প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অলিগরদা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ স্তেত য়ুনিভর্সিতীগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 SEP 2021 4:53PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে৷
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল জি, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, য়োগি অদিত্যনাথ জি, দিপুতী মুখ্য মন্ত্রী, দিনেশ শর্ম জি, উত্তর প্রদেশকী মন্ত্রীশিং, অতোপ্পা এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমসুং অলিগরগী ঐগী নুংশিরবা ইয়াম্বা-ইনাউ অমদি ইচল-ইচেশিং,
ঙসি অসি অলিগর অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী ইতিহাসিক ওইরবা নুমিৎ অমনি৷ ঙসি অসিসু রধা অস্তমিনি৷ মসিগী থৌরম অসিনা অমুক্কা হেন্না নুংঙাই-য়াইফহল্লে৷ ব্রজভুমিগী মফম খুদিংদা রধা লৈ৷ রধা অস্তমিদা ঐনা নখোয় পুম্নমক্তা অমসুং লৈবাক পুম্বদা য়াইফ-পাউজেল পীরি৷
মসিগী ইশ্বোরগী নুমিৎ অসিদা দিবেলপমেন্ত ৱার্ক কয়া অমা ঙসিদগী হৌখিবা অসি ঐখোয়গী ওইনা লাইবক ফবনি৷ অফবা থবক অমা হেক্তা পাংথোকপা মতমদা ঐখোয়না ঐখোয়গী অহল-লমনশিং নিংশিংবা অসি ঐখোয়গী চৎনবিদা য়াওদুনা লৈ৷ লৈবাক অসিগী মতিক লৈরবা মচানুপা লৈখিদ্রবা কল্য়ান সিংহ জি য়াওখিদবা অসি ঐ য়াম্না নুংঙাইজদে৷ ঙসি ঐখোয়গী ইরক্তা কল্য়ান সিংহ জিনা য়াওরম্বা থোক্লবদি, দিফেন্স সেক্তরদা অলিগরগী হৌজিক লৈরিবা প্রোফাইল অমসুং রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ স্তেত য়ুনিভর্সিতী শেমগৎলিবা অসি উরুবা মতমদা মহাক্না অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওগনি৷ মহাক্কী থৱাইনা ঐখোয়দা য়াইফ-মঙ্গোল পীবিবা ওইরসনু৷
মরুপশিং,
চহি লিশিং কয়াগী ভারতকী পুৱারি অসি অসিগুম্বা মরৈবাক নিংবা মীওইশিংগী তিনেসিতী অমসুং কৎথোকখিবগা লোইননা মতম মতমগী মতুং ইন্না ভারত্তা দাইরেক্সন পীখিবা মরৈবাক নিংবা মীওইশিংনা পিক থন্না য়াওরি৷ অসুম্না নিংথিনা মমিং লৈরবা মীওইশিংনা মখোয়গী হৈজ-শিংজবা পুম্নমক ঐখোয়গী নিংতম-ইহৌদা কৎথোকখি৷ অদুবু লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লবা মতুংদা অসিগুম্বা নেস্নেল হেরোশিং অমসুং লমজিংলিবা নুপীশিংগী কৎথোকপা অসি লৈবাক অসিগী লাক্লিবা মীরোনশিংদা উবা ফংখিদবা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা লাইবক থিবা ওইখি৷
ঙসি ২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা ২০শুবা চহি-চাগী লৈখিবা অদুগুম্বা অশোইবা অরানবশিং অদু চুমথোক্লি৷ মহারাজা সুহেলদেব জিবু ওইরবসু, দীনবন্ধু চৌধুরী ছোতু রাম জিবু ওইরবসু নত্রগা হৌজিক্কী রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিবু ওইরবসু, অনৌবা জেনেরেসন অসিনা লৈবাক অসি শেমগৎপদা মখোয়গী থৌদাং অদু খঙহন্নবা লৈবাক অসিদা থবকশিং পুকচেল শেংনা পাইখৎলি৷ ঙসি, লৈবাক অসিনা মমিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ শুরকপা, অমিৃত মহোতসব পাংথোকপা মতমদা, হায়রিবা ইফর্তশিং অসিদা মখাতাবা ইম্পিতস পীখ্রে৷ ভারতকী নিংতম্বদা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহনা লৌখিবা থৌদাং অদুদা ইকাই খুম্নবা উৎনবা হোৎনরিবা অসিসু অদুগুম্বা মরু ওইবা থৌরমগী মনুংদা অমনি৷
মরুপশিং,
ঙসি অচৌবা মংলান মংলিবা অমসুং অচৌবা পান্দমশিং ফংবা পাম্লিবা লৈবাক অসিগী নহা খুদিংমক্না রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিগী মরমদা শুংশোই শোইদনা খঙগদবনি৷ ঐখোয়গী মংলানশিং অসি মংফাওনবা ঙম্নবা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিগী পুন্সিদগী মহাক্কী হনবা লৈতবা থৌনা অমসুং পেসন অদু ঐখোয়না তমগদবনি৷ ভারতনা মনিং-মখা তম্বা মহাক্না পাম্লমখি অমদি মসিদা মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী তাংকক খুদিংমক কৎথোকখি৷ মহাক্না ভারত্তা লৈদুনা ভারতকী প্রজাশিংগী পুক্নিং থৌগৎলম্বা খক্তা নত্তনা, মহাক্না ভারতপু মনিং-মখা তম্নবগীদমক মালেম অসিগী মফম খুদিংমক্তা চৎখিরম্মী৷ অফগানিস্তান, পোলেন্দ, জপান, সাউথ অফ্রিকাবু ওইরবসু মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী রিক্সশিং লৌজখি অমসুং ভারতপু মনিং-মখা তমহন্নবা মহাক্না হোৎনখি৷
