Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Chief Ministers of several states on Covid-19 situation
16 JUL 2021 2:02PM by PIB Delhi
Namaskarji!
You all made your point on many important issues in the country's fight against Corona. Just two days ago, I had the opportunity to discuss this issue with all the respected Chief Ministers of the North East too. I am talking specifically to those stateswhere the situation is worrisome.
Friends,
In the last one-and-a-half years, the country has fought such a massive pandemic only with mutual cooperation and united efforts. The way all the state governments have tried to learn from each other, understand the best practices,and cooperate with each other is commendable and we can say from experience that we can achieve victory in this fight only with such efforts.
Friends,
You are all aware that we are at a juncture where the fear of a third wave is being expressed regularly. The way the number of cases had come down in most of the states of the country provided some psychological relief. In view of this downward trend, experts were also expecting that the country would be completely out of the second wave soon. But the increasing number of cases in some states still remains worrying.
Friends,
Six states are with us today for this discussion.About 80 percent of the new cases have come from your states in the last week. Eighty-four percent of tragic deaths have also occurred in these states. Initially, experts were assuming that where the second wave originated, the situation would be under control much earlier than other states.But cases are rising continuouslyin Maharashtra and Kerala. This is indeed a matter of serious concern for all of us and for the country. You all are aware that similar trends were seen in January-February before the second wave as well. Therefore, the apprehension naturally increases that the situation may become difficult if it is not brought under control soon. It is very important that the states where cases are increasing will have to take proactive measures to prevent any possibility of the third wave.
Friends,
Experts say the possibility of mutation in the coronavirus and the risk of new variants increase if cases continue to rise for a longer time. Therefore, it is absolutely necessary to take effective steps against Corona to prevent the third wave. The strategy in this direction is the same, which you have adopted in your states, and the entire country has implemented it. And we also have an experience of it. It is also a tested and proven method for you. We have to move forward by focusing our strategy on test, track and treat along with vaccines. We have to pay special attention to micro-containment zones. There should be more focus on the districts where the positivity rate is high and from where the increasing numbers of cases are being reported. When I was talking to my colleagues in the North East, one thing emerged that some states did not impose lockdown and instead they put a lot of emphasis on the micro containment zones and because of this they could control the situation. Testing should be increased as much as possible in the entire state with special attention on such districts. In the districts where there is more infection, the vaccine is also a strategic tool for us. The difficulties arising out of corona can be dealt with the effective use of vaccines. Many states are also using this window (of opportunity) this time to increase their RT-PCR testing capacity. This is also a commendable and necessary step. The increase in RT-PCR testing can be very effective in stopping the virus.
Friends,
Funds are being made available to all the states of the country for creating new ICU beds, increasing the testing capacity and for all other requirements. Recently, the Central Government has also released an emergency Covid response package of more than 23,000 crores rupees. I would like this budget to be utilized for further strengthening the health infrastructure,bridging whatever 'infrastructural gaps' are in the states expeditiously andespecially in rural areas where we need to pay more attention. Similarly, it is equally important to strengthen the network of IT systems, control rooms and call centers in all the states, because then the data of resources and its information is available to the citizens in a transparent manner. Patients and relatives do not have to run helter-skelter for treatment.
Friends,
I am told that out of the 332 PSA plants that have been allocated in your states, 53 have been commissioned. I request all the states to set up these PSA oxygen plants at the earliest. Employ a senior officer for this work specially, and get this work done in a mission mode within 15-20 days.
Friends,
There is another concern about children as well. We have to make full preparations from our side to protect the children from corona infection.
Friends,
We are witnessing a rapid increase in cases in many European countries in the last two weeks. Cases are also increasing very fast if we look in the west, whether it is countries of Europe or America, or in the east incountries like Bangladesh, Myanmar, Indonesia and Thailand. In fact, somewhere there has been an increase of four times, somewhere eight times and somewhere ten times. This is a warning to the entire world and to us as well. We have to remind people repeatedly that Corona has not disappeared from among us. The pictures that are emerging from most of the places after unlocking add to this concern even more. I shared my concern with all the friends of the North East regarding this. Today also, I want to re-emphasize that point again. The states which have joined us today, there are many big metropolitan cities and they are very densely populated. We have to keep this in mind as well. We have to be alert and strict to prevent crowding in public places.
