Prime Minister's Office
PM interacts with Chief Ministers of the North-Eastern states on COVID-19 situation
CMs appreciate PM’s special care and concern for the North-East States and thank him for timely action in handling the Covid pandemic
PM stresses strict monitoring of the mutation and keeping track of all variants
Strongly cautions against crowding at hill stations without observing proper precautions
Main question in our mind should be how to prevent the third wave: PM
Enlist the help of social, educational institutes, celebrities and also the organizations of religious faith to tackle myths against vaccination: PM
North-East is important for ‘Vaccination for All-Free for All’ Campaign: PM
Recently approved 23000 crore package will help in improving medical infrastructure: PM
Request CMs to complete PM-CARES oxygen plants
13 JUL 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers of the North-Eastern states on COVID-19 situation. The interaction was attended by the Chief Ministers of Nagaland, Tripura, Sikkim, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh, Manipur and Assam. The Chief Ministers thanked the Prime Minister for timely action in handling the Covid pandemic. They appreciated his special care and concern for the North-East States. Apart from the Chief Ministers, Union Ministers for Home, Defence, Health, DONER and other Ministers were present during the interaction.
The Chief Ministers briefed about the progress of vaccination in their states and steps that are being taken to take vaccines to far flung areas. They also discussed the issue of vaccine hesitancy and measures being taken to overcome it. They gave an account of improvement in medical infrastructure to better tackle Covid cases and the support lent through the PM CARES Fund. They gave assurance of taking timely action to bring down the positivity rate as well as the number of cases in their States.
Union Home Minister talked about the reduction in the overall daily number of cases but forewarned that this should not lead to one becoming lax and letting one's guard down. He said that some areas of the country are witnessing high positivity rates. He emphasized on the importance of testing, tracing, tracking and vaccination. Union Health Secretary gave an overview of the Covid cases in the country and discussed the high positivity rate in some North-East states. He briefed about the steps taken to boost supply of medical oxygen and also gave an overview of the progress of vaccination.
Speaking on the occasion, the Prime Minister lauded the people, health workers and the governments of Northeast for their hard work in the fight against the pandemic and creating infrastructure for testing, treatment and vaccination despite the difficult terrain of the states.
The Prime Minister expressed his worry over the growing number of cases in some districts and stressed the need to catch these signals and take strict actions at the micro level. He reemphasized the use of micro containment protocol in dealing with the situation. He asked to make full use of the experience and best practices gathered over the last one and half years in this regard.
Noting the fast mutating nature of the virus, the Prime Minister advised strict monitoring of the mutation and keep track of all variants. He informed experts are studying the mutations and their impact. In such scenario, prevention and treatment are critical, he said emphasizing covid appropriate behaviour. Shri Modi emphasized that utility of physical distancing, mask, vaccine is clear. Similarly, strategy of testing tracking and treatment is a proven strategy.
Acknowledging the impact of pandemic on tourism and business, the Prime Minister strongly cautioned against crowding at hill stations without observing proper precautions. Rejecting the argument that people want to enjoy before the arrival of the third wave, he said that this need to be understood that the third wave will not come on its own. He said that the main question in our mind should be how to prevent the third wave. Experts are repeatedly warning against carelessness and crowding as they can lead to massive surge in cases. He strongly advocated preventing avoidable crowding.
The Prime Minister said that in the ‘vaccine for all-free for all’ campaign of the central government, Northeast too has the same importance and we need to keep accelerating the vaccination process. To deal with the myths pertaining to vaccination and mobilising people, the Prime Minister asked to enlist the help of social, educational institutes, celebrities and also the organizations of religious faith. He asked to accelerate the vaccination drive in the areas where spread of the virus is expected.
Referring to the recent Cabinet approval of Rs 23000 crore package for improving the infrastructure for testing and treatment, the Prime Minister said that the package will help in strengthening the health infrastructure of Northeast. This package will expedite testing, diagnostics, genome sequencing in Northeast. The Prime Minister stressed the need for quickly increasing number of beds, oxygen facilities and paediatric care infrastructure in Northeast. The Prime Minister informed that hundreds of oxygen plants are being established in the country through PM-CARES and Northeast too got about 150 plants. The Prime Minister requested the Chief Ministers to complete the process of establishing these plants quickly.
