প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীৱ কল্যান যোজনাৰ উত্তৰপ্ৰদেশৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময় অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
আজি আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ পাই মোৰ যথেষ্ট আনন্দ লাগিছে৷ এইবাবেই আনন্দ হৈছে যে দিল্লীৰ পৰা পঠোৱা প্ৰতিটো খাদ্য একো একোজন হিতাধিকাৰীৰ থালি পাইছেগৈ৷ আনন্দ এই বাবেই হৈছে যে পূর্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত উত্তৰপ্রদেশত দুখীয়া লোকসকলৰ বাবে আৱণ্টিত শস্য আধাতে লুণ্ঠন হৈছিল আৰু আজি সেই লুণ্ঠনৰ সকলো পথ বন্ধ। উত্তৰপ্রদেশত যিদৰে প্রধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ অন্ন যোজনাক বাস্তবায়িত কৰা হৈছে সেইটোৱে নতুন উত্তৰপ্রদেশৰ পৰিচয়ক আৰু অধিক মজবুত কৰিছে। আজি আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি মোৰ যথেষ্ট ভাল লাগিছে। যি সাহসৰে, যি বিশ্বাস লৈ আপোনালোকে কৈছে, যি সততা আপোনালোকৰ প্ৰতিটো শব্দত প্রস্ফুটিত হৈছে, তাৰ পৰা মই যথেষ্ট আনন্দিত হৈছো৷ আপোনালোকৰ বাবে কাম কৰাৰ উৎসাহ মোৰ মনত আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোকৰ সৈতে যিমানেই কথা নাপাতো লাগিলে, সেয়া যেন কম হ’ব। আহক, এতিয়া আজিৰ কাৰ্যসূচীক লৈ কথা পাতো!
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত উত্তৰপ্রদেশৰ মুখ্যমন্ত্রী যোগী আদিত্যনাথ যিমান যোগী সিমানেই কর্মযোগী। এনে জনপ্রিয় মুখ্যমন্ত্রী, উত্তৰপ্রদেশ চৰকাৰৰ আমাৰ সকলো মন্ত্রী, সংসদত মোৰ সহকর্মীসকল, সকলো সাংসদ, বিধায়ক, মেয়ৰ, জিলা পঞ্চায়তৰ সভাপতি আৰু বৃহৎ হাৰত উত্তৰপ্রদেশৰ বিভিন্ন প্রান্তৰ পৰা আহি একত্রিত হোৱা মোৰ প্রিয় ভাই-ভনীসকল, এই আগষ্ট মাহতো ভাৰতৰ ইতিহাসত অতি গুৰুত্বপূর্ণ। আৰম্ভণি দিনটোৰ পৰাই এক ধৰণৰ সাফল্য লৈ আহিছে। এনে লাগে যেন ভাৰতৰ বিজয়ৰ সূত্রপাত হৈছে। তাৰ মাজতো আজিৰ এই ৫ আগষ্টৰ দিনটো বিশেষ হৈ পৰিছে, অতি গুৰুত্বপূর্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। ইতিহাসে এই দিনটোক বহু বছৰ ধৰি মনত ৰাখিব। এই ৫ আগষ্ট তাৰিখতে দুবছৰ পূৰ্বে ভাৰতবাসীয়ে ‘এক ভাৰত শ্রেষ্ঠ ভাৰত’ৰ ভাৱনাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিছিল। প্রায় সাত দশক পাছ আজিৰ দিনটোতে ভাৰতৰ সংবিধানৰ পৰা ৩৭০ ধাৰা বাতিল কৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্রতিগৰাকী নাগৰিকক সকলো ধৰণৰ নাগৰিক অধিকাৰ আৰু সুবিধাৰ অংশীদাৰ কৰি তোলা হৈছিল৷ এই ৫ আগষ্ট তাৰিখতে বিগত বছৰ কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ কেইবাশ বছৰ অপেক্ষাৰ পাছৰ ৰাম মন্দিৰ নির্মাণৰ প্রথম শুভাৰম্ভ হৈছে৷ আজি অযোধ্যাত দ্রুতগতিত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ হৈছে আৰু এই বছৰ আজি ৫ আগষ্টত পুনৰবাৰ আমাৰ সকলোৰে বাবে উৎসাহ আৰু উদ্দীপনা লৈ আহিছে। আজিয়েই অলিম্পিকত দেশৰ যুৱশক্তিয়ে হকীত নিজৰ গৌৰৱ পুনৰুদ্ধাৰৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্রায় চাৰি দশক পাছত এই সোনালী ক্ষণ আহিছে। যি হকী এদিন আমাৰ জাতীয় পৰিচয় আছিল, আজি আমাৰ যুৱকসকলে সেই গৌৰৱ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাৰ জৰিয়তে দেশক ডাঙৰ উপহাৰ দিছে আৰ এয়াও এক সংযোগ যি আজিৰ দিনটোতে উত্তৰপ্রদেশৰ ১৫ কোটি লোকৰ বাবে ইমান পূণ্য আয়োজন অনুষ্ঠিত হৈছে৷ মোৰ দুখীয়া পৰিয়ালৰ ৮০ কোটিতকৈও অধিক লোকক এবছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি বিনামূলীয়াকৈ খাদ্যশস্য দিয়া হৈছিল৷ আজি এই পূণ্য অনুষ্ঠানত আহি আপোনালোকৰ সকলোৰে সৈতে সাক্ষাৎ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে৷
