ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାବାର୍ତାର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
06 SEP 2021 1:20PM by PIB Bhubaneswar
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଆଜି ମତେ କେବଳ ପ୍ରଧାନ ସେବକ ଭାବରେ ନହେଁ, ବରଂ ଜଣେ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ମୁଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷରତ ହିମାଚଳକୁ ବି ଦେଖିଛି ଏବଂ ଆଜି ବିକାଶର ଗାଥା ଲେଖୁଥିବା ହିମାଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି । ଏସବୁ ଦେବୀ ଦେବତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ, ହିମାଚଳ ସରକାରଙ୍କ କର୍ମକୁଶଳତାରୁ ଏବଂ ହିମାଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସଚେତନତା ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହ ମତେ କଥାବାର୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ଏବଂ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ କଥାସବୁ ବଖାଣିଲେ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସେମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ହିମାଚଳ ଏକ ଟିମ ଭାବରେ କାମ କରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା!!
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆଲେକର ମହୋଦୟ, ତେଜସ୍ୱୀ ତଥା ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟରାମ ଠାକୁର ମହୋଦୟ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ତଥା ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ହିମାଚଳର ହିଁ ସନ୍ତାନ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍‌ଡା ମହୋଦୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ମହୋଦୟ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଏବଂ ହିମାଚଳ ଭାଜପା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ କଶ୍ୟପ ମହୋଦୟ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ପଂଚାୟତଗୁଡିକର ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧି ତଥା ହିମାଚଳର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଶହେ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ମହାମାରୀ, ଶହେ ବର୍ଷରେ ଏଭଳି କେବେ ମଧ୍ୟ ଦେଖା ଯାଇନଥିବା ଦିନ, ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢେଇରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ହିମାଚଳ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ପାଲଟିଛି, ଯାହା ନିଜର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ କରୋନା ଟିକାର ଅତିକମରେ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ୍ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ ପ୍ରାୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହିମାଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ଏହି ସଫଳତା ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା କେତେ ଯେ ଜରୁରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା, ମାଗଣା ଟିକା ହେଉଛି ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଟିକା ଉପରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ହିଁ ପରିଣାମ ଅଟେ । ଭାରତ ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏକ କୋଟି ୨୫ ଲକ୍ଷ ଡୋଜ୍ ଟିକା ଦେଇ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଚାଲିଛି । ଯେତିକି ଟିକା ଭାରତ ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଦେଉଛି, ତାହା କେତେକ ଦେଶର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଭାରତର ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂତ୍ତପରାକ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠାର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଯେଉଁ ସବକା ପ୍ରୟାସକଥା ମୁଁ ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି, ମୁଁ କହୁଛି ଏହା ତାହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ହିମାଚଳ ପରେ ସିକ୍କିମ ଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାବେଳୀ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ପ୍ରଦାନର ମାଇଲଖୁଂଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାର ନିକଟତର ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତମାନ ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ନେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଯେପରି ନିଶ୍ଚିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ନେବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏହି ଜଡିବୁଟି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦୃତତମ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ମଧ୍ୟ ମୂଳାଧାର ଅଟେ । ହିମାଚଳ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କଲା, ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଲା । ଏହି ଉପଲବଧି ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ଆଶା କର୍ମୀ, ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଆରୋଗ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଲୋକମାନଙ୍କର ତ ଢେର ପରିଶ୍ରମ ରହିଥିଲା । ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅନ୍ୟ ସହାୟକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଅଛି । ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରରେ କାମ କରୁଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନେ ଯେପରି ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କଲେ ଯେ, ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସେହି ସବୁ ପ୍ରକାରର ଅସୁବିଧା ଥିଲା ଯାହା ଟିକାକରଣରେ ବାଧା ଉପୁଜାଇଥାଏ । ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ପରିବହନର ସମସ୍ୟା ରହିଥାଏ । କରୋନା ଟିକାର ଭଣ୍ଡାରଣ ଏବଂ ପରିବହନ ତ ଆହୁରି କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଜୟରାମ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କଲେ, ଯେଉଁଭଳି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସମ୍ଭାଳିଲେ ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଏଣୁ ହିମାଚଳ ଟିକା ନଷ୍ଟ ନକରି ସବୁଠାରୁ ଦୃତ ଟିକାକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି, ଏଇଟା ଖୁବ ବଡ କଥା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନେକ କଠିନ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ବିଚାର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ, ଟିକାକରଣର ସଫଳତା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଦିଗ । ହିମାଚଳରେ ତ ପାହାଡର ଆଖପାଖ ଅଂଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଭାଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅଲଗା ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ଭାଗ ଗ୍ରାମାଂଚଳ ଅଟେ । ଯେଉଁଠାରେ ଆସ୍ଥା ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ଜୀବନରେ ଦେବୀ ଦେବତାମାନଙ୍କ ଭାବନାତ୍ମକ ଉପସ୍ଥିତି ଅଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କୁଲ୍ଲୁ ଜିଲ୍ଲାର ମଲାନା ଗାଁ ବିଷୟରେ ଆମର ଭଉଣୀ ଆମକୁ ଜଣାଇଲେ । ମଲ୍ଲାନା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରାଇବାରେ, ଶକ୍ତି ଦେବାରେ ସର୍ବଦା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଆସିଛି । ସେଠାକାର ଟିମ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କଲା, ତାର ମାଧ୍ୟମରେ ଟିକାର ବାକ୍ସ ପହଂଚାଇଲା, ଏବଂ ସେଠାକାର ଦେବସମାଜ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନେଲା । ଜନଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ବିଚାର ବିମର୍ଷର ଏଭଳି ରଣନୀତି ଶିମଲାର ଡୋଡରା କ୍ୱାର, କାଙ୍ଗଡାର ଛୋଡ-ବଡ ଭଙ୍ଗାଲ, କିନ୍ନୋର, ଲାହୋଲ-ସ୍ପିତି ଏବଂ ପାଙ୍ଗୀ-ଭରମୌର ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳରେ ମଧ୍ୟ କାମରେ ଆସିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ହିମାଚଳରେ ଲାହୋଲ-ସ୍ପିତି ଭଳି ଦୁର୍ଗମ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ଦେବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ଏହା ହେଉଛି ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା କି ଅଟଳ ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମାସ ମାସ ଧରି ଦେଶର ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନଠାରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇ ରହୁଥିଲା । ଆସ୍ଥା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏକତ୍ର ଭାବେ କିପରି ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ପାରନ୍ତି ଏହା ହିମାଚଳ ବାରମ୍ବାର କରି ଦେଖାଇଛି । ହିମାଚଳବାସୀ କୌଣସି ଗୁଜବ, କୌଣସି ଅପପ୍ରଚାରକୁ ତିଷ୍ଠିବାକୁ ଦେଲେ ନାହିଁ । ହିମାଚଳ ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଯେ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ସମାଜ କିପରି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ତଥା ଦୃତତମ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୃତ ଟିକାକରଣର ଲାଭ ହିମାଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡିବ, ଯାହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ରୋଜଗାରର ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ, ଟିକା ନେବା ସତ୍ୱେ ମାସ୍କ ଏବଂ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ଯେପରି ଭୁଲିବା ନାହିଁ । ଆମେ ତ ହିମାଚଳବାସୀ, ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ତୁଷାରପାତ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ । ଏହା ସତ୍ୱେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଘରୁ ବାହାରକୁ ପାଦ ରଖିଥାଉ ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସମ୍ଭାଳି ସମ୍ଭାଳି ପାଦ ପକାଇବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ତୁଷାରପାତ ବନ୍ଦ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସତର୍କତାର ସହ ଚାଲିବାକୁ ହୁଏ । ବର୍ଷା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ବର୍ଷା ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥିବ, ଛତା ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଥିବେ, କିନ୍ତୁ ପାଦ ସତର୍କତାର ସହ ରଖୁଥିବେ । ସେହିଭଳି ଏହି କରୋନା ମହାମାରୀ ପରେ ଯେଉଁ କଥା ଉପରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା କଥା ତାହା କରିବାକୁ ପଡିବ । କରୋନା କାଳରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁଁ ଘରୁ ରହି କାମ କରିବା, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁୁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବାଏହାର ମନପସନ୍ଦ ଳକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀ ପାଲଟିଗଲା । ଉତମ ସୁବିଧା, ସହରଗୁଡିକରେ ଉନ୍ନତ ଇଂଟରନେଟ ସଂଯୋଗର ଅନେକ ଲାଭ ହିମାଚଳକୁ ମିଳୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକା ପରେ ସଂଯୋଗର କେତେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ, ଏହା ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଅନୁଭବ କରିଛି । ସଂଯୋଗ ସଡକର ହେଉ, ରେଳର ହେଉ, ବିମାନ ସଂଯୋଗ ହେଉ ଅବା ଇଂଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ହେଉ ଆଜି ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରାଥମିକତା । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୮-୧୦ ଘର ବିଶିଷ୍ଟ ବସ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସଡକ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ହିମାଚଳର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ସଶକ୍ତ ହେଉଥିବା ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି, ଫଳ- ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକ-ମାଳିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ମିଳୁଛି । ଗାଁ ଗାଁରେ ଇଂଟରନେଟ ପହଂଚିବା ଦ୍ୱାରା ହିମାଚଳର ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନେ, ସେଠାକାର ସଂସ୍କୃତିକୁ, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ପହଂଚାଇ ପାରୁଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏହି ଲାଭ ହିମାଚଳକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଭାବେ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଶେଷକରି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ବଡ ପରିବର୍ତନ ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ବଡ ବଡ ହସ୍ପିଟାଲରୁ, ବଡ ବଡ ସ୍କୁଲରୁ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ।
ଏବେ ନିକଟରେ ଦେଶ ଆଉ ଏକ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ବିଶେଷକରି ହିମାଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହା ହେଉଛି ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡିତ ନିୟମଗୁଡିକରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତନ । ଏବେ ଏହାର ନିୟମକୁ ଖୁବ ସରଳ କରିଦିଆଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ହିମାଚଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଡ୍ରୋନ୍ ଏବେ ଔଷଧପତ୍ରକୁ ଘରେ ପହଂଚାଇବା କାମରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗିପାରିବ । ବାଡି ବଗିଚାରେ ମଧ୍ୟ କାମରେ ଆସିପାରିବ । ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଜମିର ସର୍ବେକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେ, ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର, ଆମର ପାହାଡି ଇଲାକାଗୁଡିକରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବଦଳାଇ ପାରିବ । ଜଙ୍ଗଲଗୁଡିକର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବହୁଳ ଭାବରେ କରାଯାଇପାରିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ହେଉ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ହିମାଚଳ ଆଜି ଦୃତ ବିକାଶର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟସବୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ହିମାଚଳ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ବିଗତ ଦିନରେ ଅନେକ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାରେ ଆମକୁ ଅନେକ ସାଥୀଙ୍କୁ ହରାଇବାକୁ ପଡିଛି, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମାଧାନ ଆଡକୁ ଦୃତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର େହେବାକୁ ପଡିବ, ଭୂସ୍ଖଳନକୁ ନେଇ ତ୍ୱରିତ ସତର୍କ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଜଡିତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏତିକି ନୁହେଁ, ପାହାଡିଆ ଅଂଚଳଗୁଡିକର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିର୍ମାଣ ସହ ଜଡିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଅଭିନବତା ନିମନ୍ତେ ଆମର ଯୁବପିଢୀକୁ ଆମକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗାଁ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଯୋଡିବାର କେତେ ଯେ ସାର୍ଥକ ପରିଣାମ ମିଳିପାରେ, ଏହାର ବଡ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ । ଆଜି ହିମାଚଳର ସେହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ପହଂଚୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ କେବେ ଏହାକୁ ଅସମ୍ଭବ ବୋଲି ଧରାରଯାଉଥିଲା । ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ପଦକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଆପଣା ଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଗାଁରେ ଯେଉଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି, ସେସବୁର ଭାଗିଦାରୀରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ । ବିଶେଷକରି ଜଡିବୁଟି, ସାଲାଡ, ପନିପରିବାକୁ ନେଇ ହିମାଚଳର ଜଙ୍ଗଲଗୁଡିକରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହାର ଚାହିଦା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବଢିଚାଲିଛି । ଏହି ସମ୍ପଦକୁ ଆମର ପରିଶ୍ରମୀ ଭଉଣୀମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ଅନେକ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ । ଏବେ ତ ଇ-ବାଣିଜ୍ୟର ନୂଆ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି । ଏହି ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଛି ମଧ୍ୟ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅନଲାଇନ ମଂଚ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହି ମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶ ଦୁନିଆରେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ବିକ୍ରୀ କରିପାରିବେ । ସେଓ, କମଳା, କିନ୍ନୁ, ଛତୁ, ବିଲାତି, ଏହିଭଳି ଅନେକ ଉତ୍ପାଦକୁ ହିମାଚଳର ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚାଇ ପାରିବେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୃଷି ଭିତିଭୂମୀ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ହେଉ, କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ହେଉ, ସେସବୁ ଏହି ପାଣ୍ଠିର ସହାୟତାରେ ନିଜ ନିଜର ଗାଁ ପାଖରେ ହିଁ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଅବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ନିଜର ଫଳ - ପନିପରିବାର ଭଣ୍ଡାରଣ ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ହିମାଚଳର ଆମ ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକ ମାଳିମାନେ ଏହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଇବେ, ଏହା ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ବେଳାରେ ହିମାଚଳର କୃଷକ ଏବଂ ମାଳୀମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ଆମେ କଣ ହିମାଚଳର କୃଷିକୁ ପୁଣିଥରେ ଜୈବିକ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବା? ଧିରେ ଧିରେ ଆମକୁ ରସାୟନରୁ ନିଜର ମାଟିକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ଅଛି । ଆମକୁ ଏଭଳି ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ମାଟି ଏବଂ ଆମର ସନ୍ତାନ ସନ୍ତତିମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ରହୁଥିବ । ମୋର ହିମାଚଳର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ହିମାଚଳର ଯୁବଶକ୍ତି ଉପରେ ଭରସା ରହିଛି । ଯେଭଳି ସୀମାର ସୁରକ୍ଷାରେ ହିମାଚଳର ଯୁବକମାନେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି, ସେହିପରି ମାଟିର ସୁରକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ହିମାଚଳର ପ୍ରତିଟି ଗାଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ । ହିମାଚଳ, ଅସାଧ୍ୟକୁ ସାଧ୍ୟ କରିବାରେ ନିଜର ପରିଚୟକୁ ମଜବୁତ କରିଚାଲୁ । ଏହି କାମନା ସହିତ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ହିମାଚଳ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ହାସଲ କରୁ । ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ଆଜି ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କରୋନାକୁ ନେଇ ସତର୍କ ରହିବା ପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ନିବେଦନ କରିବି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୭୦ କୋଟି ଡୋଜ ଟିକା ଲଗାଯାଇ ସାରିଛି । ଏଥିରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ଅଙ୍ଗନବାଡି, ଆଶା କର୍ମୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ, ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ ତପସ୍ୟା ରହିଛି । ଟିକା ଦୃତ ଗତିରେ ଲଗାଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ କୌଣସି ଉଦାସୀନତା ଓ ଅସାବଧାନତାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ର ଉଚ୍ଚାରଣ କରିଆସୁଛି । ଦବାଇ ଭି କଡାଇ ଭିମନ୍ତ୍ରକୁ ଆମକୁ ଭୁଲିବାର ନାହିଁ । ପୁଣିଥରେ ହିମାଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with healthcare workers & Covid vaccination beneficiaries in Himachal Pradesh
06 SEP 2021 1:20PM by PIB Delhi
Himachal Pradesh today has given me an opportunity of pride, not only as a Pradhan Sevak, but also as a family member. I have seen Himachal struggling for small privileges and today I am also seeing Himachal writing the story of development. All this has been made possible with the blessings of the deities, due diligence of the Himachal government and the awareness of the people of Himachal. I once again express my gratitude to all those with whom I got the opportunity to communicate and I also thank the entire team. Himachal has achieved amazing achievements by working as a team. I wish you all the very best!!
