ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
৭৫তম স্বাধীনতা দিৱসৰ প্ৰাক্-সন্ধ্যাত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰাম নাথ কোৱিন্দে ৰাষ্ট্ৰবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰদান কৰা ভাষণ
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল,
নমস্কাৰ !
দেশ-বিদেশত বসবাস কৰা সকলো ভাৰতীয়ক স্বাধীনতা দিৱসৰ আন্তৰিক শুভকামনা যাঁচিলো ৷ এই দিনটো আমাৰ সকলোৰে বাবে অত্যন্ত উল্লাসৰ দিন ৷ চলিত বৰ্ষৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ বিশেষ গুৰুত্ব এয়াই যে এই বৰ্ষটোত আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছো ৷ এই ঐতিহাসিক ক্ষণটোত আপোনালোক সকলোলৈ জনাইছো অশেষ শুভেচ্ছা ৷
স্বাধীনতা দিৱস আমাৰ বাবে পৰাধীনতাৰ পৰা মুক্তিৰ উৎসৱ ৷ বহু প্ৰজন্মৰ জ্ঞাত তথা অজ্ঞাত স্বতন্ত্ৰতা সেনানীৰ সংঘৰ্ষৰ জৰিয়তে আমাৰ স্বাধীনতাৰ সপোন বাস্তৱায়িত হৈছিল ৷ তেওঁলোক আটাইয়ে ত্যাগ আৰু বলিদানৰ অপূৰ্ব উদাহৰণ দাঙি ধৰিছিল ৷ তেওঁলোকৰ শৌৰ্য আৰু পৰাক্ৰমৰ ফলতেই আজি আমি স্বাধীনতাৰ উশাহ ল’ব পাৰিছো ৷ মই সেই সকলো অমৰ সেনানীৰ পৱিত্ৰ স্মৃতিক শ্ৰদ্ধাৰে সুৱৰিছো ৷
অনেক দেশৰ দৰে আমাৰ দেশেও বিদেশী শাসকৰ অধীনত বহু অন্যায় আৰু অত্যাচাৰ সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল ৷ কিন্তু ভাৰতৰ বিশেষত্ব এয়াই যে গান্ধীজীৰ নেতৃত্বত আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলন সত্য আৰু অহিংসাৰ সিদ্ধান্তৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত আছিল ৷ তেওঁ তথা অন্য সকলো ৰাষ্ট্ৰ নায়কে ভাৰতক ঔপনিৱেশিক শাসনৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ পথ প্ৰদৰ্শিত কৰিছিল, লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ পুনৰ্নিমাণৰ ৰূপৰেখাও প্ৰস্তুত কৰিছিল ৷ তেওঁ ভাৰতীয় জীৱন-মূল্য আৰু মানৱীয় গৰিমা পুনঃস্থাপিত কৰাৰ বাবে ভৰপূৰ প্ৰয়াস কৰিছিল ৷
আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বিগত ৭৫ বছৰীয়া পৰিক্ৰমাত যেতিয়া আমি চকু ফুৰাও তেতিয়া আমাৰ এয়া গৰ্ব হয় যে আমি প্ৰগতিৰ এক দীঘলীয়া পথ অতিক্ৰম কৰিছো ৷ গান্ধীজীয়ে আমাক এয়া শিকাইছে যে ভুল দিশত দ্ৰুত গতিত আগবঢ়াতকৈ শুদ্ধ দিশত ধীৰে আগবঢ়াটো অধিক ভাল ৷ অনেক পৰম্পৰাৰে সমৃদ্ধ ভাৰতৰ সবাতোকৈ বৃহৎ আৰু জীৱন্ত গণতন্ত্ৰৰ অদভূত সাফল্য বিশ্ববাসীয়ে সন্মানেৰে প্ৰত্যক্ষ কৰে ৷
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
শেহতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হোৱা টকিঅ’ অলিম্পিকত আমাৰ খেলুৱৈসকলে অভাৱনীয় প্ৰদৰ্শনেৰে দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে ৷ ভাৰতে অলিম্পিকৰ খেলত অংশগ্ৰহণেৰে বিগত ১২১ বছৰত সবাতোকৈ অধিক পদক জয়েৰে ইতিহাস ৰচনা কৰিছে ৷ আমাৰ কন্যাসকলে অনেক বাধা অতিক্ৰম কৰি খেল পথাৰত বিশ্বস্তৰীয় উৎকৃষ্টতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে ৷ ক্ৰীড়াৰ লগতে জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ আৰু সফলতাত যুগান্তকাৰী পৰিৱৰ্তন হ’বলৈ ধৰিছে ৷ উচ্চ শিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সশস্ত্ৰ বাহিনীলৈ, প্ৰয়োগশালাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি খেল পথাৰলৈ সকলোতে আমাৰ কন্যাসকলে নিজৰ এক অনন্য পৰিচয় দাঙি ধৰিছে ৷ কন্যাসকলৰ এই সাফল্যত মই ভৱিষ্যতৰ বিকশিত ভাৰতৰ এক প্ৰতিচ্ছবি দেখিবলৈ পাইছো ৷ মই প্ৰতিগৰাকী অভিভাৱককে আহ্বান জনাইছো যে এনে প্ৰতিভাৱান কন্যাৰ পৰিয়ালৰ পৰা শিক্ষা গ্ৰহণ কৰক আৰু নিজৰ কন্যাসকলকো আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰক ৷
