প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশতা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী বেনিফিসিয়রীশিংগা লোইননা ৱারী শাবদা থমখিবা ৱারোল
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ঙসি ময়ামগা ৱারী শানবা অসিদা য়াম্না অপেনবা পোকই। অপেনবা পোকপগী মরমদা দিল্লীদগী থাবা চেং-চাক খুদিংমক বেনিফিসিয়রী খুদিংমক্কী পুখম য়ৌনবা ঙম্লি। মমাংগী সরকারশিংনা উত্তর প্রদেশতা লায়রবশিংগী চেং-চাক অসি লুৎ তৌখিবা অসি মদুগী মওং অদু চত্থদ্রে হায়বা ৱাফম অসিদা অপেনবা পোকই। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা য়ু.পি.দা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা মওং অসিনা অনৌবা উত্তর প্রদেশকী মশক তাকপদা পাঙ্গল হাপ্লি। নখোয়না ৱা ঙাংবদা লৈরিবা থৌনা, থাজবগা লোইননা ৱা ঙাংলিবা অমসধং নখোয়গী ৱাহৈ খুদিংমক্তা অশেংবা অচুম্বা য়াওরি, নখোয়গী ৱারী শাবদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা পোকই। মসিদা ঐহাক্না য়াম্না অপেনবা পোকই। ঙসি ঐহাক্কী ইফমদা নখোয়গীদমক্তা থবক তৌনবগী ইনোৎ অদু হেনগৎলে। লাকও নখোয়গী ৱারী শারসি, হৌজিক ঐখোয়না প্রোগ্রাম মখা চত্থরসি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, য়োগীসু শরুক য়ারি, কর্ময়োগীশু শরুক য়ারি। ঐখোয়গী য়োগি অদিত্যনাথজী, য়ু.পি. সরকারগী ঐখোয়গী মন্ত্রী পুম্নমক, পার্লিয়ামেন্তদা লৈমিন্নরিবা ঐহাক্কী মরূপ পুম্নমক, এম.পি. পুম্নমক, এম.এল.এ.শিং, মেয়রশিং, জিলা পঞ্চায়ৎকী অধ্যকশিং অমসুং ঙসি উত্তর প্রদেশকী মফ খুদিংমক্তা মশিং য়াম্না তিল্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং য়েংবীয়ু ওগস্ত থা অসিনা ভারতকী পুৱারীদগী হৌরগা মাই পাকপশিং পুরক্লি। ভারতনা খুদম চনবা হৌরক্লে। ঙসিগী ওগস্তকী তাং ৫ অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ ওইররে। মসি য়াম্না মরু ওইবা ওইরক্লে। পুৱারীনা চহি কয়া ফাওবা মসি রেকোর্দ তৌগনি। ওগস্তকী তাং ৫ অসিমক্তদা চহি ২গী মমাংদা এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন অসি হেন্না চেৎশিনহনখি। দিকেদ ৭কী ময়াগী মতুংদা, ওগস্ত ৫ মক্তদা আর্তিকল-৩৭০ লৌথোকখি অমসুং জম্মি কশ্মীরগী প্রজা খুদিংমক্তা হক খুদিংমক, খুদোংচাবা খুদিংমক মপুং ফানা শরুক য়াবা ঙমহনখি। ওগস্ত ৫ অসিমক্তদা ভারত মচা করোর-করোরনা চহি চামগী মতুংদা অচৌবা রাম মন্দির শানবগী মাইকৈদা অহানবা খোঙথাং থাংখি। ঙসি অয়োধ্যাদা খোঙজেল য়াংনা রাম মন্দির শারি। অমসুং ঙসি ওগস্তকী তাং ৫ অসিনা অমুক হন্না ঐখোয়দা হরাও-নুংঙাইবা পুদুনা লাক্লি। ঙসি অসিমক, ওলিম্পিক্কী শান্নবুংদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা হোকীগী ঐখোয়গী মীংচৎ অদু অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংখ্রে। মসিগী নুংঙাইরবা মীকুপ অসি দিকেদ ৪গী মতুংদা লাকপনি। হোকীনা ঐখোয়গী জাতিগী মশক তাক্তুনা লাকখি। ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মীংচৎ অসি অমুক হন্না ফংদুনা লৈবাক অসিদা অচৌবা খুদোল অমা তম্বীখি। অদুবু লাইবক ফবদি নুমিৎ অসি য়ু.পি.গী মীওই করোর ১৫, ঐহাক্কী লায়রবা ইমুং-মনুংগী ইচিল-ইনাওশিং, মীওই করোর ৮০ হেনবনা সরুক য়ারিবা অসিগুম্বা য়াইফরবা থৌরম অসিগা পুন্না তামিন্নরি, হৌজিক চহি অমা হেলক্লবা অসি ফাওবা মীওইশিং অসিনা লেম্না চেং-চাক ফংলি। অদুবু ঙসি ঐহাক্না য়াইফরবা থৌরম অসি শরুক য়াবগী খুদোংচাবা অমা ফংজনু নখোয়গা উনবা ফংজরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
