ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Bhubaneswar
ମୋର ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ନମସ୍କାର !
୧. ଦେଶବିଦେଶରେ ରହୁଥିବା ସବୁ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଚଳିତବର୍ଷ ଆମେ ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀତନା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଥିବାରୁ ଏହି ଦିନଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
୨. ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମୁକ୍ତିର ଉତ୍ସବ । ପିଢି ପିଢିର ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ତ୍ୟାଗ ଓ ବଳିଦାନ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଜ୍ଞାତ ଓ ଅନେକ ଅଜ୍ଞାତ । ସେମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗର ପଟ୍ଟାନ୍ତର ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କର ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମୁକ୍ତ ଆକାଶତଳେ ନିଃଶ୍ୱାସ ମାରୁଛୁ । ସେହି ବୀର ସହିଦମାନଙ୍କ ପବିତ୍ର ସ୍ମୃତିପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ମୁଁ ମୋର ମଥାନତ କରୁଛି ।
୩. ଆମ ଦେଶ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରଭଳି ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ କାଳରେ ଅନେକ ଅନ୍ୟାୟ ଓ ଅତ୍ୟାଚାର ସହିଛି । ତେବେ ଭାରତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ହେଲା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ ଆମର ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରାମର ଚରିତ୍ର ଭିନ୍ନ ଥିଲା । ଏହି ସଂଗ୍ରାମର ନୀତି ଥିଲା ସତ୍ୟ ଓ ଅହିଂସା । ବାପୁଜୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜାତୀୟ ନାୟକମାନେ ବିଦେଶୀ ଶାସନରୁ ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ସହ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ଗଢିବା ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ନକ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରିଯାଇଥିଲେ । ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରାମ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ମାନବୀୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ପୁନଃପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା ।
୪. ଆମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପରେ ଏବେ ଆମେ ପଛକୁ ଚାହିଁଲେ ଆମର ଉପଲବ୍ଧି ଓ ସଫଳତା ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବାର ଯଥେଷ୍ଟ କାରଣ ରହିଛି । ଆମେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ । ଗାନ୍ଧିଜୀ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭୁଲ ରାସ୍ତାରେ ତରତରରେ ଯିବା ଅପେକ୍ଷା ଧୀରମନ୍ଥର ବେଗରେ ଉଚିତ ମାର୍ଗରେ ଗତି କରିବା ଭଲ । ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଅଲୌକିକତାକୁ ଦେଖୁଛି । ଏଠାରେ ବହୁ ମତ ପନ୍ଥ, ଆଦର୍ଶ ଓ ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଓ ସମର୍ଥ ଗଣତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
୫. ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଆମର କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ମାନେ ଉତ୍ତମ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ରୀଡାର ୧୨୧ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ଭାରତ ଏଥର ସର୍ବାଧିକ ପଦକ ଅର୍ଜନ କରିଛି । ଆମ ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡାଙ୍ଗନରେ ଅନେକ ବାଧା ଓ ପ୍ରତିକୂଳ ସ୍ଥିତିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଖେଳକୁଦ ସହିତ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସଫଳତାର ନୂଆ ନୂଆ କାହାଣୀ ରଚନା କରୁଛନ୍ତି । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷାବାହିନୀ, ପରୀକ୍ଷାଗାରଠାରୁ ଖେଳପଡିଆ- ଆମ ଝିଅମାନେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରି ସଫଳ ହେଉଛନ୍ତି । ଆମ କନ୍ୟାମାନଙ୍କର ଏହି ସଫଳତାରେ ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟତର ବିକଶିତ ଭାରତର ଝଲକ ଦେଖିପାରୁଛି । ସବୁ ପିତାମାତା ଏଭଳି ସଫଳ ଝିଅମାନଙ୍କର ପରିବାରଠାରୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରି ସେମାନଙ୍କ କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ।
୬. ଗତବର୍ଷ ଭଳି ଏବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ପାଳନର ପରିସର ସୀମିତ ହୋଇଛି । ତଥାପି ଆମର ହୃଦୟ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିବସ ପାଇଁ ସଦାସର୍ବଦା ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ରହିଛି । ଏବେ ଦେଶରେ ମହାମାରୀର ପ୍ରକୋପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି; ହେଲେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଏଯାଏଁ ଯାଇନାହିଁ । ଏହାର ମହାମାରୀ ପ୍ରଭାବରୁ ଆମେ ଏଯାଏଁ ମୁକ୍ତି ପାଇନାହୁଁ । ଗତବର୍ଷ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ଫଳରେ ଆମେ ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ସଫଳ ହୋଇଥିଲୁ । ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଖୁବ୍‌ କମ୍‌ ସମୟରେ ଟିକା ତିଆରି କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ତେଣୁ ଚଳିତବର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆମେ ବିଶେଷ ଆଶାବାଦୀ ହୋଇ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ତଥାପି ନୂଆ ପ୍ରକାରର ଭୂତାଣୁଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ଅନିଚ୍ଛାକୃତ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଏକ ଭୟାନକ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକ୍ରମଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ସକଳ ଚେଷ୍ଟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅନେକ ଜୀବନକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ସମ୍ଭବ ହୋଇ ନ ଥିଲା । ଅନେକ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକ୍ରମଣ କାଳରେ ବହୁ ଦୁଃଖକଷ୍ଟ ଭୋଗିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଦୁଃଖିତ । ସଂପୃକ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ଦୁଃଖପ୍ରକାଶ କରିବାବେଳେ ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମବେଦନା ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଉଛି ।
୭. ଏହି ଅଦୃଶ୍ୟ ମହାମାରୀରୂପୀ ଭୟଙ୍କର ଶତ୍ରୁର ଦୃଢ ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଜ୍ଞାନ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଶ୍ୱସନାର ବିଷୟ ଯେ ଏହି ଲଢେଇରେ ଆମେ ଯେତେ ଜୀବନ ହରାଇଛୁ ତାହାଠାରୁ ବହୁ ଅଧିକ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାରେ ଆମର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଦୃଢ ବିଚାର ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ପୁଣି ଥରେ ଆମର କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା, ଚିକିତ୍ସକ, ସେବିକା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ପ୍ରଶାସକ ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଅପୂର୍ବ ନିଷ୍ଠା ଓ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ନିଜ ଜୀବନକୁ ବିପନ୍ନ କରିବା ସହିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରର ପ୍ରଭାବକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ।
୮. କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ଫଳରେ ଆମ ଦେଶର ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଶେଷ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ସତକଥା ହେଲା କରୋନା ମହାମାରୀର ଯେଉଁ ଭୟଙ୍କର ଓ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ପ୍ରଭାବ ଆମେ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ, ତାହାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏପରିକି ବିଶ୍ୱର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଧନିକ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ସମର୍ଥ ନୁହନ୍ତି । ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେଉଁ ଅଭାବ ଥିଲା ତାହାକୁ ଆମେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନଭିତ୍ତିରେ ପୂରଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମ ନେତୃତ୍ୱ ଆଶାଜନକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଉପକ୍ରମକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ, ଘରୋଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନାଗରିକ ସମାଜ ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅସାଧାରଣ ଅଭିଯାନରେ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମୂହକୁ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଔଷଧପତ୍ର, ଟିକା ଓ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରି ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ସଦ୍‌ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା କୃତଜ୍ଞ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଆମ ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ଆମ ସହିତ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରାତ୍ରୁତ୍ୱ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
୯. ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ଏକପ୍ରକାର ଆଶ୍ୱସ୍ତ ହୋଇଥିଲୁ । ଆମେ ଏଥିରୁ ଯେଉଁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଲୁ ତାହାହେଲା ମହାମାରୀକାଳୀନ ଅତିରିକ୍ତ ଯତ୍ନ ଓ ସତର୍କତା ରକ୍ଷା । ଅତଏବ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମପାଇଁ କୌଣସି ଅବହେଳା କରିବାର ଅବକାଶ ନାହିଁ । କରୋନା ମହାମାରୀରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉପାୟ ଟିକା ଆକାରରେ ଯୋଗାଇଛି । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଏବେ ସାରା ଭାରତରେ ଚାଲିଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଟିକା ନେଇସାରିଲେଣି । ଯେଉଁମାନେ ଟିକା ନ ନେଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହା ନେଇ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