যোৱা বৰ্ষৰ দৰে মহামাৰীৰ ফলত এই বৰ্ষৰো স্বতন্ত্ৰতা দিৱস ধুমধামেৰে পালন কৰা নহ’ব। কিন্তু আমাৰ হৃদয়ত এক ভৰপূৰ উৎসাহে চানি ধৰিছে ৷ যদিও মহামাৰীৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস পাইছে, তথাপিও ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰভাৱ এতিয়াও সমাপ্ত হোৱা নাই ৷ এই বৰ্ষত অহা মহামাৰীৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৰ বিনাশকাৰী প্ৰভাৱৰ পৰা আমি এতিয়াও মুক্ত হ’ব পৰা নাই ৷ যোৱাটো বৰ্ষত আমাৰ জনসাধাৰণৰ অসাধাৰণ প্ৰয়াসৰ ফলত সংক্ৰমণৰ প্ৰসাৰণৰ ওপৰত আমি নিয়ন্ত্ৰণ লাভ কৰাত সফল হৈছিলো ৷ আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলে অতিশয় কম সময়ত প্ৰতিষেধক প্ৰস্তুত কৰাৰ কঠিন কাম সম্পন্ন কৰিছিল ৷ সেইবাবে চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে আমি সকলো আশাবাদী আছিলো কিয়নো আমি ইতিহাসৰ সবাতোকৈ বৃহৎ প্ৰতিষেধক অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো ৷ তথাপিও, ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ নতুন ৰূপ আৰু অন্য অপ্ৰত্যাশিত কাৰণৰ পৰিণামস্বৰূপে আমি দ্বিতীয়টো ঢৌৰ ভয়াৱহ প্ৰকোপৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’লো ৷ দ্বিতীয়টো ঢৌত বহুলোকৰ প্ৰাণ আমি ৰক্ষা কৰিব নোৱাৰিলো আৰু বহুলোকে ভীষণ কষ্টৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ল, এই কথাত মই ভীষণ দুখ অনুভৱ কৰিছো ৷ এয়া আছিল অভূতপূৰ্ব সংকটৰ সময় ৷ মই সমগ্ৰ দেশবাসীৰ তৰফৰ পৰা আপোনালোক সকলো পীড়িত পৰিয়ালৰ দুখত সমভাগী হৈছো ৷
এই ভাইৰাছ এক অদৃশ্য তথা শক্তিশালী শত্ৰু যাৰ সৈতে বিজ্ঞানৰ দ্বাৰাহে সন্মুখীন হ’ব পাৰি ৷ আমি এইটো কথাত সন্তোষ লাভ কৰিছো যে এই মহামাৰীৰ ফলত যিমান লোকৰ মৃত্যু হৈছে, তাতোকৈ অধিক লোকৰ জীৱন ৰক্ষা হৈছে ৷ পুনৰবাৰ আমি আমাৰ সামূহিক সংকল্পৰ ফলত দ্বিতীয়টো ঢৌত ভাইৰাছৰ প্ৰকোপ দুৰ্বল হোৱা দেখা পাইছো ৷ এই ধৰণৰ বিপদাশংকাৰ সৈতে আমাৰ চিকিৎসক, নাৰ্চ, স্বাস্থ্য কৰ্মী, প্ৰশাসক আৰু অন্য ক’ৰোনা যোদ্ধাৰ প্ৰয়াসৰ ফলত ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌত নিয়ন্ত্ৰণ সম্ভৱ হৈছে ৷
ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৰ পৰা আমাৰ ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য সেৱাৰ বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিয়ে বৃহৎ চাপৰ সন্মুখীন হৈছে ৷ সঁচা কথা এয়াই যে বিকশিত অৰ্থব্যৱস্থাৰ যিকোনো দেশৰ বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি এই বৃহৎ সংকটৰ সন্মুখীন সফলতাৰে হ’ব পৰা নাই ৷ আমি স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ বাবে যুদ্ধকালীন গতি প্ৰয়াস কৰিছো ৷ দেশৰ নেতৃবৰ্গই এই প্ৰত্যাহ্বানৰ দৃঢ়তাৰে সন্মুখীন হৈছে ৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰয়াসৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰ, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ স্বাস্থ্য সুবিধা, বেচৰকাৰী সংগঠন তথা অন্যান্য সংস্থাই সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ কৰিছে ৷ এই অসাধাৰণ অভিযানত বহুতো দেশে উদাৰতাৰে অনিবাৰ্য সামগ্ৰী এনেদৰে যোগান ধৰিছে যিদৰে ভাৰতে বহুতো দেশক ঔষধ, উপকৰণ আৰু প্ৰতিষেধকৰ যোগান ধৰিছিল ৷ এই সাহায্যৰ বাবে মই বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ সন্মুখত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো ৷