লৈবাক অসিগী নহাশিংনা ঐনা হায়রিবা অসিদা মুন্না তাবা পাম্লি মদুদি নখোয়না পান্দম অমা হেক্তা লুই হায়না নত্রগা খুদোংথিবশিং থেংনরবদি, নখোয়গী ৱাখলদা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ নিংশিংদুনা লৈবা ঐনা পাম্লি অমসুং মদুনা নখোয়গী থৌনা অদু হেনগৎহনগনি৷ ভারতনা মনিং-মখা তম্নবগীদমক পান্দম অমা অমসুং কৎথোকপগা লোইননা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিনা হোৎনখিবগী মওং অসিনা ঐখোয়দা লেপ্প-লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলি৷
অমদি মরুপশিং,
নখোয়দা ৱারি শাবা মতমদা, ঐনা লৈবাক অসিগী মতিক লৈরবা অতোপ্পা নিংতম লান্মী, গুজরাতকী মচা, শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্ম জিবু নিংশিংহল্লি৷ অহানবা লাঞ্জাওগী মতমদা, রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ জিনা অখন্ননা শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্ম জি অমদি লালা হর্দয়ল জি উননবা য়ুরোপতা চৎখি৷ মীফম অদুদা খন্ন-নৈনখিবা অদুনা অফগানিস্তানদা ভারতকী অহানবা সরকার মপান লমদা শেম্বা ঙমখি৷ মসিগী সরকার অসিনা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিনা লুচিংখি৷
ঐনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইখিবা মতমদা শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্ম জিগী উৎশিং অদু চহি ৭৩গী মতুংদা ভারত্তা ঐনা মাই পাক্না পুরকপা ঙমখিবা অসি ঐগী লাইবক ফবা ওইখি৷ করিগুম্বা নখোয়না কতচতা চৎপগী খুদোংচাবা লৈরবদি, মন্দবিদা শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্ম জিগী উৎশিং থম্লিবা য়াম্না পুক্নিং শুমহৎনিংঙাই ওইরবা মিমোরিএল অমা লৈবনি অমদি মদুনা নখোয়বু ইমা লৈবাক্কীদমক হিংননবা পুক্নিং থৌগৎপিবনি৷
লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইরুবনা, ঙসি অমুক্কা হন্না রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিগুম্বা তুংগী ফিভম শান্না উবা ঙম্বা অমসুং মমিং লৈরবা নিংতম লান্মী অমগী মমিংদা য়ুনিভর্সিতী অমা উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা অসি ফংখিবনি৷ মসি ঐগী পুন্সিগী য়াম্না লাইবক ফবনি৷ অসিগুম্বা ইশ্বরগী থৌরম অমদা নখোয় ময়াম লাক্তুনা নখোয়গী মঙ্গলশিং পীরিবা অসিসু য়াম্না ইনর্জেতিক ওই অমদি ঐনসু নখোয়গা উনবা ফংলগনি৷
মরুপশিং,
রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিনা ভারতকী নিংতম্বদা লান্থেংনখিবা খক্তা নত্তনা, ভারতকী ফ্যুচরগী ফাউন্দেসন শেমগৎপদা মহাক্না এক্তিব ওইনা থৌদাং লৌখি৷ মহাক্না মপান লমশিংদা চৎলুবা মতমদা ফংলকপা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম অসি মোদর্নাইজ তৌবদা শিজিন্নখি৷ মহাক্না মহাক্কী মপা-মপুগী লৈরম্লিবা লন-থুম কৎথোক্তুনা মহাক্কী মরল-মথুমশিং শিজিন্নদুনা ব্রিন্দাবনদা মোদর্ন তেক্নিকেল কোলেজ অমা শেমগৎখি৷ রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহনসু অলিগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতীগীদমক পাক চাওরবা লম কৎথোকখ্রে৷ ঙসি, ২১শুবা চহি চাদা, নিংতম্বগী নুংঙাইরবা মতম অসিদা ভারতনা এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগী লম্বীদা চংশিনলক্লি, ইমা ভারতকী মমল লৈরবা মচানুপা অসিগী মমিং লৌদুনা য়ুনিভর্সিতী অমা শেমগৎলকপা অসি মঙোন্দা তশেং-তশেংনা ইকাই খুম্নবা উৎপনি৷ মসিগী ৱাখল্লোন অসি রিএল্লিতীদা ওন্থোকখিবগীদমক য়োগি জি অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমক্তা হন্না-হন্না থাগৎলি৷
মরুপশিং,
