ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାରାଦୀପ ପୋର୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ସ୍କାନର ସ୍ଥାପନ ସହିତ ଇକ୍ସଆଇଏମ୍ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି
13 SEP 2021 11:37AM by PIB Bhubaneswar
ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ (ଇଓଡିବି) ପଦକ୍ଷେପ ଅନୁଯାୟୀ, ୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗୋଟିଏ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଏକ୍ସ-ରେ କଣ୍ଟେନର ସ୍କାନିଂ ସିଷ୍ଟମ (ଏମ୍ଏକ୍ସସିଏସ୍) ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷଣ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ବନ୍ଦରରେ କଣ୍ଟେନର ଗୁଡିକର ରହିବା ସମୟକୁ କମେଇବ । ବନ୍ଦରରେ ଏମ୍ଏକ୍ସସିଏସ୍ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ନିୟାମକ ବୋର୍ଡ (ଏଇଆରବି) ଏହାର ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ୨୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୧ ରେ ପାରାଦୀପ କଷ୍ଟମ୍ସକୁ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହି ସ୍କାନର୍ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୨୫ ଟି କଣ୍ଟେନରକୁ ସ୍କାନ୍ କରିପାରିବ, ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିନା ବାଧା ସହିତ ସିଧାସଳଖ କଣ୍ଟେନରଗୁଡିକୁ ବାହାରକୁ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଏହା ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦର ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଶିଳ୍ପର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାପାଇଁ ବନ୍ଦର ଜରିଆରେ କଣ୍ଟେନରରେ ଧାତବ ସ୍କ୍ରାପ୍ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ । ସ୍କାନରର କାର୍ଯ୍ୟ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରରେ କଣ୍ଟେନର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି କାରଣ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇଜି ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ ବିଜନେସ୍ ଆଧାରରେ ଇକ୍ସଆଇଏମ୍ ବ୍ୟବସାୟରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପିପିଟି ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି । ଆରସିଏଲ୍‌, ଜେଡ୍ଆଇଏମ୍ଣ୍ଟ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ୍ ସିପିଂ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଶ୍ରେୟସ୍ ସିପିଂ ଲାଇନଗୁଡିକ ନିୟମିତ ଭାବରେ ବନ୍ଦରକୁ କହୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଲାଇନରଗୁଡିକୁ ବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅଧିକ ରିହାତି ଉପରେ ବିଚାର କରିବେ ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Paradeep Port Trust aims to boost EXIM trade with installation of New Container Scanner
13 SEP 2021 11:37AM by PIB Delhi
Under Ease of Doing Business (EoDB) initiative, a Mobile X-Ray Container Scanning System (MXCS) has been installed by Paradeep Port near the PICT Terminal at a cost of Rs 30 crore for the purpose of reducing physical examination and dwell time of containers at the Port. After successful Trial Run of the MXCS, the Atomic Energy Regulatory Board (AERB) has issued license on 27th August, 2021 to Paradeep Customs for its regular operation. The Scanner can scan up to 25 containers per hour, enabling the Trade to directly move out their containers with upgrade security and zero hassle.
This will also facilitate movement of unshredded metallic scrap materials in containers through the Port to meet the long standing requirement of hinterland Industries. The operation of the Scanner is expected to boost the container volume at Paradeep Port as PPT is making continuous efforts to reduce the logistic cost to help the EXIM trade and is in line with Government’s Ease of Doing Business initiative. While the shipping lines like RCL, ZIM International Shipping Line and Shreyas Shipping are calling the Port regularly, other major liners are likely to follow considering the upgraded facilities and hefty discount offered by the Port.