নাকল অমরোমদা ঐখোয়গী লৈবাক্না, ঐখোয়গী নহারোলনা ভারতকীদমক অনৌবা মাইপাকপশিং পুরক্লি, মখোয়না মাইপাকপগী গোল চন্নবা হোৎনরি অদুগা লৈবাক অসিগী মীওই খরনা রাজনীতিগী ওইবা কান্নবগীদমক সেল্ফ গোল চন্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসিনা করি পাম্লি, লৈবাক অসিনা করি ফংবা ঙম্লি, লৈবাক অসিনা করম্না হোংলক্লি হায়বা অসি মখোয়দদি করিসু থোইদোক্তে। মীওইশিং অসিনা মখোয়গী ওইজবগীদমক লৈবাক অসিগী মতম অমসুং থৌনা লিংজেল অনিমক মাংহন্নবা হোৎনরি। মীওইশিং অসিনা রাজনীতিগী ওইবা মশাগী ওইজবগীদমক মীয়ামগী অপাম্বা ফোঙদোকফম ওইরিবা শেংলবা মফম ওইরিবা সম্বিধানবু লেপ্পা লৈতনা খোঙ্গোইনরি। ঙসি লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না অহানবা ওইনা মীওইবা জাতিনা চহি ১০০দা থেংনবা খ্বাইদগী অচৌবা খুদোংথিবা অসি থেংননবা কন্না হোৎনরি। অমসুং মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী পাইখৎলিবা থবক অসি করম্না অপনবা পীসিগে হায়না হোৎনরি। অসুবু মরূপশিং, অচৌবা লৈবাক অসিনা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অসিগুম্বা পুকচেল পীকপা অমসুং লৈবাক্কী মায়োক্তা লৈবা রাজনীতিগী বন্দি ওইদুনা লৈবা য়ারোই। মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিবু, লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংবু থিংনবা ফনা হোৎনরবসু, লৈবাক অসি মখোয়না থিংবা ঙম্লোই।মখোয়না সম্বিধানবু থিংনবা হোৎনরি। অদুবু মীওই করোর ১৩০ অসিনা লৈবাক অসিনা চাউখৎপদা অপনবা থোকহল্লোই। শীংনবা খুদিংমক মায়োক য়াদুনা লৈবাক অসিনা হীরম খুদিংদা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি। হৌখিবা চয়োল খরা অসি য়েংবীয়ু অমসুং লৈবাক অসিনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্নবা হোৎনরিবা মরম অসিদা অমুক্তা য়েংবীয়ু। অমসুং মীওই খরানা দিল্লীদা সম্বিধান্দা অপনবা পীনবা হোৎনরি। করিগুম্বা ঐখোয়না হৌখিবা চয়োলশিং অসিদা য়েংলুবা আরবদি মফম খুদিংমক্তা ভারত মচাগী পাঙ্গল অমসুং চাউখৎপা উবা ফংগনি। লৈবাক পুম্বনা ওলিম্পিক্সতা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পর্ফোর্মেন্স উৎলিবা অসি থৱাই য়াওনা য়েংনরি। ভারতনা ভেক্সিনেসনগী হীরমদসি মীওই করোর ৫০গী য়ুমথোংদা চৎতুনা লেপতুনা মাই পাকপা ঙমখ্রে। য়াম্না থুনা মশিং অসি শোইদনা হেল্লগনি। কোরোনাগী মতম অসিদসু ভারতকী ইন্তর্প্রাইসনা অনৌবা পরাদিমসিং শেম্লি। মসি জুলাই থাদা খোমগৎখিবা জি.এস.তি. নত্ত্রগা ঐখোয়গী এক্সপোর্ত ওইরবসু, মখোয়না অনৌবা পন্দোম লোম্বা ঙম্লি। জুলাইদা লুপা করোর লাখ ১.১৬কী জি.এস.তি. খোমগৎখিবা অসিনা শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিল্লি তাকখ্রে। মসিগা ইরোইননা ভারতগী এক্সপোর্ত অসি নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা থা অমদা লুপা করোর লাখ ২.৫ হেনখি। অমসুং মসি হন্দক্কী থা অসিদা ওইখি। দিকেদ কয়াগী মতুংদা ঐখোয়না লৌউ-শিংউগী ওইবা এক্সপোর্তশিংদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ১০গী মনুংদা চল্লি। ভারতকী মমাই ওইরিবা, লৈবাক অসিগী অহানবা মেদ ইন ইন্দিয়া এয়রক্রাফ কেরিয়র বিক্রান্তনা সমুদ্রদা মহাক্কী চায়েং চত্থবা হৌখ্রে। শীংনবা খুদিংমক মায়োক্নদুনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা গারী চেনবা য়াবা লম্বেল লদাখতা শেম্বা লোইশিনখ্রে। হন্দক ভারতনা তুংলমচৎতা দিজিতেল ইন্দিয়া মপাঙ্গল হাপকদবা ই-রুপি হৌদোকখ্রে অমসুং মসিনা য়াইফ থৌরাংগী স্কীম অসিগী কান্নবা থুংহনবা ঙম্লগনি।
মরূপশিং,
মখোয়গী ফমগীদমক্তা খক্তা ৱাখিবশিংনা হৌজিক ভারতপু খাম্বা ঙম্লরোই। অনৌবা ভারতনা, ফম নত্তনা তকমান লৌদুনা মালেমবু খুদুম চল্লি। অনৌবা ভারতকীদমক মাংদা চংশিন্নবা লম্বেল অসি ইমুং-মনুংগী মহুৎ হোৎনবা কনবনা লেপ্লগনি। অমসুং মরম অসিনা ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা হায়রি – ভারতনা মাংদা চংশিল্লি, ভারতকী নহারোলনা মাংদা চংশিল্লি
মরূপশিং,
ঙসিগী য়োগিজী অমসুং মহাক্কী সরকারনা শিল্লিবা থৌরম অসি হেন্না মরু ওইরক্লি। অৱাবা মতম অসিদা লায়রবা মীওই অমতনা মহাক্কী য়ুমদা রাসন য়াওদনা লৈহল্লোইদবনি হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই।