ভাই-ভনীসকল,
এফালে, আমাৰ দেশ, আমাৰ যুৱশক্তি ভাৰতৰ বাবে নতুন নতুন সাফল্য অর্জন কৰিছে, জয়সূচক গ’লৰ পাছত আৰু অধিক গ’ল কৰিছে, আনপালে দেশত এনে একাংশ লোকো আছে যিসকলে ৰাজনীতিৰ স্বার্থত নিমজ্জিত হৈ কিছু কাম কৰি আহিছে৷ তেওঁলোকে যেন আত্মঘাতী গ’ল দিয়াতে ব্যস্ত। দেশে কি বিচাৰে, দেশে কি অর্জন কৰিছে, দেশ কিদৰে পৰিৱর্তন হৈছে, তাক লৈ তেওঁৱোৰৰ কোনো গুৰুত্ব নাই। এই লোকসকলে নিজৰ স্বার্থৰ বাবে দেশৰ সময় আৰু ভাৱনা উভয়কে আহত কৰাৰ কামত ব্যস্ত। ভাৰতৰ সংসদৰ জন-ভাৱনাৰ অভিব্যক্তিৰ পবিত্র স্থলক এই লোকসকলে ৰাজনৈতিক স্বার্থৰ ফলত নিৰন্তৰ অপমান কৰি আহিছে। আজি সমগ্ৰ দেশে মানৱতাৰ ওপৰত আক্ৰমণ হোৱাত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটৰ বিৰুদ্ধে, ১০০ বছৰৰ বৃহত্তম বিপর্যয়ৰ পৰা বাহিৰ হৈ অহাৰ বাবে যুঁজ কৰিছে। এফালে দেশবাসী একগোট হৈ বিপর্যয়ৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ চেষ্টা কৰিছে, আৰু আনফালে এওঁলোকে কিদৰে দেশহিতকৰ কর্মযজ্ঞত বাধা দিব পৰা যায়, তাৰ প্রতিযোগিতাত ব্যস্ত। কিন্তু বন্ধুসকল, এই মহান দেশ, এই দেশৰ মহান জনগণে এনে স্বার্থপৰ আৰু দেশ বিৰোধী ৰাজনীতিকক গুৰুত্ব নিদিয়ে৷ এইসকলে দেশক, দেশৰ উন্নয়নক বাধা দিয়াৰ যিমানে চেষ্টা নকৰক কিয় এই দেশ, এই দেশৰ আগুৱাই যোৱাৰ গতিক তেওঁলোকে আৰু বাধা দিব নোৱাৰে৷ তেওঁলোকে সংসদক স্তব্ধ কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে, কিন্তু ১৩০ কোটি জনগণ দেশক এইসকলে বাধা দিয়া কামত প্রতিহত কৰাৰ বাবে আগুৱাই আহিব। প্ৰতিটো সমস্যকে প্ৰত্যাহ্বান জনাই দেশে প্রতিগৰাকী ক্ষেত্রত দ্রুতগতিত আগুৱাই গৈছে। মাত্র বিগত কেইটমান সপ্তাহৰ সাফল্য যদি চাই তেতিয়াহ’লে বুজিব পাৰিব যে দেশ কিমান গতিত নতুন সাফল্য অর্জন কৰিছে। আৰু একাংশ লোকে দিল্লীত সংসদ স্তব্ধ কৰিব বিচাৰে!
বিগত কেইটামান সপ্তাহত যিদিশতে চোৱা যায়, ভাৰতীয়সকলৰ সামর্থ্য আৰু সাফল্য দেখা গৈছে৷ অলিম্পিকত ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰ অভূতপূর্ব প্রদর্শনত সমগ্ৰ দেশ উৎসাহিত হৈছে। ভাৰত টিকাকৰণৰ ক্ষেত্রতো ৫০ কোটিৰ সীমা অতিক্ৰম কৰাৰ দিশে গতি কৰিছে৷ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে পাৰ হ’ব৷ এই ক’ৰোনাৰ কালখণ্ডতো ভাৰতীয়সকলৰ উদ্যমে নতুন নতুন সফলতা আনিছে। জুলাইত জিএছটিৰ সংগ্রহ অথবা মোৰ ৰপ্তানি–উভয় ক্ষেত্রতে ভাৰত নতুন উচ্চতা স্পর্শ কৰিছে। জুলাইত ১লাখ ১৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ জিএছটি সংগ্রহ হোৱাটোৱে এইটো দেখায় যে অর্থনীতি পূর্ণ গতিত আগুৱাই গৈছে৷ তেনেকৈয়ে স্বাধীনতাৰ পাছত প্রথমবাৰ এমাহত ভাৰতৰ ৰপ্তানি ২.৫ লাখ কোটিতকৈও অধিক হৈছে৷ কৃষি ৰপ্তানিত আমি বহু দশক পাছত বিশ্বৰ সর্বোচ্চ ১০খন দেশৰ তালিকাত অন্তৰ্ভূক্ত হৈছে৷ ভাৰত কৃষি-প্রধান দেশ৷ কিন্তু বহু দশক পাছত ৰপ্তানিত সর্বোচ্চ ১০খন দেশৰ মাজত আমাৰ নাম আহিছে। ভাৰতৰ গৌৰৱ, দেশৰ প্রথম ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’, বিমানবাহক যুদ্ধজাহাজ ‘বিক্রান্ত’এ সমুদ্রত তাৰ অনুশীলন আৰম্ভ কৰিছে। প্রত্যেক সমস্যাক প্ৰত্যাহ্বান জনাই ভাৰত লাদাখত বিশ্বৰ সর্বোচ্চ মোটৰেবল ৰোডৰ নির্মাণ সম্পূর্ণ কৰিছে। সম্প্রতি ভাৰত ‘ই-ৰুপি’ আৰম্ভ কৰিছে, যি অনাগত দিনত ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক শক্তিশালী কৰিব আৰু জনকল্যাণ প্রকল্পসমূহ সম্পূর্ণৰূপে লক্ষ্য সাধনত সফল হ’ব।
বন্ধুসকল,
