প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আলীগড়ত ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং ৰাজ্যিক বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 SEP 2021 4:53PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ভাৰত মাতাৰ জয় ৷
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দী বেন পেটেলজী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সফল আৰু ক্ষীপ্ৰতৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী দিনেশ শৰ্মাজী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, অন্যান্য সাংসদ, বিধায়ক আৰু আলিগড়ৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আজিৰ দিনটো আলিগড়ৰ বাবে, পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাবে এক ডাঙৰ দিন। আজি ৰাধা অষ্টমীও। এই সুযোগে এই দিনটোক আৰু অধিক মহৎ কৰি তুলিছে। ৰাধা ব্ৰজভূমিৰ কণাত আৰু ৰাজা-ৰাজত ৰাধা। ৰাধা অষ্টমীৰ সন্দৰ্ভত মই আপোনালোক সকলোকে আৰু সমগ্ৰ দেশলৈ উমাল শুভেচ্ছা জনাইছো।
আমি সৌভাগ্যৱান যে আজিৰ দিনটোতে ইমান ডাঙৰ উন্নয়নমূলক কাম আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ সংস্কাৰবোৰ হৈছে যে যেতিয়া এটা শুভ কাম হয়, আমি নিশ্চিতভাৱে আমাৰ জ্যেষ্ঠসকলক মনত ৰাখো। আজি এই পৃথিৱীৰ মহান পুত্ৰ স্বৰ্গীয় কল্যাণ সিংজীৰ অনুপস্থিতি মই বহুত অনুভৱ কৰো। যদি কল্যাণ সিংজী আজি আমাৰ সৈতে থাকিলহেঁতেন, ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙে ৰাজ্যিক বিশ্ববিদ্যালয় আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আলিগড়ৰ নতুন পৰিচয় নিৰ্মাণ কৰা দেখি অতি সুখী হ'লহেঁতেন আৰু তেওঁৰ আত্মাই আমাক য'তেই নহওঁক আশীৰ্বাদ দিলেহেঁতেন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাস দেশপ্ৰেমীৰে ভৰি আছে যিয়ে ভাৰতক সময়ে সময়ে তেওঁলোকৰ তপস্যা আৰু ত্যাগেৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত ইমানবোৰ মহান ব্যক্তিত্বই নিজৰ জীৱন সপি দিছিল। কিন্তু এইটো দেশৰ বাবে দুৰ্ভাগ্যজনক আছিল যে স্বাধীনতাৰ পিছত এনে ৰাষ্ট্ৰীয় নায়ক আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নায়িকাসকলৰ তপস্যা দেশৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক পৰিচিত কৰোৱা হোৱা নাছিল। দেশৰ বহুতো প্ৰজন্মই তেওঁলোকৰ কাহিনী জানিবলৈ বঞ্চিত হৈছিল।
বিংশ শতিকাৰ সেই ভুলবোৰ আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে সংশোধন কৰি আছে। মহাৰাজা সুহেলদেৱ জী হওক, দীনবন্ধু চৌধুৰী ছোটু ৰাম জী হওক বা এতিয়া ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজী হওক, আজি দেশত নতুন প্ৰজন্মক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ অৱদানৰ সৈতে পৰিচিত কৰাৰ বাবে এক সৎ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। আজি যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষ উদযাপন কৰি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে, তেতিয়া এই প্ৰচেষ্টাবোৰ আৰু ত্বৰান্বিত হৈছে। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ক্ষেত্ৰত ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙৰ অৱদানক অভিবাদন জনোৱাৰ এইটো এনেকুৱা এটা পৱিত্ৰ উপলক্ষ।
বন্ধুসকল,
আজি, ডাঙৰ সপোন দেখি থকা, ডাঙৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব বিচৰা দেশৰ প্ৰতিজন যুৱক-যুৱতীয়ে ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীৰ বিষয়ে জানিব লাগিব, তেওঁক পঢ়িবই লাগিব। ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীৰ জীৱনৰ পৰা, আমি এতিয়াও আমাৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ আমি কৰিব লগা অদম্য ইচ্ছাশক্তি, জীৱনীশক্তি শিকিছো। তেওঁ ভাৰতৰ স্বাধীনতা বিচাৰিছিল আৰু জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত ইয়াৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰিছিল। তেওঁ কেৱল ভাৰত আৰু ভাৰতৰ লোকসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰাই নহয়, ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে বিশ্বৰ সকলো কোণলৈও গৈছিল। আফগানিস্তান, পোলেণ্ড, জাপান, দক্ষিণ আফ্ৰিকাই হওঁক, নিজৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো বিপদাশংকা লৈ, তেওঁ কঠোৰ পৰিশ্ৰম অব্যাহত ৰাখিছিল, ভাৰত মাক শৃংখলাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ, গোটেই জীৱন কাম কৰিবলৈ।
মই আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক মোৰ কথা মনোযোগেৰে শুনিবলৈ কম, মই দেশৰ যুৱসকলক ক'ম যে যেতিয়াই তেওঁলোকে কোনো লক্ষ্য কঠিন, কিছু অসুবিধা পায়, মই আপোনাক ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীক মনত ৰাখিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো, আপোনালোক উৎসাহিত হ'ব। ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীয়ে যিদৰে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে লক্ষ্য, আনুগত্যৰ সৈতে কাম কৰি আহিছিল, সেইটোৱে আজিও আমাৰ সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে।
আৰু বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি আছো, সেই সময়তে মোৰ দেশৰ আন এজন মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী গুজৰাটৰ পুত্ৰ শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাজীৰ কথাও মনত পৰিছে। প্ৰথম বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপজী ইউৰোপলৈ সাক্ষাৎ কৰিবলৈ গৈছিল, বিশেষকৈ শ্যামজী কৃষ্ণ বাৰ্মাজী আৰু লালা হৰদয়ালজী। একেখন বৈঠকতে যি দিশৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল তাৰ ফলস্বৰূপে আমি আফগানিস্তানত ভাৰতৰ প্ৰথম নিৰ্বাসিত চৰকাৰ হিচাপে পৰিণত হৈছিলোঁ। এই চৰকাৰখনৰ নেতৃত্ব দিছিল ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীয়ে।
এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, মই ৭৩ বছৰৰ পিছত শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাজীৰ চিতাভস্ম ভাৰতলৈ অনাত সফল হৈছিলো। আৰু যদি আপুনি কেতিয়াবা কচ্ছলৈ যোৱাৰ সুযোগ পায়, কচ্ছৰ মাণ্ডৱীত শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাজীৰ এটা অতি প্ৰেৰণাদায়ক স্মাৰক আছে, য'ত তেওঁৰ অস্থি ৰখা হৈছে, তেওঁ আমাক ভাৰত মাতৃৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে।
আজি দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপজীৰ দৰে দূৰদৰ্শী আৰু মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ নামত এখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। এইটো মোৰ জীৱনৰ এক ডাঙৰ বিশেষাধিকাৰ। আৰু এনে এক পবিত্ৰ অনুষ্ঠানত, আপোনালোকে ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আশীৰ্বাদ কৰিবলৈ আহিছে, জনতা-জনাৰ্দনক দেখিবলৈ পোৱাটো, এয়াও শক্তিশালীও।
বন্ধুসকল,
ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীয়ে কেৱল ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবেই যুঁজ দিয়াই নহয়, ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ়াৰ ভেটিত সক্ৰিয় অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে দেশ আৰু বিদেশ ভ্ৰমণৰ পৰা লাভ কৰা অভিজ্ঞতাসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিছিল। বৃন্দাবনৰ আধুনিক কাৰিকৰী মহাবিদ্যালয়, তেওঁ নিজৰ সম্পদৰ পৰা তেওঁৰ পৈতৃক সম্পত্তি দান কৰি নিৰ্মাণ কৰিছিল। ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙে আলিগড় মুছলিম বিশ্ববিদ্যালয়ৰও বাবে এক বৃহৎ ভূমি দিছিল। আজি স্বাধীনতাৰ এই সময়ছোৱাত, যেতিয়া একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতশিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ এক নতুন যুগৰ দিশে আগবাঢ়িছে, ভাৰতী মাতৃৰ এনে এক অমৰ পুত্ৰৰ নামত এখন বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰাটো তেওঁৰ বাবে এক প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। এই ধাৰণাটো উপলব্ধি কৰাৰ বাবে যোগীজী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিশ্ববিদ্যালয়খন কেৱল আধুনিক শিক্ষাৰ এক মুখ্য কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব, লগতে দেশত প্ৰতিৰক্ষা শিক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন প্ৰযুক্তি আৰু জনশক্তি উৎপাদনৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। শিক্ষা, দক্ষতা আৰু স্থানীয় ভাষা শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এই বিশ্ববিদ্যালয়ত অধ্যয়ন কৰি থকা শিক্ষাৰ্থীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