୧୦. ମହାମାରୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ପ୍ରଭାବ ଭଳି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭୟଙ୍କର । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ନିମ୍ନମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଗରିବବର୍ଗର ଲୋକ ତଥା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଲକ୍‌ଡାଉନ ଓ କଟକଣା ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକ, କର୍ମଚାରୀ ଓ ଲୋକମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସରକାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରିଲିଫ ଓ ସହାୟତା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗତ ମେ ଓ ଜୁନ୍‌ ମାସରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆସନ୍ତା ଦୀପାବଳି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ୍‌ ପ୍ରଭାବିତ କେତେକ ବଛା ବଛା ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସରକାର ୬ ଲକ୍ଷ ୨୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସେହି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସବୁଠୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଏବଂ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ହେଲା, ଗତ ଏକବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସଂପ୍ରସାରଣ ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୩ ହଜାର ୨୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
୧୧. ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ବିଶେଷକରି କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର କଥା । ନିକଟରେ ମୁଁ ମୋର ପୈତୃକ ଗ୍ରାମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କାନପୁର ଦେହାତ୍‌ ଜିଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପାରାଉଙ୍ଖ୍‌ ଯାଇଥିଲି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ ଓ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ଉତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ତାହାର ନମୁନା ସେଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଲି । ସହର ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ୱିକ ଦୂରତ୍ୱ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସର୍ବୋପରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ଭାରତର ଆତ୍ମା ବୋଲି ଯାହା କୁହାଯାଏ ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପଛରେ ପକାଇବା ସହଜ ନୁହେଁ । ସେଥିପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ନିଧି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
୧୨. ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏସବୁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା ରଖି ଆବଶ୍ୟକ ନୀତିନିୟମ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବେସାମରିକ ଉଡାଣ, ଉର୍ଜ୍ଜା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ସରକାର ନୂଆ ନୀତିରେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଉର୍ଜ୍ଜାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆମ ଉଦ୍ୟମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସିତ ହୋଇଛି । ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ଓ ସେବା ଯୋଗାଣରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଲେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସରକାର ଲୋକଙ୍କୁ ନାନାପ୍ରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଜନକଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସରକାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ବାସହୀନଙ୍କୁ ନିଜର ଖଣ୍ଡିଏ ଖଣ୍ଡିଏ ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଚରିତାର୍ଥ ହେଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ରେଡିଟ ଲିଙ୍କ୍‌ ସବ୍‌ସିଡି ସ୍କିମ୍‌ର ଅବଦାନ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ସେହିଭଳି ଆମର ଅନ୍ନଦାତାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନାନାବିଧ କୃଷି ବିପଣନ ଯୋଜନା ଓ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ଓ ବଜାର ପାଇବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏହା କେତୋଟି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
୧୩. ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରରେ ଏକ ନୂଆ ସୂର୍ଯେ୍ୟାଦୟ ଆସିଛି । ସେଠାରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଆଇନର ଶାସନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ସେମାନଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରକାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଂସ୍ଥା ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜ ନିଜର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାଶ୍ମୀରବାସୀ, ବିଶେଷକରି ସେଠାକାର ଯୁବ ସମୁଦାୟ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ।
୧୪. ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ସହିତ ଭାରତର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମଶଃ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚ ଏବଂ ଅନେକ ଦେଶ ସହିତ ବିବିଧ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସଂପର୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
