Prime Minister's Office
PM performs the Lokarpan of Sardardham Bhavan and Bhoomi Pujan of Sardardham Phase – II Kanya Chhatralaya
On 100th Punyatithi of the great Tamil Poet, 'Subramania Bharati Chair' on Tamil Studies in the Faculty of Arts of BHU, Varanasi announced by the PM
The philosophy of Ek Bharat Shreshtha Bharat envisioned by Sardar Saheb has been shining with full divinity in the Tamil writings of Mahakavi Bharati.
Today the world is realizing that tragedies like 9/11 will have a permanent solution, only through these humanitarian values: PM
Pandemic affected the Indian economy but our recovery is faster than the damage: PM
When big economies were in defensive mode India was reforming: PM
11 SEP 2021 1:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi performed the Lokarpan of Sardardham Bhavan and Bhoomi Pujan of Sardardham Phase – II Kanya Chhatralaya via video conferencing. The CM and Deputy CM of Gujarat were also present on the occasion.
The Prime Minister expressed happiness that the commencement of Sardar Dham Bhawan is happening on the occasion of Ganeshotsav. He wished everyone for Ganesh Chaturthi, Ganeshotsav and Rishi Panchami and kshamavani Divas. He lauded all the members associated with Sardar Dham Trust for their dedication to the service of humanity. He admired their emphasis on the empowerment of the youth of the Patidar society as well as the poor and especially women.
Addressing the event, the Prime Minister said the Hostel facility being inaugurated today will also help so many girls to come forward. He said that the state of the art building, girls hostel and modern library will empower the youth. The Entrepreneurship Development Centre will enrich the strong business identity of Gujarat and the Civil Service Centre will give new direction to the youth interested in careers in civil, defence and judicial services. He said that Sardar Dham will not only become an establishment for building the future of the country, but also inspire the future generations to live the ideals of Sardar Saheb.
He remarked today, September 11th, is a date in the history of the world that is known to have struck humanity. But this date also taught a lot to the whole world! A century ago it was on September 11, 1893, when the World Parliament of Religions was held in Chicago. He added that on this day, Swami Vivekananda stood on that global stage and introduced the world to the human values ​​of India. Today the world is realizing that tragedies like 9/11 will have a permanent solution, only through these humanitarian values.
The Prime Minister said that today September 11th is another big occasion - the 100th death anniversary of India's great scholar, philosopher and freedom fighter 'Subramania Bharati'. The philosophy of Ek Bharat Shreshtha Bharat envisioned by Sardar Saheb has been shining with full divinity in the Tamil writings of Mahakavi Bharati. He noted that Subramania Bharati drew inspiration from Swami Vivekananda and was influenced by Sri Aurobindo. Bharati gave a new direction to his thoughts and new energy while living in Kashi. The Prime Minister announced the establishment of a chair in the name of 'Subramania Bharati ji in Banaras Hindu University. He said the 'Subramania Bharati Chair' on Tamil Studies would be established in the Faculty of Arts of BHU. Th e Prime Minister added that Subramania Bharti ji always laid special emphasis on the unity of mankind and the unity of India. His ideals are an integral part of India's thought and philosophy.
The Prime Minister said Gujarat has been a land of collective efforts from the past till today. He said Gandhiji started the Dandi Yatra from here, which is still a symbol of the collective efforts of the country in the freedom struggle. Similarly, in the Kheda movement, under the leadership of Sardar Patel, the unity of farmers, youth and poor forced the British government to capitulate. He remarked that inspiration, that energy is still standing in front of us in the form of 'Statue of Unity', a skyscraper statue of Sardar Sahib on the soil of Gujarat.
The Prime Minister said continuous efforts are being made to bring forward those sections of the society who have been left behind. He said that today, on one hand, work is being done for the rights of Dalits and the socially backward, on the other hand 10% reservation has been given to those who are economically backward.These efforts are creating a new confidence in society, said the Prime Minister.
The Prime Minister remarked that National Education Policy will prepare students for the skills demanded from our youth in the market in future from the very beginning. He said the 'Skill India Mission' is also a big priority for the country. Under this mission lakhs of youth have got the opportunity to learn different skills and are becoming independent. Under the National Apprenticeship Promotion Scheme the students are getting the opportunity to increase their income along with honing their skills under skill development. He added that as a result of continuous efforts of many years that in Gujarat today where on one side school dropout rate has decreased to less than 1 percent, and at the same time, lakhs of youths have been provided a new future through different schemes. He said today the talent of Gujarat's youth is getting a new ecosystem through a campaign like Startup India.