ইয়াৰ সামৰিক শক্তি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাই এই বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ অধ্যয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। আজি কেৱল দেশেই নহয়, বিশ্বই দেখিছে যে আধুনিক গ্ৰেনেড আৰু ৰাইফলৰ পৰা যুঁজাৰু বিমান, আধুনিক ড্ৰোন, যুদ্ধ জাহাজলৈকে এই সকলোবোৰ ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ প্ৰতিৰক্ষা আমদানিকৰ্তাৰ প্ৰতিচ্ছবিৰ পৰা ওলাই আহিছে। অন্যথা, এয়াই আমাৰ প্ৰতিচ্ছবি। স্বাধীনতাৰ 75 বছৰ হ'ল, আমি অৰ্ডাৰ দি আছো... এই ছবিখনৰ পৰা আঁতৰি আহি আমি বিশ্বৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকৰ্তাৰ বাবে এক নতুন পৰিচয় সৃষ্টি কৰাৰ সংকল্পলৈ আগবাঢ়িছো। ই হ'ব আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশ, যি হৈছে ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল পৰিচয়ৰ এক মুখ্য কেন্দ্ৰ। আৰু, উত্তৰ প্ৰদেশৰ এজন সংসদ সদস্য হিচাপে, মই ইয়াৰ বাবে অত্যন্ত গৌৰৱান্বিত।
বন্ধুসকল,
অলপ আগতে, মই প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ 'আলিগড় নোড'ৰ অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰিছো। আলিগড়ত, ১.৫ ডজনতকৈও অধিক প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাণ কোম্পানীয়ে শ শ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে হাজাৰ হাজাৰ নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে। সৰু অস্ত্ৰ, অৰ্ডনেন্স, ড্ৰোন, এৰোস্পেচ, ধাতুৰ উপাদান, ড্ৰোন বিৰোধী প্ৰণালী, প্ৰতিৰক্ষা পেকেজিং, এনে সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে আলিগড় নোডত নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনে আলিগড় আৰু ইয়াৰ চাৰিওফালৰ অঞ্চলক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই পৰ্যন্ত মানুহে তেওঁলোকৰ ঘৰ, দোকানৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে আলিগড়ৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিল, জানে ন? কিয়নো যদি আলিগড়ৰ তলা লগোৱা হয় তেতিয়া মানুহবোৰ নিশ্চিত হৈ পৰে। আৰু মই আজি শৈশৱৰ কথা ক'বলৈ মন গৈছে। প্ৰায় ৫৫-৬০ বছৰ পুৰণি কথা। আমি শিশু আছিলো আৰু আলিগড়ত তলাৰ বিক্ৰেতা এজন মুছলমান অতিথি আছিল। তেওঁ প্ৰতি তিনি মাহত আমাৰ গাঁৱলৈ আহিছিল। মোৰ এতিয়াও মনত আছে যে তেওঁ এটা ক'লা জেকেট পিন্ধিছিল। আৰু বিক্ৰেতা হিচাপে, তেওঁ দোকানত তলা ৰাখি গৈছিল আৰু তিনি মাহৰ পিছত আহি তেওঁৰ টকা লৈছিল। তেওঁ কাষৰ গাওঁবোৰৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ ওচৰলৈ গৈও তেওঁলোকক তলা বিক্ৰী কৰিছিল। আৰু মোৰ দেউতাৰ সৈতে তেওঁৰ খুব ভাল বন্ধুত্ব আছিল। আৰু যেতিয়া তেওঁ আহিছিল, তেওঁ আমাৰ গাঁৱত চাৰিৰ পৰা ছয় দিন থাকিছিল। আৰু গোটেই দিনটো, তেওঁ টকা সংগ্ৰহ আৰু আনিছিল আৰু মোৰ দেউতাৰ ওচৰত থৈছিল আৰু মোৰ দেউতাই তেওঁৰ টকা চম্ভালিছিল। আৰু চাৰি বা ছয় দিনৰ পিছত, যেতিয়া তেওঁ মোৰ গাওঁ এৰিছিল, তেওঁ মোৰ দেউতাৰ পৰা সকলো টকা লৈ ৰে’লেৰে উভতি গৈছিল। আৰু সৰুতে, আমি উত্তৰ প্ৰদেশৰ দুখন চহৰৰ সৈতে অতি পৰিচিত আছিলোঁ, এখন আছিল সীতাপুৰ আৰু আনখন আছিল আলিগড়। আমাৰ গাঁৱত, যদি কাৰোবাক চকুৰ ৰোগৰ চিকিৎসা কৰিব লগা হয়, সকলোৱে কৈছিল সীতাপুৰলৈ যাওক। আমি বেছি বুজি পোৱা নাছিলো, কিন্তু সীতাপুৰৰ বিষয়ে সকলোৰে পৰা শুনিছিলো। আৰু দ্বিতীয়তে, এই মহাশয়ৰ বাবে আলিগড় বাৰে বাৰে শুনিছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
এতিয়া আলিগড়ৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিও... কালিলৈকে, ঘৰ, দোকানবোৰ সুৰক্ষিত কৰা আলিগড় তলাটোৱে একবিংশ শতিকাত মোৰ আলিগড়ে ভাৰতৰ সীমা সুৰক্ষিত কৰিব। এনে অস্ত্ৰ ইয়াত সৃষ্টি কৰা হ'ব। এক জিলা এক সামগ্ৰী আঁচনিৰ অধীনত, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে আলিগড়ৰ তলা আৰু হাৰ্ডৱেৰক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে। ই যুৱসকলৰ বাবে, এম.এছ.এম.ই.-ৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। এতিয়া, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ জৰিয়তে, বিদ্যমান উদ্যোগীসকল, এম.এছ.এম.ই.-য়ে নতুন এম.এছ.এম.ই.-ৰ বাবে বিশেষ লাভালাভ আৰু উদগনি প্ৰদান কৰিব। প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ আলিগড় নোডে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
