শেল-থুম মন্ত্রালয়
সরকারনা কম্প্লাইন্সশিংগী তাইমলাইনশিং মখা তানা শাংদোকখ্রে
লোইননা কোবিদ-১৯ লায়েংগী চাদিং তৌবদা অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদবগী ক্ষেত্রিপুন ফংবদা তেক্স লৌররোই হায়না লাউথোকখ্রে
25 JUN 2021 6:51PM by PIB Imphal
সরকারনা ইনকম তেক্স এক্তকী মখাদা কম্প্লাইন্সশিংগী তাইমলাইনশিং মখা তানা শাংদোকহনখ্রে। কোবিদ-১৯ লায়েংবগী চাদিং তৌবদা অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদবগী ক্ষেত্রিপুরন ফংবদা তেক্স লৌররোই হায়নসু লাউথোকখ্রে। অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
A. তেক্স এগজম্পসন তৌবা
1. তেক্সপেয়র কয়ানা কোবিদ-১৯ লায়েংনবগী মখোয়গী চাদিংশিং তৌনবা মখোয়গী ইম্প্লোইয়রশিং অমসুং মখোয়বু য়াইফনবা খনবীবশিংদগী শেলগী মতেং ফংখি। হীরম অসিদা ইনকম তেক্স লাইএবিলিতী লৈহনদনবা এফ.ৱাই. ২০১৯-২০ অমসুং থংনবা চহিগী মনুংদা তেক্সপেয়র অমনা ইম্প্লোইয়র নত্ত্রগা মীওই অমা হেক্তদগী কোবিদ-১৯ লায়েংনবা অনা-লায়েংগী শেনফম ফংবদা মদুদা ইনকম তেক্স লৌদনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
2. লাইবক থীবদি, তেক্সপেয়র কয়া কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈখিদ্রে। ইমুংগী শেল পুশিল্লক্লিবা মীওই অদুনা খঙহৌদনবা লৈখিদবদগী থোরকপা অৱাবশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা অদুগুম্বা তেক্সপেয়রশিংগী ইম্প্লোইয়রশিং অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা লৈরিবশিংনা মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংদা শেলগী তেংবাং পীখি। অসিগুম্বা তেক্সপেয়রশিংগী ইমুংগী মীওইশিংদা পোৎলুম পীদনবা এফ.ৱাই. ২০২৯-২০ অমসুং মথংগী চহিগী মনুংদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মীওই অদুনা লৈখিদবদা অসিগুম্বা মীওইশিংগী ইমুংগী মীওই অমনা ইম্প্লোইয়রদগী নত্ত্রগা অতোপ্পা মীওইদগী ক্ষেত্রিপুরন ফংবদা ইনকম তেক্স লৌদনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ইম্প্লোইয়রদগী ফংবা শেনফমদা লিমিৎ অমত্তা লৈহনদনা এগজম্পসন তৌগদবনি অমসুং অতোপ্পা মীওই অমা হেক্তদগী ফংবা শেনফমগী ওইনা লিমিৎ অসি চাংচৎ ওইনা লুপা লাখ ১০ ওইগনি।
অথুবদা মথক্তা পীরিবা ৱারেপশিং অসিগী মথৌ তাবা লেজিস্লেতিব অমেন্দমেন্তশিং প্রপোজ তৌরগনি।
B. তাইমলাইনশিং শাংদোকপা
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চৈথেং অসি য়েংলগা তেক্সপেয়রশিংনা তেক্স কম্প্লাইন্স খরা থুংহনবদা অমসুং তোঙান তোঙানবা নোতিসশিংগী রেস্পোন্স থুংহনবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নরি। অৱাবা মতম অসিগী মনুংদা তেক্সপেয়রশিংগী কম্প্লাইন্সতা লায়থোকহন্নবা জুন ২৫, ২০২১গী নোতিফিকেসন নম্বর ৭৪/২০২১ অমসুং ৭৫/২০২১, জুন ২৫, ২০২১গী সর্ক্যুলর নম্বর ১২/২০২১গী খুত্থাংদা রিলিফশিং ফংহনগনি। রিলিফশিং অদুদি:
. ইনকম-তেক্স এক্ত, ১৯৬১গী সেক্সন ১৪৪সি.গী মখাদা দিসপ্যু রিজোল্যুসন পেনেল (দি.আর.পি.) অমসুং এসেসিং ওফিসরগী ওবজেক্সনশিং (চেরোল অসিদা “এক্ত” হায়না হায়রিবা) অসিগী ওইনা সেক্সন অসিগী মখাদা ফাইলিংগী অরোইবা নুমিৎ অসি জুন ১, ২০২১ ওই নত্ত্রগা সেক্সন অসিদা পীরিবা মতমগী মনুংদা নত্ত্রগা ওগস্ত ৩১, ২০২১ ফাওবদা, অঙনবা অমদা ফাইল তৌবা য়াগনি।
২. শেনবা চহি ২০২০-২১গী অরোইবা ক্বাতরগী ওইনা দিদক্সন ওফ তেক্সকী স্তেৎমেন্ত অসি ইনকম-তেক্স রুল্স, ১৯৬২গী রুল ৩১এগী মখাদা মে ২১, ২০২১দা (চেরোল অসিদা “এক্ত” হায়না হায়রিবা) নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তাই অমসুং বাইদ সর্ক্যুলর নম্বর. ৯ ওফ ২০২১গী মতুং ইন্না জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না জুলাই ১৫, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা য়াগনি।