The Prime Minister praised the Patidar society, saying they give a new identity to the business wherever they go. ‘This skill of yours is now being recognized not only in Gujarat and the country, but all over the world’ he said. He added that there is another great feature of Patidar society, wherever they may be, the interest of India is paramount for them.
The Prime Minister said that the pandemic affected India but our recovery is faster than the damage. India was in reform mode when big economies were in defensive mode. When global supply chains were being disrupted, we were launching PLI schemes to turn the tide in India’s favour, said the Prime Minister. He said that recently launched PLI in Textiles will greatly benefit cities like Surat.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে চর্দাৰধাম ভৱন লোকার্পণ আৰু চর্দাৰধাম দ্বিতীয় পর্বত কন্যা ছাত্রী নিবাসৰ ভূমি পুজাত অংশ গ্ৰহণ কৰে
বিশিষ্ট তামিল কবিৰ ১০০তম পূণ্য তিথিত বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কলা বিভাগত তামিল শিক্ষাৰ বাবে সন্মানীয় ‘সুব্রহ্মনিয়া ভাৰতী চেয়াৰ’ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে প্রধানমন্ত্রীয়ে
চর্দাৰ চাহেবৰ ‘এক ভাৰত শ্রেষ্ঠ ভাৰত’ৰ দর্শন মহাকবি ভাৰতীৰ তামিল ৰচনাত সুস্পষ্টভাৱে প্রস্ফুটিত
আজি সমগ্র বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে মানবিক মূল্যবোধৰ মাধ্যমত ৯/১১ৰ দৰে বিপর্যয়ৰ স্থায়ী সমাধান সম্ভৱ : প্রধানমন্ত্রী
মহামাৰীৰ প্রভাৱ ভাৰতীয় অর্থনীতিত পৰিলেও আমাৰ অর্থ ব্যৱস্থাৰ পুনৰুদ্ধাৰ ক্ষতিৰ তুলনাত দ্রুত : প্রধানমন্ত্রী
বৃহৎ অর্থনীতিধৰ দেশসমূহে যি সময়ত সংৰক্ষণমূলক মানসিকতা লৈছে, ভাৰতে সেই সময়ত সংস্কাৰৰ পথত আগুৱাইছে : প্রধানমন্ত্রী
11 SEP 2021 1:00PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত চর্দাৰধাম ভৱন লোকার্পণ কৰে আৰু চর্দাৰধাম দ্বিতীয় পর্বত কন্যা ছাত্রী নিবাসৰ ভূমি পুজাত অংশ গ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্রী উপস্থিত আছিল।
প্রধানমন্ত্রীয়ে আনন্দ প্রকাশ কৰি কয়, গণেশ উৎসবৰ সময়ত চর্দাৰধাম ভৱনৰো সূচনা হৈছে। তেওঁ সকলোকে গণেশ চতুর্থী, গণেশ উৎসৱ, ঋষি পঞ্চমী আৰু কাশামাবনি দিৱস উপলক্ষে শুভেচ্ছা জনায়। মানবতাৰ সেৱাত নিজকে উৎসর্গ কৰাৰ বাবে প্রধানমন্ত্রীয়ে চর্দাৰধাম ট্রাষ্টৰ সৈতে যুক্ত সদস্য সংগঠনসমূহৰ ভূমিকাৰ প্রশংসা কৰে। এই ধৰণৰ সদস্য সংগঠনসমূহে পতিদাৰ সমাজৰ যুৱ সম্প্রদায়ৰ সমান্তৰালকৈ দৰিদ্র মানুহ আৰু মহিলাসকলৰ ক্ষমতায়নত গুৰুত্ব দি আহিছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, আজি সূচনা হোৱা ছাত্রী নিবাসটোৱে আৰু বেছি বালিকাক শিক্ষাৰ মজিয়ালৈ লৈ অহাত সহায় কৰিব। তেওঁ কয়, অত্যাধুনিক চর্দাৰধাম ভৱনত ছাত্রী নিবাসৰ লগতে আধুনিক গ্রন্থাগাৰ আছে, যি পাঠকসকলক ক্ষমতায়নত সহায় কৰিব। এই ভৱনতে গঢ়ি উঠা শিল্পোদ্যোগ বিকাশ কেন্দ্রটোৱে গুজৰাটৰ সুদৃঢ় বাণিজ্যিক পৰিচিতিক অধিক সমৃদ্ধ কৰিব। আনকি, চিভিল ছার্ভিচ চেণ্টাৰটোৱে সেই সমস্ত আগ্রহী যুৱক-যুৱতীক চিভিল, প্রতিৰক্ষা আৰু বিচাৰ বিভাগীয় ক্ষেত্রত কর্মজীৱন গঢ়ি তুলিবলৈ সহায় কৰিব। তেওঁ কয়, চর্দাৰধাম কেৱল দেশৰ ভৱিষ্যৎ নির্মাণত এটা প্রতিষ্ঠান হৈ নুঠে, বৰং চর্দাৰ চাহেবৰ আদর্শসমূহক চিৰন্তন ৰাখিবলৈ অহা প্রজন্মক উদ্বুদ্ধ কৰিব।
শ্রী মোদীয়ে কয়, আজি ১১ ছেপ্টেম্বৰ বিশ্বৰ ইতিহাসত এটা স্মৰণীয় দিন। আজিৰ দিনতেই মানবতাৰ ওপৰত আঘাত হনা হৈছিল। কিন্তু এই দিনটোৱে সমগ্র বিশ্বক বহু কথাই শিকাইছে। এক শতাব্দীৰ বেছি সময় পূর্বে ১৮৯৩ৰ ১১ ছেপ্টেম্বৰত ছিকাগোত বিশ্ব ধর্মসভা অনুষ্ঠিত হৈছিল। এই ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, স্বামী বিবেকানন্দই ছিকাগোত বিশ্ব ধর্মসভাত থিয় হৈ বিশ্বমঞ্চত ভাৰতৰ মানবিক মূল্যবোধবিলাক তুলি ধৰিছিলে। আজি সমগ্র বিশ্বই এইটো উপলব্ধি কৰিছে যে কেৱল মানবিক মূল্যবোধৰ মাধ্যমত ৯/১১ৰ দৰে বিপর্যয়ৰ স্থায়ী সমাধান সম্ভৱ।
প্রধানমন্ত্রীয়ে লগতে কয়, আজি ১১ ছেপ্টেম্বৰত আৰু এটা গুৰুত্বপূর্ণ দিন। ভাৰতৰ অন্যতম বিদ্বান, দার্শনিক তথা স্বাধীনতা সংগ্রামী সুব্রহ্মনিয়া ভাৰতীৰ ১০০তম মৃত্যু বার্ষিকী। মহাকবি ভাৰতীৰ তামিল লেখাত চর্দাৰ চাহেবৰ ‘এক ভাৰত শ্রেষ্ঠ ভাৰত’ৰ দর্শন যথার্থভাৱে প্রস্ফুটিত হৈছে। শ্রী মোদীয়ে কয়, স্বামী বিবেকানন্দৰ পৰা প্রেৰণা লৈ আৰু শ্রী অৰবিন্দৰ দ্বাৰা প্রভাবিত হৈ কাশীত থকাৰ সময়ত মহাকবি ভাৰতীয়ে তেওঁৰ চিন্তাধাৰাত এক নতুন দিশ পাইছিল। প্রধানমন্ত্রীয়ে মহান এই কবিৰ সম্মানত বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ত সন্মানীয় ‘সুব্রহ্মনিয়া ভাৰতী চেয়াৰ’ স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে। বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কলা বিভাগত এই সন্মানীয় চেয়াৰ গঢ়ি তোলা হ'ব। শ্রী মোদীয়ে কয়, সুব্রহ্মনিয়া ভাৰতীয়ে সর্বদাই মানবতা আৰু ভাৰতৰ একতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিল। সেয়ে তেওঁৰ আদর্শৰাজি ভাৰতীয় চিন্তাভাবনা আৰু দর্শনৰ অবিচ্ছেদ্য অঙ্গ।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, গুজৰাট অতীতৰ পৰা এতিয়ালৈকে সমবেত প্রয়াসৰ এক উজ্জ্বল কেন্দ্র। তেওঁ কয়, গান্ধীজীয়ে ইয়াৰ পৰাই ডাণ্ডী যাত্রাৰ সূচনা কৰিছিল যি আজিও স্বাধীনতা সংগ্রামত দেশৰ সমবেত প্রয়াসৰ প্রতীক। একেদৰেই, চর্দাৰ পেটেলৰ নেতৃত্বত খেদা আন্দোলনত কৃষক, যুৱ সম্প্রদায় আৰু দৰিদ্র মানুহৰ একতাই ব্রিটিছ চৰকাৰক আত্মসমর্পণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল। শ্রী মোদীয়ে কয়, এই প্রেৰণা, এই প্রাণশক্তি এতিয়াও আমাৰ সন্মুখত সমানে অটুট আছে। ইয়াৰ উজ্জ্বল নিদর্শন হ'ল গুজৰাটৰ মাটিত চর্দাৰ চাহেবৰ গগনচুম্বী মূর্তি ‘ষ্টেচু অফ ইউনিটি’।