বিশ্বৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ ক্ষেপণাস্ত্ৰ ব্ৰহ্ম'ছক প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ লক্ষ্ণৌ নোডত নিৰ্মাণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। অহা কেইবছৰমানত ৯,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব। ঝাঁচী নোডৰ আন এটা ডাঙৰ মিছাইল নিৰ্মাণ গোট থকাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰে ইমান ডাঙৰ বিনিয়োগ আৰু বৃহৎ নিযুক্তিৰ সুযোগ লৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি উত্তৰ প্ৰদেশ দেশ আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিজন ক্ষুদ্ৰ আৰু ডাঙৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এক অতি আকৰ্ষণীয় স্থান হৈ পৰিছে। যেতিয়া বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ, প্ৰয়োজনীয় সুবিধা থাকে তেতিয়া এনে হয়। আজি, উত্তৰ প্ৰদেশ হৈছে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দ্বৈত লাভৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। যোগীজী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাসৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি উত্তৰ প্ৰদেশক এক নতুন ভূমিকাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিছে। এতিয়া, সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, ইয়াক আৰু অধিক আগুৱাই নিব লাগিব। সমাজত উন্নয়নৰ সুযোগৰ পৰা আঁতৰি থকা প্ৰতিখন সমাজক শিক্ষা আৰু চৰকাৰী চাকৰিত সুযোগ দিয়া হৈছে। আজি উত্তৰ প্ৰদেশত বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প আৰু ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ ইয়াৰ এক বৃহৎ হিতাধিকাৰী।
আজি পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশত গ্ৰেটাৰ নয়ডাত ইণ্টিগ্ৰেটেড ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল টাউনশ্বিপ, মাল্টি মোডেল লজিষ্টিক হাব, জুৱেলাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, দিল্লী-মিৰাট আঞ্চলিক দ্ৰুত পৰিবহন ব্যৱস্থা, মেট্ৰ' সংযোগ, আধুনিক ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কাৰ্য চলি আছে। উত্তৰ প্ৰদেশত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহ অনাগত বছৰবোৰত ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ এক মুখ্য আধাৰ হ'ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
দেশৰ উন্নয়নত বাধা হিচাপে দেখা পোৱা উত্তৰ প্ৰদেশে আজি দেশৰ বৃহৎ অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়া দেখি মই অত্যন্ত আনন্দিত। শৌচালয় নিৰ্মাণ, দৰিদ্ৰ লোকসকলক তেওঁলোকৰ পকী ঘৰ দিয়া, উজ্জ্বলাৰ অধীনত গেছ সংযোগ থকা, বিদ্যুৎ সংযোগ থকা, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি, প্ৰতিটো আঁচনি, যোগীজীৰ উত্তৰ প্ৰদেশে প্ৰতিটো অভিযানত দেশৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। অন্যথা, মোৰ মনত আছে, মই সেই দিনটো পাহৰিব নোৱাৰো যেতিয়া ২০১৭ চনৰ পূৰ্বে, দৰিদ্ৰলোকৰ প্ৰতিটো আঁচনি ইয়াত অৱৰোধ কৰা হৈছিল। প্ৰতিটো আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰৰ পৰা ডজনমান পত্ৰ আহিছিল, কিন্তু ই সেই গতিত কাম কৰা নাছিল... ২০১৭ চনৰ পূৰ্বৰ কথা পাতি আছো... এইটো যেনেকৈ হ'ব লাগিছিল তেনে হোৱা নাছিল।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাইজে ইয়াত আগতে কেনে ধৰণৰ কেলেংকাৰী সংঘটিত হৈছিল, কেনেকৈ ৰাজ-কাজ দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ হাতত গতাই দিয়া হৈছিল সেয়া পাহৰিব নোৱাৰে। আজি যোগীজীৰ চৰকাৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নত আন্তৰিকতাৰে জড়িত হৈ আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া গুণ্ডা আৰু মাফিয়াসকলে ইয়াত স্বেচ্ছাচাৰী শাসন চলাইছিল। কিন্তু এতিয়া সংগ্ৰাহক, মাফিয়া ৰাজ অপাৰেটৰসকল কাৰাগাৰৰ ভিতৰত আছে।
মই বিশেষকৈ পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ লোকসকলক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰো। এই অঞ্চলটোত পৰিয়ালবোৰে চাৰি বা পাঁচ বছৰ আগতে তেওঁলোকৰ নিজৰ ঘৰৰ ভিতৰতেই ভয়ত বাস কৰিছিল। ভগ্নী আৰু জীয়েকসকলে ঘৰ এৰি স্কুল আৰু কলেজলৈ যাবলৈ ভয় কৰিছিল। ছোৱালীবোৰ ঘৰলৈ অহালৈকে, মাক-দেউতাকৰ উশাহ বন্ধ হৈ আছিল। এনে পৰিৱেশত, বহুলোকে তেওঁলোকৰ পৈতৃক ঘৰ এৰি পলাই যাব লগা হৈছিল। আজি, উত্তৰ প্ৰদেশত, এজন অপৰাধীয়ে এনে কৰাৰ আগতে এশবাৰ চিন্তা কৰে।