৩. রুল্সকী রুল ৩১গী মখাদা ফোর্ম নম্বর ১৬দা সোর্স তা দিদক্ত তৌখিবগী সর্তিফিকেৎ ওফ তেক্স অসি জুন ১৫, ২০২১ ফাওবদা ইম্প্লোইয়ীদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু বাইদ সর্ক্যুলর নম্বর. ৯ ওফ ২০২১গী মতুং ইন্না জুলাই ১৫, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না জুলাই ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা য়াগনি।
৪. রুল্সকী রুল ১২সি.বি.গী মখাদা ফোর্ম নম্বর ৬৪দি.দা হৌখিবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ অমনা মখোয়গী য়ুনিৎ হোল্দরদা পীখিবা নত্ত্রগা ক্রেদিৎ তৌখিবা ইনকমগী স্তেৎমেন্ত অসি জুন ১৫, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু বাইদ সর্ক্যুলর নম্বর. ৯ ওফ ২০২১গী মতুং ইন্না জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না জুলাই ১৫, ফর্নিশ তৌবা য়াগনি।
৫. রুল্সকী রুল ১২সি.বি.গী মখাদা ফোর্ম নম্বর ৬৪সি.দা হৌখিবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ অমনা মখোয়গী য়ুনিৎ হোল্দরদা পীখিবা নত্ত্রগা ক্রেদিৎ তৌখিবা ইনকমগী স্তেৎমেন্ত অসি জুন ৩০, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু বাইদ সর্ক্যুলর নম্বর. ৯ ওফ ২০২১গী মতুং ইন্না জুলাই ১৬, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা অদুগী মতুং ইন্না জুলাই ১৫, ফর্নিশ তৌবা য়াগনি।
৬. ত্রস্তশিং/ইন্সতিত্যুসনশিং/রিসর্চ এসোসিএসনশিং অসিনচিংবগী ফোর্ম নম্বর ১০এ/ ফোর্ম নম্বর ১০এ.বি.দা সেক্সন ১০(২৩সি), ১২এ.বি., ৩৫(১)(ii)/(iiএ)/(iii) অমসুং এক্তকী ৮০জি.গী মখাদা রেজিস্ত্রেসন/ প্রোবিজনেল রেজিস্ত্রেসন/ ইন্তিমেসন/ এপ্রুবেল/ প্রোবিস্নেল এপ্রুবলগী এপ্লিকেসন জুন ৩০, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা থাজিনবা মথৌ তারম্বা অদু ওগস্ত ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ওইনা য়ারগনি।
৭. এক্তকী সেক্সন ৫৪দগী ৫৪জি.বি.দা য়াওবা প্রোবিজনশিংগী মখাদা এগজম্পসন অমা হেক্তা ক্লেম তৌবগীদমক্তা ইনভেস্তমেন্ত, দিপোজিৎ, পেমেন্ত, এক্ব্যুজিসন, পর্চেস, কনস্ত্রক্ষন নত্ত্রগা মমিং অতোপ্পা কৌবা অসিগুম্বা অতোপ্পা এক্সনগীদমক তেক্সপেয়রশিংনা কম্প্লাইন্সকী ওইনা অরোইবা তাং অসি এপ্রিল ১, ২০২১দগী সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২১ (নুমিৎ অনিমক য়াওবা) হায়রিবা অসিগী মনুংদা তারম্বা অদু সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা লোইশিনবা য়াগনি।
৮. জুন ৩০, ২০২১দা লোইখিবা ক্বাতরগী রেমিত্তেন্সশিংগী ওইনা ওথোরাইজ দীলরনা ফোর্ম নম্বর ১৫সি.সি.দা ফর্নিশ তৌগদবা ক্বাতরলী স্তেৎমেন্ত রুল্সকী রুল ৩৭ বি.বি.গী মখাদা জুলাই ১৫, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু জুলাই ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা য়ারগনি।
৯. শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা ফোর্ম নম্বর ১দা ইক্বেলাইজেসন লেভী স্তেৎমেন্ত অসি জুন ৩০, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফাইল তৌবা মথৌ তারম্বা অদু জুলাই ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা য়ারগনি।
১০. শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা ফোর্ম নম্বর ৩সি.ই.কে.দা ইলিজিবল ইনভেস্তমেন্ত ফন্দনা এক্তকী সেক্সন ৯এ.গী সব-সেক্সন (৫)কী মখাদা এন্যুএল স্তেৎমেন্ত জুন ২৯, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু জুলাই ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ফর্নিশ তৌবা য়ারগনি।
১১. জুন ৩০, ২০২১না লোইবা ক্বাতরগী মনুংদা ফোর্ম নম্বর ১৫জি/১৫ঐচ.তা রেসিপিয়ন্তশিংনা ফংবা দেক্লেরেসনশিং জুলাই ১৫, ২০২১দা নত্রগা মমাংদা অপলোদ তৌবা মথৌ তারম্বা অদু ওগস্ত ৩১, ২০২১ ফাওবদা অপলোদ তৌবা য়ারগনি।
