Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Chief Ministers of several states on Covid-19 situation
16 JUL 2021 2:02PM by PIB Delhi
Namaskarji!
You all made your point on many important issues in the country's fight against Corona. Just two days ago, I had the opportunity to discuss this issue with all the respected Chief Ministers of the North East too. I am talking specifically to those stateswhere the situation is worrisome.
Friends,
In the last one-and-a-half years, the country has fought such a massive pandemic only with mutual cooperation and united efforts. The way all the state governments have tried to learn from each other, understand the best practices,and cooperate with each other is commendable and we can say from experience that we can achieve victory in this fight only with such efforts.
Friends,
You are all aware that we are at a juncture where the fear of a third wave is being expressed regularly. The way the number of cases had come down in most of the states of the country provided some psychological relief. In view of this downward trend, experts were also expecting that the country would be completely out of the second wave soon. But the increasing number of cases in some states still remains worrying.
Friends,
Six states are with us today for this discussion.About 80 percent of the new cases have come from your states in the last week. Eighty-four percent of tragic deaths have also occurred in these states. Initially, experts were assuming that where the second wave originated, the situation would be under control much earlier than other states.But cases are rising continuouslyin Maharashtra and Kerala. This is indeed a matter of serious concern for all of us and for the country. You all are aware that similar trends were seen in January-February before the second wave as well. Therefore, the apprehension naturally increases that the situation may become difficult if it is not brought under control soon. It is very important that the states where cases are increasing will have to take proactive measures to prevent any possibility of the third wave.
Friends,
Experts say the possibility of mutation in the coronavirus and the risk of new variants increase if cases continue to rise for a longer time. Therefore, it is absolutely necessary to take effective steps against Corona to prevent the third wave. The strategy in this direction is the same, which you have adopted in your states, and the entire country has implemented it. And we also have an experience of it. It is also a tested and proven method for you. We have to move forward by focusing our strategy on test, track and treat along with vaccines. We have to pay special attention to micro-containment zones. There should be more focus on the districts where the positivity rate is high and from where the increasing numbers of cases are being reported. When I was talking to my colleagues in the North East, one thing emerged that some states did not impose lockdown and instead they put a lot of emphasis on the micro containment zones and because of this they could control the situation. Testing should be increased as much as possible in the entire state with special attention on such districts. In the districts where there is more infection, the vaccine is also a strategic tool for us. The difficulties arising out of corona can be dealt with the effective use of vaccines. Many states are also using this window (of opportunity) this time to increase their RT-PCR testing capacity. This is also a commendable and necessary step. The increase in RT-PCR testing can be very effective in stopping the virus.
Friends,
Funds are being made available to all the states of the country for creating new ICU beds, increasing the testing capacity and for all other requirements. Recently, the Central Government has also released an emergency Covid response package of more than 23,000 crores rupees. I would like this budget to be utilized for further strengthening the health infrastructure,bridging whatever 'infrastructural gaps' are in the states expeditiously andespecially in rural areas where we need to pay more attention. Similarly, it is equally important to strengthen the network of IT systems, control rooms and call centers in all the states, because then the data of resources and its information is available to the citizens in a transparent manner. Patients and relatives do not have to run helter-skelter for treatment.
Friends,
I am told that out of the 332 PSA plants that have been allocated in your states, 53 have been commissioned. I request all the states to set up these PSA oxygen plants at the earliest. Employ a senior officer for this work specially, and get this work done in a mission mode within 15-20 days.
Friends,
There is another concern about children as well. We have to make full preparations from our side to protect the children from corona infection.
Friends,
We are witnessing a rapid increase in cases in many European countries in the last two weeks. Cases are also increasing very fast if we look in the west, whether it is countries of Europe or America, or in the east incountries like Bangladesh, Myanmar, Indonesia and Thailand. In fact, somewhere there has been an increase of four times, somewhere eight times and somewhere ten times. This is a warning to the entire world and to us as well. We have to remind people repeatedly that Corona has not disappeared from among us. The pictures that are emerging from most of the places after unlocking add to this concern even more. I shared my concern with all the friends of the North East regarding this. Today also, I want to re-emphasize that point again. The states which have joined us today, there are many big metropolitan cities and they are very densely populated. We have to keep this in mind as well. We have to be alert and strict to prevent crowding in public places.