মসি য়ুনিভর্সিতী অসি মোদর্ন এজুকেসনগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইরক্কদবা খক্তা নত্তনা, মোদর্ন দিফেন্স স্তদীশিং, লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজী অমসুং মেনপৱার দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনবা দিফেন্স মেনুফেকচরিংগী সেন্তর অমসু ওইরক্লগনি৷ অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা লোকেল লেঙ্গুয়েজতা তাক্কদৌরিবা স্কিলশিং অমসুং এজুকেসনগী ফিচরশিং অসিনা য়ুনিভর্সিতী অসিগী মহৈরোইশিংদা কান্নহল্লগনি৷
মিলিতরী স্ত্রেঙ্গদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ভারতনা হোৎনরিবশিং অসিনা য়ুনিভর্সিতী অসিদা নৈনরিবশিংদা অনৌবা ইম্পিতস অমা পীরগনি৷ লৈবাক অসি খক্তা নত্তনা, মালেম পুম্বনা ভারতনা মোদর্ন গ্রেনেদশিং অমসুং রাইফলশিংদগী হৌদুনা ফাইতর এয়রক্রাফত, দ্রোনশিং, লানগী জহাজশিং পুথোক্লিবা উরি৷ মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা দিফেন্স ইম্পোর্তর ওইরম্বদগী ভারতনা থোক্লক্লি অমদি মালেম অসিগী য়াম্না মরু ওইবা দিফেন্স এক্সপোর্তর অমগী অনৌবা শকলোন লৌননবা চংশিনলক্লি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহি ৭৫ শুখ্রে, অমদি ঐখোয়না লেপ্প-লৈতনা দিফেন্স ইক্যুইপমেন্ত পুশিল্লক্লি৷ উত্তর প্রদেশনা মসিগী ত্রান্সফোর্মেসন অসিগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইরক্লি অমদি ঐনা উত্তর প্রদেশতগী এম.পি. অমা ওইরুবনা য়াম্না চাওথোকচবা ফাওই৷
মরুপশিং,
অতেনবা মতম খরগী মমাংদা, ঐনা দিফেন্স কোরিদোরগী ‘অলিগর নোদ’কী প্রোগ্রেস অদু উখি৷ লুপা বিলিয়ন কয়াগী শেনফম থাদদুনা দিফেন্স মেনুফেকচরিং কম্পেনী তরেৎ হেনবনা থবক লিশিং কয়া ফংহল্লগনি৷ অপিকপা খুৎশু-খুৎলাইশিং, আর্মমেন্তশিং, দ্রোনশিং অমসুং এরোস্পেসকা মরী লৈনবা র্কদক্তশিং, মেতেল কম্পোমেন্তশিং, এন্তি দ্রোন সিস্তেমশিং দিফেন্স কোরিদোরগী অলিগর নোদতা শেমগৎনবা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎলক্লি৷ অসিনা অলিগর অমসুং অনকপা মফমশিংদা অনৌবা আইদেন্তিতী অমা পীরগনি৷
মরুপশিং,
ঙসি ফাওবদা, প্রজা মীয়াম্না মখোয় মখোয়গী য়ুমশিং অমসুং দুকানশিংগী সেক্যুরিতীগীদমক অলিগরদা মখা পোন্দুনা লৈনরম্মী হায়বসি নখোয়না শোইদনা খঙলম্লগনি৷ অদুগা ঙসি ঐনা ঐগী অৱাং ওইরিঙৈগী মতমগী ৱারি খরা নিংশিংলি৷ মসি চহি ৫৫-৬০রোম শুরে৷ মুস্লিম মীওই অমনা ঐখোয়গী খুঙ্গংদা থা অহুম খুদিংগী পেদলোকশিং য়োনবা লাক্লম্বা অদু ঐখোয় অঙাং ওইরি৷ মহাক্না অমুবা জেকেৎ অমা লিৎতুনা লাকলম্বা অদু ঐ নিংশিংলি৷ মহাক্না মহাক্কী পেদলোকশিং দুকানশিংদা য়োল্লমদুনা, মহাক্কী শেলশিং অদু খোমজিন্নবা থা অহুমগী মতুংদা মহাক লাক্কনি৷ মহাক্না পেদলোকশিং অদু থংনবা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ত্রেদরশিংদসু য়োল্লমগনি৷ ঐগী ইপাগা মহাক্কা অদুক্কী মতিক অফবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী লৈনখি৷ মহাক্না লাকপা মতমদা নুমিৎ মরি-তরুক্নি ফাওবদা ঐখোয়গী খুঙ্গংদা মহাক্না লৈরম্মী৷ মহাক্না নুমিৎ অদুদা খোমজিল্লিবা শেলশিং অদু ঐগী পাবুংদা শিন্নরম্মী অমসুং ঐগী পাবুংনসু শেলশিং অদু চেকশিন্না শেন্নখিরম্মী৷ অদুগা নুমিৎ মরি-তরুক্নিগী মতুংদা মহাক্না খুঙ্গং অদু থাদোক্তুনা চৎখিবা মতমদা, ঐগী পাবুংদগী মহাক্কী শেল অদু লৌখিগনি অমসুং ত্রেন তোংদুনা চৎখিগনি৷ অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা, ঐখোয়না উত্তর প্রদেশকী শহর অনি-সিতাপুর অমসুং অলিগর য়াম্না তোইনা তোইনা তারমখি৷ করিগুম্বা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী মীওই অমনা মীশিং লাইয়েংগে হায়রবদি মহাক অদু সিতাপুরদা চৎননবা হায়রম্মী৷ মতম অদুদা ঐখোয়না কা-হেন্না খঙলুবা তৌখিদে, অদুবু সিতাপুর হায়বা ৱাহৈ অসি য়াম্না তোইনা তোইনা তারম্মী৷ মতৌ অসিগুম্না, চিং-লেম্লবা মীওই অদুগী মফমদগী অলিগর হায়বা ৱাহৈ অসিসু ঐখোয়না য়াম্না তোইনা তোইনা তারম্মী৷
অদুবু মরুপশিং,
