ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜିଏସ୍‌ଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ନିଅଣ୍ଟ ପାଇଁ ବିଧାନସଭା ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ 75,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୋଟ ନିଅଣ୍ଟର ପାଖାପାଖି 50 ପ୍ରତିଶତ ଗୋଟିଏ କିସ୍ତିରେ ଜାରି କରାଗଲା
15 JUL 2021 6:23PM by PIB Bhubaneswar
ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ବଦଳରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଋଣ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଧାନସଭା ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 75,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ବାସ୍ତବ ଉପକର (ସେସ୍) ସଂଗ୍ରହ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତି ଦୁଇ ମାସରେ ଥରେ ଜାରି କରାଯାଉଥିବା ସାଧାରଣ ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ଅତିରିକ୍ତ ଉପରୋକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି।
28.05.2021ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ 43ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଣ୍ଠିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ନଥିବା କାରଣରୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଜାରି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ନିଅଣ୍ଟକୁ ଭରଣା କରିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 1.59 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଅଭାବକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଏହାକୁ ବିଧାନସଭା ଥିବା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଋଣ ସୁବିଧା ଆଧାରରେ ଜାରି କରିବେ। 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହିପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଗତ 1.10 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ସମୟର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅନୁଯାୟୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କରାଯିବ। 1.59 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପରିମାଣ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବିଧାନସଭା ଥିବା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଆନୁମାନିକ କ୍ଷତିପୂରଣ ପରିମାଣ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (ଉପକର ସଂଗ୍ରହ ଆଧାରିତ) ଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ମୋଟ୍ 2.59 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପରିମାଣ 2021-22 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସଂଗୃହିତ ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ପରିମାଣ ଠାରୁ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଋଣ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ କ୍ଷତିପୂରଣ ନିଅଣ୍ଟ ଭରଣା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ (ବିଧାନସଭା ଥିବା) ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବୀ ମୁକାବିଲା ଓ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ତଥା ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି, ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଋଣ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ 2021-22 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 75,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ରାଶି (ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୋଟ ନିଅଣ୍ଟର ପାଖାପାଖି 50%) ଗୋଟିଏ କିସ୍ତିରେ ଜାରି କରିଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ 2021-22 ବର୍ଷର ଦ୍ବିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ସ୍ଥିର କିସ୍ତିରେ ଜାରି କରାଯିବ।
ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବାର୍ଷିକ ଯଥାକ୍ରମେ 5.60 ଏବଂ 4.25 ପ୍ରତିଶତ ହାରାହାରୀ ଆୟ ଭାର ସହିତ 5 ବର୍ଷୀୟା ସିକ୍ୟୁରିଟି ଆକାରରେ 68,500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଦୁଇ ବର୍ଷୀୟା ସିକ୍ୟୁରିଟି ଆକାରରେ 6,500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣସଂଗ୍ରହ କରିବା ପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର 75,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅର୍ଥ ଜାରି କରାଯିବା ପରେ ଏହା ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ସାର୍ବଜନୀନ ବ୍ୟୟକୁ ଭଲ ଭାବେ ଯୋଜନା କରିପାରିବେ।
15.07.2021ରେ ଜିଏସଟି କ୍ଷତିପୂରଣ ନିଅଣ୍ଟ ବଦଳରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଋଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଗତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି ପରିମାଣ :
(କୋଟିରେ)
Sl. No.
Name of the State/ UTs
GST Compensation shortfall released
5 year tenor
2 year tenor
Total
1.
Andhra Pradesh
1409.67
133.76
1543.43
2.
Assam
764.29
72.52
836.81
3.
Bihar
2936.53
278.65
3215.18
4.
Chhattisgarh
2139.06
202.98
2342.04
5.
Goa
364.91
34.63
399.54
6.
Gujarat
5618.00
533.10
6151.10
7.
Haryana
3185.55
302.28
3487.83
8.
Himachal Pradesh
1161.08
110.18
1271.26
9.
Jharkhand
1070.18
101.55
1171.73
10.
Karnataka
7801.86
740.31
8542.17
11.
Kerala
3765.01
357.26
4122.27
12.
Madhya Pradesh
3020.54
286.62
3307.16
13.
Maharashtra
5937.68
563.43
6501.11
14.
Meghalaya
60.75
5.76
66.51
15.
Odisha
2770.23
262.87
3033.10
16.
Punjab
5226.81
495.97
5722.78
17.
Rajasthan
3131.26
297.13
3428.39
18.
