প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এক্সপ' ২০২০ ডুবাইত ইণ্ডিয়া পেভিলিয়নত হোৱা সমাৱেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
01 OCT 2021 8:57PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
এক্সপ' ২০২০ ডুবাইত ইণ্ডিয়া পেভিলিয়নলৈ স্বাগতম। এইখন এখন ঐতিহাসিক এক্সপ'। ই হৈছে মধ্যপ্ৰাচ্য, আফ্ৰিকাত আৰু দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলত অনুষ্ঠিত এনেকুৱা প্ৰথম। ভাৰত এই এক্সপ'ত এক বৃহত্তম পেভিলিয়নত ভাগ লৈছে। মই নিশ্চিত যে এই এক্সপ'ই ইউএইৰ লগতে ডুবাইৰ সৈতে আমাৰ গভীৰ আৰু ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক দীঘলীয়া পথত যাত্ৰা কৰিব। ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু আবু ধাবিৰ শাসক মহামান্য শ্বেইখ খলিফা বিন জায়েদ বিন আল নাহয়ানক ভাৰতৰ চৰকাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ হৈ অভিবাদন জনাই মই আৰম্ভ কৰিছো।
মই লগতে ইউএইৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু ডুবাইৰ শাসক মহামান্য শ্বেইখ মোহম্মদ বিন ৰাশ্বিদ আল মাকটুমক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। লগতে মই আবু ধাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিঞ্চ মোৰ ভাতৃ, মহামান্য শ্বেইখ মোহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহয়ানক মোৰ শুভকামনা জনাইছো। আমি আমাৰ নীতিগত বন্ধুত্বৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা প্ৰগতিত তেওঁ কাৰ্যকৰী ভূমিকা পালন কৰিলে। আমাৰ দুয়োখন দেশৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ কাম অব্যাহত ৰাখিবলৈ মই বাট চাই আছো।
বন্ধুসকল,
এক্সপ' ২০২০ৰ মূল প্ৰসংগ হৈছেঃ কানেক্টিং মাইণ্ডছ, ক্ৰিয়েটিং দ্য ফিউচাৰ। এই প্ৰসংগৰ উদ্যম ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ মাজতো পৰিলক্ষিত হৈছে যিহেতু আমি এখন নতুন ভাৰত গঢ়িবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছো। জকমকীয়াকৈ এক্সপ' ২০২০ৰ আয়োজন কৰা বাবে ইউএইৰ চৰকাৰকো মই অভিনন্দন জনাইছো। শতিকাত এবাৰ হোৱা মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে এই এক্সপ' মানুহৰ স্বাভাৱিক অৱস্থালৈ প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সাক্ষ্য।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ পেভিলিয়নৰ প্ৰসংগ হৈছেঃ মুক্ততা, সুযোগ আৰু বিকাশ। আজি ভাৰত হৈছে পৃথিবীৰ সবাতোকৈ মুক্ত দেশসমূহৰ অন্যতম। শিক্ষাৰ প্ৰতি মুক্ত, সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি মুক্ত, নৱোন্মেষণৰ প্ৰতি মুক্ত, বিনিয়োগৰ প্ৰতি মুক্ত। সেয়ে মই আপোনালোকক আমাৰ দেশলৈ আহিবলৈ আৰু বিনিয়োগ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আজি ভাৰত হৈছে সুযোগৰ এক ভূমি। কলা বা বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানেই হওক, তাত আৱিষ্কাৰ কৰাৰ সুযোগ, বন্ধুত্বৰ সুযোগ, প্ৰগতিৰ সুযোগ আছে। ভাৰতলৈ আহক আৰু এই সুযোগবিলাক আহৰণ কৰক। ভাৰতে আপোনালোকক সৰ্বাধিক বিকশো প্ৰদান কৰি আছে। অগ্ৰগতিৰ বিকাশ, অভিলাষৰ বিকাশ, পৰিণামৰ বিকাশ। ভাৰতলৈ আহক আৰু আমাৰ বিকাশৰ কাহিনীত অংশ হওক।
বন্ধুসকল,
ভাৰত ইয়াৰ স্পন্দনশীলতা আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে বিখ্যাত। আমাৰ বেলেগ বেলেগ সংস্কৃতি, ভাষা, খাদ্য, কলা-সংগীত আৰু নৃত্যৰ ধৰণ আছে। এই বৈচিত্ৰ্য আমাৰ পেভিলিয়নত প্ৰতিফলিত হৈছে। একেদৰে, ভাৰত হৈছে প্ৰতিভাৰ এটা পাৱাৰ হাউছ। প্ৰযুক্তি, গৱেষণা আৰু নৱোন্মেষণৰ জগতত আমাৰ দেশে বহুতো অগ্ৰগতি সাধন কৰিছে। আমাৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ পূৰ্বাপৰ চলি থকা উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ এক সমন্বয়ত শক্তিশালী হৈছে। ভাৰতৰ পেভিলিয়নে এই বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ সৰ্বোত্তমবিলাক প্ৰদৰ্শন কৰিব। ই লগতে স্বাস্থ্য, বস্ত্ৰ শিল্পৰ আন্তঃগাঁথনি, সেৱা আৰু বহুতো ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদৰ্শন কৰিব। যোৱা সাত বছৰত, ভাৰত চৰকাৰে অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ কেইবাটাও সংস্কাৰৰ কাম হাতত লৈছে। এই ধাৰা অব্যাহত ৰাখিবলৈ আমি আৰু কাম কৰি যাম।
বন্ধুসকল,