অলিগরগী মমিং লৈরবা পেদলোকশিং শিজিন্নদুনা য়ুমশিং অমদি দুকানশিং ঙাক শেল্লম্বা অলিগর অসি লৈবাক অসিগী বাউন্দরীশিং ঙাক শেনগদৌরিবা প্রদক্তশিং শেম্বগীদমক হৌজিক্তি মমিং নিংথিনা লৈরে৷ অসিগুম্বা খুৎশু-খুৎলাইশিং অসি মফম অসিদা শারগনি৷ ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক্ত স্কিমগী মখাদা, য়ু.পি. সরকারনা অলিগরগী পেদলোকশিং অমসুং হার্দৱেয়রদা অনৌবা আইদেন্তিতী অমা পীখ্রে৷ মসিনা নহাশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি৷ হৌজিক্তি, হৌজিক লৈরিবা ওল্তরপ্রিনরশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিং অসিনা অনৌবা কান্নবশিং ফংলগনি অমসুং অনৌবা এম.এস.এম.ই.শিং অসিনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী খুৎথাংদা ইন্সেন্তিবশিংসু ফংলগনি৷ দিফেন্স কোরিদোরগী অলিগর নোদনা অপিকপা ওল্তরপ্রিনরশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউ অমদি ইচল-ইচেশিং,
মালেম অসিগী খ্বাইদগী ফরবা মিসাইলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা, ব্রহ্মোস অসিসু দিফেন্স কোরিদোরগী লখনৌ নোদতা শাননবা পুথোরক্লি৷ হিরম অসিগীদমক লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা লুপা কোতি ৯,০০০রোমগী শেনফম থাদরগনি৷ লোইন-লোইননা ঝান্সি নোদতা অনৌবা মিসাইল মেনুফেকচরিং য়ুনিত শেমগৎনবা হৌদোরকখি৷ য়ু.পি. দিফেন্স কোরিদোরনা অসিগুম্বা অচৌবা ইনবেস্তমেন্তশিংগা লোইননা থোক্লক্লগনি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি৷
মরুপশিং,
উত্তর প্রদেশ অসি লৈবাক অসিগী অমদি মালেম অসিগী অপিকপা অমসুং অচৌবা ইনবেস্তর খুদিংমক্কী য়াম্না পুক্নিং চিংশিল্লিবা মফম অমা ওইরক্লি৷ হায়রিবা অসি ইনবেস্তমেন্তগী দরকার ওইরিবা এনবাইরোনমেন্ত অমদি তঙাই ফদবা ফেসিলিতীশিং অসি ফংহল্লবা মতমদা থোক্কনি৷ ঙসিদি উত্তর প্রদেশনা দবল ইঞ্জিন গভর্মেন্তগী দবল বেনিফিৎকী মরু ওইবা খুদম অমা ওইরক্লি৷ সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাসকী মন্ত্র অসি ইন্দুনা য়োগি জি অমদি মহাক্কী তীম অসিনা উত্তর প্রদেশপু অনৌবা শকলোন অমা লৌননবা শেমখ্রে৷ মীপুম খুদিংমক্না হোৎনদুনা মসি মখাতানা চত্থহনগদবনি৷ সমাজতা দিবেলপমেন্তগী খুদোংচাবশিংদগী লাপ্না লৈখিবা মীওই পুম্নমক এজুকেসন অমদি সরকারগী থবকশিংদা খুদোংচাবা পীরি৷ ঙসিদি, অচৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অমদি মরু ওইবা ৱারেপশিংগীদমক উত্তর প্রদেশ অসি শক্ন-শোন্নরি৷ নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশ অসি মসিগী অচৌবা বেনিফিসরী অমনি৷
নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা মোদর্ন হাইৱেজশিং, এক্সপ্রেসৱেজশিং, মেত্রো কন্নেক্তিবিতী, দিল্লী-মীরুত রিজনেল রেপিদ ত্রান্সিত সিস্তেম, জেৱর ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত, মল্তি মোদেল লোজিস্তিক্স হক অমদি গ্রেতর নোইদাদা ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রিএল তাউনশিপ শেমগৎপগী থবক চত্থরি৷ লুপা কোতি লিশিং কয়াগী মমল ওইরিবা য়ু.পি.দা পাইখৎলিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ভারতকী প্রোগ্রেসকী অচৌবা বেসিস অমা ওইরগনি৷
ইয়াম্বা-ইনাউ অমদি ইচল-ইচেশিং,
লৈবাক অসিগী দিবেলপমেন্তদা থিন্থহল্লি হায়না উরমখিবা য়ু.পি অসিমক্না লৈবাক অসিগী অচৌবা কেম্পেন্দশিং চত্থবদা লমজিংলিবা অসিদা ঐ য়াম্না নুংঙাই৷ লেত্রিনশিং শাননবা, লাইরবশিংগী পক্কা হাউসশিং শাবিনবা, উজ্জৱলাগী মখাদা গ্যাসশিং পীববু ওইরবসু, মৈ শমহনবগী কেম্পেন্দবু ওইরবসু, পি.এম.কিসান সম্মন নিধিবু ওইরবসি, য়োগি জিগী য়ু.পি.না স্কিম অমদি মিসন খুদিংমক চৎনহন্দুনা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা লমজিংখ্রে৷
মরুপশিং,
মফম অসিদা থোকখিবা স্কেম মখলশিং অমদি গভর্মেন্স অদুবুনা করপ্তা শিন্নখিবা অদু য়ু.পি.গী মীয়াম্না কাওবা ঙম্লোই৷ ঙসিদি, য়োগি জিগী সরকারনা য়ু.পি. চাওখৎননবা থমোই শেংনা থবক তৌরি৷ মফম অসিদা লৈরমখিবা সাসন অদু গুন্দাশিং অমদি মাফিয়ানা চলাইবগী মতম অমা লৈরম্মী, অদুবু হৌজিক্তি এক্সতোর্সনিস্তশিং অমদি মাফিয়া রাজ অদুবু চলাইরিবা মীওইশিং অদু কৈশুমশঙশিংদা থমখ্রে৷
