রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী ৭৫শুবা নীংখা তম্বগী নুমিৎকী মাংওইননা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা জাতি মীয়ামদা থমখিবা ৱারোল
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
খুরুমজরি!
১. ভারত্তা অমসুং মপাল লৈবাক্তা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমক্তা ঐহাক্না নীংখা তমখিবা নুমিৎকী য়াইফ-পাউজেল পীবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি! নুমিৎ অসি য়াম্না অখন্নবা ওই মরমদি ভারতনা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরকপগী অহৌবা ওইনা ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসব’ পালন তৌরি। মরু ওইবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থমোই শেংনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি!
২. নীংখা তম্বা নুমিৎ অসি ঐখোয়গী ওইনদি নীংতম্বগী কুহ্মৈ অমনি। মসি নীংতম লান্মীগী চারোনশিং; মশক খঙনবা খরা, মশক খঙনদবা খরনা ওইথোকপা ঙমহনখি। মখোয়না চাউনা কত্থোকখি। ঙসি অদোম অমদি ঐহাক্না নীংতম্না নুংঙাইনা হিংলিবা অসি মখোয়গী থৌনা ফবা থৌদাংশিং অদুনা ঙমহল্লিবনি। অসিগুম্বা শেংলবা থৌনা ফরবা অথৌবশিংবু নীংশিংদুনা ঐহাক্না ইকোক-নোন্না খুরুমজরি।
৩. অতৈ লৈবাক কয়াগুম্না ঐখোয়গী লৈবাকসু লোইলম লৈঙাক্কী মখাদা অরানবা ৱায়েল অমসুং মীওৎ-মীনৈ কয়া মায়োক্নখি। ভারত অসি ময়ামদগী তোপ-তোপ্পা ওইখিবগী মরমদি মহাত্মা গান্ধীনা লুচিংখিবা ঐখোয়গী নীংতম ইহৌ অসি অচুম্বা অমসুং অহিংশাগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইখি। মহাক অমসুং অতৈ লৈবাক অসিগী নীংতম লাম্মী পুম্নমক্না ঐখোয়দা লোইলম লৈঙাক্তগী লৈবাক অসি নীংতম্বা ফংনবতা নত্তনা অমুক হন্না শেমগৎনবা মমল য়াম্লবা ব্ল্যুপ্রিন্ত পীবীরমখি। গান্ধীজীনা ইহৌ অদু ভারতকী চৎনবীশিং অমসুং মীওইবগী ইকাই খুম্নবা অমুক হন্না ফংনবনি।
৪. ঐখোয়না নীংখা তম্বগী চহি হুম্ফুতরা-মঙাগী খোঙচৎ অসি হৌজিক ঐখোয়না হন্না য়েংলুবদা ঐখোয়না চাউনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসি চাউথোকচবা পোক্নবগী মরমশিং ওইরি। গান্ধীজীনা অচুম্বা মাইকৈদা তপ্না অমসুং লেপ্তনা চংশিনবা অসিনা অরানবা মাইকৈদা থুনা চংশিনবদগী হেন্না ফৈ হায়না তাকপীরমখি। চৎনবী মখল কয়া লৈরিবা লমদম ‌ওইরিবা লোইননা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী ফজবা দেমোক্রেসী লৈরিবা ভারতকী অঙকপা মতৌ অসি মালেম্না হনগৎনা য়েংনরি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
৫. হন্দক্তা লোইশিনখিবা তোকিও ওলিম্পিক্সতা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা মখোয়গী শীংথানীংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্সশিংগা লোইননা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরকখি। ওলিম্পিক্সতা ভারতনা শরুক য়ারকপা চহি ১২১ অসিদা হন্দক্না মেদল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৌবা ঙমখি। অপনবা কয়া মায়োক্নদুনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা শান্নবুংদা মালেমগী থাক্কী মাইপাকপা পুরকখি। শান্ন-খোৎনবগা লোইননা পুন্সিগী হীরম পুম্নমক্তা নুপীশিংনা শরুক য়াদুনা অমসুং মাইপাকপা পুরক্তুনা চাউনা অহোংবশিং পুরক্লি। হায়র এজুকেসনগী ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদগী আর্মদ ফোর্সেস্তা, লেবোরেতোরীশিংদগী শান্নবুংশিংদা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা শরুক য়ারি। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা মাইপাকপা অসিদা ঐহাক্না তুংলমচৎকী চাউখৎলবা ভারত অমা উবা ফংই। ঐহাক্না মমা-মপা খুদিংমক্তা অসিগুম্বা আশা লৈরবী ইচানুপীশিং অসিগী ইমুং-মনুংশিংদগী তমশিন্নবা অমসুং মখোয়গী মচানুপীশিংদা চাউখৎপা পুরক্নবগী লমশিং থীদুনা চংহন্নবগী খুদোংচাবশিং পীবীনবা হায়জরি।
