Cabinet
Cabinet approves Central Government guarantee to back Security Receipts issued by National Asset Reconstruction Company Limited for acquiring of stressed loan assets
ARC was announced in Union Budget 2021-22
NARCL proposes to acquire stressed assets of about Rs. 2 Lakh crore in phases within extant regulations of RBI
15 SEP 2021 4:13PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved Central Government guarantee of Rs.30,600 crore to back Security Receipts (SRs) issued by National Asset Reconstruction Company Limited (NARCL) for acquiring stressed loan assets. This is in line with Budget announcement for the FY 2021-22.
The SRs issued by NARCL shall be backed by sovereign guarantee of Government of India. The Gol's guarantee shall be for Rs.30,600 crore and shall be valid for five years. Gol's guarantee can be invoked by NARCL for meeting the shortfall between the face value of the SR and the actual realization upon resolution / liquidation. NARCL shall be liable to pay annual guarantee fee.
Benefits:
The NARCL - IDMCL structure will assist in consolidation of debt, currently fragmented across various lenders, thus leading to faster, single point decision making including through IBC processes, where applicable. It will incentivize quicker action on resolving stressed assets thereby helping in better value realization. India Debt Resolution Company Limited (IDRCL) will engage market expertise for value enhancement. This approach will also permit freeing up of personnel in banks to focus on increasing business and credit growth. As the holders of these stressed assets and SRs, banks will receive the gains. Gol's guarantee will also enhance liquidity of SRs as such SRs are tradable.
Background:
Government's 4 R strategy of Recognition, Resolution, Recapitalisation and Reform has led to a turnaround in performance of Public Sector Banks (PSBs). High levels of provisioning of legacy NPAs has presented an opportunity for additional measures for faster resolution. The Union Budget 2021-22 had accordingly announced Government's intention to set up an Asset Reconstruction Company (ARC) along with an Asset management Company AMC to consolidate and take over existing stressed debt and thereafter manage and dispose it off to buyers for value realization.
The National Asset Reconstruction Company Limited (NARCL) and India Debt Resolution Company Limited (IDRCL) have since been set up by banks. NARCL proposes to acquire stressed assets of about Rs. 2 Lakh crore in phases within extant regulations of RBI. It intends to acquire these through 15% Cash and 85% in Security Receipts (SRs).

କ୍ୟାବିନେଟ
ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଋଣ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ ଆସେଟ ରିକନଷ୍ଟ୍ରକ୍ସନ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସୁରକ୍ଷା ରସିଦକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୧-୨୨ ରେ ଏଆରସି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା
ଆରବିଆଇର ବିସ୍ତୃତ ନିୟମାବଳୀ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ହାସଲ କରିବାକୁ ଏନଏଆରସିଏଲ୍ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି
15 SEP 2021 4:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଋଣ ସମ୍ପତ୍ତି ହାସଲ ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ ଆସେଟ ରିକନଷ୍ଟ୍ରକ୍ସନ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ (ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ) ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସୁରକ୍ଷା ରସିଦ (ଏସ୍ଆରଏସ) କୁ ଫେରାଇବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୩୦,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକବର୍ଷ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣାର ଏହା ଅନୁରୂପ ଅଟେ ।
ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ୍‍ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଏସଆରଏସ୍‍ ଗୁଡିକ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାର୍ବଭୌମତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହେବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ୩୦,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଧ ହେବ । ଏସ୍ଆର ର ଫେସ୍ ଭାଲ୍ୟୁ ଓ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ ବା ଲିକ୍ୟୁଡିସନ ଭିତ୍ତିରେ ବାସ୍ତବରେ ଆଦାୟ କରାଯାଇଥିବା ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି କିଛି ନିଅଣ୍ଟିଆ ପଡେ ତେବେ ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ବାର୍ଷିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେୟ ଦେବାକୁ ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ୍‍ ଦାୟୀ ରହିବ ।
ଉପକାରିତା:
ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ୍‍ - ଆଇଡିଏମ୍ସିଏଲ୍ ସଂରଚନା ଋଣର ଏକୀକରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ସମ୍ପ୍ରତି ବିଭିନ୍ନ ୠଣଦାତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗ ଭାଗ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଆଇବିସି ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ରୁତ, ଏକକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ । ଏହା ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତିର ସମାଧାନ ଉପରେ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଇଣ୍ଡିଆ ଡେବ୍ଟ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଡିଆରସିଏଲ୍‍) ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବଜାର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନିୟୋଜିତ କରିବ । ଏଭଳି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରେ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଋଣ ବଢାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଏସ୍ଆର ର ଧାରକ ଭାବରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଲାଭ ପାଇବେ । ଭାରତ ସରକରଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଏସ୍ଆର ର ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ବୃଦ୍ଧି କରିବ କାରଣ ଏହିପରି ଏସଆର ଗୁଡିକ ବ୍ୟବସାୟ ଯୋଗ୍ୟ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ସରକାରଙ୍କ ୪ ଆର ରଣନୀତି ସ୍ୱୀକୃତି, ସଙ୍କଳ୍ପ, ପୁନଃପୁଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପବ୍ଲିକ୍ ସେକ୍ଟର ବ୍ୟାଙ୍କ (ପିଏସ୍ବି) ର ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଏନ୍ପିଏର ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଯୋଗାଣର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୧-୨୨ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନୋଭାବ ଅନୁଯାୟୀ ଆସେଟ ରିକନଷ୍ଟ୍ରକ୍ସନ କମ୍ପାନୀ (ଏଆରସି) ସହିତ ଆସେଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ କମ୍ପାନୀ (ଏଏମ୍ସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାଦ୍ୱାରା ବଳବତ୍ତର ଥିବା ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଋଣ ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଏହାପରେ ତାହାର ମୂଲ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ କ୍ରେତାମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବ ।
ନ୍ୟାସନାଲ ଆସେଟ୍ ରିକନଷ୍ଟ୍ରକ୍ସନ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏଆରସିଏଲ୍) ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଡେବ୍ଟ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଡିଆରସିଏଲ) ପରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଆରବିଆଇର ବିସ୍ତୃତ ନିୟମାବଳୀ ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍ଏଆରସିଏଲ୍‍ ପ୍ରାୟ ୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ସମ୍ପତ୍ତି ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି । ଏହା ୧୫% ନଗଦ ଏବଂ ୮୫% ସୁରକ୍ଷା ରସିଦ (ଏସଆରଏସ୍‍) ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛାବ୍ୟକ୍ତ କରିଛି ।