১২. ফোর্ম নম্বর ৩৪বি.ই.দা এক্তকী সেক্সন ২৪৫এম.গী সব-সেক্সন(১)গী মখাদা পন্দুনা লৈরিবা এপ্লিকেসন (হান্না ইনকম তেক্স সেত্তলমেন্ত কম্মিসনদা ফাইল তৌরম্বা) অদু হন্দোক্নবগী ওপ্সন এক্সর্সাইজ তৌবা জুন ২৭, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা মথৌ তারম্বা অদু জুলাই ৩১, ২০২১দা নত্ত্রগা মমাংদা ওইনা তৌবা য়ারগনি।
১৩. মমাংদা জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা এক্তকী সেক্সন ১৩৯এ.এ.গী মখাদা আধারগা পেনগা লিঙ্ক তৌনবা অরোইবা তাং অসি মখা তানা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
১৪. মমাংদা জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা বিবাদ সে বিস্বাসকী মখাদা থীগদবা শেনফমগী (অহেনবা শেনফম য়াওদনা) অরোইবা তাং অসি মখা তানা ওগস্ত ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
১৫. বিবাদ সে বিস্বাসকী মখাদা থীগদবা শেনফমগী (অহেনবা শেনফমগা লোইননা) অরোইবা তাং অসি ওক্তোবর ৩১, ২০২১ হায়না নোতিস থোকখ্রে।
১৬. এসেসমেন্ত ওর্দর পাস তৌনবা অকক্নবা মতম অদু মখা তানা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
১৭. মমাংদা জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা পেনাল্তী ওর্দর পাস তৌনবা অকক্নবা মতম অদু মখাতানা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
১৮. মমাংদা জুন ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখিবা ইকুইলাইজেসন লেভী রিতর্নশিং প্রোসেস তৌনবা অকক্নবা মতম অদু মখা তানা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।

Ministry of Finance
Government grants further extension in timelines of compliances
Also announces tax exemption for expenditure on COVID-19 treatment and ex-gratia received on death due to COVID-19
25 JUN 2021 6:51PM by PIB Delhi
The Government has granted further extension of timelines of compliances under Income Tax Act. It has also announced tax exemption for expenditure on COVID-19 treatment and ex-gratia received on death due to COVID-19. The details are as follows:
A. Tax exemption
1. Many taxpayers have received financial help from their employers and well-wishers for meeting their expenses incurred for treatment of Covid-19. In order to ensure that no income tax liability arises on this account, it has been decided to provide income-tax exemption to the amount received by a taxpayer for medical treatment from employer or from any person for treatment of Covid-19 during FY 2019-20 and subsequent years.
2. Unfortunately, certain taxpayers have lost their life due to Covid-19. Employers and well-wishers of such taxpayers had extended financial assistance to their family members so that they could cope with the difficulties arisen due to the sudden loss of the earning member of their family. In order to provide relief to the family members of such taxpayer, it has been decided to provide income-tax exemption to ex-gratia payment received by family members of a person from the employer of such person or from other person on the death of the person on account of Covid-19 during FY 2019-20 and subsequent years. The exemption shall be allowed without any limit for the amount received from the employer and the exemption shall be limited to Rs. 10 lakh in aggregate for the amount received from any other persons.
Necessary legislative amendments for the above decisions shall be proposed in due course of time.