৬. মমাং চহিগুম্না চহি অসিদসু লাইচৎনা মরম ওইদুনা নীংখা তম্বা নুমিৎ পালন তৌবগী চাং অসি হন্থরকপা য়াই অদুবু ঐখোয়গী থমোইদদি মতম চুপ্পদা অদুমক হরাও-নুংঙাইবনা থনদুনা লৈগনি। লাইচৎ অসিগী মশিংদি হন্থরক্লে অদুবু কোরোনাভাইরসতি হৌজিক ফাওবা চৎখিদ্রি। চহি অসিদা অমুক হন্না শন্দোকখিবনা শোকহনখিবশিং অসিদগী ঐখোয় থোরকপা ঙমদ্রি। মমাং চহিদা ঐখোয় পুম্নমক্না থোইদোক-হেন্দোক্না হোৎনদুনা লাইনা শন্দোকপা অসি লাকশিনবদা মাই পাকখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংনা ভেক্সিনশিং পুথোকখি। মরম অসিনা চহি অসি হৌরকপদা ঐখোয়না পুৱারীগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন এক্সর্সাইজ হৌদোকপদা আশাগী মঙাল উনবগী মরম ওইখি। অদুবু অনৌবা ভেরিএন্তশিং অমসুং অতৈ থোরক্কনি খল্লুদবা মরমশিংদগী ঐখোয়না শাথিবা অনিশুবা ৱেব অমগী চৈথেং ফংখি। পুন্সি কয়া কনবা ঙমহৌদবা অমসুং অমুক্তা থোকখিদ্রিবা খুদোংথিবা অসিদা মীওই কয়া অমনা চাউনা অৱা চৈথেং ফংখিবা অসিদা ঐহাক্না তশেংনা নুংঙাইতবা পোকখি। অৱাবা তারবা ইমুং-মনুংশিংদা ঐহাক্না অৱাবা ফোঙদোকচবা মতমদা চপ মান্নবা ইন্তেন্সিতীদা ঐহাক্না লৈবাক পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা ফোঙদোকচরি।
৭. তমথিবা শক উদবা য়েক্নবা অসিগী মায়োক্তা সাইন্সনা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙজেলদা লান্থেংনরি। লৈখিদবশিংদগী কনবা ঙমখিবশিংনা মশিং হেন্না য়াম্বা অসিনা ঐখোয়বু থেমজিল্লি। অনিশুবা ৱেব অসিগী মপাঙ্গল শোন্থরকপা উবা ফংনবা শীংনবশিং মায়োক্নবদা অমত্তা ওইনা লেপখিবা অসিনা ঐখোয়দা মতেং ওইখি। অমুক হন্না, অনিশুবা ৱেবকী চৈথেং অসি লাকশিন্নবা ঐখোয়গী কোরোনা ৱারিয়রশিং, দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং হেল্থ ৱর্করশিং, এদমিনিস্ত্রেতরশিং অমসুং অতৈশিংনা থৱাই খুপাক্তা হাপতুনা থেংনখি।
৮. অনিশুবা ৱেব অসিনা ঐখোয়গী পব্লিক হেল্থকিয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা চৈথেং পীখি। তশেংবদি, অসিগুম্বা অচৌবা খুদোংথিবা অসি চাউখৎলবা ইকোনোমীশিংদা ফাওবা থেংনবা ঙম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতে। অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা লানগুম্বা থবক পাইখৎখি। লুচিংবশিংনা শীংনবা অসি মায়োক য়াখি অমসুং সরকারনা হোৎনখিবশিং অদুদা রাজ্যশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিং, সিবিল সোসাইতী অমসুং অতৈনা পাইখৎপা থৌরাংশিংনা মতেং পাংশিনখি। অখন্নবা মিসন অসিদা মপাল লৈবাকশিংনা তঙাই ফদবশিং পুকচেল শেংনা পীবীরকখি, ভারত্তা পীরকখিবা অদুগুম্না ঐখোয়নসু লৈবাক কয়াদা হীদাক-লাংথক, ইক্বিপমেন্ত অমসুং ভেক্সিনশিং মতেং পাংখি। মতেং পীবীরকখিবা মালেম অসিদা লৈরিবা মুরুপশিংদা ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
৯. খোঙথাংশিং অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিনা মহৌশাগী ফীভমদা হঞ্জিলকপা মানবা মওং অমদা লৈবা ঙম্লিবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না পরা নীংথিনা তমহৌরবদি হন্দক্তি হেন্না চেকশিনবগী মতম ইরে হায়বা খঙবা থোকই। ঐখোয়না চেকশিনবা ৱাৎপা তৌরোইদবনি। ভেক্সিন অসি সাইন্সনা ঐখোয়দা পীবীবা খ্বাইদগী অফবা ঙাকশেল অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা চত্থরিবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা প্রজা করোর ৫০ হেন্না তীকা থাদোকপা ঙমখ্রে। হৌজিক ফাওবা তীকা থাদোক্ত্রিবা তীকা থাদোকপা য়ারবা প্রজা পুম্নমক্তা অথুবদা তীকা থাদোক্নবা অমসুং অতৈদসু ইথিল পীবীনবা ঐহাক্না হায়জরি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