এই আটাইবোৰ প্ৰয়াসৰ পৰিণামস্বৰূপে পৰিস্থিতি বহুলাংশে সহজ হৈছে আৰু এতিয়া আমাৰ অধিকাংশ দেশবাসীয়ে স্বস্তিৰ নিশ্বাস পেলাইছে ৷ এই পৰ্যন্ত লাভ কৰা অভিজ্ঞতাৰ পৰা এয়াই শিকিব পাৰিছো যে এতিয়া আমি নিৰন্তৰে সাৱধানতা পালন কৰাটো আৱশ্যক ৷ এই সময়ছোৱাত প্ৰতিষেধক আমাৰ সকলোৰে বাবে বিজ্ঞানৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা সৰ্বোত্তম সুৰক্ষা কৱচ হিচাপে বিবেচিত হৈছে ৷ আমাৰ দেশত চলি থকা বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ প্ৰতিষেধক অভিযানৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত ৫০ কোটিতকৈও অধিক দেশবাসীক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে ৷ মই সকলো দেশবাসীক প্ৰটোকলৰ অধীনত শীঘ্ৰে প্ৰতিষেধক গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু আনকো প্ৰতিষেধক গ্ৰহণৰ বাবে আগ্ৰহান্বিত কৰি তুলিবলৈ আহ্বান জনাইছো ৷
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল,
এই মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ স্বাস্থ্যৰ সমানেই অৰ্থব্যৱস্থাৰ বাবে বিনাশকাৰী ৷ চৰকাৰে দুখীয়া আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত লোকৰ সৈতে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ সমস্যাৰ বিষয়তো চিন্তা কৰিছে ৷ চৰকাৰে সেই শ্ৰমিক আৰু উদ্যমীসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতিও সংবেদনশীল যিসকলে লকডাউন আৰু যাতায়াতৰ বাধ্যবাধ্যকতাৰ ফলত সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে ৷ তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ বিষয়ে অনুধাৱন কৰি চৰকাৰে বিগত বৰ্ষত বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে ৷ চলিত বৰ্ষতো চৰকাৰে মে’ আৰু জুন মাহত প্ৰায় ৮০ কোটি লোকক খাদ্যৰ যোগান ধৰিছে ৷ এই সাহায্যৰ সুবিধা এতিয়া দিপাৱলীলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে ৷ ইয়াৰোপৰি ক’ভিডৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত কিছু উদ্যমীক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ ৬ লাখ ২৮ হাজাৰ কোটি টকাৰ সাহায্য পেকেজৰ কথা ঘোষণা কৰিছে ৷ এই তথ্য বিশেষভাৱে সন্তোষজনক হৈছে কিয়নো চিকিৎসা সুবিধাৰ প্ৰসাৰণৰ বাবে এটা বছৰৰ সময়ছোৱাতেই তেইছ হাজাৰ দুশ বিশ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে ৷
মই এটা কথাত সুখী কিয়নো ইমানবোৰ বাধাৰ পিছতো গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰত- বিশেষভাৱে কৃষি খণ্ডত অগ্ৰগতি সম্পন্ন হৈছে ৷ অলপতে কানপুৰ দেহাত জিলাস্থিত মোৰ পৈত্ৰিক গাঁৱলৈ কৰা ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত গ্ৰামাঞ্চলৰ লোকৰ জীৱন সুগম কৰি তোলাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা আন্তঃগাঁথনি বিকাশৰ ব্যৱস্থা দেখি সুখী হ’লো ৷ চহৰ আৰু গ্ৰামাঞ্চলৰ মাজৰ মনোবৈজ্ঞানিক দূৰত্ব এতিয়া পূৰ্বৰ তুলনাত বহু হ্ৰাস হৈছে ৷ মূলতঃ ভাৰতৰ আত্মা গাঁৱতেই আছে আৰু সেইবাবে ইয়াৰ বিকাশৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ নকৰাকৈ থাকিব নোৱাৰি ৷ সেইবাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি সহিতে আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ বাবে বিশেষ অভিযানত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে ৷
