Ministry of Information & Broadcasting
Cable Television Network Rules amended
Statutory mechanism to redress Citizen’s grievances/complaints of TV broadcast
Self-regulatory bodies to be recognized by Central Government
17 JUN 2021 6:34PM by PIB Delhi
The Central Government today issued a notification amending the Cable Television Network Rules, 1994 thereby providing a statutory mechanism for redressal of grievances/complaints of citizens relating to content broadcast by television channels in accordance with the provisions of the Cable Television Network Act, 1995.
2. At present, there is an institutional mechanism by way of an Inter-Ministerial Committee to address grievances of citizens relating to violation of the Programme/Advertising Codes under the Rules. Similarly, various broadcasters have also developed their internal self-regulatory mechanism for addressing grievances. However, a need was felt to lay down a statutory mechanism for strengthening the grievance redressal structure. Some broadcasters had also requested for giving legal recognition to their associations/bodies. The Hon’ble Supreme Court in its order in WP(C) No.387 of 2000 in the matter of “Common Cause Vs Union of India & Others” while expressing satisfaction over the existing mechanism of grievance redressal set up by the Central Government, had advised to frame appropriate rules to formalize the complaint redressal mechanism.
3. In the aforementioned background, the Cable Television Network Rules have been amended to provide for this statutory mechanism, which would be transparent and benefit the citizens. At the same time, self-regulating bodies of broadcasters would be registered with the Central Government.
4. At present there are over 900 television channels which have been granted permission by the Ministry of Information and Broadcasting all of which are required to comply with the Programme and Advertising Code laid down under the Cable Television Network Rules. The above notification is significant as it paves the way for a strong institutional system for redressing grievances while placing accountability and responsibility on the broadcasters and their self-regulating bodies.
Saurabh Singh

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক রুলশিং শেমদোকখ্রে
প্রজাশিংদগী তি.ভি. ব্রোদকাস্ত তৌবগী মতাংদা লাক্লিবা কমপ্লেন্তশিং/পেন্দবশিং অদু শেংদোক্ননবগীদমক স্তেত্যুতরী মেকানিজম থমখ্রে
কেন্দ্র সরকারনা সেল্ফ-রিগুলেতরী বোদীশিং রিকোগনাইজ তৌরগনি
17 JUN 2021 6:34PM by PIB Imphal
১. কেন্দ্র সরকারনা ঙসি ১৯৯৪গী কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক রুলশিং শেমদোকপগী নোতিফিকেসন অমা ইসু তৌখ্রে অমসুং ১৯৯৫ কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক এক্তকী লৈরিবা প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না তেলিভিজন চেনেলশিংনা ব্রোদকাস্ত তৌরিবা কন্তেন্ত অদুগা মরী লৈননা থাংগৎলক্লিবা কমপ্লেন্তশিং/পেন্দবশিং অদু শেংদোক্ননবগীদমক স্তেত্যুতরী মেকানিজম অমা ফংহনখ্রে৷
২ হৌজিক হৌজিক রুলশিং অসিগী মখাদা প্রোগ্রাম/এদবর্তাইজিং কোদশিং থুগাইবগা মরী লৈনা প্রজাশিংদা লৈরিবা পেন্দবা অদু শেংদোক্নবা ইন্তর-মিনিস্তিরিয়েল কম্মিতী অমগী খুৎতাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা লৈ৷ অসিগুম্না, তোঙান তোঙানবা ব্রোদকাস্তরশিংসু প্রজা মীয়ামদগী লাক্লিবা পেন্দবা অসি থেংননবা মখোয়গী ওইবা ইন্তরনেল সেল্ফ-রিগুলেতরী মেকানিজম শেমখ্রে৷ ব্রোদকাস্তর খরনসু মখোয় মখোয়গী এসোসিয়েসনশিং/বোদীশিং অসি লিগেল রিকোগনিসন পীননবগীদমক হায়জরকখ্রে৷ ইকাই খুম্নরবা সুপ্রীম কোর্তনা “কমন কোজ ভর্সেস য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়া এন্দ অদর্স”কী হিরমদা ২০০০গী দবলিয়ু.পি.(সি) নম্বর ৩৮৭তা থোকখিবা ওর্দরগী মতুংদা ইন্না কেন্দ্র সরকারনা শেমগৎখিবা গ্রিভেন্স রিদ্রেসেলগী হৌজিক লৈরিবা মেকানিজম অসিগী মতাংদা অপেনবা ফোংদোক্লদুনা কমপ্লেন্ত রিদ্রেসেল মেকানিজম অসি ফোর্মেলাইজ তৌননবা চান্নবা রুলশিং শেম্ননবা খঙহনখ্রে৷
৩. মথক্তা পল্লিবা বেক্তগ্রাউন্দ অসিদা, হেন্না ত্রান্সপরেন্ত ওইগদৌরিবা অমসুং প্রজা মীয়ামদা কান্নবা পীগদৌরিবা মসিগী স্তেত্যুতরী মেকানিজম অসি ফংহন্নবা কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক রুলশিং শেমদোকখ্রে৷ মতম অসিমক্তদা, ব্রোদকাস্তরশিংগী সেল্ফ-রিগুলেতিং বোদীশিং কেন্দর সরকারদা রেজিস্তর তৌরগনি৷
৪. হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না অয়াবা পীরবা তেলিভিজন চেনেল ৯০০ হেন্না লৈ৷ চেনেল পুম্নমক কেবল তেলিভিজন নেতৱার্ক রুলশিংগী মখাদা লৈরিবা প্রোগ্রাম অমসুং এদভর্তাইজিং কোদ অদু ইনবা দরকার ওই৷ মথক্কী নোতিফিকেসন অসিনা ব্রোদকাস্তরশিং অমসুং মখোয়গী সেল্ফ-রিগুলেতিং বোদীশিংদা মখোয়গী থৌদাং অদু উৎতুনা রিদ্রেসেল গ্রিভেন্সকীদমক অফবা ইন্সতিত্যুস্নেল সিস্তেম অমগী লম্বী তাকপনা নোতিফিকেসন অসি য়াম্না মরু ওই৷