୧୫. ୭୫ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଲାଭ କଲା, ସେତେବେଳେ ଅନେକ ସଂଶୟବାଦୀ ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବଞ୍ଚିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଭାବିଥିଲେ । ସେମାନେ ଜାଣି ନ ଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଏହି ମାଟିରେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ହିଁ ଚେର ଧରିଥିଲା । ଆଧୁନିକ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସାର୍ବଜନୀନ ସାବାଳକ ଭୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରି ଅନେକ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଥିଲା । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନାରୀପୁରୁଷ, ଧନୀ ନିର୍ଦ୍ଧନ ନିର୍ବିଶେଷରେ ସବୁ ସାବାଳକଙ୍କୁ ଭୋଟ ଦେବାର ଅଧିକାର ମିଳିଥିଲା । ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ପିତୃଗଣ ଜନତାଙ୍କ ବୁଦ୍ଧି ଓ ପାଣ୍ଡିତ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା ରଖିଥିଲେ । ତଦନୁସାରେ ଆମେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ କରିପାରିଛୁ ।
୧୬. ଆମେ ଭାରତରେ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । ତେଣୁ ଆମ ସଂସଦ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମନ୍ଦିର । ଏହା ଆଲୋଚନା ଓ ବିତର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ଭଲମନ୍ଦ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମଞ୍ଚ । ସବୁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ ଯେ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ଆମେ ଏକ ନୂଆ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭବନ ପାଇବା ଏବଂ ସେଠାରେ ଆମ ସଂସଦ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଏକ ଯଥାର୍ଥ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ହେବ । ସମସାମୟିକ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ପାଦ ମିଳାଇ ଗତିକରି ଆମର ଉତ୍ତରାଧିକାର (ଲିଗାସି) ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ଏହା ସମ୍ମାନ ଦେବ । ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏହି ଭବନର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କେବଳ ପ୍ରତୀକାତ୍ମ ନୁହେଁ, ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କଥା କହୁଛି ।
୧୭. ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବର୍ଷଟିକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ଯୋଜନା ଓ ଉପକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଉତ୍ସାହଜନକ ବିଷୟଟି ହେଲା ଗଗନଯାନ ମିସନ । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ପାଇଲଟମାନେ ଏଥିପାଇଁ ବିଦେଶରେ ତାଲିମ ନେଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ମହାକାଶକୁ ଉଡାଣ ଆରମ୍ଭ କରିବେ ତାହା ସହିତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରଭାବେ ମାନବବାହୀ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇବ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷକୁ ଡେଣା ଲଗାଉଛୁ ଠିକ୍‌ ସେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି ସୀମିତତା ଓ ଅଭାବ ଭିତରେ ନିଜକୁ ସଂକୁଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନାହୁଁ ।
୧୮. ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ଆମର ମୌଳିକ ବାସ୍ତବତା ପ୍ରତି ସଚେତନ ଅଛୁ । ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଣିଦେଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆହୁରି ଅନେକ ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଏହିସବୁ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି । ସେସବୁ ହେଲା- ନ୍ୟାୟ, ମୁକ୍ତି, ସମାନତା ଓ ଭ୍ରାତ୍ରୁତ୍ୱ । ଏକ ଅସମ ବିଶ୍ୱରେ ସମାନତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ନ୍ୟାୟର ଅଭାବ ଥିବା ଏକ ପରିବେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନ୍ୟାୟ ଆଣିବାକୁ ହେବ । ଏହି ନ୍ୟାୟର ପରିସର ଭିନ୍ନ ଓ ବିବିଧ । ଏଥିରେ ଆର୍ଥିକ ଓ ପରିବେଶଗତ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିପାଇଁ ଆମ ଆଗରେ ଥିବା ରାସ୍ତା ଏତେ ସହଜ ନୁହେଁ । ଆମକୁ ବହୁ ବାଙ୍କ, ବୁଲାଣି ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବାକୁ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ । ନିୟୁତ ନିୟୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ଆମ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପୂଜ୍ୟ ମୁନୀ ଋଷିଗଣ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟର ସାଧୁସନ୍ଥ ଓ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ନେତୃଗଣ ଆମକୁ ଏ ଦିଗରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବେ । ବିବିଧତାରେ ଏକତା ଏହି ଚେତନାରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ଆମେ ଉଚିତ ପଥର ଯାତ୍ରୀଭାବେ ଗତିକରୁଛୁ ବୋଲି ମୋର ଆଶା ।
୧୯. ଅନୁପମ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟରୁ ସୃଷ୍ଟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ; ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସହାୟକ ହେବ । ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପ ସଭ୍ୟତା ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଆଗରେ ଗୁରୁତର ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବେ ଜୀବନର ଏକ ନିଚ୍ଛକ ବାସ୍ତବାତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସମୁଦ୍ରର ଜଳପତ୍ତନ ବଢୁଛି, ତୁଷାର ସ୍ରୋତ ତରଳୁଛି ଏବଂ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ୟାରିସ୍‌ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ଭାରତ ଗର୍ବିତ । ଏହା କେବଳ ଏହି ରାଜିନାମାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ନୁହେଁ; ଏହାର ସର୍ତ୍ତକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର । ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ଚୁକ୍ତିର ନୀତିନିୟମଠାରୁ ଅଧିକ କାମ କରୁଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲୋଡା । ଯେଉଁ ଢଙ୍ଗରେ ଏହି କାମ ଚାଲିଛି ସେଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତଠାରୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପରାମର୍ଶ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲୋଡୁଛି । ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ଓ ସଂବର୍ଦ୍ଧନ ଆଦି କଥା ବେଦ, ଉପନିଷଦ, ରାମାୟଣ, ମହାଭାରତରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ । ମହାବୀର, ବୁଦ୍ଧ, ଗୁରୁ ନାନକ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧିଙ୍କ ଭଳି ମହାମାନବଙ୍କ ଜୀବନୀ, ବାଣୀ, କର୍ମ ଓ ଆଦର୍ଶରେ ଏହି ପରିବେଶ ସଚେତନତାର ବାର୍ତ୍ତା ମିଳେ ।
୨୦. ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ବଞ୍ଚିବାର କଳା ଶିଖିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତେବେ ଥରେ ନଦୀ, ପର୍ବତ, ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀ ଆଦିଙ୍କ ସହ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପିତ ହେଲେ ପ୍ରକୃତି ତାହାର ରହସ୍ୟ ଗାଥା ମଣିଷକୁ ଜଣାଏ ବୋଲି ଗାନ୍ଧିଜୀ କହିଥିଲେ । ଆସନ୍ତୁ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କର ଏହି ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଶୁଣିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଏବଂ ଆମ ବସୁଧାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ତ୍ୟାଗ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ।
୨୧. ଆମ ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଦେଶପ୍ରେମ ଓ ତ୍ୟାଗକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଥିଲେ । ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଜଳାଞ୍ଜଳି ଦେଇ ସେମାନେ ସବୁପ୍ରକାର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରୁଥିଲେ । କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମୁଁ ସେଭଳି ସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରିଛି । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଜୀବନକୁ ବାଜି ଲଗାଇ କାମ କରୁଥିବା ଦେଖିଛି । ସେଥିରେ ମାନବ ସମାଜ ପାଇଁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ଚେତନା ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା । ଏହି ତ୍ୟାଗ ପାଇଁ କୋଭିଡ୍‌ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧା ସୁମନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଓ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଏହି ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କୋଭିଡ୍‌ରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି ।
୨୨. ନିକଟରେ କାରଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଲଦାଖର ଦ୍ରାସ ସ୍ଥିତ କାରଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ବୀର ଯବାନମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ମୋର ଇଚ୍ଛା ଥିଲା । ତେବେ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ମୋ ପକ୍ଷରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ସେ ଦିନ ବାରାମୂଲାସ୍ଥିତ ‘ଡ୍ୟାଗ’ର ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକ ଦର୍ଶନ କରି ମୁଁ ଆମର ବୀର ଯବାନମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲି । ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରେଖା ନିକଟରେ ଅପୂର୍ବ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଆମର ଯେଉଁ ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ପ୍ରାଣ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଏହି ସ୍ମାରକ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ସେହି ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କର ସାହସ ଓ ବଳିଦାନକୁ ଯେତେ ପ୍ରଶଂସା କଲେ କମ୍‌ ହେବ । ସେହି ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକରେ ଲେଖାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ଧାଡ଼ି ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କଲା । ସେଠି ଲେଖାଯାଇଛି ‘ମେରା ହର୍‌ କାମ ଦେଶ କେ ନାମ’ । ଏହାର ଅର୍ଥ ମୋର ସବୁ କାମ ଦେଶ ପାଇଁ ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବାଣୀକୁ ନିଜର ମନ୍ତ୍ରଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ଓ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବ ନେଇ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ କାମ କରିବା । ଦେଶ ଓ ସମାଜର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଆଗରେ ରଖି ଭାରତକୁ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ମୁଁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ।
ପ୍ରିୟ ଦେଶବାସୀ,
ଆଜିର ଏହି ଅବସରରେ ଆମ ସ୍ୱୀଧୀନତାର ଅତନ୍ଦ୍ର ପ୍ରହରୀ, ଦେଶପାଇଁ ବୀରତ୍ୱର ସହ ଲଢେଇ କରି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତ୍ୟାଗ ସ୍ୱୀକାର କରୁଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସଦସ୍ୟଗଣଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ନିଜ ମାତୃଭୂମିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଏବଂ ବିଦେଶକୁ ନିଜର ଘରରେ ପରିଣତ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ଓ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