যিসকলে কেৱল নিজৰ পদক লৈ চিন্তিত, তেওঁলোকে এতিয়া ভাৰতক বাধা দিব পৰা নাই৷ নতুন ভাৰতে পদ নহয়, পদক জয়েৰে বিশ্বত নিজৰ সন্মান বৃদ্ধি কৰিছে৷ নতুন ভাৰতত আগুৱাই যোৱাৰ পথ পৰিয়াল নহয়, পৰিশ্রমৰ মাধ্যমেৰে নির্ধাৰিত হ’ব। সেইবাবে আজি ভাৰতৰ যুৱশক্তিয়ে কৈছে, ভাৰত আগুৱাই গৈছে, ভাৰতৰ যুৱশক্তি আগুৱাই গৈছে।
বন্ধুসকল,
এই পর্যায়ত যোগীজি আৰু তেওঁৰ চৰকাৰে আজি যি কাৰ্যসূচী হাতত লৈছে, সেয়া আৰু অধিক গুৰুত্বপূর্ণ হৈ উঠিছে৷ এই কঠিন সময়ত এজন দুখীয়ালোকো যেন এনেকৈ নাথাকে, যাঁৰ ঘৰত ৰেচন নাই-সেয়া সুনিশ্চিত কৰাটো অতি জৰুৰী৷
বন্ধুসকল,
১০০ বছৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিপর্যয় এই মহামাৰীয়ে কেৱল নহয়, ইয়াৰ লগে লগে বহু দিশত দেশ আৰু বিশ্বৰ কোটি কোটি মানুহক, সম্পূর্ণ মানৱজাতিক নিজৰ কৰাল গ্রাসত লৈ আহিছে আৰু সেইটোৱে আটাইতকৈ ডাঙৰ বিপর্যয় সৃষ্টি কৰিছে৷ অতীতত আমি দেখিছো যেতিয়া দেশত এই ধৰণৰ ডাঙৰ সংকট আহে, যেতিয়া দেশৰ সকলো ব্যৱস্থা বিপর্যস্ত হৈ পৰিছিল, মানুহৰ বিশ্বাসো নাইকিয়া হৈ গৈছিল, কিন্ত আজি ভাৰতৰ প্রতিগৰাকী নাগৰিকে সম্পূর্ণ শক্তিৰে এই মহামাৰীৰ মোকাবিলা কৰিছে৷ স্বাস্থ্য সেৱাৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি নির্মাণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্বৰ সর্ববৃহৎ বিনামূলীয়া টিকাকৰণ অভিযান অথবা ভাৰতবাসীক অনাহাৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অভিযান, লাখ লাখ কোটি টকাৰ এই কাৰ্যসূচী আজি ভাৰতে সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে। মহামাৰীৰ এই সংকটৰ মাজত ভাৰতে বৃহৎ সংখ্যক কর্মসংস্থাপন সৃষ্টিকাৰী আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পও পৰি থাকিব দিয়া নাই। মই যথেষ্ট আনন্দিত যে উত্তৰপ্রদেশ আৰু উত্তৰপ্রদেশৰ জনগণে দেশৰ সামর্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে কান্ধত কান্ধ মিলাই কাম কৰিছে৷ উত্তৰপ্রদেশত হাইৱে, এক্সপ্রেছৱে, ডেডিকেটেড ফ্রেট কৰিড’ৰ আৰু ডিফেন্স কৰিডৰৰ দৰে প্রকল্প যিদৰে দ্রুতগতিত আগুৱাই গৈছে, এয়া তাৰ জলন্ত উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
ইমান সংকট সত্ত্বেও আজি দেশ ৰেচনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অন্যান্য খাদ্য আৰু পানীৰ মূল্য সমগ্ৰ বিশ্বত যিদৰে আকাশলংঘী হৈছে, সিমান ভাৰতত হোৱা নাই৷ আমি জানো কম পৰিমাণে বানপানী হ’লেও গাখীৰ আৰু শাক-পাচলিৰ দাম কিমান বৃদ্ধি পায়৷ সৰু বিপর্যয় আহিলে সামগ্ৰীৰ মূল্য কিদৰে বাঢ়ি যায় আৰু আমাৰ সন্মুখততো বিশাল সমস্যাৰ পাহাৰ। কিন্তু মই মোৰ দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্ত ভাই-ভনীসকলৰ মনত বিশ্বাস যোগাব বিচাৰো, আমি সম্পূর্ণৰূপে চেষ্টা কৰিছো যাতে সামগ্ৰী মূল্য আমি নিয়ন্ত্রণত ৰাখিব পাৰো আৰু এয়া আপোনালোকৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সম্ভব হ’ব। ক’ৰোনাকালতো কৃষি আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত কামক আপোনালোকে ৰ’বলৈ দিয়া নাই। পূর্ণ সজাগতাৰে জাৰি ৰাখিছে৷ কৃষকসকলে বীজৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সাৰলৈকে পাইছিল আৰ তেওঁলোকৰ ফচল বিক্ৰী কৰিব যাতে কোনো সমস্যা নহয়, তেওঁৰ যথোচিত ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ ফলস্বৰূপে আমাৰ কৃষকসকলেও অভিলেখ সংখ্যক ফচল উৎপাদন কৰিছে আৰু চৰকাৰেও অভিলেখ পৰিমাণৰ ফচল ন্যূনতম সমৰ্থিত মূল্যত ক্রয় কৰি নতুন ৰেকর্ড স্থাপন কৰিছে আৰ আমাৰ যোগীজীৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰেও বিগত চাৰি বছৰত ন্যূনতম সমৰ্থিত মূল্যত শস্য কিনাৰ ক্ষেত্রত প্রতি বছৰ নতুন নতুন অভিলেখ ৰচিছে। উত্তৰপ্রদেশত প্রত্যেক বছৰ গম আৰ ধান ক্রয়ৰ ক্ষেত্রত বিগত বছৰৰ তুলনাত প্রায় দুগুণ সংখ্যক কৃষকসকলে ন্যূনতম সমৰ্থিত মূল্য পাই লাভবান হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশৰ ১৩ লাখৰো অধিক কৃষক পৰিয়ালক তেওঁৰ উৎপন্ন ফচলৰ মূল্য হিচাপে প্রায় ২৪ হাজাৰ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্ট প্ৰদান কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
