ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍ତେ,
ଆଜି ଆଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ବହୁତ ଆତ୍ମ ସନ୍ତୋଷ ମିଳୁଛି । ସନ୍ତୋଷ ଏହି କଥା ପାଇଁ ମିଳୁଛି, ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ଯେଉଁ ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ଦାନା ପଠାଗଲା, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଥାଳି ପର୍ପ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚୁଛି । ସନ୍ତୋଷ ଏହି କଥା ପାଇଁ ମିଳୁଛି, ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଯେଉଁ ଲୁଟ ହୋଇଯାଉଥିଲା, ଏବେ ସେଥିପାଇଁ ସେହି ରାସ୍ତା ଆଉ ନାହିଁ । ୟୁପିରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାକୁ ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି, ତାହା ନୂଆ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପରିଚୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରୁଛି । ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ବହୁତ ଭଲ ଳାଗିଲା, ଆଉ ଯେଭଳି ଆପଣମାନେ ସାହସର ସହିତ କହୁଥିଲେ, ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆପଣମାନେ କହୁଥିଲେ। ଆଉ ସତ୍ୟତା, ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦରୁ ସତ୍ୟତା ବହାରୁ ଥିଲା। ସେଥିରୁ ମୋତେ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଲା । ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମୋର ଆଜି ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଚାଲନ୍ତୁ ଆପଣମାନଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ଯେତେ କଥା ହେଲେ ମଧ୍ୟ ତାହା କମ୍‍ ହୋଇଯିବ । ଆସନ୍ତୁ, ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଡ଼କୁ ଯିବା ।
ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, କର୍ମଯୋଗୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏଭଳି ଆମର ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ, ୟୁପି ସରକାରଙ୍କର ଆମର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସଂସଦରେ ଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀ, ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ବିଧାୟକ, ମେୟର, ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ଆଜି ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଅଗଷ୍ଟର ଏହି ମାସ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ତାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇକରି ଆସିଛି । ଏପରି ଲାଗୁଛି ଯେ ଭାରତର ବିଜୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆଜିର 5 ଅଗଷ୍ଟ ତାରିଖ ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଲଟି ଯାଇଛି। ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଇତିହାସ ଏହାକୁ ବର୍ଷ- ବର୍ଷ ଧରି ଲିପିବଦ୍ଧ କରି ରଖିବ । ଏହି 5 ଅଗଷ୍ଟ ହିଁ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ 2 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା । ପାଖାପାଖି ସାତ ଦଶକ ପରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ 5 ଅଗଷ୍ଟରେ ହିଁ ଧାରା- 370କୁ ହଟାଇ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗୀଦାର କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି 5 ଅଗଷ୍ଟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଗତ ବର୍ଷ ତଳେ କୋଟି-କୋଟି ଭାରତୀୟମାନେ ଶହ-ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଦିଗକୁ ଏକ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ରଖିଥିଲେ । ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଆଉ ଆଜି 5 ଅଗଷ୍ଟ ତାରିଖ, ପୁଣିଥରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉଦ୍ଦୀପନା ନେଇ ଆସିଛି। ଆଜି ହିଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମୈଦାନରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ହକିରେ ନିଜର ଗୌରବକୁ ପୁଣିଥରେ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ଦିଗରେ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ 4 ଦଶକ ପରେ ଏହି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ କ୍ଷଣ ଆସିଛି । ଯେଉଁ ହକିକୁ ନେଇ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପରିଚୟ ରହିଛି । ଆଜି ଆମର ଯୁବକମାନେ ସେହି ଗୌରବକୁ ପୁନଃ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଦେଶକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗର କଥା ଯେ, ଆଜି ହିଁ ୟୁପିର 15 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏତେ ପୁଣ୍ୟର ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି। ମୋର ଗରିବ ପରିବାରର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ପାଖାପାଖି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ହେବ ମାଗଣାରେ ମିଳୁଛି । କିନ୍ତୁ ମୋତେ ତା’ସହ ସାମିଲ ହୋଇ ଏହି ପୁଣ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ଆମ ଦେଶ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ସିଦ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ବିଜୟର ଗୋଲ୍‍ ପରେ ଗୋଲ୍‍ ସ୍କୋର କରୁଛନ୍ତି, ସେହିପରି ଦେଶର କିଛି ଲୋକ ଏପରି ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ରାଜନୀତିର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ବୁଡ଼ିରହି ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଲାଗୁଛି ଯେ ନିଜେ ଗୋଲ୍‍ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଦେଶ କ’ଣ ଚାହୁଁଛି, ଦେଶ କ’ଣ ହାସଲ କରୁଛି, ଦେଶ କିପରି ବଦଳୁଛି, ସେଥିରେ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ନେଣଦେଣ ନାହିଁ । ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଦେଶର ସମୟ ଏବଂ ଦେଶର ଭାବନା, ଉଭୟଙ୍କୁ ଆହତ କରିବା ପାଇଁ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସଂସଦର, ଜନ ଭାବନାକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର, ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ ନିରନ୍ତର ଅପମାନ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ସାରା ଦେଶ, ମାନବ ସମାଜ ଉପରକୁ ଆସିଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସହିତ, 100 ବର୍ଷରେ ଆସିଥିବା, ପ୍ରଥମ ଥର ଆସିଥିବା ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ମନ- ପ୍ରାଣ ଦେଇ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହି ଲୋକମାନେ, କିପରି ଦେଶ ହିତର କାମକୁ ରୋକା ଯାଇପାରିବ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୌଡ଼ରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ଏହି ମହାନ ଦେଶ, ଏହି ଦେଶର ମହାନ ଜନତା, ଏଭଳି ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଦେଶ ହିତ ବିରୋଧି ରାଜନୀତିର ବନ୍ଧକ ହୋଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶକୁ, ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଅଟକାଇବା ପାଇଁ ଯେତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ, ଏହି ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଟକି ରହିବା ଭଳି ନୁହେଁ । ସେମାନେ ସଂସଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ 130 କୋଟି ଜନତାର ଦେଶକୁ ରୋକିବାକୁ ନ ଦେବା ପାଇଁ ଲାଗି ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛନ୍ତି । କେବଳ ବିଗତ କିଛି ସପ୍ତାହର କିର୍ତ୍ତିମାନକୁ ହିଁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଉ ଟିକେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନୂଆ କିର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପିତ କରୁଥିଲା । ଆଉ କିଛି ଲୋକ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସଂସଦକୁ ରୋକିବାରେ ଲାଗିଥିଲେ । ମାତ୍ର କିଛି ସପ୍ତାହରେ ଆମେ ଯେଉଁ କିର୍ତ୍ତିମାନ ଦେଖିଲେ, ସେଥିରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତା ଚାରିଆଡ଼ୁ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି । ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ଉତ୍ସାହପୂର୍ବ ଭାବେ ଦେଖୁଛି । ଭାରତ ଟିକାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ 50 କୋଟିର ସୋପାନର ଅତି ନିକଟତମ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଆସି ପହଞ୍ଚିଯାଇଛି। ଦେଖୁ-ଦେଖୁ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଯିବ । ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ନୂତନ କିର୍ତ୍ତିମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି । ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ହେଉ ଅବା ଆମର ରପ୍ତାନୀ ହେଉ, ଏହା ନୂତନ ଶୀଖର ଛୁଉଁଛି । ଜୁଲାଇରେ 1 ଲକ୍ଷ 16 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହ ହେବା ଏହି କଥାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପୁଣି ଗତିଶୀଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ସେହିପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ମାସରେ ଭାରତର ରପ୍ତାନୀ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ପାରିଛି । ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅତିକ୍ରମ କରିଯା​‌​‌ଇଛି । ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବା, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ମାସରେ ହୋଇଛି । କୃଷି ରପ୍ତାନୀରେ ଆମେ ଦଶକ-ଦଶକ ପରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ- 10 ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇ ପାରିଛେ । ଭାରତକୁ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ କୁହାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ବହୁ ଦଶକ ପରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ- 10ରେ ଆମ ନାମ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଭାରତର ଗୌରବ, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ମେଡ-ଇନ୍‍- ଇଣ୍ଡିଆ, ବିମାନ ବାହୀ ପୋତ ବିକ୍ରାନ୍ତ, ସମୁଦ୍ରରେ ନିଜର ଅଭ୍ୟାସ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଦେଇ ଭାରତ ଲଦ୍ଦାଖରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ନିକଟରେ ହିଁ ଭାରତ ଇ-ରୁପିର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ ଏବଂ ଜନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁ ଲୋକ କେବଳ ନିଜ ପଦ ପାଇଁ ସମସ୍ୟାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏବେ ଭାରତକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ନୂଆ ଭାରତ, ପଦ ନୁହେଁ ପଦକ ଜିତି କରି ବିଶ୍ୱରେ ଛାଇ ଯାଉଛି । ନୂତନ ଭାରତରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ମାର୍ଗ ପରିବାର ନୁହେଁ, ବରଂ ପରିଶ୍ରମରେ ସ୍ଥିର ହେବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକ କହୁଛନ୍ତି- ଭାରତ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି, ଭାରତର ଯୁବକ ଆଗେଇ ଛାଲିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ଆଉ ତାଙ୍କ ସରକାର ଆଜିକାର ଏ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ଜଣେ ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଏପରି ନ ରୁହନ୍ତୁ, ଯାହାଙ୍କ ଘରେ ରାସନ ନ ଥାଉ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଶହେ ବର୍ଷରେ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଯାହାକି କେବଳ ମହାମାରୀର ନୁହେଁ । ବରଂ ଏହା କେତେକ ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶହ ଶହ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବଜାତିକୁ ନିଜ କବଳକୁ ନେଇ ସାରିଛି । ଆଉ ତାହା ସବୁଠାରୁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଅତୀତରେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଉପରେ ଏଭଳି ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଖୁବ୍‍ ସାଂଘାତିକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ଦୋହଲି ଯାଉଥିଲା । ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଟଳମଟଳ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଏହି ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରୁଛନ୍ତି । ମେଡିକାଲ ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ, ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନିଶୁଳ୍କ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଭୋକ ଉପାସରୁ ବଞ୍ଚାଇବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ, କୋଟି-କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଜି ଭାରତ ସଫଳତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି । ମହାମାରୀର ଏହି ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବୃହତ ମାତ୍ରାରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି ଲୋକ ଆଉ ବଡ଼- ବଡ଼ ବୃହତ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଟକିବାକୁ ଦେଇ ନାହିଁ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ୟୁପି ଏବଂ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ୟୁପିରେ ଚାଲୁଥିବା ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍ ୱେ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଫ୍ରେଟ କରିଡର ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ତାହାର ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏତେ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଦେଶ ରାସନରୁ ନେଇ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ-ପାନୀୟ ଜିନିଷ ଗୁଡ଼ିକର ଦରଦାମ୍‍ ସବୁକୁ ଦେଖି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି । ଯେଭଳି ଭାବେ ଆମକୁ ଜଣାଅଛି ଛୋଟରୁ ଅତି ଛୋଟ ବନ୍ୟା ଆସିଯାଏ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ପନିପରିବାର ଦର କେତେ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ। ଟିକେ ଅସୁବିଧା ହେଲେ ମୂଲ୍ୟ କେତେ ପରିମାଣରେ ବଢ଼଼ି ଯାଇଥାଏ। ଆମ ସାମ୍ନାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋର ଗରିବ ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଭରସା ଦେଉଛି । ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ଫଳରେ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିପାରିବୁ, ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇ ପାରିବ । କରୋନା କାଳରେ ମଧ୍ୟ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କତାର ସହିତ ଜାରି ରଖାଗଲା । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିହନରୁ ନେଇ ସାର ପର୍ପ୍ୟନ୍ତ ଆଉ ପୁଣି ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବିକ୍ରି କରିବାରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନଡ଼ୁ, ସେଥିାଇଁ ଉଚିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଗଲା। ଏହାର ପରିଣାମ ଏହା ହେଲା ଯେ ଆମ କୃଷକମାନେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରର ଉତ୍ପାଦନ କଲେ ଏବଂ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ କରିବାରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କଲେ। ଆଉ ଆମର ଯୋଗୀ ମହାଶୟଙ୍କ ସରକାର ତ, ବିଗତ 4 ବର୍ଷରେ ଏମଏସିରେ କ୍ରୟ କରିବାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂଆ-ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ୟୁପିରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ କ୍ରୟରେ ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟତଃ ଦୁଇ ଗୁଣା ଏମଏସିର ଲାଭ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ହୋଇ ସାରିଛି । ୟୁପିର 13 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପରିବାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନର ପାଖାପାଖି 24 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ସୁବିଧା ଏବଂ ସଶକ୍ତି କରଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ସମୟ ପରେ ମଧ୍ୟ ଗରିବଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଅଭିଯାନ ମନ୍ଥର ପଡ଼ିନାହିଁ । ୟୁପିରେ ଏର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 17 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରୀ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ମଞ୍ଜୁର ହୋଇ ସାରିଛି । ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ଘରେ ହିଁ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ମିଳିଛି । ପ୍ରାୟତଃ ଦେଢ଼କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରତି ଘରକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବାର ମିଶନ ମଧ୍ୟ ୟୁପିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି। ବିଗତ 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିରେ 27 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ପାଖରେ ପାଇପ୍‍ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଯାଇ ସାରିଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଯୋଜନା ସବୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି ମାଟିରେ ଲାଗୁ ହେଉ । ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। କରୋନା ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହି କରୋନା କାଳରେ ଯେଉଁଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ରାସ୍ତା କଡରେ ଠେଲା, ଉଠା ଦୋକାନ ଖୋଲିଥିବା ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ପୁଣି ଥରେ ଧାରାକୁ ଆସିଯାଉ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଗଲା । ବହୁତ କମ୍‍ ସମୟରେ ହିଁ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁପିର ପାଖାପାଖି 10 ଲକ୍ଷ ସାଥୀଗଣଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ଦେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଦଶକଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସଦା ସର୍ବଦା କ’ଣ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, କ’ଣ ଉଲ୍ଲେଖ ହେଉଥିଲା, ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଆପଣଙ୍କର ମନେଥିବ । ଉତରପ୍ରଦେଶକୁ ସଦା ସର୍ବଦା ରାଜନୀତିର ଚଷମାରେ ଦେଖା ଯାଇଛି । ୟୁପି ଦେଶର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ତୁଲାଇ ପାରିବ, ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ମଧ୍ୟ ଟିକେ ହେବାକୁ ଦିଆଗଲା ନାହିଁ । ଦିଲ୍ଲୀର ସିଂହାସନର ରାସ୍ତା, ୟୁପି ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ, ଏଭଳି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା ଭଳି ଲୋକ ତ ବହୁତ ଆସିଲେ ଆଉ ଗଲେ, କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଲୋକମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିଲେ ନାହିଁ ଯେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ୟୁପି ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଯାଇଥାଏ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶକୁ କେବଳ ରାଜନୀତିର କେନ୍ଦ୍ର କରି ରଖିଥିଲେ । କେହି ବଂଶବାଦ ପାଇଁ, କେହି ନିଜର ପରିବାର ପାଇଁ, କେହି ନିଜର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ, ୟୁପିକୁ କେବଳ ବ୍ୟବହାର କଲେ । ଏହି ଲୋକମାନେ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ରାଜନୀତିରେ, ଭାରତର ଏତେ ବଡ଼ ରାଜ୍ୟକୁ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡ଼ାଗଲା ନାହିଁ। ହଁ, କିଛି ଲୋକ ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଗଲେ, କିଛି ପରିବାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ିଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ୟୁପିକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ନିଜକୁ ସମୃଦ୍ଧ କଲେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କର କୁଚକ୍ରରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସି ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ୟୁପିର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏକ ସଙ୍କୁଚିତ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀରେ ଦେଖିବାର ପଦ୍ଧତିକୁ ବଦଳାଇ ପାରିଛି । ୟୁପି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନର ପାୱାର ହାଉସ୍‍ ହୋଇ ପାରିବ, ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ପାରିଛି । ୟୁପିର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଯୁବକମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନର କଥା କୁହାଯାଉଛି । ୟୁପିର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ୟୁପିର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଗରିବମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦେଲାବାଲା, ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଡରାଇ-ଧମକାଇ ଆଉ ଅବୈଧ କବ୍‍ଜା କରିବା ଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଏବଂ ଭାଇ-ଭଣଜାବାଦର ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ସେଥିରେ ସାର୍ଥକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆଜି ୟୁପିରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ଯେ ଜନତାଙ୍କ ଭାଗର ଏକ-ଏକ ପଇସା ସିଧାସଳଖ ଜନତାଙ୍କ ଖାତାରେ ପହଞ୍ଚୁ, ଜନତାଙ୍କୁ ଲାଭ ହେଉ । ଆଜି ୟୁପି ନିବେଶ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି । ବଡ଼-ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଆଜି ୟୁପି ଆସିବା ପାଇଁ ଲାଳାୟିତ ହେଉଛନ୍ତି । ୟୁପିରେ ଭିତିଭୂମିର ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି, ରୋଜଗାରର ନୂତନ ଅବସର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଉତରପ୍ରଦେଶ, ଏଠାକାର ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, ଏକ ବୈଭବଶାଳୀ ଭାରତର ନିର୍ମାଣର ହେଉଛନ୍ତି ବହୁତ ବଡ଼ ଆଧାର। ଆଜି ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛେ । ଏହି ମହୋତ୍ସବ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଉତ୍ସବ ହିଁ ନୁହେଁ । ବରଂ ଏହା ହେଉଛି ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ବଡ଼-ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ବଡ଼-ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପର ଅବସର । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗିଦାରୀ ରହିଛି, ବହୁତ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ବିଗତ ଦଶକ ଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଯାହା ହାସଲ କରି ପାରି ନାହିଁ, ଏବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଏହି ଦଶକ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିଗତ 7 ଦଶକରେ ଯେଉଁ ଅଭାବ ରହି ଯାଇଛି ତାହାର ପରିପୂରଣ କରିବାର ହେଉଛି ଦଶକ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ୟୁପିର ସାଧାରଣ ଯୁବକ, ଆମର ଝିଅ, ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭାଗିଦାରୀ ଆଉ ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଅବସର ଯୋଗାଇ ନ ଦେଲେ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ବିଗତ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏଭଳି ଦୁଇଟି ନିଷ୍ପତ୍ତି ରହିଛି, ଯାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ଉତରପ୍ରଦେଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଇଞ୍ଜିନୟରିଂର ପାଠପଢ଼଼ା ସହିତ ଜଡିତ । ଇଞ୍ଜିନୟରିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପାଠପଢ଼଼ା ସହିତ ୟୁପିର ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସନ୍ତାନ ବହୁତ ମାତ୍ରାରେ ଭାଷା ସମସ୍ୟା କାରଣରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇ ରହି ଯାଉଥିଲେ। ଏବେ ଏହି ବାଧ୍ୟ ବାଧକତାକୁ ଶେଷ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ହିନ୍ଦୀ ସହିତ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକରେ ଇଞ୍ଜିନୟରିଂ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାର ପାଠପଢ଼଼ା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି, ସର୍ବୋତ୍ତମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍ଥାନ ସବୁ ଏହି ସୁବିଧା ଲାଗୁ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଲେଣି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାରେ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ସଂରକ୍ଷଣ କୋଟାରୁ ଓବିସିଙ୍କୁ, ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ପରିସର ଭିତରୁ ବାହାରେ ରଖା ଯାଇଥିଲା । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତନ କରି ନିକଟରେ ଆମ ସରକାର ଏଥିରେ ଓବିସିଙ୍କୁ 27 ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେଇଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସାଧାରଣ ବର୍ଗର, ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ 10 ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ରହିଛି, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଡାକ୍ତରୀ ପେଶାରେ ଯେଉଁମାନେ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ୍‍ଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ଆଉ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ିବା ପାଇଁ, ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ହେବାର ରାସ୍ତା ଖୋଲି ଯାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ 4-5 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯଦି କରୋନା ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆସି ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ୟୁପିର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା ? ସେତେବେଳେ ତ, ସାଧାରଣ ଥଣ୍ଡା-ଜ୍ୱର, ହଇଜା ଭଳି ରୋଗ ମଧ୍ୟ ଜୀବନ ପାଇଁ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା । ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ କରୋନା ଟିକାକରଣ ମାମଲାରେ ପାଖାପାଖି ପାଞ୍ଚକୋଟି ପଚିଶ ଲକ୍ଷର ସୋପାନରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ତାହା ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ଯେତେବେଳେ କେବଳ ମାତ୍ର ରାଜନୈତିକ ବିରୋଧ ପାଇଁ ମେଡ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ) ଟିକାକୁ ନେଇ କିଛି ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭ୍ରମାତ୍ମକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଚାରିତ କରାଗଲା, ମିଥ୍ୟା ଅପପ୍ରଚାର କରାଗଲା । କିନ୍ତୁ ୟୁପିର ବୁଦ୍ଧିମାନ ଜନତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭ୍ରମ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଥ୍ୟାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଗଲେ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟିକା-ମାଗଣା ଟିକା ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ାଇବ। ଆଉ ମାସ୍କ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତାର ନିୟମରେ କୋହଳ ହେବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ । ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ପିଏମ୍‍ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଆସୁଥିବା ସମୟ ହେଉଛି ପାର୍ବଣର ସମୟ । ଦୀପାବଳୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପର୍ବ ହିଁ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ଆସୁଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଯେ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର କୌଣସି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ନ ହେଉ । ଏଥିାଇଁ ଦୀପାବଳୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମାଗଣା ରାସନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଚାଲୁ ରହିବ। ମୁଁ ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆସୁଥିବା ସମସ୍ତ ପାର୍ବଣ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସୁସ୍ଥ ରହୁ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at interaction with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Uttar Pradesh
05 AUG 2021 4:42PM by PIB Delhi
Namaste,
It gives me great satisfaction to talk to you today. There is satisfaction because every grain of food sent from Delhi is reaching the plate of every beneficiary. There is satisfaction that the food grains, which were meant for the poor and were looted in Uttar Pradesh during the earlier governments; it is not happening now. The way Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is being implemented in UP, it further strengthens the identity of the new Uttar Pradesh. I really enjoyed talking to you and derived satisfaction for the courage and confidence with which you were speaking, and there was truth in every word you spoke. My enthusiasm to work for you has increased further. Now let's move on to the program.
Present in today's program is the Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi who is also Karmayogi. This is how our Yogi Adityanath ji is, all ministers of the UP government, all my colleagues in Parliament, all MPs, MLAs, Mayors, District Panchayat presidents and my dear brothers and sisters gathered in large numbers in every nook and corner of Uttar Pradesh today. Look at the beginning of the month of August which has brought so many achievements in the history of India. It appears India's victory has begun. Today's date of August 5 has become very special and important. History will record this for years. It was on 5th August, when the country had further strengthened the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Supreme India) two years ago. After nearly seven decades, Article 370 was abrogated and every right and facility made available to every citizen of Jammu and Kashmir. It was on 5th August last year when Indians took the first step towards the construction of a grand Ram temple after hundreds of years. Ram temple is being constructed at a rapid pace in Ayodhya today. And today, 5th August has once again brought so much enthusiasm and excitement for all of us. Today, the youth of the country have taken a giant leap towards reclaiming their pride in hockey on the Olympic grounds. This golden moment has come after almost four decades. Hockey, which has been our national identity, and today our youth have given a huge gift to the country to regain that glory. It is also a coincidence that today such a virtuous event is being organized for 15 crore people of UP. The poor brothers and sisters, who account for more than 80 crore people, have been getting food grains free of cost for more than a year now. But today I have got an opportunity to attend this virtuous program by participating in it and seeing all of you.
