri Piyush Goyal ji, Shri Hardeep Singh Puri ji, Shri Sarbananda Sonowal ji, Shri Jyotiraditya Scindia ji, Shri Ashwini Vaishnav ji, Shri Raj Kumar Singh ji, Chief Ministers of different States, Lieutenant Governors, Members of the State Cabinet, industry colleagues, other excellencies and my dear brothers and sisters,
Today is Durga Ashtami. Today Shakti Swarupa is being worshiped all over the country and so is Kanya Puja. And on this propitious occasion of worshiping Shakti, auspicious work is being done to give strength to the pace of development of the country.
This period is 75 years of India's independence, the virtuous era of independence. With the resolve of AatmaNirbhar Bharat, we are building the foundation of India for the next 25 years. The PM GatiShakti National Master Plan will propel India’s self-confidence towards the resolve of self-reliance. This National Master Plan will give impetus to India of the 21st century. Next generation infrastructure and multimodal connectivity will get momentum from this national plan. This national plan will give impetus to the government policies related to infrastructure, from planning to execution. This GatiShakti National Plan will provide accurate information and guidance for the completion of the government's projects within the stipulated time-frame.
At the center of this great campaign of Gati Shakti (speed and power) are the people, the industry, the business world, the manufacturers and the farmers of India. This will provide new energy to the present and future generations of India to build the India of the 21st century, eliminating all the obstacles in their way. I am privileged that I have got the opportunity to launch the PM GatiShakti National Master Plan on this auspicious day.
Friends,
Today four exhibition halls of the International Exhibition-cum-Convention Center being built at Pragati Maidan have also been inaugurated. This is also an important step related to modern infrastructure in Delhi. These exhibition centers will go a long way in helping our MSMEs, handicrafts and cottage industries to showcase their products and expanding their reach to the global market. I convey my best wishes to the people of Delhi and the country.
Friends,
The way the government dispensation has worked in the country for decades, people’s perception of the government is all about poor quality, long delays, unnecessary hurdles and insult to public money. I am using the word insult because the successive governments were not concerned that even a single penny should not be wasted while using the public money which is given to the government in the form of taxes. It continued like this. The people had also become accustomed that the country would run like this. They used to get upset and become sad at the pace of the progress of other countries and were reconciled to the fact that nothing would change. As we saw the documentary just now, it was visible everywhere - Work In Progress signage. But the people were not sure whether that work would be completed and that too on time. The Work in Progress signage board in a way had become the symbol of distrust. How would the country progress in such a situation? Progress will be considered only when there is momentum, an impatience for speed and a collective effort.
Leaving behind that old-fashioned government approach, India of the 21st century is moving forward. Today's mantra is – ‘Will for Progress’, ‘Work for Progress’, ‘Wealth for Progress’, ‘Plan for Progress’ and ‘Preference for Progress’. Not only did we develop a work culture of completing the projects within the stipulated time frame, efforts are now being made to complete the projects before time. If today India is committed to invest maximum for building modern infrastructure, it is also taking every step so that projects do not get delayed, there are no obstacles and work is completed on time.
Friends,
Even the common man, who builds a small house, makes proper planning. When some mega university or college is built, even that is built with complete planning. The scope of its expansion is also considered in advance. But unfortunately, we notice several drawbacks in comprehensive planning related to infrastructure projects. Wherever little work has happened, we find that the railways is doing its own planning, the road transport department is doing its planning, the telecom department has its own planning, the gas network is being done with different planning. Similarly, different departments make different plans.
We have often seen that when a road was built, the water department would come after it was ready. It would again dig the road for laying water pipes. It has been going on like this. Sometimes, those who were building roads made dividers. Then the traffic police would demand its removal because it would cause traffic jams. If a circle was made at any intersection, then instead of smooth traffic there used to be chaos. We have seen this happening across the country. In such a situation, it takes a lot of effort when projects need to be synchronized. It takes a lot of effort to fix the mistakes.
Friends,
The root cause of all these problems is that there is a huge difference between macro planning and micro implementation. Different departments are not even aware which department is preparing to start which project and where. States also do not have such information in advance. Due to such silos, the decision process is also affected and there is a waste of budget. The biggest disadvantage is that instead of multiplying energy, the energy gets divided. Even our private players do not know exactly whether any road will pass through that area in future, or a canal is going to be built, or any power station is going to come up. As a result, they too are not able to plan better. The solution to all these problems lies with the PM GatiShakti National Master Plan. When we proceed according to the master plan, our resources will also be optimized.
Friends,
Infrastructure has been far from the priority of most political parties in our country. It does not even figure in their manifestos. Now the situation is such that some political parties have started criticizing the construction of the infrastructure necessary for the country. It is an accepted fact in the world that the creation of quality infrastructure for sustainable development leads to many economic activities, creating employment on a very large scale. As we cannot achieve the required results in any field without skilled manpower, similarly, we cannot make all-round development without better and modern infrastructure.
Friends,
Along with the lack of political will, the country's infrastructure development suffered the most due to lack of coordination among government departments and internecine tussle. We have seen tensions between the state governments and local bodies in this regard in states too. As a result, the projects, which should have been helpful in fuelling the economic growth of the country, become obstacles to the development of the country. Over time, these long pending projects lose their relevance and even their exigency. When I came to Delhi in 2014 with a new responsibility, there were hundreds of projects that were stuck for decades. I personally reviewed hundreds of such projects worth lakhs of crores of rupees. I brought all the departments and ministries of the government on one common umbrella platform and tried to remove all the obstacles. I am satisfied that now everyone's attention has been drawn to the fact that projects should not be delayed due to lack of coordination. Now the collective power of the government is being used to complete the schemes. Due to this many projects which have remained incomplete for decades are being completed.
Friends,
The PM GatiShakti will now ensure that India of the 21st century does not waste money or time due to lack of coordination in infrastructure projects. Under the PM GatiShakti National Master Plan, everything is being linked from roads to railways, from aviation to agriculture, various ministries and departments. A technology platform has also been prepared for every mega project so that every department has the right and accurate information on time. Today the Chief Ministers of many states and other representatives of the states are also associated with this program. I urge all the states to speed up projects to join the PM GatiShakti National Master Plan. The people of the state will also benefit a lot from this.
Friends,
The PM GatiShakti Master Plan not only seeks to bring together the government processes and its various stakeholders, but it also helps to integrate different modes of transportation. It is an extension of holistic governance. For example, the houses under government schemes for the poor have not only boundary walls, but there are facilities like toilets, electricity, water, gas connection etc. The same vision is there in the master plan for infrastructure. In the past, we have seen that special zones were announced for industries but there was no seriousness in providing connectivity or electricity-water-telecom facilities.
Friends,
It was also very common that there was no rail connectivity where most of the mining work was done. We have also seen that wherever there were ports, rail or road facilities to connect the port to the city were missing. Due to these reasons, the cost of production, exports and logistics has always been very high in India. This is, no doubt, a big obstacle in the making of a self-reliant India.
According to a study, logistics cost in India is about 13 percent of the GDP. This is not the case in the major countries of the world. Due to the high logistics cost, the competitiveness of India's exports is greatly affected. Indian exporters have to spend lakhs of crores of rupees on the cost of transporting goods to the port from the production centre. As a result, the price of their products increases astronomically. Their products become very expensive compared to other nations. In the field of agriculture also, our farmers have to suffer a lot due to this. Therefore, the need of the hour is to increase seamless connectivity and strengthen last mile connectivity in India. Therefore, the PM GatiShakti National Master Plan is a very important step. In the days to come, each type of infrastructure will support and complement the other. And I think every stakeholder will have all the reasons to get inspired to join it enthusiastically.
Friends,
The PM GatiShakti National Master Plan will also provide an analytical and decision making tool to the investors and also to all the stakeholders involved in the policy making of the country. This will help governments in drawing effective planning and policy, saving unnecessary government expenditure and entrepreneurs will also get all the information related to a project. This will also help the state governments in determining their priorities. When such a data based mechanism is in place in the country, every state government will be able to give time bound commitments to the investors. As a result, India's growing reputation as an investment destination will get a new height and a new dimension. The countrymen will get the best quality at a low cost and the youth will get many new employment opportunities.
Friends,
For the development of the country, it is imperative that there is synergy among all the government departments related to the infrastructure and they utilize each other's collective power. Over the years, this approach has given India unprecedented momentum. Compared to the last 70 years, India today is working on more speed and scale than ever before.