We need to create awareness among people continuously by taking the help of other political parties, social organizations, NGOs and civil society. I am sure that your extensive experience will be of great use in this direction. Thank you very much for taking out time for this important meeting! As mentioned by all the respected Chief Ministers, I am available every moment and in touch with all. I will always be available in future also,so that we can save our respective states in this campaign together and to save mankind from this crisis. I wish you all the very best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ ৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত কেইবাখনো ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 JUL 2021 2:02PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ জী!
ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে দেশখনৰ যুঁজত আপোনালোক সকলোৱে বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসংগত আপোনালোকৰ স্থিতি দাঙি ধৰিছে। মাথো দুদিন পূৰ্বে, মই উত্তৰ পূবৰ সকলো সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতেও এই প্ৰসংগত আলোচনা কৰিবলৈ সুযোগ পাইছিলো। মই ইয়াৰ যিকেইখন ৰাজ্যত পৰিস্থিতিৰ অধিক অৱনতি ঘটিছে, সেইকেইখনৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষভাৱে কৈছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা ডেৰ বছৰে, দেশখনে মাথো পাৰস্পৰিক সহযোগিতা আৰু সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ বলত এনে এটা ব্যাপক মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আহিছে। যিভাৱে সকলোবোৰ ৰাজ্য চৰকাৰে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰপৰা শিকিবলৈ, উত্তম পন্থা বুজিবলৈ আৰু পৰস্পৰে পৰস্পৰক সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ চেষ্টা কৰিছে, সেয়া প্ৰশংসনীয় আৰু আমি অভিজ্ঞতাৰপৰা এটা কথা ক’ব পাৰো যে মাথো এনে প্ৰচেষ্টাৰেইহে এই যুঁজত আমি জয়ী হ’ব পাৰো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে আমি এটা তৃতীয় ঢৌৱে নিয়মীয়াকৈ প্ৰকাশিতৰ ভীতিৰ সন্ধিক্ষণত আছো। দেশখনৰ বহু ৰাজ্যত যি ধৰণেৰে ঘটনাসমূহৰ সংখ্যা হ্ৰাস হৈ পৰিছে, সি অলপ মানসিক স্বস্তি প্ৰদান কৰিছে। এই হ্ৰস্বমুখী প্ৰৱণতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, বিশেষজ্ঞসকলে ইয়াৰো অনুমান কৰিছে যে দেশখনে শীঘ্ৰেই দ্বিতীয়টো ঢৌৰপৰা মুক্ত হৈ উঠিব। কিন্তু কেতবোৰ ৰাজ্যত ঘটনাসমূহৰ বৰ্ধিত সংখ্যা এতিয়াও উদ্বেগৰ কাৰণ হৈয়ে ৰৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি এই আলোচনাৰ অৰ্থে আমাৰ সৈতে ছখন ৰাজ্য আছে। যোৱা সপ্তাহটোত আপোনালোকৰ ৰাজ্যকেইখনৰপৰা প্ৰায় ৮০ শতাংশ নতুন ঘটনাৰ তথ্য লাভ কৰা গৈছে। এই ৰাজ্যকেইখনত তদুপৰি চৌৰাশী শতাংশ মৰ্মান্তিক বিয়োগৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছে। আৰম্ভণিতে, বিশেষজ্ঞসকলে অনুমান কৰিছিল যে যি স্থানৰপৰা দ্বিতীয়টো ঢৌৰ উৎপত্তি হৈছিল, তাত আন ৰাজ্যসমূহতকৈ অতি সোনকালেই পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণৰ অধীন হৈ পৰিব। পিছে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু কেৰালাত ঘটনাসমূহ একেৰাহে বৃদ্ধি পাই আছে। ই দৰাচলতে আমাৰ সকলোৰে বাবে আৰু দেশখনৰ বাবে গভীৰ উদ্বেগৰ প্ৰসংগ। আপোনালোক সকলোৰে জ্ঞাত যে দ্বিতীয়টো ঢৌৰ পূৰ্বেও একেদৰে জানুৱাৰী-ফেব্ৰুৱাৰীত একে প্ৰৱণতা প্ৰত্যক্ষ কৰা হৈছিল। সেয়েহে, স্বাভাৱিকতে এই আশংকা বৃদ্ধি হৈছে যে যদিহে এই পৰিস্থিতিক শীঘ্ৰেই নিয়ন্ত্ৰণৰ অধীনলৈ অনা নহয়, তেতিয়া ই জটিল হৈ উঠিব পাৰে। এটা কথা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যে যিসমূহ ৰাজ্যত ঘটনাসমূহ বৃদ্ধি পাই আছে, সেইসমূহে তৃতীয়টো ঢৌৰ যিকোনো সম্ভাৱনা প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ অতিশয় সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
বিশেষজ্ঞসকলে ক’ৰোনাভাইৰাছটোৰ পৰিৱৰ্তনৰ সম্ভাৱনা ব্যক্ত কৰিছে আৰু কৈছে যে যদিহে দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ঘটনাসমূহ একেৰাহে বৃদ্ধি পাই থাকে, তেতিয়া নতুন প্ৰজাতিসমূহৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব। সেয়েহে, তৃতীয়টো ঢৌ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাটো অৱশ্যেই জৰুৰী। এই দিশত কৌশল, আপোনালোকৰ ৰাজ্যসমূহত আপোনালোকে যি অভিযোজনা কৰিছে আৰু সমগ্ৰ দেশখনতে যি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে তাৰ সৈতে একে। লগতে আমাৰ ইয়াৰ অভিজ্ঞতাও আছে। তদুপৰি ই আপোনালোকৰ বাবে পৰীক্ষাকৃত আৰু প্ৰামাণিক পদ্ধতি। আমি ভেকচিনৰ সৈতে টেষ্ট, ট্ৰেক আৰু ট্ৰিট সন্দৰ্ভত কৌশলত গুৰুত্ব আৰোপেৰে আগুৱাই যাব লাগে। আমি ক্ষুদ্ৰ-কন্টেইনমেন্ট জ’নত বিশেষ মনোযোগ প্ৰদান কৰিব লাগে। পজিটিভিটি হাৰ অধিক লাভ কৰা জিলাসমূহত আৰু ঘটনাসমূহৰ বৰ্ধিত সংখ্যা লাভ কৰা অঞ্চলসমূহত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা উচিত। মই যেতিয়া উত্তৰ পূবৰ সতীৰ্থসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিছিলো, এটা কথা জানিবপৰা গৈছিল যে কেতবোৰ ৰাজ্যই লকডাউন বলবৎ কৰা নাছিল আৰু ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকে ক্ষুদ্ৰ কন্টেইনমেন্ট জ’নৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে আৰু ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকে পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰিছে। এনে জিলাসমূহত বিশেষ মনোযোগ প্ৰদানেৰে সমগ্ৰ ৰাজ্যখনতে যিমান সম্ভৱ সিমান টেষ্টিং বৃদ্ধি কৰাটো উচিত। সংক্ৰমণ অধিক হোৱা জিলাসমূহত, আমাৰ বাবে ভেকচিনটোও এটা কৌশলী আহিলা। ক’ৰোনা সৃষ্ট জটিলতাসমূহ ভেকচিনৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰেৰে মোকাবিলা কৰিব পাৰি। বহু ৰাজ্যই নিজ-নিজ আৰটি-পিচিআৰ টেষ্টিঙৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ তদুপৰি এইবাৰ এই সুযোগ ব্যৱহাৰ কৰিছে। ই তদুপৰি এটা প্ৰশংসনীয় আৰু আৱশ্যকীয় পদক্ষেপ। ভাইৰাছটোক ৰুদ্ধ কৰাত আৰটি-পিচিআৰ টেষ্টিং বৃদ্ধি অতিশয় ফলপ্ৰসূ হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
নতুন আইচিইউ বেডৰ ব্যৱস্থা, টেষ্টিং ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা আৰু আন সকলোবোৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ অৰ্থে দেশখনৰ সকলো ৰাজ্যলৈ পুঁজি মোকলাই দিয়া হৈছে। শেহতীয়াকৈ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে ২৩,০০০ কোটিৰো অধিক টকাৰ এটা জৰুৰীকালীন ক’ভিড সঁহাৰি পেকেজো মুকলি কৰি দিয়ে। মই এই বাজেট স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ অধিক সুদৃঢ়কৰণ, যিসমূহ ৰাজ্যৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহত তাৎক্ষণিক আৰু বিশেষভাৱে ‘আন্তঃগাঁথনিগত