মরূপশিং,
লাইচৎ অসি হৌখিবা চহি চমা অসিগী খ্বাইদগী অচৌবা খুদোংথিবা ওইবতা নত্তনা মসিনা মালেমগী মীওই বিলিয়ন কয়া, অপুনবা মীওইবা জাতিবু হীরম কয়াদা অৱাফমদা তাহল্লি। অমসুং মসিনা খ্বাইদগী অচৌবা শীংনবা অমা ওইহল্লি। হৌখিবা মতমদা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা খুদোংথিবা অমা থোকপা মতমদা লৈবাক অসি সিস্তেম পুম্নমক্তা চাউনা ফীভম শোকহনখি হায়বা ঐখোয়না থেংনখ্রে। মীয়ামগী থাজবসু মাংখি। অদুবু ঙসি ভারতনা, ভারতী প্রজা খুদিংমক্না লাইচৎ অসি অরৈবা পাঙ্গল ফুদোক্তুনা লাইচৎ অসি থেংনরি। মেদিকেল সর্ভিসেসকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইরবসু, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা লেম্না তীকা থাদোকপগী খোঙজং ওইরবসু নত্ত্রগা ভারত মচাশিংবু চরা হেনবদগী কন্নবা খ্বাইদগী চাউবা খোঙজং ওইরবদু ভারতনা প্রোগ্রাম অসি লুপা করোর লাখ কয়া-কয়া চংদুনা মাই পাক্না মাংদা চংশিল্লি। লাইচৎকী খুদোংথিবা থোক্লিঙৈ চৈরক্তা ভারতনা মহাক্কী মশিং য়াম্লবা জোব ক্রিএতর অমসুং অচৌবা মেগা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং ফাওবা লেপহনখিদে। য়ু.পি.গী মীয়াম্না অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা লৈবাক অসিগী মতিক-ময়াই হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। য়ু.পি.দা হায়ৱেজ, এক্সপ্রেসৱেজ অমসুং দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোরশিং অমসুং দিফেন্স কোরিদোরশিংগুম্বা প্রোজেক্তশিংনা খুমাং চাউশিল্লিবগী খোঙজেল অসি মসিগী খুদম অমনি।
মরূপশিং,
অসিগুম্বা খুদোংথিবা অমা লৈরবসু রাসনদগী হৌরগা অতৈ চান্নবা পোৎলমশিংগী মমলশিং অসি মালেম শিনবা থুংবদা অৱাবা থেংনরবসু ঐখোয়না লাকশিন্নবা হোৎনরি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ঐখোয়না অপীকপা ঈচাউ অমনা ফাওবা শঙ্গোম অমসুং মনা-মশিংগী মমলশিং হেনগৎহনগনি হায়বা খঙই। খজিক্তং অপনবা পীবনা পোৎ মমল ৱাংখৎহল্লি। ঐখোয়গী মমাংদা অচৌবা শীংনবা অমসু লৈরি অদুবু মসি লাকশিন্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরিবা হায়না ঐখোয়গী লায়রবা মিদল ক্লাসকী ইচিল-ইনাওশিংদা থাজবা পীরি; মসি নখোয়গী মতেংগা লোইননা ওইথোকপা ঙমগনি। কোরোনাগী মতমগী মনুংদা ফাওবা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং অসি লেপহনখিদে অদুবু মসি নীংথিনা চেকশিন থৌরাং লৌখৎতুনা মখা চত্থহনখি। লৌমীশিংনা মরু-মরাংশিং অমসুং হারশিং অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং য়োনবা মতমদা অপনবা অমত্তা থোক্তনবা নীংথিনা শিল-লাংখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা রেকোর্দ ওইনা পোত্থোক পুথোকখি অমসুং সরকারনসু এ.এস.পি.দা পোৎশিং অসি লৈবগী অনৌবা রেকোর্দ থম্বা ঙমখি। অমসুং ঐখোয়গী য়োগিজীগী সরকারনা হৌখিবা চহি মরি অসিদা চহি খুদিংগী ওইনা এম.এস.পি.দা চেং-হৱাই লৈশিনবগী অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লি। হৌখিবা চহিগা চাংদম্নবদা গেহু অমসুং ফৌ এ.এস.পি.দা লৈশিনবনা কান্নবা ফংহনখিবা লৌমীশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎখ্রে। য়ু.পি.গী লৌমীগী ইমুং-মনুং লাখ ১৩ হেনবনা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী লুপা করোর ২৪,০০০রোম হকথেংননা ফংখি।
মরূপশিং,
কেন্দ্র অমসুং উত্তর প্রদেশকী দবল ইঞ্জিন সরকারনা মীচম প্রজাগী খুদোংচানবা অমসুং শক্তি পীনবা লেপ্তনা হোৎনরি। কোরোনা লাইচৎ লৈরবসু কেম্পেন অসিনা লায়রবদা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা তপথবা তৌখিদে। হৌজিক ফাওবদা, য়ু.পি.গী খুঙ্গংগী অমসুং সহরগী লায়রবা ইমুং-মনুং লাখ ১৭ হেনবদা পক্কাগী য়ুমশিং সেঙ্কসন তৌখি। লায়রবা ইমুং-মনুং লাখ কয়া-কয়াদা য়ুমদা তোইলেৎ ফেসিলিতীশিং ফংহনখ্রে। উজ্বালাগী মখাদা লায়রবা ইমুং-মনুং করোর ১.৫রোমদা লেম্না চাক থোং গ্যাস ফংহনখ্রে অমসুং ইমুং-মনুং লাখ কয়াদা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সনশিং পীখ্রে। য়ু.পি.দা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং পীনবা মিসন খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা য়ু.পি.দা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ২৭তা তোতি ঈশিং সপ্লাই তৌখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