We need to create awareness among people continuously by taking the help of other political parties, social organizations, NGOs and civil society. I am sure that your extensive experience will be of great use in this direction. Thank you very much for taking out time for this important meeting! As mentioned by all the respected Chief Ministers, I am available every moment and in touch with all. I will always be available in future also,so that we can save our respective states in this campaign together and to save mankind from this crisis. I wish you all the very best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা কোবিদ-১৯গী ওইরক্লিবা ফীভমগী মতাংদা ৱারী শাখিবগী ৱারোল
16 JUL 2021 2:02PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কোরোনাগী মায়োক্তা লৈবাক অসিগী লাঞ্জং অসিদা নখোয় পুম্নমক্না মরু ওইবা ৱাফমশিংদা নখোয়গী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখ্রে। শুপ্নগী নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা চপ মান্নবা হীরম অসিদা খন্ননবগী খুদোংচাবা ফংখি। মরমদি করিগুম্বা ফীভম অদু নুংনাংনীংঙাই ওইরক্লবদি ঐহাক্না অখন্ননা রাজ্যশিং অদুগা লোইননা ৱারী শাই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি অমগা মখাই অসিদা লৈবাক অসিনা পুন্না মতেং পাংনদুনা অমদি অমত্তা ওইনা হোৎন্দুনা অচৌবা লাইচৎ অসি লান্থেংনখি। রাজ্য সরকার খুদিংমক্না অমনা অমদগী তমশিনখিবগী মওং, মখোয়না খ্বাইদগী অফবা পাম্বৈশিং খঙনবা হোৎনখিবা, অমনা অমবু মতেং পীনবা হোৎনখিবা, এক্সপরিয়েন্স পুম্নমক অসিদগী ঐখোয়না হায়বা য়াবদি অসুম্না হোৎনখিবশিংনা মাংদা লৈরিবা লান অসি মাই পাকপা ঙমখিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না অহুমশুবা ৱেব অসিগী অকিবশিং অসি লেপ্তনা পুখৎলক্লিবা তানফম অমদা লৈরি হায়বা খঙলে। লৈবাক অসিগী রাজ্য অয়াম্বদা কেসশিংগী মশিং হন্থরকপগী মওং অসিদা খরা নুংঙাইবা ফাওই, সাইকোলোজিকেল ওইনা নুংঙাইবা ফাওই। হন্থরকপগী ত্রেন অসি য়েংলগা এক্সপর্তশিংনা লৈবাক অসি অনিশুবা ৱেবতগী মপুং ফানা অথুবদা ফগৎলকপা ঙম্লগনি হায়না পান্নখি। অদুবু রাজ্য খরাদা কেসশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিদা অদুমক নুংনাংনীংঙাই ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসি রাজ্য কয়া, রাজ্য তরুক্কা ঐখোয় উন্নরি। খন্ন-নৈনবদা য়াওরি, হৌখিবা চয়োলগী অনৌবা কেসশিংগী চাদা ৮০দি নখোয়গী রাজ্যশিংদগী ওইরি। নুংঙাইত্রবা অশী-অনাগী থৌদোকসু রাজ্যশিং অসিদগী ওইরি। হৌরকপদদি এক্সপর্তশিংনা অনিশুবা ৱেব হৌরকপা মফমদুদা ফীভম হান্না ফগৎলক্কনি হায়না খন্নরম্ম‍ি। অদুবু মহারাস্ত্র অমসুং কেরলাদা কেস মশিং হেনগৎলকপা থেংনরি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা, লৈবাক্কী ওইনা নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। নখোয় পুম্নমক্না খঙলমগনি মদুদি অনিশুবা ৱেবকী মমাংদা জনুৱারী-ফেব্রুৱারীদা চপ মান্নবা ত্রেন্দশিং অসি উবা ফংখি। মরম অসিনা করিগুম্বা ফীভম অসি লাকশিনবা ঙমহৌদবা তারবদি ফীভম হেন্না লুশিল্লক্কনি হায়বগী অকিবা মহৌশানা পোকপা হেনগৎলকই। কেস মশিং হেনগৎলক্লিবা রাজ্যশিংদা ইচং থৌবা থৌরাং লৌখত্তুনা অহুমশুবা ৱেবকী খুদোংথিবা থোকহন্দনবা থবক লৌখৎপা মরু ওই।
