হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা আই.সি.এম.আর.গী দ্রোন্দা য়ুম্ফম ওইবা ভেক্সিন পুনবা মোদেল আই.-দ্রোন হৌদোকখ্রে
খা এসিয়াদা অহানবা ওইনা, কোবিদ-১৯ ভেক্সিন পুথোক-পুশিন তৌবদা “মেক ইন ইন্দিয়া’ অমা ওইরিবা দ্রোন শিজিন্নখ্রে
“য়াম্না লুবা তাঞ্জা অমসুং লম্বী লমদাং নুঙাইতবা মফমশিংদা পুন্সি কনবা হিদাক লাংথক, ঈগী সেম্পল খোমগৎপদা দ্রোনশিং শিজিন্নবা য়াই”: মনসুখ মন্দাবিয়া
04 OCT 2021 3:51PM by PIB Imphal
মশক থোকপা থৌরম অমদা হকশেলদা ‘অন্ত্যোদায়া’দা সরকারনা থমখিবা ৱাফমদা মপুং ফাবা খুদম অমা ওইনা; লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা হেলথকেয়র ফংহন্নবা হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা অৱাং নোংপোক্তা আই.সি.এম.আর.গী দ্রোন রেস্পোন্স অমসুং আউতরিতচ (আই.-দ্রোন) হৌদোকখ্রে। মসি মীপুম খুদিংমক্তা পুন্সি কনবা হিদাক লাংথক শোইদনা য়ৌহন্নবা মোদেল অমনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা লুচিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, কেন্দ্রগী হেলথ মন্ত্রীনা হায়খি, “মহাক্কী লুচিং মখাদা লৈবাক অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। ঙসি অসি পুৱারী ওইরগদবা নুমিৎ অমনি, হায়রিবা অসিদা মতৌ করম্না তোক্নোলোজীনা পুন্সি মহিং হেন্না লাইথোকহনবা অমসুং সমাজদা অওনবা অমা পুরকপা ঐখোয়দা উৎলি”।
মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হরাওবা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা হায়খি, “খা এসিয়াদা নোংথক্কী ওইবা অরাপ্পা কিলোমিতর ১৫ মিনিত ১২-১৫ চংনা পি.ঐচ.সি.দা শিজিন্ননবা মনিপুরদা বিষ্ণুপুর দিস্ত্রীক্ত হোস্পিতালদগী লোক্তাক পাৎ, করাং ইথৎ ফাওবা কোবিদ ভেক্সিন পুবদা “মেক ইন ইন্দিয়া’ দ্রোন শিজিন্নখিবা অসি অহনবনি। লম্বীগী ওইবা মফম অনিগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি কিলোমিতর ২৬নি। ঙসি পি.ঐচ.সি. অসিদা বেনিফিসরী ১০না অহানবা দোজ ফংগনি অমসুং ৮ অমনা অনিশুবা দোজ ফংগনি”।
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “ভারত অসি লমগী খেন্নবা য়াম্না লৈবা মফম অমনি অমসুং দ্রোনশিং অসি খ্বায়দগী অরোইবা ফাওবা তঙাইফদবশিং য়ৌহনবদা শিজিন্নবা য়াই। ঐখোয়না দ্রোনশিং অসি শিজিন্নদুনা মরুওইবা পুন্সি কন্নবা হিদাক লাংথক, খোমগৎলবা ঈগী সেম্পলশিং য়ৌহনবা য়াই। হায়রিবা তেক্নোলোজী অসি য়াম্না মরু ওইবা তাঞ্জা কয়াদসু শিজিন্নবা য়াই। মসিগী তেক্নোনোজী অসি মরুওইনা য়াম্না লুবা মফমদা হকশেলগী পোৎ পীবদা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহনবদা খুদম অমা ওইবা য়াই।
ভারতকী য়ৌশিনবদা ৱাবা মফমশিং ভেক্সিন পীবদা লায়থোক্নবা খোঙথাং হৌদোক্লদুনা কেন্দ্রগী হেলথ মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী কোবিদ-১৯গী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরম ওইহন্নিংবশিং লান্থোকখ্রে। ঐহাক্না য়াম্না কন্না থাজৈ মদুদি মসিগী খোঙথাং অসিনা মখা তানা কোবিদ-১৯গী ইম্ম্যুনাইজেসন কবরেজদা য়াম্না ৱাংনা ফংবগী ওইথোকপা লৈ। লৈবাক্কী থৌরমশিংদা অসিগুম্বা দ্রোনগী তেক্নোলোজী য়াওশিল্লকপা অসিনা অতোপ্পা ভেক্সিন অমসুং মেদিকেল সপ্লাইশিং য়াম্না থুনা ফংহনবদা মতেং ওইরগনি”।
রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা মায় পাক্না অমসুং শাফগদবা ভেক্সিন কাপথোকপগী মথক্তা, ভারতকী য়ৌশিনবা ৱাবা মফমদা ভেক্সিন য়ৌহনবা অসি অৱাবা অমা ওইরি। মসিগী আই.-দ্রোন অসি অসিগুম্বা অৱাবশিং অসি কোক্নবা অনমেন এরিয়েল ভেহিকল (য়ু.এ.ভি.)/দ্রোনশিং অসি হাপতুনা তাম্না লৈবা অমসুং য়ৌবদা ৱাবা মফমশিং য়ৌশিন্নবা শেম্বনি। হৌজিক্কী ওইনা দ্রোন্দা য়ুম্ফম ওইবা পোৎ পীনবগী প্রোজোক্ত অসি মনিপুর অমসুং নাগালেন্দদা হাপ্নবা অয়াবা পীরি, লোয়ন-লোয়ননা আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীসু য়াওরি।
আই.সি.এম.আর.না ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, কানপুরগা খুৎশম্নদুনা দ্রোনশিংনা ভেক্সিনশিং অসি তেক্ত কাইদনা পুদুনা য়ৌহনবা য়ানবা চাংয়েংগীদমক স্তদী অমা পাংথোকখি। স্তদী অসি মনিপুর, নাগালেন্দ অমসুং আন্দমান অমসুং নিকোবরদা পাংথোকখি। মসিগী স্তদী অসিনা মিনিস্ত্রী ওফ সিবিল এবিএসন (এম.ও.সি.এ.), দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ সিবিল এবিএসন (দি.জি.সি.এ.) অমসুং অতৈ রিগুলেতরী ওথোরিতীনা মিৎনা উবা ফংবা মফমদগী লান্না পাইনবগী অয়াবা পীরি।
শ্রী মন্দাবিয়ানা খোঙথাংশিং অসিদা মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি অমসুং খোঙথাং অসিনা ভেক্সিন খক্তা নত্তনা অতৈ মেদিকেল সপ্লাইশিং য়ৌহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না পনখি। হায়রিবা অসিনা হৌজিক লৈরিবা ভেক্সিন ফংহনবগী অহোবা লৈরিবা অসি মেনশিনবা ঙমগনি। মহাক্না সিবিল এবিএসনগী মিনিস্ত্রী, দি.জি.সি.এ., অমসুং এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াবু মখোয়না কন্না হোৎনদুনা মতেং পাংবিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়র মিনিস্ত্রীগী সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন, আই.সি.এম.আর.গী দাইরেক্তর জেনেরেল দাঃ বালরাম ভার্গাবা অমসুং মিনিস্ত্রী, রাজ্য সরকার, আই.সি.এম.আর.গী অতৈ মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি।