দবল ইঞ্জিনগী সরকার অসিনা লায়রবশিং, দলিতশিং, শোত্থরবশিং, আদিৱাসিশিংগীদমক্তা পাইখৎলিবা য়োজনাশিং অসি খোঙজেল য়াংনা পাইখৎপা ঙমহল্লি। পি.এম. স্বনিতি য়োজনাসু মসিগী অচৌবা খুদম অমনি। কোরোনানা ওইহনখিবা ফীভমশিংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং অসি মখোয়গী পুন্সি মহিং অদু লেপহনদনবা বেঙ্কশিংগা লোইননা লিঙ্ক তৌখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা স্কীম অসিগী মখাদা য়ু.পি.দা মরূপ লাখ ১০রোমদা কান্নবা পীনবা থবক হৌখ্রে।
মরূপশিং,
হৌখিবা দিকেদশিংদা উত্তর প্রদেশকী মশক অসি করিনা তাকপগে অমসুং উত্তর প্রদেশকী মতাংদা করি হায়না পনবগে হায়বদু নিংশিংদুনা য়েংবীয়ু। উত্তর প্রদেশ অসি মতম পুম্বদা রাজনিতীগী ওইবা মীৎয়েং অমদা উদুনা লাক্লি। লৈবাক অসিগী চাওখৎ থৌরাংদা য়ু.পি.না অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াই হায়বসি খন্নবীরমদে। দিল্লীগী শিংহাশন ফংনবা লম্বেল অসি য়ু.পি. ফাওদুনা চৎলি হায়না খনজবা কয়া অমা থোরকখ্রে অদুগা কয়া অমনা চৎখ্রে অদুবু মখোয়না ভারতকী প্রোসপরিতী লম্বেল অসিসু য়ু.পি. ফাওদুনা চৎলি হায়বসি কৈদৌনুংদা নিংশিংখিদে। মসিগী মীওইশিং অসিনা উত্তর প্রদেশ অসি রাজনিতীগী মরুওইবা মফম অমখক ওইনা থম্বীরম্মি। মীওই খরানা য়ু.পি. অসি ইমুং মনুংগী নত্ত্রগা রাজনিতীগী ওইবা অপাম্বগী খক্তা ওইনা শিজিন্নরি। হায়রিবা মীওইশিং অসিগী অনেম্বা রাজনিতী অসিনা মরম ওইদুনা অসিগুম্বা চাওরবা রাজ্য অসি ভারতকী ইকনোমিক দিবেলপমেন্তকা মরী লৈনহল্লমদে। হোয় মীওই খরা মমিং চৎলি ইমুং খরনা ইনাক খুল্লি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা য়ু.পি. অসি শেমগৎপগী মহুৎতা মখোয় মশাখক্তমক শেমগৎখি। ঙসিদি উত্তর প্রদেশ অসি হায়রিবা মীওইশিং অদুগী তমথীরবা সর্কল অদুদগী নান্থোরক্তুনা মাংলোমদা চংশিল্লকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা য়ু.পি.গী তৌবা ঙম্বা অসি অখুবা মীয়েংদা য়েংলম্বা অদুদগী হোংদোকপা ঙম্লে। হৌখিবা চহিশিংদা য়ু.পি.না ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন্দা পাৱরহাউস ওইবা য়াই হায়বগী থাজবা অদু শেমগৎপা ঙম্লে। য়ু.পি.গী পুৱরীদা অহানবা ওইনা ইচম চমজবা মীওইশিংগী মঙলানশিংগী মতাংদা খন্নবা হৌরে। য়ু.পি.গী পুৱরীদা অহানবা ওইনা ক্রিমিনেলশিংগী মরক্তা অকিবগী এতমোসফিয়র অমা পোকহনবা ঙম্লে। য়ু.পি.গী পুৱরীদা অহানবা ওইনা লাইরবশিংবু তুহৎপীবা, অশোনবশিংবু নমথবীবা অমসুং আইন কাইনা লৈশিনবা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন্দা অকিবগী মমি অমা তাহনবা ঙম্লে।
শেঞ্জা-থুমজা অমসুং নেপোতিজমদা লাইচুরবা সিস্তেম অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাকপা হৌখ্রে। ঙসি য়ু.পি.দা মীয়ামগী একাউন্তদা হকথেংননা য়ৌহনদুনা, মীয়ামদা কান্নবা ফংহনদুনা মীয়ামগী শিয়রগী শেলয়েক খুদিংমক য়ৌহন্নবা হোৎনরি। ঙসি য়ু.পি. অসি ইনভেস্তমেন্তগী সেন্তর ওইরক্লি। অচৌবা কম্পনীশিংনা য়ু.পি.দা লাক্নীংলি। য়ু.পি.দা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মেগা প্রোজেক্তশিং দিবেলপ তৌরি, ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরশিং শেমগৎলি অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি।
ইচিল ইনাওশিং,