কেন্দ্রীয় চৰকাৰ আৰু উত্তৰপ্রদেশ চৰকাৰৰ ডবল ইঞ্জিনে সাধাৰণ মানুহৰ সুবিধা আৰু সবলীকৰণৰ বাবে ক্রমাগত চেষ্টা চলাই গৈছে৷ ক’ৰোনাৰ বিপর্যয় অহা সত্ত্বেও দুখীয়া লোকসকলৰ বাবে নির্ধাৰিত কোনো সেৱা, কোনো অভিযানৰ গতি ৰুদ্ধ হোৱা নাই। উত্তৰপ্রদেশত এতিয়ালৈকে ১৭লক্ষাধিক গ্রামীণ আৰু চহৰত দুখীয়া পৰিয়ালৰ বাবে নিজা পকী ঘৰ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে৷ লাখ লাখ দুখীয়া পৰিয়ালে ঘৰৰ মাজতে শৌচালয়ৰ সুবিধা পাইছে৷ প্রায় ১.৫ কোটি দুখীয়া পৰিয়ালক ‘উজ্জ্বলা’ আঁচনিৰ জৰিয়তে বিনামূলীয়া ৰন্ধন গেছ সংযোগ আৰু লাখ লাখ পৰিয়ালক বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ প্রতিটো ঘৰত নলসংযোগীৰ পানীৰ জৰিয়তে পানী প্ৰদানৰ কাম মিচন মোডত চলিছে। বিগত দুবছৰত উত্তৰপ্রদেশত ২৭ লাখ গ্রামীণ পৰিয়াল নলৰ জৰিয়তে পানী প্ৰদান কৰা হৈছে৷
ভাই-ভনীসকল,
দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে এইটো সুনিশ্চিত কৰিছে যে দুখীয়া, দলিত, পিছ পৰা শ্ৰেণীৰ লোক, আদিবাসীসকলৰ বাবে ৰচিত প্রকল্পসমূহ দ্রুতগতিত তৃণমূল পৰ্যায়ত বাস্তবায়িত হওক। পিএম স্বনিধি যোজনাৰ এটা ডাঙৰ উদাহৰণ। ক’ৰোনাত সৃষ্ট প্রতিকূল পৰিস্থিতিতো ৰে’ল লাইনৰ কাষত বহা বিক্রেতা আৰু ঠেলাৱালা ভাই-ভনীসকলৰ বৃত্তিক আকৌ পথলৈ অনাৰ বাবে তেওঁৰ বাবে বেংক ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ অতি কম সময়তে এই প্রকল্পৰ মাধ্যমে উত্তৰপ্রদেশৰ প্রায় ১০ লাখ বন্ধু উপকৃত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
বিগত দশকসমূহত উত্তৰপ্রদেশৰ পৰিচয় কি ধৰণৰ আছিল? উত্তৰপ্রদেশ সম্পর্কে কি বুলি কোৱা হৈছিল সেয়া হয়তো আপোনালোকৰ মনত আছে। উত্তৰপ্রদেশক সদায় ৰাজনীতিৰ দৃষ্টিৰে চোৱা হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশে যে দেশৰ উন্নয়নত অগ্রণী ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে, তাক লৈ আলোচনাও হোৱা দেখা নাছিল৷ দিল্লীৰ সিংহাসনৰ পথ উত্তৰপ্রদেশ হৈ যায়, এই সপোন দেখা বহু মানুহ আহিছে আৰু গৈছে৷ কিন্তু এই মানুহবোৰে কেতিয়াও এইকথা ভৱা নাই যে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ পথতো উত্তৰপ্রদেশ হৈয়ে যায়। এই লোকসকলে উত্তৰপ্রদেশক সচাকৈয়ে ৰাজনীতিৰ কেন্দ্র বনাই ৰাখিছিল৷ কোনো কোনোৱে বংশ পৰম্পৰাত, কোনো কোনোৱে নিজৰ পৰিয়ালৰ হিতৰ বাবে, আকৌ কোনো কোনোৱে নিজা ৰাজনৈতিক স্বার্থত উত্তৰপ্রদেশক কেৱল ব্যৱহাৰ কৰিছে৷ এই নেতাসকলৰ সংকীর্ণ ৰাজনীতিয়ে ভাৰতৰ ইমান ডাঙৰ ৰাজ্যক ভাৰতৰ আর্থিক উন্নয়নৰ সৈতে যুক্ত কৰা নাছিল৷ অৱশ্যে একাংশ লোক নিশ্চিতভাৱে নিজাকৈ সমৃদ্ধ হৈছে৷ কিছু পৰিয়াল ধনী হৈছে৷ এই লোকসকলে উত্তৰপ্রদেশক নহয়, কেৱল নিজক সমৃদ্ধ কৰিছিস। মই অতি আনন্দিত যে আজি উত্তৰপ্রদেশ এই ধৰণৰ লোকৰ কু-চক্রৰ পৰা বাহিৰ হৈ আহিছে। দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে উত্তৰপ্রদেশৰ সামর্থ্যক এক সংকুচিত দৃষ্টিৰে চোৱাৰ পদ্ধতি সলনি কৰিছে। উত্তৰপ্রদেশ ভাৰতৰ যাতে বিকাশ ইঞ্জিনৰ পাৱাৰ হাউছ হৈ উঠিব পাৰে এই আত্মবিশ্বাস