থৌরম অসি মখাগী অসিদা ৱেবকাস্ত তৌরি:
https://www.youtube.com/watch?v=f3UZpxLfbr8

Ministry of Health and Family Welfare
Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare launches i-Drone, ICMR’s drone-based vaccine delivery model
First time in South Asia, a "Make in India' drone used to transport COVID-19 vaccines
“Drones can be used in delivering important life-saving medicines, collecting blood samples in critical situations and in tough geographical areas”: Shri Mansukh Mandaviya
04 OCT 2021 3:51PM by PIB Delhi
In a landmark event that epitomises the Government’s commitment to ‘Antyodaya’ in health; making healthcare accessible to the last citizen of the country, Shri Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare launched ICMR’s Drone Response and Outreach in North East (i-Drone). This is a delivery model to make sure that life-saving vaccines reach everyone.
Thanking the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Union Health Minister said, “Under his leadership, the Nation is progressing at a great pace. Today is a historic day, which showed us how technology is making life easier and bringing social change.”
Congratulating the people of the country on this innovative step, Shri Mansukh Mandaviya said, “This is for the first time that a "Make in India' drone has been used in South Asia to transport COVID vaccine over an aerial distance of 15 kms in 12-15 mins from the Bishnupur district hospital to Loktak lake, Karang island in Manipur for administration at the PHC. The actual road distance between these locations is 26 k.m. Today, 10 beneficiaries will receive the first dose and 8 will receive the second dose at the PHC.”
He further added, “India is a home to geographical diversities and drones can be used to deliver essentials to the last mile. We can use drones in delivering important life-saving medicines, collecting blood samples. This technology can also be used in critical situations. This technology may prove a game changer in addressing the challenges in health care delivery, particularly health supplies in difficult areas.”
Launching the initiative which would facilitate vaccine delivery to tough and hard-to-reach terrains of India, the Union Health Minister said, “Our immunization program for COVID-19 have already exceeded all expectations. I strongly believe that this initiative will further help us achieve the highest possible immunization coverage for COVID-19. Incorporating such drone technologies into the national programs would help deliver other vaccines and medical supplies as quickly as possible.”
Despite the effective and safe vaccine administration in the States and Union Territories, the vaccine delivery among tough and hard-to-reach terrains of India is still challenging. This i-Drone has been designed to overcome these challenges by deploying Unmanned Aerial vehicles (UAV) / drones to remote areas and hard to reach terrains. Currently, the drone based delivery project has been granted permission for implementation in Manipur and Nagaland, as well as union territory of Andaman and Nicobar Island.
ICMR conducted an initial study in collaboration with Indian Institute of Technology, Kanpur to test the capacity of drones to carry and transfer vaccines safely. The study was conducted in Manipur, Nagaland and Andaman and Nicobar. These studies provided promising results on the basis of which the Ministry of Civil Aviation (MoCA), Directorate General of Civil Aviation (DGCA) and other regulatory authorities have granted permission to fly drones beyond the Visual Line Of Sight.
Shri Mandaviya expressed his confidence in the initiative and noted that this initiative can be helpful in delivering not only the vaccines but also other medical supplies. This will help in overcoming the gaps in current vaccine delivery mechanisms. He thanked the Ministry of Civil Aviation, DGCA and Airport Authority of India for their support towards this endeavour and congratulated ICMR, health workers and all associated with this landmark initiative.
Shri. Rajesh Bhushan, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Dr. Balram Bhargava, Director General, ICMR and other senior officers of the Ministry, State Governments, ICMR etc were also present.
The event was webcast at:
https://www.youtube.com/watch?v=f3UZpxLfbr8