প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এটি আশ্চৰ্য্যজনক পদক্ষেপ হিচাপে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ভাৰ্চুৱেল অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
এটি পূৰ্বপ্ৰস্তুতিবিহীন অনুষ্ঠানত দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ পৰীক্ষা বাতিলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পিতৃ-মাতৃৰ
03 JUN 2021 9:41PM by PIB Guwahati
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰা এটি ভাৰ্চুৱেল অনুষ্ঠানত সমবেত হোৱা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃয়ে ইয়াত পূৰ্বপ্ৰস্তুতিবিহীনভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰাত আশ্চৰ্য্যবোধ কৰিলে। চিবিএছইৰ দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ব’ৰ্ড পৰীক্ষা বাতিলৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত শিক্ষা মন্ত্ৰালয় এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিল। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আচৰিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে “আশাকৰো মই তোমালোকৰ অনলাইন বৈঠকত অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰা নাই” বুলি আৰম্ভ কৰাতে তেওঁলোকৰ মাজত প্ৰধানমন্ত্ৰীজনক প্ৰত্যক্ষ কৰি মুখত হাঁহি বিৰিঙে। সেই মুহূৰ্তৰ উদ্দীপনাৰে চালিত হৈ শ্ৰী মোদীয়ে পৰীক্ষাৰ চাপ দূৰ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু স্বস্তিপ্ৰাপ্ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ সৈতে হাঁহি-ধেমালি কৰে। তেখেতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ব্যক্তিগত ঘটনা শ্বেয়াৰ কৰি সহজ কৰি তোলে। পঞ্চকুলাৰ এজন ছাত্ৰই যোৱা কেইদিনমান ধৰি পৰীক্ষাক লৈ চিন্তাৰ কথা ব্যক্ত কৰাত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ঘৰৰ ছেক্টৰ সন্দৰ্ভত সোধে আৰু তেখেতেও বহু দিন ধৰি সেই অঞ্চলত বসবাস কৰাৰ কথা অৱগত কৰে।
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে মুক্ত মনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে তেওঁলোকৰ উদ্বেগ আৰু মতামত ব্যক্ত কৰে। হিমাচল প্ৰদেশৰ চুলানৰ এজন ছাত্ৰই মহামাৰীটোৰ মাজতে পৰীক্ষা বাতিলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু ইয়াক এটা ভাল সিদ্ধান্ত বুলি কয়। এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে একাংশ লোকে মাস্ক পৰিধান, সামাজিক দূৰত্ব বজাই ৰখা ইত্যাদিৰ ক’ভিড প্ৰট’কল অনুসৰণ নকৰাত খেদ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ তদুপৰি তেওঁৰ অঞ্চলত তেওঁ হাতত লোৱা সজাগতা কাৰ্য্যসূচীৰ কথা ব্যক্ত কৰে। উল্লেখযোগ্য যে মহামাৰীটোৰ ভয়াৱহতাক লৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল উদ্বিগ্ন হৈ থকাৰ মাজতে সকাহ লাভৰ বাবে তেওঁলোকৰ গৰিষ্ঠসংখ্যকে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক পৰীক্ষা বাতিলৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। পিতৃ-মাতৃসকলেও এই সিদ্ধান্তক অতিশয় ধনাত্মকভাৱে গ্ৰহণ কৰে। মুকলি আৰু সুস্থ সিদ্ধান্তৰ উদ্দীপনাৰে, পূৰ্বপ্ৰস্তুতিবিহীন অভিব্যক্তিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো পিতৃ-মাতৃকে এই মত-বিনিময়ত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰীক্ষা বাতিলৰ পাছত হঠাৎ শূন্যতা সন্দৰ্ভত সোধাতে এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে এইদৰে কয় "ছাৰ, আপুনি পৰীক্ষাক এটি উৎসৱৰ দৰে পালন কৰা উচিত বুলি কৈছিল। সেয়ে, পৰীক্ষাক লৈ মোৰ মনত কোনো ভয় নাছিল।" গুৱাহাটীৰ ছাত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ গ্ৰন্থ ‘এক্সাম ৱাৰিঅ’ৰ’ ক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি দশম শ্ৰেণীৰেপৰা তেওঁ গ্ৰন্থখনি পঢ়াৰ কথা ব্যক্ত কৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তদুপৰি অনিশ্চিত সময়েৰে মোকাবিলাত যোগাসনক এটি বৃহৎ সকাহ বুলি উল্লেখ কৰে।
এই মত-বিনিময় ইমানেই স্বাভাৱিক আছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াক আয়োজনৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল। তেখেতে সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকে এখন কাগজত তেওঁলোকৰ চিনাক্তকৰণৰ নম্বৰ লিখিবলৈ আহ্বান জনাইছিল যাতে তেখেতে কল আৰু এই মত-বিনিময়ত সহযোগ কৰিব পাৰে। আগ্ৰহী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে এই ব্যৱস্থাটো আনন্দেৰে অনুসৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোচনাৰ বিষয়বস্তু সম্প্ৰসাৰণৰ লক্ষ্যৰে পৰীক্ষা বাতিলৰ সিদ্ধান্তটোৰপৰা ইয়াক আঁতৰাই আনে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পিতৃ-মাতৃসকলে নৃত্যৰপৰা আৰম্ভ কৰি ইউটিউব মিউজিক চেনেল, ব্যায়াম আৰু ৰাজনীতিলৈকে বিস্তৃত কথা-বতৰাত সঁহাৰি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকক ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে তেওঁলোকৰ অঞ্চলৰ বিশেষ প্ৰসংগেৰে গৱেষণা কৰা আৰু এখন ৰচনা লিখিবলৈ কয়।