যোগীজীৰ চৰকাৰত দৰিদ্ৰলোকৰ শুনানি হয়, দৰিদ্ৰসকলৰ প্ৰতি সন্মানো হয়। যোগীজীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰিৱৰ্তনশীল কাৰ্যকলাপৰ এক ডাঙৰ প্ৰমাণ আছে - সকলোৰে বাবে ভেকছিন-মুক্ত ভেকছিন অভিযান। উত্তৰ প্ৰদেশত এতিয়ালৈকে ৮ কোটিতকৈও অধিক টীকাকৰণ কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত দেশত এদিনত সৰ্বাধিক টীকাকৰণৰ অভিলেখ আছে। ক’ৰোনাৰ এই সংকটৰ সময়ত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ চিন্তা হৈছে চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। কেইবা মাহধৰি বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য দিয়া হৈছে যাতে কোনো দৰিদ্ৰ ব্যক্তি ভোকত নাথাকে। আজি ভাৰতে দৰিদ্ৰ লোকসকলক অনাহাৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ বিশ্বৰ ডাঙৰ দেশবোৰে যি কৰিব পৰা নাই সেয়া কৰি আছে, আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশে এনে কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত সময়ছোৱাত, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিও দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে। চৌধুৰী চৰণ সিংজীয়ে নিজেই দশকৰ আগতে দেশখনক দেখুৱাইছে যে কেনেকৈ পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে খাপ খাব লাগে। চৌধুৰী চাহাবে দেখুওৱা পথৰ পৰা দেশৰ কৃষি শ্ৰমিক আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে কিমান লাভান্বিত হৈছে আমি সকলোৱে জানো। সেই সংস্কাৰৰ বাবে আজিৰ বহু প্ৰজন্মই এক সন্মানীয় জীৱন যাপন কৰি আছে।
দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক লৈ চৌধুৰী চাহাবৰ যি চিন্তা আছিল, চৰকাৰেও সেই একে চিন্তাৰ সৈতে অংশীদাৰৰ দৰে থিয় দিছে। এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ দুই হেক্টৰতকৈও কম মাটি আছে আৰু আমাৰ দেশত ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ সংখ্যা ৮০ শতাংশতকৈও অধিক। অৰ্থাৎ দেশৰ ১০ জন কৃষকৰ ভিতৰত, ৮ জন কৃষক আছে যাৰ এটা ক্ষুদ্ৰ মাটি আছে। সেয়েহে, সৰু সৰু গৰাকীসকলক শক্তি প্ৰদান কৰাটো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। ডেৰ গুণ এমএছপি, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণ, বীমা আঁচনিৰ উন্নতি, ৩,০০০/টকাৰ পেঞ্চনৰ ব্যৱস্থা আদিৰ দৰে বহুতো সিদ্ধান্তই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
এই সময়ত ক’ৰোনাত, চৰকাৰে এক লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক পোনপটীয়াকৈ সমগ্ৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰিছে। কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষকসকলে ২৫,০০০ কোটিতকৈও অধিক টকা লাভ কৰিছে। মই সুখী যে যোৱা ৪ বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশত এমএছপিত নতুন ক্ৰয় ৰেকৰ্ড স্থাপন কৰা হৈছে। কুঁহিয়াৰ পৰিশোধৰ দ্বাৰা সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাবোৰো নিৰন্তৰ ভাৱে হ্ৰাস কৰা হৈছে। যোৱা ৪ বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলক ১ লাখ ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক পৰিশোধ কৰা হৈছে। আগন্তুক বছৰত, নতুন সম্ভাৱনাই উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰিব। কুঁহিয়াৰ, জৈৱ ইন্ধনৰ পৰা উৎপাদিত ইথানল ইন্ধনত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ই পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলকো লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
যোগীজীৰ চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আলিগড়কে ধৰি সমগ্ৰ পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ যাতে আগবাঢ়ি যায় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ দিন-ৰাতি কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰি আছে। আমি একেলগে এই অঞ্চলটোক অধিক সমৃদ্ধ কৰিব লাগিব, ইয়াত পুত্ৰ-কন্যাৰ শক্তি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু উত্তৰ প্ৰদেশক প্ৰতিটো উন্নয়ন বিৰোধী শক্তিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিংজীৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰীয় নায়কসকলৰ অনুপ্ৰেৰণাত, আমি সকলোৱে আমাৰ লক্ষ্যত সফল হওঁ আহক। আপোনালোক সকলোকে দেখাৰ সৌভাগ্যৰ বাবে মই আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছো, আৰু আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।