১০. লাইচৎ অসিনা শেন্মীৎলোন্দা পীখিবা শাফু অসি হকশেলদা পীখিবা শাফু অদুগুম্না শাথিবা ওইখি। সরকার অসিনা লোৱর মিদল ক্লাসশিং অমসুং লায়রবশিং লোইননা স্মোল অমসুং মীদিয়ম ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক্তা ৱাখি। লোকদাউন অমসুং চত্থোক-চৎশিন্দা অথিংবশিং লৈখিবনা মরম ওইরগা অৱাবা মায়োক্নখিবা শিন্মীশিং অমসুং ইমপ্লোয়রশিংগী অৱাবসু উখি। মখোয়গী অৱাবা অদু উরদুনা সরকারনা মমাং চহিদা তেংবাং পীবগী থৌরাং মথং-মথং পাইখৎখি। চহি অসিদসু সরকারনা মে অমসুং জুনদা মীওই করোর ৮০রোমদা চেং-হৱাই য়েন্থোকখি। কান্নবা অসি দিৱালী ফাওবা শাংদোকখি। মসিগী মথক্তা সরকারনা কোবিদনা শোকহল্লবা সেক্তরশিং মপাঙ্গল হাপ্নবা লুপা করোর লাখ ৬কা লিশিং ২৮গী অনৌবা স্তিম্যুলস পেকেজ অমা লাউথোকখি। মরু ওইনা নুংঙাইবা ৱাফমদি চহি অমা অসিদা মেদিকেল ফেসিলিতীশিংগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ২৩গা ২২০গী শেনফম চাদিং তৌখি।
১১. ভারতকী খুঙ্গংদা মরু ওইনা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসি অৱাবা পুম্নমক থেংনদুনা মখা চত্থরিবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই। কানপুর দেহাৎ জিলাগী ঐহাক্কী হৌরকফম খুঙ্গং ওইরিবা পরোঙ্খদা হন্দক চৎলুবদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সি ফগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লম্বা উবা ফংবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকখি। মমাংঙৈগা য়েংনবদা শহর অমসুং খুঙ্গংগী মরক্তা লৈরম্বা খেন্নবাশিং অদু য়াম্না হন্থরে। ভারত অসি খুঙ্গংনা নম্বনা মসিদা চাউখৎপা পুরকপদা থিন্থবা তৌরোইদবনি। মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়াওনা অখন্নবা কেম্পেনশিং ঐখোয়গী লৌমীশিংগী য়াইফনবা পাইখৎলি।
১২. খোঙথাংশিং অসি আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলানগা পুন্না চৎমিন্নরি। শেন্মীৎলোনগী লৈজরিবা কেপাসিতী অসিদা থাজবা থমদুনা সরকারনা ঙাকশেল, হকশেল, সিবিল এভিএসন, পাৱর অমসুং অতৈ সেক্তরশিং চাউথোকহল্লি। অকোইবদা শোকহন্দবা, ইনর্জীগী রিন্যুএবল সোর্সশিং, মরু ওইনা সোলর পাৱর থৌগৎনবা সরকারগী অনৌবা থৌরাংশিং অসি মালেম্না থাগৎবরকখি। করিগুম্বা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎলক্লবদি মসিনা পুম্নমক্কী ওইনা ইজ ওফ লিবিংদা অফবা শাফু অমা পীগনি। মসিগী মথক্তা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি। খুদম ওইনা, লুপা করোর ৭০,০০০গী ক্রেদিৎ লিঙ্ক সবসিদী স্কীমগী মখাদা মশাগী ওইবা য়ুম অমা লৈনবগী মঙলান অদু মঙফাওনহল্লি। এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং রিফোর্মশিং মথং-মথং পুরকপনা ঐখোয়গী “অন্নদাতা’ লৌমীশিংবু শক্তি পীরগনি অমসুং মখোয়গী পোত্থোক্তা মমল হেন্না ফংহনবদা মতেং পাংলগনি। মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী পোতেন্সিএল পুথোকপা ঙম্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা থৌরাং খরা অদুনি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