উত্তর প্রদেশতা লৈরিবা হোৎনবা কনবা মীয়াম অসিনা মরোমদোম লেপ্পা ভারত, মাই পাকপা ভারত অমা শেমগৎপাদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। ঙসি ঐখোয়না নিংখাতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগী পালন তৌরি, নিংতম্বগী থৌরম পাংথোক্লি। মসিগী থৌরম অসি নিংখাতম্বগী থৌরম খক্তা নত্তে। মসি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিগী অচৌবা পান্দমশিং, অচৌবা ৱারেপশিংগী লৌনবগী খুদোংচাবা অমনি। মসিগী ৱারেপশিং লৌবদা উত্তর প্রদেশনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। হৌখিবা দিকেদ কয়াদা উত্তর প্রদেশনা ফংবা ঙখিদবা অদু ফংবা ঙম্নবা খুদোংচাবা অমনি। মসিগী দিকেদ অসি উত্তর প্রদেশতা হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা পাংথোকপা ঙমখিদ্রবা থবক কয়া পাংথোক্নবা দিকেদ অমনি। মসিগী থবকশিং অসি য়ু.পি.গী নহা পুম্বা, ঐখোয়গী ইচানুপীশিং, লাইরবা, তুহৎপিরবা, শোত্থরবা কাংলুপশিং য়াওদনা অমসুং মখোয়দা খুদোংচাবশিং পীদনা মসিগী থবক অসি পাংথোকপা য়ারোই। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিশ্বাস হায়বা মন্ত্র অসিগা মাংলোমদা চংশিল্লি। হৌখিবা মতমদা এজুকেসনগা মরী লৈননা অচৌবা ৱারেপ অনি লৌখ্রে অদুগা মসিনা উত্তর প্রদেশতা চাওনা কান্নবা ফংহল্লগনি। অহানবা ৱারেপ অসি ইঞ্জিনিয়র তম্বগা মরী লৈনৈ। য়ু.পি.গী খুঙ্গংশিংগী অমসুং লাইরবা অঙাংশিংনা ইমহজিনিয়রিং অমসুং তেক্নিকেল এজুকেসনগা মরী লৈনবা মহৈ মশিংদা লোন্না মরম ওইরগা চাওনা অপনবা পীরি। হৌজিক্তি মসিগী তঙাইফদবা অসি লৌথোকখ্রে। ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং তেক্নিকেল এজুকেসন অসি হিন্দী য়াওনা ভারতকী লোন কয়ামরুমদা তম্বীরগনি। মোর্দর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা খ্বাইদগী ফবা কোর্স, খ্বাইদগী ফবা করিকুলম শেমখ্রে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন কয়ামরুমদা মসিগী খুদোংচাবা অসি ইম্প্লিমেন্ত তৌবা হৌখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
অতোপ্পা মরুওইবা ৱারেপ অমদি মেদিকেল এজুকেসনগা মরী লৈনবনি। ও.বি.সি.শিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং অসি মেদিকেল এজুকেসন্দা ওল ইন্দিয়া কোতাদগী রিজর্বেসন ফংহনদে। মসিগী ফীভম অসি হোংদোক্লদুনা হন্দক্তা ঐখোয়গী সরকারনা মসিদা ও.বি.সিগী রিজর্বেসন চাদা ২৭ পীখ্রে। মসি খক্তা নত্তনা সেন্সন অসিদগী জেনরেল কেতগোরীগী লাইরবা ইমুংগী অঙাংশিংগী রিজর্বেসন চাদা ১০সু ইম্প্লিমেন্ত তৌরগনি। মসিগী ৱারেপ অসিনা মেদিকেলগী লমদা দোক্তর ওইবা পাম্বশিংগী অচৌবা তেলেন্ত পুল অমা শেম্লগনি। মসিনা লাইরবা অঙাংশিংগী দোক্তর ওইনবা লম্বেল অমা শেম্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
হেল্থ সেক্তরদসু হৌখিবা চহি খরা অসিদা মমাংদা অমুক্তা পাংথোকখিদ্রিবা মওংদা উত্তর প্রদেশতা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। করিগুম্বা মালেমগী লাইচৎ কোরোরনা অসি য়ু.পি.দা চহি ৪-৫গী মমাংদা লাক্লমলবদি ফীভম করি ওইরমগনি হায়বদু খন্দুনা য়েংবীয়ু। মতম অদুদা লোক লাইহৌ, লাইহৌ, কোলেরা অসি মতম অদুদা মীয়ামগী পুন্সি মাংবা লাইনা ওইরমখি। ঙসিদি উত্তর প্রদেশ অসি মীওই করোর ৫.২৫ মুক ভেক্সিনেসন তৌখিবা অহানবা রাজ্য ওইখ্রে। হায়রিবা অসি মীওই খরনা মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিনশিংগী মতাংদা চমম্নবা ৱাফম অমসুং অরানবা ৱফম শন্দোক্লিঙৈ চৈরক্তনি। অদুবু ৱাখল খন্থবা ঙম্লবা য়ু.পি.গী মীয়াম্না চম্নমবা অরানবা খুদিংমক লৌখিদে। উত্তর প্রদেশনা মীপুম খুদিংমক্কী লেম্না ভেক্সিন কাপথোক্নবা কেম্পেন অসি খোংজেল য়াংনা পাইখৎকনি অমসুং মাস্ক শিজিন্নবা অমসুং গজ অনিগী অরাপ্পা থম্বগী রুলশিং ঙাক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। অমুক্কা হন্না ঐহক্না পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনাগী বেনিফিসয়রীশিংদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। য়াম্না থুনা হরাও কুহ্মৈশিং লাক্লগনি। দিৱালি ফাওবদা হরাও কুহ্মৈ কয়ামরু লৈরে। মরম অদুনা ঐখোয়না হায়রিবা হরাও কুহ্মৈশিং অসিগী মনুংদা লাইরবা অমত্তা অৱাবা মায়োক্নদনবা দিৱালি ফাওবা লেম্না চেং ফংহন্নবা ৱারেপ লৌরে। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লাক্কদবা হরাও কুহ্মৈশিং অসিগী মাংওইননা পুম্নমকপু য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। পুম্নমক্কা লোইননা ইমুং মনুংগী মীওইশিংসু হকচাং ফনা লৈবা ওইরসনু। হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at interaction with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Uttar Pradesh
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Delhi
Namaste,
It gives me great satisfaction to talk to you today. There is satisfaction because every grain of food sent from Delhi is reaching the plate of every beneficiary. There is satisfaction that the food grains, which were meant for the poor and were looted in Uttar Pradesh during the earlier governments; it is not happening now. The way Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is being implemented in UP, it further strengthens the identity of the new Uttar Pradesh. I really enjoyed talking to you and derived satisfaction for the courage and confidence with which you were speaking, and there was truth in every word you spoke. My enthusiasm to work for you has increased further. Now let's move on to the program.
Present in today's program is the Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi who is also Karmayogi. This is how our Yogi Adityanath ji is, all ministers of the UP government, all my colleagues in Parliament, all MPs, MLAs, Mayors, District Panchayat presidents and my dear brothers and sisters gathered in large numbers in every nook and corner of Uttar Pradesh today. Look at the beginning of the month of August which has brought so many achievements in the history of India. It appears India's victory has begun. Today's date of August 5 has become very special and important. History will record this for years. It was on 5th August, when the country had further strengthened the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Supreme India) two years ago. After nearly seven decades, Article 370 was abrogated and every right and facility made available to every citizen of Jammu and Kashmir. It was on 5th August last year when Indians took the first step towards the construction of a grand Ram temple after hundreds of years. Ram temple is being constructed at a rapid pace in Ayodhya today. And today, 5th August has once again brought so much enthusiasm and excitement for all of us. Today, the youth of the country have taken a giant leap towards reclaiming their pride in hockey on the Olympic grounds. This golden moment has come after almost four decades. Hockey, which has been our national identity, and today our youth have given a huge gift to the country to regain that glory. It is also a coincidence that today such a virtuous event is being organized for 15 crore people of UP. The poor brothers and sisters, who account for more than 80 crore people, have been getting food grains free of cost for more than a year now. But today I have got an opportunity to attend this virtuous program by participating in it and seeing all of you.