Governor of Himachal Pradesh Shri Rajendra Arlekar ji, energetic and popular Chief Minister Shri Jai Ram Thakur ji, our colleague in Parliament and National President of Bharatiya Janata Party and a prodigy of Himachal, Shri Jagat Prakash Nadda ji, my colleague in the Union Cabinet, Shri Anurag Thakur ji, my colleague in Parliament and Himachal BJP President Shri Suresh Kashyap ji, all other ministers, MPs and MLAs, public representatives of panchayats and my dear brothers and sisters of Himachal!
Himachal Pradesh has emerged as a champion in the fight against the biggest pandemic of 100 years, such a period never ever seen in 100 years. Himachal has become the first state in India to have administered at least one dose of corona vaccine to its entire eligible population. Not only this, Himachal has crossed almost one third of the population in the case of second dose also.
Friends,
This success of the people of Himachal has also boosted the self-confidence of the country and reminded them how important it is to be self-reliant. Free vaccines to everyone and the confidence of 130 crore Indians is the result of self-reliance in vaccines. India is making a record by administering 1.25 crore vaccines in a day. The number of vaccines India is administering in a day is more than the entire population of many countries. The success of India's vaccination campaign is the result of the culmination of hard work and valor of every Indian. The 'Sabka Prayas' that I had mentioned from the Red Fort on the 75th Independence Day is a reflection of that. After Himachal, Sikkim and Dadra Nagar Haveli have crossed the 100% first dose milestone and many states are also very close to it. Now we have to make concerted efforts that those who have taken the first dose must also take the second dose.
Brothers and sisters,
This self-confidence is also the root of Himachal Pradesh's fastest vaccination campaign. Himachal believed in its own potential, in its health workers and scientists of India. This achievement is the result of the high spirits of all health workers, ASHA workers, Anganwadi workers, teachers and all other colleagues. There is also a lot of hard work by the people associated with the health sector, be it doctors, paramedical staff, or other assistants. In this too, a large number of our sisters have played a special role. Just a while ago, all our colleagues who worked on the ground also explained in detail the kind of challenges they faced. There were all kinds of difficulties in Himachal which proved to be a hindrance in vaccination. Being a hilly region, there is a problem of logistics. The storage and transportation of corona vaccine is even more difficult. But the way Jairam ji’s government developed the systems and handled the situation is really commendable. It is really a big deal the way Himachal has ensured the fastest vaccination, without wasting the vaccine.
Friends,
In view of the difficult geographical conditions, mass communication and public participation is a huge factor in the success of vaccination. In Himachal, even the dialects completely change after every mountain. Most of the area is rural, where faith is an integral part of life. There is an emotional presence of Gods and Goddesses in life. A little while ago, one of our sisters told us about Malana village in Kullu district. Malana has always played an important role in giving direction and vitality to democracy. The team there organized a special camp, transported the vaccine boxes through span wire and took the important people associated with the Dev Samaj into confidence. Such a strategy of public participation and public dialogue also worked in every inaccessible area like Dodra and Kwar in Shimla, Chhota-Bada Bhangal of Kangra, Kinnaur, Lahaul-Spiti and Pangi-Bharmour.
Friends,
I am happy that even an inaccessible district like Lahaul-Spiti in Himachal has been at the forefront in administering 100% first dose. This is the region which remained cut off from the rest of the country for months before the Atal Tunnel was built. Himachal has shown it time and again how faith, education and science together can change lives. The people of Himachal did not believe in any rumour or disinformation. Himachal is a testament to how the country's rural society is empowering the world's largest and fastest vaccination campaign.
Friends,
Himachal's tourism industry, which is a source of employment for a large number of youth, will also benefit from rapid vaccination. But remember, we do not have to forget the mantra of wearing masks and maintaining a distance of two yards despite the vaccination. The people of Himachal know very well how to step out cautiously after the snowfall. You must have also noticed that we tread cautiously after we fold up umbrellas after the rains are over. Similarly, we have to take precautions after the Corona pandemic. During the Corona period, Himachal Pradesh became a favorite destination for ‘Work from Home, Work from Anywhere’ for many youths. Himachal is getting a lot of benefits due to better facilities and better internet connectivity in the cities.