যিহেতু ভাৰতে অমৃত মহোৎসৱ হিচাপে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পালন কৰিছে, সেয়ে আমি প্ৰত্যেককে ইণ্ডিয়া পেভিলিয়নলৈ আমন্ত্ৰণ কৰিছো আৰু স্পন্দিত নতুন ভাৰতৰ সুযোগবিলাকত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আহক আমি পৃথিৱীখনক সব কা সাথ, সব কা বিকাশ, সব কা বিশ্বাস, সব কা প্ৰয়াসেৰে জীয়াই থাকিবলৈ এক অধিক উন্নত ঠাই হিচাপে গঢ়ি তোলো।
ধন্যবাদ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi’s address to the gathering at the India Pavilion at Expo 2020 Dubai
01 OCT 2021 8:57PM by PIB Delhi
Namaste!
Welcome to the India Pavilion at Expo 2020 Dubai.This is a historic Expo.It is the first oneto be held in the Middle East,Africa and South Asia region.India is participating with one of the largest pavilions in the Expo. I am sure the Expo will go a long way in further building our deep and historical relations with UAE, and with Dubai.Let me begin by conveying greetings on behalf of Government and people of India to His Highness Sheikh Khalifa bin Zayed bin Al Nahyan, President of UAE and Ruler of Abu Dhabi.
I would also like to convey hearty congratulations to His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Prime Minister and Vice President of UAE and the Ruler of Dubai.Let me also express my best wishes to my brother, His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi. He has been instrumental in the progress we have achieved in our strategic partnership. I look forward to continuing our work for the progress and prosperity of both our countries.
Friends,
The main theme of Expo 2020 is:Connecting Minds, Creating the Future.The spirit of this theme is also seen in India's efforts as we move ahead to create a New India. I would also like to congratulate the Government of UAE for organising the Expo 2020 in a splendidway. This expo is also testimony to the resilience of mankind against the once in a century pandemic.
Friends,
The theme of India's pavilion is: Openness, Opportunity and Growth. Today's Indiais one of the most open countries in the world. Open to learning, open to perspectives open to innovation open to investment.That is why I invite you to come and invest in our nation.Today, India is a land of opportunities. Be it in the field of arts or commerce, industry or academia There is:Opportunity to discover, opportunity to partner,opportunity to progress.Come to India and explore these opportunities. India also offers you maximum growth.Growth in scale, growth in ambition, growth in results.Come to India and be a part of our growth story.
Friends,
India is famous for its vibrancy and diversity. We have different cultures, languages, cuisines, forms of art, music and dance. This diversity is reflected in our pavilion. Similarly, India is a power house of talent Our country is making many advances in the world of technology, research and innovation Our economic growth is powered by a combination of legacy industries and start-ups.India's pavilion will showcase the best of India across these multiple areas. It will also showcase investment opportunities in multiple sectors like health, textiles, infrastructure, services and more.Over the last seven years, the Government of India has undertaken several reforms to boost economic growth. We will keep doing more to continue this trend.
Friends,
As India celebrates 75 Years of Independence in the form of Amrit Mahotsav, we invite everyone to visit the India Pavilion and capitalise on the opportunities in the resurgent New India. Let us make the world a much better place to live with SabkaSaaath, SabkaVikas,SabkaVishwas,SabkaPrayas.
Thank you.
Thank you very much.