Brothers and sisters,
On the one hand, our country and our youth are creating new achievements for India, scoring goal after goal for victory, there are some people in the country who are engaged in self-goals for political selfishness. They are not concerned about what the country wants, what the country is achieving, how the country is changing. These people are busy hurting both the time and the spirit of the country for their selfishness. These people are continuously insulting the Parliament of India, the sanctum of expression of public sentiments, because of their political interests. Today every citizen of the country is working constantly to extricate himself from the biggest crisis on the humanity, which has befallen for the first time in 100 years. And these people are in competition about how to halt the work of national interest. They are engaged in this race. But friends, this great country, the great people of this country cannot become hostage to such selfish and anti-national politics. No matter how much these people try to stop the development of the country, this country is not going to stop now. They are trying to stall Parliament, but the 130 crore people are engaged in not letting the country stop. The country is progressing rapidly on every front, challenging every difficulty. Just look at the achievements of the last few weeks when the country was setting new records and there were some people who were engaged in blocking the Parliament in Delhi. The potential and success of Indians is visible everywhere if we see the records in the last few weeks. The entire nation is watching with enthusiasm the unprecedented performance (of our players) in the Olympics. India is on the verge of the 50 crore milestone in vaccination. Very soon, it will cross that figure. Even in this Corona period, the enterprise of Indians is creating new paradigms. Be it the collection of GST in July or our exports, they are touching new heights. The GST collection of Rs 1.16 lakh crore in July demonstrates that the economy is gaining momentum. At the same time, India's exports exceeded 2.5 lakh crore rupees in any one month for the first time after independence. And this has happened this month. We are among the top 10 countries in the world in agricultural exports after decades. India is said to be an agrarian country, but it has figured in the top 10 after so many decades. India's pride, the country's first Made in India aircraft carrier Vikrant, has begun its trials in the ocean. Challenging every Challenge , India has completed the construction of the world's highest motorable road in Ladakh. Recently, India has launched e-RUPI, which will strengthen Digital India in the near future and will fulfill the targeted and purposeful welfare scheme.
Friends,
Those who are worried only about their positions cannot stop India now. New India is ruling the world by winning medals and not ranks. The road to move forward in the new India will not be determined by families, but through sheer hard work. And, therefore, today the youth of India is saying – India has moved on and India's youth is determined to move ahead.
Friends,
Today's program that Yogi ji and his government has organised becomes even more important. In this difficult time, it is very important to ensure that there is not a single poor person who does not have ration in his house.
Friends,
This pandemic is not only the biggest crisis of the last hundred years, but it has engulfed the population of billions of the world, the entire human race, on many fronts. And that is creating one of the biggest challenges. We have experienced in the past that when such a big crisis hit the country earlier, then all the systems of the country used to fall to pieces. People's faith was also shaken. But today India and its every citizen is fighting this pandemic with full force. Be it the infrastructure related to medical services, the world's largest free vaccination campaign or the biggest campaign to save Indians from starvation, India is taking forward this program worth lakhs of crores of rupees with success. India hasn't let the huge number of job creators and even big mega infrastructure projects halt in the midst of this pandemic crisis. I am happy that the people of UP worked shoulder to shoulder to increase the potential of the country. The pace at which projects like highways, expressways and dedicated freight corridors and defense corridors are progressing in UP is a living example of that.
Friends,
Despite such a crisis, (we are trying to control) the prices of food items ranging from ration to other food items, which have created a storm all over the world. In such a situation, we know that even small floods can lead to an increase in the prices of milk and vegetables. A slight disruption can lead to a surge in inflation. We also have a huge challenge before us, but I assure my poor middle class brothers and sisters that we are trying our best so that we can keep this under control; and this is also going to be possible with the cooperation of all of you. Even during the Corona period, farming and allied activities were not stopped, but they were continued with full caution. Proper arrangements were made to ensure that farmers do not face problems while accessing seeds and fertilizers and selling their produce. As a result, our farmers made a record production and the government also established new records in purchasing their produce at MSP. And our Yogi ji's government has made new records every year in procurement of food grains on MSP in the last four years. The number of farmers benefited from MSP doubled in the purchase of wheat and paddy as compared to last year. More than 13 lakh farmer families of UP have got about 24,000 crore rupees of their produce directly in their bank accounts.
