ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ଓ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
କୋଭିଡ ସତ୍ତ୍ଵେ କାଶୀରେ ବିକାଶ ଧାରା ଅବ୍ୟାହତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତ-ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ ସମ୍ପର୍କ ସୂଚନା ଦିଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳୀ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀରେ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ହୋଇଛି ଏବଂ ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ବିନା ଏହା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
15 JUL 2021 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ଜାପାନ ସହାୟତାରେ ନିର୍ମିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ଓ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ରୁଦ୍ରାକ୍ଷକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରଣାସୀଠାରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ପରେ ପରେ ସେ ବିଏଚୟୁର ମାଆ ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶାଖା ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ମେଡିକାଲ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଓ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନାଗତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ ସତ୍ୱେ କାଶୀର ବିକାଶଧାରା ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ଓ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ହେଉଛି ସୃଜନଶୀଳତା ଓ କ୍ରୀୟାଶୀଳ ଅବସ୍ଥାର ଫଳ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୃତ ବନ୍ଧନକୁ ସୁଚାଇଥାଏ । ସେ ଜାପାନର ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ ଅବଦାନର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଗା ୟସୋହାଇଡ ସେତେବେଳେ ଜାପାନର କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଥିଲେ । ପରେ ସେ ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆନୁଗତ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବତନ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେ ଯେ କି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଓତଃପ୍ରୋତଃଭାବେ ଜଡିତ ତାଙ୍କର ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେ କାଶୀ ଆସିଥିବାବେଳେ ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ପରିକଳ୍ପନା ନେଇ ଆଲୋଚନା କରିଥିବାର ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭବନ ଉଭୟ ଆଧୁନିକତା ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଝଲକର ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ।
ଏଥିରେ ଜାପାନ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କ ଓ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସହଯୋଗ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ତାଙ୍କର ଜାପାନ ଗସ୍ତ କାଳରେ ସହଯୋଗର ପ୍ରତୀକ ଏହି ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଜେନ୍ ଉଦ୍ୟାନକୁ ଏହି ସମ୍ପର୍କର ଆଉ ଏ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଭାବେ ନିଆଯାଇପାରେ ।
ଜାପାନର ଉଭୟ ସାମରିକ ଓ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଜାପାନ ସହ ଭାରତର ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସବୁଠାରୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଧ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଉଭୟ ଜାପାନ ଓ ଭାରତ ନିଜ ନିଜର ବିକାଶ ନିଜସ୍ୱ ଖୁସି ବୋଲି ମନେ କରନ୍ତି ।
ଗୀତ, ସଙ୍ଗୀତ ଓ କଳା ବନାରସର ଧମନୀରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଗଙ୍ଗାର ଏହି ଘାଟରେ ଅନେକ କଳା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଓ ମାନବିକତାକୁ ନେଇ ଅନେକ ଭାବନା ସଞ୍ଚାରିତ ହୋଇଛି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବନାରସ ସଂଗୀତ, ଧର୍ମ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଜ୍ଞାନର ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରାଣକେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ ହୋଇ ବିଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ସେ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀରେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ବିନା ସେଗୁଡିକ ଶେଷ ହେବ କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱୟଂ ଶିବଧାରଣ କରିଥିବା ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ଏବେ କାଶୀରେ । ତେଣୁ କାଶୀ ବିକାଶରେ ଜାଜ୍ୱଲ୍ୟମାନ ହେବା ସହ ଏହାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates the International Cooperation and Convention Centre – Rudraksh in Varanasi
Despite Covid, the pace of development remains intact in Kashi : PM
This Convention Centre shows the strong connect between India and Japan : PM
This Convention Centre will be a cultural hub and a medium to unite different people : PM
Kashi has been adorned with so many development projects in the last 7 years and it won’t be complete without Rudraksh : PM
15 JUL 2021 3:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the International Cooperation and Convention Centre – Rudraksh in Varanasi, which has been constructed with Japanese assistance. Then he inspected the Maternal and Child Health Wing, BHU. He also met with officials and medical professionals to review Covid preparedness.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that despite Covid, the pace of development remains intact in Kashi. He added that the 'International Cooperation and Convention Center - Rudraksh' is the result of this creativity and dynamism. He said this Centre shows the strong connect between India and Japan. He lauded Japan's effort in helping to build the convention centre.
Shri Modi recalled that Prime Minister of Japan Mr. Suga Yoshihide was the Chief Cabinet Secretary at that time. From then till he became the Prime Minister of Japan, he has been personally involved in this project. Shri Modi added that every Indian is grateful to him for his affinity towards India.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi remembered former Prime Minister of Japan Mr. Shinzo Abe who was closely connected with today's event. He recalled the moment when he had a discussion with the then Prime Minister of Japan, Mr. Shinzo Abe on the idea of ​​Rudraksh when he came to Kashi. The Prime Minister said this building has both the shine of modernity and cultural glow, it has the connection of India Japan relationship as well as scope of future cooperation also, said the Prime Minister. Shri Modi said that from his vist to Japan this kind of people to people relations were envisaged and projects like Rudraksh and Zen garden in Ahmedabad symbolize this relationship.
Prime Minister Shri Naredndra Modi lauded Japan for being one of the most trusted friends of India today in both the strategic and economic spheres. He added that India’s friendship with Japan is considered one of the most natural partnerships in the entire region. India and Japan are of the view that our development should be linked with our gaiety. This development should be all-round, should be for all, and should be all-encompassing.
8888888888
The Prime Minister said songs, music and art flow from veins in Banaras. Here on the ghats of the Ganges so many arts have been developed, knowledge has reached the summit and so many serious thoughts related to humanity have taken place. That is how Banaras can become a huge global centre of music, religion, spirit and of knowledge and science. He added that this Centre will be a cultural hub and a medium to unite different people. He requested the people of Kashi to preserve this Centre.
Kashi has been adorned with so many development projects in the last 7 years, how could this adornment be completed without Rudraksha ?, said the Prime Minister. Now that Kashi which is the real Shiva has worn this Rudraksha, the development of Kashi will shine more, and the beauty of Kashi will increase more.