ঐনা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা অখন্ননা নিংশিংবা পাম্লি৷ চহি মরি-মঙাগী মমাং ফাওবদা, মসিগী লমদম অসিগী ইমুংশিংনা মখোয় মশাগী ময়ুমশিংদা অকিবা অমগা লোইননা লৈনরম্মী৷ ইচে-ইচলশিং অমদি ইচানুপীশিংনা স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং চৎননবগীদমক মখোয়গী ময়ুমশিংদগী থোক্লকপা কিরমখি৷ মমা-মপা ওইরিবশিংনা মচানুপীশিং অদুনা ময়ুমদা তেক-কাইদনা হল্লক্ত্রিফাওবা ৱাখল তংদু লৈতানা লৈনরমদে৷ অসিগুম্বা এতমোস্ফেয়র অমদা, মীওই কয়া অমনা মখোয়গী মপা-মপুশিংনা থমবিরম্বা ময়ুমশিং অসি থাদোক্তুনা চৎনরমখি৷ ঙসিদি, য়ু.পি.দা লৈবা ক্রিমিনেল অমনা অরানবা থবক অমা তৌদ্রিঙৈ মাংওইননা চাম্মরক হন্না খল্লি!
য়োগিগী সরকারনা লাইরবগী খোল্লাউ তাই অমদি মখোয়বু ইকাই খুম্নৈ৷ কেম্পেন্দ পুম্নমক্তা ভেক্সিন লেম্না য়েনবা অসিনা য়োগি জিগী লুচিং মখাদা সাসন তৌরিবা য়ু.পি. ৱার্কিং স্তাইলগী মরু ওইবা খুদম অমনি৷ হৌজিক ফাওবদা, উত্তর প্রদেশনা ভেক্সিন দোজ কোতি ৮ হেন্না কাপখ্রে৷ য়ু.পি.না লৈবাক অসিদা নোংমদা ভেক্সিন খ্বাইদগী য়াম্না কাপ্পগী রেকোর্দ থম্লি৷ কোরোনাগী ক্রাইসিস অসিদা লাইরবদা মীৎয়েং চংবা অসিনা সরকার অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা প্রাইয়োরিতী ওইরি৷ লাইরবশিংনা মবুক লাম্না লৈতনবগীদমক থা কয়া চুপ্না চানবা চেং-হৱাইশিং লেম্না য়েল্লি৷ চাবা ফংদবদগী লাইরবশিং অসি কন্নবগীদমক, মালেম অসিদা লৈরিবা চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা তৌবা ঙমদবা অদু ভারচ অমদি উত্তর প্রদেশনা তৌরি৷
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেল-থুমগী ফিভমদসু অহোংবা থুনা লাক্লি৷ চহি খুজিংশিংগী মমাংদা, অহোংবশিংগা লোইননা মতৌ করম্না খোঙ থাংগদগে হায়বগী মতাংদা চৌধুরী চরন সিংহ জি মশামক্না লৈবাক অসিদা উৎখ্রে৷ চৌধুরী সহিবনা উৎলম্বা লম্বী অসিদগী মতৌ করম্না লৈবাক অসিগী এগ্রীকল্তরেল লেবররশিং অমদি অপিকপা লৌমীশিংনা কান্নবা লৌখিবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই৷ মসিগী রিফোর্মশিং অসিগী মতেংদগী ঙসিগী শুরোল কয়া অমনা ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমদা হিংবা ঙম্লিবিনি৷
সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ হায়রিবা অপিকপা লৌমীশিং অসিগী লম হেক্তর অনিদগী হেন্না তানা লৈনৈ অমদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপিকপা লৌমীশিংগী মশিং অসি চাদা ৮০দগী হেল্লি৷ অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা হায়রবদা, লৈবাক অসিগী লৌমী ১০না মপু ওইজবা লমশিংগী মনুংদা, লৌমী ৮দি অপিকরপা লমশিং লৈ৷ মরম অদুনা, অপিক লৌমীশিং অসি য়োকখৎননবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লেপ্প-লৈতনা হোৎনরি৷ এম.এস.পি. শরুক অমগা মখায়রক ওইরবসু, কিসান ক্রেদিৎ কার্দপু ওইরবসু, ইন্সুরেন্স স্কিমবু ওইরবসু, ৩,০০০ পেন্সনগী প্রোভিজনবু ওইরবসু; অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিনা অপিকপা লৌমীশিং অসি য়োকখৎলি৷
কোরোনাগী মতমদা, সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংগী একাউন্দশিংদা লুপা কোতি লাখ অমা হেন্না হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে অমদি য়ু.পি.গী লৌমীশিংনা লুপা কোতি ২৫,০০০ হেন্না ফংখ্রে৷ হৌখিবা চহি মরিদা য়ু.পি.দা এম.এস.পি.দা লৌশিন্নবদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা ঙমখিবা অসি ঐ য়াম্না নুংঙাই৷ সুগরকেন পেমেন্তগা মরী লৈনবা প্রোব্লেমশিং অদুসু লেপ্প-লৈতনা শেমদোক্লি৷ হৌখিবা চহি মরিদা, য়ু.পি.গী চু থাবা লৌমীশিংদা লুপা কোতি লাখ ১ লিশিং ৪০ হেন্না পীখ্রে৷ লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা য়ু.পি.গী চুগী লৌমীশিং অসিগীদমক অনৌবা পোজিবিলিতীশিংগী খোঙশিং হাংলগনি৷ চুদগী ফংলিবা ইথানোল অসি বাইও-ফ্যুইল ওন্থোক্তুনা ফ্যুল অমা ওইনা শিজিন্নরি৷ মসিনা নোংচুপ য়ু.পি.গী চু থারিবা লৌমীশিংদা কান্নবা পীরগনি৷