আপোনালোকৰ দুয়োখন হাত দাঙি মোৰ সৈতে ক'ব, মই ক'ম, ৰজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং, আপোনালোকে ক’ব "অমৰ হৈ থাকক, অমৰ হৈ থাকক।"
ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং
অমৰ হৈ থাকক, অমৰ হৈ থাকক।
ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং
অমৰ হৈ থাকক, অমৰ হৈ থাকক।
ৰাজা মহেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিং
অমৰ হৈ থাকক, অমৰ হৈ থাকক।
ভাৰত মাতাৰ জয়।
ভাৰত মাতাৰ জয়।
অশেষ ধন্যবাদ!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of Raja Mahendra Pratap Singh State University in Aligarh
14 SEP 2021 4:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai.
Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel ji, the popular and firebrand Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister, Dinesh Sharma ji, Ministers of the Government of Uttar Pradesh, other MPs, MLAs and my dear brothers and sisters of Aligarh,
Today is a historic day for Aligarh and Western Uttar Pradesh. Today is also Radha Ashtami. This occasion makes it even more blessed. Radha is omnipresent in Brajbhoomi. I extend my warm greetings to all of you and to the entire nation on Radha Ashtami.
We are fortunate that a series of development works is starting today on this holy day. It is in our culture that we remember our elders when any auspicious work happens. I am very much feeling the absence of the great son of this soil, late Kalyan Singh ji. Had Kalyan Singh ji been with us today, he would have been very happy to see the emerging profile of Aligarh in the defence sector and the establishment of Raja Mahendra Pratap Singh State University. His soul would be blessing us.
Friends,
Thousands of years of Indian history is full of such patriots who have given direction to India from time to time with their tenacity and sacrifice. So many great personalities gave their all to our freedom movement. But it was the misfortune of the country that the next generations of the country were not acquainted with the sacrifices of such national heroes and leading ladies after independence. Many generations of the country were deprived of their sagas.
Today the 21st century India is correcting those mistakes of the 20th century. Be it Maharaja Suheldev ji, Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram ji, or now Raja Mahendra Pratap Singh ji, sincere efforts are being made in the country to acquaint the new generation with their contribution in nation building. Today, when the country is celebrating 75 years of its independence, the Amrit Mahotsav of independence, these efforts have been given further impetus. This effort to salute the contribution of Raja Mahendra Pratap Singh in the independence of India is one such sacrosanct occasion.
Friends,
Today every youth of the country, who is dreaming big and wants to achieve big goals, must know about Raja Mahendra Pratap Singh ji. We get to learn the indomitable will and passion to fulfill our dreams from the life of Raja Mahendra Pratap Singh ji. He wanted the independence of India and he devoted every moment of his life to this. Not only did he inspire people by staying in India, he went to every corner of the world for the independence of India. Be it Afghanistan, Poland, Japan, South Africa, he risked his life and committed himself to free Mother India from the shackles.
I would like to tell the youth of my country and listen to me carefully that whenever they find any goal difficult and encounter some difficulties, I request you to keep Raja Mahendra Pratap Singh in your mind and your spirits will be elevated. The way Raja Mahendra Pratap Singh ji worked for the independence of India with one goal and devotion continues to inspire us.