B. Extension of Timelines
In view of the impact of the Covid-19 pandemic, taxpayers are facing inconvenience in meeting certain tax compliances and also in filing response to various notices. In order to ease compliances to be made by taxpayers during this difficult time, reliefs are being provided through Notifications nos. 74/2021 & 75/2021 dated 25th June, 2021 Circular no. 12/2021 dated 25th June, 2021. These reliefs are:
1. Objections to Dispute Resolution Panel (DRP) and Assessing Officer under section 144C of the Income-tax Act, 1961 (hereinafter referred to as “the Act”) for which the last date of filing under that section is 1st June, 2021 or thereafter, may be filed within the time provided in that section or by 31st August, 2021, whichever is later.
2. The Statement of Deduction of Tax for the last quarter of the Financial Year 2020-21, required to be furnished on or before 31st May, 2021 under Rule 31A of the Income-tax Rules,1962 (hereinafter referred to as “the Rules”), as extended to 30th June, 2021 vide Circular No.9 of 2021, may be furnished on or before 15th July, 2021.
3. The Certificate of Tax Deducted at Source in Form No.16, required to be furnished to the employee by 15th June, 2021 under Rule 31 of the Rules, as extended to 15th July, 2021 vide Circular No.9 of 2021, may be furnished on or before 31st July, 2021.
4. The Statement of Income paid or credited by an investment fund to its unit holder in Form No. 64D for the Previous Year 2020-21, required to be furnished on or before 15th June, 2021 under Rule 12CB of the Rules, as extended to 30th June, 2021 vide Circular No.9 of 2021, may be furnished on or before 15th July, 2021.
1. The Statement of Income paid or credited by an investment fund to its unit holder in Form No. 64C for the Previous Year 2020-21, required to be furnished on or before 30th June, 2021 under Rule 12CB of the Rules, as extended to 15th July, 2021 vide Circular No.9 of 2021, may be furnished on or before 31st July, 2021.
2. The application under Section 10(23C), 12AB, 35(1)(ii)/(iia)/(iii) and 80G of the Act in Form No. 10A/ Form No.10AB, for registration/ provisional registration/ intimation/ approval/ provisional approval of Trusts/ Institutions/ Research Associations etc., required to be made on or before 30th June, 2021, may be made on or before 31st August, 2021.
3. The compliances to be made by the taxpayers such as investment, deposit, payment, acquisition, purchase, construction or such other action, by whatever name called, for the purpose of claiming any exemption under the provisions contained in Section 54 to 54GB of the Act, for which the last date of such compliance falls between 1st April, 2021 to 29th September, 2021 (both days inclusive), may be completed on or before 30th September, 2021.
4. The Quarterly Statement in Form No. 15CC to be furnished by authorized dealer in respect of remittances made for the quarter ending on 30th June, 2021, required to be furnished on or before 15th July, 2021 under Rule 37 BB of the Rules, may be furnished on or before 31st July, 2021.
5. The Equalization Levy Statement in Form No. 1 for the Financial Year 2020-21, which is required to be filed on or before 30th June, 2021, may be furnished on or before 31st July, 2021.
6. The Annual Statement required to be furnished under sub-section (5) of section 9A of the Act by the eligible investment fund in Form No. 3CEK for the Financial Year 2020-21, which is required to be filed on or before 29th June, 2021, may be furnished on or before 31st July, 2021.
7. Uploading of the declarations received from recipients in Form No. 15G/15H during the quarter ending 30th June, 2021, which is required to be uploaded on or before 15th July, 2021, may be uploaded by 31st August,2021.
8. Exercising of option to withdraw pending application (filed before the erstwhile Income Tax Settlement Commission) under sub-section (1) of Section 245M of the Act in Form No. 34BB, which is required to be exercised on or before 27th June, 2021, may be exercised on or before 31st July, 2021.
9. Last date of linkage of Aadhaar with PAN under section 139AA of the Act, which was earlier extended to 30th June, 2021 is further extended to 30th September, 2021.
10. Last date of payment of amount under Vivad se Vishwas(without additional amount) which was earlier extended to 30th June, 2021 is further extended to 31st August, 2021.
11. Last date of payment of amount under Vivad se Vishwas (with additional amount) has been notified as 31st October, 2021.
12. Time Limit for passing assessment order which was earlier extended to 30th June, 2021 is further extended to 30th September, 2021.
13. Time Limit for passing penalty order which was earlier extended to 30th June, 2021 is further extended to 30th September, 2021.
14. Time Limit for processing Equalisation Levy returns which was earlier extended to 30th June, 2021 is further extended to 30th September, 2021.