মরুপশিং,
অলিগর য়াওনা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশ চাওখৎহন্নবগীদমক য়োগি জিগী সরকার অমদি কেন্দ্র সরকারনা য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ ঐখোয়না অমতা ওইনা চিংশিনমিন্নদুনা,লমদম অসি হেন্না চাওখৎহন্নবা, মফম অসিদা ইচানুপাশিং অমদি ইচানুপীশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমদি এন্তি-দিবেলপমেন্ত ফোর্স পুম্নমক্তদগী উত্তর প্রদেশপু কনগদবনি৷ রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ জিগুম্বা নেস্নেল হেরোশিংগী থৌনা লৌদুনা ঐখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়গী পান্দমশিং অসি মাই পাক্না ফংবা ঙম্বা ওইরসবু৷ ঐবু থৌজানবিনবা নখোয় মশিং য়াম্না লাকখি, নখোয় পুম্নমক উননবগী খুদোংচাবা অদু ঐনা ফংখি, মসিগীদমক নখোয়বু ঐনা থাগৎলি অমদি অফবতা ওইয়ু হায়না ঐনা নখোয় পুম্নমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীরি৷
নখোয়গী খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা ঐগা লোইননা নখোয়না ঙাংগদবনি৷ ঐনা রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ হায়গনি, নখোয়না নখোয়গী খুৎশিং থাংগৎতুনা – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু হায়না হায়গনি৷
রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ
অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু৷
রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ
অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু৷
রাজা মহেন্দ্র প্রতাপ সিংহ
অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু৷
ভারত ইমানা য়াইফরে৷
ভারত ইমানা য়াইফরে৷
হন্ন হন্না থাগৎচরি৷
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল অদুগী মরিক চুম্বা ত্রান্সলেসননি৷ অশেংবা ৱারোল অদু হিন্দিদা ঙাংখি৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of Raja Mahendra Pratap Singh State University in Aligarh
14 SEP 2021 4:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai.
Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel ji, the popular and firebrand Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister, Dinesh Sharma ji, Ministers of the Government of Uttar Pradesh, other MPs, MLAs and my dear brothers and sisters of Aligarh,
Today is a historic day for Aligarh and Western Uttar Pradesh. Today is also Radha Ashtami. This occasion makes it even more blessed. Radha is omnipresent in Brajbhoomi. I extend my warm greetings to all of you and to the entire nation on Radha Ashtami.
We are fortunate that a series of development works is starting today on this holy day. It is in our culture that we remember our elders when any auspicious work happens. I am very much feeling the absence of the great son of this soil, late Kalyan Singh ji. Had Kalyan Singh ji been with us today, he would have been very happy to see the emerging profile of Aligarh in the defence sector and the establishment of Raja Mahendra Pratap Singh State University. His soul would be blessing us.
Friends,
Thousands of years of Indian history is full of such patriots who have given direction to India from time to time with their tenacity and sacrifice. So many great personalities gave their all to our freedom movement. But it was the misfortune of the country that the next generations of the country were not acquainted with the sacrifices of such national heroes and leading ladies after independence. Many generations of the country were deprived of their sagas.