And friends,
While talking to you, I am also reminded of another great freedom fighter of the country, the son of Gujarat, Shyamji Krishna Varma ji. During the First World War, Raja Mahendra Pratap ji went to Europe especially to meet Shyamji Krishna Varma ji and Lala Hardayal ji. What was decided in that meeting resulted in the formation of India's first government-in-exile in Afghanistan. This government was headed by Raja Mahendra Pratap Singh ji.
I was fortunate that I was successful in bringing the ashes of Shyamji Krishna Varma ji to India after 73 years when I was the Chief Minister of Gujarat. And if you ever get a chance to visit Kutch, there is a very inspiring memorial of Shyamji Krishna Varma ji in Mandvi, where his ashes are kept and they inspire us to live for Mother India.
Being the Prime Minister of the country, I have once again got this privilege to lay the foundation stone of a university in the name of a visionary and great freedom fighter like Raja Mahendra Pratap ji. This is the great fortune of my life. It is also energetic that you came in such a large number to give your blessings on such a holy occasion and I could also meet you.
Friends,
Not only did Raja Mahendra Pratap Singh ji fight for the independence of India, he also contributed actively in building the foundation of the future of India. He used his experiences from his trips abroad to modernize India's education system. He built a modern technical college in Vrindavan with his own resources by donating his ancestral property. Raja Mahendra Pratap Singh had also given huge land for Aligarh Muslim University. Today, when the 21st century India is moving on the path of education and skill development during Amrit Mahotsav of freedom, the establishment of a university in the name of this worthy son of Ma Bharati is the real tribute to him. Many congratulations to Yogi ji and his entire team for turning this idea into a reality.
Friends,
This university will not only become a major center of modern education, but will also emerge as a center of modern defence studies, defence manufacturing related technology and manpower development in the country. The new National Education Policy’s features of skills and education in the local language will benefit the students of this university a great deal.
The efforts of India to become self-reliant in military strength will give a new impetus to the studies in this university. Not only the country, but the entire world is witnessing India manufacturing defence equipment from modern grenades and rifles to fighter aircraft, drones, warships, etc. India is moving out of the image of a big defence importer of the world and moving towards making a new identity of an important defence exporter of the world. It has been 75 years of Independence, and we continued to import defence equipment. Uttar Pradesh is becoming a huge centre of this transformation and I being an MP from Uttar Pradesh feel very proud.
Friends,
A short while ago, I observed the progress of the 'Aligarh Node' of the Defence Corridor. More than one- and-a-half dozen defence manufacturing companies with investment worth billions of rupees will create thousands of jobs. New industries are being set up to manufacture small arms, armaments, drones and aerospace-related products, metal components, anti-drone systems etc in the Aligarh Node of the Defence Corridor. This will give a new identity to Aligarh and nearby areas.
Friends,
You must be aware that till now people used to rely on Aligarh for the security of their houses and shops. People were rest assured if they had a padlock from Aligarh. And today I feel like talking about something from my childhood. It is about 55-60 years old. We were kids then when the salesman of the Aligarh padlocks, a Muslim patron, used to come to our village every three months. I still remember he used to wear a black jacket. He used to sell his padlocks in the shops and would come after three months to collect his money. He would also sell padlocks to traders in the neighboring villages. He had a very good friendship with my father. He used to stay in our village for four-six days during his visit. He used to leave the money collected during the day with my father who would take care of it. And when he would leave the village after four-six days, he would take the money from my father and board the train. During childhood, we were very familiar with two cities of Uttar Pradesh -- Sitapur and Aligarh. If someone in our village had to undergo treatment for eyes, he was advised to go to Sitapur. We didn't understand much then, but would hear about Sitapur most often. Similarly, we would quite often hear about Aligarh due to that gentleman.
But friends,
Aligarh, which was famous for protecting the houses and shops with its famous padlocks, will now also be famous for creating products that will protect the boundaries of the nation. Such weapons will be made here. Under the One District One Product scheme, the UP government has given a new identity to the padlocks and hardware of Aligarh. This is creating new opportunities for the youth and MSMEs. Now the existing entrepreneurs and MSMEs will get special benefits and new MSMEs will also get incentives through the defence industry. The Aligarh node of the Defence Corridor will also create new opportunities for small entrepreneurs.
Brothers and sisters,
One of the world's finest missiles, BrahMos, is also proposed to be built at the Lucknow node of the Defence Corridor. About 9,000 crore rupees are being invested in the next few years for this purpose. Another missile manufacturing unit is proposed to be set up at the Jhansi node as well. The UP Defence Corridor is coming up with such huge investments and employment opportunities.