Tamil Nadu
3487.56
330.94
3818.50
19.
Telangana
1968.46
186.79
2155.25
20.
Tripura
172.76
16.39
189.15
21.
Uttar Pradesh
3506.94
332.78
3839.72
22.
Uttarakhand
1435.95
136.26
1572.21
23.
West Bengal
2768.07
262.66
3030.73
24.
UT of Delhi
2668.12
253.18
2921.30
25.
UT of Jammu & Kashmir
1656.54
157.19
1813.73
26.
UT of Puducherry
472.19
44.81
517.00
Total:
68500.00
6500.00
75000.00

Ministry of Finance
₹ 75,000 crore released to States and UTs with Legislature as GST Compensation shortfall
Almost 50 % of the total shortfall for the entire year released in a single instalment
15 JUL 2021 6:23PM by PIB Delhi
Ministry of Finance has released today ₹75,000 crore to the States and UTs with Legislature under the back-to-back loan facility in lieu of GST Compensation. This release is in addition to normal GST compensation being released every 2 months out of actual cess collection.
Subsequent to the 43rd GST Council Meeting held on 28.05.2021, it was decided that the Central Government would borrow ₹1.59 lakh crore and release it to States and UTs with Legislature on a back-to-back basis to meet the resource gap due to the short release of Compensation on account of inadequate amount in the Compensation Fund. This amount is as per the principles adopted for a similar facility in FY 2020-21, where an amount of ₹1.10 lakh crore was released to States under a similar arrangement. This amount of ₹1.59 lakh crore would be over and above the compensation in excess of ₹1 lakh crore(based on cess collection) that is estimated to be released to States/UTs with Legislature during this financial year. The sum total of ₹2.59 lakh crore is expected to exceed the amount of GST compensation accruing in FY 2021-22.
All eligible States and UTs (with Legislature) have agreed to the arrangements of funding of the compensation shortfall under the back-to-back loan facility. For effective response and management of COVID-19 pandemic and a step-up in capital expenditure all States and UTs have a very important role to play. For assisting the States/UTs in their endeavour, Ministry of Finance has frontloaded the release of assistance under the back-to-back loan facility during FY 2021-22 ₹75, 000 crore (almost 50 % of the total shortfall for the entire year) released today in a single instalment. The balance amount will be released in the second half of 2021-22 in steady instalments.
The release of ₹75,000 crore being made now is funded from borrowings of GoI in 5-year securities, totalling ₹68,500 crore and 2-year securities for ₹6,500 crore issued in the current financial year, at a Weighted Average Yield of 5.60 and 4.25 percent per annum respectively.
It is expected that this release will help the States/UTs in planning their public expenditure among other things, for improving, health infrastructure and taking up infrastructure projects.
State/ UTs wise amount released as “Back to Back Loan in lieu of GST Compensation Shortfall” on 15.07.2021
(in Rs. Crore)
Sl. No.
Name of the State/ UTs
GST Compensation shortfall released
5 year tenor
2 year tenor
Total
1.
Andhra Pradesh
1409.67
133.76
1543.43
2.
Assam
764.29
72.52
836.81
3.
Bihar
2936.53
278.65
3215.18
4.
Chhattisgarh
2139.06
202.98
2342.04
5.
Goa
364.91
34.63
399.54
6.
Gujarat
5618.00
533.10
6151.10
7.
Haryana
3185.55
302.28
3487.83
8.
Himachal Pradesh
1161.08
110.18
1271.26
9.
Jharkhand
1070.18
101.55
1171.73
10.
Karnataka
7801.86
740.31
8542.17
11.
Kerala
3765.01
357.26
4122.27
12.
Madhya Pradesh
3020.54
286.62
3307.16
13.
Maharashtra
5937.68
563.43
6501.11
14.
Meghalaya
60.75
5.76
66.51
15.
Odisha
2770.23
262.87
3033.10
16.
Punjab
5226.81
495.97
5722.78
17.
Rajasthan
3131.26
297.13
3428.39
18.
Tamil Nadu
3487.56
330.94
3818.50
19.
Telangana
1968.46
186.79
2155.25
20.
Tripura
172.76
16.39
189.15
21.
Uttar Pradesh
3506.94
332.78
3839.72
22.
Uttarakhand
1435.95
136.26
1572.21
23.
West Bengal
2768.07
262.66
3030.73
24.
UT of Delhi
2668.12
253.18
2921.30
25.
UT of Jammu & Kashmir
1656.54
157.19
1813.73
26.
UT of Puducherry
472.19
44.81
517.00
Total:
68500.00
6500.00
75000.00