বিগত বছৰসমূহত মানুহৰ মনত ঠাই পাইছে। উত্তৰপ্রদেশৰ ইতিহাসত প্রথমবাৰলৈ সাধাৰণ যুৱশক্তিৰ সপোন বাস্তবায়িত হোৱাৰ কথা হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশৰ ইতিহাসত প্রথমবাৰ অপৰাধীসকলৰ মনত ভয়ৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশৰ ইতিহাসত প্রথমবাৰ দুখীয়া লোকসকলৰ অত্যাচাৰ কৰা, দুর্বল মানুহক ভয় দেখুওৱা আৰু বেদখলীৰ মনত ভয় সোমাইছে। যি ব্যৱস্থাক দুর্নীতি আৰু স্বজন-তোষণৰ ঘুনে কুটি কুটি খাইছিল, তাত এতিয়া সার্থক পৰিৱর্তনৰ সূচনা হৈছে৷ আজি উত্তৰপ্রদেশত এইটো সুনিশ্চিত কৰা হৈছে যে জনগণৰ অংশৰ প্ৰতিটো টকা যাতে পোনপটীয়াকৈ জনগণৰ বেংক একাউণ্টত সোমাই জনগণ লাভবান হয়। আজি উত্তৰপ্রদেশ বিনিয়োগৰ কেন্দ্র হৈ উঠিছে৷ ডাঙৰ ডাঙৰ কোম্পানীসমূহে আজি উত্তৰপ্রদেশত আহি ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী হৈছে৷ উত্তৰপ্রদেশত বিভিন্ন আন্তঃগাঁথনি নির্মাণৰ বৃহৎ প্ৰকল্প গঢ় লৈ উঠিছে। ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰ নিৰ্মাণ হৈছে৷ কর্মসংস্থাপনৰ নতুন সুযোগ গঢ় লৈ উঠিছে।
ভাই-ভনীসকল,
উত্তৰপ্রদেশ, এই ৰাজ্যৰ পৰিশ্রমী ব্যক্তি, আত্মনির্ভৰ ভাৰত, এক বৈভৱশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ডাঙৰ ভিত্তি আছে। আজি আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বর্ষ পালন কৰিছো৷ স্বাধীনতা অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰিছো৷ এই মহোৎসৱ কেৱল স্বাধীনতাৰ উৎসৱ নহয়, অহা ২৫ বছৰৰ বাবে ডাঙৰ লক্ষ্য, ডাঙৰ সংকল্পৰ পৰিসৰ সৃষ্টি কৰিছে৷ এই সংকল্পসমূহ বাস্তবায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰপ্রদেশৰ যথেষ্ট অংশীদাৰিত্ব আৰু দায়িত্ব আছে। বিগত দশকসমূহত উত্তৰপ্রদেশে যি অর্জন কৰিব পৰা নাছিল, এতিয়া সেইবোৰ অর্জনৰ সময় আহিছে। এই দশক একপ্ৰকাৰ উত্তৰপ্রদেশৰ বিগত সাত দশকত যি অভাৱ আছে সেয়া পূৰণ কৰাৰ দশক। এই কাম উত্তৰপ্রদেশৰ সাধাৰণ যুৱকসকলে, আমাৰ কন্যাসকলে, দুখীয়া, দলিত, বঞ্চিত, পিছ পৰা শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ পর্যাপ্ত অংশীদাৰিত্বত আৰু তেওঁলোকৰ উন্নত সুযোগ নিদিয়াকৈ সম্ভৱ নহয়৷ ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস’–এই মন্ত্রক লৈ আমি আগুৱাই গৈছো। বিগত সময়ত শিক্ষা সংক্রান্তীয় দুটা বৃহৎ এমন সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যি উত্তৰপ্রদেশৰ ছাত্র-ছাত্রীসকলক লাভবান কৰি তুলিব। প্রথম সিদ্ধান্তটো হ’ল ইঞ্জিনিয়াৰিং অধ্যয়নক লৈ৷ ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু কাৰিকৰী শিক্ষাৰ ক্ষেত্রত উত্তৰপ্রদেশৰ গাঁও আৰু দুখীয়া সন্তানসকলে মূলত ভাষা সমস্যাৰ কাৰণে অধিকাংশ ক্ষেত্রতে বঞ্চিত হৈ আছিল৷ এতিয়া আমি এই বাধ্যতাক অন্ত পেলাইছো৷ হিন্দীকে ধৰি বহু ভাৰতীয় ভাষাত ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু কাৰিকৰী শিক্ষাৰ পঢ়া-শুনা আৰম্ভ হৈছে৷ আধুনিক প্রযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি শ্রেষ্ঠ পাঠক্রম প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷ দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বিভিন্ন প্রতিষ্ঠান ইতিমধ্যে এই সুবিধা আৰম্ভ হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আন এটা গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্ত মেডিকেল শিক্ষাক লৈ লোৱা হৈছে৷ মেডিকেল শিক্ষাত সর্বভাৰতীয় কোটাৰ পৰা অ’বিচিক পিছ পৰা শ্ৰেণীৰ সংৰক্ষণৰ আওতাৰ পৰা বাহিৰত ৰখা হৈছিল৷ এই স্থিতি সলনি কৰি বৰ্তমান আমাৰ চৰকাৰে মেডিকেল