এই সকলো প্ৰয়াস আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পৰিকল্পনাৰ অনুৰূপে হ’বলৈ ধৰিছে ৷ আমাৰ অৰ্থব্যৱস্থাত নিহিত বিকাশৰ ক্ষমতাত দৃঢ় বিশ্বাসৰ সৈতে চৰকাৰে প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য, নাগৰিক উন্নয়ন, বিদ্যুৎ তথা অন্য ক্ষেত্ৰসমূহত বিনিয়োগ অধিক সৰল কৰি তুলিছে ৷ চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিবেশ অনুকূল, শক্তিৰ নৱীকৰণযোগ্য উৎস, বিশেষভাৱে সৌৰ শক্তিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কৰা নতুন প্ৰয়াসৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰশংসা হ’বলৈ ধৰিছে ৷ যেতিয়া ‘ইজ অব্ ডুয়িং বিজনেছ’ৰ মূল্যাংকৰ অগ্ৰগতি হয় তেতিয়া ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ সমগ্ৰ দেশবাসীৰ ‘ইজ অব্ লিভিঙ’তো পৰে ৷ ইয়াৰোপৰি জনকল্যাণৰ যোজনাতো বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে ৷ উদাহৰণ স্বৰূপে, ৭০,০০০ কোটি টকাৰ ক্ৰেডিট সংযোজিত সাহাজ্য যোজনাৰ অধীনত নিজৰ এখন ঘৰ হোৱাৰ সপোন বাস্তৱায়িত হৈছে ৷ কৃষিভিত্তিক বিপণনত হোৱা অনেক সংস্কাৰৰ ফলত আমাৰ অন্নদাতা কৃষক এতিয়া অধিক সৱলীকৃত হ’ব আৰু তেওঁলোকে নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উন্নত মূল্য লাভ কৰিব ৷ চৰকাৰে প্ৰত্যেশ দেশবাসীৰ ক্ষমতা বিকশিত কৰাৰ বাবে অনেক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে যাৰ কেইটামান বিষয়েহে মই উল্লেখ কৰিছো ৷
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰতো নৱ-জাগৰণ প্ৰত্যক্ষ হৈছে ৷ চৰকাৰে গণতন্ত্ৰ আৰু আইনৰ শাসনত বিশ্বাস ৰখা সকলো পক্ষৰ সৈতে আলোচনাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছে ৷ মই জম্মু-কাশ্মীৰৰ নিবাসী, বিশেষকৈ যুৱসমাজক এই সুযোগৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ তথা গণতান্ত্ৰিক সংস্থাসমূহৰ জৰিয়তে নিজৰ আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয় হোৱাৰ আহ্বান জনাইছো ৷
সৰ্বাংগীন বিকাশৰ প্ৰভাৱৰ ফলত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত ভাৰতৰ স্থিতি সৱল হ’বলৈ ধৰিছে ৷ এই পৰিৱৰ্তনত বহু প্ৰধান বহুপক্ষীয় মঞ্চত আমাৰ প্ৰভাৱী অংশীদাৰীত্ব তথা অনেক দেশৰ সৈতে আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্বন্ধ সুদৃঢ় কৰি তোলা পৰিলক্ষিত হৈছে ৷
মৰমৰ দেশবাসীসকল,
পয়সত্তৰ বৰ্ষ পূৰ্বে যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল তেতিয়া অনেক লোকৰ মনত গণতন্ত্ৰৰ সফলতা সন্দৰ্ভত সংশয়ৰ সৃষ্টি হৈছিল ৷ তেওঁলোক এই কথাৰ পৰা অনভিজ্ঞ আছিল যে প্ৰাচীন কালত গণতন্ত্ৰৰ শিপা এই ভাৰত ভূমিৰ পৰাই পুষ্পিত-পল্লৱিত হৈছিল ৷ আধুনিক যুগতো ভাৰত কোনো ভেদ-ভাৱ নোহোৱাকৈ সকলো বয়স্কক মতাধিকাৰ প্ৰদান কৰাত অনেক পশ্চিমীয়া দেশতকৈ আগবঢ়া ৷ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাতাসকলে জনসাধাৰণৰ বিবেকত নিজৰ আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে আৰু ‘আমি ভাৰতৰ লোকে’ নিজৰ দেশক এক শক্তিশালী গণতন্ত্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত সফল হৈছো ৷
আমাৰ গণতন্ত্ৰ সংসদীয় প্ৰণালীৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত, অৰ্থাৎ আমাৰ সংসদ হ’ল গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰ ৷ য’ত জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত তৰ্ক-বিতৰ্ক, সংবাদ আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ সৰ্বোচ্চ মঞ্চ আমি লাভ কৰিছো ৷ এয়া সকলো দেশবাসীৰ বাবে অতিশয় গৌৰৱৰ কথা যে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰ আসন্ন ভৱিষ্যতত এক নতুন ভৱনত স্থাপিত হ’বলৈ গৈ আছে ৷ এই ভৱনে আমাৰ ৰীতি আৰু নীতিৰ অভিব্যক্তি প্ৰদান কৰিব ৷ ইয়াত আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শিত হ’ব আৰু লগতে সমকালীন বিশ্বৰ সৈতে খোজত খোজ মিলাই আগবঢ়াৰ কুশলতাৰো প্ৰদৰ্শন হ’ব ৷ স্বতন্ত্ৰতাৰ ৭৫তম বৰ্ষৰ পৰ্বত এই নতুন ভৱনৰ উদঘাটনক বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ এক ঐতিহাসিক প্ৰস্থান বিন্দু হিচাপে বিবেচনা কৰা হ’ব ৷