মরুপশিং,
এক্সপর্তশিংনা মতম শাংনা কোরোনা কেস হেনগৎলকপনা কোরোনা ভাইরস ম্যুতেসন তৌরকপা য়াবগী ওইথোকপা হেনগৎলক্লি, অনৌ-অনৌবা ভেরিএন্তশিংগী থোক্লকপা য়াবগী অকিবা লৈ হায়রি। মরম অসিনা অহুমশুবা ৱেব থিংনবগীদমক কোরোনাগী মায়োক্তা মশক থোকপা খোঙথাঙ লৌখৎপা মথৌ তাই। মাইকৈ অসিদা লৌখৎকদবা লালোং অসি নখোয়গী রাজ্যশিংদা লৌখৎলিবা লালোং, লৈবাক পুম্বনা পাইখৎলিবা অদুগা চপ মান্নৈ। অমসুং মসিদা ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সসু লৈরে। হায়রিবা অসি চায়েং তৌরবা চুম্লে হানা খঙলবা পাম্বৈনি। তেস্ত, ত্রেক, ত্রীত অমসুং তিকাগী ওইবা ঐখোয়গী লালোং অসিদা মীৎয়েং থমদুনা ঐখোয় মাংদা চঙশিনগদবনি। মাইক্রো-কন্তেনমেন্ত জোনদা ঐখোয় অখন্নবা মীৎয়েং চঙবা তাই। পোজিতিবিতী রেত ৱাংবা দিস্ত্রিক্তশিংদা, কেস মশিং ৱাংনা থেংনবা মফমশিংদা অহেনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী মরুপশিংগা ৱারী শাবা মতমদা রাজ্য খরদা লোকদাউন শুকথম থমখিদে হায়বা ৱাফম অমা থোরকখি। অদুবু মাইক্রো-কন্তেনমেন্ত জোনশিংদদি অহেনবা মীৎয়েং চংখি। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ফীভম লাকশিনবা ঙমখি। তেস্তিংগী ওইনসু রাজ্য পুম্বদা অসিগুম্বা জিলাশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংদুনা তেস্ত তৌবা মশিং য়াম্না হেনগৎহনবা তাই। লাইনা শন্দোকপা হেনবা জিলাশিংদা বেক্সিন অসিসু ঐখোয়গী কান্নরবা খুৎলাই অমনি। কোরোনানা থোকহনবা সমস্যাশিং অসি বেক্সিনশিং নীংথিজনা শিজিন্নবনা হন্থহনবা ঙমগনি। রাজ্য অয়াম্না মখোয়গী আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবগী চাং অসি হেনগৎহন্নবা ঐখোয়গী ৱিন্দো অসি শিজিন্নরি। মসি শীংথানীংঙাই ওই অমসুং মথৌ তাবা খোঙথাং অমনি। ভাইরস অসি লাকশিনবদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং হেন্না হেন্না তৌবনা কান্নবা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
লৈবাকসিগী রাজ্য খুদিংদা অনৌবা আই.সি.য়ু. ফমুং হাপচিন্নবা, তেস্তকী চাং হেনগৎহন্নবা অমদি অতৈ অৱাৎ-অপাশিং মেনখৎননবা ফন্দ পীরি। হন্দক্তা, কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লিশিং ২৩ হেনবগী ইমর্জেন্সী কোবিদ রেসপোন্স পেকেজ কাইথখ্রে। বজেৎ অসি হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবদা শিজিন্নবা ঐহাক্না পাম্মি। ‘ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপ’ লৈবা রাজ্যশিংদা মখোয়না মসি মেনখৎনবা কন্না হোৎনবা তাই। মরু ওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ঐখোয়না হেন্না হোৎনবা তাই। মসিগা লোইননা রাজ্য পুম্নমক্তা আই.তি. সিস্তেমশিংগী নেৎৱর্ক, কন্ত্রোল রুমশিং অমসুং কোল সেন্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা চপ মান্ননা মরু ওই। মসিদগী রিসোর্সকী দেতা অসি প্রজাশিংদা মনুং-মপান ফাওনা উবা ঙম্বা মওং অমদা ই-পাউ ফংহল্লি। পেসেন্তশিং অমসুং মরী-মতাশিংনা লায়েংনবা মফম অমদগী অমদা চেনবগী মথৌ তাদ্রে।