The Prime Minister underlined the need to establish temporary hospital due to the geographical situation of the northeast. He also asked to prepare trained manpower as oxygen plants, ICU wards, new machines that are reaching two block level hospitals will need this manpower. He assured all help from the central government.
Noting the capacity of 20 lakh tests per day in the country, the Prime Minister highlighted the need to augment the testing infrastructure in the affected district on priority. He stressed aggressive testing along with random testing. The Prime Minister expressed the hope that with the collective efforts we will surely be able to contain the spread.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক'ভিড-১৯ ৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিশেষ তদাৰকতা আৰু চিন্তাক প্ৰশংসা মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ আৰু ক’ভিড মহামাৰীটোৰে মোকাবিলাত সময়োচিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে তেখেতক ধন্য়বাদ জ্ঞাপন
পৰিৱৰ্তনৰ কঠোৰ নিৰীক্ষণ আৰু সকলো প্ৰজাতিৰ অনুসৰণত গুৰুত্ব আৰোপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
যথোপযুক্ত সতৰ্কতা অবিহনে পাৰ্বত্য অঞ্চলসমূহত জনসমাগমৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ সাৱধানতা অৱলম্বন কৰক
কিদৰে তৃতীয়টো ঢৌ প্ৰতিৰোধ কৰা যাব, প্ৰধানতঃ তাকে লৈ আমাৰ মনত প্ৰশ্ন উদয় হোৱা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
টীকাকৰণৰ বিৰুদ্ধে মিথ্যাচাৰ অতিক্ৰমৰ অৰ্থে সামাজিক, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, চেলিব্ৰেটী আৰু ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানসমূহৰ সহায়ৰ কথা তালিকাভুক্ত কৰকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘সকলোৰে টীকাকৰণ-সকলোৰে বাবে বিনামূলীয়া’ অভিযানৰ অৰ্থে উত্তৰ-পূব হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শেহতীয়াকৈ অনুমোদন জনোৱা ২৩০০০ কোটি টকাৰ পেকেজে মেডিকেল আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধনত সহায় আগবঢ়াবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক পিএম-কেয়াৰ্ছ অক্সিজেন প্লান্টসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ আহ্বান
13 JUL 2021 2:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ক’ভিড-১৯ ৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত বাৰ্তালাপ কৰে। এই বাৰ্তালাপত নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা, ছিকিম, মেঘালয়, মিজোৰাম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মণিপুৰ আৰু অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী উপস্থিত থাকে। মুখ্যমন্ত্ৰীকেইজনে কভিড মহামাৰীটোৰে মোকাবিলাত সময়োচিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্য়বাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁলোকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনলৈ তেখেতৰ বিশেষ তদাৰকতা আৰু চিন্তাক প্ৰশংসা কৰে। মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ উপৰিও এই বাৰ্তালাপত অংশগ্ৰহণ কৰে গৃহ, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য, ড’নাৰ দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু আন-আন মন্ত্ৰীসকলে।
মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ ৰাজ্যত টীকাকৰণৰ অগ্ৰগতি আৰু প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহত ভেকচিন প্ৰদানৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত চমুকৈ অৱগত কৰে। তেওঁলোকে তদুপৰি ভেকচিনক লৈ দ্বিধাৰ প্ৰসংগ আৰু ইয়াক অতিক্ৰম কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে ক’ভিড ঘটনাসমূহৰে ভালদৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ মেডিকেল আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধন আৰু পিএম কেয়াৰ্ছ ফাণ্ডৰ জৰিয়তে সহায়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ৰাজ্যসমূহত পজিটিভিটি হাৰ তথা একেদৰে ঘটনাসমূহৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰিবলৈ সময়োচিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আশ্বাস দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে সামগ্ৰিক ঘটনাসমূহৰ দৈনিক সংখ্যা হ্ৰাস পোৱাৰ সন্দৰ্ভত বাৰ্তালাপ কৰি ইয়াৰ বাবে শিথিলতা অৱলম্বন আৰু সাৱধানতা এৰাই চলা উচিত নহয় বুলি সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেওঁ কয় যে দেশখনৰ কিছুমান অঞ্চলত অধিক পজিটিভিটি হাৰ প্ৰত্যক্ষ কৰা গৈছে। তেওঁ টেষ্টিং, ট্ৰেচিং, ট্ৰেকিং আৰু টীকাকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিবে দেশখনৰ ক’ভিড ঘটনাসমূহৰ অৱলোকন কৰে আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কেইখনমান ৰাজ্যৰ অধিক পজিটিভিটি হাৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। তেওঁ মেডিকেল অক্সিজেনৰ যোগান বৃদ্ধিৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত চমুকৈ কয় আৰু তদুপৰি টীকাকৰণৰ অগ্ৰগতি সন্দৰ্ভত অৱলোকন কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত বক্তব্য প্ৰদান কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আৰু ৰাজ্যকেইখনৰ জটিল অঞ্চলসমূহৰ সত্বেও টেষ্টিং, চিকিৎসা প্ৰদান আৰু টীকাকৰণৰ অৰ্থে আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত কৰা কঠোৰ শ্ৰমৰ বাবে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণ, স্বাস্থ্য কৰ্মী আৰু চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেতবোৰ জিলাত ঘটনাসমূহৰ বৰ্ধিত সংখ্যাক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে আৰু এই সংকেতসমূহক অনুধাৱন কৰা আৰু ক্ষুদ্ৰ স্তৰ (micro level) ত কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেখেতে মাইক্ৰ’ কন্টেইনমেন্ট প্ৰট’কলৰ ব্যৱহাৰত পুনৰ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে। এই ক্ষেত্ৰত তেখেতে যোৱা ডেৰ বছৰত আহৰণ কৰা অভিজ্ঞতা আৰু উত্তম পন্থাৰ পূৰ্ণ প্ৰয়োগ কৰিবলৈ কয়।
ভাইৰাছটোৰ ক্ষীপ্ৰ পৰিৱৰ্তনশীল চৰিত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই পৰিৱৰ্তনৰ কঠোৰ নিৰীক্ষণ আৰু সকলো প্ৰজাতিৰ কঠোৰ অনুসৰণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেখেতে বিশেষজ্ঞসকলে এই পৰিৱৰ্তন আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত অধ্যয়ন কৰি আছে বুলি কয়। এনে প্ৰেক্ষাপটত, প্ৰতিৰোধ আৰু চিকিৎসা প্ৰদান গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি তেখেতে কৈ ক’ভিডৰ যথোচিত আচৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে শাৰীৰিক দূৰত্ব, মাস্ক পৰিধান, ভেকচিনৰ উপযোগিতা স্পষ্ট বুলি কয়। একেদৰে, টেষ্টিং, ট্ৰেকিং আৰু ট্ৰিটমেন্টৰ কৌশলকো প্ৰামাণিক বুলি উল্লেখ কৰে।