চৰকাৰে এই বিশেষ বৰ্ষটোক স্মৰণীয় কৰি তোলাৰ বাবে বহু যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে ৷ ‘গগণযান অভিযানে’ সেই অভিযানসমূহত অধিক গুৰুত্ব লাভ কৰিছে ৷ এই অভিযানৰ অধীনত ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ কিছু সংখ্যক বৈমানিকে বিদেশত প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰি আছে ৷ যেতিয়া তেওঁলোকে মহাকাশলৈ যাত্ৰা কৰিব তেতিয়া ভাৰতে মানৱযুক্ত মহাকাশ অভিযান সম্পন্ন কৰা বিশ্বৰ চতুৰ্থতম দেশ হিচাপে বিবেচিত হ’ব ৷ এইদৰে আমাৰ আকাংক্ষাৰ উৰণ কোনো সীমাতে বন্দী হৈ নৰ’ব ৷
তথাপিও আমাৰ ভৰি ভূমিৰ সৈতে সংবদ্ধ হৈ আছে ৷ আমাৰ অনুভৱ এয়াই যে স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া স্বাধীনতা সেনানীৰ সপোনক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত আমি অধিক আগুৱাব লাগিব ৷ সেই সপোন আমাৰ সংবিধানত, ‘ন্যায়’, ‘স্বতন্ত্ৰতা’, ‘সমতা’ আৰু ‘বন্ধুত্ব’ এই চাৰিটা সাৰগৰ্ভসাৰ শব্দৰ দ্বাৰা স্পষ্ট ৰূপত সমাহিত কৰা হৈছে ৷ অসমতাৰে ভৰা বিশ্ব ব্যৱস্থাত অধিক সমতাৰ বাবে তথা অন্যায়পূৰ্ণ পৰিস্থিতিত অধিক ন্যায়ৰ বাবে দৃঢ়তাপূৰ্বক প্ৰয়াস কৰাৰ আৱশ্যকতা আছে ৷ ন্যায়ৰ ধাৰণা বহু ব্যাপক হৈছে য’ত আৰ্থিক আৰু পৰিবেশৰ সৈতে জড়িত ন্যায়ো অন্তৰ্ভুক্ত আছে ৷ সন্মুখৰ পথ সহজ নহয় ৷ আমি বহু জটিল আৰু কঠিন পথ অতিক্ৰম কৰিব লাগিব, কিন্তু আমি সকলোৱে অসাধাৰণ মাৰ্গদৰ্শন লাভ কৰিছো ৷ এই মাৰ্গদৰ্শন বিভিন্ন উৎসৰ পৰা আমি লাভ কৰিছো ৷ শতিকা পূৰ্বে ঋষি-মুনিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আধুনিক যুগৰ সন্ত আৰু ৰাষ্ট্ৰ নায়কলৈ মাৰ্গদৰ্শকৰ এক অত্যন্ত সমৃদ্ধ পৰম্পৰাৰ শক্তি আমাৰ ওচৰত আছে ৷ অনৈক্যত ঐক্যতাৰ ভাৱনাৰ শক্তিৰ ফলত আমি দৃঢ়তাৰে এক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপত আগুৱাইছো ৷
ঐতিহ্য হিচাপে লাভ কৰা আমাৰ পূৰ্ব পুৰুষসকলৰ জীৱন দৃষ্টি, এই শতাব্দীত কেৱল আমাৰ বাবেই নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে সহায়ক হিচাপে বিবেচিত হ’ব ৷ আধুনিক ঔদ্যোগিক সভ্যতাই মানৱ জাতিৰ সন্মুখত গম্ভীৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিছে ৷ সমুদ্ৰৰ জলস্তৰ বৃদ্ধি পাইছে, বৰফ গলিব ধৰিছে আৰু পৃথিৱীৰ উষ্ণতা বৃদ্ধি পাইছে ৷ এইদৰে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যাই আমাৰ জীৱনক প্ৰভাৱিত কৰিছে ৷ আমাৰ বাবে এয়া গৰ্বৰ কথা যে ভাৰতে কেৱল পেৰিচ জলবায়ু চুক্তিৰ পালন কৰাই নহয় বৰঞ্চ জলবায়ুৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা দায়িত্ববোধৰ সৈতেও অধিক যোগদান কৰিছে ৷ তথাপিও মানৱতাই বিশ্বজনীন পৰ্যায়ত নিজৰ পদ্ধতি পৰিৱৰ্তন কৰাটো অতিশয় আৱশ্যক ৷ সেইবাবে ভাৰতীয় জ্ঞান পৰম্পৰা আৰু বিশ্বৰ জ্ঞান বৃদ্ধি কৰা হৈছে; এনে জ্ঞান পৰম্পৰা যি বেদ আৰু উপনিষদৰ স্ৰষ্টাসকলৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰতত বৰ্ণিত কৰা হৈছে, ভগৱান মহাবীৰ, ভগৱান বুদ্ধ তথা গুৰু নানকৰ দ্বাৰা প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ দৰে ব্যক্তিৰ জীৱনত পৰিলক্ষিত হৈছে ৷
গান্ধীজীয়ে কৈছে যে প্ৰকৃতিৰ অনুৰূপে জীয়াই থকাৰ কলা শিকাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিব লাগে কিন্তু এবাৰ যেতিয়া আপোনালোকে নদী আৰু পাহাৰ, পশু আৰু পক্ষীৰ সৈতে সম্বন্ধ সৃষ্টি কৰিব তেতিয়া প্ৰকৃতিয়ে নিজৰ ৰহস্য আপোনাৰ সন্মুখত প্ৰকট কৰি তুলিব ৷ আহক, আমি সংকল্প গ্ৰহণ কৰো যে গান্ধীজীৰ এই বাৰ্তা আত্মোপলব্ধ কৰিম আৰু যি ভাৰত ভূমিত আমি বাস কৰো, তাৰে পৰিবেশৰ সংৰক্ষণৰ বাবে ত্যাগো কৰিম ৷
আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা সেনানীসকলৰ বাবে দেশ প্ৰেম আৰু ত্যাগৰ ভাৱনা সৰ্বোপৰি আছিল ৷ তেওঁলোকে নিজৰ হিতৰ কথা চিন্তা নকৰি সকলো প্ৰকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল ৷ মই দেখিলো যে ক’ৰোনাৰ সংকটৰ সন্মুখীন হওঁতেও লক্ষাধিক লোকে নিজৰ কথা চিন্তা নকৰি মানৱতাৰ প্ৰতি নিঃস্বাৰ্থ ভাৱনাৰে আনৰ স্বাস্থ্য আৰু প্ৰাণৰ ৰক্ষাৰ বাবে বিপদাশংকা আঁকোৱালি লৈছিল ৷ এনে সকলো ক’ভিড যোদ্ধাক মই হৃদয়েৰে প্ৰশংসা কৰিছো ৷ অনেক ক’ভিড যোদ্ধাই নিজৰ প্ৰাণ হেৰুৱাবলগীয়া হৈছে ৷ মই তেওঁলোকৰ স্মৃতিক সেঁৱা জনাইছো ৷
অলপতে ‘কাৰ্গিল বিজয় দিৱস’ৰ উপলক্ষে লাডাখস্থিত ‘কাৰ্গিল যুদ্ধ স্মাৰক-ড্ৰাছ’ত আমাৰ সাহসী সৈন্যসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি প্ৰদান কৰিবলৈ ওলাইছিলো ৷ কিন্তু যাত্ৰা-পথত বেয়া বতৰৰ বাবে মই সেই স্মাৰকত উপস্থিত হ’ব নোৱাৰিলো ৷ বীৰ সৈনিকসকলৰ সন্মানত সেইদিনা মই বাৰামূলাত ‘ডেগাৰ ৱাৰ মেম’ৰিয়েল’ত শ্বহীদসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিলো ৷ এই স্মাৰক সেই সকলো সৈনিকৰ স্মৃতিত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যিসকলে নিজৰ কৰ্তব্য সমাপন কৰি থকা অৱস্থাত সৰ্বোচ্চ বলিদান দিছে ৷ সেই সাহসী যোদ্ধাসকলৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগৰ প্ৰশংসা কৰি থকাৰ সময়ত মই দেখিলো যে সেই যুদ্ধ স্মাৰকত এশাৰী আদৰ্শ বাক্য অংকিত হৈছে, সেয়া হ’ল ‘‘মোৰ প্ৰতিটো কাম, দেশৰ বাবে’’ ৷
এই আদৰ্শ বাক্য আমি সকলো দেশবাসীৰ বাবে মন্ত্ৰ হ’ব লাগে তথা ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে পূৰ্ণ নিষ্ঠা তথা সমৰ্পণ মনোভাৱেৰে কাম কৰিব লাগে ৷ ৰাষ্ট্ৰ আৰু সমাজৰ হিত সৰ্বোপৰি ৰখাৰ এই ভাৱনাৰ সৈতে আমি সকলো দেশবাসীয়ে, ভাৰতক প্ৰগতিৰ পথত আগুৱাই লৈ যোৱাৰ বাবে ঐক্যৱদ্ধ হোৱাটো মই বিচাৰো ৷
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল,
মই বিশেষভাৱে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰ জোৱানসকলক প্ৰশংসা কৰিছো যিসকলে আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা ৰক্ষা কৰিছে আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি হৰ্ষচিত্তে বলিদানো দিছে ৷ মই সকলো প্ৰবাসী ভাৰতীয়কো প্ৰশংসা কৰিছো ৷ তেওঁলোকে যি দেশত বসতি স্থাপন কৰিছে তাতে নিজৰ মাতৃভূমিৰ ছবি উজ্বল কৰি তুলিছে ৷
মই পুনৰবাৰ আপোনাক সকলোকে ভাৰতৰ ৭৫তম স্বতন্ত্ৰতা দিৱসৰ প্ৰাক্-সন্ধ্যাত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো ৷ এই বৰ্ষপূৰ্তি পালন কৰি থকাৰ সময়ত মোৰ হৃদয় ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ শতাব্দী বৰ্ষত এখন শক্তিশালী, সমৃদ্ধ আৰু শান্তিপূৰ্ণ ভাৰতৰ স্বপ্নৰে ভৰি পৰিছে ৷
আমাৰ সকলো দেশবাসী ক’ভিড মহামাৰীৰ প্ৰকোপৰ পৰা মুক্ত হওক তথা সুখ আৰু সমৃদ্ধিৰ পথত আগবাঢ়ক, মই এয়াই মংগল কামনা কৰিছো ৷
পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভকামনা থাকিল ৷
ধন্যবাদ,
জয় হিন্দ !

President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE PRESIDENT OF INDIA SHRI RAM NATH KOVIND ON THE EVE OF INDIA’S 75TH INDEPENDENCE DAY
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
Namaskar!
1. It is a matter of great joy for me to wish all Indians, living in India and abroad, a very Happy Independence Day! This day has a special significance as it marks the beginning of the 75th year of India’s independence for which ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ is being celebrated. My hearty congratulations to you all on this momentous occasion!