১৩. জম্মু কশ্মিরদা অনৌবা মঙাল অমা লাক্লি। দেমোক্রেসী অমসুং রুল ওফ লোদা থাজবা থম্বা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা খন্ন-নৈনবগী থৌওং পাইখৎপা হৌখ্রে। ঐহাক্না মীয়ামদা মরু ওইনা জম্মু কশ্মিরগী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা অসি লৌদুনা দেমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী অনীংবশিং থুংহন্নবা হোৎনৌ হায়না হায়জরি।
১৪. হীরম পুম্নমক্তা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোইননা ভারতনা মালেমগী ফম্পাক্তা কল্লিবা থাক অসি ৱাংখৎলক্লি মরমদি তোঙান-তোঙানবা মরু ওইবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিং লোইননা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী লৈরিবা বাইলেতরেলগী ওইবা মরীশিং পুনশিন্নবা ঐখোয়না শরুক য়ারিবা অসিদা মসিগী মমি তারি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং,
১৫. ভারতনা চহি ৭৫গী মমাংদা নীংখা তম্বা ফংখিবা মতমদা থাজগন্দবা মীওই কয়াগী ৱাখল্লোন্দা ভারত্তা কুইনা দেমোক্রেসী লৈবা ঙম্লোই হায়না খনখি। অরিবা মতমদগী হৌনা দেমোক্রেসীগী মরা অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা মরা তাখ্রে হায়বা মখোয়না খঙবা ৱাৎখি অমসুং হৌজিক্কী মতম অসিদসু খেন্নবা থমদনা মপুং-মরৈ ফারবা মীওই পুম্নমক্তা ভোৎ থাদবগী হক পীবদা ভারতনা নোংচুপ থংবা লৈবাক কয়াদগী মাংজিল থারি। মসি পুথোকপীরম্বা শিংনা মীয়ামগী লৌশিংদা মখোয়না থাজবা থমখি অমসুং ‘ৱি, দি পপল ওফ ইন্দিয়া’ অসিনা ভারত অসি মপাঙ্গল লৈবা দেমোক্রেসী অমা ওইহল্লি।
১৬. ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীগী সিস্তেম চৎনহনখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী লাইশঙ ওইরি মসিদা ঐখোয়গী মীয়ামগী য়াইফনবা ঐখোয়না খন্ননবা, দিবেৎ তৌনবা অমসুং সমস্যাশিংগী ৱারেপ লৌনবা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী ফম্পাক অমা ঐখোয়দা পীরি। ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্ত অসি অনৌবা বিল্দিং অমদা অথুবদা হোংজিনগদবা অসিদা ভারত মচা পুম্নমক্না চাউথোকচফম থোকই। মসি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিগা চান্নবা পাউখুম ওইরগনি; কন্তেম্পোরারী ৱর্ল্দ অসিগা লোইননা চৎমিন্নবগা লোইননা মসিনা ঐখোয়গী লেগেসী অসি ইকাই খুম্নহল্লগনি। হেন্না সিম্বোলিক ওইরিবদি অনৌবা বিল্দিং অসি নীংখা তমখিবগী ৭৫শুবা কুনওনগী চহিদা মসি শঙ্গাগদৌরিবা অসিনি।
১৭. অখন্নবা চহি অসি নীংশিংনীংঙাই ওইহৌনবা সরকারনা থৌরাং কয়া প্লান তৌখি অমসুং মখোয়গী মনুংদা খ্বাইদগী নুংঙাইরিবা অদুদি গগনয়ান মিসন অসিনা ওইরি। ইন্দিয়া এয়র ফোর্সকী পাইলোতশিংনা মপাল লৈবাক্তা ত্রেনিং তৌরি। মখোয়না শুন্দ্রংদা পাইবা মতমদা ভারতা মেন্দ স্পেস মিসন অমা পাঙথোক্কদবা গৃহ অসিগী মরিশুবা লৈবাক ওইরগনি। ঐখোয়গী পান্দমশিং থুংহন্নবা হোৎনবা মতমদা ঐখোয়না অপনবা অমত্তা লৈহনদে।
১৮. ঐখোয়না লম অসিদা খোঙ থাংজিন্দ্রিঙৈদা ঐখোয়গীদমক্তা নিংতম্বা পুরকখিবা মীওইশিং অদুনা মংজরম্বা মংলানশিং অদু মংফাওনহন্নবা ঐখোয়না তৌগদবা কয়া লৈরি হায়বা খংই। হায়রিবা মংলানশিং অদু ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসন্না ৱাহৈ মরি: জস্তিস, লিবর্তী, ইক্যুলিতী অমসুং ফেতর্নিতী হায়না ময়েক শেংনা তাক্লি। ঐখোয়না মান্নদবনা থল্লবা মালেম অসিদা ইক্যেলিতী পুরক্নবা, জস্তিস লৈত্রবা ফীভমশিং অসিদা জস্তিস পুরক্নবা হোৎনগদবনি। শেন্মীৎলোন অমসুং অকোইবগী ফীভমগী জস্তিস য়াওনা জস্তিস অসি মখল কয়াগী কোনোতেসনশিং য়াওরি। মাংলোমদা চংশিনগদবা লম্বেল অসি অরাইবা নত্তে। ঐখোয়না অহোংবা অমসুং অওনবা কয়ামরুম থেংনবা তাই, অদুবু ঐখোয়গী চাংদমনীংঙাংই লৈত্রবা লমজিং লমতাক কয়ামরুম লৈরি। মসি তোঙান তোঙানবা সোর্স চহিচা কয়াগী মমাংদা তুংগী উবা ঙম্বা মীওইশিং, মুনী ঋষিশিং অমসুং মতম অসিগী লুচিংবা কয়াদগী লাকপনি। “য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী” হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা অচু্ম্বা লম্বেলদা চৎলি।