Today the 21st century India is correcting those mistakes of the 20th century. Be it Maharaja Suheldev ji, Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram ji, or now Raja Mahendra Pratap Singh ji, sincere efforts are being made in the country to acquaint the new generation with their contribution in nation building. Today, when the country is celebrating 75 years of its independence, the Amrit Mahotsav of independence, these efforts have been given further impetus. This effort to salute the contribution of Raja Mahendra Pratap Singh in the independence of India is one such sacrosanct occasion.
Friends,
Today every youth of the country, who is dreaming big and wants to achieve big goals, must know about Raja Mahendra Pratap Singh ji. We get to learn the indomitable will and passion to fulfill our dreams from the life of Raja Mahendra Pratap Singh ji. He wanted the independence of India and he devoted every moment of his life to this. Not only did he inspire people by staying in India, he went to every corner of the world for the independence of India. Be it Afghanistan, Poland, Japan, South Africa, he risked his life and committed himself to free Mother India from the shackles.
I would like to tell the youth of my country and listen to me carefully that whenever they find any goal difficult and encounter some difficulties, I request you to keep Raja Mahendra Pratap Singh in your mind and your spirits will be elevated. The way Raja Mahendra Pratap Singh ji worked for the independence of India with one goal and devotion continues to inspire us.
And friends,
While talking to you, I am also reminded of another great freedom fighter of the country, the son of Gujarat, Shyamji Krishna Varma ji. During the First World War, Raja Mahendra Pratap ji went to Europe especially to meet Shyamji Krishna Varma ji and Lala Hardayal ji. What was decided in that meeting resulted in the formation of India's first government-in-exile in Afghanistan. This government was headed by Raja Mahendra Pratap Singh ji.
I was fortunate that I was successful in bringing the ashes of Shyamji Krishna Varma ji to India after 73 years when I was the Chief Minister of Gujarat. And if you ever get a chance to visit Kutch, there is a very inspiring memorial of Shyamji Krishna Varma ji in Mandvi, where his ashes are kept and they inspire us to live for Mother India.
Being the Prime Minister of the country, I have once again got this privilege to lay the foundation stone of a university in the name of a visionary and great freedom fighter like Raja Mahendra Pratap ji. This is the great fortune of my life. It is also energetic that you came in such a large number to give your blessings on such a holy occasion and I could also meet you.
Friends,
Not only did Raja Mahendra Pratap Singh ji fight for the independence of India, he also contributed actively in building the foundation of the future of India. He used his experiences from his trips abroad to modernize India's education system. He built a modern technical college in Vrindavan with his own resources by donating his ancestral property. Raja Mahendra Pratap Singh had also given huge land for Aligarh Muslim University. Today, when the 21st century India is moving on the path of education and skill development during Amrit Mahotsav of freedom, the establishment of a university in the name of this worthy son of Ma Bharati is the real tribute to him. Many congratulations to Yogi ji and his entire team for turning this idea into a reality.
Friends,
This university will not only become a major center of modern education, but will also emerge as a center of modern defence studies, defence manufacturing related technology and manpower development in the country. The new National Education Policy’s features of skills and education in the local language will benefit the students of this university a great deal.
The efforts of India to become self-reliant in military strength will give a new impetus to the studies in this university. Not only the country, but the entire world is witnessing India manufacturing defence equipment from modern grenades and rifles to fighter aircraft, drones, warships, etc. India is moving out of the image of a big defence importer of the world and moving towards making a new identity of an important defence exporter of the world. It has been 75 years of Independence, and we continued to import defence equipment. Uttar Pradesh is becoming a huge centre of this transformation and I being an MP from Uttar Pradesh feel very proud.
Friends,
A short while ago, I observed the progress of the 'Aligarh Node' of the Defence Corridor. More than one- and-a-half dozen defence manufacturing companies with investment worth billions of rupees will create thousands of jobs. New industries are being set up to manufacture small arms, armaments, drones and aerospace-related products, metal components, anti-drone systems etc in the Aligarh Node of the Defence Corridor. This will give a new identity to Aligarh and nearby areas.
Friends,
You must be aware that till now people used to rely on Aligarh for the security of their houses and shops. People were rest assured if they had a padlock from Aligarh. And today I feel like talking about something from my childhood. It is about 55-60 years old. We were kids then when the salesman of the Aligarh padlocks, a Muslim patron, used to come to our village every three months. I still remember he used to wear a black jacket. He used to sell his padlocks in the shops and would come after three months to collect his money. He would also sell padlocks to traders in the neighboring villages. He had a very good friendship with my father. He used to stay in our village for four-six days during his visit. He used to leave the money collected during the day with my father who would take care of it. And when he would leave the village after four-six days, he would take the money from my father and board the train. During childhood, we were very familiar with two cities of Uttar Pradesh -- Sitapur and Aligarh. If someone in our village had to undergo treatment for eyes, he was advised to go to Sitapur. We didn't understand much then, but would hear about Sitapur most often. Similarly, we would quite often hear about Aligarh due to that gentleman.
But friends,
Aligarh, which was famous for protecting the houses and shops with its famous padlocks, will now also be famous for creating products that will protect the boundaries of the nation. Such weapons will be made here. Under the One District One Product scheme, the UP government has given a new identity to the padlocks and hardware of Aligarh. This is creating new opportunities for the youth and MSMEs. Now the existing entrepreneurs and MSMEs will get special benefits and new MSMEs will also get incentives through the defence industry. The Aligarh node of the Defence Corridor will also create new opportunities for small entrepreneurs.