Friends,
The first interstate natural gas pipeline in India was commissioned in 1987. After this, till 2014, i.e. in 27 years, 15,000 km of natural gas pipeline was built in the country. Today, work is underway on more than 16,000 km of new gas pipelines across the country. This work is targeted to be completed in the next 5-6 years. In other words, we are aiming to do more work in half the time than what was done in 27 years. This speed of work is becoming the identity of India today. In the five years before 2014, the doubling of only 1,900 km of railway lines was done. In the last seven years, we have doubled more than 9,000 kilometers of railway lines. See the difference between 1,900 and 7,000 km! In the five years before 2014, only 3,000 km of railway tracks were electrified. In the last seven years, we have electrified more than 24,000 kilometers of railway tracks. Earlier 3,000 km was electrified and now 24,000 km. Before 2014, the Metro was running on only about 250 kms of track, today the Metro has been expanded to 700 kms and work is progressing on the 1,000 kms new Metro route. In the five years before 2014, only 60 panchayats could be connected with optical fiber. In the last seven years, we have connected more than 1.5 lakh gram panchayats with optical fiber. Along with the expansion of traditional means of connectivity, inland waterways and seaplanes, the country is also getting new infrastructure. There were only five waterways in the country till 2014. Today 13 waterways are functioning in the country. Before 2014, the vessel turnaround time at our ports was more than 41 hours. Now it has come down to 27 hours. Efforts are also being made to reduce it further.
Friends,
Apart from connectivity, new impetus has also been given to the construction of other necessary infrastructure. The entire network of power generation to transmission has been transformed and the resolve of One Nation One Power Grid has been realised. Till 2014, where there were 3 lakh circuit kilometers of power transmission lines in the country, today it has increased to more than 4.25 lakh circuit kilometers. Where we were a very marginal player in terms of new and renewable energy, today we have reached the top five countries of the world. With more than 100 GW, India has achieved almost three times the installed capacity which was there in 2014.
Friends,
Today a modern ecosystem of aviation is being developed rapidly. Along with the construction of new airports in the country to increase air connectivity, we have also opened up more airspace. In the last one or two years, more than 100 air routes have been reviewed and their distance has been reduced. Areas over which passenger planes were banned from flying have also been removed. This single decision has reduced airtime between many cities. In order to strengthen the aviation sector, a new MRO policy has been formulated, the work on GST has been completed and pilots have been trained.
Friends,
These efforts have convinced the country that we can work at a faster pace and realize big goals and dreams. Now both the expectation and aspiration of the country have increased. Therefore, our resolutions for the next 3-4 years have also become huge. Now the target of the country is to reduce the logistics costs, increase the cargo capacity of the railways, increase the port cargo capacity, and reduce the turnaround time of vessels. In the next 4-5 years, more than 200 airports, helipads and water aerodromes are going to be ready in the country. Our present gas pipeline network of about 19,000 kms will also be almost doubled.
Friends,
In order to increase the income of the farmers and fishermen, the infrastructure related to processing is also being expanded rapidly. In 2014, there were only two mega food parks in the country. Today 19 mega food parks are functioning in the country. Now the target is to take this number to more than 40. The number of fishing clusters, fishing harbors and landing centers has grown from 40 to over 100 in the last seven years. We are aiming to increase this by more than two times.
Friends,
For the first time, extensive efforts are being made in the defence sector as well. Work is underway on two Defence Corridors in Tamil Nadu and Uttar Pradesh. Today, we are becoming one of the leading countries in electronics and IT manufacturing rapidly. At one point, we had five manufacturing clusters. Today we have created 15 manufacturing clusters and we are aiming to double this. Four industrial corridors have been started in the last few years and now the number of such corridors is being increased to a dozen.
Friends,
The construction of plug-and-play infrastructure is an example of the approach with which the government is working today. Now there is an effort to provide plug-and-play infrastructure facilities to the industry. That is, the domestic and foreign investors just have to set up their system and start working. For example, an integrated industrial township is coming up in Dadri, Greater Noida. It is being linked to the ports of eastern and western India through a dedicated freight corridor. A multimodal logistics hub will be set up here. A multimodal transport hub will be built next to it. The state-of-the-art railway terminus will have inter and intra state bus terminus and will be supported by mass rapid transit system and other facilities. By building similar facilities in different parts of the country, India can fulfill its dream of becoming the business capital of the world.
Friends,
All these goals that I have listed are not ordinary goals. Therefore, the efforts and methods to achieve them will also be unprecedented. And they will get maximum strength from the PM GatiShakti National Master Plan. Just as we have been successful in delivering the government facilities to the genuine beneficiary faster with the power of JAM trinity i.e. Jan Dhan-Aadhaar-Mobile, the PM GatiShakti is going to do the same in the field of infrastructure. It is coming up with a holistic vision from infrastructure planning to execution. Once again, I invite all the State Governments to become part of this initiative. This is the time to mobilize, to do something for the country in this 75th year of independence. This is my request to everyone associated with this program.
I thank you all for joining this important program and I am sure that the private players will also analyse the Prime Minister GatiShakti Master Plan very closely. They can also chart their future strategy by becoming part of it and reach a new level of development. Before I pause, I wish you all the very best for the holy festival of Navratri and for this momentous work on the occasion of the worship of Shakti.
Many thanks and best wishes!