୨୪. ମୁଁ ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ପୁନର୍ବାର ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି । ଏହି ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ମୁଁ କଳ୍ପନା ନେତ୍ରରେ ୨୦୪୭ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଉତ୍ସବ ପାଳନକୁ ଦେଖିପାରୁଛି; ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକ ପାଳନ କରିବା ।
୨୫. ଆମ ଦେଶବାସୀ କୋଭିଡ୍‌ ମହାମାରୀ ଅସୁବିଧା ଭିତରୁ ବାହାରି ଖୁସି ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥରେ ଶୀଘ୍ର ଆଗେଇ ଯାଆନ୍ତୁ; ମୁଁ ଏହା କାମନା କରିବା ସହ ପୁନର୍ବାର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଜୟହିନ୍ଦ୍‌ ।

President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE PRESIDENT OF INDIA SHRI RAM NATH KOVIND ON THE EVE OF INDIA’S 75TH INDEPENDENCE DAY
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
Namaskar!
1. It is a matter of great joy for me to wish all Indians, living in India and abroad, a very Happy Independence Day! This day has a special significance as it marks the beginning of the 75th year of India’s independence for which ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ is being celebrated. My hearty congratulations to you all on this momentous occasion!
2. Independence Day is a festival of freedom for us. This was made possible by generations of freedom fighters; some known, many unknown. They made great sacrifices. Today, you and I breathe under free skies thanks to their heroic deeds. I bow in respect to the pious memory of those brave martyrs.
3. Our nation, like many others, suffered great injustices and tyranny under foreign rule. What distinguishes India, however, is that the character of our nationalist movement, led by Mahatma Gandhi, was based on the principles of truth and non-violence. He and all other national heroes provided us with an invaluable blueprint to not only liberate the nation from colonial rule, but also to rebuild it. Gandhiji’s struggle was for a return to Indian ethos and for human dignity.
4. Now as we look back to the seventy five year journey of our republic, we have reasons to be proud of the considerable distance we have travelled. Gandhiji taught us that slow and steady steps in the right direction are preferable to rapid strides in the wrong direction. The world looks up at the miracle of India, home to the plurality of traditions and yet the biggest and most vibrant democracy.
Dear Fellow Citizens,
1. In the recently concluded Tokyo Olympics, our sportspersons have brought laurels to the nation with their stellar performances. India has won the highest number of medals in the 121 years of its participation in the Olympics. Our daughters have achieved world class excellence in playgrounds overcoming many adversities. Along with sports, epoch-making changes are taking place in the participation and success of women in all walks of life. From higher educational institutions to armed forces, from laboratories to playgrounds, our daughters are making their mark. In this success of our daughters, I see a glimpse of a developed India of the future. I urge every parent to learn from the families of such promising daughters and provide opportunities to their daughters also to explore avenues of growth.
2. Like last year, this year too, the scale of Independence Day celebration may have been reduced due to pandemic, yet our hearts remain always filled with enthusiasm. The intensity of the pandemic has come down, but the coronavirus has not yet gone away. We are yet to come out of the devastating effects of its recurrence this year. Last year, with exceptional efforts from all, we had succeeded in bringing the spread of infections under control. Our scientists had succeeded in developing vaccines in a very short time. Therefore, at the beginning of this year, there was every reason to be hopeful as we launched the largest vaccination exercise in history. Yet, due to the new variants and other unexpected factors, we suffered from a terrible second wave. I am deeply sad that many lives could not be saved and many more suffered immensely in this phase of an unprecedented crisis. I speak for the whole nation when I say that I share the grief of all the affected families with the same intensity.