পৰ্যটন আৰু বাণিজ্যত মহামাৰীৰ প্ৰভাৱৰ কথা স্বীকাৰ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যথোপযুক্ত সতৰ্কতা অবিহনে পাৰ্বত্য অঞ্চলসমূহত জনসমাগমৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ সাৱধানতা অৱলম্বনৰ আহ্বান জনায়। জনসাধাৰণে তৃতীয়টো ঢৌৰ আগমণৰ পূৰ্বে কিছু আনন্দ উপভোগ কৰিব খুজিছে বুলি প্ৰচলিত যুক্তিটোক প্ৰত্যাখ্যান কৰি, তেখেতে কয় যে এটা কথা বুজি পোৱাটো প্ৰয়োজনীয় যে তৃতীয়টো ঢৌ নিজে-নিজে আহিব নোৱাৰে। তেখেতে কয় যে কিদৰে তৃতীয়টো ঢৌ প্ৰতিৰোধ কৰা যাব, প্ৰধানতঃ তাকে লৈ আমাৰ মনত প্ৰশ্ন উদয় হোৱা উচিত। বিশেষজ্ঞসকলে বাৰম্বাৰ অসাৱধনতা আৰু জনসমাগমৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰি আহিছে কিয়নো ই ঘটনাসমূহৰ ব্যাপক বৃদ্ধিৰ কাৰক হ’ব পাৰে। তেখেতে পৰিহাৰযোগ্য জনসমাগম প্ৰতিৰোধৰ দৃঢ় পোষকতা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনৰ সকলোৰে টীকাকৰণ-সকলোৰে বাবে বিনামূলীয়া অভিযানত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলকো সমানেই গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু আমি টীকাকৰণ প্ৰক্ৰিয়াটোক ত্বৰান্বিত কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। টীকাকৰণ সংক্ৰান্তীয় মিথ্যাৰে মোকাবিলা কৰি জনসাধাৰণৰ ভ্ৰান্তি দূৰ কৰিবলৈ, সামাজিক, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান, চেলিব্ৰেটী আৰু ধৰ্মীয় অনুষ্ঠানসমূহৰ সহায়ৰ কথা তালিকাভুক্ত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে ভাইৰাছটোৰ সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা দেখা পোৱা অঞ্চলসমূহত টীকাকৰণ অভিযানটো ক্ষীপ্ৰতৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
টেষ্টিং আৰু ট্ৰিটমেন্টৰ অৰ্থে আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন সাধন কৰিবলৈ শেহতীয়াভাৱে কেবিনেটে ২৩০০০ কোটি টকাৰ পেকেজত অনুমোদন জনোৱাৰ প্ৰসংগ টানি আনি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই পেকেজে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সুদৃঢ়কৰণত সহায় আগবঢ়াব। এই পেকেজে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ টেষ্টিং, ডায়েগনষ্টিক, জিনম চিকুয়েন্সিং ক্ষীপ্ৰ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বেডৰ সংখ্যা, অক্সিজেনৰ সুবিধা আৰু শিশু চিকিৎসাৰ আন্তঃগাঁথনি ক্ষীপ্ৰতাৰে বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে পিএম-কেয়াৰ্ছৰ জৰিয়তে দেশখনত কেইবাশ অক্সিজেন প্লান্ট স্থাপন কৰা হৈছে আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলেও এনে প্ৰায় ১৫০ টা প্লান্ট লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক এই প্লান্টসমূহৰ স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়াটো ক্ষীপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ভৌগলিক অৱস্থাৰ বাবে অস্থায়ী চিকিৎসালয় স্থাপনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে তদুপৰি প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত মানৱ সম্পদ সাজু কৰি তুলিবলৈ কয় কিয়নো অক্সিজেন প্লান্ট, আইচিইউ ৱাৰ্ড, নতুন যন্ত্ৰপাতি আদি খণ্ড পৰ্য্যায়ৰ দুখনকৈ চিকিৎসালয় গৈ পালেই এই মানৱ সম্পদৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিব। তেখেতে এই ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনৰপৰা সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
দেশখনত প্ৰতি দিনে ২০ লাখ টেষ্টিং ক্ষমতাৰ কথা উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰভাৱিত জিলাসমূহত অগ্ৰাধিকাৰমূলকভাৱে টেষ্টিং আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা কয়। তেখেতে যাদৃচ্ছিক টেষ্টিঙৰ সমান্তৰালভাৱে আগ্ৰাসী টেষ্টিঙৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰে আমি নিশ্চিতভাৱে এই সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম বুলি আশা ব্যক্ত কৰে।