Brothers and sisters,
On the one hand, our country and our youth are creating new achievements for India, scoring goal after goal for victory, there are some people in the country who are engaged in self-goals for political selfishness. They are not concerned about what the country wants, what the country is achieving, how the country is changing. These people are busy hurting both the time and the spirit of the country for their selfishness. These people are continuously insulting the Parliament of India, the sanctum of expression of public sentiments, because of their political interests. Today every citizen of the country is working constantly to extricate himself from the biggest crisis on the humanity, which has befallen for the first time in 100 years. And these people are in competition about how to halt the work of national interest. They are engaged in this race. But friends, this great country, the great people of this country cannot become hostage to such selfish and anti-national politics. No matter how much these people try to stop the development of the country, this country is not going to stop now. They are trying to stall Parliament, but the 130 crore people are engaged in not letting the country stop. The country is progressing rapidly on every front, challenging every difficulty. Just look at the achievements of the last few weeks when the country was setting new records and there were some people who were engaged in blocking the Parliament in Delhi. The potential and success of Indians is visible everywhere if we see the records in the last few weeks. The entire nation is watching with enthusiasm the unprecedented performance (of our players) in the Olympics. India is on the verge of the 50 crore milestone in vaccination. Very soon, it will cross that figure. Even in this Corona period, the enterprise of Indians is creating new paradigms. Be it the collection of GST in July or our exports, they are touching new heights. The GST collection of Rs 1.16 lakh crore in July demonstrates that the economy is gaining momentum. At the same time, India's exports exceeded 2.5 lakh crore rupees in any one month for the first time after independence. And this has happened this month. We are among the top 10 countries in the world in agricultural exports after decades. India is said to be an agrarian country, but it has figured in the top 10 after so many decades. India's pride, the country's first Made in India aircraft carrier Vikrant, has begun its trials in the ocean. Challenging every Challenge , India has completed the construction of the world's highest motorable road in Ladakh. Recently, India has launched e-RUPI, which will strengthen Digital India in the near future and will fulfill the targeted and purposeful welfare scheme.
Friends,
Those who are worried only about their positions cannot stop India now. New India is ruling the world by winning medals and not ranks. The road to move forward in the new India will not be determined by families, but through sheer hard work. And, therefore, today the youth of India is saying – India has moved on and India's youth is determined to move ahead.
Friends,
Today's program that Yogi ji and his government has organised becomes even more important. In this difficult time, it is very important to ensure that there is not a single poor person who does not have ration in his house.
Friends,
This pandemic is not only the biggest crisis of the last hundred years, but it has engulfed the population of billions of the world, the entire human race, on many fronts. And that is creating one of the biggest challenges. We have experienced in the past that when such a big crisis hit the country earlier, then all the systems of the country used to fall to pieces. People's faith was also shaken. But today India and its every citizen is fighting this pandemic with full force. Be it the infrastructure related to medical services, the world's largest free vaccination campaign or the biggest campaign to save Indians from starvation, India is taking forward this program worth lakhs of crores of rupees with success. India hasn't let the huge number of job creators and even big mega infrastructure projects halt in the midst of this pandemic crisis. I am happy that the people of UP worked shoulder to shoulder to increase the potential of the country. The pace at which projects like highways, expressways and dedicated freight corridors and defense corridors are progressing in UP is a living example of that.
Friends,
Despite such a crisis, (we are trying to control) the prices of food items ranging from ration to other food items, which have created a storm all over the world. In such a situation, we know that even small floods can lead to an increase in the prices of milk and vegetables. A slight disruption can lead to a surge in inflation. We also have a huge challenge before us, but I assure my poor middle class brothers and sisters that we are trying our best so that we can keep this under control; and this is also going to be possible with the cooperation of all of you. Even during the Corona period, farming and allied activities were not stopped, but they were continued with full caution. Proper arrangements were made to ensure that farmers do not face problems while accessing seeds and fertilizers and selling their produce. As a result, our farmers made a record production and the government also established new records in purchasing their produce at MSP. And our Yogi ji's government has made new records every year in procurement of food grains on MSP in the last four years. The number of farmers benefited from MSP doubled in the purchase of wheat and paddy as compared to last year. More than 13 lakh farmer families of UP have got about 24,000 crore rupees of their produce directly in their bank accounts.
Friends,
The double engine government of the Center and Uttar Pradesh is making continuous efforts for the convenience and empowerment of the common people. The campaign to provide facilities to the poor did not slow down despite the Corona pandemic. So far, more than 17 lakh rural and urban poor families have been sanctioned their pucca houses in UP. Lakhs of poor families have got toilet facilities at home. About 1.5 crore poor families have been given free gas connections under Ujjwala and electricity connections to lakhs of families. The mission of providing water to every household is also progressing at a rapid pace in UP. Piped water has been supplied to 27 lakh rural households in UP within the last two years.