Friends,
Uttar Pradesh is emerging as a very attractive place for every small and big investor of the country and the world. This happens when the necessary environment for investment is created and the necessary facilities are made available. Today Uttar Pradesh is becoming a great example of the double engine government's double benefit. Following the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Yogi ji and his entire team have prepared Uttar Pradesh for a new role. It has to be continued further with the efforts of everyone. All those who were kept away from the opportunities of development in the society are being given opportunities in education and government jobs. Today Uttar Pradesh is talked about for big infrastructure projects and important decisions. Western Uttar Pradesh is a big beneficiary of this.
Construction of Integrated Industrial Township in Greater Noida, Multi Modal Logistics Hub, Jewar International Airport, Delhi-Meerut Regional Rapid Transit System, Metro connectivity, modern highways and expressways is happening in Western Uttar Pradesh. These projects worth thousands of crore rupees in UP will become a big basis for India's progress in the coming years.
Brothers and sisters,
I am very happy to see the same UP, which was seen as a stumbling block in the development of the country, is leading the big campaigns of the country today. Be it a campaign to build toilets, to give pucca houses to the poor, gas connections under Ujjwala, electricity connections, PM Kisan Samman Nidhi, Yogi ji's UP has taken the lead in achieving the country's goals by implementing every scheme and mission. I remember and I cannot forget the days when every scheme of the poor used to be blocked here before 2017. The Centre used to write dozens of letters for implementation of each and every scheme, but the pace of the work was very slow here… I am talking about the situation before 2017… It would not happen as it should have.
Friends,
The people of UP cannot forget the kind of scams that used to happen here and how the governance was handed over to the corrupt. Today, Yogi ji's government is sincerely engaged in the development of UP. There was a time when the administration here was run by goons and mafia, but now the extortionists and those running the mafia raj are behind bars.
I especially want to remind the people of Western Uttar Pradesh. Till four-five years ago, families in this region used to live in fear in their own homes. Sisters and daughters were afraid to leave their house for schools and colleges. The parents used to wait with bated breath until the daughters returned home. In such an atmosphere, many people had to leave their ancestral homes and migrate. Today a criminal in UP thinks a hundred times before doing something like this!
The poor are heard and there is respect for them in Yogi ji's government. The free vaccine to all campaign is a great proof of the working style of UP under the leadership of Yogi ji. Uttar Pradesh has so far administered more than 8 crore vaccines. UP also holds the record for the highest number of vaccinations in a day in the country. The concern of the poor is the top priority of the government in this crisis of Corona. Free food grains are being distributed for months so that the poor do not go hungry. In order to save the poor from starvation, what the developed countries of the world could not do, that is being done by India and Uttar Pradesh.
Friends,
In this elixir of independence, the rural economy is also undergoing rapid changes. Decades ago, Chaudhary Charan Singh ji himself had shown the country how to keep pace with change. We all know how much the agricultural laborers and small farmers of the country benefited from the path shown by Chaudhary Sahib. Many generations of today are living a dignified life because of those reforms.
It is very important that the government should stand as a partner with the small farmers of the country whom Chaudhary Saheb was concerned about. These small farmers have less than two hectares of land and the number of small farmers in our country is more than 80 percent. In other words, out of the land owned by 10 farmers of the country, there are 8 farmers who have a very small piece of land. Therefore, it is the constant effort of the central government to empower the small farmers. Be it one-and-a-half times MSP, expansion of Kisan Credit Card, improvement in insurance scheme, provision of Rs 3,000 pension; many such decisions are empowering small farmers.
During Corona, the government has directly transferred more than one lakh crore rupees to the accounts of small farmers across the country and the farmers of UP have received more than 25,000 crore rupees. I am happy that new records have been made for procurement at MSP in the last four years in UP. The problems related to the payment of sugarcane are also being redressed continuously. In the last four years, more than 1 lakh 40 thousand crore rupees have been paid to the sugarcane farmers of UP. The doors of new possibilities for the sugarcane farmers of UP will be opened in the next few years. The ethanol produced from sugarcane, which is made into bio-fuel, is being used for fuel. It is going to benefit the sugarcane farmers of western UP as well.
Friends,
Yogi ji's government and the central government are working hard shoulder to shoulder for the progress of the entire western Uttar Pradesh, including Aligarh. Together we have to make this region more prosperous, enhance the potential of sons and daughters here and save Uttar Pradesh from all anti-development forces. May all of us be successful in our goals with the inspiration of national heroes like Raja Mahendra Pratap Singh ji. You came to bless me in such a large number, I got the privilege of seeing all of you, I also thank you for this and I wish you all the very best.
You have to speak with me by raising both your hands. I will say Raja Mahendra Pratap Singh, you will say with your raised hands – Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.