শিক্ষাৰ ক্ষেত্রত ২৭ শতাংশ সংৰক্ষণ আৰম্ভ কৰিছে। কেৱল ইমানেই নহয়, সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ দুখীয়া পৰিয়ালৰ সন্তান-সন্ততিৰ বাবে ইয়াত ১০ শতাংশ সংৰক্ষণ ৰখা হৈছে৷ এই শিক্ষাবর্ষৰ পৰাই এই সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব। এই সিদ্ধান্তৰ ফলত চিকিৎসা বৃত্তিত যিসকলে যোগদান কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ সুবিধা হ’ব। এটা ডাঙৰ টেলেন্ট পুলৰ বাবে সুযোগ আহিব আৰু সমাজৰ প্রত্যেক অংশৰ লোকসকল আগুৱাই যোৱাৰ ক্ষেত্রত উৎসাহিত হ’ব৷ দুখীয়া লোকসকলে ল’ৰা-ছোৱালী চিকিৎসক হোৱাৰ পথ মুকলি হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
স্বাস্থ্য ক্ষেত্রতো বিগত বছৰত উত্তৰপ্রদেশত অভূতপূর্ব কাম হৈছে৷ কল্পনা কৰক এই ক’ৰোনাৰ দৰে বিশ্ব মহামাৰী যদি ৪-৫ বছৰ পূৰ্বে আহিলহেতেন তেতিয়াহলে উত্তৰপ্রদেশৰ কি অৱস্থা হ’লহেতেন। তেতিয়াতো সাধাৰণ চর্দি-কাঁহ-জ্বৰ-পেট বিষয়ৰ দৰে ৰোগতো জীৱন সংকট হৈ পৰিছিল৷ আজি উত্তৰপ্রদেশে ক’ৰোনা টিকাকৰণৰ ক্ষেত্রত প্রায় ৫ কোটি ২৫ লাখৰ সীমা অতিক্ৰম কৰা প্রথম ৰাজ্যত পৰিণত হৈছে সেয়াও ইমান কম সময়তে যেতিয়া একাংশ লোকে ৰাজনৈতিক স্বার্থত ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ টিকাক লৈ ক্রমাগত অপপ্ৰচাৰ চলাই আহিছে৷ কিন্তু উত্তৰপ্রদেশৰ সাধাৰণ মানুহ এই অপপ্ৰচাৰ, এই মিথ্যাচাৰক নস্যাৎ কৰিছে। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে উত্তৰপ্রদেশে ‘সকলোকে টিকা বিনামূলীয়া টিকা’ অভিযানক আৰু অধিক ক্ষিপ্ৰতাৰে আগুৱাই নিব আৰ মাস্ক, দুইগজৰ দূৰত্বেৰ নিয়মক লৈ গাফিলতি নকৰে৷ পুনৰবাৰ পিএম গৰীৱ কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ সকলো হিতাধিকাৰীক বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো আৰু পৰৱৰ্তী দিনত বহু উৎসৱ আহিছে, দীপাৱলীলৈকে উৎসৱেই উৎসৱ, সেইবাবে আমি সিদ্ধান্ত লৈছো এই উৎসৱৰ দিনসমূহত আমাৰ কোনো দুখীয়া পৰিয়াল যাতে সমস্যাত নপৰে, কোনেও যেন খালী পেটে নাথাকে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ দীপাৱলীলৈকে এই বিনামূলী খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰদান অভিযান অব্যাহত থাকিব৷ মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে আগন্তুক সকলো উৎসৱৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। আপোনালোক সুস্থ থাকক, আপোনালোকৰ পৰিয়ালবৰ্গ সুস্থ থাকক। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at interaction with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Uttar Pradesh
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Delhi
Namaste,
It gives me great satisfaction to talk to you today. There is satisfaction because every grain of food sent from Delhi is reaching the plate of every beneficiary. There is satisfaction that the food grains, which were meant for the poor and were looted in Uttar Pradesh during the earlier governments; it is not happening now. The way Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is being implemented in UP, it further strengthens the identity of the new Uttar Pradesh. I really enjoyed talking to you and derived satisfaction for the courage and confidence with which you were speaking, and there was truth in every word you spoke. My enthusiasm to work for you has increased further. Now let's move on to the program.