১৯. ভারতকী অখন্নবা হেরিতেজদগী লাক্লিবা মসিগী তুংগী ৱাখল্লোন অসিনা চহিচা অসিদা ঐখোয়দা মতেং পাংবতা নত্তনা মালেম পুম্বদা মতেং পাংলগনি। হৌজিক মতমগী ইন্দস্ত্রিএল সিভিলাইজেসন মীওইবা জাতীদা অচৌবা খুদোংথীবা কয়া মাইয়োক্নহল্লি। সমুদ্রগী ইমাই ৱাংখৎলকপা, গ্লেসিয়র শৌদোরকপা অমসুং তেম্পরেচর ৱাংখৎলকপগা লোইননা অইং-অশা হোংলকপা অসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরক অমা ওইরক্লে। ভারতনা পেরিস ক্লাইমেৎ এগ্রিমেন্ত ঙাকপদা নত্তনা লৈবাক অসিনা অইং-অশা ঙাক্নবা হোৎনবগী মথক্তা থবক কয়ামরুম পাইখৎতুনা ভারতনা চাওথোকচবা পোক্লি। অদুম ওইনমক মালেম অসিনা অচৌবা অহোংবা মথৌ তারি। মসিনা মরম ওইরগা বেদ অমসুং উপনিসদশিংগী অইবশিংবা শেমগৎলম্বা, রামায়ন অমসুং মহাভারত্তা ফোঙদোকলম্বা, ভগৱান মহাভির, ভগৱান বুদ্ধ অমসুং গুরু নানক্না তাকপীরম্বা, মহাত্মা গান্ধীনা হিংলম্বা পুন্সি মহিংদা মমি তারিবা ভারতকী লৌশিংগী পুকৈ অসিদা মালেম অসিনা লেপ্পা লৈতনা মীয়েং চংলক্লিবনি।
২০. মহৌশাগী লোইননা হিংনবা হোৎনগদবনি হায়রদুনা গান্ধীজীনা হায়বীরম্মি মদুদি নহাক্না তুরেলশিং, চিংশাংশিং, উচেকশিং অমসুং শাশিংগা লোইননা মরী অমা শেমগৎপা মতমদা নঙোন্দা মহৌশানা অরোনবা কয়ামরুম তাকপীরক্কনি। মসিগী গান্ধীজীগী পাউজেল অসি ইন্নবা অমসুং ঐখোয়না হিংলিবা লমদম অসিগী য়াইফনবগীদমক কত্থোক্নবা ফীরেপ লৌরসি।
২১. লৈবাক নিংবা অমসুং কত্থোকপগী থৌনা অদুনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংনা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌখি। মখোয়না মশাগী খন্দনা মখল কয়াগী খুদোংথীবশিং মায়োক্নখি। মসি ঐহাক্না কোরোনাগী অৱাবা তাংফম অদুদা মীওই লাখ কয়ানা মীওইবা জাতীগীদমক মশাগী খন্দবা থৌনা অদুগা লোইননা অতোপ্পা কয়াবু কন্নবা মশিং লাকঙমদ্রবা খুদোংথীবা কয়া মায়োক্নখিবা অদুদা উবা ফংখি। হায়রিবা কোবিদ ৱারিয়র্স পুম্নমক অদুবু ঐহাক্না হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী মরক্তা কয়া অমনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা থৱাই থাখি। ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা ইকাই খুম্বা উৎচরি।
২২. হন্দকপা পাংথোকখিবা ‘কার্গিল বিজয় দিৱস’কী থৌরমদা ঐহাক্না লদাখতা লৈবা ‘কার্গিল ৱার মেমোরিএল - দ্রাস’তা চৎতুনা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎপা পামখি। অদুবু নোং-চিংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইরগা হায়রিবা নীংশিং খুভম অদুদা য়ৌবা ঙমখিদে। হায়রিবা নুমিৎ অদুদা বারামুল্লাদা লৈবা ‘দ্রেগ্গর ৱার মেমোরিএল’দা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। হায়রিবা মেমোরিএল অসি মথৌ পাংথোক্লিঙৈদা থৱাইনা পোন্থা পীখিবা লান্মীশিং অদুগী নীংশিংবা ওইনা শাখিবনি। হায়রিবা থৌনা ফরবা লান্মী লান্মীশিং অদুগী মথৌনা অমসুং কত্থোকপা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোক্লৈদা ঐহাক্না ৱার মেমোরিএল অদুদা ইরম্বা “মেরা হর কাম, দেশ কে নাম” হায়বদি ঐহাক্না পাংথোক্লিবা থবক খুদিংমক ঐলাক অসিগীনি হায়বা মোত্তো অদু থেংনখি।