Brothers and sisters,
One of the world's finest missiles, BrahMos, is also proposed to be built at the Lucknow node of the Defence Corridor. About 9,000 crore rupees are being invested in the next few years for this purpose. Another missile manufacturing unit is proposed to be set up at the Jhansi node as well. The UP Defence Corridor is coming up with such huge investments and employment opportunities.
Friends,
Uttar Pradesh is emerging as a very attractive place for every small and big investor of the country and the world. This happens when the necessary environment for investment is created and the necessary facilities are made available. Today Uttar Pradesh is becoming a great example of the double engine government's double benefit. Following the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Yogi ji and his entire team have prepared Uttar Pradesh for a new role. It has to be continued further with the efforts of everyone. All those who were kept away from the opportunities of development in the society are being given opportunities in education and government jobs. Today Uttar Pradesh is talked about for big infrastructure projects and important decisions. Western Uttar Pradesh is a big beneficiary of this.
Construction of Integrated Industrial Township in Greater Noida, Multi Modal Logistics Hub, Jewar International Airport, Delhi-Meerut Regional Rapid Transit System, Metro connectivity, modern highways and expressways is happening in Western Uttar Pradesh. These projects worth thousands of crore rupees in UP will become a big basis for India's progress in the coming years.
Brothers and sisters,
I am very happy to see the same UP, which was seen as a stumbling block in the development of the country, is leading the big campaigns of the country today. Be it a campaign to build toilets, to give pucca houses to the poor, gas connections under Ujjwala, electricity connections, PM Kisan Samman Nidhi, Yogi ji's UP has taken the lead in achieving the country's goals by implementing every scheme and mission. I remember and I cannot forget the days when every scheme of the poor used to be blocked here before 2017. The Centre used to write dozens of letters for implementation of each and every scheme, but the pace of the work was very slow here… I am talking about the situation before 2017… It would not happen as it should have.
Friends,
The people of UP cannot forget the kind of scams that used to happen here and how the governance was handed over to the corrupt. Today, Yogi ji's government is sincerely engaged in the development of UP. There was a time when the administration here was run by goons and mafia, but now the extortionists and those running the mafia raj are behind bars.
I especially want to remind the people of Western Uttar Pradesh. Till four-five years ago, families in this region used to live in fear in their own homes. Sisters and daughters were afraid to leave their house for schools and colleges. The parents used to wait with bated breath until the daughters returned home. In such an atmosphere, many people had to leave their ancestral homes and migrate. Today a criminal in UP thinks a hundred times before doing something like this!
The poor are heard and there is respect for them in Yogi ji's government. The free vaccine to all campaign is a great proof of the working style of UP under the leadership of Yogi ji. Uttar Pradesh has so far administered more than 8 crore vaccines. UP also holds the record for the highest number of vaccinations in a day in the country. The concern of the poor is the top priority of the government in this crisis of Corona. Free food grains are being distributed for months so that the poor do not go hungry. In order to save the poor from starvation, what the developed countries of the world could not do, that is being done by India and Uttar Pradesh.
Friends,
In this elixir of independence, the rural economy is also undergoing rapid changes. Decades ago, Chaudhary Charan Singh ji himself had shown the country how to keep pace with change. We all know how much the agricultural laborers and small farmers of the country benefited from the path shown by Chaudhary Sahib. Many generations of today are living a dignified life because of those reforms.
It is very important that the government should stand as a partner with the small farmers of the country whom Chaudhary Saheb was concerned about. These small farmers have less than two hectares of land and the number of small farmers in our country is more than 80 percent. In other words, out of the land owned by 10 farmers of the country, there are 8 farmers who have a very small piece of land. Therefore, it is the constant effort of the central government to empower the small farmers. Be it one-and-a-half times MSP, expansion of Kisan Credit Card, improvement in insurance scheme, provision of Rs 3,000 pension; many such decisions are empowering small farmers.
During Corona, the government has directly transferred more than one lakh crore rupees to the accounts of small farmers across the country and the farmers of UP have received more than 25,000 crore rupees. I am happy that new records have been made for procurement at MSP in the last four years in UP. The problems related to the payment of sugarcane are also being redressed continuously. In the last four years, more than 1 lakh 40 thousand crore rupees have been paid to the sugarcane farmers of UP. The doors of new possibilities for the sugarcane farmers of UP will be opened in the next few years. The ethanol produced from sugarcane, which is made into bio-fuel, is being used for fuel. It is going to benefit the sugarcane farmers of western UP as well.
Friends,
Yogi ji's government and the central government are working hard shoulder to shoulder for the progress of the entire western Uttar Pradesh, including Aligarh. Together we have to make this region more prosperous, enhance the potential of sons and daughters here and save Uttar Pradesh from all anti-development forces. May all of us be successful in our goals with the inspiration of national heroes like Raja Mahendra Pratap Singh ji. You came to bless me in such a large number, I got the privilege of seeing all of you, I also thank you for this and I wish you all the very best.
You have to speak with me by raising both your hands. I will say Raja Mahendra Pratap Singh, you will say with your raised hands – Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Raja Mahendra Pratap Singh
Long live, long live.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.