Present in today's program is the Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi who is also Karmayogi. This is how our Yogi Adityanath ji is, all ministers of the UP government, all my colleagues in Parliament, all MPs, MLAs, Mayors, District Panchayat presidents and my dear brothers and sisters gathered in large numbers in every nook and corner of Uttar Pradesh today. Look at the beginning of the month of August which has brought so many achievements in the history of India. It appears India's victory has begun. Today's date of August 5 has become very special and important. History will record this for years. It was on 5th August, when the country had further strengthened the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Supreme India) two years ago. After nearly seven decades, Article 370 was abrogated and every right and facility made available to every citizen of Jammu and Kashmir. It was on 5th August last year when Indians took the first step towards the construction of a grand Ram temple after hundreds of years. Ram temple is being constructed at a rapid pace in Ayodhya today. And today, 5th August has once again brought so much enthusiasm and excitement for all of us. Today, the youth of the country have taken a giant leap towards reclaiming their pride in hockey on the Olympic grounds. This golden moment has come after almost four decades. Hockey, which has been our national identity, and today our youth have given a huge gift to the country to regain that glory. It is also a coincidence that today such a virtuous event is being organized for 15 crore people of UP. The poor brothers and sisters, who account for more than 80 crore people, have been getting food grains free of cost for more than a year now. But today I have got an opportunity to attend this virtuous program by participating in it and seeing all of you.
Brothers and sisters,
On the one hand, our country and our youth are creating new achievements for India, scoring goal after goal for victory, there are some people in the country who are engaged in self-goals for political selfishness. They are not concerned about what the country wants, what the country is achieving, how the country is changing. These people are busy hurting both the time and the spirit of the country for their selfishness. These people are continuously insulting the Parliament of India, the sanctum of expression of public sentiments, because of their political interests. Today every citizen of the country is working constantly to extricate himself from the biggest crisis on the humanity, which has befallen for the first time in 100 years. And these people are in competition about how to halt the work of national interest. They are engaged in this race. But friends, this great country, the great people of this country cannot become hostage to such selfish and anti-national politics. No matter how much these people try to stop the development of the country, this country is not going to stop now. They are trying to stall Parliament, but the 130 crore people are engaged in not letting the country stop. The country is progressing rapidly on every front, challenging every difficulty. Just look at the achievements of the last few weeks when the country was setting new records and there were some people who were engaged in blocking the Parliament in Delhi. The potential and success of Indians is visible everywhere if we see the records in the last few weeks. The entire nation is watching with enthusiasm the unprecedented performance (of our players) in the Olympics. India is on the verge of the 50 crore milestone in vaccination. Very soon, it will cross that figure. Even in this Corona period, the enterprise of Indians is creating new paradigms. Be it the collection of GST in July or our exports, they are touching new heights. The GST collection of Rs 1.16 lakh crore in July demonstrates that the economy is gaining momentum. At the same time, India's exports exceeded 2.5 lakh crore rupees in any one month for the first time after independence. And this has happened this month. We are among the top 10 countries in the world in agricultural exports after decades. India is said to be an agrarian country, but it has figured in the top 10 after so many decades. India's pride, the country's first Made in India aircraft carrier Vikrant, has begun its trials in the ocean. Challenging every Challenge , India has completed the construction of the world's highest motorable road in Ladakh. Recently, India has launched e-RUPI, which will strengthen Digital India in the near future and will fulfill the targeted and purposeful welfare scheme.
Friends,
Those who are worried only about their positions cannot stop India now. New India is ruling the world by winning medals and not ranks. The road to move forward in the new India will not be determined by families, but through sheer hard work. And, therefore, today the youth of India is saying – India has moved on and India's youth is determined to move ahead.
Friends,
Today's program that Yogi ji and his government has organised becomes even more important. In this difficult time, it is very important to ensure that there is not a single poor person who does not have ration in his house.
Friends,
This pandemic is not only the biggest crisis of the last hundred years, but it has engulfed the population of billions of the world, the entire human race, on many fronts. And that is creating one of the biggest challenges. We have experienced in the past that when such a big crisis hit the country earlier, then all the systems of the country used to fall to pieces. People's faith was also shaken. But today India and its every citizen is fighting this pandemic with full force. Be it the infrastructure related to medical services, the world's largest free vaccination campaign or the biggest campaign to save Indians from starvation, India is taking forward this program worth lakhs of crores of rupees with success. India hasn't let the huge number of job creators and even big mega infrastructure projects halt in the midst of this pandemic crisis. I am happy that the people of UP worked shoulder to shoulder to increase the potential of the country. The pace at which projects like highways, expressways and dedicated freight corridors and defense corridors are progressing in UP is a living example of that.