ঐখোয় পুম্নমক্না মসিগী মোত্তো অসি মন্ত্র অমা ওইনা লৌদুনা থৱাই য়াওনা অমসুং মপুংফানা কত্থোকপগা লোইননা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী থবক পাইখৎকদবনি। লৈবাক অমসুং সমাজ অসিগী য়াইফনবা ৱাখল্লোন্না মাংজিল থারগা চাউখৎপগী লম্বেলদা ভারত অসি মাংলোমদা পুনবা ঐখোয় পুম্নমক পুনশিল্লসি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং
২৩. ঐহাক্না ঐখোয়গী নীংতম্ববু ঙাকপীরিবা, মথৌ তারকপা মতমদা থৌনা ফনা অমসুং হরাও-হরাওনা থৱাই ফাওবা থাবা ঙম্লিবা আর্মদ ফোর্সেসকী মেম্বরশিংদা অখন্ননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না মপাল লৈবাক্তা লৈদুনা ইমা লৈবাক অসিবু মশক তাক্লিবা ভারতকী মীরমদা লৈরিবা ইচিল ইনাওশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
২৪. ভারতকী ৭৫শুবা নীংখা তম্বা নুমিৎনা লাকপদা ঐহাক্না অমুক্কসু হন্না পূক্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মসিগী কুমওন অসি পংথোক্লদুনা ঐখোয়না নীংখা তম্বগী চহি ১০০ শুবগী পালন তৌবা মতমদা ২০৪৭গী শক্তি লৈরবা, নুংঙাই য়াইফরবা অমসুং শান্তী লৈরবা ভারত অমগী মংলান অমা ঐহাক্কী ৱাখলদা শাগৎচরি।
২৫. ঐখোয়গী মীয়াম্না কোবিদ লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবা ময়াম অসিদগী ফগৎলক্তুনা হরাও তয়াম্বা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা লম্বী অমদা মাংলোমদা চংশিন্নবা ঐহাক্না থৌনিজরি।
অমুক্কা হন্না, পুম্নমকপু হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
থাগৎচরি,
জয় হিন্দ!

President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE PRESIDENT OF INDIA SHRI RAM NATH KOVIND ON THE EVE OF INDIA’S 75TH INDEPENDENCE DAY
14 AUG 2021 7:44PM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
Namaskar!
1. It is a matter of great joy for me to wish all Indians, living in India and abroad, a very Happy Independence Day! This day has a special significance as it marks the beginning of the 75th year of India’s independence for which ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ is being celebrated. My hearty congratulations to you all on this momentous occasion!
2. Independence Day is a festival of freedom for us. This was made possible by generations of freedom fighters; some known, many unknown. They made great sacrifices. Today, you and I breathe under free skies thanks to their heroic deeds. I bow in respect to the pious memory of those brave martyrs.
3. Our nation, like many others, suffered great injustices and tyranny under foreign rule. What distinguishes India, however, is that the character of our nationalist movement, led by Mahatma Gandhi, was based on the principles of truth and non-violence. He and all other national heroes provided us with an invaluable blueprint to not only liberate the nation from colonial rule, but also to rebuild it. Gandhiji’s struggle was for a return to Indian ethos and for human dignity.
4. Now as we look back to the seventy five year journey of our republic, we have reasons to be proud of the considerable distance we have travelled. Gandhiji taught us that slow and steady steps in the right direction are preferable to rapid strides in the wrong direction. The world looks up at the miracle of India, home to the plurality of traditions and yet the biggest and most vibrant democracy.