মরুপশিং,
নখোয়গী রাজ্যশিংদা এলোকেৎ তৌখিবা পি.এস.এ. প্লান্ত ৩৩২গী মনুংদা ৫৩দি কম্মিসন তৌখ্রে হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি। ঐহাক্না রাজ্য পুম্নমক্তা হায়রিবা পি.এস.এ. ওক্সিজেন প্লান্তশিং অসি অথুবদা লোইশিন্নবা হায়জরি। থবক অসিগীদমক মকোক থোংবা ওফিসর অমা হেক্তা অখন্ননা নেকথোকউ অমসুং নুমিৎ ১৫-২০গী মনুংদা মিসন মোদতা থবক অসি লোইশিন্নবা তৌ।
মরুপশিং,
অতোপ্পা নুংনাংবা অমনা অঙাংশিংগী মতাংদনি। ঐখোয়না কোরোনা লাইনা অসিদগী অঙাংশিংবু ঙাকথোক্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনবা তাই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা য়ুরোপকী লৈবাক অয়াম্বদা কেসশিং য়াম্না হেনগৎলকপা ঐখোয়না উবা ফংলে। করিগুম্বা ঐখোয়না নোংচুপলোমদা য়েংলুরবদি য়ুরোপ নত্ত্রগা অমেরিকাগী লৈবাকশিং ওইরবসি, নোংপোক্তা য়েংলুবদা বাংলাদেশ, ম্যান্মার, ইন্দোনেসিয়া, থাইলেন্দদা কেসশিং অসি য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। অমরোমদনা মফম খরদা শরুক মসি হেন্না হেনগৎলক্লি, খরদনা শরুক নিপান, খরদনা শরুক তরা হেনগৎলক্লি। মসি মালেম পুম্বগী অমসুং ঐখোয়গী ওইনসু চেকশিন্নবগী খুদম অমনি, য়াম্না চাউনা চেকশিন্নবা খুদম অমনি। ঐখোয়না মীয়ামদা কোরোনা অসি ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরি হায়বা হন্না হন্না নীংশিংবা তাই। অয়াম্বা মফমশিং অনলোকিং তৌবদা উবা ফংলিবা ফীভম অসিনা হেন্না নুংনাংনীংঙাই ওইরে। ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী মরুপশিংগা মসিগী মতাংদা ৱারী শাখিবা নুমিৎ অদুদসু মসিগী মতাংদা মখোয়দা ঐহাক্না পনখি। ঙসিসু ঐহাক্না ৱাফম অদু অমুক হন্না ফোঙদোকচনীংই। ঙসি ঐখোয়গা পুল্লিবা রাজ্যশিং অসিদা অচৌবা মেত্রোপোলিতেন সহর কয়া লৈ, মখোয়দা মী য়াম্না কুংনা তাই। মসি ঐখোয়না কাওদবা ফৈ। ঐখোয়না মীয়াম তিনবা মফমশিংদা মী চিনবা ঙাকথোক্নবা হেন্না চেকশিনবা তাই। সরকারগা লোইননা ঐখোয়না অতৈ পোলিতিকেল পার্তীশিং, সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং এন.জি.ও.শিং অমসুং সিবিল সোসাইতীশিংগা লেপ্পা লৈতনা মীয়ামদা চেকশিন্নবা ভাব তাহনবা তাই। মাইকৈ অসিদা নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসি চাউনা কান্নবা ওইগনি। মসিগী মরু ওইবা মীফম অসিগীদমক মতম কাইথোকখিবগীদমক পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি! অমসুং ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক্না পল্লকপগী মতুং ইন্না ঐহাক্না মীকুপ খুদিংমক্তা এভাইলেবল ওইগনি। ঐখোয় পাউ ফাওনসি। তুংদসু ঐহাক অদুম মতম কাইথোক্কে। অসুম্না খুদোংথিবা অসিদগী মীওইবা খুন্নাই কন্নবা কেম্পেন অসিদা ঐখোয় পুন্না ইশা-ইশাগী রাজ্যশিং কান্নবা হোৎনরসি। ময়াম পুম্বদা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!