এই বৈঠকত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ আৰু টীমৱৰ্কৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ ৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৰ সময়ছোৱাত দেখা পোৱা দলীয় উদ্দীপনাৰ শলাগ লয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সুধিছিল যে তেওঁলোকে আইপিএল চাবনে চেম্পিয়নছ লীগ চাব নে অলিম্পিক বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসলৈ অপেক্ষা কৰিব? ইয়াৰ উত্তৰত এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে কয় যে মহাবিদ্যালয়ত নামভৰ্তিৰ অৰ্থে প্ৰবেশ পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি চলাবলৈ তেওঁ এতিয়া যথেষ্ঠ সময় লাভ কৰিছে। তেখেতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৰীক্ষা বাতিলৰ পাছত সময়ৰ সঠিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।

Prime Minister's Office
In a surprise move PM joins class 12 students virtual session organized by the Ministry of Education
Students-Parents thank the Prime Minister for cancelling class 12 exams in an impromptu session
03 JUN 2021 9:41PM by PIB Delhi
Class 12 Students and their parents gathered for a virtual session organized by the Ministry of Education were in for a pleasant surprise when Prime Minister, Shri Narendra Modi joined the session in an impromptu move. The Session was organized by the Ministry of Education in view of the cancellation of the CBSE Class 12 board exams. The Prime Minister started with “Hope I did not disturb your online meeting” to the surprised student who broke into smiles seeing their Prime Minister amidst them. Going with the spirit of the moment Shri Modi noted the lifting of exam pressure and shared light moments with relieved students. He put students at ease by sharing personal anecdotes. When a student from Panchkula talked of ongoing tension of exams for last so many days, PM asked him about the sector of his residence and informed that he too stayed in the locality for a very long time.
Children opened up with the Prime Minister and shared their concerns and views freely. A student from Solan, Himachal Pradesh thanked the PM for cancelling the exams in the midst of the pandemic and hailed it as a good decision. One of the students lamented that some people are not following the COVID protocols of wearing masks, maintaining social distance, etc. She also elaborated on the awareness activities organized by her in her locality. There was a clear relief among the student as they were worried about the danger of the pandemic, most of them thanked the Prime Minister for the decision of cancelling the exams. Parents also took the decision very positively. In the spirit of the open and healthy discussion, the Prime Minister in an extempore gesture, called all the parents to join the interaction.
When the Prime Minister asked about the sudden vacuum after exams were cancelled a student replied "Sir, you have said that exams should be celebrated as a festival. So, there was no fear in my mind for examinations." She, a student from Guwahati gave credit to the Prime Minister’s book ‘Exam Warriors’ which she was reading since class 10th. Students also mentioned Yoga as a big help in coping with the uncertain times.
The interaction was so spontaneous that the Prime Minister had to devise a way of organizing it. He asked all the student to write their identification number on a piece of paper so that he could call and coordinate the interaction. Enthusiastic students followed the system happily. The Prime Minister had to direct the discussion away from the exam cancellation decision in order to expand the topics of the discussion. Students and parents responded with wide ranging things from dance, youtube music channels, exercise and politics. The Prime Minister asked them to research and write an essay on India's 75 years of Independence specially with reference to their areas.
In the meeting, the Prime Minister lauded the students for their team spirit which was seen during the second wave of COVID-19, through their public participation and teamwork. The PM asked the students whether they will watch the IPL, Champions League or wait for the Olympics or International Yoga Day to which a student replied that she has now got enough time to prepare for the entrance exam for the college admissions. He asked the students to utilise their time productively post exam cancellation.