যতি’ পূৰ কৰাত আমি অধিক মনোযোগ প্ৰদান কৰাটো আৱশ্যকীয়, সেই ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ হোৱাটো বিচাৰিছো। একেদৰে, সকলো ৰাজ্যৰে আইটি চিষ্টেম, নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু কল চেন্টাৰসমূহৰ নেটৱৰ্ক সুদৃঢ় কৰাটো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো তেতিয়াহে নাগৰিকসকলৰ অৰ্থে সম্পদসমূহৰ তথ্য স্বচ্ছভাৱে উপলব্ধ হ’ব। চিকিৎসাৰ বাবে ৰোগী আৰু আত্মীয় চিন্তাত পৰিবলগীয়া নহয়।
বন্ধুসকল,
মই কৈছিলো যে আপোনালোকৰ ৰাজ্যকেইখনলৈ আবন্টন জনোৱা ৩৩২ টা পিএছএ প্লান্টৰ ভিতৰত, ৫৩ টা কাৰ্য্যক্ষম হৈ উঠিছে। মই সকলো ৰাজ্যকে এই পিএছএ অক্সিজেন প্লান্টসমূহ অতি সোনকালে স্থাপন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। বিশেষকৈ এই কামৰ বাবে এজন জ্যেষ্ঠ বিষয়াক নিযুক্ত কৰক আৰু মিছন ম’ডত ১৫-২০ দিনৰ ভিতৰত এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰি তোলক।
বন্ধুসকল,
শিশুসকলক লৈয়ো একেদৰে আন এটা উদ্বেগৰ সৃষ্টি হৈছে। আমি ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণৰপৰা শিশুসকলক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আমাৰ ফালৰপৰা সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি যোৱা দুটা সপ্তাহত বহু ইউৰোপীয় দেশত ঘটনাসমূহৰ দ্ৰুত বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। যদি আমি পশ্চিমলৈ চাওঁ, তাতো ঘটনাসমূহ দ্ৰুত গতিৰে বৃদ্ধি পাইছে, ইউৰোপ বা আমেৰিকাৰ দেশসমূহ বা বাংলাদেশ, ম্যানমাৰ, ইণ্ডোনেছিয়া আৰু থাইলেণ্ডৰ দৰে পূবৰ দেশসমূহত একে দৃশ্য প্ৰত্যক্ষ কৰা গৈছে। আচলতে, কোনো দেশত চাৰি গুণ বৃদ্ধি পাইছে, কোনো দেশত আঠ গুণ আৰু কোনো দেশত দহ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এয়া সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ বাবেই আৰু একেদৰে আমাৰ বাবে সতৰ্কবাণী। আমি জনসাধাৰণক বাৰম্বাৰ মনত পেলাই আছো যে ক’ৰোনা আমাৰ মাজৰপৰা যোৱা নাই। আনলকিঙৰ পাছত গৰিষ্ঠ সংখ্যক স্থানত এনে পৰিস্থিতিৰ উদ্ভৱ হৈছে। মই এই সন্দৰ্ভত উত্তৰ পূবৰ সকলো বন্ধুৰ সৈতেও মোৰ এই উদ্বেগৰ কথা ব্যক্ত কৰিছিলো। আজিও, মই এই কথাটোত আকৌ-গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিলো। আজি আমাৰ সৈতে সংযোজিত হোৱা ৰাজ্যকেইখনত বহু বৃহৎ মেট্ৰ’পলিটান চিটি আছে আৰু এইসমূহৰ জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব অতি বেছি। আমি একদৰে এই কথাও মনত ৰাখিব লাগে। আমি ৰাজহুৱা স্থানত জন সমাগম প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সতৰ্ক আৰু কঠোৰ হ’ব লাগে।
আমি আন ৰাজনৈতিক দল, সামাজিক সংগঠন, এনজিঅ’ আৰু চিভিল চচাইটিৰ সহায়ত অবিৰতভাৱে জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। মই নিশ্চিত যে আপোনালোকৰ বিস্তৃত অভিজ্ঞতা এই দিশত বহুলভাৱে উপযোগী হৈ উঠিব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সভাখনৰ বাবে সময় উলিওৱাৰ অৰ্থে অশেষ ধন্যবাদ জনালো! সন্মানীয় সকলো মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰা অনুসৰি, মই সকলো মুহূৰ্ততে উপলব্ধ আৰু আপোনালোক সকলোৰে সৈতে যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছো। তদুপৰি, আগলৈয়ো মই সদাই উপলব্ধ থাকিম, যাৰ জৰিয়তে এই অভিযানত একেলগে আমি আমাৰ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহ আৰু এই সংকটৰপৰা মানৱ জাতিক ৰক্ষা কৰিব পাৰো। মই আপোনালোক আটাইকে শুভেচ্ছা জনাইছো। অশেষ ধন্যবাদ!