Dear Fellow Citizens,
1. In the recently concluded Tokyo Olympics, our sportspersons have brought laurels to the nation with their stellar performances. India has won the highest number of medals in the 121 years of its participation in the Olympics. Our daughters have achieved world class excellence in playgrounds overcoming many adversities. Along with sports, epoch-making changes are taking place in the participation and success of women in all walks of life. From higher educational institutions to armed forces, from laboratories to playgrounds, our daughters are making their mark. In this success of our daughters, I see a glimpse of a developed India of the future. I urge every parent to learn from the families of such promising daughters and provide opportunities to their daughters also to explore avenues of growth.
2. Like last year, this year too, the scale of Independence Day celebration may have been reduced due to pandemic, yet our hearts remain always filled with enthusiasm. The intensity of the pandemic has come down, but the coronavirus has not yet gone away. We are yet to come out of the devastating effects of its recurrence this year. Last year, with exceptional efforts from all, we had succeeded in bringing the spread of infections under control. Our scientists had succeeded in developing vaccines in a very short time. Therefore, at the beginning of this year, there was every reason to be hopeful as we launched the largest vaccination exercise in history. Yet, due to the new variants and other unexpected factors, we suffered from a terrible second wave. I am deeply sad that many lives could not be saved and many more suffered immensely in this phase of an unprecedented crisis. I speak for the whole nation when I say that I share the grief of all the affected families with the same intensity.
3. The science is coping with this invisible enemy of terrible might with remarkable speed. We can take solace from the fact that more lives have been saved than the lives lost. It was our collective determination to overcome the challenge that helped us see the weakening of the second wave. Once again, our corona warriors, the doctors, nurses and health workers, the administrators, and others, risked everything to contain the impact of the second wave.
4. The second wave brought our public healthcare infrastructure under stress. The reality is that no infrastructure, even of advanced economies, could withstand a crisis of such enormous proportions. Efforts were made on war-footing to plug the gaps. The leadership rose to the challenge, and the government’s endeavours were supplemented by initiatives of the states, private sector healthcare facilities, the civil society and others. In this extraordinary mission, foreign nations shared the essentials generously, just as India had reached out to many nations with medicine, equipment and vaccines. I am grateful to the global fraternity that came forward with a helping hand.
5. Due to these efforts, the nation breathes a sigh of relief with the return of a semblance of normalcy. If we have learned our lessons well, we know that this is the time of extra care and caution. We shall not let our guard down. Vaccines are the best possible protection science offers to us. Under the world's biggest vaccination campaign going on in our country, more than 50 crore fellow citizens have been vaccinated so far. I urge all eligible citizens who are yet to get vaccinated to do so at the earliest and also inspire others.
Dear Fellow Citizens,
1. The economic impact of the pandemic is as disastrous as its health impact. The government has been concerned about the lower middle classes and the poor, as well as about the small and medium industries. It has been sensitive to the needs of the labourers and of employers who have been facing hardships due to the lockdowns and movement restrictions. Sensitive to their needs, the government had taken a series of relief measures last year. This year also, the government had distributed food grains to about 80 crore people in May and June. This benefit has been extended till Diwali. Moreover, the government has announced a new stimulus package worth Rupees 6 lakh 28 thousand crore to boost the selected Covid-affected sectors. In particular, it is heartening to note that an amount of Rupees 23 thousand 220 crore is being spent over one year for expansion of medical facilities.
2. It is heartening to note that rural India, particularly the agriculture sector has kept growing against all odds. In a recent visit to my ancestral village Paraunkh in Kanpur Dehat district, I was quite pleased to find that better infrastructure is being developed to make life better for people in rural areas. The psychological distance between the urban and the rural is now much less as compared to the past. After all, India lives in its villages which cannot be allowed to lag behind in development. That is why special campaigns, including the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, are being implemented for the welfare of our farmers.
3. These efforts are consistent with the vision of an Atma Nirbhar Bharat, a self-reliant India. With abiding faith in the inherent capacity of the economy, the government has further opened up defence, health, civil aviation, power and other sectors. The government’s new initiatives to promote eco-friendly, renewable sources of energy, particularly solar power, have won praise around the world. If there is an improvement in the ease of doing business, it has a positive impact on the ease of living for all. In addition to these, special emphasis is being given to public welfare. For example, the dream of having a home of one’s own is being realised, thanks to the Rupees 70,000 crore credit-linked subsidy scheme. The series of agricultural marketing reforms will empower our ‘annadata’ farmers and help them get better price for their produce. These are some of the measures the government has taken to unleash the potential of every Indian.
Dear Fellow Citizens,
1. A new dawn is rising in Jammu and Kashmir. The government has initiated the process of consultation with all stakeholders who have faith in democracy and the rule of law. I urge the people, especially the youth, of Jammu and Kashmir to utilise this opportunity and work on realising their aspirations through democratic institutions.