2. Independence Day is a festival of freedom for us. This was made possible by generations of freedom fighters; some known, many unknown. They made great sacrifices. Today, you and I breathe under free skies thanks to their heroic deeds. I bow in respect to the pious memory of those brave martyrs.
3. Our nation, like many others, suffered great injustices and tyranny under foreign rule. What distinguishes India, however, is that the character of our nationalist movement, led by Mahatma Gandhi, was based on the principles of truth and non-violence. He and all other national heroes provided us with an invaluable blueprint to not only liberate the nation from colonial rule, but also to rebuild it. Gandhiji’s struggle was for a return to Indian ethos and for human dignity.
4. Now as we look back to the seventy five year journey of our republic, we have reasons to be proud of the considerable distance we have travelled. Gandhiji taught us that slow and steady steps in the right direction are preferable to rapid strides in the wrong direction. The world looks up at the miracle of India, home to the plurality of traditions and yet the biggest and most vibrant democracy.
Dear Fellow Citizens,
1. In the recently concluded Tokyo Olympics, our sportspersons have brought laurels to the nation with their stellar performances. India has won the highest number of medals in the 121 years of its participation in the Olympics. Our daughters have achieved world class excellence in playgrounds overcoming many adversities. Along with sports, epoch-making changes are taking place in the participation and success of women in all walks of life. From higher educational institutions to armed forces, from laboratories to playgrounds, our daughters are making their mark. In this success of our daughters, I see a glimpse of a developed India of the future. I urge every parent to learn from the families of such promising daughters and provide opportunities to their daughters also to explore avenues of growth.
2. Like last year, this year too, the scale of Independence Day celebration may have been reduced due to pandemic, yet our hearts remain always filled with enthusiasm. The intensity of the pandemic has come down, but the coronavirus has not yet gone away. We are yet to come out of the devastating effects of its recurrence this year. Last year, with exceptional efforts from all, we had succeeded in bringing the spread of infections under control. Our scientists had succeeded in developing vaccines in a very short time. Therefore, at the beginning of this year, there was every reason to be hopeful as we launched the largest vaccination exercise in history. Yet, due to the new variants and other unexpected factors, we suffered from a terrible second wave. I am deeply sad that many lives could not be saved and many more suffered immensely in this phase of an unprecedented crisis. I speak for the whole nation when I say that I share the grief of all the affected families with the same intensity.
3. The science is coping with this invisible enemy of terrible might with remarkable speed. We can take solace from the fact that more lives have been saved than the lives lost. It was our collective determination to overcome the challenge that helped us see the weakening of the second wave. Once again, our corona warriors, the doctors, nurses and health workers, the administrators, and others, risked everything to contain the impact of the second wave.
4. The second wave brought our public healthcare infrastructure under stress. The reality is that no infrastructure, even of advanced economies, could withstand a crisis of such enormous proportions. Efforts were made on war-footing to plug the gaps. The leadership rose to the challenge, and the government’s endeavours were supplemented by initiatives of the states, private sector healthcare facilities, the civil society and others. In this extraordinary mission, foreign nations shared the essentials generously, just as India had reached out to many nations with medicine, equipment and vaccines. I am grateful to the global fraternity that came forward with a helping hand.
5. Due to these efforts, the nation breathes a sigh of relief with the return of a semblance of normalcy. If we have learned our lessons well, we know that this is the time of extra care and caution. We shall not let our guard down. Vaccines are the best possible protection science offers to us. Under the world's biggest vaccination campaign going on in our country, more than 50 crore fellow citizens have been vaccinated so far. I urge all eligible citizens who are yet to get vaccinated to do so at the earliest and also inspire others.
Dear Fellow Citizens,
1. The economic impact of the pandemic is as disastrous as its health impact. The government has been concerned about the lower middle classes and the poor, as well as about the small and medium industries. It has been sensitive to the needs of the labourers and of employers who have been facing hardships due to the lockdowns and movement restrictions. Sensitive to their needs, the government had taken a series of relief measures last year. This year also, the government had distributed food grains to about 80 crore people in May and June. This benefit has been extended till Diwali. Moreover, the government has announced a new stimulus package worth Rupees 6 lakh 28 thousand crore to boost the selected Covid-affected sectors. In particular, it is heartening to note that an amount of Rupees 23 thousand 220 crore is being spent over one year for expansion of medical facilities.
2. It is heartening to note that rural India, particularly the agriculture sector has kept growing against all odds. In a recent visit to my ancestral village Paraunkh in Kanpur Dehat district, I was quite pleased to find that better infrastructure is being developed to make life better for people in rural areas. The psychological distance between the urban and the rural is now much less as compared to the past. After all, India lives in its villages which cannot be allowed to lag behind in development. That is why special campaigns, including the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, are being implemented for the welfare of our farmers.
3. These efforts are consistent with the vision of an Atma Nirbhar Bharat, a self-reliant India. With abiding faith in the inherent capacity of the economy, the government has further opened up defence, health, civil aviation, power and other sectors. The government’s new initiatives to promote eco-friendly, renewable sources of energy, particularly solar power, have won praise around the world. If there is an improvement in the ease of doing business, it has a positive impact on the ease of living for all. In addition to these, special emphasis is being given to public welfare. For example, the dream of having a home of one’s own is being realised, thanks to the Rupees 70,000 crore credit-linked subsidy scheme. The series of agricultural marketing reforms will empower our ‘annadata’ farmers and help them get better price for their produce. These are some of the measures the government has taken to unleash the potential of every Indian.