Friends,
Despite such a crisis, (we are trying to control) the prices of food items ranging from ration to other food items, which have created a storm all over the world. In such a situation, we know that even small floods can lead to an increase in the prices of milk and vegetables. A slight disruption can lead to a surge in inflation. We also have a huge challenge before us, but I assure my poor middle class brothers and sisters that we are trying our best so that we can keep this under control; and this is also going to be possible with the cooperation of all of you. Even during the Corona period, farming and allied activities were not stopped, but they were continued with full caution. Proper arrangements were made to ensure that farmers do not face problems while accessing seeds and fertilizers and selling their produce. As a result, our farmers made a record production and the government also established new records in purchasing their produce at MSP. And our Yogi ji's government has made new records every year in procurement of food grains on MSP in the last four years. The number of farmers benefited from MSP doubled in the purchase of wheat and paddy as compared to last year. More than 13 lakh farmer families of UP have got about 24,000 crore rupees of their produce directly in their bank accounts.
Friends,
The double engine government of the Center and Uttar Pradesh is making continuous efforts for the convenience and empowerment of the common people. The campaign to provide facilities to the poor did not slow down despite the Corona pandemic. So far, more than 17 lakh rural and urban poor families have been sanctioned their pucca houses in UP. Lakhs of poor families have got toilet facilities at home. About 1.5 crore poor families have been given free gas connections under Ujjwala and electricity connections to lakhs of families. The mission of providing water to every household is also progressing at a rapid pace in UP. Piped water has been supplied to 27 lakh rural households in UP within the last two years.
Brothers and sisters,
The double engine government has ensured that the schemes made for the poor, downtrodden, backward and tribal communities are implemented expeditiously. PM SVANidhi Yojana is also a great example of this. In the circumstances created by the corona, the street vendors have been linked with the banks to put their livelihood on track. In a very short time, the process of giving benefits to about 10 lakh friends in UP has started under this scheme.
Friends,
You will recall what has been the identity of Uttar Pradesh in the past decades and what was mentioned about Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has always been seen through the prism of politics. That UP can play a leading role in the development of the country was not even discussed. Many people have come and gone who dreamed that the way to the throne of Delhi passes through UP, but they never remembered that the way to India's prosperity also passes through UP. These people restricted Uttar Pradesh as the center of politics only. Some people used UP only for dynasty, for their family or political interests. Due to the narrow politics of these people, such a large state of India was not linked with the economic development of India. Yes, some people did become rich, some families definitely progressed. These people did not enrich UP but themselves. I am happy that today Uttar Pradesh has come out of the vicious circle of such people and is marching ahead. The double engine government has changed the way we look at UP's potential from a narrower perspective. The confidence that UP can become the powerhouse of India's growth engine has been developed in the past years. For the first time in the history of UP, the dreams of ordinary youth are being talked about. For the first time in the history of UP, an atmosphere of fear has become apparent among the criminals. For the first time in the history of UP, there is fear in the minds of those who persecute the poor, intimidate the weaker sections and illegal occupiers.
A system that was addicted to corruption and nepotism has begun to make a meaningful change. Today it is being ensured in UP that every penny of the public's share reaches the public's accounts directly, the public gets benefited. Today UP is becoming the center of investment. Big companies are eager to come to UP. Mega projects of infrastructure are being developed in UP, industrial corridors are being built and new employment opportunities are being created.
Brothers and sisters,
The hardworking people of Uttar Pradesh are a huge basis for building AatmaNirbhar Bharat, a prosperous India. Today we are celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This festival is not just a celebration of freedom. Rather, it is an opportunity for bigger goals and resolutions for the forthcoming 25 years. Uttar Pradesh has a huge stake and responsibility in these resolutions. Now it is the turn of Uttar Pradesh to achieve what it could not in the last decades. This decade is in a way a decade to make up for the shortcomings of the last seven decades of Uttar Pradesh. This is not possible without the adequate participation of the common youth of UP, our daughters, poor, downtrodden, backward, and creating better opportunities for them. We are moving ahead with this mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas. In the past, two major decisions related to education have been taken and Uttar Pradesh is going to be a big beneficiary. The first decision is related to engineering studies. The children of UP's villages and poor were deprived of engineering and technical education to a great extent due to the language problem. Now this compulsion has been done away with. Engineering and technical education is being taught in many Indian languages, ​​including Hindi. Best courses and curriculum have been designed using modern technology. Institutions in many states of the country have started implementing this facility.
Brothers and sisters,
Another important decision is related to medical education. OBCs and backwards were kept out of the purview of reservation from the All India quota in medical education. Altering this situation, our government has recently given 27 percent reservation to OBCs under this quota. Moreover, the 10 percent reservation for children from poor families of general category has also been implemented from this session. With this decision, a large talent pool will be created for those who want to become doctors in the medical profession. Every section of the society will be encouraged to move forward. It will pave the way for the children of the poor to become doctors.
Brothers and sisters,
In the health sector too, unprecedented work has been done in Uttar Pradesh in the last few years. Imagine what would have been the condition of UP 4-5 years ago if there was a global pandemic like Corona? Then diseases like common cold, fever, cholera used to become a threat to life. Today, Uttar Pradesh is becoming the first state to reach the milestone of vaccinating about 5.25 crore people. And that too when confusion was spread and falsehood was propagated by some people about Made in India vaccines. But the sensible people of UP rejected every illusion, every lie. I am sure that Uttar Pradesh will take the free vaccine campaign for all at a faster pace and will not relax rules regarding use of masks and distance of two yards. Once again, I convey my best wishes to all the beneficiaries of the PM Garib Kalyan Anna Yojana. There will be festivals soon. There are so many festivals till Diwali. Therefore, we have decided that free ration will continue till Diwali so that none of our poor families should suffer in these festivals. I once again wish you all the very best for all the upcoming festivals. May you be healthy, may your family be healthy. Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.