ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୦ ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
“ୟୁଏଇ ଏବଂ ଦୁବାଇ ସହିତ ଆମର ଗଭୀର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଢିବାରେ ଏକ୍ସପୋ ବହୁ ଦୂର ଯିବ “
“ଏହି ଏକ୍ସପୋ ମଧ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ଆସିଥିବା ମହାମାରୀ ପାଇଁ ମାନବଜାତିର ସହନଶୀଳତାର ସାକ୍ଷୀ ରହିବ ।“
“ଭାରତ ଆପଣଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରେ । ବିକାଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସଫଳତାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି । ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ ।“
“ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୁରୁଣା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ମିଶ୍ରଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ”
“ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି । ଏହି ଧାରା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ ।”
01 OCT 2021 8:53PM by PIB Bhubaneswar
ଦୁବାଇରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୦ ଭାରତୀୟ ମଣ୍ଡପକୁ ଦେଇଥିବା ଏକ ବାର୍ତ୍ତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଏକ୍ସପୋକୁ ଐତିହାସିକ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଏକ୍ସପୋ ୟୁଏଇ ଏବଂ ଦୁବାଇ ସହିତ ଆମର ଗଭୀର ତଥା ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରିବାରେ ବହୁ ଦୂର ଯିବ । ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତଥା ଆବୁଧାବିର ଶାସକ ତଥା ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ରସିଦ ଅଲ ମାକଟୋମ, ୟୁଏଇର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତଥା ଦୁବାଇର ଶାସକ ମହାମହିମ ଶେଖ ଖଲିଫା ବିନ୍ ଜାଏଦ ବିନ୍ ଅଲ ନାହାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆବୁଧାବିର ଯୁବରାଜ ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ ନାହାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ଆମେ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ ସେଥିରେ ସେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଊଭୟ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୦ ର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି: ମାନସିକ ସ୍ତରକୁ ଯୋଡିବା, ସୁନ୍ଦର ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହି ଏକ୍ସପୋ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ଆସିଥିବା ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମାନବ ଜାତିର ସହନଶୀଳତାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ମଣ୍ଡପ ‘ଖୋଲାପଣ, ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି' ର ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଖୋଲା ଦେଶ, ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ମୁକ୍ତ, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବନ, ନିବେଶ ପାଇଁ ଖୋଲା । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ତୁମକୁ ସର୍ବାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରେ, ବିକାଶରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷରେ ବୃଦ୍ଧି, ସଫଳତାରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି । ଭାରତକୁ ଆସ ଏବଂ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ଏକ ଅଂଶ ହୁଅ । ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଗୌରବାବହ ଏବଂ ବିବିଧତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତିଭାର ଏକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଜଗତରେ ଭାରତ ଅନେକ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୁରୁଣା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଭାରତର ମଣ୍ଡପ ଏହି ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସର୍ବୋତ୍ତମକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ, ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି । ଏହି ଧାରା ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM’s message at India Pavilion at Expo 2020 Dubai
“Expo will go a long way in further building our deep and historical relations with UAE, and with Dubai”
“This expo is also testimony to the resilience of mankind against the once-in-a-century pandemic”
“India offers you maximum growth - growth in scale, growth in ambition, growth in results. Come to India and be a part of our growth story”
“Our economic growth is powered by a combination of legacy industries and start-ups”
“Over the last seven years, the Government of India has undertaken several reforms to boost economic growth. We will keep doing more to continue this trend”
01 OCT 2021 8:53PM by PIB Delhi
In a message to the India Pavilion at Expo 2020 Dubai, the Prime Minister, Shri Narendra Modi called the expo historic and said “It is the first one to be held in the Middle East, Africa and South Asia region. I am sure, the Expo will go a long way in further building our deep and historical relations with UAE, and with Dubai.”
The Prime Minister greeted His Highness Sheikh Khalifa bin Zayed bin Al Nahyan, President of UAE and Ruler of Abu Dhabi and His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Prime Minister and Vice President of UAE and the Ruler of Dubai. The Prime Minister also expressed best wishes to, His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi by saying “he has been instrumental in the progress we have achieved in our strategic partnership. I look forward to continuing our work for the progress and prosperity of both our countries.”
The Prime Minister remarked that the main theme of Expo 2020 is: ‘Connecting Minds, Creating the Future’. “The spirit of this theme is also seen in India's efforts as we move ahead to create a New India. This expo is also testimony to the resilience of mankind against the once in a century pandemic,” said the Prime Minister.
Referring to the theme of India's pavilion ‘Openness, Opportunity and Growth’, the Prime Minister stressed that today’s India is one of the most open countries in the world, open to learning, open to perspectives, open to innovation, open to investment. “India also offers you maximum growth. Growth in scale, growth in ambition, growth in results. Come to India and be a part of our growth story,” said the Prime Minister inviting the investors.
Talking about the vibrancy and diversity of India, the Prime Minister said that India is a powerhouse of talent and remarked that India is making many advances in the world of technology, research and innovation. “Our economic growth is powered by a combination of legacy industries and start-ups. India's pavilion will showcase the best of India across these multiple areas,”he said.
“Over the last seven years, the Government of India has undertaken several reforms to boost economic growth. “We will keep doing more to continue this trend,” he added.