Dear Fellow Citizens,
1. A new dawn is rising in Jammu and Kashmir. The government has initiated the process of consultation with all stakeholders who have faith in democracy and the rule of law. I urge the people, especially the youth, of Jammu and Kashmir to utilise this opportunity and work on realising their aspirations through democratic institutions.
2. With all-round progress, India’s stature is rising in the international arena, as it was reflected in our participation in several key multilateral forums as well as in consolidating bilateral relationships with several countries.
Dear Fellow Citizens,
1. When India won Independence 75 years ago, many sceptics thought democracy would not survive in India. Little did they know that roots of democracy were nurtured in this soil in ancient times, and even in modern times India was ahead of many western nations in offering franchise to all adults, regardless of any distinctions. The founding fathers had reposed their faith in the wisdom of the people, and ‘we, the people of India’ have made India a strong democracy.
2. We have adopted the system of parliamentary democracy. Therefore, our Parliament is the temple of our democracy which provides us highest forum where we discuss, debate and decide issues for the well-being of our people. It is a matter of great pride for all Indians that our Parliament will soon be housed in a new building. It will be a fitting statement of our outlook: It will honour our legacy while also walking in step with the contemporary world. It is more than symbolic that the new building will be inaugurated in the year of the 75th anniversary of Independence.
3. The government has planned many initiatives to make this special year memorable, and the most exciting of them all may as well be the Gaganyaan mission. Pilots of the Indian Air Force have been receiving training abroad. When they fly off into space, India will become only the fourth nation on the planet to carry out a manned space mission. When it comes to the flights of our ambitions, we don’t let any limitations define us.
4. Yet we keep our feet on the ground. We acknowledge that we still have a long way to go in realising the dreams of those who won the freedom for us. Our Constitution neatly summarises those dreams in four words: Justice, Liberty, Equality and Fraternity. We must strive for more equality in an unequal world, more justice in unjust circumstances. Justice has come to encompass a larger range of connotations, including economic and environmental justice. The road ahead is not easy. We will have to negotiate many twists and turns, but we have the benefit of incomparable guidance. It comes to us from diverse sources, from the venerable seers of millennia ago, down to the sages and leaders of more recent times. In the spirit of “unity in diversity”, we as a nation are following the right course.
5. This vision derived from the unique Indian heritage is going to be helpful not only to us but to the whole world in this century. Modern industrial civilization has posed serious challenges before humankind. Climate change has become a reality of life, with seas rising, glaciers melting and temperatures soaring. India is proud of not only adhering to the Paris climate agreement but doing more than what the country has committed to protect the climate. However, the world desperately needs a course correction. This is why the world is increasingly turning to the wisdom of India, as created by the authors of the Vedas and Upanishads, as depicted in the Ramayana and Mahabharata, as taught by Lord Mahavira, Lord Buddha and Guru Nanak and as reflected in the lives of the likes of Mahatma Gandhi.
6. Learning the art of living in tune with nature requires effort, Gandhiji says, but once you establish a relationship with rivers and mountains, birds and animals, nature reveals its secrets to you. Let us resolve to listen to this message of Gandhiji and also to make sacrifices for the sake of the land we live in.
7. The spirit of patriotism and sacrifice was paramount among our freedom fighters. They faced all kinds of challenges without caring for their own interests. I have seen that in the face of Corona crisis, lakhs of people have taken enormous risks to protect others, with the spirit of selfless service for humanity. I convey my profound appreciation for all such covid warriors. Many of them succumbed to Covid-19. I pay homage to them.
8. Recently, on the occasion of 'Kargil Vijay Diwas', I wanted to visit the 'Kargil War Memorial - Dras' in Ladakh to pay homage to our brave soldiers. But due to bad weather, it was not possible for me to reach that monument. On that day, I paid homage to our brave soldiers at the 'Dagger War Memorial' in Baramulla. That memorial has been built in the memory of all the soldiers who have made the supreme sacrifice in their line of duty. While appreciating the valour and sacrifice of those brave warriors, I noticed that the war memorial has a motto inscribed: “मेरा हर काम, देश के नाम” which means, each and every deed of mine is for the nation.
All of us should imbibe this motto as a mantra and work with full devotion and dedication for the development of the nation. I would like that all of us come together to take India forward on the path of progress with the spirit of keeping the interest of the nation and society foremost.
Dear Fellow Citizens,
1. I extend my greetings especially to the members of the armed forces, who have guarded our freedom, valiantly and gladly making supreme sacrifice when necessary. I also extend my greetings to the members of the Indian diaspora, who have represented the motherland well wherever they have made home.
2. I once again congratulate all of you, on the eve of India’s 75th Independence Day. While celebrating this anniversary, I cannot stop my mind from imagining a powerful, prosperous and peaceful India of 2047 when we will celebrate 100 years of our independence.
3. I wish that all our people come out of the difficulties caused by the Covid pandemic and move ahead on the path of happiness and prosperity.
Once again, my best wishes to all of you!
Thank you,
Jai Hind!