2. With all-round progress, India’s stature is rising in the international arena, as it was reflected in our participation in several key multilateral forums as well as in consolidating bilateral relationships with several countries.
Dear Fellow Citizens,
1. When India won Independence 75 years ago, many sceptics thought democracy would not survive in India. Little did they know that roots of democracy were nurtured in this soil in ancient times, and even in modern times India was ahead of many western nations in offering franchise to all adults, regardless of any distinctions. The founding fathers had reposed their faith in the wisdom of the people, and ‘we, the people of India’ have made India a strong democracy.
2. We have adopted the system of parliamentary democracy. Therefore, our Parliament is the temple of our democracy which provides us highest forum where we discuss, debate and decide issues for the well-being of our people. It is a matter of great pride for all Indians that our Parliament will soon be housed in a new building. It will be a fitting statement of our outlook: It will honour our legacy while also walking in step with the contemporary world. It is more than symbolic that the new building will be inaugurated in the year of the 75th anniversary of Independence.
3. The government has planned many initiatives to make this special year memorable, and the most exciting of them all may as well be the Gaganyaan mission. Pilots of the Indian Air Force have been receiving training abroad. When they fly off into space, India will become only the fourth nation on the planet to carry out a manned space mission. When it comes to the flights of our ambitions, we don’t let any limitations define us.
4. Yet we keep our feet on the ground. We acknowledge that we still have a long way to go in realising the dreams of those who won the freedom for us. Our Constitution neatly summarises those dreams in four words: Justice, Liberty, Equality and Fraternity. We must strive for more equality in an unequal world, more justice in unjust circumstances. Justice has come to encompass a larger range of connotations, including economic and environmental justice. The road ahead is not easy. We will have to negotiate many twists and turns, but we have the benefit of incomparable guidance. It comes to us from diverse sources, from the venerable seers of millennia ago, down to the sages and leaders of more recent times. In the spirit of “unity in diversity”, we as a nation are following the right course.
5. This vision derived from the unique Indian heritage is going to be helpful not only to us but to the whole world in this century. Modern industrial civilization has posed serious challenges before humankind. Climate change has become a reality of life, with seas rising, glaciers melting and temperatures soaring. India is proud of not only adhering to the Paris climate agreement but doing more than what the country has committed to protect the climate. However, the world desperately needs a course correction. This is why the world is increasingly turning to the wisdom of India, as created by the authors of the Vedas and Upanishads, as depicted in the Ramayana and Mahabharata, as taught by Lord Mahavira, Lord Buddha and Guru Nanak and as reflected in the lives of the likes of Mahatma Gandhi.
6. Learning the art of living in tune with nature requires effort, Gandhiji says, but once you establish a relationship with rivers and mountains, birds and animals, nature reveals its secrets to you. Let us resolve to listen to this message of Gandhiji and also to make sacrifices for the sake of the land we live in.
7. The spirit of patriotism and sacrifice was paramount among our freedom fighters. They faced all kinds of challenges without caring for their own interests. I have seen that in the face of Corona crisis, lakhs of people have taken enormous risks to protect others, with the spirit of selfless service for humanity. I convey my profound appreciation for all such covid warriors. Many of them succumbed to Covid-19. I pay homage to them.
8. Recently, on the occasion of 'Kargil Vijay Diwas', I wanted to visit the 'Kargil War Memorial - Dras' in Ladakh to pay homage to our brave soldiers. But due to bad weather, it was not possible for me to reach that monument. On that day, I paid homage to our brave soldiers at the 'Dagger War Memorial' in Baramulla. That memorial has been built in the memory of all the soldiers who have made the supreme sacrifice in their line of duty. While appreciating the valour and sacrifice of those brave warriors, I noticed that the war memorial has a motto inscribed: “मेरा हर काम, देश के नाम” which means, each and every deed of mine is for the nation.
All of us should imbibe this motto as a mantra and work with full devotion and dedication for the development of the nation. I would like that all of us come together to take India forward on the path of progress with the spirit of keeping the interest of the nation and society foremost.
Dear Fellow Citizens,
1. I extend my greetings especially to the members of the armed forces, who have guarded our freedom, valiantly and gladly making supreme sacrifice when necessary. I also extend my greetings to the members of the Indian diaspora, who have represented the motherland well wherever they have made home.
2. I once again congratulate all of you, on the eve of India’s 75th Independence Day. While celebrating this anniversary, I cannot stop my mind from imagining a powerful, prosperous and peaceful India of 2047 when we will celebrate 100 years of our independence.
3. I wish that all our people come out of the difficulties caused by the Covid pandemic and move ahead on the path of happiness and prosperity.
Once again, my best wishes to all of you!
Thank you,
Jai Hind!