ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଦ୍ୱାଦଶ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଭର୍ଚୁଆଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେଲେ
ଦ୍ୱାଦଶ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ-ପିତାମାତା ଏହି ତକ୍ରାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଲେ
03 JUN 2021 9:41PM by PIB Bhubaneswar
ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ସମବେତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସାମିଲ ହେବାରୁ ସେମାନେ ଚକିତ ହୋଇଯାଇଥିଲେ । ସିବିଏସଇ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ ହେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଆଶା କରୁଛି ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କର ଅନ୍ଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିନାହିଁକହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ କଥା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଚକିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିଜ ଗହଣରେ ପାଇ ବେଶ୍ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଉତ୍ସାହଜନକ ମାହୋଲରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରୀକ୍ଷା ଚାପ ହ୍ରାସ ବାବଦରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ କିଛି ହାଲୁକା ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ନିଜର କିଛି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘଟଣା ବିନିମୟ କରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିଥିଲେ । ପଞ୍ଚକୁଳାର ଜଣେ ଛାତ୍ର ଅନେକ ଦିନ ହେଲା ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ ଲାଗିରହିଥିବା ଚିନ୍ତା ବାବଦରେ କହିବା ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଆବାସ ସ୍ଥାନ କେଉଁ ସେକ୍ଟରରେ ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ଉକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ରହିଥିବା ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପିଲାମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ସମସ୍ୟା ଓ ମତାମତ ବାବଦରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ ହୋଇଥିବାରୁ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସୋଲାନର ଜଣେ ଛାତ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । କିଛି ଲୋକ ମାସ୍କ ପରିଧାନ, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ଆଦି କୋଭିଡ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରୁ ନ ଥିବାକୁ ନେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଛାତ୍ରୀ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଛାତ୍ରୀ ଜଣକ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆୟୋଜିତ କରିଥିବା ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବାବଦରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଶ୍ୱସ୍ତିଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, କାରଣ ସେମାନେ ମହାମାରୀର ଭୟାବହତାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ କରାଯିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ପିତାମାତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଖୋଲା ତଥା ସୁସ୍ଥ ଆଲୋଚନାର ଭାବନାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଅତିଶୟୋକ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଇସାରା ପୂର୍ବକ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେବେ ପରୀକ୍ଷା ରଦ୍ଦ ହେବା ପରେ ଅଚାନକ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଶୂନ୍ୟତା ବାବଦରେ ପଚାରିଲେ, ଜଣେ ଛାତ୍ର ଉତ୍ତର ଦେଇ କହିଲେ, ‘‘ସାର୍ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆପଣ କହିଥିଲେ । ତେଣୁ, ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ ମୋ ମନରେ କୌଣସି ଭୟ ନ ଥିଲା ।’’ ଗୌହାଟୀର ଜଣେ ଛାତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ଏକ୍ଜାମ୍ ୱାରିୟର୍ସକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ ଦଶମ ଶ୍ରେଶୀରୁ ପଢୁଥିଲେ । ଏଭଳି ଅନିଶ୍ଚିତ ସମୟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଯୋଗ ବଡ଼ କାମରେ ଆସିଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।
କଥାବାର୍ତ୍ତା ଏତେ ସ୍ୱତସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହାର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ଉପାୟ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ସେ ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏକ କାଗଜ ଖଣ୍ଡରେ ନିଜ ପରିଚୟ ସଂଖ୍ୟା ଲେଖିବା ପାଇଁ କହିଥିଲେ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଡାକିପାରିବେ ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଲାଗି ସମନ୍ୱୟ କରିପାରିବେ । ଉତ୍ସାହୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ । ଆଲୋଚନାର ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବା ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଧ୍ୟାନ ହଟାଇବା ଲାଗି ନିଦେ୍ର୍ଦଶ ଦେଇଥିଲେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ପିତାମାତାମାନେ ଏହାକୁ ତୁରନ୍ତ ମାନିନେବାକୁ ଯାଇ ନୃତ୍ୟ, ୟୁଟୁ୍ୟବ ମୁ୍ୟଜିକ ଚ୍ୟାନେଲ, ବ୍ୟାୟାମ ଓ ରାଜନୀତି ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସନ୍ଦର୍ଭରେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଏକ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖିବା ପାଇଁ କହିଥିଲେ ।
ବୈଠକରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ଟିମ୍ ସ୍ପିରିଟ ଭାବନାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସାର୍ବଜନିକ ଭାଗୀଦାରି ଓ ଟିମୱର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଭିଡ-୧୯ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ବେଳେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ କଣ ଆଇପିଏଲ, ଚାମ୍ପିଅନ୍ସ ଲିଗ୍ ଦେଖିବେ ଅଥବା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବେ, ଯାହାର ଜବାବରେ ଜଣେ ଛାତ୍ର କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ତାଙ୍କୁ କଲେଜରେ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସମୟ ମିଳିଗଲା । ପରୀକ୍ଷା ବାତିଲ ପରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମୟକୁ ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
In a surprise move PM joins class 12 students virtual session organized by the Ministry of Education
Students-Parents thank the Prime Minister for cancelling class 12 exams in an impromptu session
03 JUN 2021 9:41PM by PIB Delhi
Class 12 Students and their parents gathered for a virtual session organized by the Ministry of Education were in for a pleasant surprise when Prime Minister, Shri Narendra Modi joined the session in an impromptu move. The Session was organized by the Ministry of Education in view of the cancellation of the CBSE Class 12 board exams. The Prime Minister started with “Hope I did not disturb your online meeting” to the surprised student who broke into smiles seeing their Prime Minister amidst them. Going with the spirit of the moment Shri Modi noted the lifting of exam pressure and shared light moments with relieved students. He put students at ease by sharing personal anecdotes. When a student from Panchkula talked of ongoing tension of exams for last so many days, PM asked him about the sector of his residence and informed that he too stayed in the locality for a very long time.
Children opened up with the Prime Minister and shared their concerns and views freely. A student from Solan, Himachal Pradesh thanked the PM for cancelling the exams in the midst of the pandemic and hailed it as a good decision. One of the students lamented that some people are not following the COVID protocols of wearing masks, maintaining social distance, etc. She also elaborated on the awareness activities organized by her in her locality. There was a clear relief among the student as they were worried about the danger of the pandemic, most of them thanked the Prime Minister for the decision of cancelling the exams. Parents also took the decision very positively. In the spirit of the open and healthy discussion, the Prime Minister in an extempore gesture, called all the parents to join the interaction.
When the Prime Minister asked about the sudden vacuum after exams were cancelled a student replied "Sir, you have said that exams should be celebrated as a festival. So, there was no fear in my mind for examinations." She, a student from Guwahati gave credit to the Prime Minister’s book ‘Exam Warriors’ which she was reading since class 10th. Students also mentioned Yoga as a big help in coping with the uncertain times.
The interaction was so spontaneous that the Prime Minister had to devise a way of organizing it. He asked all the student to write their identification number on a piece of paper so that he could call and coordinate the interaction. Enthusiastic students followed the system happily. The Prime Minister had to direct the discussion away from the exam cancellation decision in order to expand the topics of the discussion. Students and parents responded with wide ranging things from dance, youtube music channels, exercise and politics. The Prime Minister asked them to research and write an essay on India's 75 years of Independence specially with reference to their areas.
In the meeting, the Prime Minister lauded the students for their team spirit which was seen during the second wave of COVID-19, through their public participation and teamwork. The PM asked the students whether they will watch the IPL, Champions League or wait for the Olympics or International Yoga Day to which a student replied that she has now got enough time to prepare for the entrance exam for the college admissions. He asked the students to utilise their time productively post exam cancellation.