Friends,
The double engine government of the Center and Uttar Pradesh is making continuous efforts for the convenience and empowerment of the common people. The campaign to provide facilities to the poor did not slow down despite the Corona pandemic. So far, more than 17 lakh rural and urban poor families have been sanctioned their pucca houses in UP. Lakhs of poor families have got toilet facilities at home. About 1.5 crore poor families have been given free gas connections under Ujjwala and electricity connections to lakhs of families. The mission of providing water to every household is also progressing at a rapid pace in UP. Piped water has been supplied to 27 lakh rural households in UP within the last two years.
Brothers and sisters,
The double engine government has ensured that the schemes made for the poor, downtrodden, backward and tribal communities are implemented expeditiously. PM SVANidhi Yojana is also a great example of this. In the circumstances created by the corona, the street vendors have been linked with the banks to put their livelihood on track. In a very short time, the process of giving benefits to about 10 lakh friends in UP has started under this scheme.
Friends,
You will recall what has been the identity of Uttar Pradesh in the past decades and what was mentioned about Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has always been seen through the prism of politics. That UP can play a leading role in the development of the country was not even discussed. Many people have come and gone who dreamed that the way to the throne of Delhi passes through UP, but they never remembered that the way to India's prosperity also passes through UP. These people restricted Uttar Pradesh as the center of politics only. Some people used UP only for dynasty, for their family or political interests. Due to the narrow politics of these people, such a large state of India was not linked with the economic development of India. Yes, some people did become rich, some families definitely progressed. These people did not enrich UP but themselves. I am happy that today Uttar Pradesh has come out of the vicious circle of such people and is marching ahead. The double engine government has changed the way we look at UP's potential from a narrower perspective. The confidence that UP can become the powerhouse of India's growth engine has been developed in the past years. For the first time in the history of UP, the dreams of ordinary youth are being talked about. For the first time in the history of UP, an atmosphere of fear has become apparent among the criminals. For the first time in the history of UP, there is fear in the minds of those who persecute the poor, intimidate the weaker sections and illegal occupiers.
A system that was addicted to corruption and nepotism has begun to make a meaningful change. Today it is being ensured in UP that every penny of the public's share reaches the public's accounts directly, the public gets benefited. Today UP is becoming the center of investment. Big companies are eager to come to UP. Mega projects of infrastructure are being developed in UP, industrial corridors are being built and new employment opportunities are being created.
Brothers and sisters,
The hardworking people of Uttar Pradesh are a huge basis for building AatmaNirbhar Bharat, a prosperous India. Today we are celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This festival is not just a celebration of freedom. Rather, it is an opportunity for bigger goals and resolutions for the forthcoming 25 years. Uttar Pradesh has a huge stake and responsibility in these resolutions. Now it is the turn of Uttar Pradesh to achieve what it could not in the last decades. This decade is in a way a decade to make up for the shortcomings of the last seven decades of Uttar Pradesh. This is not possible without the adequate participation of the common youth of UP, our daughters, poor, downtrodden, backward, and creating better opportunities for them. We are moving ahead with this mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas. In the past, two major decisions related to education have been taken and Uttar Pradesh is going to be a big beneficiary. The first decision is related to engineering studies. The children of UP's villages and poor were deprived of engineering and technical education to a great extent due to the language problem. Now this compulsion has been done away with. Engineering and technical education is being taught in many Indian languages, ​​including Hindi. Best courses and curriculum have been designed using modern technology. Institutions in many states of the country have started implementing this facility.
Brothers and sisters,
Another important decision is related to medical education. OBCs and backwards were kept out of the purview of reservation from the All India quota in medical education. Altering this situation, our government has recently given 27 percent reservation to OBCs under this quota. Moreover, the 10 percent reservation for children from poor families of general category has also been implemented from this session. With this decision, a large talent pool will be created for those who want to become doctors in the medical profession. Every section of the society will be encouraged to move forward. It will pave the way for the children of the poor to become doctors.
Brothers and sisters,
In the health sector too, unprecedented work has been done in Uttar Pradesh in the last few years. Imagine what would have been the condition of UP 4-5 years ago if there was a global pandemic like Corona? Then diseases like common cold, fever, cholera used to become a threat to life. Today, Uttar Pradesh is becoming the first state to reach the milestone of vaccinating about 5.25 crore people. And that too when confusion was spread and falsehood was propagated by some people about Made in India vaccines. But the sensible people of UP rejected every illusion, every lie. I am sure that Uttar Pradesh will take the free vaccine campaign for all at a faster pace and will not relax rules regarding use of masks and distance of two yards. Once again, I convey my best wishes to all the beneficiaries of the PM Garib Kalyan Anna Yojana. There will be festivals soon. There are so many festivals till Diwali. Therefore, we have decided that free ration will continue till Diwali so that none of our poor families should suffer in these festivals. I once again wish you all the very best for all the upcoming festivals. May you be healthy, may your family be healthy. Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.