3. The science is coping with this invisible enemy of terrible might with remarkable speed. We can take solace from the fact that more lives have been saved than the lives lost. It was our collective determination to overcome the challenge that helped us see the weakening of the second wave. Once again, our corona warriors, the doctors, nurses and health workers, the administrators, and others, risked everything to contain the impact of the second wave.
4. The second wave brought our public healthcare infrastructure under stress. The reality is that no infrastructure, even of advanced economies, could withstand a crisis of such enormous proportions. Efforts were made on war-footing to plug the gaps. The leadership rose to the challenge, and the government’s endeavours were supplemented by initiatives of the states, private sector healthcare facilities, the civil society and others. In this extraordinary mission, foreign nations shared the essentials generously, just as India had reached out to many nations with medicine, equipment and vaccines. I am grateful to the global fraternity that came forward with a helping hand.
5. Due to these efforts, the nation breathes a sigh of relief with the return of a semblance of normalcy. If we have learned our lessons well, we know that this is the time of extra care and caution. We shall not let our guard down. Vaccines are the best possible protection science offers to us. Under the world's biggest vaccination campaign going on in our country, more than 50 crore fellow citizens have been vaccinated so far. I urge all eligible citizens who are yet to get vaccinated to do so at the earliest and also inspire others.
Dear Fellow Citizens,
1. The economic impact of the pandemic is as disastrous as its health impact. The government has been concerned about the lower middle classes and the poor, as well as about the small and medium industries. It has been sensitive to the needs of the labourers and of employers who have been facing hardships due to the lockdowns and movement restrictions. Sensitive to their needs, the government had taken a series of relief measures last year. This year also, the government had distributed food grains to about 80 crore people in May and June. This benefit has been extended till Diwali. Moreover, the government has announced a new stimulus package worth Rupees 6 lakh 28 thousand crore to boost the selected Covid-affected sectors. In particular, it is heartening to note that an amount of Rupees 23 thousand 220 crore is being spent over one year for expansion of medical facilities.
2. It is heartening to note that rural India, particularly the agriculture sector has kept growing against all odds. In a recent visit to my ancestral village Paraunkh in Kanpur Dehat district, I was quite pleased to find that better infrastructure is being developed to make life better for people in rural areas. The psychological distance between the urban and the rural is now much less as compared to the past. After all, India lives in its villages which cannot be allowed to lag behind in development. That is why special campaigns, including the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, are being implemented for the welfare of our farmers.
3. These efforts are consistent with the vision of an Atma Nirbhar Bharat, a self-reliant India. With abiding faith in the inherent capacity of the economy, the government has further opened up defence, health, civil aviation, power and other sectors. The government’s new initiatives to promote eco-friendly, renewable sources of energy, particularly solar power, have won praise around the world. If there is an improvement in the ease of doing business, it has a positive impact on the ease of living for all. In addition to these, special emphasis is being given to public welfare. For example, the dream of having a home of one’s own is being realised, thanks to the Rupees 70,000 crore credit-linked subsidy scheme. The series of agricultural marketing reforms will empower our ‘annadata’ farmers and help them get better price for their produce. These are some of the measures the government has taken to unleash the potential of every Indian.
Dear Fellow Citizens,
1. A new dawn is rising in Jammu and Kashmir. The government has initiated the process of consultation with all stakeholders who have faith in democracy and the rule of law. I urge the people, especially the youth, of Jammu and Kashmir to utilise this opportunity and work on realising their aspirations through democratic institutions.
2. With all-round progress, India’s stature is rising in the international arena, as it was reflected in our participation in several key multilateral forums as well as in consolidating bilateral relationships with several countries.
Dear Fellow Citizens,
1. When India won Independence 75 years ago, many sceptics thought democracy would not survive in India. Little did they know that roots of democracy were nurtured in this soil in ancient times, and even in modern times India was ahead of many western nations in offering franchise to all adults, regardless of any distinctions. The founding fathers had reposed their faith in the wisdom of the people, and ‘we, the people of India’ have made India a strong democracy.