Brothers and sisters,
Himachal Pradesh has experienced the positive impact of connectivity on life and livelihood even in this Corona period. The biggest priority of the country today is connectivity, whether it is road, rail, air, or Internet. Today settlements with 8-10 houses are also being connected with the roads under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. Himachal's national highways are getting wider. Tourism is also getting the direct benefit of such strong connectivity and so are farmers and gardeners who produce fruits and vegetables. With access to the Internet in villages, young talents of Himachal are able to explore possibilities of tourism and take their culture to the country and abroad.
Brothers and sisters,
Himachal is going to benefit more due to modern and digital technology in the near future. Big changes are going to happen especially in the field of education and health. With this, even remote schools and health centers can virtually connect with teachers in big schools and doctors from big hospitals respectively.
Recently, the country has made another decision, which I especially want to tell the people of Himachal Pradesh. This relates to the change in the rules regarding drone technology. Now its rules have been simplified. As a result, new possibilities will emerge in Himachal in many sectors like health and agriculture. Drones can now also be used in home delivery of medicines, can also be used in gardens and it is already being used in land surveys. I think proper use of drone technology can change the life of the people of our mountainous areas. Drone technology can also be of great use in Himachal for the protection and conservation of forests. It is the constant endeavor of the Central Government that there should be maximum use of modern technology in government services as well.
Brothers and sisters,
Himachal is on the path of rapid development today. But natural calamities are also posing a big challenge to Himachal. We have lost many friends in several unfortunate incidents in the recent past. Therefore, we have to move fast towards scientific solutions and encourage research related to early warning systems on landslides. Moreover, we have to keep motivating our youth for new innovations in the technology related to construction in view of the requirements of the hilly areas.
Friends,
Jal Jeevan Mission is a great example of how meaningful results can be obtained by connecting villages and communities. Today tap water is available even in those areas of Himachal where it was once considered impossible. The same approach can be adopted for forest wealth as well. In this regard, the participation of our sisters in the self-help groups in the villages can be strengthened. There is a lot of potential in the forests of Himachal especially for herbs, salads and vegetables, whose demand is increasing continuously. Our hardworking sisters can multiply this wealth manifold through scientific methods. Now, our sisters also have access to the new medium of e-commerce. On this 15th August, I have also announced from Red Fort that the Central Government is going to create a special online platform for self-help groups of sisters. Our sisters will be able to sell their products in the country and the world through this medium. The sisters of Himachal will be able to deliver apples, oranges, kinnows, mushrooms, tomatoes and many such products to every nook and corner of the country. The Central Government has also created a special Agri-Infrastructure Fund of Rs 1 lakh crore. The self-help groups of sisters and farmer producer associations can set up cold storage or food processing units near their villages with the help of this fund. As a result, they will not have to depend on others for the storage of their fruits and vegetables. I am sure that the hardworking farmers and gardeners of Himachal will make maximum use of this fund.
Friends,
I would like to make one more request to the farmers and gardeners of Himachal during the Amrit Mahotsav of independence. Can we make efforts to make Himachal agriculture organic again in the next 25 years? Gradually, we have to free our soil from chemicals. We have to move towards such a future where the soil and the health of our sons and daughters remain robust. I have faith in the potential of Himachal and the youth power of Himachal. Just as the youth of Himachal are in the forefront in protecting the borders, every farmer of our Himachal will play a leading role in protecting the soil in every village in the same way. With the wish that Himachal continues to strengthen its identity of achieving the impossible, many congratulations to all of you once again! Many best wishes to Himachal to be the first in the country to achieve the target of complete vaccination! Today I will again urge all the countrymen to remain alert to Corona. So far, about 70 crore vaccine doses have been administered. Doctors, nurses, Anganwadi-ASHA sisters, local administration, vaccine manufacturing companies and scientists of India across the country have put in their best efforts. There has been a rapid pace of vaccination, but we have to guard against any indifference and carelessness and I have been reiterating a mantra from Day 1 that we must not forget the mantra of 'Dawai Bhi Kadai Bhi' (Vaccination as well as strict adherence to protocols). Once again many best wishes to the people of Himachal. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.