ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ନିମାଚ-ରତଲାମ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୧୦୯୫.୮୮ କୋଟି ହେବ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ସମାପ୍ତି ବେଳକୁ ଅତିବେଶିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧୮୪.୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରେ ।
ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରୁ ବାର୍ଷିକ ୫.୬୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅତିରିକ୍ତ ମାଲ ପରିବହନ ଆଶା କରାଯାଏ ଯାହା ୧୧ ବର୍ଷରେ ବାର୍ଷିକ ୯.୪୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
29 SEP 2021 3:57PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କମିଟି ନିମାଚ-ରତଲାମ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ୧୦୯୫.୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମାପ୍ତି ବେଳକୁ ୧୧୮୪.୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇପାରେ । ଦୋହରୀକରଣର ମୋଟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୩୨.୯୨ କିଲୋମିଟର । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବ ।
ନିମାଚ୍‌-ରତଲାମ ସେକ୍ସନର କ୍ଷମତା ବ୍ୟବହାର ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ୧୪୫.୬ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି । ପ୍ରକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ବିନା ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ଷମତାଠାରୁ ଅଧିକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ମୁଖ୍ୟ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ମାଲ ପରିବହନ ହେଉଛି ସିମେଣ୍ଟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ନିଜସ୍ୱ ତାପଜ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ ପରିବହନ କରାଯାଉଥିବା କୋଇଲା । ନିମାଚ୍‌ – ଚିତ୍ତୋରଗଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ସିମେଣ୍ଟଣ୍ଟଗ୍ରେଡ୍ ଚୂନ ପଥରର ବିପୁଳ ମହଜୁଦ ଉପଲବ୍ଧତା ହେତୁ ଆସୁଥିବା ନୂତନ ସିମେଣ୍ଟଣ୍ଟଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏହି ସେକ୍ସନରେ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ନିମାଚ-ରତଲାମ ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ ହେବା ଫଳରେ ଏହି ସେକ୍ସନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହି ପଥରେ ଅଧିକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରାଯାଇପାରିବ । ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରୁ ବାର୍ଷିକ ୫.୬୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅତିରିକ୍ତ ମାଲ ପରିବହନ ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯାହା ୧୧ ତମ ବର୍ଷରେ ବାର୍ଷିକ ୯.୪୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଯୋଗ ସହଜ ହେବା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବି ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ କାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଞ୍ଚାଗଡ କିଲ୍ଲା ସମେତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves doubling of Nimach-Ratlam railway line
The total estimated cost of the project will be Rs.1,095.88 crore and its escalated / completion cost is Rs.1,184.67 crore
Additional freight traffic of 5.67 million ton per annum is expected from 1st year which will increase to 9.45 million ton per annum in 11th year
29 SEP 2021 3:57PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Hon'ble Prime Minister, Shri Narendra Modi hasapproved doubling of Nimach-Ratlam railway line. The total estimated cost of the project will be Rs.1,095.88 crore and its escalated / completion cost is Rs.1,184.67 crore. The total length of doubling of line is 132.92 km. The project will be completed in four years.
The line capacity utilization of Nimach-Ratlam section is up to 145.6% with maintenance blocks. Project route section has become over saturated well above optimum capacity even without maintenance block. The main inward freight traffic carried is coal for captive power plants of cement companies. Traffic on the section will further increase on account of new cement industries coming up due to availability of huge deposits of cement grade lime stone in Nimach - Chittorgarh area.
Doubling of Nimach-Ratlam section will increase the capacity of section. Thus, more goods and passenger trains can be introduced on the system. Due to proximity of cement industries, additional freight traffic of 5.67 million ton per annum is expected from 1st year which will increase to 9.45 million ton per annum in 11thyear.This will provide easy connectivity as well as well result in socio-economic development of region. Project will also boost tourism in the area as many historical sites including Fortof Unchagarh are situated in the project area.