2. We have adopted the system of parliamentary democracy. Therefore, our Parliament is the temple of our democracy which provides us highest forum where we discuss, debate and decide issues for the well-being of our people. It is a matter of great pride for all Indians that our Parliament will soon be housed in a new building. It will be a fitting statement of our outlook: It will honour our legacy while also walking in step with the contemporary world. It is more than symbolic that the new building will be inaugurated in the year of the 75th anniversary of Independence.
3. The government has planned many initiatives to make this special year memorable, and the most exciting of them all may as well be the Gaganyaan mission. Pilots of the Indian Air Force have been receiving training abroad. When they fly off into space, India will become only the fourth nation on the planet to carry out a manned space mission. When it comes to the flights of our ambitions, we don’t let any limitations define us.
4. Yet we keep our feet on the ground. We acknowledge that we still have a long way to go in realising the dreams of those who won the freedom for us. Our Constitution neatly summarises those dreams in four words: Justice, Liberty, Equality and Fraternity. We must strive for more equality in an unequal world, more justice in unjust circumstances. Justice has come to encompass a larger range of connotations, including economic and environmental justice. The road ahead is not easy. We will have to negotiate many twists and turns, but we have the benefit of incomparable guidance. It comes to us from diverse sources, from the venerable seers of millennia ago, down to the sages and leaders of more recent times. In the spirit of “unity in diversity”, we as a nation are following the right course.
5. This vision derived from the unique Indian heritage is going to be helpful not only to us but to the whole world in this century. Modern industrial civilization has posed serious challenges before humankind. Climate change has become a reality of life, with seas rising, glaciers melting and temperatures soaring. India is proud of not only adhering to the Paris climate agreement but doing more than what the country has committed to protect the climate. However, the world desperately needs a course correction. This is why the world is increasingly turning to the wisdom of India, as created by the authors of the Vedas and Upanishads, as depicted in the Ramayana and Mahabharata, as taught by Lord Mahavira, Lord Buddha and Guru Nanak and as reflected in the lives of the likes of Mahatma Gandhi.
6. Learning the art of living in tune with nature requires effort, Gandhiji says, but once you establish a relationship with rivers and mountains, birds and animals, nature reveals its secrets to you. Let us resolve to listen to this message of Gandhiji and also to make sacrifices for the sake of the land we live in.
7. The spirit of patriotism and sacrifice was paramount among our freedom fighters. They faced all kinds of challenges without caring for their own interests. I have seen that in the face of Corona crisis, lakhs of people have taken enormous risks to protect others, with the spirit of selfless service for humanity. I convey my profound appreciation for all such covid warriors. Many of them succumbed to Covid-19. I pay homage to them.
8. Recently, on the occasion of 'Kargil Vijay Diwas', I wanted to visit the 'Kargil War Memorial - Dras' in Ladakh to pay homage to our brave soldiers. But due to bad weather, it was not possible for me to reach that monument. On that day, I paid homage to our brave soldiers at the 'Dagger War Memorial' in Baramulla. That memorial has been built in the memory of all the soldiers who have made the supreme sacrifice in their line of duty. While appreciating the valour and sacrifice of those brave warriors, I noticed that the war memorial has a motto inscribed: “मेरा हर काम, देश के नाम” which means, each and every deed of mine is for the nation.
All of us should imbibe this motto as a mantra and work with full devotion and dedication for the development of the nation. I would like that all of us come together to take India forward on the path of progress with the spirit of keeping the interest of the nation and society foremost.
Dear Fellow Citizens,
1. I extend my greetings especially to the members of the armed forces, who have guarded our freedom, valiantly and gladly making supreme sacrifice when necessary. I also extend my greetings to the members of the Indian diaspora, who have represented the motherland well wherever they have made home.
2. I once again congratulate all of you, on the eve of India’s 75th Independence Day. While celebrating this anniversary, I cannot stop my mind from imagining a powerful, prosperous and peaceful India of 2047 when we will celebrate 100 years of our independence.
3. I wish that all our people come out of the difficulties caused by the Covid pandemic and move ahead on the path of happiness and prosperity.
Once again, my best wishes to all of you!
Thank you,
Jai Hind!