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, পিছপৰি থকা সমাজৰ সেই সকলো মানুহক বিকাশৰ মূলসুঁতিলৈ লৈ অহাৰ লক্ষ্যত নিৰন্তৰ প্রয়াস চলোৱা হৈছে। তেওঁ কয়, আজি এফালে দলিত আৰু সামাজিকভাবে পিছপৰা শ্রেণীৰ মানুহৰ অধিকাৰ আৰু ক্ষমতায়নৰ লক্ষ্যত কাম হৈছে, আনফালে আর্থিক দিশৰ পৰা পিছপৰা শ্রেণীৰ বাবে ১০ শতাংশ সংৰক্ষণৰ সুবিধা চালু হৈছে। চৰকাৰৰ এই প্রয়াসে সমাজত নতুন আস্থাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে বুলিও প্রধানমন্ত্রীয়ে অভিমত প্রকাশ কৰে।
শ্রী মোদীয়ে কয়, জাতীয় শিক্ষানীতিয়ে ভবিষ্যৎ বজাৰৰ বাবে দেশৰ যুৱ সম্প্রদায়ক প্রয়োজনীয় দক্ষতা দি প্রস্তুত কৰি তুলিব। এই প্রেক্ষিতত ‘স্কিল ইণ্ডিয়া মিছন’য়ে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই কর্মসূচিত লক্ষ লক্ষ যুৱক-যুৱতীয়ে বিভিন্ন ধৰণৰ দক্ষতা অর্জনৰ সুযোগ পাইছে আৰু আজি তেওঁলোক স্বনির্ভৰ হৈ উঠিছে। নেচনেল এপ্রেন্টিছশ্বিপ প্রোমোচন বা জাতীয় শিক্ষানবিশি উৎসাহ কর্মসূচীত ছাত্র-ছাত্রীসকলে দক্ষতাৰ মান আৰু ক্ষুৰধাৰ কৰাৰ সমান্তৰালকৈ, আৰু বেছি উপার্জনৰ সুযোগ পাইছে। শ্রী মোদীয়ে লগতে কয়, গুজৰাটত বহু বছৰৰ নিৰন্তৰ প্রয়াসৰ ফলত আজি স্কুল এৰাৰ সংখ্যা ১ শতাংশৰ তললৈ নামি আহিছে। লগতে, লক্ষ লক্ষ যুৱক-যুৱতীক বিভিন্ন কর্মসূচীৰ মাধ্যমত নতুন ভবিষ্যতৰ দিশ দেখুউৱা হৈছে। তেওঁ কয়, আজি গুজৰাটৰ যুৱ সম্প্রদায়ে মেধা ষ্টাৰ্ট-আপ ইন্ডিয়াৰ দৰে কর্মসূচীৰ মাধ্যমত এক নতুন সুযোগ পাইছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে পতিদাৰ সমাজৰ প্রশংসা কৰি কয়, তেওঁলোক যলৈকে গৈছে ব্যবসায়িক ক্ষেত্রত নতুন পৰিচিতি গঢ়ি তুলিছে। পতিদাৰ সমাজৰ এই দক্ষতাই কেবল গুজৰাট বা ভাৰততেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি পাইছে। তেওঁ লগতে জনায় পতিদাৰ সমাজৰ আৰু এটা উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য হ'ল, তেওঁলোক বিশ্বৰ যি প্রান্ততেই নাথাকক কিয়, ভাৰতৰ প্রতি তেওঁলোকৰ টান এতিয়াও অটুট।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, ভাৰতত মহামাৰীৰ প্রভাব পৰিলেও অর্থ ব্যৱস্থাত পুনৰুদ্ধাৰৰ গতি ক্ষতিৰ তুলনাত বেছি। বিশ্বৰ বৃহৎ অর্থনীতিধৰ দেশসমূহে যি সময়ত সংৰক্ষণমূলক মানসিকতা লৈছে, ভাৰতে সেই সময়ত সংস্কাৰৰ পথত আগুৱাইছে। বিশ্ব সৰবৰাহ শৃঙ্খল যি সময়ত ব্যাহত হৈছে, সেই সময়ত দেশত উৎপাদন সংযুক্ত উৎসাহভাতা কর্মসূচী (পিএলআই) আৰম্ভ হৈছে। বিদেশী লগ্নি আকর্ষণ কৰিবলৈকে এই সিদ্ধান্ত বুলি শ্রী মোদীয়ে জনায়। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, বস্ত্রক্ষেত্রৰ বাবে সম্প্রতি উৎপাদন সংযুক্ত উৎসাহভাতা কর্মসূচী আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ ফলত ছুৰাটৰ দৰে চহৰ উপকৃত হ'ব।