Brothers and sisters,
The double engine government has ensured that the schemes made for the poor, downtrodden, backward and tribal communities are implemented expeditiously. PM SVANidhi Yojana is also a great example of this. In the circumstances created by the corona, the street vendors have been linked with the banks to put their livelihood on track. In a very short time, the process of giving benefits to about 10 lakh friends in UP has started under this scheme.
Friends,
You will recall what has been the identity of Uttar Pradesh in the past decades and what was mentioned about Uttar Pradesh. Uttar Pradesh has always been seen through the prism of politics. That UP can play a leading role in the development of the country was not even discussed. Many people have come and gone who dreamed that the way to the throne of Delhi passes through UP, but they never remembered that the way to India's prosperity also passes through UP. These people restricted Uttar Pradesh as the center of politics only. Some people used UP only for dynasty, for their family or political interests. Due to the narrow politics of these people, such a large state of India was not linked with the economic development of India. Yes, some people did become rich, some families definitely progressed. These people did not enrich UP but themselves. I am happy that today Uttar Pradesh has come out of the vicious circle of such people and is marching ahead. The double engine government has changed the way we look at UP's potential from a narrower perspective. The confidence that UP can become the powerhouse of India's growth engine has been developed in the past years. For the first time in the history of UP, the dreams of ordinary youth are being talked about. For the first time in the history of UP, an atmosphere of fear has become apparent among the criminals. For the first time in the history of UP, there is fear in the minds of those who persecute the poor, intimidate the weaker sections and illegal occupiers.
A system that was addicted to corruption and nepotism has begun to make a meaningful change. Today it is being ensured in UP that every penny of the public's share reaches the public's accounts directly, the public gets benefited. Today UP is becoming the center of investment. Big companies are eager to come to UP. Mega projects of infrastructure are being developed in UP, industrial corridors are being built and new employment opportunities are being created.
Brothers and sisters,
The hardworking people of Uttar Pradesh are a huge basis for building AatmaNirbhar Bharat, a prosperous India. Today we are celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav of freedom. This festival is not just a celebration of freedom. Rather, it is an opportunity for bigger goals and resolutions for the forthcoming 25 years. Uttar Pradesh has a huge stake and responsibility in these resolutions. Now it is the turn of Uttar Pradesh to achieve what it could not in the last decades. This decade is in a way a decade to make up for the shortcomings of the last seven decades of Uttar Pradesh. This is not possible without the adequate participation of the common youth of UP, our daughters, poor, downtrodden, backward, and creating better opportunities for them. We are moving ahead with this mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas. In the past, two major decisions related to education have been taken and Uttar Pradesh is going to be a big beneficiary. The first decision is related to engineering studies. The children of UP's villages and poor were deprived of engineering and technical education to a great extent due to the language problem. Now this compulsion has been done away with. Engineering and technical education is being taught in many Indian languages, ​​including Hindi. Best courses and curriculum have been designed using modern technology. Institutions in many states of the country have started implementing this facility.
Brothers and sisters,
Another important decision is related to medical education. OBCs and backwards were kept out of the purview of reservation from the All India quota in medical education. Altering this situation, our government has recently given 27 percent reservation to OBCs under this quota. Moreover, the 10 percent reservation for children from poor families of general category has also been implemented from this session. With this decision, a large talent pool will be created for those who want to become doctors in the medical profession. Every section of the society will be encouraged to move forward. It will pave the way for the children of the poor to become doctors.
Brothers and sisters,
In the health sector too, unprecedented work has been done in Uttar Pradesh in the last few years. Imagine what would have been the condition of UP 4-5 years ago if there was a global pandemic like Corona? Then diseases like common cold, fever, cholera used to become a threat to life. Today, Uttar Pradesh is becoming the first state to reach the milestone of vaccinating about 5.25 crore people. And that too when confusion was spread and falsehood was propagated by some people about Made in India vaccines. But the sensible people of UP rejected every illusion, every lie. I am sure that Uttar Pradesh will take the free vaccine campaign for all at a faster pace and will not relax rules regarding use of masks and distance of two yards. Once again, I convey my best wishes to all the beneficiaries of the PM Garib Kalyan Anna Yojana. There will be festivals soon. There are so many festivals till Diwali. Therefore, we have decided that free ration will continue till Diwali so that none of our poor families should suffer in these festivals. I once again wish you all the very best for all the upcoming festivals. May you be healthy, may your family be healthy. Thank you very much!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.